Bezienswaardigheden Taiwan

Yushan National Park

Yushan National Park
Yushan National Park
Kaart met locatie Yushan National Park

Taiwan heeft 8 nationale natuurparken en een reeks prachtige landschappen waar de grote verscheidenheid aan flora en fauna op het eiland te bewonderen is.

Het grootste natuurpark in Taiwan is het Yushan National Park. Het park beslaat een oppervlakte van 105 km² en is vernoemd naar de top van de hoogste berg op het eiland. Yushan is de officiële naam van het park, maar vaak wordt er ook naar het park verwezen als Mount Jade, de Engelse naam voor de berg zelf. Het park wordt veelal door wandelaars bezocht die het hele park van oost naar west al lopend doorkruisen.

Taroko National Park

Taroko National Park
Taroko National Park
Kaart met locatie Taroko National Park

Het Taroko National Park is vernoemt naar de gigantische kloof die in dit park een centrale plaats inneemt en dit zeer indrukwekkende staaltje geologie trekt dan ook veel toeristen naar het park dat 92 km² groot is. Er zijn zoveel verbazingwekkend mooie uitzichten in het park, maar het mooiste plaatje kunnen bezoekers schieten op de plek waar de kloof zo smal is dat als men naar de lucht kijkt er slechts nog een klein splintertje blauwe lucht te zien is. Marmer is een belangrijk product dat uit het Taroko gebied komt, dus in het park zijn veel rotsen met verschillende kleuren marmer te zien.

Kenting National Park

Kenting National Park was het allereerste natuurpark in Taiwan. Het park heeft een oppervlakte van 33 km² en ligt in het zuiden van Taiwan. Het park heeft prachtige zandstranden en de bezoekers kunnen er een duik nemen in de azuurblauwe zee. Wie niet de hele dag aan het strand wil doorbrengen, kan ook gaan duiken en het onderwaterleven in zee ontdekken. Ook kun je verschillende soorten vogels spotten als je het park wat verder intrekt. De motor is een goede optie om het schitterende park te verkennen.

Tempels in Taiwan

Tempels voor godsverering zijn in Taiwan niet weg te denken. Tijdens het verblijf in Taiwan mag een bezoek aan een van deze vele tempels zeker niet worden overgeslagen. Er zijn meer dan 5.000 tempels van verschillende groottes en deze zijn bijna allemaal gewijd aan een combinatie van religies met uitzondering van een aantal tempels die exclusief boeddhistisch zijn.

Jiufen

Jiufen
Jiufen

Verstopt tussen de bergen aan de noordkust van Taiwan ligt het dorp Jiufen. In dit dorp werd gedurende de Japanse bezetting uit verschillende mijnen goud gewonnen. Het dorp is een toeristische trekpleister geworden nadat er een bioscoopfilm in het dorp werd opgenomen. Toeristen brengen niet alleen een bezoek aan Jiufen vanwege de prachtige ligging, maar in de plaats zijn vele theehuizen gevestigd en de Old Street van het dorp, een doolhof van overdekte straatjes en trappen langs winkeltjes en eethuizen, is ook zeker een bezoek waard.

Winkelen in Taiwan

Taiwan heeft eindeloos veel winkels waar het hart van een shopaholic sneller van gaat kloppen. In alle grote steden in heel Taiwan is er wel een groot winkelcentrum te vinden en daarnaast zijn er vaak ook nog verschillende winkelstraten in een stad waar vooral winkels liggen die lokale producten verkopen. Winkels zijn zeven dagen per week open. Winkelcentra zijn over het algemeen geopend van 10.00 - 22.00 uur en de lokale winkels gerund door Taiwanese families hebben vaak lange openingstijden.

Fietsen in Taiwan

Fietsen in Taiwan
Fietsen in Taiwan

Taiwan biedt vele mogelijkheden voor fietsliefhebbers. Fietsliefhebbers kunnen zich op het eiland tegoed doen aan de vele nieuw aangelegde en uitstekend onderhouden fietspaden. Deze fietspaden lopen vooral op de oevers van de rivieren die door Taiwan stromen. Als fietser wordt je door parken en andere prachtige landschappen gevoerd waar je optimaal kunt genieten van de mooie flora en fauna op het eiland.

Golfen in Taiwan

Golfen in Taiwan
Golfen in Taiwan

Taiwan wordt de laatste jaren steeds geliefder als golfbestemming bij toeristen. De lokale bevolking is al meer dan 80 jaar bekend met de sport. Het is de oudst georganiseerde sport in Taiwan. Er zijn inmiddels 70 golfbanen gelegen op prachtige locaties. Bekende golfclubs zijn o.a. Miramar Golf & Country Club en Formosa First Country Club. Een aantal golfbanen zijn ontworpen door bekende architecten.

Wandelen in Taiwan

Wandelen in Taiwan
Wandelen in Taiwan
Kaart met locatie Wandelen in Taiwan

Op het eiland vind je enorm veel wandelpaden die toeristen door de vele natuurparken en over de bergen leiden, Taiwan is voor een fanatiek wandelaar een echte droom die uitkomt. Er zijn zoveel verschillende wandelroutes dat er gemakkelijk een wandelroute gevonden kan worden die aan de specifieke wensen van een wandelaar voldoet.

Theemuseum Pinglin

Theemuseum Pinglin
Theemuseum Pinglin
Kaart met locatie Theemuseum Pinglin

Op nog geen uur rijden van de hoofdstad Taipei ligt het plaatsje Pinglin. Pinglin is de ideale plek om even bij te komen van de drukte in de stad. Pinglin is Taiwans bekendste theecentrum dus kan een theemuseum niet ontbreken. In dit museum leer je welke rol de thee speelt in het leven van de Taiwanezen en hoe je thee moet bereiden en drinken.

National Taiwan Museum (Taipei)

Het National Taiwan Museum in Taipei is een koninklijk gebouw in Barokstijl, compleet met schitterende voorgevel en zuilengalerij. Dit is het oudste museum van Taiwan. Het museum is in het bezit van een breed scala aan voorbeelden van Taiwanese inheemse dieren en planten en stelt ook culturele kunstvoorwerpen tentoon. Het totale arsenaal van het museum is verdeelt over 5 afdelingen: antropologie, aardwetenschappen, zoölogie, plantkunde en onderwijs. Door zowel reguliere als speciale exposities en door publicaties en diverse leerzame programma's dient het museum dient niet alleen als publieke instelling maar ook als onderwijsinstelling.

National Palace Museum (Taipei)

National Palace Museum
National Palace Museum
Kaart met locatie National Palace Museum

In Taipei ligt ook het National Palace Museum. Het museum is gebouwd in de stijl van een Noord-Chinese paleis. In dit museum kun je een groot aantal historische relikwieën die bij toeval in Taiwan terecht zijn gekomen, bezichtigen. Deze relikwieën hebben generaties lang aan verschillende Chinese overheersers toebehoort en het is de meest grootschalige en beminde verzameling van Chinese kunstvoorwerpen in de wereld.

Taiwan Folk Arts Museum (Taipei)

Het Taiwan Folk Arts Museum is gevestigd in een gebouw in Taipei dat tijdens de Japanse bezetting een duur hotel was waar vooral mensen met een behoorlijk inkomen logeerden. Het museum heeft een permanente tentoonstelling over de historie van het gebouw waarin het museum gevestigd is en daarnaast heeft het ook nog verschillende exposities met een bepaald thema. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen bij een demonstratie van een Japanse theeceremonie.

Avondmarkten in Taipei (Taipei)

Avondmarkten in Taipei
Avondmarkten in Taipei
Kaart met locatie Avondmarkten in Taipei

De avondmarkten van Taipei zijn een must om te bezoeken. Er wordt van alles verkocht, van kleding tot medicijnen maar vooral eten. Je kunt er van alles proeven en het ruikt er heerlijk. De bekendste avondmarkt is de Shilin Night Market (MRT Shilin). Ben je op zoek naar Chinese medicijnen en kruiden dan kun je het beste naar Dihua Market (MRT Zhongshan).

Chihkan Toren (Tainan)

Chihkan Toren
Chihkan Toren
Kaart met locatie Chihkan Toren

De Chihkan Toren was voormalig Fort Proventia en dit tweede fort bouwden de Hollanders in 1653 op Taiwan. Het is een klein complex van gebouwen en torens die het uiterlijk hebben van traditionele Chinese tempels dat omgeven wordt door een traditionele Chinese tuin.

Oude Fort van Anping (Tainan)

Oude Fort van Anping
Oude Fort van Anping
Kaart met locatie Oude Fort van Anping

Het Oude Fort van Anping/Fort Zeelandia was een fort van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) dat tussen 1624 en 1634 gebouwd werd op het zanderige kleine eiland Taoyuan, net ten zuidoosten van het eiland Formosa dat vandaag de dag Taiwan heet. Na een beleg van negen maanden werd het in 1662 afgestaan aan de Chinees Koxinga.

Lianchita (Kaohsiung)

Lianchita
Lianchita
Kaart met locatie Lianchita

Het Lotus meer (Lianchita) is een van de leukste bezienswaardigheden van Kaohsiung. Er liggen verschillende tempels en pagodes in en rondom dit meer.

Tuntex Sky Tower (Kaohsiung)

Tuntex Sky Tower
Tuntex Sky Tower
Kaart met locatie Tuntex Sky Tower

Tuntex Sky Tower (T & C Tower) bevindt zich in het Ling Ya district en heeft een dakhoogte van 347 meter. Met antenne telt het gebouw een hoogte van 378 m. Het gebouw werd tussen 1994 en 1996 gebouwd en werd geopend in 1997. Het is het hoogste gebouw in Kaohsiung en het was het hoogste gebouw in Taiwan totdat Taipei 101 de wolkenkrabber in hoogte overtrof.

Holy Rosary Cathedral (Kaohsiung)

Holy Rosary Cathedral is de oudste klooster katholieke kerk in Taiwan. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1860 en werd verbouwd in 1928. De bouwstijl is zowel gotisch als romaans. Het interieur is een beetje vergelijkbaar met die van de kathedraal van Manilla in de Filipijnen.

Taichung Park (Taichung)

Taichung Park
Taichung Park
Kaart met locatie Taichung Park

Taichung Park is het oudste park van Taichung en wordt ook wel Chungshan Park genoemd. Het werd gebouwd toen Taiwan nog onder afhankelijk gebied van Japan was. Een bekend festival wat in het park wordt gevierd is Lantern Festival.