Vietnam

Landschap Vietnam
Landschap Vietnam

Vietnam is verdeeld in 60 provincies. Daarnaast zijn er 5 steden die wat bevoegdheden betreft op hetzelfde niveau staan als de provincies.

De hoofdstad is het noordelijke Hanoi en de grootste stad is de zuidelijke Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon.

Vietnam heeft de vorm van een draak, een uitstekend voorteken in het Verre Oosten. Het landschap bestaat voornamelijk uit zompige rijstvelden en bamboehagen.

Tijdens je vakantie in Vietnam moet je aan twee dingen wennen. Het lawaai en het feit dat je overal wordt lastiggevallen. Nooit en nergens is het stil, overal hoor je claxonnerende auto`s, harde radio`s en televisies, slaande deuren, kraaiende hanen, blaffende honden enz. En je wordt door iedereen lastiggevallen. Riksjarijders en schoenpoeters lopen je overal achterna en overal kom je mannen tegen die je een winkel of restaurant in willen slepen.

Heb je weinig kennis van Vietnam? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Vietnam
Officiele naam:
Socialistische Republiek Vietnam
ISO:
VN
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Hanoi
Inwoners:
+/- 82100000
Taal:
Vietnamees
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +7
Munteenheid:
Dong
Klimaat:
Tropisch Moessonklimaat
Oppervlakte:
331689 km≤
Beste reistijd:
december - februari

De muziek van Vietnam heeft 3 verschillende thema's, overeenkomstig met de 3 gebieden van Vietnam: Bắc of het Noorden, Trung of Centraal, en Nam of Zuiden. De noordelijke klassieke muziek is de oudste van Vietnam en is traditioneel. Deze muziekstroming stamt uit de tijd van de Mongoolse invasies, toen de Vietnamezen een Chinese opera hoogtij vierden. De centrale klassieke muziek vertoont invloeden van de Champacultuur dankzij zijn melancholische melodieŽn. De zuidelijke muziek heeft een levendig karakter.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Vietnam krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 105 ervaringen:

8,7 105 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 35 met 105 resultaten

plaats: van Hanoi nar Ho Chi Minh, reisperiode: februari 2020

Ik heb een 7 voor het strand gegeven, omdat bij ons hotel het strand in Hoi An door een storm was weggeslagen, dus dat viel een beetje. Verder is het eten in restaurants altijd uitstekend geweest, een street safari in Hanoi was ook echt heel lekker, overal lieve mensen tegenkomen en je kunt er heel goed uitgaan, rooftops in de grote steden met uitzicht over de stad, geweldig!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: varierend, reisperiode: februari 2020

We zijn in Hanoi, Hoi An, Ho Chi Min City en Phu Quoc geweest, tussen die steden merk je veel verschillen. Kwa eten vonden we hoe zuidelijker hoe lekkerder. Maar prachtig land en we hebben genoten.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Rondreis, reisperiode: november 2019

Persoonlijk vond ik de rust en de natuur van Hallong Bay het mooist. De drukte van Ho Chi Minh stad dan weer minder aangenaam maar dit is heel persoonlijk. Prachtig land met superlieve gastvrije mensen

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Vietnam

Nachtmarkt (Hoi An)

Nachtmarkt
Nachtmarkt

Als je in Hoi An bent, moet je zeker een bezoekje brengen aan de night market. De bewoners van Hoi An zetten al vroeg in de avond hun kraampjes klaar om allerlei verschillende dingen aan je te verkopen. Voorbeelden zijn etenswaren (verse ananas en mango, maar ook Vietnamees streetfood), kleding, souvenirs en heel veel lampionnen. Als je de markt gezien hebt, kun je nog verder door Hoi An wandelen. Heel Hoi An is 's avonds verlicht, wat zorgt voor een prachtig gezicht. Je kunt ook met een bootje meevaren of plaatsnemen in een gezellige bar voor een cocktail.

Japanse Brug (Hoi An)

Japanse Brug
Japanse Brug

De Japanse Brug in Hoi An is een typisch voorbeeld van architectuur uit de 17e eeuw. Het doel van de brug was om de Japanners met de Chinese handelaren in contact te brengen, die aan de oostkant van het kanaaltje woonden. Het was een soort symbool van vrede. Tegenwoordig is het een populaire toeristische bezienswaardigheid. De Japanse brug is gelegen in het oude, rustige gedeelte van Hoi An, waar geen auto's en scooters mogen rijden.

Het Museum of Royal Fine Arts (Huť)

Het Museum of Royal Fine Arts is gewijd aan het behoud van de keizerlijke erfenis van Vietnam. Je kunt hier onder andere overblijfselen uit het keizerlijk verleden bezichtigen maar ook een aantal verbluffende kunstwerken uit die tijd. Daarnaast kan je er ook toga's, wapens en meubels bekijken. Een aantal opmerkelijke stukken zijn de voorwerpen uit de collectie van de Nguyen dynastie.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Vietnamese keuken is fijn, licht, niet duur en erg gevarieerd. Bij sommige gerechten proef je de invloed van de Chinese keuken. Je eet altijd en overal met stokjes.

Nu oc mam is een bruine saus, verkregen door de gisting van gezouten vis. In het hele land wordt dit gezien als een lekkernij.

Rijst is van groot belang in de keuken. Er zijn drie soorten rijst; gewone rijst met ronde witte korrels, kleefrijst met ondoorschijnende korrels en de langkorrelige geparfumeerde rijst.

Pho is een van de gangbaarste gerechten. Het woord pho kom je overal tegen. Het betekent dat je er soep kunt krijgen. Pho is een noedelsoep, getrokken uit een bouillon van beenderen en nu oc mam.

Mien Luon is een palingsoep met doorschijnende vermecelli, gemaakt van rijstmeel en maniokpoeder.

Nem is een van de specialiteiten van de Vietnamese keuken. Het is een opgerolde rijstpannenkoek met als ingrediënten vermecelli, krab, stukjes varkensvlees, ui, eieren en zeepaddestoelen.

Banh chung is zout gebak en wordt alleen gegeten tijdens het Tet-feest (Vietnamees nieuwjaar). Het is gemaakt van kleefrijst, gewikkeld in lataan- of banaanbladeren. Er zitten spliterwten en stukjes gezouten en gepepperd varkensvlees in.

Thee is de nationale drank.

Bier is erg populair. In het hele land vind je cafés die het plaatselijk gebrouwen bia hoi serveren. De bekendste merken zijn Saigon Beer, Tiger Beer, 333, Bivina en (sinds kort) San Miguel.

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij, Vietnam Airlines, heeft lang een slechte naam gehad. Maar sinds de economische openheid en de hulp van Air France gaat het de goede kant op.

Vietnam is door zijn ligging niet gemakkelijk over land bereikbaar. Inkomend toerisme is dan ook voornamelijk aangewezen op lucht- en zeevervoer.

KLM vliegt naar Ho Chi Min Stad en Hanoi.

Het milieuvriendelijkste vervoermiddel is de riksjafiets. Deze fiets heeft een lange geschiedenis en is ooit ontworpen door een fransman. Spreek altijd voor vertrek de prijs af.

In de grote steden zijn privétaximaatschappijen. De prijs kan je aflezen op de meter. Het is een betrouwbare en goedkope manier om je te verplaatsen.

Er is een redelijk uitgebreid busnetwerk. Alleen zijn de meeste wegen niet verhard en dat kan, vooral in het regenseizoen, tot grote moeilijkheden zorgen.

Er zijn enkele treintrajecten. De trein is vaak langzamer dan de bus, maar wel veiliger en je hebt meer beenruimte.

Visum

Voor een vakantie in Vietnam heb je een visum nodig en het paspoort dient nog 1 maand geldig te zijn na de verloopdatum van het visum. Het visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Vietnam in Den Haag.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Vietnam ligt lager dan in Nederland.

De officiele munteenheid van Vietnam is de dong.

Veiligheid

Vietnam is een veilig land om in te reizen. Let, vooral in de grote steden, op zakkenrollers.

Medische informatie

Het lokale systeem van gezondheidszorg is erg gebrekkig. Buiten de grote steden kan je alleen in een ziekenuis naar de dokter. Er zijn geen doktersposten. Sinds kort zijn er wel een aantal privégezondheidscentra waar de medische verzorging wel goed is.

Voor een bezoek aan Vietnam zijn geen inentingen verplicht. Sommige inentingen worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

De bevolking is geconcentreerd in de twee belangrijke rivierdelta's. De etnische Vietnamezen vertegenwoordigen meer dan 85% van de bevolking. Zij spreken een Annamese-Muong taal. Er zijn ongeveer 50 minderheidsgroepen in de hooglanden.

Het Vietnamese leven is sinds eeuwen doorweven met overtuigingen en waarden, die voortkomen uit de verering van de ouders, uit het boeddhisme, uit het confucianisme, het taoïsme, het christendom en (in mindere mate) uit de islam.

De landbouw is het primaire beroep onder de bevolking, en rijst is veruit het belangrijkste gewas. De Mekong en Rode rivierdelta's behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld.

De muziek van Vietnam heeft drie verschillende thema's, overeenkomstig met de drie gebieden van Vietnam: Bắc of het Noorden, Trung of Centraal, en Nam of Zuiden. De noordelijke klassieke muziek is de oudste van Vietnam en is traditioneel. Deze muziekstroming stamt uit de tijd van de Mongoolse invasies, toen de Vietnamezen een Chinese opera hoogtij vierden. De centrale klassieke muziek vertoont invloeden van de Champacultuur dankzij zijn melancholische melodieën. De zuidelijke muziek heeft een levendig karakter.

De Vietnamese kalender kent een hele reeks feesten, de meeste zijn van religieuze oorsprong. In de meeste boeddhistische, confucianistische en taoïstische feesten overheerst de Chinese invloed. De Vietnamezen vereren hun voorouders. De verjaardag van de dood van een (groot)ouder is vaak een gelegenheid voor een bijeenkomst rond het familiealtaar en een bezoek aan de pagode.

Ao Dai is de traditionele tuniek voor de Vietnamese vrouwen. Hij is gemaakt van een zeer fijne stof en bestaat in verschillende felle kleuren.

De taal

In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Vietnamees is een van de weinige Aziatische talen dat Romeinse letters gebruikt. De uitspraak en het leggen van de klemtoon is voor ons erg moeilijk. Hetzelfde woord kan iets totaal anders betekenen al naar gelang het wordt uitgeproken op een scherpe, dalende, doffe of vragende toon.

Flora & Fauna

De grote landschappelijke verschillen zorgt in Vietnam voor een zeer gevarieerde dierenwereld. Er zijn ongeveer 270 soorten zoogdieren. De meest bekende zijn de Indische olifant, herten, neushoorns en een aantal apen, zoals de langoer of hoelman, makaak, resusaap en gibbon. Bedreigde diersoorten zijn tijger, luipaard, zwarte beer, serow (een berggeit), douc langoer en de Indische olifant.

Vietnam telt bijna 800 vogelsoorten, waaronder ooievaars, reigers, fazanten, neushoornvogels en pauwen. Er zijn 180 soorten reptielen waaronder veel slangensoorten, o.a. pythons, cobra’s en de zeer giftige krait.

Vietnam is een van de weinige landen ter wereld waar nog regelmatig onbekende soorten worden ontdekt. In het regenwoud van Vu Quang (langs de grens met Laos) werd een op een oryx lijkend dier gevangen, de ‘sao la’. Sindsdien zijn er nog meer zoogdiersoorten ontdekt, waaronder een reuzenmuntjak.

Door de topografische verschillen in Vietnam heeft het land een grote verscheidenheid van flora in de bergen, de tropische bossen en op de vlakten en plateaus. Vooral op de hoger gelegen gebieden domineert het tropisch regenwoud, dat tegenwoordig nog voor ongeveer 40% het landoppervlak van Vietnam bedekt. Het tropische regenwoud herbergt ca. 7000 plantensoorten.
In de drogere delen van Vietnam komen loofverliezende tropische moessonwouden en savannen voor, langs de kust mangrovebossen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Vietnam gaat terug tot voor onze jaartelling. Een van de eerste Vietnamese staten is Dai Viet Quoc (Groot Viet Land/Rijk). Het woord Viet is hierin een verwijzing naar het volk, maar het land had verschillende locaties in hedendaags China en Vietnam. Vietnam was de grootste tijd van zijn bestaan een Vazaal of provincie van keizerlijk China. In sommige periodes was het rijk volledig onafhankelijk. Deze Chinese invloed deed zich gelden in de taal, de cultuur, de regeringsstructuur en de structuur van het keizerschap. Deze zijn allemaal gebaseerd op de leer van Confucius. De naam, Dai Viet Quoc, was officieel erkend door de Chinese keizer.

In 1772 begon de Tay Son-rebellie tegen de heerschappij van de Le-dynastie. Deze opstand mislukte uiteindelijk en leidde tot de komst van de eerste keizer van de Nguyen familie, Gia Long. Hij werd geholpen bij het terugwinnen van de macht door de Franse priester Pierre Pigneau de Behaine. Mede hierdoor werd de Franse interesse in Vietnam verder aangewakkerd. De vervolging van Franse missionarissen door keizer Tu Duc was voor de Fransen de directe aanleiding om op 5 juni 1862 Cochin China over te nemen als kolonie.

Ondertussen was Vietnam twee keer van naam veranderd; in 1804 in Viet Nam Quoc (Vietzuidland/-rijk) en op 15 februari 1839 in Dai Nam Quoc (Groot zuidland/-rijk). De laatste verandering was overigens zonder toestemming van de Chinese keizer. Op 25 augustus 1883 werden de twee andere delen van het land, Annam en Tonkin, protectoraten van Frankrijk. De Fransen schaften het gebruik van de naam Vietnam volledig af in alle documenten. De inwoners van Cochin China, Annam en Tonkin werden vanaf dat moment door de Fransen Annamieten genoemd. Vervolgens werd op 17 oktober 1887 de Unie van Indochina gevormd, behalve Cochin China, Annam en Tonkin gingen ook Cambodja en Laos hiervan deel uit maken.

Ho Chi Minh, de leider van het Viet Minh verzet, roept op 2 september 1945 in Hanoi de onafhankelijkheid uit. Hiermee wordt Vietnam de facto verdeeld in twee staten: Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. Deze verdeling wordt geformaliseerd op 21 juli 1954 in de akkoorden van Genève. Na een lange oorlog tegen eerst de Fransen en later de Amerikaanse troepen, die gestuurd waren om Zuid-Vietnam bij te staan, wordt Vietnam op 2 juli 1976 officieel herenigd als de socialistische republiek Vietnam.

Heeft u interesse in een reis naar Vietnam? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing