Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Kruger National Park

Kruger National Park
Kruger National Park
Kaart met locatie Kruger National Park

Er zijn op het moment in Zuid-Afrika 20 nationale parken. Hier is het Kruger National Park de oudste van. Het werd in 1889 gesticht toen er eigenlijk nog niet veel groot wild te vinden was in het land. Je kunt het park via een georganiseerde tour bekijken maar ook met eigen vervoer. Dit kan zowel overdag als 's nachts. Er zijn in het park bijna 2.000 plantensoorten aanwezig. Ook zijn er 114 verschillende reptielsoorten en staat het park bekend om de Big Five. Hier behoren de leeuw, de buffel, de neushoorn, de olifant en het luipaard tot. Het Kruger Park heeft ook een relatief groot aantal wilde honden, wat een bedreigde diersoort is.

Wilderness National Park

In Western Cape ligt langs de kust het Wilderness National Park. Het ligt de Tuinroute, vlakbij het plaatsje Knysna. In dit park staat water vooral centraal. Het wordt omringd door het nationale merengebied en door het park zelf stromen nog 5 rivieren en liggen er 4 meren. Ook ligt het park aan de kust, waardoor 79 van de 100 watervogelsoorten uit Zuid-Afrika hier voorkomen.

Winkelen in Zuid-Afrika

Als je even geen zin hebt in het strand, een culturele trip of een bezoek aan een museum kun je ook prima shoppen in Zuid-Afrika. Er zijn tal van mogelijkheden, zo kun je modern gaan shoppen in een van de vele grote winkelcentra maar kun je ook lokale souvenirs kopen op de markt. Een groot winkelcentrum in Pretoria is Menlyn Park Shopping, hier vind je meer dan 300 winkels, 15 bioscopen en veel restaurants. Op het dak bevindt zich daarnaast ook de Menlyn Drive, een bioscoop. Ook het V&A Waterfront in Kaapstad is populair bij winkelliefhebbers. Het gigantische winkelcentrum met meer dan 400 winkels ligt in de haven van Kaapstad. Hier vind je traditionele ambacht maar ook bekende internationale winkels. Bij de kraampjes kun je lekkere lokale gerechten kopen.

Golfen in Zuid-Afrika

Golfen in Zuid-Afrika
Golfen in Zuid-Afrika

Golfen is een populaire sport in Zuid-Afrika, mede door het indrukwekkende landschap dat de meeste holes omringd. Op de Royal Cape bijvoorbeeld is het berglandschap prachtig. De golfbaan ligt iets ten noorden van Kaapstad en is de eerste baan in Zuid-Afrika. In Mpumalanga ligt ook een golfclub, waar je werkelijk verrast zult worden door de prachtige inheemse flora. In Lost City is ook een golfclub, waar in de waterhindernis van de 13e hole echte krokodillen zwemmen! Bij deze club heb je een prachtig uitzicht over zee.

Vissen in Zuid-Afrika

Vissen in Zuid-Afrika
Vissen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn volop vismogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld gaan vissen langs de Westcoast. Waar de koude- en warme oceaanstromen bij elkaar komen, vind je een groot scala aan vissen. Ook in Maputoland of tijdens een game reserve kun je perfect vissen. Zuid-Afrika is zeer veelzijdig in het vissen. Zo kun je er vliegvissen, kitevissen, diepzeevissen en sportvissen. De onderwaterwereld van Zuid-Afrika is zeer divers en bijzonder.

Stranden van Zuid-Afrika

Stranden van Zuid-Afrika
Stranden van Zuid-Afrika

De kust van Zuid-Afrika is bijna 2.800 kilometer lang en hier liggen dus ook diverse mooie stranden aan. Je hebt ze in allerlei verschillende soorten. Van wilde baaien bij Kosi Bay Nature Reserve tot aan de lange en populaire stranden bij Durban. Er zijn daarnaast ook 14 stranden in Zuid-Afrika die de Blue Flag Award hebben gekregen. Dit zijn stranden die speciale aandacht besteden aan veiligheid en milieu. Je kunt het best gaan zwemmen in de zomer, die loopt van december tot en met februari, omdat het water dan lekker warm is.

Nationaal Museum in Bloemfontein (Bloemfontein)

In Bloemenfontein staat het Nationaal Museum dat is opgericht in 1877. Je vindt er onder andere geschiedenis over de cultuur en natuur van Zuid-Afrika, maar ook is het een kunstmuseum. Verder omvat het museum 13 verschillende onderzoeksafdelingen, zoals bijvoorbeeld natuurwetenschappen, en zit het Art Museum er ook. Bijzonder is de collectie fossielen van dinosauriërs en de reconstructie van een 19e-eeuwse straat in Bloemenfontein.

Free State National Botanical Garden (Bloemfontein)

Free State National Botanical Garden
Free State National Botanical Garden
Kaart met locatie Free State National Botanical Garden

Bloemfontein staat bekend als 'City of Roses' vanwege de bloemenrijkdom die stichters van de stad hier aantroffen. Benieuwd geworden naar deze prachtige bloemen? Breng dan zeker een bezoekje aan Free State National Botanical Garden. De botanische tuinen zijn gewijd aan het kweken en het tonen van de gevarieerde flora van deze regio. Er zijn maar liefst 6 tuinen met meer dan 400 plantsoorten. Rozen zijn natuurlijk prominent aanwezig. De tuinen zijn gelegen in een bosrijke omgeving waardoor het een geliefde locatie is bij wandelaars. Je kunt hier mooie wandelingen maken of middels een rondleiding het landschap bewonderen. De natuurgebieden van de tuinen zijn een paradijs voor dieren. Je kunt hier verschillende zoogdieren, reptielen en vogelsoorten spotten. De tuinen zijn vanuit een historisch oogpunt ook interessant. Zo worden er diverse relieken uit de Prehistorie tentoongesteld.

Oorlogsmuseum van die Boerenrepublieke (Bloemfontein)

Oorlogsmuseum van die Boerenrepublieke
Oorlogsmuseum van die Boerenrepublieke
Kaart met locatie Oorlogsmuseum van die Boerenrepublieke

Oorlogsmuseum van die Boererepublieke is een bijzonder museum in Bloemfontein. In dit historische museum staat de Tweede Boerenoorlog centraal. Tijdens deze strijd verloor de lokale bevolking de strijd tegen de Britten en werd het een kolonie van het Britse koloniale rijk. Dit is een van de weinige museum die in het teken staat van de Boerenoorlogen tussen 1899 en 1902. Het museum heeft een unieke kunstcollectie en geeft de bezoekers tevens de mogelijkheid om de omstandigheden waarin de oorlogen tot stand kwamen beter te begrijpen. Op dezelfde locatie is het Nationale Vrouwenmonument te zien. Dit monument is ter herinnering aan de ellende, die vrouwen en kinderen hebben doorstaan tijdens de Tweede Boerenoorlog.

Die Groot Gat (Kimberley)

Die Groot Gat
Die Groot Gat
Kaart met locatie Die Groot Gat

Die Groot Gat, ook wel The Big Hole genoemd, is een
 enorm gat midden in de stad Kimberley. Het was voorheen een ondergrondse mijn. Het gat is ruim 215 meter diep en gevuld met azuurblauw water. Er wordt gezegd dat dit het grootste met de hand gegraven gat ter wereld is. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, is niet duidelijk. Je kunt Die Groot Gat tegenwoordig nog steeds bezoeken, ook is het aan te raden om dan een bezoekje te brengen aan het naastgelegen openluchtmuseum.

Kimberley Mine Museum (Kimberley)

Kimberley Mine Museum
Kimberley Mine Museum
Kaart met locatie Kimberley Mine Museum

Naast Die Groot Gat (The Big Hole) ligt het Kimberley Mine Museum, waar je een goede indruk krijgt van het leven tijdens de diamantkoorts. Het openluchtmuseum laat goed zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Zo hebben ze de huizen en de kerk volledig nagemaakt. Je kunt ook de Transport Hall bezoeken met een groot assortiment aan 19e-eeuwse voertuigen. In de Beers Hall zijn veel ruwe diamanten, stenen en sieraden te zien. Een replica van de eerste diamant die gevonden werd in Zuid-Afrika is hier ook te zien. Deze diamant staat bekend als de Eureka en is gevonden door de 15-jarige Erasmus Jacobs. Wat erg populair is in het museum is het uitkijkpunt over The Big Hole.

The Honoured Dead Memorial (Kimberley)

The Honoured Dead Memorial
The Honoured Dead Memorial
Kaart met locatie The Honoured Dead Memorial

Het Honoured Dead Memorial is een provinciaal erfgoed. Het monument is ontworpen door Herbert Baker, ter nagedachtenis aan de soldaten die sneuvelden tijdens het beleg van Kimberley in 1899 tijdens de Tweede Boerenoorlog. Honoured Dead Memorial is tevens het graf van 27 soldaten. Het monument is gemaakt van zandsteen uit de Matopo Hills in Zimbabwe. Het herdenkingsmonument ligt op een kruispunt van vijf wegen die bij elkaar komen. 

Apartheid Museum (Johannesburg)

Apartheid Museum
Apartheid Museum
Kaart met locatie Apartheid Museum

Een bezienswaardigheid die zelden wordt overgeslagen bij een bezoek aan Johannesburg is het Apartheid Museum. Dit museum staat volledig in het teken van de donkere geschiedenis van de apartheid, waarbij de plaatselijke bevolking van elkaar gescheiden werd om de blanke dominantie te behouden. Bij de ingang van het museum kun je ervaren hoe dat voelde. De bezoekers krijgen een entreebewijs met daarop 'White' en 'Non-White'. Er zijn tevens twee aparte ingangen. Welke ingang jij gebruikt is afhankelijk van je ticket. In dit museum wordt uitgebreid toegelicht hoe de rassenscheiding tot stand is gekomen. De expositie bestaat uit veel beeldmateriaal waardoor het wellicht te schokkend is voor kinderen jonger dan 11 jaar. Het Apartheid Museum kan niet bestempeld worden als 'leuk', maar wel als zeer indrukwekkend.

Gold Reef City (Johannesburg)

Gold Reef City
Gold Reef City
Kaart met locatie Gold Reef City

Gold Reef City is een amusementenpark met een bijzonder tintje. Het park is namelijk gebouwd rondom een diepe goudmijn uit de 19e eeuw. Je kunt hier dus niet alleen uitleven in de vele attracties (achtbanen, een reuzenrad en nog veel meer) maar ook een beeld krijgen van de goudkoorts die in de 19e eeuw heerste in Johannesburg. Een mijnwerkerstadje is hier nagebouwd met woonhuizen, een drukkerij, een brouwerij, bank en een bioscoop. Je kunt zelfs afdalen in de mijn en beleven hoe het goud destijds werd gewonnen. Gold Reef City is een park waar amusement gecombineerd wordt met historie.

Soweto (Johannesburg)

Soweto
Soweto
Kaart met locatie Soweto

Een veelbezochte plek nabij Johannesburg is Soweto, dit is een grote en bekende township. Het is tegenwoordig een levendige mix van het Afrikaanse straatleven, oude krottenwijken en nieuwe wijken met restaurants. Soweto wordt gezien als een belangrijk symbool van de Zuid-Afrikaanse apartheidsgeschiedenis. Vanuit Soweto werd namelijk veel van het verzet tegen de Apartheid georganiseerd. Het is tevens de plaats waar Nobelprijswinnaars Desmond Tutu en Nelson Mandela hebben gewoond. Een populaire bezienswaardigheid in Soweto zijn de felgekleurde Orlando Towers.

SAB World of Beer (Johannesburg)

SAB World of Beer
SAB World of Beer
Kaart met locatie SAB World of Beer

Een leuke bezienswaardigheid in Johannesburg is het biermuseum. In dit museum wordt de nadruk gelegd op de Zuid-Afrikaanse bieren en hoe het land kennismaakte met bier. Het is een leuke manier om meer te leren over het populaire drankje. De tour begint met de geschiedenis van het bier gevolgd door een bezoek aan een nagebouwd Afrikaans dorp. Vervolgens kun je het brouwproces volgen via een video. Je eindigt natuurlijk in de Tap Room waar twee koude biertjes voor je klaarstaan.

Constitution Hill (Johannesburg)

Constitution Hill is een belangrijke bezienswaardigheid in het centrum van Johannesburg. Constitution Hill heeft hetzelfde doel als het Apartheidmuseum: het laten zien van de pijnlijke geschiedenis van Zuid-Afrika. Dit voormalige verdedigingsfort werd vroeger gebruikt als gevangenis. Een beroemde ex-gevangene die hier heeft gezeten is Nelson Mandela. Met veel beeld- en filmmateriaal worden de Apartheidsjaren weergegeven. Hier is ook het Constitutional Court gevestigd, ook deze is te bezoeken. Constitution Hill is op een heuvel gebouwd waardoor je een bijzonder uitzicht over de binnenstad hebt.

Pretoria Zoo (Pretoria)

Pretoria Zoo
Pretoria Zoo
Kaart met locatie Pretoria Zoo

De Pretoria Zoo midden in het centrum van Pretoria is een aanrader voor iedereen. Zo kun je een bezoek brengen aan de gorilla huizen, de Afrikaanse pelsrobben, het aquarium, de bedreigde Komodo draak en het reptielenpark. Ook zijn er een aantal fokprogramma's voor zeldzame diersoorten. De Pretoria Zoo is de grootste dierentuin in het land. Het is leuk om met een golfkar of handkar door het park te rijden. Ook kun je de dierentuin Choo-Choo trein nemen. Bijzonder is de kabelbaan in de dierentuin, die je naar de bergtop brengt in een 7 minuten durende rit.

Voortrekker Monument (Pretoria)

Voortrekker Monument
Voortrekker Monument
Kaart met locatie Voortrekker Monument

Het Voortrekker Monument is een zwaar granieten monument ter nagedachtenis van de Voortrekkers en beeldt twee belangrijke mijlpalen uit. Voortrekkers waren blanke Zuid-Afrikaanse boeren die verschillende boerenrepublieken oprichtten. Deze boerenrepublieken leidden tot de oprichting van de Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek. Op het monument symboliseren twee belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Voortrekkers. Het gaat hierbij om de Grote Trek en de Slag bij Bloedrivier. Het monument is ontworpen door Gerard Moerdijk. Vanuit bijna heel Pretoria kan het monument gezien worden, het ligt namelijk op een heuvel.

Uniegebouw (Pretoria)

Uniegebouw
Uniegebouw
Kaart met locatie Uniegebouw

Een zeer indrukwekkend gebouw in Pretoria is het Uniegebouw. Het gebouw is de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en kijkt uit over Pretoria. Het gebouw is voornamelijk opgetrokken uit zandsteen en bestaat uit meerdere delen. Het is in de vorm van een halve maan gebouwd. Om het Uniegebouw ligt een grote tuin met verschillende inheemse planten. Nabij het gebouw staat ook een mooi amfitheater. Het Uniegebouw is wereldwijd bekend geworden nadat Nelson Mandela als eerste democratische president hier werd ingehuldigd.

Museum Kasteel de Goede Hoop (Kaapstad)

Het oudste gebouw van Zuid-Afrika ligt in Kaapstad en is het museum Kasteel de Goede Hoop. Het is gebouwd tussen 1666 en 1679 door de Oost-Indische Compagnie. De klok in de klokkenstoel komt oorspronkelijk in 1697, gegoten in Amsterdam, en ook het kasteel is nog volledig intact gebleven. In het kasteel is nu een museum over de militaire geschiedenis van de Kaap, de omgeving en het kasteel zelf. Je kunt er onder andere een kunstverzameling zien, historische gebruiksvoorwerpen maar ook kun je de martelkamer, de binnenplaats en de smederij bekijken.

South African Museum (Kaapstad)

Het South African Museum in Kaapstad is het oudste museum van het land en is opgericht in 1825. Je maakt in dit museum onder andere kennis met de diverse cultuur en natuur van Afrika. Het gebouw telt 4 verdiepingen waar allerlei verschillende exposities zijn. Je vindt er bijvoorbeeld afdelingen met rotstekeningen, meteorieten, vogels, aardewerk, walvisskeletten en een planetarium. Ook geven ze je hier uitleg over de sterrenhemel op het zuidelijk halfrond.

Markt in Kaapstad (Kaapstad)

Markt in Kaapstad
Markt in Kaapstad
Kaart met locatie Markt in Kaapstad

In Kaapstad is elke woensdag- en zaterdagochtend op de Grand Parade een gezellige markt. Ook Green Square is een populaire markt bij toeristen, wat tussen Longmarket Street en Shortmarket Street ligt. De markt ligt echt in het midden van de stad en staat vol met toeristische hebbedingetjes. Hier kun je één van de vele klassieke Afrikaanse souvenirs kopen bij de talloze kraampjes. Als laatst is de vismarkt in Kaapstad erg populair. Hier koopt de lokale bevolking haar vis dagelijks.

Tafelberg (Kaapstad)

Tafelberg
Tafelberg
Kaart met locatie Tafelberg

De Tafelberg is een imposante berg die uitkijkt over Kaapstad. Deze berg wordt gezien als het symbool van Kaapstad en staat dan ook vaak bovenaan het lijstje van vele reizigers. De Tafelberg en haar omgeving zijn sinds 1998 een nationaal park. Je kunt de berg te voet beklimmen. Er zijn verschillende wandelroutes variërend in niveau. Ben je geen wandelliefhebber? Ga dan met de kabelbaan omhoog. De cabine draait langzaam rond zodat je de omgeving goed kunt zien. Met de kabelbaan ben je in een paar minuten boven. Hoe je er ook komt:  eenmaal aangekomen op de top van de berg kun je genieten van een fantastisch uitzicht.

Robbeneiland (Kaapstad)

Robbeneiland
Robbeneiland
Kaart met locatie Robbeneiland

Robbeneiland is een klein eilandje voor de kust van Kaapstad. De overtocht naar het eiland maak je per boot vanaf de haven van het Victoria & Alfred Waterfront. Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti-apartheidsstrijders. Het eiland werd echter al veel langer gebruikt als gevangenis. Het diende tevens als militaire basis en leprakolonie. Dit is tegenwoordig natuurlijk niet meet het geval.  Je kunt de voormalige gevangenis bezoeken met een rondleiding. Deze rondleidingen zijn vaak onder leiding van een ex-gevangene. Dit maakt een bezoek aan het eiland en de gevangenis nog indrukwekkender.

Nelson Mandela Metropolitan Art Museum (Port Elizabeth)

Het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum is gelegen in St. George's Park en herbergt vooral Zuid-Afrikaanse kunst. Het museum is gespecialiseerd  in de kunst van de provincie Oost-Kaap. Je kunt hier echter ook Britse kunst en items uit China bewonderen. Er zijn veel tijdelijke tentoonstellingen zodat het museum keer-op-keer interessant blijft om te bezoeken. Het museum is dagelijks geopend. Elke dinsdagochtend is het museum echter gesloten.

Bayworld (Port Elizabeth)

Bayworld
Bayworld
Kaart met locatie Bayworld

Bayworld is een grootste museumcomplexen van Zuid-Afrika. Hier zijn maar liefst vier musea gevestigd. Het Port Elizabeth Museum is zonder twijfel een van de oudste musea van Zuid-Afrika. De geschiedenis van het land staat in dit museum centraal. Wie dol is op dolfijnen moet zeker een bezoekje brengen aan Oceanarium. Dit is een waterparadijs waar je o.a. dolfijnenshows kunt zien. Slangenliefhebbers kunnen terecht in het Snake Park en Castle Hill is een oud Victoriaans huis. In dit 19e eeuwse huis kun je zien hoe de eerste kolonisten van Port Elizabeth leefden.

Kragga Kamma Game Park (Port Elizabeth)

Kragga Kamma Game Park
Kragga Kamma Game Park
Kaart met locatie Kragga Kamma Game Park

Kragga Kamma Game Park is een natuurreservaat in de omgeving van Port Elizabeth dat zeker de moeite waard is. Dit park is de thuisbasis van vele Afrikaanse dieren zoals de witte neushoorn, buffels, jachtluipaarden, giraffen, zebras en nog veel meer diersoorten.  De dieren lopen hier vrij rond in een natuurlijke omgeving. Je kunt het park met je eigen auto verkennen door de goed onderhouden wegen te volgen. Voor degenen die echt dicht bij de dieren willen komen, is het mogelijk om een rondleiding van twee uur lang te doen. Je rijdt dan met een gids rond in een open Landrover. De gids kan je alles vertellen over het gebied en haar bewoners.

Golden Mile (Durban)

Golden Mile
Golden Mile
Kaart met locatie Golden Mile

Zoals de naam al een beetje verklapt is Golden Mile het 'gouden strand' van Durban. Dit recreatiegebied is ruim 6,4 kilometer lang en enorm geliefd bij zowel de toeristen als de lokale bevolking. Vanwege de aangename temperaturen is het heerlijk om een dagje te zonnebaden of een duik te nemen in de zee. Golden Mile wordt gezien als een van de veiligste zwemstranden in Zuid-Afrika. Ook de boulevard wordt veel gebruikt door wandelaars, fietsers en joggers.

uShaka Marine World (Durban)

uShaka Marine World
uShaka Marine World
Kaart met locatie uShaka Marine World

uShaka Marine World is 'the place to be' voor waterpret en om de onderwaterwereld te ontdekken. Dit waterparadijs bestaat uit een winkelcentrum, waterpretpark, restaurants, foodcourt, aquarium en een dolfinarium. Leef je uit in de vele zwembaden met glijbanen, bezoek een van de dolfijnen- en zeehondenshows of bewonder de mooist vissen in het aquarium. Er is hier dus genoeg te zien en te doen! uShaka Marine World is gelegen aan de Golden Mile. Deze populaire attractie is een aanrader voor gezinnen.

The Victoria Street Market (Durban)

The Victoria Street Market
The Victoria Street Market
Kaart met locatie The Victoria Street Market

The Victoria Street Market kwam in 1980 ter vervanging van de Indian Market, deze markt werd verwoest door een brand. The Victoria Street Market is een 'must-do' voor cultuurliefhebbers. Nergens anders in Durban kun je de Afro-Oosterse sfeer zo goed beleven als op deze markt. Ervaar de culturele diversiteit van Durban wanneer je langs de 170 kraampjes struint. De verkopers bieden verschillende Afrikaanse en Oosterse producten aan. Gezien de historische banden van Durban en India zijn de Indiase invloeden ook hier goed terug te zien. De markt is verspreid over twee verdiepingen. Op de begane verdieping kun je lokale groentes, fruit, vlees en vis kopen. De eerste verdieping is voor toeristen de ideale plek om leuke souvenirs aan te schaffen. De markt bevindt zich op de hoek van Victoria Street en Queen Street en is dagelijks te bezoeken.