Bezienswaardigheden Uganda

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park
Murchison Falls National Park
Kaart met locatie Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park ligt in het noordwesten van Uganda en heeft haar naam te danken aan de overweldigende watervallen die in het park te vinden zijn. Het zijn echt spectaculaire watervallen, die door 's werelds langste rivier van water wordt voorzien: de Nijl. In de oevers van de rivier leven allerlei wilde dieren als buffels, nijlpaarden, waterbokken en krokodillen. In het park kun je goed de diversiteit van het land zien. Zo zijn er ten zuiden van de rivier vooral dichte bossen en rond het gebied Mt. Rabongo een tropische jungle. In het park vind je een grote populatie chimpansees.

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park
Queen Elizabeth National Park
Kaart met locatie Queen Elizabeth National Park

Een ander bekend nationaal park is het Queen Elizabeth National Park. Het is gelegen aan het Edwardmeer, het Georgemeer en het Kazingakanaal in het westen van Uganda. Het park is in 1954 gesticht en vernoemd naar koningin Elisabeth II. De Mweya Lodge is een bekende plaats bij toeristen. Hier zijn namelijk veel wilde dieren als ijsvogels, buffels, olifanten, waterbokken en leeuwen te zien. Er leven in totaal meer dan 90 soorten zoogdieren en wel meer dan 500 soorten vogels. Daarnaast zijn er mooie kraters waarin zich zoutmeren bevinden en waar de flamingo's te vinden zijn.

Kibale Forest Reserve Primate

Kibale Forest Reserve Primate
Kibale Forest Reserve Primate
Kaart met locatie Kibale Forest Reserve Primate

Het Kibale Forest Reserve Primate ligt vlakbij Mbarare en is een groot regenwoud. In dit regenwoud wonen grote populaties apen maar ook olifanten zijn er in grote getallen te zien. Een belangrijke attractie voor de bezoekers zijn de 500 chimpansees in het park. Door middel van een begeleide wandeling van 4 uur kun je de chimpansees bekijken. Voor natuurliefhebbers is het park natuurlijk ook prachtig. Het landschap verschilt dan ook telkens met aan de ene kant dichte begroeiing, kleine stroompjes en moerassen en aan de andere kant weer open gebieden waar onder andere buffels en antilopen te zien zijn.

Het Uganda Museum (Kampala)

Het Uganda Museum
Het Uganda Museum
Kaart met locatie Het Uganda Museum

In het Uganda Museum in Kampala vind je alles over de historie van Uganda. Het museum is ooit opgericht in 1908. In de collectie van het museum is onder andere een natuurhistorische expositie en een expositie over het traditionele leven in Uganda te zien. Ook zie je er iets over archeologie en entomologie. Bij het traditionele leven zie je onder andere jachtuitrusting, muziekinstrumenten en wapens.

Markt in Kampala (Kampala)

Markt in Kampala
Markt in Kampala
Kaart met locatie Markt in Kampala

In Kampala zijn verschillende markten te vinden die leuk zijn om te bezoeken. Zo is er elke dag de Nakasero markt in het centrum waar je allerlei verse levensmiddelen kunt kopen. Het is een echte Ugandese markt, pas wel op voor zakkenrollers. De grootste markt van heel Uganda ligt ook in het centrum van Kampala: de St. Balikuddembe markt. Her zijn weer vooral voedingsmiddelen en (tweedehands) goederen te koop.

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (Kampala)

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary
Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary
Kaart met locatie Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary

In Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary in Kampala leeft een kolonie chimpansees onder bescherming van de stichting. Het 'Chimpanzee Island' werd in 1994 opgericht dankzij Jane Goodall. Het opvangtehuis was ooit gelegen op het eiland Isinga in het Edwardweer. Dit eiland bleek als snel te klein te zijn en daardoor is Ngamba Island aangekocht in Lake Victoria. Ze kunnen hier heerlijk in hun natuurlijke omgeving verder leven. In dit gebied kun je te voet en per boot tochten maken.

Winkelen in Uganda (Kampala)

Winkelen in Uganda
Winkelen in Uganda
Kaart met locatie Winkelen in Uganda

Je kunt het beste winkelen in de hoofdstad van Uganda: Kampala. Hier zijn veel goede en betaalbare winkels te vinden. Ook zijn er een aantal winkelcentra die goed bereikbaar zijn, zelfs met het openbaar vervoer. Supermarkten vind je naast in Kampala ook in voorsteden als Wandegeya, Ntinda, Kabalagala en Bugolobi. Garden City is een modern winkelcentrum gelegen in Kampala. Naast een supermarkt, vele winkels, restaurants en bars is er ook een casino en bioscoop. Shoprite is een winkelcentrum met twee vestigingen in de stad. In beide centra vind je restaurants, kruidenierswinkeltjes, banken en winkels.

Kampala (Kampala)

Kampala
Kampala
Kaart met locatie Kampala

Kampala is de hoofdstad van Uganda en daarnaast ook het industriële en bestuurlijke centrum van het land. De stad heeft ongeveer 1,2 miljoen inwoners en is tevens de grootste stad van het land. De stad ligt eigenlijk verspreid over 7 heuvels op 1.189 meter boven de zeespiegel. In de stad is zeer veel te doen en te zien. Het Uganda Museum ligt bijvoorbeeld in deze stad maar ook de vele markten zijn erg leuk om te bezoeken.

Baker’s Fort (Gulu)

Baker’s Fort
Baker’s Fort
Kaart met locatie Baker’s Fort

Fort Patiko, ook wel bekend als Baker’s Fort, was een militair fort waar slaven werden gehouden. Het fort ligt op ongeveer 32 kilometer ten noorden van Gulu. De oprichter van het fort was Samuel Baker, in december 1872 had hij dit fort namelijk gebouwd. Nu zijn er nog ruïnes te bewonderen van het fort, dit zijn vierkante stenen huisjes zonder dak.

Ajai Game Reserve (Gulu)

Ajai Game Reserve
Ajai Game Reserve
Kaart met locatie Ajai Game Reserve

Ajai Game Reserve is een natuurreservaat dat op ongeveer 2,5 uur rijden ten westen van Gulu ligt. Het natuurreservaat is opgericht om de witte neushoorn te beschermen, die er nu helaas is uitgestorven. De overheid heeft echter plannen om de witte neushoorn opnieuw in het park los te laten. Wel leven er veel andere dieren zoals buffels, nijlpaarden, luipaarden en slangen. Ook zijn er veel vogelsoorten te vinden in het reservaat.

Murchison Falls National Park (Gulu)

Murchison Falls National Park
Murchison Falls National Park
Kaart met locatie Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park ligt op ongeveer 50 minuten ten zuidwesten van Gulu. In dit nationale park leven soorten dieren zoals nijlpaarden, krokodillen, buffels, leeuwen, luipaarden, olifanten giraffen en chimpansees. Daarnaast vind je er ook veel vogelsoorten. Verder staat het park bekend om zijn savanne landschap, de rivier de Witte Nijl, de bossen en de Murchison watervallen. Maak een boottocht door het park over de Nijl of ga vissen.

Semuliki National Park (Fort Portal)

Semuliki National Park
Semuliki National Park
Kaart met locatie Semuliki National Park

Semuliki National Park is gelegen in de Semliki Vallei in het westen van het Rwenzori-gebergte op ongeveer 1 uur rijden van Fort Portal. Het park heeft het Afrika’s oudste en meest bio-diverse bos, namelijk het Ituri bos. Hier vind je bomen die de laatste IJstijd hebben overleefd, wat 12.000 tot 18.000 jaar geleden is. Verder zijn er warme meren, 441 soorten vogels en 53 soorten zoogdieren, waaronder nijlpaarden, chimpansees en krokodillen. In het park kun je onder andere wandelen en je kunt met je auto door het park een tocht maken.

Kibale National Park (Fort Portal)

Kibale National Park
Kibale National Park
Kaart met locatie Kibale National Park

Op ongeveer een half uur rijden vanaf Fort Portal ligt Kibale National Park. Dit is een reusachtig regenwoud waar de grootste apenpopulaties ter wereld wonen. Het park ligt ongeveer 150 km ten noorden van Mbarare. Je kunt er met een jeep een safari maken door de ruige natuur van het park. Als je geluk hebt spot je dan de verschillende soorten apen die er leven van chimpansees tot gorilla's. Ook heeft het park een verscheidenheid aan flora, van tropisch regenwoud, tot droge vlaktes zoals savanne.

Queen Elizabeth National Park (Kasese)

Queen Elizabeth National Park
Queen Elizabeth National Park
Kaart met locatie Queen Elizabeth National Park

Mensen die van dieren houden zijn bij het Queen Elizabeth National Park aan het goede adres. Dit park van ongeveer 1978 km² groot biedt talloze mogelijkheden voor excursies en safari's, waaronder vogels spotten en een chimpansee tocht. Ook bijzonder is de variatie in vegetatie. Zo zijn er onder andere ruwe graslanden, acacia bossen en moerassen te vinden. Het park beschikt over ongeveer 95 soorten zoogdieren en 612 verschillende vogelsoorten.

Rwenzori Mountains National Park (Kasese)

Rwenzori Mountains National Park
Rwenzori Mountains National Park
Kaart met locatie Rwenzori Mountains National Park

Ook bijzonder is het Rwenzori Mountains National Park. Dit nationale park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en bevindt zich in de Rwenzori Mountains. De oppervlakte is bijna 1.000 km² en de bergen die er zijn te vinden, staan in de top 3 hoogste bergtoppen van Afrika. Verder tref je in het park vele watervallen, meren en gletsjers aan. Alsof dat nog niet genoeg is staat het park ook nog eens bekend om zijn prachtige planten.

Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga National Park (Kabale)

Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga National Park
Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga National Park
Kaart met locatie Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga National Park

De leukste avontuurlijke outdoor attracties zijn te vinden in de parken Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga National Park. Hier worden tours georganiseerd met als hoofddoel het spotten van gorilla's. Wanneer je het leuk lijkt om hieraan deel te nemen tijdens een vakantie in Uganda, dan zul je deze tour minimaal 3 maanden van tevoren moeten boeken. Het is ook raadzaam om junglelaarzen en een regenjas mee te nemen om je gemakkelijk voort te bewegen over de modderige weggetjes. Ondanks dat Uganda over het algemeen warm en droog is, kan het in Kabale best koel en nat zijn vanwege de hoge ligging. De stad ligt namelijk 2.000 meter boven het zeeniveau.

Lake Bunyonyi (Kabale)

Lake Bunyonyi
Lake Bunyonyi
Kaart met locatie Lake Bunyonyi

Ook een erg interessante toeristische attractie in Kabale is het makkelijk te bereiken Lake Bunyonyi. Wanneer je zelf wilt reizen naar het meer, zul je goed moeten uitkijken tijdens het rijden over de kleine weggetjes, vooral als deze nat zijn. Vanaf het centrum van Kabale is het ook mogelijk om te lopen naar het meer, maar dit duurt ongeveer 2 tot 3 uur om er te komen. Een andere optie is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op Lake Buyonyi kun je goed kanoën langs de verschillende prachtige terrasheuvels die in het meer gelegen zijn.

Ihimba Hot Springs (Kabale)

Ihimba Hot Springs
Ihimba Hot Springs
Kaart met locatie Ihimba Hot Springs

Wanneer je de rust op wil zoeken tijdens de vakantie, dan zijn de Ihimba Hot Springs een echte aanrader. Dit zijn zeer aangename, natuurlijke warmtebronnen. Deze warmtebronnen mogen dan modderig zijn, maar zijn wel erg relaxend en hebben volgens de plaatselijke bevolking ook nog eens een geneeskrachtige werking. De Ihimba Hot Springs bevinden zich nabij de snelweg en worden gedeeltelijk verduisterd door het eucalyptus bos.

Kibale National Park (Mbarare)

Kibale National Park
Kibale National Park
Kaart met locatie Kibale National Park

Kibale National Park is een reusachtig regenwoud waar de grootste apenpopulaties ter wereld wonen. Het park ligt ongeveer 150 kilometer ten noorden van Mbarare. Je kunt er met een jeep een safari maken door de ruige natuur van het park. Als je geluk hebt spot je dan de verschillende soorten apen die er leven van chimpansees tot gorilla's. Ook heeft het park een verscheidenheid aan flora, van tropisch regenwoud, tot droge vlaktes zoals savanne. 

Ruwenzori Mountains National Park (Mbarare)

Ruwenzori Mountains National Park
Ruwenzori Mountains National Park
Kaart met locatie Ruwenzori Mountains National Park

In Ruwenzori (Rwenzori) Mountains National Park kun je de 'mountains of the moon' beklimmen, dit is het Ruwenzori gebergte, Afrika's op drie na hoogste gebergte. Het Ruwenzori gebergte is ontstaan tijdens de vorming van de grote Afrikaanse slenk en is geen vulkanisch gebergte. Verder is het park sinds 1994 lid van de UNESCO Werelderfgoedlijst, vanwege haar prachtige natuur. Zo heeft het park veel mooie watervallen, meren en gletsjers. Daarnaast leven er 15 soorten vlinders en 89 soorten vogels. Het wilde leven in het park bestaat uit dieren zoals olifanten en chimpansees.

Lake Mburo National Park (Mbarare)

Lake Mburo National Park
Lake Mburo National Park
Kaart met locatie Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is een nationaal park dat in het zuidwesten van Uganda ligt met een overwegend vlak landschap waar prachtige acacia's groeien. In het park kun je impala's, zebra's, luipaarden en eland-antilopen spotten. Het park is in totaal 260 km², wat niet groot is maar wel erg mooi met de een afwisseling aan prachtige natuur van savanne tot moerassen en bergen.

Botanische tuinen in Entebbe (Entebbe)

Botanische tuinen in Entebbe
Botanische tuinen in Entebbe
Kaart met locatie Botanische tuinen in Entebbe

De botanische tuinen in Entebbe dateren uit 1902 en zijn prachtig om te zien. Ze bevinden zich op de oever van Lake Victoria. In de tuin kun je een verzameling van allerlei tropische planten en bomen zien. Ze hebben er ook verschillende zones gemaakt met tropische, subtropische en gematigde zones. De tuin is een populaire attractie met zo'n 40.000 bezoekers per jaar.

Entebbe Wildlife Education Center (Entebbe)

Entebbe Wildlife Education Center
Entebbe Wildlife Education Center
Kaart met locatie Entebbe Wildlife Education Center

Het Entebbe Wildlife Education Center is echt een bezoek waard. Het startte in 1920 als verzorgingscentrum voor weesdieren. Tegenwoordig bevat de tuin bijna alle dieren die in Uganda voorkomen. Het centrum ligt aan de oever van Lake Victoria en is voor iedereen openbaar. Het is daarnaast gehuisvest in een natuurlijke omgeving waar ook nog eens de drie ecosystemen van Uganda in voorkomen: het bos, de savanne en de moerassen.