Bezienswaardigheden Turkije

Turkije is zeker niet alleen maar een fijne bestemming voor een zonvakantie. Zo zijn er ontzettend veel mooie bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie in dit land in het zuidoosten van Europa. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bruisende stad Istanbul, het historische Cappadocië en de indrukwekkende kalksteenterrassen van Pamukkale? Daarnaast zijn de verschillende kleurrijke markten en interessante musea die je in elke stad wel kunt vinden zeker een bezoek waard. En vergeet de populaire badplaatsen als Antalya, Alanya, Side en Bodrum niet. De beste en mooiste bezienswaardigheden van het land Turkije vind je in het overzicht hieronder.

Oude ruïnes
Oude ruïnes

Mevlana Museum

Het Mevlana Museum in de stad Konya, dat ook wel bekend staat als de Groene Dom of het Groene Praalgraf, is de officiële schouwburgplaats van de inwoners. Het museum herbergt naast de draaiende derwisjen ook de tempel en het graf van de Mevlana. De Mevlana wordt ook wel de Jaluluddin Rumi genoemd en is de stichter van de Soefi orde. Het museum wordt gezien als een van de grootste islamitische filosofen.

Markt in Turkije

Markt in Turkije
Markt in Turkije
Kaart met locatie Markt in Turkije

In vrijwel alle plaatsen van Turkije zijn lokale markten te vinden. Op deze markten worden onder meer specerijen, kruiden, fruit, souvenirs en groenten verkocht tegen lage prijzen.

In Kusadasi bijvoorbeeld wordt er 3 keer per week een markt georganiseerd, waarvan dinsdag en vrijdag groente- en fruitmarkten zijn en woensdag de grote kledingmarkt. Op de markten kun je goed afdingen.

Kaymakli

Kaymakli
Kaymakli
Kaart met locatie Kaymakli

Tijdens de tijd van de Arabische belegering zochten inwoners een toevlucht. Deze werd gevonden in Kaymakli, een onderaardse stad. Kaymakli werd al bewoond sinds de 5e eeuw voor Christus. Het complex bevat meerdere lagen, deze zijn verbonden door kokers. Deze kokers staan weer in verbinding met regenputten. Het fraaie complex is de moeite waard om eens gezien te hebben.

Aspendos

In de Turkse antieke stad Aspendos is een prachtig Romeins theater te vinden. Het theater is benoemd tot het mooist bewaarde gebouw van Klein-Azië. Het Romeinse theater telt in totaal meer dan 15.000 zitplaatsen. Daarnaast heeft het een goede akoestiek, dat te merken is tijdens een van de voorstellingen in de zomer. Het theater in Aspendos is prima te bereiken vanuit Alanya.

Winkelen in Turkije

Winkelen in Turkije
Winkelen in Turkije

In Turkije kun je goed en op een heel andere manier winkelen. Shoppen kun je wellicht het best in Istanbul. De meest bekende winkelstraat van deze stad is de Istiklal Caddesi, waar grote ketens bevinden en waar van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bedrijvigheid is. Voor designwinkels kun je het best naar de rijkere wijken van de stad, dit zijn de straten Nişantaşı en Teşvikiye. In Istanbul en vele ander Turkse steden kun je ook terecht in de bazaars. Hier vind je namaakmerken voor zeer lage prijzen, waar je veel van de prijs af kunt krijgen na een tijdje onderhandelen.

Petrusburcht Bodrum (Bodrum)

De geschiedenis van Bodrum is het best terug te zien in de Petrusburcht. Dit is een versterkte burcht dat zich bevindt op het schiereiland voor Bodrum. In dit kasteel is een onderwatermuseum te vinden waar onder meer het glaswrak Uluburun wordt tentoongesteld, een belangrijke archeologische vondst uit de late bronstijd. Het is een Phoenicisch schip waarin veel glaswerk is gevonden.

Halikarnas (Bodrum)

Halikarnas
Halikarnas
Kaart met locatie Halikarnas

Voor liefhebbers van het nachtleven is de disco Halikarnas een ware aanrader. Dit is een van de bekendste en grootste discotheken van Turkije. Ongeveer vijfduizend mensen kunnen er op een avond naar binnen om te genieten van de meest spectaculaire lichtshows en de beste DJ's uit zowel binnen- als buitenland. Al sinds 1979 staat Halikarnas op de lijst van beste clubs ter wereld en een bezoekje aan het nachtleven van Bodrum is niet compleet zonder een bezoekje aan Halikarnas.


Halicarnassus (Bodrum)

Halicarnassus
Halicarnassus
Kaart met locatie Halicarnassus

Halicarnassus, de oud Griekse stad lag op de plek waar nu Bodrum ligt. Deze oude stad werd toentertijd geroemd omdat daar het Mausoleum van Mausolus lag. Dit mausoleum werd gezien als een van de klassieke zeven wereldwonderen wegens de prachtige esthetiek. Van Halicarnassus is momenteel weinig meer over en ook het mausoleum heeft de tand des tijds slechts mondjesmaat doorstaan. Enkel nog wat fundamenten zijn gevonden. 

Atatürk Mausoleum (Ankara)

Atatürk Mausoleum
Atatürk Mausoleum
Kaart met locatie Atatürk Mausoleum

Atatürk Mausoleum (Anitkabir) is een bekende bezienswaardigheid. Anitkabir is het Turkse woord voor graftombe. Het Atatürk Mausoleum is van Mustafa Kemal Atatürk, de leider van de Turkse Oorlog van Onafhankelijkheid en de eerste president van de Republiek Turkije. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp en de architecten Professor Emin Onat en Universitair docent Ahmet Orhan Arda wonnen dit. Hun voorstel was het beste. De wedstrijd werd georganiseerd door de Turkse regering in 1941. Het mausoleum is tevens ook de rustplaats van Ismet Inönü, de tweede president van Turkije die hier begraven is in 1973. Op de graftombe worden verschillende Turkse bankbiljetten afgebeeld uit 1966 – 1987 en 1997 – 2009.


Genclik park (Ankara)

Genclik park
Genclik park
Kaart met locatie Genclik park

Tijdens de eerste jaren van de Turkse Republiek was het Genclik Park een moerasgebied. Nadat het moeras was leeggepompt, werd er een park opgericht en later opengesteld voor het publiek op 19 mei 1943, de Nationale Dag Van De Jeugd. Er kwamen koffiehuizen rond het park, een groot zwembad, een klein zwembadje, een openluchttheater en activiteiten voor jong en oud. In 1957 zijn er twee miniatuurtreinen geplaatst in het park, als onderdeel van het attractiepark.


Hammam (Ankara)

Hammam
Hammam
Kaart met locatie Hammam

Een heerlijk dagje ontspannen in de Hammam is voor iedereen aan te raden. De vrouwen en mannen zijn echter wel gescheiden van elkaar. Er is keuze uit verschillende programma's. Je kunt je heerlijk laten masseren en scrubben, maar voor de vrouwen is er ook nog een kapper, een manicure, een pedicure en je kunt je wenkbrauwen laten epileren. Terwijl de vrouwen deze behandeling krijgen kunnen de heren genieten van een drankje in het café, vaak met gratis wifi.

Museum voor Turkse en Islamitische Kunst (Istanbul)

Het museum voor Turkse en Islamitische Kunst in de stad Istanbul is een echte aanrader. Het museum bevindt zich in de wijk Eminönü, dichtbij de Hippodroom van Constantinopel. De collectie van het museum omvat voorbeelden van tegels, oosterse tapijten, islamitische kalligrafie, de nomaden, etnografische displays en andere interessante voorwerpen zoals de deur van Ulu Camii. Deze deur is prachtig versierd.

Bruggen in Istanbul (Istanbul)

Bruggen in Istanbul
Bruggen in Istanbul
Kaart met locatie Bruggen in Istanbul

De Turkse stad Istanbul bestaat uit een Europees en Aziatisch gedeelte, deze delen heten de Ortaköy en de Beylerbeyi. De stadsdelen worden met elkaar verbonden door twee bruggen. De namen van deze bruggen zijn de Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug. De laatste brug is vernoemd naar Mehmet de Veroveraar. Het is interessant om eens over een van deze bruggen te lopen, je loopt dan tussen Europa en Azië in en ook het uitzicht over de stad is mooi.

Ook de Galatabrug is interessant, hier staan altijd veel vissers te vissen. Onder de brug bevindt zich een leuke vismarkt waar je de verse vis kunt kopen.

Basilica Cistern (Istanbul)

Basilica Cistern
Basilica Cistern
Kaart met locatie Basilica Cistern

Een indrukwekkende ondergrondse ruimte, gevormd door 336 pilaren, dat is Yerebatan Sarayi ofwel Basilica Cistern. Deze ondergrondse cisternen zijn gebouwd in het midden van de 6e eeuw en het complex werd gebruikt als zoetwaterbassin omdat het schiereiland zelf geen drinkwatervoorraden bezat. De 336 pilaren zorgen ervoor dat het dak niet naar beneden komt. Twee van de pilaren rusten op antieke Mendusa-hoofden. Door de prachtige lichten en unieke sfeer is Basilica Cistern al jaren het decor voor filmopnamen en toneelvoorstellingen.

