Turkije

Basilica Cisterne in Istanboel
Basilica Cisterne in Istanboel

Turkije is het enige land dat in twee continenten ligt. 97% ligt in Azië, dit deel wordt ook wel Anatolië genoemd. De overige 3% ligt in Europa, dit wordt ook wel Thracië genoemd. De hoofdstad van Turkije is Ankara. Het land grenst aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije wil al jaren lid worden van de Europese Unie, maar tot op heden is dit nog niet gelukt. Voorstanders zeggen dat er een brug zal ontstaan tussen Europa en het Midden-Oosten. Tegenstanders vinden dat er te veel cultuurverschillen zijn tussen Turkije en Europa.

96% van de bevolking van Turkije gelooft in de Islam. In grote steden zoals Istanbul, wordt het Christendom steeds groter. Er is een grote invloed op het maatschappelijk leven als het gaat om godsdienst, ondanks dat de religie en de staat gescheiden zijn.

Jaarlijks trekt Turkije zo'n dertig miljoen toeristen. Het land behoort dan ook tot de top 10 vakantiebestemmingen wereldwijd. Naast de bekende all inclusive resorts kun je ook op wintersport in Turkije, kan men historische bezienswaardigheden bezoeken en vind je er verschillende steden voor bijzondere stedentrips.

Vlag Turkije
Officiele naam:
ISO:
TR
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Ankara
Inwoners:
+/- 69660559
Taal:
Turks
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Dragme
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
780580 km≤
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

De hamam, dit is een traditioneel turks badhuis waar u terecht kunt voor een dieptereiniging en weldadige verzorging van het lichaam. Hier brengen vrouwen en mannen (gescheiden van elkaar), iedere week een aantal uren ontspannend door in stoom en sprankelend water.

Ervaringen

* = verplicht veld

Turkije krijgt gemiddeld een 8,1 uit 10 op basis van 709 ervaringen:

8,1 709 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 237 met 709 resultaten

plaats: Bitez, reisperiode: juli 2017

Heerlijke locatie in Turkije ! Alles op loopafstand, vriendelijke mensen en heerlijk eten in de vele restaurants aan het strand. Wij zijn er al 4 keer teruggeweest inmiddels, dus dat zegt genoeg ;)

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Bitez, reisperiode: september 2017

Heerlijk om een onbezorgde vakantie te hebben. Mensen zijn vriendelijk, gastvrij en niet opdringerig. Een dorpsgevoel waar je snel nieuwe vrienden maakt

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 5
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 5
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Antalya, reisperiode: december 2017

Antalya is een prachtige stad, diverse oude gebouwen en mogelijkheid door een kleine verplaatsing oude Griekse en romeins restanten te bezoeken. Strand en cultuur goed combineerbaar.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 2
 • Cultuur 10
 • Restaurants 5
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Turkije

Haven van Turgutreis
Haven van Turgutreis

In de haven van de stad staat een groot blauw standbeeld. Hoewel het standbeeld wel wat wegheeft van een zeemeermin is het een zwangere vrouw. De vrouw heeft in haar rechterhand de tak van een olijvenboom. Deze tak, en eigenlijk de vrouw in haar geheel, staat symbool voor de diversiteit, gezondheid en vrede van Anatolië. De bijzondere diep blauwe kleur van het mozaïek maken van dit standbeeld een bijzondere verschijning in de haven.

Turgutreis heette tot en met 1972 anders. Toen heette de stad nog Karatoprak. De stad is echter hernoemd ter ere van Turgut Reis, de Turkse zeevaarder die hier was geboren en opgroeide. Turgut leefde in de vijftiende en zestiende eeuw. Turgut, of Dragut was zeer getalenteerd met pijl en boog, speren en kanonnen en werd zodoende snel opgemerkt door de Ottomanen. In zijn tijd veroverde Turgut veel gebieden en wist het Ottomaanse sterk uit te breiden. Ter ere van Turgut staat net buiten de stad een groot standbeeld, precies op de plek waar Turgut vroeger voor het eerst op zee ging.

Markt Turgutreis
Markt Turgutreis

Wekelijks is er op zaterdag een markt in het stadje. Deze markt is een van de grootste in de regio en trekt daarom zowel lokale bezoekers als toeristen. Op de markt wordt van alles verkocht. Van verse groenten en fruit tot spijkerbroeken en sieraden. Veel van de aangeboden merken zijn natuurlijk nep maar daar is de prijs gelukkig ook naar. De marktkooplui accepteren veel verschillende valuta. Naast de gebruikelijke Turkse Lira kun je bij veel kraampjes ook met Euro's of zelfs Engelse Ponden terecht. Probeer wel af te dingen op de prijs, dat is hier heel normaal.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Turkije

Video's

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De typisch Turkse gerechten staan bekend om de diversiteit en de versheid. De Turkse keuken staat overigens ook bekend als een van de meest veelzijdige keukens van de wereld. Daarnaast is de voorbereidingstijd van de gerechten vaak erg lang. Evenementen zoals bruiloften en verjaardagen zijn voor de Turken een goede reden om eens flink uit te pakken. Daarnaast is ook picknicken een belangrijk uitje. Vaak gaan families er een dag op uit om met de hele familie te kunnen picknicken.

Het voorgerecht bestaat vaak uit soep, de hoofdgerechten uit groenten, vlees, rijst en salade en de desserts uit zoetigheid of vers fruit. Typisch Turks zijn mezze. Dit zijn een soort tapas die als voorgerecht of tijdens een avondje uit gegeten worden. Mezze bestaan uit verschillende gerechtjes zoals onder andere kaas, witte bonensalade en hummus.

Een typisch Turks drankje is Ayran. Dit is een mengsel van water, zout en yoghurt en wordt vaak bij het avondeten of als verkoeling in de zomer gedronken. Kahve is typisch Turkse koffie. Dit wordt vaak geserveerd in een klein kopje. De Turkse thee is natuurlijk ook erg bekend. Deze thee is erg sterk en zoet en wordt vaak ook in een klein glaasje geserveerd. Een typisch alcoholisch drankje is Raki, een sterke drank gemaakt van onder andere anijs. Het biermerk van Turkije is Efes.

Vervoer

Veruit de gemakkelijkste en vrijwel de goedkoopste manier om naar Turkije te reizen is per vliegtuig. De vlucht van Amsterdam naar Bodrum duurt ongeveer 3,5 uur. Turkije heeft een aantal internationale luchthavens, waarvan Istanbul het drukst is. Nederlandse charters vliegen voornamelijk op Ankara, Izmir, Bodrum, Antalya en Dalaman.

Turkije is ook per boot te bereiken. Je kunt van Venetië naar Izmir, van Brindisi naar Cesme en van Girne naar Tasucu. Ook vanaf de Griekse eilanden Lesbos, Kos, Rhodos, Chios, Samos en Symi vertrekken regelmatig veerboten.

Per bus en per trein kan je ook naar Turkije, deze reis duurt vaak lang.

Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Turkisch Airlines.

Het busvervoer is in Turkije goed geregeld. Dag en nacht rijden er comfortabele bussen die betrouwbaar en goedkoop zijn.

De Turkse staatsspoorwegen rijden tussen de grote steden.

De Turkse veerdienst (TML) heeft verschillende diensten binnen de havens van Turkije.

In de steden kun je je verplaatsen met de gele taxi of de dolmus.

Visum

Voor een vakantie in Turkije heb je een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig dat nog minimaal 60 dagen geldig is bij terugkomst. Wil je een auto huren in Turkije, dan is een paspoort verplicht. Bij aankomst op de luchthaven dien je een visumsticker te kopen, dit is 3 maanden geldig. Binnen afzienbare tijd is het verplicht dat je het visum van tevoren online koopt, dit kan nu al via www.evisa.gov.tr.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Turkije ligt lager dan in Nederland. Het is de afgelopen jaren wel een stuk duurder geworden.

De Turkse munteenheid is de lira.

Veiligheid

Turkije is een veilig land om in te reizen. De meeste Turken zijn gastvrije en vriendelijke mensen. Let natuurlijk wel op zakkenrollers.

Medische informatie

De gezondheidszorg staat in Turkije op een redelijk hoog peil. Veel hotels hebben een arts-spreekuur. Medicijnen zijn vaak vrij verkrijgbaar.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het Turkse kraanwater geen drinkwater. Overal zijn flessen water te koop.

Bevolking

In Turkije wonen bijna tachtig miljoen mensen. 73% van de bevolking is Turks, 21% van de bevolking is Koerdisch en de overige 6% bestaat uit onder andere Armeniërs en Arabieren. Turkije is dunbevolkt. Dit komt doordat de omvang van het land erg groot is tegenover het aantal inwoners.

Iedere streek in Turkije heeft zijn eigen dansen en klederdracht. De beroemde Lepeldans wordt van Konya tot Sifke uitgevoerd door kleurig geklede mannen en vrouwen. In de meeste grote steden wordt een jaarmarkt gehouden. Er is dan veel dans, kunst en muziek.

De hammam, dit is een traditioneel turks badhuis waar je terecht kunt voor een dieptereiniging en weldadige verzorging van het lichaam. Hier brengen vrouwen en mannen (gescheiden van elkaar), iedere week een aantal uren ontspannend door in stoom en sprankelend water.

Alle moslims worden geacht zich te houden aan de volgende 5 rituelen;
* ze moeten in het openbaar erkennen dat er maar 1 god is (Allah) en dat Mohammed zijn profeet is.
* vasten tijdens de maand ramadan.
* 5x per dag op bepaalde tijdstippen bidden met het gezicht naar Mekka.
* religieuze heffing betalen voor de armen en zieken en voor de verdediging van de islam.
* minstens 1x in je leven de hadj (pelgrimstocht) naar Mekka maken.

De taal

In Turkije spreekt 90% Turks. Het overige deel spreekt meestal Koerdisch of een andere taal zoals onder andere Armeens, Grieks of Arabisch. De Turkse taal behoort tot de Oeral-Atlaïsche taalgroep. Het Turkse alfabet bestaat uit 29 letters in plaats van 26 letters. De letters 'Q', 'X' en 'Y' vind je niet terug in het alfabet en er zijn een aantal andere letters met verschillende tekens erop toegevoegd.

Flora & Fauna

De flora van Turkije is erg divers. Zo vind je er bergketens met witte bergtoppen, groene kuststroken en rivieren en meren. Ook vind je er veel verschillende soorten planten en orchideeën. Turkije heeft ook veel nationale parken waar bijzondere planten te vinden zijn.

Er leven in sommige delen van Turkije bijzondere dieren zoals beren, wolven en enkele panters. Daarnaast heeft Turkije meer dan zeventig soorten reptielen, waarvan de meeste hagedissen zijn. Verder zijn er veel verschillende soorten slangen te vinden. De onderwaterwereld van Turkije is ook erg divers. Zo leven er onder andere dolfijnen, inktvissen en reuzenschildpadden.

Geschiedenis

Voordat de Turken kwamen, werd Turkije Klein-Azië of Anatolië genoemd. In de tweede eeuw voor Christus werd Anatolië een provincie van het Romeinse Rijk.

De huidige Turken zijn afstammelingen van de Oghuz-stammen. Deze stammen hebben namelijk rond 1200 vanuit Centraal-Azië, Anatolië veroverd. Zo ontstond het Ottomaanse Rijk. In 1453 veroverden de Turken Constantinopel. Dit werd de hoofdstad van het Rijk. De zestiende eeuw was het hoogtepunt voor het Ottomaanse Rijk. Ze veroverden het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. Na het hoogtepunt werden langzamerhand de delen weer heroverd.

Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1916 en 1920 het Rijk verdeeld over de overwinnaars. De Turken hielden alleen nog het Noordelijke deel van Anatolië over. Daar waren ze het niet mee eens dus de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog ontstond. In 1923 kwam er een einde aan deze oorlog. De grenzen van het nieuwe Turkije werden vastgelegd en Turkije werd een Republiek.

Basilica Cisterne (Turks)
Basilica Cisterne Video
Verkeersbureau Turkije
Nederlandse Ambassade Turkije
Turkse muziek