Zuid-Afrika

Acacia Zuid-Afrika Kalahari-woestijn
Acacia Zuid-Afrika Kalahari-woestijn

Zuid-Afrika ligt tussen de Atlantische en de Indische Oceaan in. Het grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.

Hoge steile rotswanden scheiden de kustgebieden van het plateau in het binnenland. De mooiste zijn die van de Drakensbergen. Kaap Agulhas is het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika. Het is een vrij droog land en er zijn weinig natuurlijke wouden en meren. Je vindt er uiteenlopende landschappen zoals maanlandschap, woestijn en subtropische bossen.

Zuid-Afrika telt 44 miljoen inwoners en is 17x zo groot als Nederland en België samen.

Afrikaanse Feestdagen
1 januari Nieuwjaar
21 maart Mensenrechtendag
27 april Vrijheidsdag
16 juni Jeugddag
9 augustus Nationale Vrouwendag
24 september Erfenisdag
16 december Verzoeningsdag
25 december Kerstmis
26 december Welwillendheidsdag

Sandra 'Zuid-Afrika is zo divers, het is qua natuur eigenlijk de hele wereld in 1 land! Ik heb de panoramaroute gedaan, met prachtige uitzichten als God's window en Blyde River Canyon. Maar ook de safari's in Krugerpark en prive-gameparken vind ik echt geweldig. Hier hebben we een spannende wandelsafari gedaan waarbij we oog in oog stonden met een kudde olifanten. Ook een fietstour met gospel-dienst in Soweto is heel bijzonder. Zuid-Afrika is voor alle seizoenen een prachtige bestemming!', Sandra - reisexpert Zuid-Afrika gratis reisvoorstel >>

Vlag Zuid-Afrika
Officiele naam:
Suid-Afrika
ISO:
ZA
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Pretoria
Inwoners:
+/- 44300000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Antilliaanse gulden
Klimaat:
woestijnklimaat
Oppervlakte:
1220000 km²
Beste reistijd:
april - april
Hoogseizoen:
maart - april

“The Big Five” ofwel de Grote Vijf is de naam voor de vijf grootste dieren die men graag fotografeert. De Grote vijf bestaat uit de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De Grote Vijf is van oorsprong de benaming van de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds met name in de toeristensector veel gebruikt als zijn de diersoorten die graag gezien worden. Deze dieren leven allemaal in Zuid-Afrika. Daar hoor je ook wel eens over De Grote Zes. In dat geval hoort de walvis er ook bij.

Ervaringen

Heb je ooit Zuid-Afrika bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Zuid-Afrika krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 149 ervaringen:

8,7 149 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 50 met 149 resultaten

plaats: Johannesburg, reisperiode: maart 2020

goed voor een paar dagen

 • Algemeen 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: ZONHOVEN, reisperiode: februari 2019

Zuid-Afrika heeft veel te bieden en heeft zeker een andere look and feel dan een Europese bestemming. Vond het de moeite waard en ben blij dat ik de reis maakte. Het enige minpunt was dat je toch altijd wat alerter moest zijn op je bezittingen omwille van de gauwdieven.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Kaapstad, reisperiode: januari 2020

Geweldige stad en het ligt er heel mooi !! Veel wijn gebieden en restaurants bezocht Wat een culinaire stad !!. We hebben erg genoten ..

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika

Uniegebouw (Pretoria)

Uniegebouw
Uniegebouw
Kaart met locatie Uniegebouw

Een zeer indrukwekkend gebouw in Pretoria is het Uniegebouw. Het gebouw is de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en kijkt uit over Pretoria. Het gebouw is voornamelijk opgetrokken uit zandsteen en bestaat uit meerdere delen. Het is in de vorm van een halve maan gebouwd. Om het Uniegebouw ligt een grote tuin met verschillende inheemse planten. Nabij het gebouw staat ook een mooi amfitheater. Het Uniegebouw is wereldwijd bekend geworden nadat Nelson Mandela als eerste democratische president hier werd ingehuldigd.

Voortrekker Monument (Pretoria)

Voortrekker Monument
Voortrekker Monument
Kaart met locatie Voortrekker Monument

Het Voortrekker Monument is een zwaar granieten monument ter nagedachtenis van de Voortrekkers en beeldt twee belangrijke mijlpalen uit. Voortrekkers waren blanke Zuid-Afrikaanse boeren die verschillende boerenrepublieken oprichtten. Deze boerenrepublieken leidden tot de oprichting van de Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek. Op het monument symboliseren twee belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Voortrekkers. Het gaat hierbij om de Grote Trek en de Slag bij Bloedrivier. Het monument is ontworpen door Gerard Moerdijk. Vanuit bijna heel Pretoria kan het monument gezien worden, het ligt namelijk op een heuvel.

Kragga Kamma Game Park (Port Elizabeth)

Kragga Kamma Game Park
Kragga Kamma Game Park
Kaart met locatie Kragga Kamma Game Park

Kragga Kamma Game Park is een natuurreservaat in de omgeving van Port Elizabeth dat zeker de moeite waard is. Dit park is de thuisbasis van vele Afrikaanse dieren zoals de witte neushoorn, buffels, jachtluipaarden, giraffen, zebras en nog veel meer diersoorten.  De dieren lopen hier vrij rond in een natuurlijke omgeving. Je kunt het park met je eigen auto verkennen door de goed onderhouden wegen te volgen. Voor degenen die echt dicht bij de dieren willen komen, is het mogelijk om een rondleiding van twee uur lang te doen. Je rijdt dan met een gids rond in een open Landrover. De gids kan je alles vertellen over het gebied en haar bewoners.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Zuid-Afrikaanse keuken is een mengeling van diverse nationale keukens. Zij ontleent haar eigen karakter aan geimporteerde recepten, waar in de loop van de eeuwen plaatselijke ingredienten en andere bereidingswijzen in zijn geslopen. De Zuid-Afrikanen zijn gek op vlees. Braai (barbeque) is in heel Zuid-Afrika populair.

Potjiekos - stoofschotel, bereid in een pan op 3 poten
Boerewors - kruidige worst
Biltong - gedroogd vlees
Bobotie - lamsgehakt met geelwortel en andere oosterse specerijen
Bredies - stoofpotten van lams- of schapenvlees en groenten
Frikkadels - gehaktballen
Groene maiskolf - nazomersnack wat wordt geroosterd

Bier is de nationale drank. De plaatselijke soorten (Castle, Lion, Ohlssons en Hansa) zijn zeker het proberen waard. Inheems Afrikaans bier heet Maheu, dit wordt gebrouwen van sorghum, is zuur en dik en een kwestie van wennen.

De wijnen uit Zuid-Afrika zijn ook erg lekker. De beste wijnen komen van Klein Constantia bij Kaapstad (Sauvignon Blanc).

Vervoer

Er zijn diverse maatschappijen die je naar alle hoeken van het land brengen, waaronder ook enkele low-costers dus vliegen kan ook goedkoop! Een bekende Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij is South African Airways. Anderen zijn South African Airlink, South African Express, FlyMango en Kulula.

In Johannesburg, Durban en Kaapstad vind je internationale luchthavens. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Kaapstad of Johannesburg duurt ruim 11 uur.

Internationale lijnschepen meren aan in Kaapstad, Durban en Port Elizabeth.

Voor het afleggen van lange afstanden vliegen er meerdere malen per dag binnenlandse vluchten tussen de grote steden, zoals Kaapstad en Johannesburg. Vanuit een treincoupé kun je het prachtige landschap aanschouwen en met de auto ontdek je elke uithoek. Tussen de steden is het openbaar vervoer goed geregeld.

Met de bekende ‘Blue Train’ reis je in 24 uur tussen Pretoria en Kaapstad en doorkruis je het indrukwekkende Zuid-Afrikaanse landschap.

Visum

Duurt de vakantie niet langer dan 3 maanden dan heb je geen visum nodig voor een bezoek aan Zuid-Afrika. Wil je langer blijven dan dien je toestemming te vragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse. Hoe lang je er ook verblijft, je paspoort dient te allen tijde nog 30 dagen geldig te zijn bij vertrek uit Zuid-Afrika.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Zuid-Afrika ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand.

Veiligheid

Je moet je realiseren dat Zuid-Afrika niet het meest veilige land ter wereld is. Maar wel heel veel gebieden zijn veilig en bovendien prachtig om te bezoeken, maar in grotere steden als Kaapstad en Johannesburg is op sommige plaatsen enige voorzichtigheid geboden! Dit geldt met name voor stedelijke binnenwijken en townships.

Medische informatie

De medische voorzieningen zijn voor iedereen toereikend en in de grotere steden vind je in een apotheek (pharmacy) een breed assortiment aan medicijnen.

Inentingen zijn niet verplicht. Voor een aantal gebieden in Zuid-Afrika is het wel aan te raden jezelf te beschermen tegen malaria. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

In vergelijking met andere landen op het Afrikaanse continent is de hygiëne wat betreft voedsel in Zuid-Afrika erg goed. De bereiding van maaltijden in de restaurants voldoen in veel gevallen aan de internationale normen. Natuurlijk moet je fruit en groenten altijd goed wassen en moet je opletten dat je geen vlees koopt in kleine winkeltjes waar het erg warm is.

Het Zuid-Afrikaanse kraanwater behoort bij uitstek tot het schoonste ter wereld.

Bevolking

In Zuid-Afrika vind je een enorme culturele diversiteit. Dit komt door eeuwen van immigratie. In Zuid-Afrika vind je ook veel wild en een prachtig landschap. Helaas zijn er ook veel problemen zoals geweld, armoede en een onzekere toekomst. Laat dit je niet weerhouden om dit prachtige land te bezoeken!

Apartheid betekent "scheiding en gescheiden ontwikkeling van de rassen". De apartheid is in Zuid-Afrika ver doorgevoerd. In de jaren `50 van de vorige eeuw moesten Afrikanen een pas bij zich dragen anders waren ze strafbaar. De regering had een instrument om Afrikaanse huurders van zowel privé als overheidsterreinen te zetten. Interraciale sex was destijds verboden. Bijna 40 jaar lang worstelde de regering om de apartheidspraktijken zo totaal mogelijk te krijgen. In 1990 gaf de regering eindelijk de pogingen op!

De traditionele cultuur is in sommige streken nog sterk maar de oude tradities verbleken wel. De verschillende zwarte cultuurgroepen delen belangrijke overeenkomsten in folklore, religie, taal, etiquette, kleding en opvattingen. Alle overtuigingen zijn gebaseerd op geloof in mannelijke godheid, voorouderlijke geesten en verschillende bovennatuurlijke krachten. Huwelijksgebruiken en taboes zijn verschillend bij de diverse cultuurgroepen. De status van de vrouw varieert per bevolkingsgroep.

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van de Zuid-Afrikanen. Sportevenementen in de grote steden worden gehouden in stadions van wereldklasse. Voetbal, rugby en cricket zijn de populairste sporten. Marathon lopen en golfen nemen ook steeds in populariteit meer toe.

De taal

In het verleden waren Engels en Afrikaans de officiële talen. Sinds 1994 zijn er 11 officiële talen: Engels, Ndebele, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Tsonga, Swati, Zuid-Sotho, Noord-Sotho en Afrikaans. Afrikaans lijkt veel op het Nederlands, maar veel woorden zijn net even anders. In tegenstelling tot het Nederlands is het Afrikaans erg terughoudend in het gebruik van leenwoorden. In het Afrikaans worden heel wat scheepstermen gebruikt, dit is een erfenis uit de VOC-tijd. Het Afrikaans wat wel een beetje op het Nederlands lijkt wordt nog door 18% van de bevolking gesproken.

Flora & Fauna

In Zuid-Afrika leven veel diersoorten. Vooral de vogelwereld is zeer gevarieerd met ongeveer 900 soorten. Meer dan 25% van de landschildpadsoorten van de wereld leeft in Zuid-Afrika. De jacht- en natuurreservaten worden gezien als een van de waardevolste natuurlijke rijkdommen. In Zuid-Afrika vind je ook veel zoogdieren waaronder; bosbok, kaapse eland, koedoe, jachtluipaard, antilope, nijlpaard, olifant, leeuw, zebra, panter enz. De Kaapse Grasuil leeft in moerasachtig grasland langs de oostkust van Zuid-Afrika.

De gevlekte hyena behoort tot de interessantste roofdierensoort van Afrika. Deze groepsjagers rekenen zelfs de buffel tot hun prooi.

Het zuidelijke kustgebied omvat één van de zes meest florarijke gebieden van de wereld. Je vindt er ongeveer 8500 plantensoorten.

'The Big Five' ofwel de Grote Vijf is de naam voor de vijf grootste dieren die men graag fotografeert. De Grote Vijf bestaat uit de olifant, leeuw, buffel, luipaard en de neushoorn. De Grote Vijf is van oorsprong de benaming van de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nog steeds met name in de toeristensector veel gebruikt als zijn de diersoorten die graag gezien worden. Deze dieren leven allemaal in Zuid-Afrika.

Geschiedenis

Zuid-Afrika heeft een zeer ingewikkeld verleden. Het land waar de mensheid werd geboren vocht zich de afgelopen eeuwen door een zee van oorlogen, opstanden en bezetters heen.

Twee tot drie miljoen jaar terug wandelde de ‘Australopithecus africanus’ door het ruige Zuid-Afrika. Deze aapmens was de voorloper van de moderne mens die sporen heeft tot 110.000 jaar geleden op Afrikaanse bodem.

In 1488 voer de Portugees Bartolomeu Dias als eerste Europeaan om Afrika heen. Ruim tien jaar later werd hij gevolgd door Vasco da Gama, op zijn weg naar Indië. De Portugese zeevaarders gebruikten de Kaap om voedsel en drinken in te slaan op hun doorreis. In 1652 stichtte Jan van Riebeeck hier de eerste Nederlandse nederzetting. Een aantal jaren later woonde in deze handelsnederzetting 250 blanken. In de 17e eeuw volgden vele Nederlandse schepen van de VOC. Ze gebruikten deze nederzetting in de punt van Zuid-Afrika als rustplaats. Tot in de 17e eeuw breidde de nederzetting zich langzaam uit. Niet alleen Nederlanders kwamen naar Zuid-Afrika, maar ook Duitsers, Franse hugenoten en Schotten.

Heeft u interesse in een reis naar Zuid-Afrika? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Zuid-Afrika?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Zuid-Afrika. Lees meer over het reisadvies in Zuid-Afrika

Wat zijn de beste hotels van Zuid-Afrika?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Zuid-Afrika:
 • 10d PRR Ultimate Safari Experience (0.0 in 0)
 • 13d PRR Ultimate Safari Experience (0.0 in 0)
 • 13d PRR Die Manjifieke Noorde (0.0 in 0)
 • 15d PRR Die Manjifieke Suide (0.0 in 0)
 • 17d GRR Avontuurlijk Bots&ZAF-camping (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Zuid-Afrika i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen