Bezienswaardigheden Tanzania

Selous Game Reserve

Selous Game Reserve
Selous Game Reserve
Kaart met locatie Selous Game Reserve

Selous Game Reserve is het grootste en meest oude wildreservaat in Afrika waar verschillende gamedrives, wandel- en bootsafari's aangeboden worden. Het beschermde reservaat is groter dan 50.000 m² en er leven o.a. olifanten, krokodillen, buffalo's en wilde honden. Het noorden van het gebied is voorzien van de Rufiji rivier. Er zijn zelfs plekken in het reservaat waar nog nooit een mens is geweest. Laat je betoveren door het uiteenlopende landschap dat wordt versierd door meren, bossen, savannen, rotspartijen en vulkanische warmwaterbronnen.

Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro Conservation Area
Ngorongoro Conservation Area
Kaart met locatie Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro Conservation Area is een prachtige plek om rond te lopen. De krater is 250 km² groot en 611 m diep. Op de bodem van de krater vind je twee meren, een sodameer en een zoetwatermeer. In de krater leven ook veel vleeseters, impala's, primaten en vogels. In dit gebied komt ook de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn voor. In het Ngorongoro Conservation Area liggen ook de archeologische sites van laetoli.

Markt in Tirana

De markt in Tirana is echt een bezoekje waard. Er wordt van alles verkocht, je kunt er een galajurk kopen maar ook je dagelijkse boodschappen. Op de markt heb je geen last van vervelende verkopers die je iets proberen 'aan te smeren'. De markt wordt altijd erg goed bezocht, onder de bezoekers bevinden zich veel lokale bewoners. De markt is overdekt en dat kan wel wat warm zijn. Niet ieder winkeltje is in het bezit van airconditioning.

Kilimanjaro

Kilimanjaro
Kilimanjaro
Kaart met locatie Kilimanjaro

De berg Kilimanjaro wordt gevormd door een uitgedoofde vulkaan en ligt in het noordoosten van Tanzania in de gelijknamige regio Kilimanjaro. De naam betekent 'berg die glinstert' en komt uit het Swahili. Op de Kilimanjaro ligt altijd sneeuw. Op de hellingen groeien tot 1.400 m vele gewassen. Met zijn 5.895 m is de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Er zijn diverse routes om de berg te beklimmen. De 2 populairste beginnen in de dorpen Machame en Marangu. Het Kilimanjaro National Park beslaat een gebied van 760 km².

Stone Town (Zanzibar)

Stone Town
Stone Town
Kaart met locatie Stone Town

Stone Town (Mji Mkongwe) is een oud deel van de hoofdstad Zanzibar en bekend om de mix van Arabische, Perzische, Indische en Europese architectuur. Het is de belangrijkste stad op het eiland. Het was in de 19e eeuw het bloeiende centrum van de handel in specerijen maar helaas ook van slavenhandel. Vandaag de dag is het een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Tanzania.

The House of Wonders (Zanzibar)

The House of Wonders
The House of Wonders
Kaart met locatie The House of Wonders

The House of Wonders staat in Stone Town (het oude gedeelte van Zanzibar-stad) en dit bijzondere gebouw werd ooit bewoond door de Arabische koningin Fatuma. Het dankt zijn naam aan het feit dat het dit eerste gebouw in Zanzibar was, dat voorzien was van elektrisch licht. Het is het grootste en hoogste gebouw van Stone Town en neemt een prominente plaats is.

Duiken in Zanzibar (Zanzibar)

Duiken in Zanzibar
Duiken in Zanzibar
Kaart met locatie Duiken in Zanzibar

In het water rondom Zanzibar kun je echt prachtig duiken. Hier komen veel verschillende soorten vissen voor, de een is nog mooier dan de andere. Het koraalrif in de Indische Oceaan is ook zeker het bekijken waard. Heb je geen duikbrevet? Tijdens het snorkelen kun je ook al veel moois zien onderwater.

Serengeti National Park (Arusha)

Serengeti National Park
Serengeti National Park
Kaart met locatie Serengeti National Park

Het Serengeti National Park (vanaf 1951) is een van de beroemdste wildreservaten ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het park is prachtig en er leven ontzettend veel dieren zoals de kafferbuffel, de blauwe gnoe, wildebeesten en zebra's. Er leven 1,6 miljoen planteneters en erg veel roofdieren. Ieder jaar vindt in dit park de migratie plaats. Hierbij trekken de meest planteneters van de noordelijke naar de zuidelijke vlaktes.

De Serengeti betekent letterlijk 'Eindeloze Vlaktes' en is afgeleid van de Massai-taal. De Serengeti is een streek van boslandschappen en savannes, verdeeld over Tanzania en Kenia, over een oppervlakte van zo'n 30.000 km².

Ngorongorokrater (Arusha)

Ngorongorokrater
Ngorongorokrater

De Ngorongorokrater bij Arusha is het overblijfsel van een 2 tot 3 miljoen jaar geleden ingestorte vulkaan. De krater heeft een doorsnede van 17 tot 21 kilometer. Het is een zelfstandig natuurgebied en staat op de werelderfgoedlijst. Door de kraterwand kan er vrijwel geen toevallige migratie van wilde dieren plaatsvinden, daardoor vertoont de leeuwenpopulatie een sterke inteelt. Trekkende kuddedieren zoals gnoes kunnen de krater wel bezoeken. In de krater leven naar schatting 25.000 grotere zoogdieren permanent, maar op het hoogtepunt kan dit oplopen tot 500.000. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld.

Village Museum (Dar es Salaam)

In het Village Museum in Dar es Salaam wordt de geschiedenis van de 18 inheemse stammen belicht. In het museum zijn ook 16 hutten nagebouwd waar in de middag voorstellingen worden gegeven. De voorstellingen bestaan uit traditionele dansen die worden uitgevoerd in traditionele klederdracht.

Nationaal Museum (Dar es Salaam)

Het Nationaal Museum in Dar es Salaam is erg leuk en leerzaam. In dit museum kun je jezelf prima vermaken voor een paar uur. In het museum wordt informatie gegeven over de geschiedenis van Tanzania, over de dieren die in het land leven en is er kunst om te bezichtigen. In het museum kun je ook Sukuma Stones spelen.

Markt in Dar es Salaam (Dar es Salaam)

Kariakoo in Dar es Salaam is de grootste overdekte markt in heel Afrika. Je kunt hier terecht voor de dagelijkse boodschappen. Erg leuk en indrukwekkend. Het Kariakoo-marktgebouw is een voorbeeld van een gebouw waarin zowel traditionele Afrikaanse kenmerken als westerse invloeden te herkennen zijn.

Mtera Dam (Dodoma)

In de regio van Dodoma ligt Mpwapwa, dit is ongeveer 3 uur rijden. De Mtera Dam is hier gebouwd met een oppervlakte van meer dan 660 km². Het meer is 56 kilometer lang en 15 kilometer breed en wordt gevoed door de Great Ruaha rivier en de Kisigo rivier. De dam werd gebouwd tussen 1975 en 1979. Dit deden ze om de regio Dodoma te voorzien van een continue watervoorziening. De regenbuien zijn namelijk erg onregelmatig in Tanzania, hierdoor was er voortdurende zorg in het agrarische gebied. Naast dat de dam erg mooi is om te zien, kan je er erg goed vogels spotten en vissen.

Wijnbouw (Dodoma)

Wijnbouw
Wijnbouw
Kaart met locatie Wijnbouw

Dodoma is de enige plek van Tanzania waar ze wijn verbouwen. Het is het centrum van de Tanzaniaanse wijnen. Als je een bezoekje wilt brengen aan de wijngaarden, kan je het beste een kijkje nemen bij de Taganyika Vineyards Company. Dit is een van de bekendste wijnen van het land, ze zijn dan ook erg actief met het promoten van hun wijn.