Dagje Rhodos (Marmaris)

Dagje Rhodos
Dagje Rhodos
Kaart met locatie Dagje Rhodos

Als je in Marmaris op vakantie bent en je wilt ook een dagje Griekse sfeer proeven kun je met de boot naar het eiland Rhodos. Je vaart dan naar de hoofdstad Rhodos-stad. Rhodos-stad kent een oud en een modern deel. De stad is omringt met middeleeuwse muren. Leuke bezienswaardigheden die dag zijn de historische haven, opgravingen, oude poorten en paleizen. Je kunt er ook leuk winkelen. 's Avonds laat is het gezellig druk op de terrasjes.

Ottomaanse woonkazerne (Marmaris)

Ottomaanse woonkazerne
Ottomaanse woonkazerne
Kaart met locatie Ottomaanse woonkazerne

Als je eenmaal in Marmaris bent kun je het kasteel gaan bezoeken dat gebouwd is door de Ottomanen in 1522. Echter wordt er gespeculeerd dat op deze plek al bijna vijfduizend jaar lang een fort of gebouw moet staan. In het kasteel bevindt zich een archeologisch museum en daarmee is het een van de weinige kastelen in Turkije met een museum. In het museum zijn de oude relieken te vinden van de opgravingen bij Knidos, Burgaz en Hisarönü.

Barstreet (Marmaris)

Barstreet
Barstreet
Kaart met locatie Barstreet

Barstreet is te vinden in het oude centrum van Marmaris. In deze straat kun je leuke clubs en kroegjes vinden waar je tot in de vroege uurtjes flink kunt gaan feesten. In de ene club is er een echt Nederlands feestje en in de andere club kom je jongeren uit heel Europa tegen. De grootste discotheek van Turkije is hier ook te vinden: Club Joy. Er komen internationale dj's, er zijn gave lasershows en onvergetelijke schuimparty's.

Limyra (Finike)

Limyra
Limyra
Kaart met locatie Limyra

Een bijzondere bezienswaardigheid voor de archeologieliefhebbers is het authentieke Limyra. Dit plaatsje behoort tot de oudste Lycische nederzettingen van de wereld. Vroeger lag aan de noordzijde de acropolis. Later werd er een kerk op gebouwd door de Byzantijnen. Op de berghelling is een kunstmatig plateau te vinden met daarop het grafmonument genaamd het heroön van Pericles. Dit graf dateert uit de 4e eeuw voor Christus. Verder zijn aan de voet van de berghelling resten te bewonderen van het voormalige Romeinse theater.

Fenicisch handelsschip (Finike)

Fenicisch handelsschip
Fenicisch handelsschip
Kaart met locatie Fenicisch handelsschip

Niet ver van Finike, bij de Gelidonya kaap, is een wrak te vinden van een oud Fenicisch handelsschip. Dit schip komt uit de tijd van de 13e eeuw na Christus en is opnieuw gevonden in de jaren zestig van de vorige eeuw. De nodige duikspullen en ervaring zijn nodig om het schip te bezichtigen. Delen van het schip en haar vracht worden momenteel tentoongesteld in verscheidene musea zoals het 'Museum of Underwater Archaeology' in Bodrum. 


Schilpadden op het strand (Finike)

Schilpadden op het strand
Schilpadden op het strand
Kaart met locatie Schilpadden op het strand

De stranden die Finike rijk is, zijn belangrijke plaatsen voor een aantal zeeschildpadden waaronder de onechte karetschildpad. Deze schildpad kan wel één meter groot worden en meer dan 150 kilo wegen. Maar deze schildpadsoort kan ook richting de 500 kilo gaan onder de juiste leefomstandigheden. Jaarlijks komen de vrouwtjes, onder andere hier bij Finike, het strand op om eitjes te leggen. In veel gevallen worden de plekken waar deze eitjes begraven liggen afgezet zodat men weet waar ze liggen. De baby schilpadden kunnen zo beter beschermd worden.

Moonlight Park (Kemer)

Moonlight Park
Moonlight Park
Kaart met locatie Moonlight Park

Het Moonlight Park is het meest bekende park van Kemer. Hier kun je terecht om lekker te ontspannen en weg te zijn van het drukke stadsleven. Het park ligt aan het water en biedt zodoende verscheidene opties om lekker op het strand te luieren. Ook is er een verkoelend zwembad aanwezig. Het strand is tevens veel goede restaurants rijk waar je de lekkerste Turkse gerechten kun kopen. In de zomeravond wordt er vaak een openluchtdisco gehouden waar veel mensen op af komen.

Göynük waterval (Kemer)

Göynük waterval
Göynük waterval
Kaart met locatie Göynük waterval

Op kleine tien kilometer ten noorden van Kemer ligt het plaatsje Göynük. Bij dit stadje vind je een natuurpark welke een indrukwekkende waterval herbergt. Deze waterval is zeker de moeite van het bezoeken waard. Het water van deze waterval klettert in een canyon welke in de loop der eeuwen door het water is uitgesneden. Deze canyon, ook wel harmony canyon genoemd, ligt door heel het natuurpark heen en biedt indrukwekkende natuurspektakels. 

Kemer Marina (Kemer)

Kemer Marina
Kemer Marina
Kaart met locatie Kemer Marina

Kemer maakt deel uit van de Turkse Rivièra. Net als bij de Franse en Italiaanse Rivièra komen ook hier veel toeristen. Maar ook de rijke jetset van Turkije wordt graag gezien aan de Turkse Rivièra. Kemer heeft een grote jachthaven waar ongeveer 320 jachten kunnen aanmeren. De meest luxe jachten kunnen worden bekeken vanaf de boulevard of op het terras van een van de vele lekkere restaurants en gezellige cafés. 


Köprülü Canyon National Park (Antalya)

Köprülü Canyon National Park
Köprülü Canyon National Park

Op 92 kilometer ten noordoosten van Antalya bevindt zich het Köprülü Canyon National Park. In dit park is de rivier Kopru Çay het belangrijkste onderdeel. Deze rivier ontspringt vanuit het meer Eğirdir, aan het zuidelijke gedeelte van het Taurusgebergte. De vallei is circa 120 kilometer lang en de Kopru Çay stroomt richting het zuiden. Voor een goede wandeling en mooie panorama uitzichten is dit de ideale plek in Turkije.

Karaalioglu Park (Antalya)

Karaalioglu Park
Karaalioglu Park
Kaart met locatie Karaalioglu Park

Karaalioglu Park is een groot park in het centrum van Antalya. Je komt hier makkelijk te voet of met de tram. Vanuit het park heb je een mooi uitzicht op de kliffen en het blauwe water van de Golf van Antalya. De meeste mensen komen hier om te genieten van de rust en het mooie uitzicht.

Amfitheater Aspendos (Antalya)

Amfitheater Aspendos
Amfitheater Aspendos
Kaart met locatie Amfitheater Aspendos

Aspendos is een van de best bewaarde amfitheaters van de wereld en ligt binnen handbereik op ongeveer 50 km afstand van Antalya. Het theater, dat in de 2e eeuw na Chr. werd gebouwd, wordt nog steeds jaarlijks gebruikt voor festivals, opera's en balletvoorstellingen in de periode van april tot oktober.

Aspendos (Belek)

Aspendos
Aspendos
Kaart met locatie Aspendos

Een bezoekje aan Perge mag absoluut niet ontbreken wanneer je in de buurt bent. Het wereldberoemde Aspendos amfitheater in de antieke stad Perge is niet ver van Belek. Dit amfitheater wordt gezien als een van de best bewaarde Romeinse theaters ter wereld. In de oudheid was Perge een grootse stad barstensvol rijkdom. Deze stad is nog steeds te bezoeken en staat nog vol met overblijfselen van de gebouwen. Denk aan delen van de oude basiliek, een aquaduct en de markt.  
Kursunlu watervallen (Belek)

Kursunlu watervallen
Kursunlu watervallen
Kaart met locatie Kursunlu watervallen

De Kursunlu waterval in de Aksu rivier, is een waterval in de buurt van Belek. Het prachtige natuurwonder ligt in een nationaal park en wordt niet alleen door mensen erg gewaardeerd, ook vogels zijn er alom aanwezig. Meer dan 100 vogelsoorten leven bij deze prachtige waterval. De verborgen grot aan de achterkant van de waterval maakt het sprookje helemaal compleet en is een populaire plek voor bezoekers. 

Manavgat watervallen (Belek)

Manavgat watervallen
Manavgat watervallen
Kaart met locatie Manavgat watervallen

Iets ten oosten van Belek ligt de stad Manavgat. Door deze stad stroomt de gelijknamige rivier waarin een indrukwekkende waterval ligt. Hoewel de waterval is niet erg hoog is maar wel erg breed en zodoende een bijzondere toeristische attractie. Door de sterke stroming is het water gewelddadig genoeg om een flinke witte schuimlaag te leggen onderaan de rivier. Iets hogerop de rivier ligt een kleinere waterval die in elke vorm rustiger is. Hij maakt minder herrie van zichzelf en het is veel minder toeristisch.

Tempels van Side (Side)

Tempels van Side
Tempels van Side
Kaart met locatie Tempels van Side

Side was in de tijd van de oude Grieken een belangrijke stad dankzij de haven. In die tijd was de stad bruisend en stond het vol met prachtige gebouwen en tempels. Van deze pracht is helaas weinig meer over. Wel zijn er nog wat resten over van enkele tempels die vroeger Side sierde. Loop langs de schilderachtige vissershaven richting de Agora, de Athene tempel of de Apollo tempel. Van deze bouwwerken zijn enkel nog een handjevol pilaren aanwezig. Het feit dat deze pilaren al meer dan tweeduizend jaar oud zijn maakt ze heel bijzonder. Nog bijzonderder worden de tempels bij zonsondergang, wanneer de prachtige oranje vuurbol door de pilaren heen schittert. 

Archeologisch museum Side (Side)

Archeologisch museum Side
Archeologisch museum Side
Kaart met locatie Archeologisch museum Side

Een van de gebouwen rondom de Agora, oftewel de oude markt, stond vroeger de Therme. In het voormalige Romeinse badhuis is nu een museum gevestigd. Dit museum huisvest allerlei archeologische opgravingen stammend uit de tijd van Side's gloriedagen. Zo zijn er onder andere inscripties, wapens en pantsers, portretten, graftomben en meer te aanschouwen. Doordat Side in het bezit is geweest van verscheidene volken zijn veel van de opgravingen van verschillende tijden en culturen.

Oud side (Side)

Oud side
Oud side
Kaart met locatie Oud side

Side is een badplaats in de Turkse Rivièra. De stad is tientallen eeuwen oud en werd in de tijd van de oude Grieken bewoond. De haven van Side was in die tijd een belangrijke haven voor de piraterij en slavenhandel. De stad heeft tot veel koninkrijken behoort, onder andere het rijk van de Perzen, Alexander de Grote en de Romeinen. Van deze rijke historie is nog steeds veel terug te vinden in de stad. Zo staat het amfitheater nog overeind en is nog een stuk van het aquaduct terug te vinden.  


Boottocht Alanya (Alanya)

Boottocht Alanya
Boottocht Alanya
Kaart met locatie Boottocht Alanya

Erg leuk om te doen tijdens een vakantie in Turkije is om een boottocht te maken rondom het schiereiland van Alanya. Aan de haven van de stad vind je vele aanbieders die deze boottochten aanbieden. Tijdens de vaartocht kom je langs de oude scheepswerf, de piratengrot, de fosforgrot en de liefdesgrot. Als laatst gaat de boot langs de kust richting het kleine plaatsje Incekum. Ook hier doe je er goed aan om te onderhandelen met de aanbieders.

Boottocht langs het schiereiland (Alanya)

Boottocht langs het schiereiland
Boottocht langs het schiereiland
Kaart met locatie Boottocht langs het schiereiland

Een boottochtje langs het schiereiland van Alanya is een populaire bezigheid in de stad. De vaart gaat rondom het gehele schiereiland langs verscheidene bezienswaardigheden zoals de oude scheepswerf en de piratengrot, een grot waar vroeger piraten zich in verschansten. De grot was onbereikbaar voor grote schepen en kon door de piraten makkelijk aan de weersomstandigheden aangepast worden. De boottochtjes varen ook langs de bekende liefdesgrot, een bijzondere, moeilijk bereikbare grot tien meter boven de zeespiegel. 


Ontspannen langs de Dimcay (Alanya)

Ontspannen langs de Dimcay
Ontspannen langs de Dimcay
Kaart met locatie Ontspannen langs de Dimcay

De Dimcay rivier mondt uit net buiten de stad. Langs de oevers kun je uitstekend ontspannen en de hectische drukte van Alanya ontvluchten. De lokale Turken doen dit ook graag! Ga eens picknicken op de vele bankjes of in een van de boomhutten van de vele restaurantjes. Ook kan de Dimcay welkome verkoeling bieden tegen het soms snikhete Turkse weer. Het gebied langs de rivier biedt ook prima mogelijkheden voor een stevige wandel- of fietstocht. 


Turkse badhuizen (Alanya)

Turkse badhuizen
Turkse badhuizen
Kaart met locatie Turkse badhuizen

Een vakantie in Turkije is niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan een authentiek Turks badhuis. De badhuizen, of Hamams, van Alanya worden nog steeds veelvuldig gebruikt. Laat je masseren, geniet van een verzorgend modderbad of ontspan van een hotstone arrangement. Wat je ook doet, je komt herboren naar buiten. Houd er rekening mee dat mannen en vrouwen veelal gescheiden afdelingen hebben.  

Bar Street (Gümbet)

Bar Street
Bar Street
Kaart met locatie Bar Street

Gümbet staat bekend om haar gezellige, bruisende nachtleven. De meeste clubs, bars en discotheken liggen op of rondom Bar Street. Bar Street is de smalle hoofdstraat van Gümbet. In deze straat en haar zijstraatjes vind je Engelse, Duitse en Nederlandse bars en discotheken. Enkele leuke uitgaansgelegenheden zijn het Oranje Café, Club X Bar, The Outback Bar en Atlantis. Deze straat staat garant voor een zeer gezellig avondje uit.

Windmolens van Gümbet (Gümbet)

Windmolens van Gümbet
Windmolens van Gümbet
Kaart met locatie Windmolens van Gümbet

Op de grens tussen Gümbet en Bodrum ligt een heuvel met daarop een aantal oude windmolens. De windmolens zijn een overblijfsel uit de geschiedenis van Gümbet. Enkele van de windmolens zijn mooi gerestaureerd. Als je de heuvel waarop de windmolens staan hebt beklommen, kun je genieten van een prachtig uitzicht. Aan de ene kant van de heuvel kijk je uit op de haven van Bodrum en aan de andere kant van de heuvel kijk je uit over Gümbet.

Gümbet (Gümbet)

Gümbet
Gümbet
Kaart met locatie Gümbet

Het strand van Gümbet heeft de vorm van een halve maan. Het strand bestaat uit mooi zand, maar ook uit kiezels. Op het strand vind je enkele palmbomen die een erg tropische sfeer creëren. Op dit zwembad staan veel ligstoelen en parasols. In de zomer brandt hier een felle zon, dus het is belangrijk om jezelf goed te beschermen. Op het strand is ook een bruisend nachtleven, in de zomer zijn hier vaak strandfeesten.

Adaland (Kusadasi)

Adaland
Adaland
Kaart met locatie Adaland

Waterpretpark Adaland is onderverdeeld in drie parken: Aquapark, Dolphinpark en Seapark. Het Aquapark is geschikt voor als je lekker wilt zwemmen. Je vindt hier verschillende zwembaden en spannende glijbanen. In het Dolphinpark kun je dolfijnenshows zien, met dolfijnen zwemmen en met dolfijnen op de foto. Daarnaast kun je in het Seapark verschillende tropische vissen bewonderen en heerlijk snorkelen. Het pretpark is geschikt voor alle leeftijden. Het is wat prijzig, maar je krijgt er een dag vol waterpret voor terug.

Ladies Beach (Kusadasi)

Ladies Beach
Ladies Beach
Kaart met locatie Ladies Beach

Ladies Beach is het bekendste strand van Kusadasi. Het strand ligt op 5 minuten rijden of 20 minuten lopen vanaf het stadscentrum. Ladies Beach is een prachtig zandstrand van 1 kilometer lang. Op het strand kun je heerlijk zonnen en liggen veel gezellig strandtentjes, terrasjes, zomerhuisjes en hotels. Je kunt op Ladies Beach ook veel watersporten beoefenen. Ladies Beach heeft haar naam te danken aan een stukje geschiedenis: vroeger konden de vrouwen van Kusadasi zich hier wassen zonder dat er mannen in de buurt waren. De zee bij Kusadasi heeft een prachtige, helderblauwe kleur. De zee is niet erg diep aan de kust. Hierdoor is Ladies Beach een geschikt strand voor kinderen.

Pamukkale (Kusadasi)

Pamukkale
Pamukkale
Kaart met locatie Pamukkale

Op 3,5 uur rijden van Kusadasi ligt de stad Pamukkale. Deze stad heeft een van de grootste natuurwonderen van Turkije. Door het warme water worden grote hoeveelheden kalk afgezet. De kalk hoopt zich op langs terrassen en creëert mooie, witte vormen rondom het warme water. Hierdoor onstaan er een soort baden in het witte landschap. Van een afstand lijkt de stad net op een wit kasteel of paleis van katoen of een bevroren waterval. Samen met de stad Hierapolis is Pamukkale opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Konak moskee & klokkentoren (Izmir)

Konak moskee & klokkentoren
Konak moskee & klokkentoren
Kaart met locatie Konak moskee & klokkentoren

De meest bekende bezienswaardigheid van Izmir is ongetwijfeld de Konak Moskee samen met de klokkentoren. De moskee is niet groot maar wel uniek door haar achthoekige vorm. De moskee bestaat uit slechts een koepel en een eenzame minaret. Desalniettemin zorgen de vorm en de bijzondere versieringen voor een prachtig staaltje architectuur. De klokkentoren die op loopafstand te bezichtigen is is eveneens een bijzonder ontwerp. De toren is 25 meter hoog en bevat meerdere fonteinen. In de jaren tachtig werd deze toren afgebeeld op de Turkse bankbiljetten ter waarde van 500 lira.

Atatürk Museum (Izmir)

Atatürk Museum
Atatürk Museum
Kaart met locatie Atatürk Museum

Dit gebouw is een van de best bewaarde gebouwen uit de negentiende eeuw in heel Izmir. In de jaren dertig van de vorige eeuw verbleef Atatürk, grondlegger van de huidige Turkse republiek, hier enkele jaren. In de loop der decennia is het gebouw zeer goed bewaard gebleven. Nu is het omgetoverd tot een museum. Dit museum laat zien hoe de belangrijkste man van Turkije toen der tijd leefde en werkte.

Etnografisch Museum (Izmir)

Het Etnografisch museum in Izmir kent veel hoogwaardige exposities omtrent deze bijzondere vorm van kennis vergaren. Deze wetenschappelijke methode wordt veelvuldig gebruikt om alles te leren over een specifieke cultuur. Dit kan door zowel actief als passief deel te nemen aan deze cultuur. Het museum in Izmir is gebouwd in een voormalig ziekenhuis dat gebouwd werd in reactie op de massale pestuitbraak. Het prachtige gebouw is gebouwd in neoclassicistische stijl maar kent ook veel Byzantijnse invloeden.

Milete (Bitez)

Milete
Milete
Kaart met locatie Milete

Milete wordt gezien als de oudste stad van klein Azië en had toentertijd een belangrijke functie. De stad is gesticht door de Grieken en is ondanks zijn enorme leeftijd aardig goed bewaard gebleven. Er zijn nog een aantal ruïnes over die een goed beeld geven van hoe het er ooit heeft uitgezien. Met name het amfitheater is nog in prima staat. Een bezoekje aan Milete kan heel goed gecombineerd worden met een bezoek aan Didyma. 


Baai van Bitez (Bitez)

Baai van Bitez
Baai van Bitez
Kaart met locatie Baai van Bitez

Het strand van Bitez is het centrum van activiteiten. Je kunt rustig een goed boek lezen of meedoen aan een wedstrijd beachvolleybal. Wanneer het water lekker op temperatuur is kun je er uiteraard ook heerlijk een aantal baantjes trekken. De baai waaraan het strand van Bitez ligt zorgt voor een constante luchtstroom. De wind die hiervan het gevolg is maakt van de baai een uitstekende plek op voor windsurfers.

Oud Bitez (Bitez)

Oud Bitez
Oud Bitez
Kaart met locatie Oud Bitez

Eigenlijk zijn er twee dorpjes die beide Bitez heten. Het ene is het moderne en toeristische Bitez. Een kleine kilometer meer landinwaarts ligt andere Bitez. Dit is oud Bitez en huisvest veelal nog de oorspronkelijke Turkse bewoners. Hier is er weinig toerisme en zie je hoe de Turken van oorsprong leven. De authentieke huisjes geven het dorpje haar karakteristieke sfeer. De kans is ook aanwezig dat de bewoners nog in de traditionele Turkse klederdracht hun dag door brengen.

Markt Turgutreis (Turgutreis)

Markt Turgutreis
Markt Turgutreis
Kaart met locatie Markt Turgutreis

Wekelijks is er op zaterdag een markt in het stadje. Deze markt is een van de grootste in de regio en trekt daarom zowel lokale bezoekers als toeristen. Op de markt wordt van alles verkocht. Van verse groenten en fruit tot spijkerbroeken en sieraden. Veel van de aangeboden merken zijn natuurlijk nep maar daar is de prijs gelukkig ook naar. De marktkooplui accepteren veel verschillende valuta. Naast de gebruikelijke Turkse Lira kun je bij veel kraampjes ook met Euro's of zelfs Engelse Ponden terecht. Probeer wel af te dingen op de prijs, dat is hier heel normaal.

Standbeeld van Turgut Reis (Turgutreis)

Turgutreis heette tot en met 1972 anders. Toen heette de stad nog Karatoprak. De stad is echter hernoemd ter ere van Turgut Reis, de Turkse zeevaarder die hier was geboren en opgroeide. Turgut leefde in de vijftiende en zestiende eeuw. Turgut, of Dragut was zeer getalenteerd met pijl en boog, speren en kanonnen en werd zodoende snel opgemerkt door de Ottomanen. In zijn tijd veroverde Turgut veel gebieden en wist het Ottomaanse sterk uit te breiden. Ter ere van Turgut staat net buiten de stad een groot standbeeld, precies op de plek waar Turgut vroeger voor het eerst op zee ging.

Haven van Turgutreis (Turgutreis)

Haven van Turgutreis
Haven van Turgutreis
Kaart met locatie Haven van Turgutreis

In de haven van de stad staat een groot blauw standbeeld. Hoewel het standbeeld wel wat wegheeft van een zeemeermin is het een zwangere vrouw. De vrouw heeft in haar rechterhand de tak van een olijvenboom. Deze tak, en eigenlijk de vrouw in haar geheel, staat symbool voor de diversiteit, gezondheid en vrede van Anatolië. De bijzondere diep blauwe kleur van het mozaïek maken van dit standbeeld een bijzondere verschijning in de haven.

Içmeler Beach (Içmeler)

Içmeler Beach
Içmeler Beach
Kaart met locatie Içmeler Beach

Een van de mooiste plekken van Içmeler is Içmeler Beach. Dit strand is 1,3 kilometer lang en een stuk rustiger dan het strand van zusje Marmaris. Je vindt hier relatief minder toeristen waardoor je goed van de rust kunt genieten. Op dit mooie zandstrand zijn fijne ligbedden en parasols. Als je een drankje bestelt, mag je hier gratis gebruik van maken. Het strand van Içmeler ligt in een baai en in het eerste deel van de zee liggen kiezels op de bodem. 

Wekelijkse Markt (Içmeler)

Wekelijkse Markt
Wekelijkse Markt
Kaart met locatie Wekelijkse Markt

Iedere week is er een markt langs de hoofdweg van Marmaris naar Turunç. De hoofdweg ligt in de buurt van Içmeler en is goed te bereiken. Iedere woensdag kun je op de markt veel verschillende dingen kopen, van souvenirs tot etenswaren. Deze markt richt zich speciaal op toeristen. Afdingen is in Turkije heel gewoon, ga dus niet meteen akkoord met de prijs maar probeer te onderhandelen. Als je meteen akkoord gaat met de prijs, betaal je waarschijnlijk een hoge toeristenprijs.

Boottochtje naar Rhodos (Içmeler)

Boottochtje naar Rhodos
Boottochtje naar Rhodos
Kaart met locatie Boottochtje naar Rhodos

Vanaf de kust van Içmeler is het 45 minuten varen naar Rhodos. Verschillende bedrijven bieden boottochtjes aan van Içmeler naar Rhodos. Op Rhodos kun je heerlijk genieten op het strand en in de zee. Daarnaast is het ook zeker waard om het eiland te bekijken. Rhodos heeft veel mooie bezienswaardigheden, zoals de Acropolis of de Agia Triada. Aan het einde van de dag vaar je weer terug naar Içmeler. Doordat Rhodos zo dicht bij Içmeler ligt is een bezoek aan beide goed te combineren.

Düdenwatervallen (Lara)

Düdenwatervallen
Düdenwatervallen
Kaart met locatie Düdenwatervallen

De Düdenwatervallen zijn een spectaculaire bezienswaardigheid in de buurt van Lara. Ze vormen de perfecte plek om af te koelen tijdens het warme weer. Op 14 kilometer van Antalya vind je de Düdenwatervallen. Ze stromen 20 meter naar beneden, een canyon in. De watervallen zijn te vinden in een groen park met volop bomen en planten. Het is dus heerlijk om hier een wandeling te maken. Vanaf Lara kun je de watervallen goed zien.

Antieke stad Termessos (Lara)

Antieke stad Termessos
Antieke stad Termessos
Kaart met locatie Antieke stad Termessos

Op 25 kilometer afstand van Antalya ligt de antieke stad Termessos. Het stadje ligt op een hoogte van 100 meter op de berg de Solymus. De bewoners van het dorpje noemen zich Solymnianen. Dit zijn de originele bewoners van Pamphylië. In het stadje is te zien dat het een lange en indrukwekkende geschiedenis heeft. Ruïnes in het stadje vertonen aardbevingsschade. Onderzoekers denken dat de inwoners daarom tussen de 5e en de 7e eeuw het stadje verlieten. De restanten die nog te zien zijn van Termessos zijn een amfitheater, een gymnasium, enkele stadsmuren, een necropolis en verscheidene tempels.

Dorpentocht Taurusgebergte (Lara)

Dorpentocht Taurusgebergte
Dorpentocht Taurusgebergte
Kaart met locatie Dorpentocht Taurusgebergte

Vanuit Lara en Antalya kun je een excursie maken naar het Taurusgebergte. In dit gebergte liggen veel kleine dorpjes waar je er tijdens deze excursie enkele van bezoekt. Hier leer je van alles over het Turkse leven in de bergen, wat een leuk contrast is met de toeristische plaats waar je verblijft. Dit is een dag vol cultuur, natuur en plezier.