Bezienswaardigheden Vietnam

Markten in Vietnam

Markten in Vietnam
Markten in Vietnam

In Vietnam vind je overal markten, kraampjes en winkeltjes. Kenmerkend zijn de (rommelige) winkels met ontelbaar veel verschillende goedkope schoenen en tassen. In de grote steden zijn overal wel markten te vinden, de hele week door, maar een uitzonderlijke markt kenmerkend in Hanoi, is de Doug Xuan-markt. Deze markt staat voornamelijk bekend om de handel in exotische dieren.

In het bergdorpje Sapa zijn ook wat plaatselijke (toeristische) marktjes te vinden waar je veel souvenirs kunt kopen bij de Black Hmong, Zao en Zay volkeren, en waar veelal de vrouwen met hun spullen op straat staan te venten.

Ook de Love Market op zaterdag is zeer befaamd in Sapa. Hier komen ongehuwden van heinde en verre bij elkaar om een potentiële huwelijkskandidaat te ontmoeten. Deze kleurrijke en geurige bijeenkomsten zijn zeker aanraders!

De Cho Lon Binh Tay markt in Ho Chi Minh City is ook een bijzondere markt, die zich op zijn manier onderscheidt van alle voorgaande markten. Deze markt bevat zowel etenswaren als moderne tassen- en souvenirwinkels als de rommelige kleding- en schoenenwinkels die zich door heel Vietnam bevinden.

Ha Long Bay

Ha Long Bay
Ha Long Bay
Kaart met locatie Ha Long Bay

Een van de mooiste natuurlijke gebieden van Vietnam is de toeristische attractie Ha Long Bay, een baai in de Tonkinese Golf waarin zich 1969 rotsachtige eilanden bevinden. Er zijn hier ook een aantal schitterende grotten te vinden. Het is wat verder van Hanoi, en aangeraden wordt ook om hier een paar dagen te verblijven en rond te varen.

Mekong delta

Mekong delta
Mekong delta
Kaart met locatie Mekong delta

De Mekong delta is omgeven door prachtige landschappen met bossen en rijstvelden. De Mekong delta wordt de Nine Dragon rivier genoemd door locals. De Mekong rivier splitst zich namelijk in 9 aftakkingen die vervolgens in zee uitmonden. Het is ook mogelijk om per boot een drijvende markt te bezoeken. Met een tocht over de Mekong krijg je een perfecte indruk van het leven op het Vietnamese platteland.

Fietsen in Vietnam

Fietsen in Vietnam
Fietsen in Vietnam
Kaart met locatie Fietsen in Vietnam

Fietsen in Vietnam, en in vrijwel heel Azië overigens, is een zeer speciale ervaring. Je kunt je ogen zo goed de kost geven tijdens een reis door het schitterende Vietnam. Er zijn in Vietnam grofweg gezien twee fietsroutes, namelijk van het noorden naar het zuiden, of van het zuiden naar het noorden.

Vietnam Museum of Ethnology (Hanoi)

Vietnam kent een zeer lange, gevarieerde geschiedenis met veel belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen. Er zijn dan ook zeer veel musea opgericht waarin deze kennis vergaard en verzameld is. Vooral in de hoofdstad Hanoi en voormalig hoofdstad Ho Chi Minh City zijn er veel musea te vinden. Er zijn musea te vinden met betrekking tot de meest uiteenlopende aspecten in de geschiedenis.

In Hanoi vind je onder meer het Vietnam Museum of Ethnology, hier wordt aandacht besteed aan de 54 officieel erkende etnische volkeren in Vietnam. Het wordt beschouwd als het meest moderne museum in Vietnam en is ook een ware trekpleister voor toeristen.

Hoa Lo-gevangenis (Hanoi)

In Hanoi de indrukwekkende Hoa Lo-gevangenis te vinden, beter bekend als het door Amerikaanse gevangenen Hanoi Hilton genoemd. Deze gevangenis werd gebruikt door de Franse kolonisten voor politieke gevangenen, en later door Noord-Vietnam voor gevangenen tijdens de Vietnamoorlog. Men kan hier nu rondlopen om gerestaureerde cellen, bezittingen van opmerkelijke gevangenen en de rijke geschiedenis van deze beruchte plek te bezien.

Cot Co (vlaggentoren) (Hanoi)

De Cot Co (vlaggentoren) maakt onderdeel uit van de Hanoi Citadel, een bouwwerk dat in 1805 door de heerser Gia Long werd gesticht. De 33,4 meter hoge vlaggentoren werd pas in 1812 aan de zuidkant van het fort toegevoegd, maar geldt sindsdien als een van de belangrijkste symbolen van de stad. Het is mogelijk de toren te bezoeken.

De Ngoc Son Temple (Hanoi)

De Ngoc Son Temple
De Ngoc Son Temple
Kaart met locatie De Ngoc Son Temple

De Ngoc Son Temple staat op een eiland in het Hoan Kiem Lake. Het is een tempel uit de 18e eeuw die is opgedragen aan generaal Tran Hung Dao voor het verslaan van de mongolen en aan La To die de patroonheilige van de doktoren is. Er ligt een pleintje voor de tempel waar de ouderen uit de stad samenkomen om te schaken. In de Ngoc Son Temple liggen de overblijfselen van een schildpad die volgens inwoners van Hanoi de belichaming is van een mythische schildpad uit het meer.


War Remnants Museum (Ho Chi Minhstad)

War Remnants Museum
War Remnants Museum
Kaart met locatie War Remnants Museum

Een van de meest belangrijke en indrukwekkendste musea in Vietnam is toch wel het War Remnants Museum. In het museum wordt voornamelijk de geschiedenis van de Vietnamoorlog tentoongesteld. Er worden hier gevechtsuitrustingen zoals wapens, helicopters en bommen tentoongesteld. Ook worden er veel foto's getoond met daarop zeer indrukwekkende oorlogsbeelden, zoals foto's van het bloedbad van My Lai en de effecten van Agent Orange, napalm en andere chemische ontbladeringsmiddelen waarmee de Amerikanen Vietnam bombardeerden.

Cu Chi's tunnels (Ho Chi Minhstad)

Cu Chi's tunnels gelegen nabij Ho Chi Minhstad, is een gangenstelsel van ruim 200 kilometer, en werd beroemd door de oorlog in Vietnam met de Verenigde Staten. Deze gangen werden destijds door Vietnamese soldaten met de hand gemaakt, en gebruikt om onder te duiken en te leven. Tegenwoordig een attractie voor toeristen. Hier is het mogelijk de tunnels door te gaan, welke zeer laag zijn en waar veelal gekropen moet worden.

Norte Dame Cathedral (Ho Chi Minhstad)

Norte Dame Cathedral
Norte Dame Cathedral
Kaart met locatie Norte Dame Cathedral

De Norte Dame Cathedral valt niet te missen tijdens je bezoek aan Ho Chi Minhstad. Hij staat namelijk in de binnenstad midden op het Paris Square gebouwd. Het gebouw is erg  imposant en stamt uit 1877 en 1880. Vooral de twee hoge klokkentorens zijn een echte blikvanger. Daarnaast staat er een groot Mariabeeld voor de kathedraal. Volgens verhalen zou dit beeld in 2005 hebben gehuild. Er gaat namelijk rond dat er een traan over haar rechterwang liep.  


Nationaal Park Bach Ma (Hué)

Tussen de steden Hué en Danang ligt het plaatsje Cau Hai, direct aan de gelijknamige lagune. Nationaal Park Bach Ma ligt op slechts drie kilometer van afstand van Cau Hai. Park Bach Ma maakt deel uit van dezelfde bergketen als de Hai Van-pas. De naam Bach Ma (Wit Paard) verwijst naar de wolken die vaak rond de bergtoppen hangen. Volgens omwonende Vietnamezen hebben deze de vorm van een galopperend paard.

Keizerlijke Graven (Hué)

Keizerlijke Graven
Keizerlijke Graven
Kaart met locatie Keizerlijke Graven

Ten zuiden van Hué liggen verschillende Keizerlijke Graven. De boeddhistische bouwkunsten rondom de graven van onder andere Minh Mang, Khai Dinh en Tu Duc zijn mooi om te zien. Doordat de keizers onder het Franse bestuur maar weinig macht hadden, hielden ze zich vooral bezig met het bouwen van een mooie rustplaats. In 1802 kwam de eerste keizer Gia Long er te liggen, zijn graf is nu niet veel meer dan een ruïne. Een erg indrukwekkende tombe is de tombe van Khai Dinh (1885 -1925) door de vele trappen, terrassen en excentrieke interieur van aardewerk scherven.

Het Museum of Royal Fine Arts (Hué)

Het Museum of Royal Fine Arts is gewijd aan het behoud van de keizerlijke erfenis van Vietnam. Je kunt hier onder andere overblijfselen uit het keizerlijk verleden bezichtigen maar ook een aantal verbluffende kunstwerken uit die tijd. Daarnaast kan je er ook toga's, wapens en meubels bekijken. Een aantal opmerkelijke stukken zijn de voorwerpen uit de collectie van de Nguyen dynastie.

Ho Xuan Huong (Dalat)

Ho Xuan Huong
Ho Xuan Huong
Kaart met locatie Ho Xuan Huong

Ho Xuan Huong is een meer in het centrum van de stad dat openbaar toegankelijk is. Je kunt een boot huren om het meer te ontdekken, de prijzen van het huren van een boot verschillen erg naarmate je voor een grotere boot kiest. Het meer is bijna vijf kilometer doorsnede, nadat er twee dammen zijn vernietigd op de rivier waar het meer zijn watertoevoer van krijgt. Het meer werd in 2010 drooggelegd, maar is inmiddels weer gevuld.


Linh Son Tempel (Dalat)

De Linh Son Tempel staat zo'n één kilometer ten noorden van het centrum en dateert uit 1938. Bezienswaardigheden in en rondom de tempel zijn onder andere de achthoekige klokkentoren die een bronzen klok vermengd met goud huist. In de hoofdhal van de Linh Son Tempel staat een bronzen Boeddha-beeld die ongeveer 1.250 kilo weegt. Voor de tempel vind je op een lotustroon een beeld van Avalokitesvara en achter de tempel zijn de tuinen met thee- en koffieplanten. Rondom de tempel wonen 15 monniken waarvan er maar één meerdere talen spreekt.

Dalat Flower Garden (Dalat)

Dalat Flower Garden
Dalat Flower Garden
Kaart met locatie Dalat Flower Garden

De Dalat Flower Garden wordt beschouwd als een natuurlijk museum met een uitgebreide collectie van exotische en inheemse bloemsoorten. Het park heeft zo'n 300 verschillende bloemen, waarvan er ongeveer 100 het gehele jaar door in bloei staan. Het park is een leuke aanvulling om eens andere natuur in Vietnam te bezichtigen. Het park is dagelijks geopend van half 8 tot 4 uur en kost circa één euro. 


Stranden (Phan Thiet)

Stranden
Stranden
Kaart met locatie Stranden

Waarschijnlijk is het mooiste strand in de buurt van Phan Thiet is Rang Beach of Bai Rang. Het strand ligt ongeveer 15 kilometer van het centrum van Phan Thiet. Door de lokale bevolking wordt de locatie van het strand beschreven als 'te midden van een kokospalmenbos'. Kom hier verder lekker tot rust op een handdoek of een strandbedje en geniet van het geluid van de zee.Mui Ne kookles (Phan Thiet)

Mui Ne kookles
Mui Ne kookles
Kaart met locatie Mui Ne kookles

Wil jij voortaan ook heerlijke Vietnamese gerechten maken? Neem dan een ochtend of middag kookles bij de Mui Ne kookschool. Eerst ga je met een lokale chef naar de lokale markten om Vietnamese producten in te slaan. Daarnaast krijg je ook nog eens informatie over deze ingrediënten en mag je het een en ander proeven. Op de kookschool start je met de les, met hulp van Vietnamese chef-koks. Na elk gerecht is het tijd om te proeven.


Fairy Stream (Phan Thiet)

Fairy Stream
Fairy Stream
Kaart met locatie Fairy Stream

Een erg fotogenieke plek in Phan Thiet is de Fairy Stream, of in het Vietnamees Soui Tien. Hier loopt namelijk een smal riviertje midden in de duinen langs het rode zand. Door deze rivier kun je wandelen naast bijzondere rotsformaties. Tussendoor staan er een aantal kraampjes waar je een souvenir kunt kopen. Je kunt er ook voor kiezen om met een gids mee te gaan. Houd er verder rekening mee dat het 's middags onwijs druk is hier. 


Japanse Brug (Hoi An)

Japanse Brug
Japanse Brug
Kaart met locatie Japanse Brug

De Japanse Brug in Hoi An is een typisch voorbeeld van architectuur uit de 17e eeuw. Het doel van de brug was om de Japanners met de Chinese handelaren in contact te brengen, die aan de oostkant van het kanaaltje woonden. Het was een soort symbool van vrede. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bezienswaardigheid. De Japanse brug is gelegen in het oude, rustige gedeelte van Hoi An, waar geen auto's en scooters mogen rijden.

Nachtmarkt (Hoi An)

Nachtmarkt
Nachtmarkt
Kaart met locatie Nachtmarkt

Als je in Hoi An bent, moet je zeker een bezoekje brengen aan de night market. De bewoners van Hoi An zetten al vroeg in de avond hun kraampjes klaar om allerlei verschillende dingen aan je te verkopen. Voorbeelden zijn etenswaren (verse ananas en mango, maar ook Vietnamees streetfood), kleding, souvenirs en heel veel lampionnen. Als je de markt gezien hebt, kun je nog verder door Hoi An wandelen. Heel Hoi An is 's avonds verlicht, wat zorgt voor een prachtig gezicht. Je kunt ook met een bootje meevaren of plaatsnemen in een gezellige bar voor een cocktail.