Turkmenistan

Moskee in Turkmenistan
Moskee in Turkmenistan

Turkmenistan is gelegen in Azië en grenst aan Oezbekistan, Afghanistan, Kazachstan, Iran en de Kaspische Zee. Voorheen was het land onderdeel van de Sovjet-Unie. De hoofdstad is Asjchabad. Het landschap van Turkmenistan bestaat voor 80 procent uit woestijn, de Karakum woestijn genaamd. Dwars door deze woestijn loopt de grens met Oezbekistan, die gevormd wordt door de rivier Amoe Darja. Het land heeft rond de 5,1 miljoen inwoners op een oppervlakte van 488.100 km², wat 14,4 keer zo groot is als Nederland. Hetgeen waar Turkmenistan bekend om staat, is zijn kledingstijl, kamelen, paardenraces en tapijten.

Heb je weinig kennis van Turkmenistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Turkmenistan
Officiele naam:
Turkmenistan
ISO:
TM
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Asjchabad
Inwoners:
+/- 5100000
Taal:
Turkmeens
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +5
Munteenheid:
Manat
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
488100 km≤

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Turkmenistan krijgt gemiddeld een 5,5 uit 10 op basis van 2 ervaringen:

5,5 2 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 1 met 2 resultaten

plaats: Turkmenbashi, reisperiode: september 2012

Turkmenbashi is sfeerloos, semi luxe hotels waar vooral veel Russen komen. Wij vonden het niet de moeite om langer dan een nacht te blijven. Wel geschikt om vandaar door te vliegen.

  • Algemeen 3
plaats: Asjchabad, reisperiode: september 2013

In Asjchabad vind je een combinatie van oude opgravingen en mooie fonteinen,grote markt op zondag en ook de boeiende musea.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8
  • 1

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Turkmenistan

Paardenraces in Daşoguz (Daşoguz)

Paardenraces in Daşoguz
Paardenraces in Daşoguz

In Turkmenistan worden veel paardenraces gehouden, ook in de stad Daşoguz. Turkmeense paarden zijn een soort ras die 'Akhal-Teke' genoemd worden. Dit ras is het nationale embleem en staat bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid. Er zijn ongeveer 3.500 van deze Akhal-Tekes in de wereld, waarvan de meeste in Rusland en Turkmenistan verblijven.

Toplumy Stadium (Daşoguz)

Toplumy Stadium
Toplumy Stadium

In het voetbalstadion van Daşoguz, het Toplumy Stadium, voetbalt de club Turan Daşoguz, dit is de voetbalclub van deze stad. Het stadion is een multifunctioneel stadion, er kunnen namelijk verschillende sporten worden gehouden zoals volleybal en basketbal. Het stadion heeft zelfs een binnenzwembad. Momenteel wordt het echter vooral voor voetbalwedstrijden gebruikt. Er kunnen 10.000 mensen in het stadium aanwezig zijn. Verder is het stadion nog vrij nieuw, de opening was in 2010.

Hazar State Nature Reserve (Turkmenbashi)

Hazar State Nature Reserve
Hazar State Nature Reserve

In de buurt van Turkmenbashi ligt het Staatsnatuurreservaat Hazar State Nature Reserve. Dit natuurreservaat bestaat uit twee gedeeltes: Essenguly en Krasnovodsk. Daarnaast ligt het verspreidt over Balkhan, North Cheleken, Mikhailoy bays en Turkmenbashi. In 1968 werd dit reservaat van 192.300 hectare gebouwd. Er leven 18 soorten zoogdieren en 372 vogelsoorten. Een kenmerk van dit natuurgebied is dat bijna de helft van de vogels watervogels zijn.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Turkmenistan

Artikelen

Eten en drinken

In restaurants komt voornamelijk de Russische keuken terug. Maaltijden beginnen hier vaak met soep zoals chorba, dit is een vlees- en groentesoep. Een ander nationaal gerecht is plov. Dit is rijst met schapenvlees, uien, wortelen, kruiden, rozijnen en erwten. Ook ichlekli is een bekend gerecht. Dit is een vlees- en uien taart die gevuld is met vlees, aardappelen, pompoen en spinazie.

Er zijn weinig lokale bieren, waar 'Berk' er een van is. Er wordt veel thee gedronken. De plaatselijke bevolking geeft hierbij de voorkeur aan GOK-chai, wat een groene thee met gedroogde vruchten of kruiden is. Daarnaast moet je altijd water uit flessen drinken, in verband met het kraanwater wat niet drinkbaar is.

Vervoer

De beste manier om naar Turkmenistan te gaan, is met het vliegtuig. Je maakt minimaal 1 overstap tijdens de vlucht. Turkmenistan heeft 3 internationale luchthavens in het land, waaronder 1 in de hoofdstad Asjchabad. Dit vliegveld heet Asjchabad Airport en is ook bekend als Saparmurat Turkmenbashy International Airport. Er zijn 3 landingsbanen, waarvan de langste 3.800 meter is. Dit vliegveld werd in 1994 geopend en werd naar de eerste president van het land vernoemd, Saparmyrat Niyazov.

Daarnaast is er ook nog Turkmenbashi Airport, deze heeft 1 landingsbaan van 2.500 meter en ligt in Turkmenbashi. Ten slotte is er nog de luchthaven Dashoguz Airport, dat in Dashoguz ligt. Deze luchthaven heeft 2 landingsbanen, waarvan de langste 2.700 meter is. Er zijn plannen voor een tweede vliegveld in de hoofdstad, die Oguz Khan zal heten.

Ook in het land kun je een vliegtuig nemen, er zijn namelijk binnenlandse vluchten te maken en deze zijn vaak erg goedkoop. Daarnaast is er Amu Darya, een boot die over de binnenwateren van Turkmenistan vaart. Taxi's zoals wij die kennen, hebben ze weinig. In het land is het normaal om te liften en iedere auto kan je meenemen. Dit is hier de betekenis van een taxi. Samen met de mensen die je meenemen spreek je een bestemming en bedrag af. Je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren. Daarnaast is er nog een mogelijkheid om te kiezen voor de trein, die tussen verschillende grote steden in het land rijdt. Deze reizen gaan echter langzaam.

Visum

Om naar Turkmenistan te reizen heb je een visum nodig, deze krijg je pas als je een uitnodiging hebt gekregen. Daarnaast heb je sinds de aanslag op de Turkmeense president in 2002 ook een Entry Travel Pass nodig om het land binnen te komen. Aan de grens van Turkmenistan zullen ze nog een verhoor doen, waar je een reisroute moet kunnen voorleggen. Als je naar Turkmenistan wilt ben je verplicht om met een gids te gaan. Je hebt geen gids nodig wanneer je een transit visum neemt, maar deze is slechts 5 dagen geldig.

Prijsniveau

De munteenheid van Turkmenistan is de Turkmeense manat (TMM).

Geld wisselen wordt hier vaak op straat gedaan. Dit is echter verboden in Turkmenistan. Euro's zijn makkelijk te wisselen en de koers kan elke dag weer enorm verschillen. Ook de Amerikaanse dollar wordt bijna overal in het land geaccepteerd, hoewel dit alleen in internationale hotels of het vliegveld zou mogen. Creditcards zijn alleen in grote internationale hotels in de hoofdstad te gebruiken, maar buiten de hoofdstad is het een onbekend betaalmiddel.

Veiligheid

De autoriteiten van Turkmenistan hebben reisbeperkingen opgelegd voor bepaalde delen in het land, maar welke gebieden dit zijn is niet altijd even duidelijk. Het wordt daarom geadviseerd om je van tevoren goed te informeren over de regio's waar reisbeperkingen voor gelden, om te voorkomen dat je wordt aangehouden vanwege het reizen in gebieden die verboden zijn. In verband met de toestand in buurland Afghanistan, wordt het aangeraden grensgebieden met dit land te vermijden.

Verder is homoseksualiteit strafbaar in het land, dus het wordt aangeraden je op dit gebied terughoudend op te stellen. Daarnaast ligt Turkmenistan in een gebied dat aardbeving gevoelig is. Er kunnen zich zware aardbevingen voordoen. Hou hiervoor de berichtgeving van de media in de gaten.

Medische informatie

De medische voorzieningen in het land zijn nog niet ver ontwikkeld. Er is een overvloed aan pesticiden in het drinkwater, waardoor het land de hoogste kindersterfte heeft van de voormalige Sovjet-Unie. Ook hebben Turkmenen een lage levensverwachting.

Er zijn geen vaccinaties verplicht als je naar Turkmenistan reist. Wel worden er enkele inentingen aanbevolen, namelijk: Difterie Tetanus Polio, Hepatitis A en Buiktyfus. Het kan voorkomen dat je ook een vaccinatie nodig hebt tegen Malaria, Hepatitis B, TBC of Rabiës, maar dit is reis- en persoonsgebonden. Neem voor advies contact op met de GGD of huisarts.

Het kraanwater in dit land is niet drinkbaar, hier kun je ziek van worden. Ook tanden poetsen moet met gebotteld water en het is aangeraden om geen ijsklontjes in je drinken te gebruiken. Melk moet altijd gekookt worden voordat je dit veilig kunt drinken. Zorg dat het voedsel wat je eet voldoende verhit is en beschermd is tegen vliegen.

Bevolking

In Turkmenistan zijn 5 stammen te onderscheiden die elk weer uit kleinere groepen bestaan; de Tekke, Ersari, Sariki, Jomul en Salori. De bevolking is vaak vriendelijk en gastvrij. Er wonen ook veel Turkmenen die van Russische afkomst zijn. Het is verstandig om het onderwerp 'politiek' te vermijden. De bevolking is wantrouwend en bang ten aanzien van hun eigen politiek. Van de bevolking heeft het grootste deel, namelijk 89%, de Islam als geloof. Een ander deel van 9% is Oosters-Orthodox.

De taal

De officiële taal die gesproken wordt is Turkmeens. 72 procent van de mensen spreekt deze taal. Andere veel voorkomende talen zijn Russisch (12 procent) en Oezbeeks (9 procent). De overige 7 procent is een mix van overige talen. Turkmeens is geschreven in het Latijns. Engels is een taal die weinig Turkmenen spreken, ook niet in de hoofdstad.

Flora & Fauna

Het plantenleven in Turkmenistan is schaars. 80% van het land is woestijn, waar alleen droogte-resistente grassen en woestijn struikgewas groeien. Op de bergvalleien in het zuiden groeien wilde wijnstokken, vijgenplanten en bomen van de wilde walnoot. De berghellingen zijn bedekt met bossen van jeneverbes en pistachebomen. Langs de rivieroevers groeit tugai, wat dichte struiken zijn.

De wilde dieren die voorkomen in de bergen van Turkmenistan zijn de caracal (Perzische lynx), sneeuwluipaarden, geiten en jachtluipaarden. In de woestijn leven vossen, gazellen en wilde katten. In de tugai kun je wilde zwijnen, jakhalzen en de zeldzame roze herten tegenkomen. Er leven veel reptielen, waaronder de Centraal Aziatische cobra, de woestijn monitor (een grote hagedis), verschillende soorten gekko's en schildpadden. Vogelsoorten als trekvogels en eenden, zwanen en ganzen bewonen de Kaspische kust in de winter.

Geschiedenis

Het Turkmenistan van nu is het laatste gedeelte van Centraal-Azië dat door het Russische Rijk veroverd werd in 1881. Turkmenistan kreeg in 1924 de naam Turkmeense Socialistische Sovjetrepubliek, maar van een nationale Turkmeense identiteit was daarmee nog geen sprake. De islam en stammentradities bleven belangrijke factoren van het veranderen van de cultuur. Vanaf 1953 kwamen er naast de Russen meer Turkmenen in de top van de lokale communistische partij. In 1991 streed de politieke top om in Rusland te blijven, uit een referendum bleek dat 95 procent van de bevolking dit zou willen blijven. Hetzelfde jaar, na turbulente politieke ontwikkelingen in Moskou wees een referendum plotseling uit dat 95 procent onafhankelijkheid wenste. Naar aanleiding hiervan werd de onafhankelijke republiek Turkmenistan uitgeroepen.

De huidige president Kurbanguly Berdymukhamedov werd in 2007 gekozen. Het jaar erna kwam er een nieuwe grondwet, die een meerpartijenstelsel met meer invloed van het parlement beloofd. De eerste nieuwe verkiezingen onder de nieuwe grondwet vonden plaats in 2008 en worden nog steeds door pro-regeringskandidaten gedomineerd. In 2009 beschuldigt Turkmenistan Rusland van sabotage en oliepijpleiding, maar Rusland ontkent. De oliepijpleidingen werden in 2009 en 2010 met China en Iran geopend.

Op 5 oktober 1948 werd Turkmenistan getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Hierdoor zijn minstens 110.000 mensen om het leven gekomen. De hoofdstad Asjchabad werd hierdoor totaal verwoest. Naar aanleiding van deze ramp is er monument onthuld en worden elk jaar op 6 oktober de aardbeving en zijn slachtoffers herdacht. Dit was de op 4 na dodelijkste aardbeving en staat op nummer 7 van grootste natuurrampen van de twintigste eeuw.

Heeft u interesse in een reis naar Turkmenistan? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing