TsjechiŽ

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land TsjechiŽ hebben 284 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,3. Met dit zeer hoge cijfer wint TsjechiŽ de Golden Travel Destination Award! TsjechiŽ scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'bezienswaardigheden'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,7. Reizigers waarderen ook cultuur (8,6) en ligging (8,2) heel erg.

Categorie Cijfer
Uitgaan 7,3
Cultuur 8,6
Restaurants 7,8
Bezienswaardigheden 8,7
Ligging 8,2
Gastvrijheid 7,6

Populairste plaats voor TsjechiŽ is Praag. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,4. Ook Cesky Krumlov (8,3) & Olomouc (8) & Plzen (4) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Praag8,4
Cesky Krumlov8,3
Olomouc8
Plzen4
Brno9
Karelsbrug Praag in Tsjechie
Karelsbrug Praag in Tsjechie

Tsjechië ligt in het hart van Europa en wordt begrensd door Slowakije, Duitsland, Oostenrijk en Polen. Tsjechië is 2x zo groot als Nederland en is onderverdeeld in 14 regio's waaronder de historische regio's Bohemen en Moravië. Doordat Tsjechië eeuwenlang verschillende staatshoofden gekend heeft, die allen een of meerdere kastelen bezaten, liggen er nog steeds meer dan 2.700 burchten, kastelen en paleizen over het land verspreid.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Vlag TsjechiŽ
Officiele naam:
Tsjechische Republiek (»eskŠ republika)
ISO:
CZ
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Praag
Inwoners:
+/- 10206923
Taal:
Tsjechisch
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Tsjechische kroon
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
78866 km≤
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

In TsjechiŽ is de opera en de symfonische muziek groot, vaak werd de klassieke muziek ook erg beÔnvloed door de Boheemse en Moravische volksmuziek. Zeer bekend uit de traditionele Boheemse muziek is de polka.

Ervaringen

Heb je ooit TsjechiŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

TsjechiŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 284 ervaringen:

8,3 284 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 57 met 284 resultaten

plaats: Praag, reisperiode: oktober 2021

Ik ben vaker naar Praag geweest en zou weer willen gaan. Het is een mooie plaats en al die kerken ⛪️ en huizen zijn zo prachtig om te zien en al het geheel. Top

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Praag, reisperiode: september 2019

Mooie stad met leuke bezienswaardigheden, lekker eten en een leuk centrum

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Praag, reisperiode: november 2019

mooie stad met heel veel interessante plaatsjes om te ontdekken

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Klare buky, reisperiode: september 2019

Veel te zien in de omgeving van Klare buky helaas niet in de plaats zelf maar met de auto kan je overal naartoe en dat hebben we dan ook gedaan

 • Algemeen 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Praag, reisperiode: augustus 2019

Praag heeft prachtige gebouwen en een indrukwekkende historie. De stad is niets bijzonders, alle winkels zijn het zelfde wat zich door de hele stad herhaalt, souvenirs, glas, sierraden, snoep en ijs winkels. Het eten en drinken is vreselijk duur, koffie €4 ijs €6 patatje €6 toilet €2,50 de mensen zijn stug en onvriendelijk. Vergelijken met vijf jaar terug is praag geen aanrader.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 3
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van TsjechiŽ

Bierspa in TsjechiŽ

Bierspa in TsjechiŽ
Bierspa in TsjechiŽ

De Tsjechen zijn dol op bier en dat wordt nog maar eens extra duidelijk in de bierspa. Je kunt jezelf hier onderdompelen in een bierbad. De brouwerijen Bahenec in Písek en Chodovar in Chdová Planá bieden dit aan. Volgens onderzoeken blijkt een bierbad erg goed te zijn voor je huid en voor je gezondheid. In beide brouwerijen wordt een badkuip gevuld met een mix van donker bier en bronwater dat wordt verwarmd tot maximaal 37°C. In beide spa's is overigens voor de liefhebbers van een koud biertje een bar waar je een koud biertje kunt bestellen.

Winkelen in TsjechiŽ

Winkelen in TsjechiŽ
Winkelen in TsjechiŽ

De meeste winkels in Tsjechië zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. In sommige toeristengebieden zijn de winkels wel op zondag geopend.

St. Petrus- en St. Pauluskerk

De St. Petrus- en St. Pauluskerk in Kralovice werd in 1070 opgericht. Binnen in de kerk staan extreem kostbare werken waaronder ook de Madonna uit 1350 en een Romeinse sarcofaag uit de 11e of 12e eeuw. De kerk staat bij iedereen die er is geweest in het geheugen gegrift als een prachtige kerk met vele kleuren en schilderingen.

Nationaal Park Krkonose

Nationaal Park Krkonose
Nationaal Park Krkonose
Kaart met locatie Nationaal Park Krkonose

In Noordoost-Bohemen ligt het Nationaal Park Krkonose ofwel het Reuzengebergte. Het park staat tegelijkertijd voor de helft op de grens met Polen. Het park bestaat voor een groot gedeelte uit reservaat dat door UNESCO is erkend. De Tsjechische kant van het park is vele malen afwisselender en groter dan het Poolse gedeelte. Het hoogste gedeelte van het Reuzengebergte is de 1.602 meter hoge Snezka.

Nationaal Park Sumava

Nationaal Park Sumava
Nationaal Park Sumava
Kaart met locatie Nationaal Park Sumava

In het zuiden van Tsjechië ligt Nationaal Park Sumava, het park is ruim 69.000 hectare groot en ligt tegen de grens met Oostenrijk en Duitsland. Het park is het grootste nationale park van Tsjechië en was alleen toegankelijk voor grenswachten tot 1990. Na 1990 werd het park geopend voor zowel Tsjechen als buitenlanders. Doordat het pas vanaf 1990 is toegestaan is het park goed bewaard gebleven.

De Šumava bergketen is bedekt met het grootste bos van Centraal-Europa en momenteel bestaat het vooral uit sparren. Ook vind je er verschillende grote plateaus met veengebieden, gletsjermeren en overblijfselen van oerbossen. Sinds de jaren '70 leeft een stabiele populatie van lynxen in het gebied. In het park bevindt zich verder ook de berg Plechy (1.378 m), op de grens met Oostenrijk.

Hornicke museum

Op de plek waar vroeger een kolenmijn gevestigd was staat tegenwoordig het Hornicke museum. Je vindt het museum net iets buiten Ostrava. In 1763 werden grote hoeveelheden steenkool ontdekt waarna de mijnindustrie al snel opbloeide. De oude mijn is geopend voor bezoekers en je kunt er zowel zelf een kijkje nemen als aan de hand van een gids. In het museum bij de mijn kun je meer leren over het belang van de mijnindustrie voor het dorp en haar omgeving.

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Tsjechische keuken thuis is erg gevarieerd. De Tsjechen gebruiken, net als de Slowaken, alles wat de natuur te bieden heeft.

Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten. Rond Olomouc is bijvoorbeeld een gebakken kaasje met een vrij sterke smaak een veelvoorkomend en smakelijk gerecht. In de omgeving van Liptovsky Mikulás kun je een soort macaroni met schapenkaas eten. In de visrijke gebieden is forel en karper rijkelijk verkrijgbaar.

Plzensky Prazdroj en Budvar zijn de bekendste biermerken. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier.

Zeer goede wijnen komen uit Zuid-Moravië.

Vervoer

De reistijd met de auto vanuit Nederland naar Tsjechië is 9 tot 14 uur, afhankelijk van de snelheid en verkeersdrukte. De afstand van Utrecht naar Praag is 857 km. Tsjechië is dus goed te doen met eigen auto.

Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die naar Praag en Brno vliegen.

Met de trein reis je heel comfortabel naar Praag. Het snelste is via Berlijn.

De wegen in het land zijn goed. De verkeersregels zijn vrijwel gelijk aan die van andere Europese landen.

Het stadsvervoer in Praag omvat een goed werkend systeem van bus- en tramlijnen en 3 metrolijnen. Ook de kabelbaan naar de Petrin-heuvel maakt deel uit van het stadsvervoer.

Visum

Voor een vakantie in Tsjechië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Tjechië ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid is de Tsjechische kroon.

Veiligheid

Tsjechië is een relatief veilig vakantieland. Er is er nauwelijks sprake van politieke onrust.

Zoals overal zijn toeristische gebieden, grote steden, drukbezochte evenementen, verlaten wegen aantrekkelijk voor o.a. zakkenrollers. Hou dus altijd je spullen in de gaten.

Medische informatie

De medische zorg en de ziekenhuizen zijn van redelijk goede kwaliteit.

Er zijn veel apotheken in elke Tsjechische stad. In Praag vind je ze in bijna elke straat. De medewerkers zijn over het algemeen zeer deskundig en hulpvaardig.

Voor een verblijf in Tsjechië zijn geen inentingen nodig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Bevolking

In Tsjechië wonen naast Tsjechen ook grote groepen Duitsers en Polen.

In Tsjechië is de opera en de symfonische muziek groot, vaak werd de klassieke muziek ook erg beïnvloed door de Boheemse en Moravische volksmuziek. Zeer bekend uit de traditionele Boheemse muziek is de polka. Ook de Tsjechische jazz is vrij bekend.

De taal

Het Tsjechisch is een West-Slavische taal met ongeveer 12 miljoen sprekers. Tsjechisch wordt vooral gesproken in Tsjechië (10,2 miljoen inwoners), maar ook in de buurlanden (met name Slowakije en Oostenrijk) en landen met veel Tsjechische immigranten, zoals de Verenigde Staten en Canada. Sinds 1 mei 2004 is het Tsjechisch een van de officiële werktalen van de Europese Unie.

Flora & Fauna

Er groeien duizenden verschillende plantensoorten. De Elbestreek, het Boheemse Middelgebergte, Zuid-Moravië en de omgeving van Praag zijn belangrijke gebieden voor de teelt van appels, peren en ander fruit.

Ook het dierenleven is gevarieerd. Er leven o.a. konijnen, hazen, gemzen, moeflons en reeën.

Geschiedenis

Nadat de Eerste Wereldoorlog een eind had gemaakt aan het bestaan van Oostenrijk-Hongarije, sloten de Tsjechen en het naastgelegen Slowakije zich aaneen, en richtten in 1918 de onafhankelijke republiek Tsjechoslowakije op. Na de Tweede Wereldoorlog maakten Tsjechië en Slowakije als Tsjechoslowakije deel uit van het Oostblok. Op 1 januari 1993 maakte Tsjechië zich los van Tsjechoslowakije. In 1999 trad het land toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor TsjechiŽ?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook TsjechiŽ. Lees meer over het reisadvies in TsjechiŽ

Wat zijn de beste hotels van TsjechiŽ?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in TsjechiŽ:
 • Aquapalace Prague**** (8.8 in 10)
 • OREA Angelo Praha (v/h Angelo)**** (8.6 in 37)
 • Red & Blue Design**** (8.6 in 24)
 • Pure White**** (8.5 in 29)
 • …lite**** (8.5 in 21)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar TsjechiŽ i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.