Swaziland

Leeuw aan het rusten
Leeuw aan het rusten

Swaziland ligt in het zuiden van Afrika, tussen Mozambique en Zuid-Afrika in. Het land heeft 2 verschillende hoofdsteden. Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad. Lobamba is de koninklijke en wettelijke hoofdstad van Swaziland.

Swaziland heeft een oppervlakte van 17.364 km2. Het hoogste punt is de Emlembe, deze is 1862 meter hoog. Het laagste punt is 21 meter. Swaziland heeft ook een belangrijke rivier genaamd de Ingwempisi, dit is de grootste rivier van het land.

Het aantal inwoners is de laatste jaren met een klein percentage gegroeid. Er wonen nu ca. 1.125.000 mensen in het land. Waarschijnlijk zijn de eerste echte bewoners van Swaziland, de Swazi's, er in de 18de eeuw er komen wonen.

De officiële talen die er gesproken worden zijn Engels en Swazi. Deze talen worden over het algemeen ook het meest gesproken.

Heb je weinig kennis van Swaziland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Swaziland
Officiele naam:
Koninkrijk Swaziland
ISO:
SZ
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Lobamba
Inwoners:
+/- 1125
Taal:
Engels en Swazi
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
lilangeni
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
17364 km�

Ervaringen

Swaziland krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

9,0  2 ervaringen + Ervaring delen

Els op 17 april 2023 plaats: Manzini, reisperiode: oktober 2019

Mooie lodge met goed eten Paar wandelingen gemaakt Toen weer verder

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 4
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
C v Nispen op 4 oktober 2012 plaats: Mlilwane Wildlife Sanctuary, reisperiode: september 2012

Ver rijden, maar mooi park, helaas enkel klein wild. Leuk om een wandeltocht tussen zebra's krokodillen en nijlpaarden te maken.

 • Algemeen 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 7

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Swaziland

Mlilwane Wildlife Sanctuary (Manzini)

Mlilwane Wildlife Sanctuary
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Kaart met locatie Mlilwane Wildlife Sanctuary

Op ongeveer een half uurtje rijden vind je de Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste beschermde gebied van het land. Het park ligt in de Ezulwini Vallei en heeft een oppervlakte van 4.560 hectare. Er leven allerlei dieren, waaronder enkele beschermde. De meeste toeristen komen in het zuidelijke gedeelte van het park, waar je te voet, te paard, met de fiets of met een voertuig de omgeving kunt verkennen. Slapen doe je hier vaak in een typische Swazihut.Winkelcentra (Manzini)

Voor winkelen kun je erg goed terecht in het industriële centrum van Swaziland. Er zijn twee grote winkelcentra te vinden: de Bhunu Mall en de Hub. Deze winkelcentra bieden bezoekers een groot aanbod van winkels, maar Bhunu Mall is het grootste shoppingcentra in Manzini. Zo zijn er cadeauwinkels, supermarkten, boetiekjes, banken en alle mensen hebben toegang tot het internet in de centra.

Manzini markt (Manzini)

Manzini markt
Manzini markt
Kaart met locatie Manzini markt

Een bekende bezienswaardigheid van Manzini is de Manzini Markt. Op straat staan er honderden stalletjes met mensen die van alles verkopen, van eten tot handwerk en traditionele Swazi medicijnen. Ook fruit, groente en kleding is te vinden op de markt. Het is er erg druk en lawaaierig, maar het is zeker leuk om de onderhandelende mensen te bekijken.

Malolotja Nature Reserve (Mbabane)

Malolotja Nature Reserve
Malolotja Nature Reserve
Kaart met locatie Malolotja Nature Reserve

Nog een ander park in de buurt is Malolotja Nature Reserve dat op ongeveer 40 minuten van Mbabane af ligt. Dit is een van de indrukwekkendste bergparken van het zuiden van Afrika. Het park heeft een oppervlakte van 18.000 hectare en bevat een groot ongerept gebied. Het is het grootste beschermde gebied van Swaziland. Er komen verschillende landschappen voor: kort grasland, vochtige bossen, berggebieden en bushveld. De Malolotja rivier loopt door het park heen, die zorgt voor mooie watervallen.


Mantenga Nature Reserve (Mbabane)

Mantenga Nature Reserve
Mantenga Nature Reserve
Kaart met locatie Mantenga Nature Reserve

Een ander park in de buurt van de hoofdstad is Mantenga Nature Reserve, wat ongeveer tien minuten rijden is. Dit is een klein park en de bekendste watervallen van het land vind je hier: de Mantenga watervallen. Ondanks dat het een klein park is, vind je er veel kleine en grote diersoorten. Zo kun je bavianen, boszwijnen, stekelvarkens, otters, klipdassen en galago's tegenkomen. Het park bestaat voor een groot deel uit bos en door het natuurpark loopt de Lusushwana rivier, waar je in kunt zwemmen.


Hawane Nature Reserve (Mbabane)

Hawane Nature Reserve
Hawane Nature Reserve
Kaart met locatie Hawane Nature Reserve

In Mbabane zelf is niet heel veel te doen. Veel toeristen komen naar de plaats omdat het in de buurt van een aantal parken ligt. Een hiervan is Hawane Nature Reserve, dit park ligt op ongeveer 25 minuten rijden van Mbabane. Het park werd opgericht in 1978 om een moerasgebied te beschermen langs de Mbuluzi Rivier. Je vindt er verschillende mooie planten, bloemen en vogels. Vooral vogelspotters zullen zich hier goed vermaken. Vogelsoorten die je er vindt, zijn onder andere de lannervalk, de nijlgans, de ceryle en de witwangfluiteend.

De Incwala (Lobamba)

De Incwala, ook wel bekend als 'Festival van de Eerste Vruchten', is een belangrijk religieus ritueel dat plaatsvindt in december en januari. Het is een jaarlijkse ceremonie van drie weken die de bewoners van Swaziland verenigt om zegeningen te krijgen van de voorouders. Ook wordt met het feest het begin van het oogstseizoen ingeluid. Het feest wordt ter ere van de koning gevierd.

Mlilwane Wildlife Sanctuary (Lobamba)

Mlilwane Wildlife Sanctuary
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Kaart met locatie Mlilwane Wildlife Sanctuary

In de buurt van Lobamba vind je de Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste beschermde gebied van Swaziland. Het park is 4.560 hectare groot en ligt in de Ezulwini Vallei. Hier vind je allerlei (beschermde) diersoorten die rustig in de velden grazen. Het zuidelijke gedeelte is het meest populair voor toeristen, dit gebied kun je verkennen te paard, te voet, met de fiets of met een voertuig. Het noordelijke gedeelte bevat een van de hoogste punten van het gebied.

Ceremonies (Lobamba)

Ceremonies
Ceremonies
Kaart met locatie Ceremonies

In Lobamba worden twee bekende ceremonies gehouden, dit zijn de Reed Dance Ceremony en de Incwala. De Reed Dance Ceremony, ook wel Umhlanga genoemd, vindt plaats in augustus of september en is ter ere van de moeder van de koning. Tienduizenden ongehuwde en kinderloze Swazi/Zulu meisjes en vrouwen reizen dan naar Lobamba om deel te nemen aan het acht dagen durende evenement. Eerst moeten ze arbeid verrichten voor de moeder van de koning waarna ze gaan zingen en dansen in een parade. De vrouwen dragen hierbij traditionele kleding. Historisch gezien wordt deze ceremonie gehouden voor de koning om een andere vrouw uit te kiezen.


Festivals in Swaziland

Er zijn het gehele jaar door vele feesten in Swaziland. Toch zijn er ook een aantal festivals die specialer zijn dan de andere. Een voorbeeld is Uhmlanga, dit is een festival waar ongehuwde en jonge vrouwen hun mooiste kleren aantrekken en door de stad paraderen. Dit festival wordt gehouden in augustus. Een ander mooi festival is Incwala in december of januari. Het is een nieuwjaarsfeest waarbij ze speciale dansen opvoeren, zingen en rituelen uitoefenen ten aanzien van de koning. Een hoogtepunt is de dans van de krijger met de koning erbij, voor het volk.

Winkelen in Swaziland

Je kunt in Swaziland aardig winkelen. In Zuid-Afrika zijn de winkels open van 08.00 – 17.00 uur, maar sluiten wel vaak tussen de middag. In Swaziland zijn ze wat korter open. Op zondag zijn alle winkels dicht behalve de souvenirwinkels. Ga ook niet winkelen op een nationale feestdag, want dan sta je voor een gesloten deur. Voor mooie souvenirs kun je het best naar de lokale markten gaan.

Glasfabriek in Ngwenya

In het kleine dorpje Ngwenya staat sinds 1979 een glasfabriek. Het is ooit opgezet door een Zweedse hulporganisatie, tegenwoordig is de fabriek bekend door de kunstvoorwerpen die over de hele wereld te verkrijgen zijn. Bijzonder aan de voorwerpen is dat al het glas gerecycled glas is dat wordt versmolten en vervolgens opnieuw met de mond wordt geblazen. Producten variëren van prachtige mondgeblazen sculpturen van dieren tot glaswerk. Je kunt de glasfabriek alleen bezoeken op werkdagen.

Markt in Swaziland

Markt in Swaziland
Markt in Swaziland

In Swaziland heb je diverse lokale markten waar je terecht kunt voor leuke souvenirs of producten uit de regio. Ook zijn er mooie handgemaakte kunstvoorwerpen met katoen en linnen te vinden. Bij de eetstalletjes kun je echte Swazi gerechten proeven als stoofpot met maïsmeel en maïskolf. Op de markten wordt onderhandeld en kun je alleen met contant geld betalen.

Mlawula Natuurreservaat

Mlawula Natuurreservaat
Mlawula Natuurreservaat
Kaart met locatie Mlawula Natuurreservaat

Een divers natuurreservaat is Mlawula. Het ligt aan de grens met Mozambique op het Lubombo-plateau. De officiële bewoners van het park zijn de zebra's, wildebeesten, impala's en kudu's. Laatst werden de bewoners verrast met nog meer nieuwe dieren zoals giraffen, struisvogels en neushoorns. Het laatste dier kwam vanuit Zuid-Afrika. Ook kun je in dit natuurreservaat wandelen en genieten van het prachtige uitzicht tot aan de kust van Mozambique.

Natuurreservaat Mkhaya

Natuurreservaat Mkhaya
Natuurreservaat Mkhaya

Op 65 km afstand van Mbabane ligt het kleine Natuurreservaat Mkhaya. Een van de bekendste dieren die er rondloopt is de zwarte neushoorn. Ook de enige buffel van Swaziland loopt hier rond. Alleen daarom al heeft het park internationale bekendheid. Je hebt de mogelijkheid het park te verkennen met een 4x4 maar ook lopend is het mogelijk. In het reservaat staan accommodaties in de vorm van stenen huisjes.

Hlane Royal National Park

Op 70 km afstand van de hoofdstad Lobamba, in het laagveld ligt nog een mooi nationaal park genaamd Hlane Royal National Park. De natuur is er minder mooi, maar om veel wild te zien moet je hier zijn. Vele kuddes savannedieren lopen hier rond in het droge seizoen. Het park is vernoemd naar Koning Sobhuza II. Het gebied beslaat zo'n 30.000 hectare Swazi bushveld en hier domineert vooral de oude hardhout vegetatie.

Malolotja Nationaal Park

Het grootste park van Swaziland is het Malolotja Natuurreservaat. Dit park heeft 18.000 hectare tot haar beschikking. In het natuurpark kun je 200 kilometer wandelen op de daarvoor aangelegde paden. Onderweg zie je schitterende watervallen en steile rotsen. Je kunt daarnaast genieten van het prachtige uitzicht op de groene valleien met ontelbaar veel bloemen. Naast deze bezienswaardigheden, kun je zeldzame dieren tegenkomen zoals de aardwolf en de miereneter.

Mlilwane Natuurreservaat

Mlilwane Natuurreservaat
Mlilwane Natuurreservaat
Kaart met locatie Mlilwane Natuurreservaat

Het oudste park van Swaziland is het Mlilwane Natuurreservaat. Het park ligt in de mooie Ezulwini-vallei, waar je vele prachtige dieren kunt bezichtigen. Enkele voorbeelden zijn de antilope, zwijnen, apen en nijlpaarden. Deze diersoorten zijn niet bang voor de mens en nemen weleens een kijkje bij de kampeerplaatsen. In dit park kun je met een gids een fiets-, wandel- of autotocht maken of rondrijden op een paard. Je hebt hier de kans om impala's, kudu's of waterbokken te zien.

Nationaal Museum Lobamba (Lobamba)

Lobamba heeft vele archeologische en historische tentoonstellingen in het nationaal museum opgesteld. Het werd opgericht in 1972 en de tentoonstellingen gaan over de cultuur en geschiedenis van Swaziland. Hier krijg je uitleg over de betekenis en functie van de traditionele kleding. Ook is er een groot deel gewijd aan Koning Sobhuza II, de heerser van Swaziland voor 82 jaar. Het museum is de hele week geopend.

Vakantiebestemmingen in Swaziland

Artikelen

Eten en drinken

Het land heeft niet echt speciale gerechten. Veel gerechten worden gemaakt op basis van maïs. In elk gerecht zitten veel verschillende ingrediënten verwerkt. Swaziland heeft ook vele lekkere restaurants waar je heerlijk kunt genieten van het eten.

Marula is een speciaal drankje uit Swaziland dat alleen gebrouwen word in het Marula seizoen. Vraag hierna bij de lokale bevolking.

Vervoer

Je kunt met het vliegtuig naar Swaziland gaan. De Matsapha luchthaven is een van de twee luchthavens in Swaziland. Het ligt ongeveer 1 kilometer van Manzini af. Er wordt gevlogen met Airlink Swaziland. Er kan ook gereisd worden met de bus vanuit Zuid-Afrika. Je zit hier veilig en comfortabel. Wel willen ze graag dat je dit van te voren boekt, zodat ze rekening kunnen houden met eten en de films. Wanneer je reist met de auto, moet je rekening houden met drukke grensovergangen. Probeer de weekenden en feestdagen te vermijden.

Het meest wordt er gereden in auto's en minibussen. Wanneer je met een minibus op pad gaat, let dan goed op je spullen. Het kan zomaar zijn dat je spullen in een keer weg zijn. Probeer zo min mogelijk 's nachts te reizen met de bus. Op de stations is veel criminaliteit. Als reizen met de bus geen optie is, kun je nog altijd een taxi nemen.

Visum

Voor een vakantie in Swaziland korter dan 3 maanden heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn bij aankomst.

Prijsniveau

In Swaziland gebruiken ze de munteenheid lilangeni. 1 lilangeni is 100 cent. Ze hebben enkel- en meervoudig geld. Wanneer het enkelvoud is heet het lilangeni. Meervoud heet emalangeni. Ze gebruiken de munten 1, 2, 5, 10, 20, 50 cent en 1, 2, 5 emalangeni. Briefgeld bestaat uit 10, 20, 50, 100 en 200 emalangeni.

Veiligheid

Swaziland heeft, ten opzichte van de omliggende landen, weinig criminaliteit. Wel moet je oppassen in welk gebied je verblijft. Het gevaarlijkste dier is de nijlpaard. Blijf vooral uit zijn buurt en kom niet tussen hem en het water. In het water moet je erg oppassen voor krokodillen.

Medische informatie

Ongeveer 1 op de 3 volwassenen uit Swaziland leid aan de ziekte HIV/AIDS. Ook is er een grote kans om bilharzia en malaria te krijgen.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Swaziland. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het is niet verstandig om kraanwater te drinken. Koop voor de zekerheid flessen water in de supermarkt.

Bevolking

Het aantal inwoners van Swaziland wordt geschat op 1.123.913. De inwoners van Swaziland worden de Swazi's genoemd. Dit zijn volkeren die leven in Centraal- en Zuidelijk Afrika. 82% van deze inwoners behoort bij het Christendom en 14,7% behoort bij de natuurgodsdiensten. Zij geloven in bepaalde krachten van o.a. vuur en water. Er leven al duizenden jaren mensen in Swaziland, maar de officiële bevolking is er pas in de 18de eeuw komen wonen. De Swazi's zijn erg trouw aan de koning en zijn familie. Ze geloven en doen alles wat hij zegt. Wanneer een vrouw getrouwd is, bedekt zij voortaan haar haren zodat niemand het kan zien.

De taal

De officiële talen die er gesproken worden zijn Engels en Swazi. Deze talen worden over het algemeen ook het meest gesproken.

Flora & Fauna

Er zijn erg veel dieren te vinden in Swaziland. Dit is wel eens anders geweest. Toen de Britten het land in handen hadden zijn veel dieren uitgeroeid. Doordat Koning Mswato III en zijn vader zich ingezet hebben voor deze dieren, hebben ze alle diersoorten weer terug gekregen in het land. Een aantal van deze dieren zijn de zebra's, luipaarden, olifanten, waterbokken en krokodillen. Deze dieren leven vooral in de reservaten. In het wild kun je bavianen, jakhalzen en knaagdieren zien. Er leven ook een aantal gevaarlijke slangen. De zwarte cobra, de adder en de cobra kun je beter niet tegen komen. Er zijn ca. 2.600 verschillende plantsoorten te vinden in Swaziland. Deze vind je vooral in de nationale parken. Een aantal van deze planten zijn erg uniek en komen bijna nergens anders voor.

Geschiedenis

Men gaat er vanuit dat Swaziland al 100.000 jaren bewoond is. Maar dat het echte volk er pas woont sinds de 18e eeuw. De 1ste bewoner zou de zoon van koning Shaka zijn, Ngwane de 3e. Als generaal werd hij met het leger op pad gestuurd om de vijand te vermoorden. Ze konden de vijand niet vinden, maar durfden niet meer terug. Ze zijn toen in Swaziland gebleven. Later stuurde Shaka zijn andere zonen. Ook deze vonden de vijand niet en vestigden in Mozambique en Zimbabwe. In de 19e eeuw kwamen er pas blanken in Swaziland. De Britten drongen het land binnen in 1868. In 1881 werd Swaziland onafhankelijk. Dit was niet voor lang. In 1885 werd koning Dlamini van de troon gestoten en was het land weer in handen van de Britten. In 1968 werd het land pas echt onafhankelijk.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen