Turkmenistan

Moskee in Turkmenistan
Moskee in Turkmenistan

Turkmenistan is gelegen in Azië en grenst aan Oezbekistan, Afghanistan, Kazachstan, Iran en de Kaspische Zee. Voorheen was het land onderdeel van de Sovjet-Unie. De hoofdstad is Asjchabad. Het landschap van Turkmenistan bestaat voor 80 procent uit woestijn, de Karakum woestijn genaamd. Dwars door deze woestijn loopt de grens met Oezbekistan, die gevormd wordt door de rivier Amoe Darja. Het land heeft rond de 5,1 miljoen inwoners op een oppervlakte van 488.100 km², wat 14,4 keer zo groot is als Nederland. Hetgeen waar Turkmenistan bekend om staat, is zijn kledingstijl, kamelen, paardenraces en tapijten.

Heb je weinig kennis van Turkmenistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Turkmenistan
Officiele naam:
Turkmenistan
ISO:
TM
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Asjchabad
Inwoners:
+/- 5100000
Taal:
Turkmeens
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +5
Munteenheid:
Manat
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
488100 km�

Ervaringen

Turkmenistan krijgt gemiddeld een 5,5 uit 10 op basis van 2 ervaringen.

5,5  2 ervaringen + Ervaring delen

Wil en Ton op 30 september 2013 plaats: Turkmenbashi, reisperiode: september 2012

Turkmenbashi is sfeerloos, semi luxe hotels waar vooral veel Russen komen. Wij vonden het niet de moeite om langer dan een nacht te blijven. Wel geschikt om vandaar door te vliegen.

  • Algemeen 3
Wil en Ton op 30 september 2013 plaats: Asjchabad, reisperiode: september 2013

In Asjchabad vind je een combinatie van oude opgravingen en mooie fonteinen,grote markt op zondag en ook de boeiende musea.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Turkmenistan

Paardenraces in Daşoguz (Daşoguz)

Paardenraces in Daşoguz
Paardenraces in Daşoguz
Kaart met locatie Paardenraces in Daşoguz

In Turkmenistan worden veel paardenraces gehouden, ook in de stad Daşoguz. Turkmeense paarden zijn een soort ras die 'Akhal-Teke' genoemd worden. Dit ras is het nationale embleem en staat bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid. Er zijn ongeveer 3.500 van deze Akhal-Tekes in de wereld, waarvan de meeste in Rusland en Turkmenistan verblijven.

Toplumy Stadium (Daşoguz)

Toplumy Stadium
Toplumy Stadium
Kaart met locatie Toplumy Stadium

In het voetbalstadion van Daşoguz, het Toplumy Stadium, voetbalt de club Turan Daşoguz, dit is de voetbalclub van deze stad. Het stadion is een multifunctioneel stadion, er kunnen namelijk verschillende sporten worden gehouden zoals volleybal en basketbal. Het stadion heeft zelfs een binnenzwembad. Momenteel wordt het echter vooral voor voetbalwedstrijden gebruikt. Er kunnen 10.000 mensen in het stadium aanwezig zijn. Verder is het stadion nog vrij nieuw, de opening was in 2010.

Hazar State Nature Reserve (Turkmenbashi)

Hazar State Nature Reserve
Hazar State Nature Reserve
Kaart met locatie Hazar State Nature Reserve

In de buurt van Turkmenbashi ligt het Staatsnatuurreservaat Hazar State Nature Reserve. Dit natuurreservaat bestaat uit twee gedeeltes: Essenguly en Krasnovodsk. Daarnaast ligt het verspreidt over Balkhan, North Cheleken, Mikhailoy bays en Turkmenbashi. In 1968 werd dit reservaat van 192.300 hectare gebouwd. Er leven 18 soorten zoogdieren en 372 vogelsoorten. Een kenmerk van dit natuurgebied is dat bijna de helft van de vogels watervogels zijn.

(Turkmenbashi)

Kaart met locatie

De stad Turkmenbashi is tevens een badplaats aan de Kaspische Zee. Het strand ligt in Avaza, een 10 kilometer lange strook van huisjes. De Kaspische Zee is helder en het strand is schoon op de afgelegen plekken. Op plekken waar veel te beleven is, zoals bij strandtentjes kan het strand vervuild zijn.

Paardenraces Turkmenistan

Paardenraces Turkmenistan
Paardenraces Turkmenistan
Kaart met locatie Paardenraces Turkmenistan

In Turkmenistan worden paardenraces gehouden, ook in de stad Daşoguz. Turkmeense paarden zijn een soort ras die 'Akhal-Teke' genoemd worden. Dit ras is het nationale embleem en staat bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid. Er zijn ongeveer 3.500 van deze Akhal-Tekes in de wereld, waarvan de meeste in Rusland en Turkmenistan verblijven.

Karakum woestijn

Karakum woestijn
Karakum woestijn

De Karakum woestijn ligt in Turkmenistan en grenst in het noorden aan Oezbekistan, aan de Amu Darja rivier. Turkmenistan bestaat voor tachtig procent uit woestijn. De Karakum woestijn is nog een zeer ongerepte woestijn en hierdoor moeilijk bereikbaar, wat het ook weer erg avontuurlijk maakt. In het midden van de Karakum woestijn ligt een hele opmerkelijke krater. De Darvaza gaskrater, ook wel de burning gates, geeft een enorme gloed die van kilometers afstand al te zien is.

Runes van Merv

In de plaats Merv zijn de Ruïnes van Merv te zien. Deze hebben 5 structuren: Erk – Kala, Bairamalikhan – Kala, Gyaur Kala, Abdullahkan – Kala en Sultan – Kala. Deze monumentale architectonische wonderen staan er nog steeds, ondanks de vele rampzalige gebeurtenissen die het meegemaakt heeft. De meeste monumenten die voorheen prachtig waren zijn wel aangetast door erosie, verwering van rotsen en oudheid. Toch is het zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen.

Vuurkrater Derweze

De vuurkrater in het dorp Derweze wordt ook wel 'poort naar de hel' genoemd. Dit is een 20 meter diep en 60 meter breed gat waarin gas brandt. Dit was ooit een grot die gevuld was met aardgas en deze werd met een lager gelegen gasveld gevoed. De grot is ingestort in het jaar 1971, waarna men besloot dat het het beste was voor de veiligheid om het gas uit de grond aan te steken, omdat ze dachten dat het snel opgebrand zou zijn. Het gas brandt echter nog steeds en is `s nachts van kilometers afstand te zien. Het vuur verspreidt een zwavelgeur waardoor het zijn bijnaam 'poort naar de hel' gekregen heeft.

Kipchak moskee

De Kipchak moskee, ook wel Gypjak moskee genoemd, is gelegen in de stad Gypjak en ligt ongeveer 7 kilometer van het centrum van Asjchabad af. De moskee werd geopend op 22 oktober 2004. Toen de voormalige president Niyazov in 2006 overleed werd hij begraven in het graf wat erbij gebouwd is. Het is een van de grootste moskeeën van Centraal-Azië.

Winkelen in Turkmenistan

In Turkmenistan zijn geen echte winkelsteden te vinden. Wel liggen er lokale winkeltjes waar je traditionele, Aziatische spullen kunt kopen. De kleding die door vrouwen veel wordt gedragen zijn gekleurde jurken en deze worden hier dan ook verkocht. Ook zijn er winkeltjes waar je het voedsel kunt kopen wat typerend voor het Turkmenistan is.

De grootste en beste supermarkt van Turkmenistan ligt in de hoofdstad Asjchabad en heet Yimpas. Dit is een groot, Turks winkelcomplex met de enige liften die in het land te vinden zijn. Welk product je ook zoekt, deze zul je hier kunnen vinden; van bevroren vis tot chips.

Bij de Muhammed kunstgalerie kun je lokale kunst kopen. De artiest hiervan is Allamurat Muhammedov en hij heeft een unieke collectie van eigen werk die in zijn studio te bewonderen zijn. Ook is hier een museum van. De galerie ligt naast de stadspub in Asjchabad. Bezoekers zijn welkom en je kunt hier persoonlijk informatie vragen aan de ook Engels sprekende Muhammedov.

Markten in Asjchabad (Asjchabad)

Markten in Asjchabad
Markten in Asjchabad
Kaart met locatie Markten in Asjchabad

De markt Tolkucha Bazaar ligt vlakbij Asjchabad en is een fantastische openluchtmarkt waar je je op zondag makkelijk een paar uur kunt vermaken. Er is veel te zien en te ruiken. Het ligt midden in de woestijn en het wemelt hier van de vrouwen in kleurrijke jurken. Deze markt is de meest beroemde markt in Centraal-Azië. Wat je ook wilt hebben, hier kun je het vinden.

Op de Asjchabad markt, die in de hoofdstad Asjchabad gelegen is, worden voornamelijk groenten en fruit verkocht, maar ook allerlei specerijen die gebruikt worden in Aziatische gerechten.

Asjchabad Thema Park (Asjchabad)

Asjchabad Thema Park
Asjchabad Thema Park
Kaart met locatie Asjchabad Thema Park

Het Asjchabad Thema Park, oftewel Turkmenbashi World of Fairytails is gecreëerd door architecten als een Turkmeense nationale versie van Disneyland. Het park is geopend in 2006. In het park komt de volkskunst van Turkmenistan terug, maar ook sprookjes zijn hier te vinden. In het park liggen 80 verschillende attracties die te maken hebben met typische dingen van het land, zoals een reuzenrad die de ontwerpen van Turkmeense sieraden, een achtbaan die over een mini-kopie van de Kaspische zee zigzagt, een magisch Turkmeens tapijt en ga zo maar door.

Earthquake Memorial & Museum (Asjchabad)

Earthquake Memorial & Museum
Earthquake Memorial & Museum
Kaart met locatie Earthquake Memorial & Museum

In het stadscentrum van Asjchabad ligt het Earthquake Memorial & Museum. Dit monument is gewijd aan de slachtoffers van de aardbeving van 1948. Het museum bevat een ontroerende weergave van de verschrikkelijke gebeurtenis. Er zijn foto's te zien van de aardbevingen en het begraven van de lichamen. Ook krijg je informatie over de inspanningen van het schoonmaken van de omgeving dat 5 jaar lang heeft geduurd en de wederopbouw van de stad. Tevens staat er een indrukwekkend bronzen beeld van de stier en de wereld die ontworpen is door beeldhouwer B. Annarumadov. Het is gebaseerd op een oude mythe. Er wordt gezegd dat het afgebeelde kind de baby van oud-president Nijazov is.

Vakantiebestemmingen in Turkmenistan

Artikelen

Eten en drinken

In restaurants komt voornamelijk de Russische keuken terug. Maaltijden beginnen hier vaak met soep zoals chorba, dit is een vlees- en groentesoep. Een ander nationaal gerecht is plov. Dit is rijst met schapenvlees, uien, wortelen, kruiden, rozijnen en erwten. Ook ichlekli is een bekend gerecht. Dit is een vlees- en uien taart die gevuld is met vlees, aardappelen, pompoen en spinazie.

Er zijn weinig lokale bieren, waar 'Berk' er een van is. Er wordt veel thee gedronken. De plaatselijke bevolking geeft hierbij de voorkeur aan GOK-chai, wat een groene thee met gedroogde vruchten of kruiden is. Daarnaast moet je altijd water uit flessen drinken, in verband met het kraanwater wat niet drinkbaar is.

Vervoer

De beste manier om naar Turkmenistan te gaan, is met het vliegtuig. Je maakt minimaal 1 overstap tijdens de vlucht. Turkmenistan heeft 3 internationale luchthavens in het land, waaronder 1 in de hoofdstad Asjchabad. Dit vliegveld heet Asjchabad Airport en is ook bekend als Saparmurat Turkmenbashy International Airport. Er zijn 3 landingsbanen, waarvan de langste 3.800 meter is. Dit vliegveld werd in 1994 geopend en werd naar de eerste president van het land vernoemd, Saparmyrat Niyazov.

Daarnaast is er ook nog Turkmenbashi Airport, deze heeft 1 landingsbaan van 2.500 meter en ligt in Turkmenbashi. Ten slotte is er nog de luchthaven Dashoguz Airport, dat in Dashoguz ligt. Deze luchthaven heeft 2 landingsbanen, waarvan de langste 2.700 meter is. Er zijn plannen voor een tweede vliegveld in de hoofdstad, die Oguz Khan zal heten.

Ook in het land kun je een vliegtuig nemen, er zijn namelijk binnenlandse vluchten te maken en deze zijn vaak erg goedkoop. Daarnaast is er Amu Darya, een boot die over de binnenwateren van Turkmenistan vaart. Taxi's zoals wij die kennen, hebben ze weinig. In het land is het normaal om te liften en iedere auto kan je meenemen. Dit is hier de betekenis van een taxi. Samen met de mensen die je meenemen spreek je een bestemming en bedrag af. Je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren. Daarnaast is er nog een mogelijkheid om te kiezen voor de trein, die tussen verschillende grote steden in het land rijdt. Deze reizen gaan echter langzaam.

Visum

Om naar Turkmenistan te reizen heb je een visum nodig, deze krijg je pas als je een uitnodiging hebt gekregen. Daarnaast heb je sinds de aanslag op de Turkmeense president in 2002 ook een Entry Travel Pass nodig om het land binnen te komen. Aan de grens van Turkmenistan zullen ze nog een verhoor doen, waar je een reisroute moet kunnen voorleggen. Als je naar Turkmenistan wilt ben je verplicht om met een gids te gaan. Je hebt geen gids nodig wanneer je een transit visum neemt, maar deze is slechts 5 dagen geldig.

Prijsniveau

De munteenheid van Turkmenistan is de Turkmeense manat (TMM).

Geld wisselen wordt hier vaak op straat gedaan. Dit is echter verboden in Turkmenistan. Euro's zijn makkelijk te wisselen en de koers kan elke dag weer enorm verschillen. Ook de Amerikaanse dollar wordt bijna overal in het land geaccepteerd, hoewel dit alleen in internationale hotels of het vliegveld zou mogen. Creditcards zijn alleen in grote internationale hotels in de hoofdstad te gebruiken, maar buiten de hoofdstad is het een onbekend betaalmiddel.

Veiligheid

De autoriteiten van Turkmenistan hebben reisbeperkingen opgelegd voor bepaalde delen in het land, maar welke gebieden dit zijn is niet altijd even duidelijk. Het wordt daarom geadviseerd om je van tevoren goed te informeren over de regio's waar reisbeperkingen voor gelden, om te voorkomen dat je wordt aangehouden vanwege het reizen in gebieden die verboden zijn. In verband met de toestand in buurland Afghanistan, wordt het aangeraden grensgebieden met dit land te vermijden.

Verder is homoseksualiteit strafbaar in het land, dus het wordt aangeraden je op dit gebied terughoudend op te stellen. Daarnaast ligt Turkmenistan in een gebied dat aardbeving gevoelig is. Er kunnen zich zware aardbevingen voordoen. Hou hiervoor de berichtgeving van de media in de gaten.

Medische informatie

De medische voorzieningen in het land zijn nog niet ver ontwikkeld. Er is een overvloed aan pesticiden in het drinkwater, waardoor het land de hoogste kindersterfte heeft van de voormalige Sovjet-Unie. Ook hebben Turkmenen een lage levensverwachting.

Er zijn geen vaccinaties verplicht als je naar Turkmenistan reist. Wel worden er enkele inentingen aanbevolen, namelijk: Difterie Tetanus Polio, Hepatitis A en Buiktyfus. Het kan voorkomen dat je ook een vaccinatie nodig hebt tegen Malaria, Hepatitis B, TBC of Rabiës, maar dit is reis- en persoonsgebonden. Neem voor advies contact op met de GGD of huisarts.

Het kraanwater in dit land is niet drinkbaar, hier kun je ziek van worden. Ook tanden poetsen moet met gebotteld water en het is aangeraden om geen ijsklontjes in je drinken te gebruiken. Melk moet altijd gekookt worden voordat je dit veilig kunt drinken. Zorg dat het voedsel wat je eet voldoende verhit is en beschermd is tegen vliegen.

Bevolking

In Turkmenistan zijn 5 stammen te onderscheiden die elk weer uit kleinere groepen bestaan; de Tekke, Ersari, Sariki, Jomul en Salori. De bevolking is vaak vriendelijk en gastvrij. Er wonen ook veel Turkmenen die van Russische afkomst zijn. Het is verstandig om het onderwerp 'politiek' te vermijden. De bevolking is wantrouwend en bang ten aanzien van hun eigen politiek. Van de bevolking heeft het grootste deel, namelijk 89%, de Islam als geloof. Een ander deel van 9% is Oosters-Orthodox.

De taal

De officiële taal die gesproken wordt is Turkmeens. 72 procent van de mensen spreekt deze taal. Andere veel voorkomende talen zijn Russisch (12 procent) en Oezbeeks (9 procent). De overige 7 procent is een mix van overige talen. Turkmeens is geschreven in het Latijns. Engels is een taal die weinig Turkmenen spreken, ook niet in de hoofdstad.

Flora & Fauna

Het plantenleven in Turkmenistan is schaars. 80% van het land is woestijn, waar alleen droogte-resistente grassen en woestijn struikgewas groeien. Op de bergvalleien in het zuiden groeien wilde wijnstokken, vijgenplanten en bomen van de wilde walnoot. De berghellingen zijn bedekt met bossen van jeneverbes en pistachebomen. Langs de rivieroevers groeit tugai, wat dichte struiken zijn.

De wilde dieren die voorkomen in de bergen van Turkmenistan zijn de caracal (Perzische lynx), sneeuwluipaarden, geiten en jachtluipaarden. In de woestijn leven vossen, gazellen en wilde katten. In de tugai kun je wilde zwijnen, jakhalzen en de zeldzame roze herten tegenkomen. Er leven veel reptielen, waaronder de Centraal Aziatische cobra, de woestijn monitor (een grote hagedis), verschillende soorten gekko's en schildpadden. Vogelsoorten als trekvogels en eenden, zwanen en ganzen bewonen de Kaspische kust in de winter.

Geschiedenis

Het Turkmenistan van nu is het laatste gedeelte van Centraal-Azië dat door het Russische Rijk veroverd werd in 1881. Turkmenistan kreeg in 1924 de naam Turkmeense Socialistische Sovjetrepubliek, maar van een nationale Turkmeense identiteit was daarmee nog geen sprake. De islam en stammentradities bleven belangrijke factoren van het veranderen van de cultuur. Vanaf 1953 kwamen er naast de Russen meer Turkmenen in de top van de lokale communistische partij. In 1991 streed de politieke top om in Rusland te blijven, uit een referendum bleek dat 95 procent van de bevolking dit zou willen blijven. Hetzelfde jaar, na turbulente politieke ontwikkelingen in Moskou wees een referendum plotseling uit dat 95 procent onafhankelijkheid wenste. Naar aanleiding hiervan werd de onafhankelijke republiek Turkmenistan uitgeroepen.

De huidige president Kurbanguly Berdymukhamedov werd in 2007 gekozen. Het jaar erna kwam er een nieuwe grondwet, die een meerpartijenstelsel met meer invloed van het parlement beloofd. De eerste nieuwe verkiezingen onder de nieuwe grondwet vonden plaats in 2008 en worden nog steeds door pro-regeringskandidaten gedomineerd. In 2009 beschuldigt Turkmenistan Rusland van sabotage en oliepijpleiding, maar Rusland ontkent. De oliepijpleidingen werden in 2009 en 2010 met China en Iran geopend.

Op 5 oktober 1948 werd Turkmenistan getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Hierdoor zijn minstens 110.000 mensen om het leven gekomen. De hoofdstad Asjchabad werd hierdoor totaal verwoest. Naar aanleiding van deze ramp is er monument onthuld en worden elk jaar op 6 oktober de aardbeving en zijn slachtoffers herdacht. Dit was de op 4 na dodelijkste aardbeving en staat op nummer 7 van grootste natuurrampen van de twintigste eeuw.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen