Bezienswaardigheden TunesiŽ

Musťe National de Carthage

Het Musée National de Carthage in Carthago huisvest de vondsten van meer dan een eeuw opgravingen en is verdeeld over 33travel/">3 afdelingen; Fenicisch, Romeins en christelijk. Ze hebben vooral een grote collectie archeologische voorwerpen. Het museum werd ooit opgericht in 1875 en is een van de meest uitgebreide musea van heel Tunesië. Het is zeker een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Markt in TunesiŽ

Markt in TunesiŽ
Markt in TunesiŽ

Er zijn verschillende markten en souks in Tunesië. Rond de Jemaa ez Zitouna in Tunis vind je een medina. Dit complex dateert uit de 13e eeuw en is in de 18e eeuw herbouwd. Er zijn diverse gedeelten zoals de parfummakersmarkt, stoffenmarkt, markt voor vrouwen en de zijdemarkt. Hier zijn bijvoorbeeld omslagdoeken, tapijten, oliën en kruiden te vinden. Een dagelijkse fruit-, groenten-, vis- en vleesmarkt wordt gehouden op het centrale plein van Hammamet. Hier komen veel lokale mensen op af.

Nabeul

De plaats Nabeul staat bekend om zijn aardewerk, steenbewerking en siersmeedwerk. Het ligt 11 kilometer van Hammamet af en is een belangrijk handelscentrum. Het aardewerk is ooit meegenomen door de migranten van Djerba. Vervolgens hebben de migranten uit Andalusië het vakwerk weer geperfectioneerd. Zij hebben ervoor gezorgd dat de stad bekend ging staan om het mooie geglazuurde aardewerk. Daarnaast was de stad ook een handelscentrum voor tapijt weven, borduren, matten vlechten en steensnijden.

Dougga

Dougga
Dougga
Kaart met locatie Dougga

Dougga is een oude Romeinse stad, gelegen in het noorden van Tunesië. De stad was vroeger dichtbevolkt door Numidiërs en heeft gediend als een van de hoofdsteden van Massinissa, de eerste koning van Oost-Numidië, die hier later ook begraven is. Het gebied is een belangrijke militaire post geweest en met de komst van de Romeinen werd het een regionaal administratief centrum. In Dougga kun je historische tempels, kerken, het bekende theater en de best bewaarde ruïnes van Noord-Afrika bekijken.

Winkelen in TunesiŽ

Winkelen in TunesiŽ
Winkelen in TunesiŽ

In Monastir, Sousse en Hammamet kun je goed winkelen. In de Souks van de medina, op de markt, in en rondom de hotels en de avenues zijn veel winkels te vinden. Hier verkopen ze onder andere traditionele kleding zoals djellaba's, souvenirs, moderne kleding zoals jeans en hemden, ambachtelijke voorwerpen als kommen en beeldjes, geknoopte tapijten en geweven kleding. In Tunis heb je daarnaast ook een modern winkelcentrum.

Hammam in TunesiŽ

Hammam in TunesiŽ
Hammam in TunesiŽ

Een bezoek aan de hammam is een unieke ervaring. Het is een Turks badhuis waar mensen zich kunnen wassen. Daardoor heeft het ook een hele sociale functie. In de meeste badhuizen zijn baden en stoombaden te vinden. Elke stad heeft zijn eigen hammam/Turks bad. De meeste Tunesiërs bezoeken de hammam eens per week. Het is erg rustgevend om een hammam te bezoeken. Vaak worden er ook massages gegeven.

Carthago (Tunis)

Carthago
Carthago
Kaart met locatie Carthago

De resten van de stad Carthago liggen vlak buiten de stad Tunis bij de Golf van Tunis. Carthago is gesticht in de 9e eeuw voor Christus en was in de oudheid de hoofdstad en meest belangrijke stad van het Carthaagse Rijk. Dit sterke rijk was gedurende de oudheid de grootste rivaal van de Romeinen, die de Carthagen Punïers noemden. Tijdens de Punische Oorlogen waren de Romeinen en Puniërs in oorlog. Ondanks dat de Puniërs grote delen van het Romeinse Rijk veroverden, wonnen de Romeinen en hebben ze in 146 Carthago verwoest. Op dezelfde plek bouwden zij een 'nieuw Carthago'. Hoewel de stad gebouwd was door de Romeinen behield de stad nog steeds haar karakteristieke eigenschappen, zoals het forum. In 1979 zijn de ruïnes van Carthago op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Bardo Nationaal Museum (Tunis)

Bardo Nationaal Museum
Bardo Nationaal Museum
Kaart met locatie Bardo Nationaal Museum

Het Bardo Nationaal Museum is een van de belangrijkste musea van Tunesië, gelegen in Tunis. In het museum liggen tal van archeologische artefacten, opgegraven in Tunesië. Vooral de collectie Romeinse mozaïeken is een van de belangrijkste ter wereld. Het is dan ook een van de grootste attracties van het museum. Daarnaast vind je er nog verzamelingen van beelden en sarcofagen uit de Carthaagse en Romeinse tijd.

Parc du BelvťdŤre (Tunis)

Parc du BelvťdŤre
Parc du BelvťdŤre
Kaart met locatie Parc du BelvťdŤre

Parc du Belvédère is ooit door de Fransen op de noordelijkste heuvel van Tunis aangelegd. Het is een schitterend park waar je op het terras kunt gaan zitten op een eiland midden in een meer. In het park is daarnaast een kleine dierentuin te bezichtigen met apen, slangen en dwergnijlpaarden. In de zomer worden er regelmatig voorstellingen gehouden. Het is een zeer geschikte plek om even bij te komen van de hitte.

Kasbah (Bizerte)

Kasbah
Kasbah
Kaart met locatie Kasbah

Kasbah is een oud Byzantijns militair fort dat stamt uit de 17e eeuw. De muren van dit fort zijn groot, stevig en indrukwekkend. Hoewel de buitenkant van het fort een militaire indruk geeft, is de sfeer binnen de muren van de Kasbah een stuk gemoedelijker: hier liggen enkele huizen en een moskee. Kasbah ligt ten noorden van het kanaal en het fort en is open voor publiek. Toegang tot de Kasbah is gratis.

Oceanisch Museum (Bizerte)

Oceanisch Museum
Oceanisch Museum
Kaart met locatie Oceanisch Museum

Het Oceanisch Museum (Oceanographic Museum) ligt vlak bij Kasbah en ten zuiden van de brug over het kanaal. Dit museum is zeker een bezoekje waard als je de geschiedenis van Bizerte wilt leren kennen. In dit museum vind je oude foto's en plattegronden van de stad. Daarnaast zijn er verschillende vissen en andere dieren in het museum te bekijken. Het museum heeft een café waar je wat kunt eten en drinken, maar dit is alleen maar geopend tijdens de drukte zomerperiode.

Oude haven van Bizerte (Bizerte)

Oude haven van Bizerte
Oude haven van Bizerte
Kaart met locatie Oude haven van Bizerte

Als je in Bizerte bent, is het ook erg leuk om een bezoekje te brengen aan de haven. Bizerte is van oudsher een havenstad en heeft een rijk handelsverleden. Vroeger was de haven van Bizerte de toegangspoort van Europa naar Afrika. Voor de wereldwijde handel was de haven van Bizerte dus onmisbaar. Tegenwoordig kun je in de haven genieten van de vele voorbijtrekkende bootjes in veel verschillende kleuren.

Romeinse ruÔnes van Pupput (Hammamet)

Romeinse ruÔnes van Pupput
Romeinse ruÔnes van Pupput
Kaart met locatie Romeinse ruÔnes van Pupput

Als je het Romeinse erfgoed van Tunesië wilt bewonderen zonder verre afstanden af te leggen, bezoek dan de ruïnes van Pupput in Hammamet. Hier zijn ruïnes van enkele Romeinse badden, een huis, Romeinse zuilen en Romeins mozaïek te bewonderen. De opgraafplaats bij Pupput is niet erg groot, maar wel fascinerend om te bezoeken. Als je grotere Romeinse ruïnes wil bewonderen, liggen deze op rijafstand van Hammamet.

Internationaal Cultureel Centrum (Hammamet)

De beroemde ontwerper Frank Lloyd Wright zou over de oude villa van George Sebastian uit 1920 gezegd hebben dat de villa het mooiste huis was dat hij ooit gezien had. Tegenwoordig is de villa het Internationaal Cultureel Centrum, een cultureel centrum dat open is voor bezoekers. De villa heeft een bijzondere inrichting met aparte meubels en is leuk om te bezichtigen. Het Internationaal Cultureel Centrum ligt op 3 kilometer van het centrum van de stad. Iedere zomer wordt in de tuin van het Internationaal Cultureel Centrum het International Festival of Music and Drama gehouden.

Medina van Hammamet (Hammamet)

Medina van Hammamet
Medina van Hammamet
Kaart met locatie Medina van Hammamet

De medina van Hammamet is gebouwd rondom het jaar 1500. In het Arabische betekent 'medina' dan ook stad. Meerdere Noord-Afrikaanse steden hebben een medina. Geheel omgeven door stadsmuren is de medina in eerste instantie gebouwd zodat er een veilige plaats was om te wonen en te handelen. De witte muren en grote stadswallen zijn mooi om te bezichtigen. Het ideale tijdstip om de medina te gaan bezichtigen is de namiddag, de zon schijnt dan op de witte gebouwen en kleurt de stad geel en oranje. Tegenwoordig zijn de straten gevuld met stalletjes waar souvenirs verkocht worden.

Medinat Alzahra Parc (Monastir)

Medinat Alzahra Parc
Medinat Alzahra Parc
Kaart met locatie Medinat Alzahra Parc

In het Medinat Alzahra Parc kun je kennismaken met de geschiedenis van Tunesië. In dit park zijn shows over verschillende tijdperken te zien. Er wordt bijvoorbeeld wel eens een show over de Gouden Eeuw, de Arabische verovering en de onafhankelijkheid opgevoerd. Daarnaast is er ook een grote licht- en muziekshow te bewonderen. In het park is een kamp opgebouwd met verschillende tenten. Dit kamp laat zien hoe de mensen vroeger leefden in Tunesië en hun eten klaarmaakten.

Ribat (Monastir)

Ribat
Ribat
Kaart met locatie Ribat

Vlak buiten de haven van Monastir ligt de ribat van Monastir. De ribat is een islamitische kloosterburcht die werd gebouwd om de kunst van de stad te verdedigen. In het jaar 769 werd de ribat van Monastir gebouwd door Harthama ben Ayan. Als je op de uitkijktoren staat, heb je een prachtig uitzicht over het oudste gedeelte van Monastir. Deze ribat is ook gebruikt als locatie voor een aantal bekende films, zoals de Britse film 'Life of Brain'.

Archeologisch museum van Sousse (Sousse)

Archeologisch museum van Sousse
Archeologisch museum van Sousse
Kaart met locatie Archeologisch museum van Sousse

Het Archeologisch museum van Sousse behoort tot de beste archeologische musea in Tunesië. Het museum heeft een grote tentoonstelling met vondsten uit de romeinse en vroeg-christelijke tijd. Vooral de uitgebreide collectie van mozaïeken is speciaal. In het museum vind je behalve mozaïeken ook gebruiksvoorwerpen, grafvondsten, beelden en religieuze attributen. Het museum is opgericht in 1951 en opnieuw geopend in 2012 nadat het lange tijd was gerestaureerd en herbouwd.

Grote Moskee (Sousse)

Grote Moskee
Grote Moskee
Kaart met locatie Grote Moskee

De Grote Moskee van Sousse ligt middenin de oude stad en wordt omgeven door de medina. Dit indrukwekkende gebouw met mooie versieringen is gebouwd in 851. In tegenstelling tot de drukte van de medina vind je in de moskee heerlijke rust. Er gelden wel wat regels voor het ingaan van de moskee. Vrouwen moeten hun schouders bedekken, je moet een djelleba dragen als je over de binnenplaats wilt lopen en de gebedsruimte is alleen toegankelijk voor moslims. Als je de moskee beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de medina.

Catacomben van Sousse (Sousse)

Catacomben van Sousse
Catacomben van Sousse
Kaart met locatie Catacomben van Sousse

In de catacomben van Sousse bevinden zich in totaal 15.000 graven. Het ondergrondse stelsel van gangen en graven is rond 100 voor Christus gebouwd door de christenen. Tijdens perioden van vervolging begroeven de christenen hun doden in de catacomben. In totaal strekken de catacomben zich uit over vijf kilometer. Tot de vierde eeuw gebruikten de Christenen ze als begraafplaats, als vluchtoord en als plek om hun geloof te beoefenen. Een deel van de catacomben is nu open voor bezoekers.

Kasbah Sousse Museum (Sousse)

Kasbah Sousse Museum
Kasbah Sousse Museum
Kaart met locatie Kasbah Sousse Museum

Het Kasbah Sousse Museum gelegen in Sousse staat bekend om haar fascinerende collectie mozaïeken. Op de begane grond van de Kasbah is het archeologisch museum van Sousse waar onder andere een grote collectie van oudheden ligt. Materialen uit de vroeg-christelijke periode en de Romeinse Tijd zijn er te bezichtigen maar ook mozaïeken met geometrische vormen en ontwerpen. Er zijn bijvoorbeeld mozaïeken gemaakt in de vormen van dieren als vissen, wilde dieren en pauwen.

Medina van Kairouan (Kairouan)

Medina van Kairouan
Medina van Kairouan
Kaart met locatie Medina van Kairouan

De medina van Kairouan is een van de best bewaarde medina's van Tunesië. In dit oude stadscentrum hangt een zeer speciale sfeer. Andere medina's in Tunesië zijn modern gerenoveerd, maar de oude medina in Kairouan is intact gebleven en heeft nog steeds haar oude karakter. De medina wordt omgeven door een stadsmuur van 3,5 kilometer. In de smalle, karakteristieke straatjes kun je genieten van het bekijken van de felgekleurde huizen. In de oude medina kun je uren rondlopen en genieten van de mooie architectuur.

Barber's Mosque (Kairouan)

Barber's Mosque
Barber's Mosque
Kaart met locatie Barber's Mosque

Een andere naam voor de Barber's Mosque is Zaouia of Sidi Sahab. Deze moskee moet je zeker bezoeken als je door de medina van Kairouan wandelt. Dit heiligdom heeft een schitterende houten constructie en mooie versieringen. De moskee is gebouwd op de tombe van een van de compagnons van Mohammed, profeet van de islam, ergens tussen 1629 en 1692. In de moskee kun je genieten van de prachtige tegeltjes. Je vindt hier ook een mausoleum en een madrassa. Een madrassa is een islamitische leerschool.

Sidi Oqba Moskee (Kairouan)

Sidi Oqba Moskee
Sidi Oqba Moskee
Kaart met locatie Sidi Oqba Moskee

In 670 werd Kairouan gesticht door Oqba ben Nafi. Hij liet toen de allereerste moskee bouwen in Kairouan: de Sidi Oqba Moskee. Een andere naam voor deze moskee is 'de Grote Moskee'. Door de bouw van de moskee werd Kairouan de allereerste heilige stad van Noord-Afrika. Eeuwenlang diende de Sidi Oqba Moskee als alternatief voor pelgrims die de tocht naar Mekka niet haalden. Zeven tochten naar de Sidi Oqba Moskee staan gelijk aan een pelgrimstocht naar Mekka.

Medina van Nefta (Nefta)

Medina van Nefta
Medina van Nefta
Kaart met locatie Medina van Nefta

Een bezoekje aan de oude medina in Nefta is zeker de moeite waard. De medina is het oude stadscentrum van Nefta. Je kunt leuk hier leuk wandelen en lekker ronddwalen door de smalle straatjes, waar nog verschillende ambachten worden uitgevoerd. In de medina zijn naast de leuke winkeltjes met ambachten ook een museum, synagoge en een jodenstraat te vinden. Voor een lekker kopje koffie of een glas thee ben je in de medina zeker op de juiste plek: er zijn talloze gezellige terrasjes waar je wat kunt drinken.

Marabouts van Nefta (Nefta)

Met meer dan 24 moskeeën en honderd marabouts is Nefta een religieus centrum voor pelgrims. Nefta wordt nog altijd beschouwd als het religieuze centrum van het soefisme. Een marabout is een graf van een pelgrim die zeven keer naar Mekka is gegaan voor een pelgrimstocht. Deze pelgrims werden heilig verklaard, kregen een plek in de hemel bij Allah en werden in een speciaal graf gelegd. De marabouts werden gebouwd door familieleden, andere nabestaanden en dorpsgenoten. Tegenwoordig trekken de marabouts wereldwijd veel pelgrims aan, die een bezoek brengen aan hun overleden broeders.

La Corbeille de Nefta (Nefta)

La Corbeille de Nefta
La Corbeille de Nefta
Kaart met locatie La Corbeille de Nefta

Nefta heeft behalve veel mooie gebouwen om te bezichtigen ook een mooie bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers: La Corbeille de Nefta (The Basket of Nefta). Dit is de naam van een diepe vallei waar de La Corbeille stroomt. De diepe vallei is gevuld met mooie palmbomen. Nefta wordt door La Corbeille de Nefta in tweeën gesplitst. Het natuurgebied heeft haar naam te danken aan haar vorm en is een ware oase in Nefta.

Dar Cherait Museum (Tozeur)

Dar Cherait Museum
Dar Cherait Museum
Kaart met locatie Dar Cherait Museum

Het Dar Cherait Museum opende in 1991 haar deuren en ligt net iets buiten het centrum van Tozeur, vlak bij de hotelzone. Dit museum is bijna een kopie van een paleis van een rijke burger en geeft een goed beeld van de rijke Tunesische cultuur. De tentoonstelling is veelzijdig en je ziet er onder andere een verzameling kostuums, zilveren en gouden sieraden en traditionele artefacten. Daarnaast zijn er ook scènes uit bruiloften van welgestelde families te zien.

Chott el Djerid (Tozeur)

Chott el Djerid
Chott el Djerid
Kaart met locatie Chott el Djerid

Als je de laatste palmbomen in Tozeur voorbij bent kom je aan bij het Chott el Djerid. Tunesië kent verschillende zoutmeren, maar Chott el Djerid is het bekendste. Dit is een enorm opgedroogd zoutmeer met een oppervlakte van 5.000 km². Daarnaast is dit zoutmeer maar liefst 250 kilometer lang. Bij zonnig weer heb je een grote kans om fata morgana's te zien. Meestal kun je met voertuigen prima over het meer reizen, maar door het vele zand in het meer kan het op bepaalde tijden heel moeilijk of zelfs gevaarlijk zijn om er doorheen te reizen.

El-Ghriba (Djerba)

El-Ghriba
El-Ghriba
Kaart met locatie El-Ghriba

Vlak bij de stad Hara Seghira ligt de oude El-Ghriba synagoge. Hara Seghira ligt op enkele kilometers van Houmt Souk, de hoofdstad van Djerba. De El-Ghriba synagoge is de oudste synagoge van Afrika en een van de oudste ter wereld. De synagoge bestaat al meer dan 2000 jaar. Ieder jaar vindt er na het Pesachfeest een pelgrimstocht plaats naar El-Ghriba. Tijdens dit feest herdenkt met de joodse slavernij, de uittocht van Egypte en de bevrijding van de slavernij.


Flamingo Island (Djerba)

Flamingo Island
Flamingo Island
Kaart met locatie Flamingo Island

In de haven van Houmt Souk, de hoofdstad van Djerba, ligt een nagebouwd piratenschip. Op dit schip kun je een tochtje maken naar Flamingo eiland (Flamingo Island). De bemanning van de schip is gekleed als echte piraten. Tijdens de tocht naar Flamingo eiland kun je dolfijnen spotten. Eenmaal aangekomen op het eiland kun je genieten van de pracht en praal die dit eiland je te bieden heeft. Er is voor ieder wat wils: je kunt hier de flamingo's en natuur bekijken, heerlijk zonnen en luieren op het mooie strand of zwemmen en snorkelen. Aan het eind van de middag vaar je terug naar Djerba.

Djerba Explore Park (Djerba)

Djerba Explore Park
Djerba Explore Park
Kaart met locatie Djerba Explore Park

Het Djerba Explore Park bestaat uit drie attracties: een krokodillenpark, museum en openluchtmuseum. In het krokodillenpark vind je 400 volwassen krokodillen die je kunt bewonderen. Een aanrader is om ze te gaan bekijken rond voedertijd, hier komen alle krokodillen in actie en soms mogen bezoekers de krokodillen ook voeren. Het museum heeft een tentoonstelling met Noord-Afrikaanse en Arabische kunst en gebruiksvoorwerpen. Als je door het openluchtmuseum wandelt, kun je genieten van traditionele huisjes en ambachten. Het Djerba Explore Park biedt je een hele dag vol vermaak en is leuk voor alle leeftijden.