Bezienswaardigheden Turkmenistan

Winkelen in Turkmenistan

In Turkmenistan zijn geen echte winkelsteden te vinden. Wel liggen er lokale winkeltjes waar je traditionele, Aziatische spullen kunt kopen. De kleding die door vrouwen veel wordt gedragen zijn gekleurde jurken en deze worden hier dan ook verkocht. Ook zijn er winkeltjes waar je het voedsel kunt kopen wat typerend voor het Turkmenistan is.

De grootste en beste supermarkt van Turkmenistan ligt in de hoofdstad Asjchabad en heet Yimpas. Dit is een groot, Turks winkelcomplex met de enige liften die in het land te vinden zijn. Welk product je ook zoekt, deze zul je hier kunnen vinden; van bevroren vis tot chips.

Bij de Muhammed kunstgalerie kun je lokale kunst kopen. De artiest hiervan is Allamurat Muhammedov en hij heeft een unieke collectie van eigen werk die in zijn studio te bewonderen zijn. Ook is hier een museum van. De galerie ligt naast de stadspub in Asjchabad. Bezoekers zijn welkom en je kunt hier persoonlijk informatie vragen aan de ook Engels sprekende Muhammedov.

Kipchak moskee

De Kipchak moskee, ook wel Gypjak moskee genoemd, is gelegen in de stad Gypjak en ligt ongeveer 7 kilometer van het centrum van Asjchabad af. De moskee werd geopend op 22 oktober 2004. Toen de voormalige president Niyazov in 2006 overleed werd hij begraven in het graf wat erbij gebouwd is. Het is een van de grootste moskeeën van Centraal-Azië.

Vuurkrater Derweze

De vuurkrater in het dorp Derweze wordt ook wel 'poort naar de hel' genoemd. Dit is een 20 meter diep en 60 meter breed gat waarin gas brandt. Dit was ooit een grot die gevuld was met aardgas en deze werd met een lager gelegen gasveld gevoed. De grot is ingestort in het jaar 1971, waarna men besloot dat het het beste was voor de veiligheid om het gas uit de grond aan te steken, omdat ze dachten dat het snel opgebrand zou zijn. Het gas brandt echter nog steeds en is `s nachts van kilometers afstand te zien. Het vuur verspreidt een zwavelgeur waardoor het zijn bijnaam 'poort naar de hel' gekregen heeft.

Ru´nes van Merv

In de plaats Merv zijn de Ruïnes van Merv te zien. Deze hebben 5 structuren: Erk – Kala, Bairamalikhan – Kala, Gyaur Kala, Abdullahkan – Kala en Sultan – Kala. Deze monumentale architectonische wonderen staan er nog steeds, ondanks de vele rampzalige gebeurtenissen die het meegemaakt heeft. De meeste monumenten die voorheen prachtig waren zijn wel aangetast door erosie, verwering van rotsen en oudheid. Toch is het zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen.

Karakum woestijn

Karakum woestijn
Karakum woestijn

De Karakum woestijn ligt in Turkmenistan en grenst in het noorden aan Oezbekistan, aan de Amu Darja rivier. Turkmenistan bestaat voor tachtig procent uit woestijn. De Karakum woestijn is nog een zeer ongerepte woestijn en hierdoor moeilijk bereikbaar, wat het ook weer erg avontuurlijk maakt. In het midden van de Karakum woestijn ligt een hele opmerkelijke krater. De Darvaza gaskrater, ook wel de burning gates, geeft een enorme gloed die van kilometers afstand al te zien is.

Paardenraces Turkmenistan

Paardenraces Turkmenistan
Paardenraces Turkmenistan
Kaart met locatie Paardenraces Turkmenistan

In Turkmenistan worden paardenraces gehouden, ook in de stad Daşoguz. Turkmeense paarden zijn een soort ras die 'Akhal-Teke' genoemd worden. Dit ras is het nationale embleem en staat bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid. Er zijn ongeveer 3.500 van deze Akhal-Tekes in de wereld, waarvan de meeste in Rusland en Turkmenistan verblijven.

Earthquake Memorial & Museum (Asjchabad)

Earthquake Memorial & Museum
Earthquake Memorial & Museum
Kaart met locatie Earthquake Memorial & Museum

In het stadscentrum van Asjchabad ligt het Earthquake Memorial & Museum. Dit monument is gewijd aan de slachtoffers van de aardbeving van 1948. Het museum bevat een ontroerende weergave van de verschrikkelijke gebeurtenis. Er zijn foto's te zien van de aardbevingen en het begraven van de lichamen. Ook krijg je informatie over de inspanningen van het schoonmaken van de omgeving dat 5 jaar lang heeft geduurd en de wederopbouw van de stad. Tevens staat er een indrukwekkend bronzen beeld van de stier en de wereld die ontworpen is door beeldhouwer B. Annarumadov. Het is gebaseerd op een oude mythe. Er wordt gezegd dat het afgebeelde kind de baby van oud-president Nijazov is.

Asjchabad Thema Park (Asjchabad)

Asjchabad Thema Park
Asjchabad Thema Park
Kaart met locatie Asjchabad Thema Park

Het Asjchabad Thema Park, oftewel Turkmenbashi World of Fairytails is gecreëerd door architecten als een Turkmeense nationale versie van Disneyland. Het park is geopend in 2006. In het park komt de volkskunst van Turkmenistan terug, maar ook sprookjes zijn hier te vinden. In het park liggen 80 verschillende attracties die te maken hebben met typische dingen van het land, zoals een reuzenrad die de ontwerpen van Turkmeense sieraden, een achtbaan die over een mini-kopie van de Kaspische zee zigzagt, een magisch Turkmeens tapijt en ga zo maar door.

Markten in Asjchabad (Asjchabad)

Markten in Asjchabad
Markten in Asjchabad
Kaart met locatie Markten in Asjchabad

De markt Tolkucha Bazaar ligt vlakbij Asjchabad en is een fantastische openluchtmarkt waar je je op zondag makkelijk een paar uur kunt vermaken. Er is veel te zien en te ruiken. Het ligt midden in de woestijn en het wemelt hier van de vrouwen in kleurrijke jurken. Deze markt is de meest beroemde markt in Centraal-Azië. Wat je ook wilt hebben, hier kun je het vinden.

Op de Asjchabad markt, die in de hoofdstad Asjchabad gelegen is, worden voornamelijk groenten en fruit verkocht, maar ook allerlei specerijen die gebruikt worden in Aziatische gerechten.

Toplumy Stadium (Daşoguz)

Toplumy Stadium
Toplumy Stadium
Kaart met locatie Toplumy Stadium

In het voetbalstadion van Daşoguz, het Toplumy Stadium, voetbalt de club Turan Daşoguz, dit is de voetbalclub van deze stad. Het stadion is een multifunctioneel stadion, er kunnen namelijk verschillende sporten worden gehouden zoals volleybal en basketbal. Het stadion heeft zelfs een binnenzwembad. Momenteel wordt het echter vooral voor voetbalwedstrijden gebruikt. Er kunnen 10.000 mensen in het stadium aanwezig zijn. Verder is het stadion nog vrij nieuw, de opening was in 2010.

Paardenraces in Daşoguz (Daşoguz)

Paardenraces in Daşoguz
Paardenraces in Daşoguz
Kaart met locatie Paardenraces in Daşoguz

In Turkmenistan worden veel paardenraces gehouden, ook in de stad Daşoguz. Turkmeense paarden zijn een soort ras die 'Akhal-Teke' genoemd worden. Dit ras is het nationale embleem en staat bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid. Er zijn ongeveer 3.500 van deze Akhal-Tekes in de wereld, waarvan de meeste in Rusland en Turkmenistan verblijven.

Hazar State Nature Reserve (Turkmenbashi)

Hazar State Nature Reserve
Hazar State Nature Reserve
Kaart met locatie Hazar State Nature Reserve

In de buurt van Turkmenbashi ligt het Staatsnatuurreservaat Hazar State Nature Reserve. Dit natuurreservaat bestaat uit twee gedeeltes: Essenguly en Krasnovodsk. Daarnaast ligt het verspreidt over Balkhan, North Cheleken, Mikhailoy bays en Turkmenbashi. In 1968 werd dit reservaat van 192.300 hectare gebouwd. Er leven 18 soorten zoogdieren en 372 vogelsoorten. Een kenmerk van dit natuurgebied is dat bijna de helft van de vogels watervogels zijn.

(Turkmenbashi)

Kaart met locatie

De stad Turkmenbashi is tevens een badplaats aan de Kaspische Zee. Het strand ligt in Avaza, een 10 kilometer lange strook van huisjes. De Kaspische Zee is helder en het strand is schoon op de afgelegen plekken. Op plekken waar veel te beleven is, zoals bij strandtentjes kan het strand vervuild zijn.