Turkije

Basilica Cisterne in Istanbul
Basilica Cisterne in Istanbul

Turkije ligt verdeeld over twee continenten, het land ligt namelijk zowel in Europa als in Azië. Het grootste gedeelte van het land ligt in West-Azië. De Turkse hoofdstad Ankara ligt dan ook in het Aziatische gedeelte van het land. De twee gedeelten worden gescheiden door de Dardanellen (een zeestraat), de Zee van Marmara (binnenzee) en de Bosporus (een zeestraat). Deze drie zeestraten scheiden de Zwarte Zee van de Middellandse Zee.

Turkije heeft een zeer divers landschap. De Turkse stranden zijn het meest bekende gedeelte van het land en hier komen dan ook veel Nederlandse toeristen op af. Vooral de badplaatsen aan de Egeïsche kust worden druk bezocht en er zijn hier veel all inclusive resorts te vinden. Het toerisme heeft zich de afgelopen jaar op een hoog tempo ontwikkeld, waardoor voorzieningen steeds beter worden. De verbindingen worden beter en er komen steeds meer hotels en resorts langs de Turkse kust. Als je de echte Turkse cultuur wilt ervaren, is het aan te raden een bezoek te brengen aan de dorpjes die net buiten de populaire badplaatsen liggen.

Turkije heeft echter nog veel meer te bieden wat betreft bezienswaardigheden en landschappen. Bezoek Istanbul voor een bijzondere combinatie: in deze stad komen twee continenten samen. Ook hoofdstad Ankara, Bodrum en antieke stad Efeze zijn een bezoek waard. De grote steden zijn minder afhankelijk van het toerisme dan de kleine badplaatsen, waardoor de cultuur beter bewaard blijft.

Astrid 'Wanneer je wilt genieten van een fijne all-inclusive vakantie dan is Turkije een van de beste bestemmingen. De luxe hotels zijn hier voorzien van vele faciliteiten. Er is een enorm aanbod aan hotels waardoor er voor ieder iets wils is. Tijdens mijn vakantie naar Turkije met mijn vriendinnen heb ik het uitgaansleven van Marmaris ontdekt en heb ik een leuke jeepsafari gemaakt.', Astrid - reisexpert Turkije gratis reisvoorstel >>

Vlag Turkije
Officiele naam:
ISO:
TR
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Ankara
Inwoners:
+/- 69660559
Taal:
Turks
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Dragme
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
780580 km≤
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

De hamam, dit is een traditioneel turks badhuis waar u terecht kunt voor een dieptereiniging en weldadige verzorging van het lichaam. Hier brengen vrouwen en mannen (gescheiden van elkaar), iedere week een aantal uren ontspannend door in stoom en sprankelend water.

Ervaringen

Heb je ooit Turkije bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Turkije krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 934 ervaringen:

8,2 934 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 312 met 934 resultaten

plaats: Side, reisperiode: oktober 2020

Onbeschoft volk die van alles aan probeert te smeren, vriendelijk tot het moment je besluit niets af te nemen, belachelijk.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 1
 • Restaurants 1
 • Bezienswaardigheden 1
 • Inwoners 6
 • Ligging 5
plaats: Alanya, reisperiode: augustus 2019

Aantal keer naar Alanya geweest en nu met Corona was het wel super rustig. BIjna geen toeristen waardoor je soms bezwaar voelde om een bazaar winkel binnen te gaan en dan bijv te onderhandelen over een shirtje. Toeritische trekpleisters en stranden waren wel heerlijk rustig.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Belek, reisperiode: augustus 2020

Over Belek Kan ik enkel meedelen mooie hotels !!

 • Algemeen 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Turkije

Haven van Turgutreis (Turgutreis)

Haven van Turgutreis
Haven van Turgutreis

In de haven van de stad staat een groot blauw standbeeld. Hoewel het standbeeld wel wat wegheeft van een zeemeermin is het een zwangere vrouw. De vrouw heeft in haar rechterhand de tak van een olijvenboom. Deze tak, en eigenlijk de vrouw in haar geheel, staat symbool voor de diversiteit, gezondheid en vrede van Anatolië. De bijzondere diep blauwe kleur van het mozaïek maken van dit standbeeld een bijzondere verschijning in de haven.

Standbeeld van Turgut Reis (Turgutreis)

Turgutreis heette tot en met 1972 anders. Toen heette de stad nog Karatoprak. De stad is echter hernoemd ter ere van Turgut Reis, de Turkse zeevaarder die hier was geboren en opgroeide. Turgut leefde in de vijftiende en zestiende eeuw. Turgut, of Dragut was zeer getalenteerd met pijl en boog, speren en kanonnen en werd zodoende snel opgemerkt door de Ottomanen. In zijn tijd veroverde Turgut veel gebieden en wist het Ottomaanse sterk uit te breiden. Ter ere van Turgut staat net buiten de stad een groot standbeeld, precies op de plek waar Turgut vroeger voor het eerst op zee ging.

Markt Turgutreis (Turgutreis)

Markt Turgutreis
Markt Turgutreis

Wekelijks is er op zaterdag een markt in het stadje. Deze markt is een van de grootste in de regio en trekt daarom zowel lokale bezoekers als toeristen. Op de markt wordt van alles verkocht. Van verse groenten en fruit tot spijkerbroeken en sieraden. Veel van de aangeboden merken zijn natuurlijk nep maar daar is de prijs gelukkig ook naar. De marktkooplui accepteren veel verschillende valuta. Naast de gebruikelijke Turkse Lira kun je bij veel kraampjes ook met Euro's of zelfs Engelse Ponden terecht. Probeer wel af te dingen op de prijs, dat is hier heel normaal.

Meer bezienswaardigheden

Video's

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Turkse keuken is zeer veelzijdig. Er wordt veel vlees in combinatie met groenten en rijst of bulgur gegeten. Ook gerechten zoals gevulde paprika, gegrilde vis en lamsvlees worden veel gegeten in Turkije. Een diner wordt meestal voorafgegaan door een soep. Daarnaast zijn de mezze zeer populair. Dit zijn verschillende, kleine hapjes die meestal als voorgerecht worden gegeten. In de zomer wordt dit echter ook vaak als hoofdgerecht gegeten. Mezze kan uit verschillende gerechtjes bestaan zoals hummus, fava bonenpuree, aubergine salade, gekruide gehaktballetjes of calamaris. Op deze manier kun je verschillende typische Turkse delicatessen proeven.

Tot slot staat de Turkse keuken bekend om de heerlijke nagerechten. Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, die rijkelijk worden gevuld met honing en noten. Honing in blokjes in combinatie met kokos, sesamzaad of amandelen wordt Helva genoemd. De toetjes van de Turkse keuken zijn over het algemeen erg zoet, maar zeer smakelijk.

In Turkije wordt het afgeraden om het water uit de kraan te drinken. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg flessen water op voorraad hebt. Ook voor kleine handelingen, zoals tandenpoetsen, het afspoelen van fruit of het schoonmaken van lenzen wordt het afgeraden om kraanwater te gebruiken. Bij gebrek aan flessen water kun je ook kraanwater voor enkele minuten koken. Hierna kun je het water wel gebruiken voor de bovengenoemde handelingen.

Ayran is een traditionele Turkse drank die vooral in de zomer veel wordt gedronken ter afkoeling. De drank wordt gemaakt van water en yoghurt. Daarnaast wordt er veel thee gedronken. Zwarte thee is net wat sterker dan de thee die wij gewend zijn en wordt met veel suiker gedronken. Hetzelfde geldt voor de Turkse koffie: de smaak is sterker, maar er wordt veel suiker aan toegevoegd.

Turkije staat niet bekend als een wijnland. Dat is opmerkelijk, aangezien een van de oudste wijnregio's ter wereld, Anatolië, zich in Turkije bevindt. De afgelopen jaren hebben zich enkele producenten gevestigd in de wijnstreek, waardoor de productie langzaam maar zeker weer op gang komt. Probeer dus ook zeker een glaasje lokale wijn tijdens jouw vakantie in Turkije. Een andere alcoholische drank die je veel zult tegenkomen in Turkije is raki. Deze drank heeft een anijsachtige smaak.

Vervoer

Turkije heeft een tiental internationale vliegvelden. Vanuit Schiphol vertrekken er directe vluchten naar de luchthavens van Istanbul, Antalya en Ízmir. Vaak rijden er transferbussen tussen de vliegvelden en de accommodaties.

Het openbaar vervoer is in Turkije goed geregeld. Alle plaatsen zijn goed bereikbaar door middel van de bus of de typische dolmus busjes. Deze kleine busjes kun je overal aanhouden en ze brengen je naar verschillende plekken. Aan de grotere wegen staan ook haltes voor de dolmus busjes. Het is een makkelijke en bovendien goedkope manier om verschillen plaatsen in de stad te bereiken. Houd er wel rekening mee dat deze busjes soms erg vol kunnen zitten.

Visum

Naast een paspoort dat na aankomst nog minstens 6 maanden geldig is met minstens één lege visumpagina, heb je ook een visum nodig voor Turkije. Het E-visum kan online worden aangevraagd, wat voor vertrek dient te worden gedaan.

Prijsniveau

In Turkije wordt betaald met de Turkse Lira. Vaak kun je in de badplaatsen of in Istanbul ook met de euro betalen, maar houd er rekening mee dat dit vrijwel nooit voordeliger is. De beste prijs betaal je altijd met de Turkse Lira. De afgelopen jaren zijn de prijzen gestegen met de opkomst van het massatoerisme. Turkije is dus niet meer de extreem goedkope vakantiebestemming die het ooit was. Ondanks dat ligt het prijsniveau in Turkije nog altijd lager dan in Nederland.

Veiligheid

Reizen naar het grensgebied met Syrië of Irak wordt op het moment zeer sterk afgeraden. Ook de omliggende gebieden hebben een negatief reisadvies. Voor de rest van Turkije gelden verhoogde veiligheidsrisico's. Politieke spanningen kunnen demonstraties veroorzaken, die weer tot geweld kunnen leiden. Het is daarom belangrijk om drukke plaatsen zoveel mogelijk te vermijden. Houd daarnaast ook rekening met criminaliteit. Vooral in de grotere steden en de toeristische gebieden komt criminaliteit steeds meer voor.

Medische informatie

Voor een bezoek aan Turkije zijn geen inentingen verplicht gesteld. Wel zijn er enkele inentingen die sterk worden aangeraden. De vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen. Bij een verblijf langer dan 3 maanden worden ook de inentingen tegen Hepatitis B en rabiës aangeraden. Daarnaast komt in sommige delen van Turkije malaria voor. In de bekende vakantiebestemmingen zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye, Kemer, Marmaris en Side is er geen kans op malaria. In het zuidoosten van Turkije komt wel malaria voor, maar met anti-muggenmaatregelen ben je voldoende beschermt tegen de ziekte. Het is dus niet nodig om malariatabletten in te nemen.

Bevolking

Het grootste gedeelte van de bevolking van Turkije bestaat uit Turken. Daarnaast vormen de Koerden ook een aanzienlijk gedeelte van de bevolking, ongeveer 21% van de bewoners zijn Koerden. Deze minderheid leeft vooral in het oosten van Turkije. De Arabieren, Armeniërs, Lazen, Circassiërs en Assyriërs vormen een klein gedeelte van de bevolking. Ondanks dat Turkije een groot land is, is het zeer dunbevolkt. De oppervlakte van Turkije is ongeveer 19 keer groter dan Nederland. Een groot gedeelte van de bevolking naar bepaalde gebieden van Turkije. De meeste bewoners leven rondom de kustgebieden of in de steden Ankara en Istanbul. Dit komt vooral doordat er in deze gebieden de meeste inkomsten zijn door het massatoerisme.

De officiële godsdienst van Turkije is de Islam. In het verleden was er sprake van een staatsgodsdienst, maar deze is in de jaren 30 van de vorige eeuw afgeschaft. Nog steeds heeft de islam een groot aantal aanhangers in Turkije, zo'n 96% van de bevolking is islamitisch. Ruim 85% hiervan behoort tot de soennitische richting van het geloof. Het christendom lijkt steeds meer volgers te krijgen vanuit de Turkse bevolking, maar dit is relatief gezien maar een kleine groep.

De taal

De officiële taal van Turkije is Turks. Daarnaast worden er ook andere talen gesproken zoals onder andere Koerdisch, Arabisch, Armeens en Georgisch, maar dit zijn geen officiële talen. Het Turks wordt sinds 1928 in het Latijns alfabet geschreven, zodat het voor ons ook makkelijker te lezen is.

Flora & Fauna

In Turkije vind je een rijke flora en fauna. Vooral flora is rijkelijk aanwezig in Turkije: met zo'n 9.000 verschillende soorten planten raak je niet snel uitgekeken. Door het wisselende klimaat van het land kunnen er veel soorten planten leven, waardoor de diversiteit immens is. De natuur van Turkije bestaat afwisselend uit hoog- en laagvlakten, wat voor adembenemende uitzichten zorgt.

Daarnaast zijn er verschillende grote zoogdieren en vogelsoorten te vinden in Turkije. De Europese wolf en de bruine beer kunnen hier worden aangetroffen. Wat betreft vogelsoorten is er meer diversiteit. Onder andere de oehoe, lammergier, steenarend en meerdere soorten ijsvogels komen voor in Turkije. Tot slot is Turkije zeer rijk aan vlinders en andere insectensoorten.

Geschiedenis

Turkije kent een lange geschiedenis, waarin vele beschavingen elkaar hebben opgevolgd. De eerste grote beschaving vestigde zich in het gebied van Anotalië, deze bevolkingsgroep staat bekend als de Hiattieten. In de steen- en bronstijd bezetten zij een gebied van de Zwarte Zee tot aan de Middellandse zee. Aan het begin van de 12e eeuw voor Christus ging het rijk van de Hiattieten ten onder. In de eeuwen daarna werden zij opgevolgd door onder andere de Phrygiërs, Perzen, Grieken, Romeinen en Byzantijnen.

Een van de laatste en meest succesvolle beschavingen waren de Ottomanen. Zij kregen in de 14e eeuw de macht over het land. Het Osmaanse rijk groeide uit tot het machtigste rijk van de wereld. Uit dit tijdperk zijn nog verschillende bouwwerken terug te vinden. De dood van Süleyman betekende het einde van het Osmaanse rijk. De val van het Osmaanse rijk zorgde ervoor dat de welvaart van het land snel verdween. Op 29 oktober 1923 werd de Republiek Turkije gesticht door Mustafa Kemal. Deze man speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw van Turkije, hij tekende onder andere de Vrede van Lausanne, die ervoor zorgde dat de grenzen van het nieuwe Turkije werd vastgelegd, zodat hij de Republiek Turkije kon stichten. Hij voerde enkele hervormingen in om het land te moderniseren.

Heeft u interesse in een reis naar Turkije? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Basilica Cisterne (Turks)
Basilica Cisterne Video
Verkeersbureau Turkije
Nederlandse Ambassade Turkije
Turkse muziek