TunesiŽ

Tunesië grenst aan Algerije, Libië en aan de Middellandse Zee. Tunesië kent grote klimaatverschillen en een landschap dat varieert van vruchtbare kustvlakten met olijfbomen tot oases en zandduinen. In het noorden en oosten wordt Tunesië begrensd door de Middellandse Zee. Hier vind je dan ook de kust. Volgens sommige een van de mooiste kustlijnen ter wereld. Tunesië is het noordelijkste land van Afrika. Je kunt het Tunesische landschap in 3 gebieden verdelen. Het noorden met het vele groen, sinaasappelbomen en graan. De Sahel is een vruchtbaar gebied met olijfbomen, watermeloenen en rode pepers. En de Sahara met de zoutzee en de zandduinen. De hoogste bergen zijn de Chambi (1544 m) en de Mrhilda (1378 m). Het land is verdeeld in 23 gouvernementen (wilayas), waarvan de hoofden direct aan de president rapporteren. Om de 5 jaar zijn er parlementsverkiezingen. De president wordt gekozen. Hij is hoofd van de regering en opperbevelhebber van het leger. De belangrijkste exportproducten van Tunesië zijn textiel, kleding en huiden, olie en olieproducten. Tunesië werd in 1956 onafhankelijk van Frankrijk.

Heb je weinig kennis van TunesiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag TunesiŽ
Officiele naam:
TunesiŽ
ISO:
TN
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Tunis
Inwoners:
+/- 10029000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Dinar
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
164150 km≤
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juli - juli

Traditionele bruiloften - de meeste bruiloften vinden plaats in de zomer en kunnen wel 15 dagen duren.

Jasmijnbloesem - als je in de zomer in Tunis bent zul je de geur van de jasmijnbloesem zeker ruiken. Deze bloem is het symbool van de zomer geworden.

Soeks - deze markten, die van oorsprong gespecialiseerd waren in 1 product, zijn gebouwd in de 13e eeuw. Je hebt in Tunis bijvoorbeeld de parfummakersmarkt, stoffenmarkt, markt voor de vrouwen enz. Op deze soeks moet je zeker afdingen!

Ervaringen

Heb je ooit TunesiŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

TunesiŽ krijgt gemiddeld een 8,0 uit 10 op basis van 44 ervaringen:

8,0 44 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 15 met 44 resultaten

plaats: Skanes, reisperiode: juli 2019

Weinig te beleven in Skanes. Monastir was een redelijk stadje vlakbij, maar overal langs de weg was t een grote bende en in de steegjes/ marktkraampjes zijn ze erg opdringerig en worden bijna boos als je niet wilt kijken.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 6
 • Restaurants 5
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 8
 • Ligging 4
plaats: Sousse, reisperiode: april 2018

Ik ga al jaren naar sousse het is er heerlijk er zin veel hotels goeie en slechte zelf ga wij naar maraba bech een heerlijk hotel en vriendelijk personeel goed eten en schoon

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Djerba, reisperiode: januari 2014

Mensen doen hun best maar zijn erg opdringerig. Binnen de hotelzone erg netjes, daar scheiden ze zelfs afval, daarbuiten één grote bende. En dan zeggen ze in NL, je krijgt geen plastic tasje meer hoor. Nou moet je daar eens langs de wegen kijken.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 4
 • Restaurants 1
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 7
 • Ligging 6
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van TunesiŽ

Carthago (Tunis)

Carthago
Carthago
Kaart met locatie Carthago

De resten van de stad Carthago liggen vlak buiten de stad Tunis bij de Golf van Tunis. Carthago is gesticht in de 9e eeuw voor Christus en was in de oudheid de hoofdstad en meest belangrijke stad van het Carthaagse Rijk. Dit sterke rijk was gedurende de oudheid de grootste rivaal van de Romeinen, die de Carthagen Punïers noemden. Tijdens de Punische Oorlogen waren de Romeinen en Puniërs in oorlog. Ondanks dat de Puniërs grote delen van het Romeinse Rijk veroverden, wonnen de Romeinen en hebben ze in 146 Carthago verwoest. Op dezelfde plek bouwden zij een 'nieuw Carthago'. Hoewel de stad gebouwd was door de Romeinen behield de stad nog steeds haar karakteristieke eigenschappen, zoals het forum. In 1979 zijn de ruïnes van Carthago op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Chott el Djerid (Tozeur)

Chott el Djerid
Chott el Djerid
Kaart met locatie Chott el Djerid

Als je de laatste palmbomen in Tozeur voorbij bent kom je aan bij het Chott el Djerid. Tunesië kent verschillende zoutmeren, maar Chott el Djerid is het bekendste. Dit is een enorm opgedroogd zoutmeer met een oppervlakte van 5.000 km². Daarnaast is dit zoutmeer maar liefst 250 kilometer lang. Bij zonnig weer heb je een grote kans om fata morgana's te zien. Meestal kun je met voertuigen prima over het meer reizen, maar door het vele zand in het meer kan het op bepaalde tijden heel moeilijk of zelfs gevaarlijk zijn om er doorheen te reizen.

Dar Cherait Museum (Tozeur)

Dar Cherait Museum
Dar Cherait Museum
Kaart met locatie Dar Cherait Museum

Het Dar Cherait Museum opende in 1991 haar deuren en ligt net iets buiten het centrum van Tozeur, vlak bij de hotelzone. Dit museum is bijna een kopie van een paleis van een rijke burger en geeft een goed beeld van de rijke Tunesische cultuur. De tentoonstelling is veelzijdig en je ziet er onder andere een verzameling kostuums, zilveren en gouden sieraden en traditionele artefacten. Daarnaast zijn er ook scènes uit bruiloften van welgestelde families te zien.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Tunesiërs houden van specerijen en koken. Bijna alle gerechten gaan vergezeld met zeer hete groene pepers. Gargottes zijn kleine, goedkope eethuisjes waar je traditionele gerechten kan krijgen. Enkele traditionele gerechten; * Brik is een dunne pannekoek gevuld met ei, tonijn en peterselie of met garnalen * Couscous is griesmeel van harde tarwe gestoomd boven vis, vlees of een groentegerecht * Chakchouka is een mengsel van tomaat, piment en knoflook met bovenop een ei * Kaftaji zijn gebakken vleesballetjes geserveerd met blokjes lever, paprika en ui * Koucha is geroosterd geit met Spaanse peper en aardappels * Harissa is een hete saus van rode paprika * Mechoui is gegrild lamsvlees * Hubz zijn platte Tunesische broden

Een populair drankje in Tunesië is de sirop gemengd met water. Vooral de rode grenadine, witte amandelmelk en groene-muntvarianten zijn populair. Ondanks dat Tunesië een islamitisch land is en er eigenlijk geen alcohol gedronken mag worden komen er enkele goede wijnen uit het land. Andere Tunesische drankjes; * Gazousa zijn frisdranken * Boga is heldere limonade * Muntthee is poederthee met suiker en verse munt

Vervoer

Tunesië heeft 9 internationale luchthavens; o.a. in Djerba, Tunis, Monastir, Tozeur, Tabarka en Sfax. De vlucht van Amsterdam naar Tunis of Monastir duurt ruim 2,5 uur. Er vertrekt een boot van Marseille (Frankrijk) naar Tunis. De overtocht duurt ongeveer 24 uur.

De bus is een goedkoop en populair vervoermiddel. Er is een uitgebreid netwerk van buslijnen. Tunesië heeft een goed spoorwegnet. De treinen zijn efficiënt maar langzaam. De taxi`s in kleine en grote steden zijn goedkoop en handig. De kleur van de taxi is altijd geel. De Louage is een verzameltaxi die vertrekt als alle plaatsen verkocht zijn. Wil je dat hij vertrekt, dan kun je zelf ook de lege plaatsen 'kopen'. De prijzen van het huren van een auto variëren, je kunt onderhandelen over de prijs.

Visum

Verblijf je niet langer dan 3 maanden in Tunesië dan heb je geen visum nodig, uiteraard wel een geldig paspoort.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Tunesië ligt een stuk lager dan in Nederland. De munteenheid is de Tunesische Dinar.

Veiligheid

In de toeristische gebieden kun je veilig reizen. Pas wel op voor zakkenrollers. Er wordt afgeraden om in de grensgebieden tussen Algerije en Tunesië te reizen.

Medische informatie

Medische faciliteiten zijn modern en goed. Veel hotels hebben zelf een dokterspreekuur. In iedere plaats is wel een apotheek die 24 uur per dag openblijft.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken.

Bevolking

De Tunesiërs zijn een vriendelijk en gastvrij volk. De islam is de staatsgodsdienst. De wetten en gebruiken in Tunesië zijn gevormd door de islam en de meeste Tunesiërs richten zich in hun dagelijkse leven op de islam. Alle moslims worden geacht zich te houden aan de volgende 5 rituelen; * ze moeten in het openbaar erkennen dat er maar 1 god is (Allah) en dat Mohammed zijn profeet is. * vasten tijdens de maand ramadan. * 5x per dag op bepaalde tijdstippen bidden met het gezicht naar Mekka. * religieuze heffing betalen voor de armen en zieken en voor de verdediging van de islam. * minstens 1x in je leven de hadj (pelgrimstocht) naar Mekka maken. Als moslimland viert Tunesië islamitische feestdagen. De twee belangrijkste jaarfeesten zijn Eid el-Kebir/Aid el-Adha en Eid el-Seghir/Eid el-Fitr. De Berbers zijn de inheemse bewoners van Zuid-Tunesië. Er is vrijwel niets bekend over hun geschiedenis van de Berbers en ook archeologische is er weinig bewaard gebleven. Zij leefden als semi-nomaden, die van woonplaats veranderden als de behoefte aan weidegrond en handel ze daartoe dwong. Op dit moment zijn er niet veel Berber-stammen meer. Degene die er nog zijn trekken nog steeds met hun schapen door het land en wonen in Nomaden-tenten. De meeste hebben ook een huis, maar daar zijn ze niet vaak. De meeste bruiloften vinden plaats in de zomer. De traditionele bruiloften zijn indrukwekkend en kunnen wel 15 dagen duren. De meeste duren 3 dagen. 1 dag vrouwenfeest bij het meisje, 1 dag mannenfeest bij de man en 1 dag voor iedereen bij de man thuis, in een zaal of hotel. Jasmijnbloesem - als je in het voorjaar in de stad Tunis bent zul je de geur van de jasmijnbloesem zeker ruiken. Deze bloem is het symbool van de zomer geworden. Souks - deze markten, die van oorsprong gespecialiseerd waren in 1 product, zijn gebouwd in de 13e eeuw. Je hebt in Tunis bijvoorbeeld de parfummakersmarkt, stoffenmarkt, markt voor de vrouwen enz. Op deze souks moet je zeker afdingen!

De taal

Arabisch is de officiële taal maar overal wordt ook Frans gesproken. In het zuiden spreken de Berbers hun oude oorspronkelijke taal.

Flora & Fauna

Tunesië heeft een rijk planten- en dierenleven. In de bossen in het noorden van het land leven wilde katten, mangoesten, genetkatten en jakhalzen. In het hele land vind je veel wilde zwijnen. Het landschap wordt overal opgevrolijkt door oleanders en bougainvilles. In de zuidelijke woestijnoases groeien o.a. olijven, pruimen, vijgen, bananenbomen en dadelpalmen.

Geschiedenis

Na de dood van Mohammed in 632 veroverden de Arabieren in relatief korte tijd Noord-Afrika. Pas in 698 werden de Byzantijnen verdreven en werd Tunesië door de Arabieren veroverd. Een zeer ingrijpende gebeurtenis omdat de bevolking vanaf de 7e eeuw overging tot de islam en in de eeuwen daarna de Arabische taal en cultuur overnam. De Ottomanen heroverden Tunesië weer in 1574, mede omdat de Spanjaarden ook al oorlog voerden met de Nederlanden. Tunesië werd onder Turks oppergezag nagenoeg onafhankelijk. Het land werd officieel een Ottomaanse provincie met aan het hoofd een door de sultan aangestelde pasja. In 1881 nam Frankrijk de macht over in Tunesië. Onder het Franse bestuur groeide het land enorm. Er kwamen nieuwe scholen, theaters, ziekenhuizen en (spoor)wegen. In 1956 werd Tunesië weer onafhankelijk.

Heeft u interesse in een reis naar TunesiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor TunesiŽ?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook TunesiŽ. Lees meer over het reisadvies in TunesiŽ

Wat zijn de beste hotels van TunesiŽ?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in TunesiŽ:
 • Caribbean World Djerba**** (9.7 in 149)
 • lti Les Orangers Garden***** (8.5 in 69)
 • Mahdia Palace***** (8.5 in 18)
 • Club Magic Life Africana Imperial***** (8.5 in 12)
 • Sentido Aziza Beach Golf & Spa**** (8.5 in 10)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar TunesiŽ i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen