Taiwan

Sun Moon Lake in Taiwan
Sun Moon Lake in Taiwan

De Republic of China on Taiwan is een eiland dat deel uitmaakt van een Oost-Aziatische eilandengroep, gelegen in de Stille Oceaan in noord-oost Azië. Het wordt gescheiden van China door de Straat van Taiwan, een zeestraat die de Oost-Chinese Zee in het noorden verbindt met de Zuid-Chinese Zee in het zuiden. De overzeese buurlanden van Taiwan zijn China, Japan en de Filipijnen. Taiwan is een Chinese naam en staat vrijvertaald voor 'terrasbocht', een naam die verwijst naar de bizarre en ruwe kustvorm van het eiland.

Het eiland is ongeveer 394 km lang en 144 km breed en beslaat in totaal een oppervlakte van ongeveer 36.000 km², waarmee het land net iets kleiner is dan Nederland. Door deze afmetingen wordt er ook wel gezegd dat Taiwan de vorm heeft van een tabaksblad. Taiwan heeft 23,1 miljoen inwoners, waarvan meer dan 96% van Chinese afkomst is en de hoofdstad is Taipei waar bijna 8 miljoen mensen leven. Tweederde van het eiland bestaat uit heuvelland waardoor de kustvlakten dichtbevolkt zijn en daar het merendeel van de inwoners leeft.

Heb je weinig kennis van Taiwan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Taiwan
Officiele naam:
Republiek China
ISO:
TW
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Taipei
Inwoners:
+/- 23100000
Taal:
Mandarijn-Chinees
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +8
Munteenheid:
Taiwanese dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
36191 km≤

Ervaringen

Heb je ooit Taiwan bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Taiwan krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 8 ervaringen:

9,0 8 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 3 met 8 resultaten

plaats: hele land, reisperiode: januari 2020

Mooi land. Vriendelijke mensen. Goed met huur auto te rijden. Veel afwisseling. Stad, natuur en strand

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Taipei, reisperiode: december 2018

Mooie stad, supervriendelijke mensen daar!

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Taipei, reisperiode: mei 2017

Super fijne stad met vriendelijke mix, voor ons een mooie mix van een bijzondere cultuur die mee ontwikkelt met de tijd. Vriendelijke mensen, veilige stad, goede voorzieningen, heerlijk eten

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Taiwan

Oude Fort van Anping (Tainan)

Oude Fort van Anping
Oude Fort van Anping
Kaart met locatie Oude Fort van Anping

Het Oude Fort van Anping/Fort Zeelandia was een fort van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) dat tussen 1624 en 1634 gebouwd werd op het zanderige kleine eiland Taoyuan, net ten zuidoosten van het eiland Formosa dat vandaag de dag Taiwan heet. Na een beleg van negen maanden werd het in 1662 afgestaan aan de Chinees Koxinga.

Chihkan Toren (Tainan)

Chihkan Toren
Chihkan Toren
Kaart met locatie Chihkan Toren

De Chihkan Toren was voormalig Fort Proventia en dit tweede fort bouwden de Hollanders in 1653 op Taiwan. Het is een klein complex van gebouwen en torens die het uiterlijk hebben van traditionele Chinese tempels dat omgeven wordt door een traditionele Chinese tuin.

Taichung Park (Taichung)

Taichung Park
Taichung Park
Kaart met locatie Taichung Park

Taichung Park is het oudste park van Taichung en wordt ook wel Chungshan Park genoemd. Het werd gebouwd toen Taiwan nog onder afhankelijk gebied van Japan was. Een bekend festival wat in het park wordt gevierd is Lantern Festival.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Taiwanese bevolking heeft meerdere eetmomenten op een dag en dan wordt er ook vaak veel gegeten.

Door de mengelmoes van verschillende etnische bevolkingsgroepen die in Taiwan leven, kan men er genieten van het eten van zowel internationale, regionale als lokale keukens en is er een grote diversiteit van restaurants.

De Taiwanese keuken is Chinees (waarin ook weer verschillende kookstijlen aanwezig zijn), maar ook de Japanse invloeden ontbreken niet. De belangrijkste producten in het Taiwanese eten zijn vooral rijst en noedels, vlees, verse vis en veel verschillende soorten groenten. De groenten worden daarbij vaker opgebakken met een beetje knoflook dan gestoomd of gekookt. Een typisch Taiwanees gerecht is rijst met yamswortel en men serveert daarbij gestoomde vis, bonen en omelet met gemarineerde radijsjes als bijgerecht.

Ook zijn er tegenwoordig Taiwanese keukens die hun gerechten baseren op thee en bloemen. Deze nieuwe, creatieve keukens zijn ontstaan door de opkomende populariteit van theehuizen in de afgelopen jaren.

In Taiwan drinken veel mensen thee en gaan ze daarvoor regelmatig naar één van de vele theehuizen die Taiwan rijk is. Ook de gewoonlijke frisdranken zijn verkrijgbaar in Taiwan en daarnaast kan je ook nog kiezen uit een uitgebreide selectie van verse sapjes en milkshakes gemaakt van lokaal fruit, zoals mango, ananas en papaja.

Wat betreft alcoholische dranken, wordt Taiwanees bier, gerstebier dat koud gedronken wordt, vaak genuttigd. De meest bekende lokale gedistilleerde drank is Koaliang, dat gemaakt is van gierst. Verder wordt door de Taiwanese bevolking meer rode dan witte wijn gedronken omdat deze gezien wordt als gezonde drank.

Vervoer

Vanuit Nederland kun je met veel grote maatschappijen zoals EVA Air en China Airlines, de nationale Taiwanese luchtvaartmaatschappij, naar Taiwan vliegen. De vliegreis naar Taiwan, afhankelijk van de bestemming, duurt zo'n 16 tot 17 uur. Taiwan kent een aantal grote en kleine luchthavens. Internationale vluchten komen aan in Taiwan Taoyuan International Airport (bij Taipei), Kaohsiung International Airport en Taichung Airport. Vluchten uit Japan landen op de luchthaven Hualien Airport en binnenlandse vluchten landen niet alleen op de drie grote luchthavens maar ook op Taipei Songshan Airport.

Ook is Taiwan en de rest van de eilanden die erbij horen te bereiken per boot door directe veerverbindingen tussen China en de Oost-Aziatische eilandengroep.

Taiwan beschikt over een goede infrastructuur dat elk gedeelte van het eiland omvat. Op het eiland zijn goed aangelegde snelwegen aanwezig die ook door de gebergtes lopen. Door dit uitgebreide wegennet, is de populariteit van binnenlandse vluchten flink afgenomen. Het is nog wel mogelijk om tussen het noorden en het zuiden van Taiwan te vliegen, maar de vluchten zijn beperkt. Naast het uitstekende wegennet is ook het openbaar vervoer goed georganiseerd. Het openbaar vervoer is veilig, comfortabel, betrouwbaar en over het algemeen goedkoop.

Het treinverkeer in Taiwan is opgesplitst in de Taiwan Railway Administration (TRA) en de High Speed Railway (HSR). Toeristen maken vaak gebruik van beiden. De TRA is een staatsbedrijf en verzorgt het treinverkeer op de vier grote spoorlijnen door het hele land. De HSR is een hogesnelheidstrein die in 36 minuten van Taipei naar Kaohsiung-Zuoying rijdt. Deze trein stopt alleen bij een aantal grote steden onderweg en is dus een goede optie om snel tussen het noorden en zuiden van Taiwan te reizen. Het reizen met de HSR is alleen niet heel goedkoop.

Ook kan er tussen de grote steden in Taiwan met bussen van een aantal busmaatschappijen worden gereisd. In de bussen mag niet worden gerookt en is airconditioning aanwezig.

Visum

Duurt de vakantie niet langer dan 30 dagen dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Taiwan. Wel dient je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Taiwan is vergelijkbaar met dat van Nederland.

De munteenheid van Taiwan is de Nieuwe Taiwanese Dollar.

Veiligheid

Taiwan is een van de veiligste landen in de wereld voor toeristen. In het land is criminaliteit op straat maar een klein onderdeel en geeft het weinig problemen. Zakkenrollers zijn vooral actief op (grote) evenementen en avondmarkten. Wel moet er goed worden opgelet in het verkeer. In Taiwan worden rode stoplichten veelvuldig genegeerd en daarom dient bij het oversteken het verkeer uit alle richtingen in de gaten te worden gehouden als men niet overreden wil worden.

Medische informatie

Het niveau van de gezondheidszorg in Taiwan is goed.

Specifieke inentingen zijn voor Taiwan niet nodig. Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het kraanwater in Taiwan is niet drinkbaar zonder het eerst te koken of filteren. En als je per ongeluk toch wat kraanwater binnenkrijgt, dan is dat niet zo erg en hoef je je niet meteen druk te maken. Ook kun je water uit flessen kopen, maar sommige merken flessenwater zijn in Taiwan niet beter dan kraanwater.

Bevolking

Het grootste deel van de Taiwanese bevolking wordt gevormd door Han-Chinezen. Dit zijn afstammelingen van immigranten afkomstig uit China. Omdat de diverse etnische groepen zich tamelijk goed hebben geïntegreerd, zijn de verschillen die oorspronkelijk bestonden tussen personen van diverse etnische groepen geleidelijk verdwenen. Naast deze grote meerderheid van Han-Chinezen leeft er ook nog een groep van ongeveer 500.000 inheemse bewoners in Taiwan. Deze oorspronkelijke inwoners zijn weer verdeeld in grofweg 14 verschillende stammen.

De Taiwanese bevolking omschrijft zichzelf als vriendelijk en gastvrij. Reizigers kunnen op een hartelijk welkom rekenen tijdens hun bezoek aan Taiwan. Buitenlanders worden beschouwd als gasten en de Taiwanese inwoners prijzen zichzelf als goede gastheren.

De inwoners van Taiwan hebben vrijheid van godsdienst. De belangrijkste richtingen zijn het boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Verder zijn er katholieken, protestanten en moslims. Ook zijn er veel verschillende soorten volksgeloof.

Feestdagen en festivals in Taiwan worden gevierd volgens de maankalender. Door de invloeden van de vele culturen die op het eiland aanwezig zijn, is er een grote assortiment aan vreemde maar schitterende festivals. De herkomst van deze festivals gaat vaak duizenden jaren terug en de ceremonies die gehouden worden tijdens zo'n festival weerspiegelen de tradities van de verschillende etnische groepen die in Taiwan leven. Tijdens deze festivals aanbidden en vereren de Taiwanese inwoners hun goden, hun voorouders en de natuur. Een paar voorbeelden van festivals die je in Taiwan kunt ervaren zijn het Lantern Festival, het Ghost Month Festival en het Dragon Boat Festival. Bovendien zijn er nog diverse lokale festivals die door inwoners van inheemse stammen worden gevierd.

Op het gebied van kunst en ambacht valt er in Taiwan te genieten van levendige kunst waarin traditionele ambacht is samengevoegd met moderne kunst. Veel bezoekers van het land worden verrast door dit aspect van de eigentijdse Taiwanese cultuur. In het Taiwanese kunstzinnige erfgoed heeft de Chinese traditie een sterke invloed. In Taipei en de andere grote steden van Taiwan zijn veel musea waarin zowel antieke schatten uit China als werken van hedendaagse kunstenaars zijn ondergebracht.

Daarnaast heeft Taiwan aan status verworven op het gebied van moderne en traditionele dans. De Chinese en Taiwanese opera is ook een onderdeel op het gebied van kunst dat in Taiwan nog vaak wordt uitgevoerd. Zo'n opera wordt dan vaak op lokale festivals in de openlucht opgevoerd en wordt ook op televisie uitgezonden.

Aziatische landen staan toch ook vooral ook bekend om de vechtsporten die er worden beoefend. Deze vechtsporten worden beschouwd als een vorm van kunst omdat ze een diepe spirituele basis hebben. Ook traditionele vechtsporten zoals tai-chi en kungfu worden door de Taiwanese bevolking nog altijd beoefend.

Wat betreft ambacht zijn aardewerk, glaswerk en beeldhouwwerk enkele voorbeelden van Taiwanese handenarbeid dat nog volop in de bloei is op het eiland. Ook bij de vervaardiging van het glaswerk in Taiwan wordt het Chinese culturele erfgoed vooral als inspiratiebron genomen.

De taal

Het Mandarijn Chinees is de officiële taal van Taiwan. Maar ook een lokale variant ervan, Minnan, wordt overvloedig door de Taiwanese bevolking gebruikt. Veel oudere Taiwanese inwoners spreken nog een beetje Japans dat ze hebben geleerd tijdens de Japanse bezetting voordat Taiwan bij China ging horen in 1945. Daarnaast hebben de inheemse bewoners ook hun eigen talen behouden. Engels is de meest populaire buitenlandse taal en steeds meer Taiwanezen kunnen deze taal handhaven omdat deze ook is opgenomen in het reguliere school curriculum.

Flora & Fauna

Taiwan is een land met een grote rijkdom aan natuur. Het land beschikt van nature over een grote diversiteit op het gebied van topografie, klimaat en bodem. Zo zijn er meer dan 25.000 diersoorten en bijna 6000 uiteenlopende soorten bomen en planten op het eiland te vinden.

Vooral orchideeën en vlinders zijn veelvuldig in de Taiwanese natuur aanwezig en je kunt er niet alleen vogels, maar ook dolfijnen en walvissen aanschouwen. Taiwan heeft 8 nationale natuurparken en een reeks prachtige landschappen waar deze verscheidenheid aan flora en fauna te bewonderen is. Om deze pracht en praal in ere te houden, worden deze gebieden officieel beschermd. De oostkant van het eiland is de ideale plek om de schoonheid van het Taiwanese landschap te bewonderen. Verder zijn er op het eiland verschillende rariteiten in het landschap te bezichtigen waaronder opvallend gevormde rotspartijen en een kloof in de marmeren bergen.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de vroege geschiedenis van Taiwan. De ontdekking van primitieve gebruiksvoorwerpen geeft aan dat er zo'n 10.000 jaar voor Christus voor het eerst mensen op het eiland waren. De oorspronkelijke oerbewoners van het eiland kwamen van Maleisië en Zuid-China en afstammelingen van deze mensen vormen nu nog steeds een belangrijk deel van de hedendaagse Taiwanese bevolking. De eerste Chinese immigranten die voet aan wal zetten in Taiwan waren leden van een etnische groep genaamd Hakka, die altijd in China hadden geleefd, maar uit het land waren verdreven. In de daarop volgende eeuwen besloten steeds meer Chinezen naar Taiwan te komen. Deze grote stroom Chinese immigranten verjoegen de Hakka landinwaarts en werden de overheersende bevolkingsgroep op het eiland. Toen de Portugezen in 1590 in het noorden van Taiwan een handelspost stichtten en er haven aanlegden, werd het eiland in het Portugees 'Ihla Formosa' genoemd, wat 'mooi eiland' betekent.

Na een mislukte poging om de Portugezen aan de noordkant van Taiwan te verjagen, vestigde de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie zich in 1624 aan de kust in het zuid-westen van het eiland waar ze een militaire post en nederzetting stichtten. Van hieruit konden Nederlandse missionarissen het Christendom gaan prediken en kon de VOC handel drijven en andere productieve activiteiten uitvoeren. In 1626 bezetten ook de Spanjaarden een deel van Taiwan. Zij stichtten namelijk een fort in het noord-oosten van het eiland, maar in 1642 werden de Spaanse handelaars alweer verdreven. De Nederlanders worden zelf in 1652 uit Taiwan verdreven als de Chinese Revolutie uitbreekt.

Aan het eind van de 19e eeuw werd Taiwan een kolonie van Japan. Het eiland is zo'n 50 jaar onder het Japanse bewind gebleven en gedurende deze tijd is het uitgegroeid van een traditionele samenleving tot een moderne samenleving. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd Taiwan bevrijd van de koloniale bewindsperiode. In de jaren 50 gebeurde er een wonder in Taiwan doordat de economie flink aantrok en werd de democratie als politieke staatsvorm in Taiwan geïntroduceerd.

Tegenwoordig draagt Taiwan roem omdat het eiland beschikt over een uitstekende infrastructuur, een passend transportsysteem en communicatiediensten van hoge kwaliteit. En ondanks de internationale economische problemen heeft Taiwan een opmerkelijke prestatie geleverd op het gebied van economische ontwikkeling en ook de democratie in het land heeft zich positief ontwikkeld. Deze positieve ontwikkelingen heeft het eiland vooral te danken aan het ongelooflijke doorzettingsvermogen en het voortdurend streven van de Taiwanese bevolking.

Heeft u interesse in een reis naar Taiwan? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing