Acacia Zuid-Afrika Kalahari-woestijnAcacia Zuid-Afrika Kalahari-woestijn

Zuid-Afrika ligt tussen de Atlantische en de Indische Oceaan in. Het grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.

Hoge steile rotswanden scheiden de kustgebieden van het plateau in het binnenland. De mooiste zijn die van de Drakensbergen. Kaap Agulhas is het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika. Het is een vrij droog land en er zijn weinig natuurlijke wouden en meren. Je vindt er uiteenlopende landschappen zoals maanlandschap, woestijn en subtropische bossen.

Zuid-Afrika telt 44 miljoen inwoners en is 17x zo groot als Nederland en België samen.

Afrikaanse Feestdagen
1 januari Nieuwjaar
21 maart Mensenrechtendag
27 april Vrijheidsdag
16 juni Jeugddag
9 augustus Nationale Vrouwendag
24 september Erfenisdag
16 december Verzoeningsdag
25 december Kerstmis
26 december Welwillendheidsdag

Ervaringen

Er zijn 35 ervaringen ingevuld; Zuid-Afrika krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in mei 2015

We hebben een rondreis met de auto gedaan in Zuid-Afrika, goed te doen, even wennen aan links rijden maar went snel ,wegen zijn rustig ,goed te over zien. Accommodaties zeer goed,heerlijke bedden ,heerlijk eten,vriendelijk personeel.

bezocht dit land in mei 2015

St. Lucia is een superrelaxed plaatsje. Vanaf het moment dat je de brug over rijdt, heb je het idee in een aparte speciale stad terecht te zijn gekomen. Zo lieflijk, rustig en met mooie natuur. Wij hebben hier 3 dagen genoten van een boottocht, de lokale bevolking, het strand, natuurgebied, shoppen en 3 avonden zelf je restaurant uitkiezen.

bezocht dit land in december 2014

Kaapstad is een mooie stad, prachtige natuur vooral op de Tafelberg (flora) en Signal Hill (zonsondergang en in de Botanische Tuinen (protea). Veel restaurants en winkels onder andere in Waterfront, mooi stadspark (Compagniestuinen), fort De Goede Hoop. En vooral heel veel vriendelijke mensen. We hebben ons nooit onveilig gevoeld; we hebben veel gewandeld en 's avonds namen we een taxi (niet duur) en aan bedelaars waren we snel gewend, gewoon doorlopen dan heb je nergens last van. Volgende keer gaan we langer (nu vier dagen) naar Kaapstad.

bezocht dit land in oktober 2014

Het Drakensbergen is een schitterende plek. Ons geusthouse (antbear geusthouse) was gebouwd op een berg. Hierdoor hadden we een super mooi uitzicht over het gebied. In het Drakensbergen heb je adembenemende vergezichten. Ook zijn er in het gebied veel activiteiten te doen. De populairste activiteit is het wandelen (hiken) door het gebied. Ook kan je genieten van een sprookjesachtige zonsopkomst of zonsondergang. En wij hadden nog nooit zo een mooie sterrenhemel gezien! Het is een plek waar je heerlijk kan ontspannen maar ook actief bezig kan zijn!

bezocht dit land in oktober 2014

Het is een geweldige ervaring om door het Krugerpark te rijden. Wij hebben dit met onze eigen (huur) auto gedaan. Het is zo bijzonder om alle wilde dieren in het echt te zien. We hebben oa. heel veel verschillende soorten antilopen gezien, zwijntjes, giraffen, olifanten, buffels, neushoorns, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen en verschillende soorten vogels. Wij kregen geen genoeg van het wild spotten. Het is onvoorstelbaar om 50meter van een olifant af te staan of te ontbijten bij onze accomodatie met een leeuw op de achtergrond! Ook heeft het Krugerpark adembenemende uitzicht punten! Een ervaring om nooit te vergeten!

bezocht dit land in september 2014

Een mooie stad met mooie bezienswaardigheden. Het Waterfront is erg leuk en gezellig. De Tafelberg en Robbeneiland zijn zeker de moeite waard. De prachtige oude gebouwen rond en in de Compagnietuin mag je niet overslaan evenals de Groote Kerk en de Kathedraal daar vlakbij. De slavenwijk met de leuke huisjes en het slavenmuseum zijn ook de moeite waard.

bezocht dit land in september 2014

Pretoria is een mooie stad met prachtige bezienswaardigheden zoals het Voortrekkers monument, de Union Buildings, Het Paul Kruger plein en het Paul Kruger huis. Een stad waar je zeker nog meer van wil zien.

bezocht dit land in september 2014

Stadsdeel van Johannesburg bezocht, Soweto, en daar het huis van Desmond Tutu en van Nelson Mandela bezocht.

bezocht dit land in augustus 2014

Paul Krugerpark bezocht en Elephants Sanctuary. Was geweldig, een hele mooie ervaring.

bezocht dit land in mei 2014

Ik ben heel karig over het beoordelen van Johannesburg. Het staat bekend om een toerist onvriendelijke stad die je het beste met een gid bezoekt. Nadat we geland zijn per KLM zijn we direct per touringcar naar onze overnachting in Pretoria gereden naar het hotel.. De volgende dag hebben we DE Townshipo van Johannesburg, "Soweto" bezocht onder leiding van een officiŽle gids die daar woont. Het was indrukwekkend, om niet al die symbolen tegen de Apartheid te zien, maar ook de gigantisch grote tegenstellingen van behoorlijk rijk en heel erg arm te zien. Want ook dat zie je bij de zwarte bevolking. De rondleiding met gids en een bus raden we aan. Dit is echt een 9 waard. Maar doordat Johannesburg gevaarlijk is heeft het met zowel cultuur en inwoners een 5 gekregen.

Vervoer

Vervoer naar het land

Er zijn diverse maatschappijen die je naar alle hoeken van het land brengen, waaronder ook enkele low-costers dus vliegen kan ook goedkoop! Een bekende Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij is South African Airways. Anderen zijn South African Airlink, South African Express, FlyMango en Kulula.

In Johannesburg, Durban en Kaapstad vind je internationale luchthavens. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Kaapstad of Johannesburg duurt ruim 11 uur.

Internationale lijnschepen meren aan in Kaapstad, Durban en Port Elizabeth.

Vervoer in het land

Voor het afleggen van lange afstanden vliegen er meerdere malen per dag binnenlandse vluchten tussen de grote steden, zoals Kaapstad en Johannesburg. Vanuit een treincoupé kun je het prachtige landschap aanschouwen en met de auto ontdek je elke uithoek. Tussen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld.

Met de bekende ‘Blue Train’ reis je in 24 uur tussen Pretoria en Kaapstad en doorkruis je het indrukwekkende Zuid-Afrikaanse landschap.

Artikelen

De 9 provincies van Zuid-Afrika
De Little Five van Zuid-Afrika
Op ontdekkingsreis bij Zuid-Afrika online
Panoramaroute Zuid-Afrika
Zuid-Afrika: Wist je dat?
Tuinroute Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse vlag
Het Zuid-Afrikaanse Amathole en zijn omgeving
Zuid-Afrikaanse gerechten
Top 10 excursies Oost-Kaap in Zuid-Afrika
Rondreizen door Zuid-Afrika
Cultuur Zuid-Afrika
Top 10 excursies in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika van A tot Z
Kruger National Park in Zuid-Afrika
De Big Five in Zuid-Afrika

Visum

Duurt de vakantie niet langer dan 3 maanden dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Zuid-Afrika. Wil je langer blijven dan dien je toestemming te vragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse. Hoe lang je er ook verblijft, je paspoort dient te allen tijde nog 30 dagen geldig te zijn bij vertrek uit Zuid-Afrika.

Prijzen

Het prijsniveau in Zuid-Afrika ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand.

Veiligheid

Je moet je realiseren dat Zuid-Afrika niet het meest veilige land ter wereld is. Maar wel heel veel gebieden zijn veilig en bovendien prachtig om te bezoeken, maar in grotere steden als Kaapstad en Johannesburg is op sommige plaatsen enige voorzichtigheid geboden! Dit geldt met name voor stedelijke binnenwijken en townships.

Bevolking & cultuur

In Zuid-Afrika vind je een enorme culturele diversiteit. Dit komt door eeuwen van immigratie. In Zuid-Afrika vind je ook veel wild en een prachtig landschap. Helaas zijn er ook veel problemen zoals geweld, armoede en een onzekere toekomst. Laat dit je niet weerhouden om dit prachtige land te bezoeken!

Apartheid betekent "scheiding en gescheiden ontwikkeling van de rassen". De apartheid is in Zuid-Afrika ver doorgevoerd. In de jaren `50 van de vorige eeuw moesten Afrikanen een pas bij zich dragen anders waren ze strafbaar. De regering had een instrument om Afrikaanse huurders van zowel privé als overheidsterreinen te zetten. Interraciale sex was destijds verboden. Bijna 40 jaar lang worstelde de regering om de apartheidspraktijken zo totaal mogelijk te krijgen. In 1990 gaf de regering eindelijk de pogingen op!

De traditionele cultuur is in sommige streken nog sterk maar de oude tradities verbleken wel. De verschillende zwarte cultuurgroepen delen belangrijke overeenkomsten in folklore, religie, taal, etiquette, kleding en opvattingen. Alle overtuigingen zijn gebaseerd op geloof in mannelijke godheid, voorouderlijke geesten en verschillende bovennatuurlijke krachten. Huwelijksgebruiken en taboes zijn verschillend bij de diverse cultuurgroepen. De status van de vrouw varieert per bevolkingsgroep.

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van de Zuid-Afrikanen. Sportevenementen in de grote steden worden gehouden in stadions van wereldklasse. Voetbal, rugby en cricket zijn de populairste sporten. Marathon lopen en golfen nemen ook steeds in populariteit meer toe.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Zuid-Afrika (Suid-Afrika); met als hoofdstad Pretoria. Het land ligt in zuid Afrika en heeft een oppervlakte van ongeveer 1220000 km≤. Het klimaat wat er heerst is woestijnklimaat. Het merendeel van de 44300000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Christendom. De meest gesproken taal in Zuid-Afrika is Engels. De tijdzone van het land is +2. De munteenheid van Zuid-Afrika is de Antilliaanse gulden.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

In Zuid-Afrika leven veel diersoorten. Vooral de vogelwereld is zeer gevarieerd met ongeveer 900 soorten. Meer dan 25% van de landschildpadsoorten van de wereld leeft in Zuid-Afrika. De jacht- en natuurreservaten worden gezien als een van de waardevolste natuurlijke rijkdommen. In Zuid-Afrika vind je ook veel zoogdieren waaronder; bosbok, kaapse eland, koedoe, jachtluipaard, antilope, nijlpaard, olifant, leeuw, zebra, panter enz. De Kaapse Grasuil leeft in moerasachtig grasland langs de oostkust van Zuid-Afrika.

De gevlekte hyena behoort tot de interessantste roofdierensoort van Afrika. Deze groepsjagers rekenen zelfs de buffel tot hun prooi.

Het zuidelijke kustgebied omvat één van de zes meest florarijke gebieden van de wereld. Je vindt er ongeveer 8500 plantensoorten.

'The Big Five' ofwel de Grote Vijf is de naam voor de vijf grootste dieren die men graag fotografeert. De Grote Vijf bestaat uit de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De Grote Vijf is van oorsprong de benaming van de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds met name in de toeristensector veel gebruikt als zijn de diersoorten die graag gezien worden. Deze dieren leven allemaal in Zuid-Afrika.

Medische informatie

De medische voorzieningen zijn voor iedereen toereikend en in de grotere steden vind je in een apotheek (pharmacy) een breed assortiment aan medicijnen.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht. Voor een aantal gebieden in Zuid-Afrika is het wel aan te raden jezelf te beschermen tegen malaria. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

De taal

In het verleden waren Engels en Afrikaans de officiële talen. Sinds 1994 zijn er 11 officiële talen: Engels, Ndebele, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Tsonga, Swati, Zuid-Sotho, Noord-Sotho en Afrikaans. Afrikaans lijkt veel op het Nederlands, maar veel woorden zijn net even anders. In tegenstelling tot het Nederlands is het Afrikaans erg terughoudend in het gebruik van leenwoorden. In het Afrikaans worden heel wat scheepstermen gebruikt, dit is een erfenis uit de VOC-tijd. Het Afrikaans wat wel een beetje op het Nederlands lijkt wordt nog door 18% van de bevolking gesproken.

Geschiedenis

Zuid-Afrika heeft een zeer ingewikkeld verleden. Het land waar de mensheid werd geboren vocht zich de afgelopen eeuwen door een zee van oorlogen, opstanden en bezetters heen.

Twee tot drie miljoen jaar terug wandelde de ‘Australopithecus africanus’ door het ruige Zuid-Afrika. Deze aapmens was de voorloper van de moderne mens die sporen heeft tot 110.000 jaar geleden op Afrikaanse bodem.

In 1488 voer de Portugees Bartolomeu Dias als eerste Europeaan om Afrika heen. Ruim tien jaar later werd hij gevolgd door Vasco da Gama, op zijn weg naar Indië. De Portugese zeevaarders gebruikten de Kaap om voedsel en drinken in te slaan op hun doorreis. In 1652 stichtte Jan van Riebeeck hier de eerste Nederlandse nederzetting. Een aantal jaren later woonde in deze handelsnederzetting 250 blanken. In de 17e eeuw volgden vele Nederlandse schepen van de VOC. Ze gebruikten deze nederzetting in de punt van Zuid-Afrika als rustplaats. Tot in de 17e eeuw breidde de nederzetting zich langzaam uit. Niet alleen Nederlanders kwamen naar Zuid-Afrika, maar ook Duitsers, Franse hugenoten en Schotten.

Bestemmingen in Zuid-Afrika