Bezienswaardigheden Tsjechië

Hornicke museum

Op de plek waar vroeger een kolenmijn gevestigd was staat tegenwoordig het Hornicke museum.33travel/"> Je vindt het museum net iets buiten Ostrava. In 1763 werden grote hoeveelheden steenkool ontdekt waarna de mijnindustrie al snel opbloeide. De oude mijn is geopend voor bezoekers en je kunt er zowel zelf een kijkje nemen als aan de hand van een gids. In het museum bij de mijn kun je meer leren over het belang van de mijnindustrie voor het dorp en haar omgeving.

Nationaal Park Sumava

Nationaal Park Sumava
Nationaal Park Sumava
Kaart met locatie Nationaal Park Sumava

In het zuiden van Tsjechië ligt Nationaal Park Sumava, het park is ruim 69.000 hectare groot en ligt tegen de grens met Oostenrijk en Duitsland. Het park is het grootste nationale park van Tsjechië en was alleen toegankelijk voor grenswachten tot 1990. Na 1990 werd het park geopend voor zowel Tsjechen als buitenlanders. Doordat het pas vanaf 1990 is toegestaan is het park goed bewaard gebleven.

De Šumava bergketen is bedekt met het grootste bos van Centraal-Europa en momenteel bestaat het vooral uit sparren. Ook vind je er verschillende grote plateaus met veengebieden, gletsjermeren en overblijfselen van oerbossen. Sinds de jaren '70 leeft een stabiele populatie van lynxen in het gebied. In het park bevindt zich verder ook de berg Plechy (1.378 m), op de grens met Oostenrijk.

Nationaal Park Krkonose

Nationaal Park Krkonose
Nationaal Park Krkonose
Kaart met locatie Nationaal Park Krkonose

In Noordoost-Bohemen ligt het Nationaal Park Krkonose ofwel het Reuzengebergte. Het park staat tegelijkertijd voor de helft op de grens met Polen. Het park bestaat voor een groot gedeelte uit reservaat dat door UNESCO is erkend. De Tsjechische kant van het park is vele malen afwisselender en groter dan het Poolse gedeelte. Het hoogste gedeelte van het Reuzengebergte is de 1.602 meter hoge Snezka.

St. Petrus- en St. Pauluskerk

De St. Petrus- en St. Pauluskerk in Kralovice werd in 1070 opgericht. Binnen in de kerk staan extreem kostbare werken waaronder ook de Madonna uit 1350 en een Romeinse sarcofaag uit de 11e of 12e eeuw. De kerk staat bij iedereen die er is geweest in het geheugen gegrift als een prachtige kerk met vele kleuren en schilderingen.

Winkelen in Tsjechië

Winkelen in Tsjechië
Winkelen in Tsjechië

De meeste winkels in Tsjechië zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. In sommige toeristengebieden zijn de winkels wel op zondag geopend.

Bierspa in Tsjechië

Bierspa in Tsjechië
Bierspa in Tsjechië

De Tsjechen zijn dol op bier en dat wordt nog maar eens extra duidelijk in de bierspa. Je kunt jezelf hier onderdompelen in een bierbad. De brouwerijen Bahenec in Písek en Chodovar in Chdová Planá bieden dit aan. Volgens onderzoeken blijkt een bierbad erg goed te zijn voor je huid en voor je gezondheid. In beide brouwerijen wordt een badkuip gevuld met een mix van donker bier en bronwater dat wordt verwarmd tot maximaal 37°C. In beide spa's is overigens voor de liefhebbers van een koud biertje een bar waar je een koud biertje kunt bestellen.

Astronomisch uurwerk van Praag (Praag)

Astronomisch uurwerk van Praag
Astronomisch uurwerk van Praag
Kaart met locatie Astronomisch uurwerk van Praag

Een bezienswaardigheid die je zeker niet kunt overslaan is het astronomisch uurwerk van Praag (in het Tsjechisch: Pražský orloj of Staroměstský orloj ). Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Je kunt het uurwerk vinden aan de gevel van het Oudestadsraadhuis van Praag, gelegen aan het centrale plein. De klok stamt uit 1490 en bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel is de astronomische wijzerplaat die de 5 soorten tijd aangeeft. De wijzerplaat laat ook de stand van de zon en de maan zien. Het tweede onderdeel wordt de Parade van de Apostelen genoemd. Elk uur gaan er namelijk twee deurtjes open. Veel toeristen komen hier op af omdat uit de deuren een parade van apostelen voorbij komt. Het derde onderdeel is de wijzerplaat met medaillons die de maanden voorstellen. Elke dag wordt er tevens een heilige aangeduid.

Hradcanyplein (Praag)

Aan het Hradcanyplein in Praag liggen een aantal prachtige paleizen en het kasteel van Praag. In de 9e eeuw werd op deze plek door prins Boleslav een houten fort gebouwd. Hier begon de geschiedenis van de stad. Het kasteel en de meeste paleizen rondom het plein kun je van binnen bewonderen.

Sint-Vituskathedraal (Praag)

De hoogste en grootste kerk van Praag is de Sint-Vituskathedraal, de bouw van de kathedraal nam maar liefst 600 jaar in beslag. Bij de ingang zie je in de bronzen deur de geschiedenis van de bouw. Binnen in de kerk zijn prachtige glas-in-loodramen te ontdekken en vooral het raam in de kapel is schitterend met een afbeelding van Mucha. Tegen betaling kun je als bezoeker de graven en schatten bezoeken. Je krijgt dan onder andere de graven van Wenceslas en Karel IV te zien.

Karelsbrug (Praag)

Karelsbrug
Karelsbrug
Kaart met locatie Karelsbrug

Een beroemde brug over de Vltava in Praag is de Karelsbrug, hij verbindt de wijk Malá Strana met de Oude Stad. De bouw van de brug begon onder leiding van koning Karel IV en begon in 1357. Koning Karel IV legde overigens zelf de eerste steen van de brug, wat niet erg vaak gebeurd door koningen. De brug is bijna 10 meter breed en 520 meter lang en er staan 30 standbeelden op de brug. Een verhaal dat de rondte gaat over de brug is dat de mortel die gebruikt is werd aangelegd met eiwit om zo voor nog meer stevigheid te zorgen.

Villa Tugendhat (Brno)

Villa Tugendhat
Villa Tugendhat
Kaart met locatie Villa Tugendhat

Villa Tugendhat is in 1930 in opdracht van Fritz en Greta Tugendhat gebouwd. De villa is ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe en wordt beschouwd als een meesterwerk van modernistische architectuur en voorbeeld van het functionalisme. De architectuur is zo uniek en bijzonder voor die tijd dat de UNESCO in 2004 besloot om de villa op te nemen op de Werelderfgoedlijst. De villa is sinds 1994 als museum toegankelijk voor het publiek.

Muzeum romské kultury (Brno)

Muzeum romské kultury is een museum dat in teken staat van de Roma-cultuur. De geschiedenis en de cultuur van de Roma-zigeuners staan in dit museum centraal. Het museum werd opgericht in 1991 op initiatief van de Roma-intellectuelen. Er is in het museum van alles te zien. Denk bijvoorbeeld aan traditionele ambachten, soorten woningen, meubels, kleding, sieraden, kunst en geschreven materiaal. Daarnaast beschikt het museum over veel foto's en video's van de Roma-zigeuners. Er is daarnaast ook een bibliotheek aanwezig met meer dan 3.000 publicaties. De bibliotheek wordt vooral bezocht door onderzoekers maar is voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen ook zeker een aanrader.

Špilberk kasteel (Brno)

Špilberk kasteel
Špilberk kasteel
Kaart met locatie Špilberk kasteel

Op een heuveltop in de stad Brno staat het Špilberk kasteel. De bouw van het kasteel begon al in de eerste helft van de 13e eeuw en werd aangestuurd door de koning en koningin van de Bohemen. Het kasteel is door de jaren heen veranderd van groot koninklijk kasteel tot een barokke vesting die beschouwd wordt als zwaarste gevangenis in het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.

Saint Wenceslas Cathedral (Olomouc)

Saint Wenceslas Cathedral
Saint Wenceslas Cathedral
Kaart met locatie Saint Wenceslas Cathedral

Saint Wenceslas Cathedral (in het Tsjechisch: Katedrála svatého Václava) is een neo-gotische kathedraal op het Wenceslas-plein in Olomouc. De kathedraal is vernoemd naar Saint Wenceslaus. De hoofdtoren van de kathedraal is ongeveer 100 meter hoog en daarbij het vier na hoogste gebouw van Tsjechië. Het is een indrukwekkende en mooie kathedraal om te zien.

Drievuldigheidszuil van Olomouc (Olomouc)

Drievuldigheidszuil van Olomouc
Drievuldigheidszuil van Olomouc
Kaart met locatie Drievuldigheidszuil van Olomouc

De Drievuldigheidszuil van Olomouc (in het Tsjechisch: Sloup Nejsvětější Trojice) is een erezuil met als doel het eren van de katholieke kerk en het geloof. De barokke zuil is tussen 1716 en 1756 gebouwd. De zuil is gebouwd naar aanleiding van de pest die de regio destijds heeft getroffen. Alle kunstenaars die waren betrokken bij de bouw van de zuil zijn inwoners van Olomouc. De afgebeelde heiligen op het monument zijn daarnaast allemaal op een bepaalde manier met de stad verbonden. Om deze reden wordt het gezien als een uiting lokaal patriottisme. De zuil is in 2000 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Oude Stadhuis (Olomouc)

Oude Stadhuis
Oude Stadhuis
Kaart met locatie Oude Stadhuis

Een must-see tijdens je bezoek aan Olomouc is het stadhuis. Het Oude Stadhuis bevindt zich langs het centrale marktplein van Olomouc. Het is een mooi en indrukwekkend gebouw om te zien. Wat het stadhuis bijzonder maakt is de astronomische klok, deze is vergelijkbaar met de beroemde klok in Praag.

Historische centrum (Telc)

Historische centrum
Historische centrum
Kaart met locatie Historische centrum

De stad Telč staat op een heuveltop en het gehele centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huizen hier werden oorspronkelijk gebouwd van hout, maar na een brand in de late 14e eeuw werd de stad herbouwd met steen. De stad werd daarnaast omgeven door muren en verder versterkt door een netwerk van kunstmatige vijvers. Het centrum is door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere architectuur. Het is een unieke stad die zeker een bezoekje waard is.

Státní zamek Telč (Telc)

Státní zamek Telč
Státní zamek Telč
Kaart met locatie Státní zamek Telč

Een belangrijke bezienswaardigheid in Telč is het renaissance kasteel (in het Tsjechisch: Státní zamek Telč). Dit kasteel is in de late 14e eeuw gebouwd door de baronnen van Hadrec. In eerste instantie was het een simpel gebouw in de vorm van de letter L versterkt met een muur en een gracht. In het jaar 1550 werd het kasteeltje echter omgetoverd tot een indrukwekkend renaissance kasteel. Je kunt het kasteel bezoeken en tevens een van de tentoonstellingen van de Museum of Highlands bezichtigen in een van de zalen.

Kostel sv. Jakuba (Telc)

Kostel sv. Jakuba (Church of St. James) is een indrukwekkende kerk in het centrum van Telč. Dit is een 15e-eeuwse kerk wat door de jaren heen al meerdere malen verbouwd is. De kerk heeft zijn moderne uitstraling te danken aan de neo-gotische rage van de 19e eeuw. Wat je gelijk zal opvallen is de Gotische toren van 60 meter hoog.

St. Nicolaas kathedraal (Ceské Budejovice)

De St. Nicolaas kathedraal (in het Tsjechisch: Katedrála svatého Mikuláše) in Ceské Budejovice werd gebouwd in de 17e eeuw, nadat het vorige gebouw afbrandde in 1641. Het vorige gebouw was gothisch en het huidige is in barokke stijl. Aan de voorkant staan drie standbeelden en het interieur van de kerk is vrij simpel. Het altaarstuk van Leopold Huber is het meest belangrijke deel, dit altaar is gebouwd in de 18e eeuw.

Radnice České Budějovice (Ceské Budejovice)

Radnice České Budějovice
Radnice České Budějovice
Kaart met locatie Radnice České Budějovice

Het Radnice (stadhuis) van České Budějovice is te vinden op de hoek van Námesti Premsyla Otakar II, het centrale marktplein van de stad. Dit mooie stadhuis werd door Antonio Martinelli gebouwd en was in 1730 gereed. Het barokke stadhuis is blauw met wit gekleurd waardoor het erg opvalt. Het stadhuis heeft in totaal drie torens. Op de hoogste van de drie torens staat de Tsjechische leeuw.

Brouwerij Budweiser Budvar (Ceské Budejovice)

Brouwerij Budweiser Budvar
Brouwerij Budweiser Budvar
Kaart met locatie Brouwerij Budweiser Budvar

De brouwerij van Budvar (in het Tsjechisch: Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru) is de grootste brouwerij van de stad Ceské Budejovice en thuishaven van Budweiser bier. Budweiser is een biermerk dat in bijna heel Europa verkocht wordt. Er wordt hier al sinds 1265 bier gebrouwen. Je kunt er een rondleiding krijgen en natuurlijk ook bier proeven. De brouwerij is dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 uur. In de maanden januari en februari gelden andere openingstijden. Dan kun je de brouwerij alleen van dinsdag t/m zaterdag bezoeken.

Velká Pardubická (Pardubice)

Velká Pardubická
Velká Pardubická
Kaart met locatie Velká Pardubická

De Velká Pardubická is een paardenrace en vindt sinds 1874 elk jaar in oktober plaats in Pardubice. Om mee te mogen doen aan de cross-country race moet het paard minimaal 6 jaar oud zijn en minstens één van de paarden moet uit Tsjechië komen. Het parcours van de race is 6,9 kilometer en heeft 31 hindernissen, hier doet de gemiddelde ruiter 9 tot 10 minuten over.

Zelená brána (Pardubice)

De toren Zelená brána, ook wel de Groene Toren genoemd is een belangrijke mijlpaal van Pardubice. Het gebouw wordt gezien als één geheel, maar het zijn in principe twee gebouwen op rij. In de 16e eeuw was de toren van groot belang voor de stad, het was de ingang van een beschermde stad. Tegenwoordig is dit punt vaak het begin en het einde van sightseeing tours. Je kunt als bezoeker de toren in waarna je een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving hebt.

Zámek Pardubice (Pardubice)

Zámek Pardubice
Zámek Pardubice
Kaart met locatie Zámek Pardubice

Zámek Pardubice is een klein kasteel in Pardubice. De originele burcht waarschijnlijk dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw. De burcht werd in de 14e eeuw omgebouwd tot een gotisch kasteel. De familie Pernštejn heeft het vervolgens weer herbouwd tot een gotisch-renaissance kasteel. Het behoorlijk vervallen kasteel werd na 1981 gerepareerd door de Museumvereniging.

Kathedraal van Plzen (Plzen)

Kathedraal van Plzen
Kathedraal van Plzen
Kaart met locatie Kathedraal van Plzen

De Kathedraal van Plzen, ook wel de Sint-Bartholomeüskathedraal (in het Tsjechisch: katedrála sv. Bartoloměje) genoemd, is een kerk gebouwd in gotische stijl. De kerk is gebouwd aan het centrale plein van de stad in stadsdistrict Pilsen 3. De bouw van de kerk begon in 1295 en duurde ruim 200 jaar. De toren is met 102,3 meter de hoogste kerktoren van Tsjechië. De Sint-Bartholomeüskathedraal is daarnaast het twee na hoogste gebouw in Tsjechië.

Západoceské muzeum (Plzen)

In Plzen bevinden zich vele musea. De belangrijkste is het Západoceské muzeum (Westboheemse Museum). Dit museum heeft maar liefst 10 afdelingen! De thema's  zijn o.a. de middeleeuwen, de nieuwere geschiedenis, prehistorie, zoölogie, plantkunde, kunst, culturele antropologie en archeologie.

Ondergrondse gangenstelsel (Plzen)

Een andere bezienswaardigheid in de stad Plzen is het ondergrondse gangenstelsel wat alleen in de zomer toegankelijk is voor publiek. In de middeleeuwen werden de opslagkelders die zich hier bevinden gegraven door koopmannen. Deze kelders werden vanaf ongeveer 1970 met elkaar verbonden. Tegenwoordig wordt het als systeem gebruikt om het grondwater in de binnenstad op peil te houden.

Český Krumlov Castle (Cesky Krumlov)

Český Krumlov Castle
Český Krumlov Castle
Kaart met locatie Český Krumlov Castle

Het Český Krumlov Castle (in het Tsjechisch: Státní hrad a zámek Český Krumlov) is erg groot voor een stad als Český Krumlov. Het Český Krumlov Castle is het op één na grootste kasteel in Tsjechië. Op het terrein ligt naast het kasteel een grote kasteeltuin. Het kasteel is alleen te bereiken via een grote brug, omdat het gebouwd is op een rots. In de 20e eeuw werd de tuin niet genoeg onderhouden waardoor de plek opgenomen werd op de Werelderfgoedlijst. Door de opname in de lijst worden de tuinen en het kasteel veel beter onderhouden en kunnen toeristen het landgoed tot op de dag van vandaag bezoeken.

Egon Schiele Art Centrum (Cesky Krumlov)

Het Egon Schiele Art Centrum huisvest een tentoonstelling over het werk en het leven van de Oostenrijkse expressionistische kunstschilder Egon Schiele. Naast de vaste tentoonstelling over Schiele zijn er vaak wisselende tentoonstellingen van klassieke kunstwerken uit de 20e eeuw of van de hedendaagse kunt. Het museumcomplex bestaat niet alleen uit het Egon Schiele Art Centrum er is namelijk ook een gedeelte omgebouwd tot atelier. Hier kunnen jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland terecht om 10 jaar lang te werken.

Blanský les (Cesky Krumlov)

Blanský les
Blanský les
Kaart met locatie Blanský les

Vroeger stond het voorgebergte Blanský les bekend onder de naam Plánský les. Het is een voorgebergte van het Bohemer Woud en de hoogste top is 1084 meter. Wanneer je vanuit Český Krumlov wilt wandelen of klimmen in de bergen moet je richting het noorden rijden. Het Blanský les maakt deel uit van verschillende natuurgebieden in de regio

Burcht van Krumlov (Cesky Krumlov)

Op een steile rots staat de burcht van Krumlov die in de 13e eeuw door de Heren van Krumlov is gesticht. De burcht ligt boven de rivier de Moldau in de plaats Cesky Krumlov. De Tsjechische adellijke familie Vítkovci was waar de Heren van Krumlov tot behoorden en tot 1302 waren zij dan ook de eigenaren van de burcht. Vanaf 1302 kwam de burcht Krumlov in het bezit van de Rosenbergs die er een familieverblijf bouwden. Een gedeelte van de burcht is tegenwoordig geopend voor publiek en het kasteel is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.