Uganda

Lokale bevolking Uganda
Lokale bevolking Uganda

Als je door Afrika reist en in Uganda aankomt zul je versteld staan. Het land lijkt totaal niet op de andere Afrikaanse landen. Uganda is groen, vruchtbaar en er is veel water. Uganda werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Buganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Naast Buganda zijn er in Uganda nog 4 andere koninkrijken. Uganda is in 4 regio`s in te delen; North, East, West en Central. Het landschap is erg afwisselend. Het grootste gedeelte van het land bestaat uit droge en vochtige savannen. Op verschillende plaatsen vind je tropische regenwouden. De evenaar loopt door het land heen. Hooggebergte met eeuwige sneeuw zijn geschikt voor prachtige trekkings. De grote hoogteverschillen veroorzaken klimaatverschillen, wat weer direct invloed heeft op de flora en fauna. Lake Victoria is het op een na grootste zoetwaterbekken ter wereld. Uganda behoort tot de ontwikkelingslanden en is sterk afhankelijk van hulp van buitenaf. Het is een van de armste landen ter wereld.

Heb je weinig kennis van Uganda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Uganda
Officiele naam:
ISO:
UG
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Kampala
Inwoners:
+/- 31400000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom en Islamitisch
Tijdzone:
UTC +3
Munteenheid:
Ugandese shilling
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
236580 km≤
Beste reistijd:
december - februari

Ervaringen

Heb je ooit Uganda bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Uganda krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 11 ervaringen:

8,5 11 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 11 resultaten

plaats: Entebbe, reisperiode: maart 2020

Fijne plek om je vakantie in OEGANDA te beginnen

 • Algemeen 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Murchison Falls, reisperiode: november 2016

heeft geen strand, maar ongelofelijk mooi park

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Entebbe, reisperiode: november 2016

dit was een rondreis, meerdere bestemmingen, allemaal uitstekend

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Uganda

Murchison Falls National Park (Gulu)

Murchison Falls National Park
Murchison Falls National Park
Kaart met locatie Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park ligt op ongeveer 50 minuten ten zuidwesten van Gulu. In dit nationale park leven soorten dieren zoals nijlpaarden, krokodillen, buffels, leeuwen, luipaarden, olifanten giraffen en chimpansees. Daarnaast vind je er ook veel vogelsoorten. Verder staat het park bekend om zijn savanne landschap, de rivier de Witte Nijl, de bossen en de Murchison watervallen. Maak een boottocht door het park over de Nijl of ga vissen.

Ajai Game Reserve (Gulu)

Ajai Game Reserve
Ajai Game Reserve
Kaart met locatie Ajai Game Reserve

Ajai Game Reserve is een natuurreservaat dat op ongeveer 2,5 uur rijden ten westen van Gulu ligt. Het natuurreservaat is opgericht om de witte neushoorn te beschermen, die er nu helaas is uitgestorven. De overheid heeft echter plannen om de witte neushoorn opnieuw in het park los te laten. Wel leven er veel andere dieren zoals buffels, nijlpaarden, luipaarden en slangen. Ook zijn er veel vogelsoorten te vinden in het reservaat.

Bakerís Fort (Gulu)

Bakerís Fort
Bakerís Fort
Kaart met locatie Bakerís Fort

Fort Patiko, ook wel bekend als Baker’s Fort, was een militair fort waar slaven werden gehouden. Het fort ligt op ongeveer 32 kilometer ten noorden van Gulu. De oprichter van het fort was Samuel Baker, in december 1872 had hij dit fort namelijk gebouwd. Nu zijn er nog ruïnes te bewonderen van het fort, dit zijn vierkante stenen huisjes zonder dak.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Als je op de markt loopt in Uganda zul je 'vreemde' delicatessen tegenkomen. Denk bijv. aan voorgebakken kikkers, torren, hagedissen, sprinkhanen en witte termieten. De normale maaltijden zijn simpel en met banaan of vis als hoofdgerecht. In de betere kringen wordt vaker vlees gegeten. Op het platteland eet men veel bonen en pinda`s. Matoke is een bekend gerecht. De basis is de matoke-banaan. Gepeld en gekookt in een bananenblad waardoor het iets van andijvie weg heeft. Muchomo is op houtskool geroosterd vlees van kip, rund of varken. Het wordt vaak aan spiesjes geserveerd. Steeds vaker wordt er krokodillenvlees gegeten.

Waragi is de nationale drank van Uganda. Het is een jeneversoort gedestilleerd uit bananenbier, cassave en bruine suiker. Er worden 2 biersoorten gebrouwen; Belle en Nile.

Vervoer

De internationale luchthaven bevindt zich vlakbij Entebbe, ruim 30 km verwijderd van de hoofdstad Kampala. Er is een treinverbinding tussen Nairobi (Kenia) en Kampala. De treinen hebben vrijwel altijd vertraging.

De kwaliteit van de wegen laat te wensen over, vooral tijdens de regentijd is het niet mogelijk om elke plaats te bereiken. Het openbaar vervoer daarentegen is van redelijke kwaliteit. De nationale luchtvaartmaatschappij is Uganda Airlines.

Visum

Voor een vakantie in Uganda dient je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn en heb je een visum nodig, deze kun je aanvragen bij de ambassade van Uganda in Brussel.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Uganda ligt lager dan in Nederland.

Veiligheid

Uganda is een veilig land met uitzondering van enkele gebieden langs de noordelijke en zuidwestelijke grens. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt om in bepaalde gebieden niet te reizen gezien de activiteiten van het Verzetsleger van de Heer.

Medische informatie

De medische zorg is van redelijke kwaliteit. In de grote steden zijn goede ziekenhuizen, privéklinieken en soms missieposten.

Gele koorts wordt aanbevolen en is soms verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

Er leven 36 volkeren in Uganda. Het grootste volk wordt gevormd door de Baganda`s, behorend tot de Bantoes. Ongeveer 42% van de Ugandezen sterft voor het 40e levensjaar. Slecht 2,2% van de bevolking is 65 jaar of ouder. Er zijn 3 godsdiensten die duidelijk hun stempel drukken op de religie van het land. De christenen vormen met ongeveer 66% de grootste groep. Ongeveer 18% van de bevolking hangt een inheemse godsdienst aan. De islam wordt door ongeveer 16% aangehangen. De Ugandezen hechten aan goede omgangsvormen, waarbij zowel woord als gebaar een belangrijke rol speelt. Tijdens een ontmoeting zegt altijd de jongste of de laagste in rang als eerste goedendag. En hij/zij kan daarbij een lichte buiging maken. De groet wordt gevolgd door een handdruk met de rechterhand. Voetbal is de meest populaire sport. Maar de meeste Ugandezen zijn meer passieve dan actieve sportbeoefenaars. Boksen, tennis, atletiek, cricket, golf en motorsport zijn ook populaire sporten.

De taal

Engels is de officiële taal. Ook wordt er nog veel (Ki)Swahili gesproken. Daarnaast heeft ieder volk zijn eigen taal.

Flora & Fauna

Er leven miljoenen wilde dieren variërend van olifanten, giraffen en leeuwen tot nijlpaarden en krokodillen. Het meest bijzondere zijn de berggorilla`s en de chimpansees.

Geschiedenis

Over de oorspronkelijke bewoners van Uganda is weinig bekend. In de 18e eeuw waren op het huidige Ugandese grondgebied 2 etnische groepen woonachtig; Bantoevolkeren in het zuiden en Nilotische volkeren in het noorden. In het zuiden woonden voornamelijk landbouwers georganiseerd in koninkrijken, waarvan Buganda het belangrijkste rijk was. De Niloten waren voor het merendeel veehouders. Begin 19e eeuw vestigden zich enkele Arabische handelslieden in het gebied, aangetrokken door ivoor en slaven. Aan het einde van de 19e eeuw kwam Uganda onder indirect Brits bestuur te staan en gedurende de eerste helft van de 20e eeuw werd een klassieke koloniale economie ontwikkeld. In 1962 werd Uganda onafhankelijk van Groot-Brittannië. Uganda zou in de jaren na de onafhankelijkheid 8 regeringswisselingen kennen in 36 jaar, waarvan enkele gepaard gingen met zeer veel geweld.

Heeft u interesse in een reis naar Uganda? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing