TsjechiŽ

Karelsbrug Praag in Tsjechie
Karelsbrug Praag in Tsjechie

Tsjechië ligt in het hart van Europa en wordt begrensd door Slowakije, Duitsland, Oostenrijk en Polen. Tsjechië is 2x zo groot als Nederland en is onderverdeeld in 14 regio's waaronder de historische regio's Bohemen en Moravië. Doordat Tsjechië eeuwenlang verschillende staatshoofden gekend heeft, die allen een of meerdere kastelen bezaten, liggen er nog steeds meer dan 2.700 burchten, kastelen en paleizen over het land verspreid.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag TsjechiŽ
Officiele naam:
Tsjechische Republiek (»eskŠ republika)
ISO:
CZ
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Praag
Inwoners:
+/- 10206923
Taal:
Tsjechisch
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Tsjechische kroon
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
78866 km≤
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

In TsjechiŽ is de opera en de symfonische muziek groot, vaak werd de klassieke muziek ook erg beÔnvloed door de Boheemse en Moravische volksmuziek. Zeer bekend uit de traditionele Boheemse muziek is de polka.

Ervaringen

Heb je ooit TsjechiŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

TsjechiŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 274 ervaringen:

8,3 274 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 92 met 274 resultaten

plaats: Praag, reisperiode: september 2019

Mooie stad met leuke bezienswaardigheden, lekker eten en een leuk centrum

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Praag, reisperiode: november 2019

mooie stad met heel veel interessante plaatsjes om te ontdekken

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Klare buky, reisperiode: september 2019

Veel te zien in de omgeving van Klare buky helaas niet in de plaats zelf maar met de auto kan je overal naartoe en dat hebben we dan ook gedaan

 • Algemeen 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van TsjechiŽ

Kostel sv. Jakuba (Telc)

Kostel sv. Jakuba (Church of St. James) is een indrukwekkende kerk in het centrum van Telč. Dit is een 15e-eeuwse kerk wat door de jaren heen al meerdere malen verbouwd is. De kerk heeft zijn moderne uitstraling te danken aan de neo-gotische rage van de 19e eeuw. Wat je gelijk zal opvallen is de Gotische toren van 60 meter hoog.

StŠtnŪ zamek Telč (Telc)

StŠtnŪ zamek Telč
StŠtnŪ zamek Telč

Een belangrijke bezienswaardigheid in Telč is het renaissance kasteel (in het Tsjechisch: Státní zamek Telč). Dit kasteel is in de late 14e eeuw gebouwd door de baronnen van Hadrec. In eerste instantie was het een simpel gebouw in de vorm van de letter L versterkt met een muur en een gracht. In het jaar 1550 werd het kasteeltje echter omgetoverd tot een indrukwekkend renaissance kasteel. Je kunt het kasteel bezoeken en tevens een van de tentoonstellingen van de Museum of Highlands bezichtigen in een van de zalen.

Historische centrum (Telc)

Historische centrum
Historische centrum

De stad Telč staat op een heuveltop en het gehele centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huizen hier werden oorspronkelijk gebouwd van hout, maar na een brand in de late 14e eeuw werd de stad herbouwd met steen. De stad werd daarnaast omgeven door muren en verder versterkt door een netwerk van kunstmatige vijvers. Het centrum is door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere architectuur. Het is een unieke stad die zeker een bezoekje waard is.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Tsjechische keuken thuis is erg gevarieerd. De Tsjechen gebruiken, net als de Slowaken, alles wat de natuur te bieden heeft.

Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten. Rond Olomouc is bijvoorbeeld een gebakken kaasje met een vrij sterke smaak een veelvoorkomend en smakelijk gerecht. In de omgeving van Liptovsky Mikulás kun je een soort macaroni met schapenkaas eten. In de visrijke gebieden is forel en karper rijkelijk verkrijgbaar.

Plzensky Prazdroj en Budvar zijn de bekendste biermerken. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier.

Zeer goede wijnen komen uit Zuid-Moravië.

Vervoer

De reistijd met de auto vanuit Nederland naar Tsjechië is 9 tot 14 uur, afhankelijk van de snelheid en verkeersdrukte. De afstand van Utrecht naar Praag is 857 km. Tsjechië is dus goed te doen met eigen auto.

Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die naar Praag en Brno vliegen.

Met de trein reis je heel comfortabel naar Praag. Het snelste is via Berlijn.

De wegen in het land zijn goed. De verkeersregels zijn vrijwel gelijk aan die van andere Europese landen.

Het stadsvervoer in Praag omvat een goed werkend systeem van bus- en tramlijnen en 3 metrolijnen. Ook de kabelbaan naar de Petrin-heuvel maakt deel uit van het stadsvervoer.

Visum

Voor een vakantie in Tsjechië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Tjechië ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid is de Tsjechische kroon.

Veiligheid

Tsjechië is een relatief veilig vakantieland. Er is er nauwelijks sprake van politieke onrust.

Zoals overal zijn toeristische gebieden, grote steden, drukbezochte evenementen, verlaten wegen aantrekkelijk voor o.a. zakkenrollers. Hou dus altijd je spullen in de gaten.

Medische informatie

De medische zorg en de ziekenhuizen zijn van redelijk goede kwaliteit.

Er zijn veel apotheken in elke Tsjechische stad. In Praag vind je ze in bijna elke straat. De medewerkers zijn over het algemeen zeer deskundig en hulpvaardig.

Voor een verblijf in Tsjechië zijn geen inentingen nodig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Bevolking

In Tsjechië wonen naast Tsjechen ook grote groepen Duitsers en Polen.

In Tsjechië is de opera en de symfonische muziek groot, vaak werd de klassieke muziek ook erg beïnvloed door de Boheemse en Moravische volksmuziek. Zeer bekend uit de traditionele Boheemse muziek is de polka. Ook de Tsjechische jazz is vrij bekend.

De taal

Het Tsjechisch is een West-Slavische taal met ongeveer 12 miljoen sprekers. Tsjechisch wordt vooral gesproken in Tsjechië (10,2 miljoen inwoners), maar ook in de buurlanden (met name Slowakije en Oostenrijk) en landen met veel Tsjechische immigranten, zoals de Verenigde Staten en Canada. Sinds 1 mei 2004 is het Tsjechisch een van de officiële werktalen van de Europese Unie.

Flora & Fauna

Er groeien duizenden verschillende plantensoorten. De Elbestreek, het Boheemse Middelgebergte, Zuid-Moravië en de omgeving van Praag zijn belangrijke gebieden voor de teelt van appels, peren en ander fruit.

Ook het dierenleven is gevarieerd. Er leven o.a. konijnen, hazen, gemzen, moeflons en reeën.

Geschiedenis

Nadat de Eerste Wereldoorlog een eind had gemaakt aan het bestaan van Oostenrijk-Hongarije, sloten de Tsjechen en het naastgelegen Slowakije zich aaneen, en richtten in 1918 de onafhankelijke republiek Tsjechoslowakije op. Na de Tweede Wereldoorlog maakten Tsjechië en Slowakije als Tsjechoslowakije deel uit van het Oostblok. Op 1 januari 1993 maakte Tsjechië zich los van Tsjechoslowakije. In 1999 trad het land toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.

Heeft u interesse in een reis naar TsjechiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing