Bezienswaardigheden TsjechiŽ

Pagina 2 van 4 met 32 resultaten

Villa Tugendhat (Brno)

Villa Tugendhat
Villa Tugendhat

Villa Tugendhat is in 1930 in opdracht van Fritz en Greta Tugendhat gebouwd. De villa is ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe en wordt beschouwd als een meesterwerk van modernistische architectuur en voorbeeld van het functionalisme. De architectuur is zo uniek en bijzonder voor die tijd dat de UNESCO in 2004 besloot om de villa op te nemen op de Werelderfgoedlijst. De villa is sinds 1994 als museum toegankelijk voor het publiek.

Muzeum romskť kultury (Brno)

Muzeum romské kultury is een museum dat in teken staat van de Roma-cultuur. De geschiedenis en de cultuur van de Roma-zigeuners staan in dit museum centraal. Het museum werd opgericht in 1991 op initiatief van de Roma-intellectuelen. Er is in het museum van alles te zien. Denk bijvoorbeeld aan traditionele ambachten, soorten woningen, meubels, kleding, sieraden, kunst en geschreven materiaal. Daarnaast beschikt het museum over veel foto's en video's van de Roma-zigeuners. Er is daarnaast ook een bibliotheek aanwezig met meer dan 3.000 publicaties. De bibliotheek wordt vooral bezocht door onderzoekers maar is voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen ook zeker een aanrader.

äpilberk kasteel (Brno)

äpilberk kasteel
äpilberk kasteel

Op een heuveltop in de stad Brno staat het Špilberk kasteel. De bouw van het kasteel begon al in de eerste helft van de 13e eeuw en werd aangestuurd door de koning en koningin van de Bohemen. Het kasteel is door de jaren heen veranderd van groot koninklijk kasteel tot een barokke vesting die beschouwd wordt als zwaarste gevangenis in het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.

Saint Wenceslas Cathedral (Olomouc)

Saint Wenceslas Cathedral
Saint Wenceslas Cathedral

Saint Wenceslas Cathedral (in het Tsjechisch: Katedrála svatého Václava) is een neo-gotische kathedraal op het Wenceslas-plein in Olomouc. De kathedraal is vernoemd naar Saint Wenceslaus. De hoofdtoren van de kathedraal is ongeveer 100 meter hoog en daarbij het vier na hoogste gebouw van Tsjechië. Het is een indrukwekkende en mooie kathedraal om te zien.

Drievuldigheidszuil van Olomouc (Olomouc)

Drievuldigheidszuil van Olomouc
Drievuldigheidszuil van Olomouc

De Drievuldigheidszuil van Olomouc (in het Tsjechisch: Sloup Nejsvětější Trojice) is een erezuil met als doel het eren van de katholieke kerk en het geloof. De barokke zuil is tussen 1716 en 1756 gebouwd. De zuil is gebouwd naar aanleiding van de pest die de regio destijds heeft getroffen. Alle kunstenaars die waren betrokken bij de bouw van de zuil zijn inwoners van Olomouc. De afgebeelde heiligen op het monument zijn daarnaast allemaal op een bepaalde manier met de stad verbonden. Om deze reden wordt het gezien als een uiting lokaal patriottisme. De zuil is in 2000 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Oude Stadhuis (Olomouc)

Oude Stadhuis
Oude Stadhuis

Een must-see tijdens je bezoek aan Olomouc is het stadhuis. Het Oude Stadhuis bevindt zich langs het centrale marktplein van Olomouc. Het is een mooi en indrukwekkend gebouw om te zien. Wat het stadhuis bijzonder maakt is de astronomische klok, deze is vergelijkbaar met de beroemde klok in Praag.

Historische centrum (Telc)

Historische centrum
Historische centrum

De stad Telč staat op een heuveltop en het gehele centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De huizen hier werden oorspronkelijk gebouwd van hout, maar na een brand in de late 14e eeuw werd de stad herbouwd met steen. De stad werd daarnaast omgeven door muren en verder versterkt door een netwerk van kunstmatige vijvers. Het centrum is door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere architectuur. Het is een unieke stad die zeker een bezoekje waard is.

StŠtnŪ zamek Telč (Telc)

StŠtnŪ zamek Telč
StŠtnŪ zamek Telč

Een belangrijke bezienswaardigheid in Telč is het renaissance kasteel (in het Tsjechisch: Státní zamek Telč). Dit kasteel is in de late 14e eeuw gebouwd door de baronnen van Hadrec. In eerste instantie was het een simpel gebouw in de vorm van de letter L versterkt met een muur en een gracht. In het jaar 1550 werd het kasteeltje echter omgetoverd tot een indrukwekkend renaissance kasteel. Je kunt het kasteel bezoeken en tevens een van de tentoonstellingen van de Museum of Highlands bezichtigen in een van de zalen.

Kostel sv. Jakuba (Telc)

Kostel sv. Jakuba (Church of St. James) is een indrukwekkende kerk in het centrum van Telč. Dit is een 15e-eeuwse kerk wat door de jaren heen al meerdere malen verbouwd is. De kerk heeft zijn moderne uitstraling te danken aan de neo-gotische rage van de 19e eeuw. Wat je gelijk zal opvallen is de Gotische toren van 60 meter hoog.

St. Nicolaas kathedraal (Ceskť Budejovice)

De St. Nicolaas kathedraal (in het Tsjechisch: Katedrála svatého Mikuláše) in Ceské Budejovice werd gebouwd in de 17e eeuw, nadat het vorige gebouw afbrandde in 1641. Het vorige gebouw was gothisch en het huidige is in barokke stijl. Aan de voorkant staan drie standbeelden en het interieur van de kerk is vrij simpel. Het altaarstuk van Leopold Huber is het meest belangrijke deel, dit altaar is gebouwd in de 18e eeuw.

  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende