Turkije

Basilica Cisterne in Istanboel
Basilica Cisterne in Istanboel

Turkije ligt voor het grootste deel in Azië tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Het Aziatische en Europese gedeelte van Turkije wordt gescheiden door de Dardanellen (een zeestraat), de Zee van Marmara (binnenzee) en de Bosporus (een zeestraat). Deze drie verbinden de Zwarte Zee met de Middellandse Zee.

Turkije is een bergachtig land in het Midden-Oosten met Ankara als hoofdstad; een plaats die je niet mag missen tijdens de vakantie in Turkije. Het land ligt letterlijk en figuurlijk op de grens tussen Azië en Europa. Het Aziatische deel, Anatolië geheten, beslaat zo'n 97% van het Turkse grondgebied; de overige 3% (Thracië) ligt in Europa. Deze ligging in twee continenten heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land, de cultuur en de politiek.

Het land is officieel seculier (d.w.z.: er is een strikte scheiding tussen kerk en godsdienst), maar zo'n 98% van de bevolking is moslim. Desondanks heeft het land nauwe banden met het (traditioneel christelijke) Westen. Zo is Turkije sinds 1952 lid van de NAVO, en het land maakt zich de laatste jaren in toenemende mate sterk voor toetreding tot de Europese Unie.

Turkije heeft al sinds 1963 een 'associatieverdrag' met de Europese Unie en zijn voorloper, de Europese Gemeenschap, maar een volwaardig EU-lidmaatschap kan nog jaren op zich laten wachten. Dit komt mede omdat Turkije het noordelijke deel van Cyprus bezet houdt.

Sinds het midden van de jaren `80 brengen steeds meer mensen hun vakantie in Turkije door.

Het moderne Turkije is voor een groot deel de schepping van 1 persoon: Mustafa Kemal ofwel Atatürk. Hij richtte o.a. in 1923 de Republikeinse Volkspartij op.

Vlag Turkije
Officiele naam:
ISO:
TR
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Ankara
Inwoners:
+/- 69660559
Taal:
Turks
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Dragme
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
780580 km≤
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

De hamam, dit is een traditioneel turks badhuis waar u terecht kunt voor een dieptereiniging en weldadige verzorging van het lichaam. Hier brengen vrouwen en mannen (gescheiden van elkaar), iedere week een aantal uren ontspannend door in stoom en sprankelend water.

Ervaringen

* = verplicht veld

Turkije krijgt gemiddeld een 8,1 uit 10 op basis van 661 ervaringen:

8,1 661 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 221 met 661 resultaten

plaats: Side, reisperiode: september 2017

Prachtige stad, mooie stranden ,goed eten en een echt vakantie gevoel

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Alanya, reisperiode: mei 2017

De gastvrije bevolking en de dankbaarheid dat je telkens kiest om daar te komen is voor ons een reden om de bestemming Turkije 2 x per jaar te kiezen.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 7
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Marmaris, reisperiode: september 2017

een heel gezelige plaats transfers erg lang daleman 1,5 uur -------bodrum 3uur

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 3
 • Restaurants 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Turkije

Haven van Turgutreis
Haven van Turgutreis

In de haven van de stad staat een groot blauw standbeeld. Hoewel het standbeeld wel wat wegheeft van een zeemeermin is het een zwangere vrouw. De vrouw heeft in haar rechterhand de tak van een olijvenboom. Deze tak, en eigenlijk de vrouw in haar geheel, staat symbool voor de diversiteit, gezondheid en vrede van Anatolië. De bijzondere diep blauwe kleur van het mozaïek maken van dit standbeeld een bijzondere verschijning in de haven.

Turgutreis heette tot en met 1972 anders. Toen heette de stad nog Karatoprak. De stad is echter hernoemd ter ere van Turgut Reis, de Turkse zeevaarder die hier was geboren en opgroeide. Turgut leefde in de vijftiende en zestiende eeuw. Turgut, of Dragut was zeer getalenteerd met pijl en boog, speren en kanonnen en werd zodoende snel opgemerkt door de Ottomanen. In zijn tijd veroverde Turgut veel gebieden en wist het Ottomaanse sterk uit te breiden. Ter ere van Turgut staat net buiten de stad een groot standbeeld, precies op de plek waar Turgut vroeger voor het eerst op zee ging.

Markt Turgutreis
Markt Turgutreis

Wekelijks is er op zaterdag een markt in het stadje. Deze markt is een van de grootste in de regio en trekt daarom zowel lokale bezoekers als toeristen. Op de markt wordt van alles verkocht. Van verse groenten en fruit tot spijkerbroeken en sieraden. Veel van de aangeboden merken zijn natuurlijk nep maar daar is de prijs gelukkig ook naar. De marktkooplui accepteren veel verschillende valuta. Naast de gebruikelijke Turkse Lira kun je bij veel kraampjes ook met Euro's of zelfs Engelse Ponden terecht. Probeer wel af te dingen op de prijs, dat is hier heel normaal.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Turkije

Video's

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Een echte vakantie in Turkije krijg je pas wanneer je ook de culinaire keuken kent. Het eten in Turkije is heel erg gevarieerd. Dat komt omdat ze uit verschillende landen om Turkije heen eetgewoonten overgenomen hebben. Zoals bijvoorbeeld uit Griekenland.

Bekende Turkse gerechten zijn de sjisj kebab (geroosterd vlees aan pennen), de börek (warme pasteitjes, köftes (geroosterde gehaktballetjes) en de pidet (plat brood). Beroemd zijn baklava met honing en noten en natuurlijk niet te vergeten het Turkse fruit.

De Turken houden ervan om groenten te vullen. Aubergines en paprika's worden dan ook vaak gevuld met een pittig mengsel van groenten, gehakt en kruiden. Andere geliefde groenten zijn komkommer, prei, spinazie en uien.

De Turkse keuken maakt tevens veel gebruik van verse ingredienten. De koffie is heerlijk (de Turkse koffie wordt zwart gedronken en wordt niet gefiltreerd, laat de laatste slok dus staan!), toch drinken de meeste Turken zelf thee.

Vervoer

Veruit de gemakkelijkste en vrijwel de goedkoopste manier om naar Turkije te reizen is per vliegtuig. De vlucht van Amsterdam naar Bodrum duurt ongeveer 3,5 uur. Turkije heeft een aantal internationale luchthavens, waarvan Istanbul het drukst is. Nederlandse charters vliegen voornamelijk op Ankara, Izmir, Bodrum, Antalya en Dalaman.

Turkije is ook per boot te bereiken. Je kunt van Venetië naar Izmir, van Brindisi naar Cesme en van Girne naar Tasucu. Ook vanaf de Griekse eilanden Lesbos, Kos, Rhodos, Chios, Samos en Symi vertrekken regelmatig veerboten.

Per bus en per trein kan je ook naar Turkije, deze reis duurt vaak lang.

Binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Turkisch Airlines.

Het busvervoer is in Turkije goed geregeld. Dag en nacht rijden er comfortabele bussen die betrouwbaar en goedkoop zijn.

De Turkse staatsspoorwegen rijden tussen de grote steden.

De Turkse veerdienst (TML) heeft verschillende diensten binnen de havens van Turkije.

In de steden kun je je verplaatsen met de gele taxi of de dolmus.

Visum

Voor een vakantie in Turkije heb je een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig dat nog minimaal 60 dagen geldig is bij terugkomst. Wil je een auto huren in Turkije, dan is een paspoort verplicht. Bij aankomst op de luchthaven dien je een visumsticker te kopen, dit is 3 maanden geldig. Binnen afzienbare tijd is het verplicht dat je het visum van tevoren online koopt, dit kan nu al via www.evisa.gov.tr.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Turkije ligt lager dan in Nederland. Het is de afgelopen jaren wel een stuk duurder geworden.

De Turkse munteenheid is de lira.

Veiligheid

Turkije is een veilig land om in te reizen. De meeste Turken zijn gastvrije en vriendelijke mensen. Let natuurlijk wel op zakkenrollers.

Medische informatie

De gezondheidszorg staat in Turkije op een redelijk hoog peil. Veel hotels hebben een arts-spreekuur. Medicijnen zijn vaak vrij verkrijgbaar.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het Turkse kraanwater geen drinkwater. Overal zijn flessen water te koop.

Bevolking

De Turkse bevolking is een samensmelting van verschillende steppenvolkeren uit Centraal-Azië. In de loop der tijd zijn deze groepen zo versmolten dat hun identiteit opging in die van wat wij Turken noemen. Er zijn in het huidige Turkije nog steeds etnische groepen die wel hun identiteit in min of meer behouden hebben.

Iedere streek in Turkije heeft zijn eigen dansen en klederdracht. De beroemde Lepeldans wordt van Konya tot Sifke uitgevoerd door kleurig geklede mannen en vrouwen. In de meeste grote steden wordt een jaarmarkt gehouden. Er is dan veel dans, kunst en muziek.

De hammam, dit is een traditioneel turks badhuis waar je terecht kunt voor een dieptereiniging en weldadige verzorging van het lichaam. Hier brengen vrouwen en mannen (gescheiden van elkaar), iedere week een aantal uren ontspannend door in stoom en sprankelend water.

Alle moslims worden geacht zich te houden aan de volgende 5 rituelen;
* ze moeten in het openbaar erkennen dat er maar 1 god is (Allah) en dat Mohammed zijn profeet is.
* vasten tijdens de maand ramadan.
* 5x per dag op bepaalde tijdstippen bidden met het gezicht naar Mekka.
* religieuze heffing betalen voor de armen en zieken en voor de verdediging van de islam.
* minstens 1x in je leven de hadj (pelgrimstocht) naar Mekka maken.

De taal

De Turkse taal is niet zoals de meeste Europese talen van Indo-Germaanse oorsprong maar behoort tot de Oeral-Altaïsche taalgroep, waartoe ook het Mongools en mogelijk ook het Koreaans behoren. Het huidige Turks heeft bovendien veel leenwoorden overgenomen vanuit het Perzisch en Arabisch.

Flora & Fauna

In vergelijking met de meeste Europese landen beschikt Turkije over een enorm rijke dierenwereld. Zo heeft Turkije meer dan 70 reptielsoorten. Het ruimst vertegenwoordigd zijn de hagedissen. Daarna komen de slangen met 30 soorten, die over het algemeen niet giftig zijn.

In Turkije vinden we zelfs één van de meest bedreigde en zeldzaamste diersoorten ter wereld, de Kaukasische tijger. Ook vinden we in Zuidoost-Anatolië nog luipaarden.

Geschiedenis

De Turken in het huidige Turkije zijn de afstammelingen van Oghuz-stammen die vanuit Centraal-Azië naar het huidige Turkije zijn getrokken. De eerste grote emigratie van Turken naar Anatolië begon circa 1000 jaar geleden. In 1071 versloeg de Seltsjoekse leider Alp Arslan de Byzantijnse keizer Romanus IV nabij Manzikert, dit resulteerde in de stichting van het sultanaat rond Konya. Ongeveer 200 jaar na de stichting van het Ottomaanse Rijk werd de Turkse hoofdstad verplaatst naar Constantinopel (1453), en begon hun overheersing over een deel van de islamitische en christelijke wereld.

Het moderne Turkije begint met de stichting van de republiek op 29 oktober 1923 (de republiek was al uitgeroepen op 2 januari 1921) op het van het Ottomaanse rijk overgebleven Turkse grondgebied, met Mustafa Kemal Pasja, die later de achternaam Atatürk aan zou nemen, als eerste president.

Basilica Cisterne (Turks)
Basilica Cisterne Video
Verkeersbureau Turkije
Nederlandse Ambassade Turkije
Turkse muziek