Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Pagina 2 van 4 met 31 resultaten

Kimberley Mine Museum (Kimberley)

Kimberley Mine Museum
Kimberley Mine Museum

Naast Die Groot Gat (The Big Hole) ligt het Kimberley Mine Museum, waar je een goede indruk krijgt van het leven tijdens de diamantkoorts. Het openluchtmuseum laat goed zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Zo hebben ze de huizen en de kerk volledig nagemaakt. Je kunt ook de Transport Hall bezoeken met een groot assortiment aan 19e-eeuwse voertuigen. In de Beers Hall zijn veel ruwe diamanten, stenen en sieraden te zien. Een replica van de eerste diamant die gevonden werd in Zuid-Afrika is hier ook te zien. Deze diamant staat bekend als de Eureka en is gevonden door de 15-jarige Erasmus Jacobs. Wat erg populair is in het museum is het uitkijkpunt over The Big Hole.

The Honoured Dead Memorial (Kimberley)

The Honoured Dead Memorial
The Honoured Dead Memorial

Het Honoured Dead Memorial is een provinciaal erfgoed. Het monument is ontworpen door Herbert Baker, ter nagedachtenis aan de soldaten die sneuvelden tijdens het beleg van Kimberley in 1899 tijdens de Tweede Boerenoorlog. Honoured Dead Memorial is tevens het graf van 27 soldaten. Het monument is gemaakt van zandsteen uit de Matopo Hills in Zimbabwe. Het herdenkingsmonument ligt op een kruispunt van vijf wegen die bij elkaar komen. 

Apartheid Museum (Johannesburg)

Apartheid Museum
Apartheid Museum

Een bezienswaardigheid die zelden wordt overgeslagen bij een bezoek aan Johannesburg is het Apartheid Museum. Dit museum staat volledig in het teken van de donkere geschiedenis van de apartheid, waarbij de plaatselijke bevolking van elkaar gescheiden werd om de blanke dominantie te behouden. Bij de ingang van het museum kun je ervaren hoe dat voelde. De bezoekers krijgen een entreebewijs met daarop 'White' en 'Non-White'. Er zijn tevens twee aparte ingangen. Welke ingang jij gebruikt is afhankelijk van je ticket. In dit museum wordt uitgebreid toegelicht hoe de rassenscheiding tot stand is gekomen. De expositie bestaat uit veel beeldmateriaal waardoor het wellicht te schokkend is voor kinderen jonger dan 11 jaar. Het Apartheid Museum kan niet bestempeld worden als 'leuk', maar wel als zeer indrukwekkend.

Gold Reef City (Johannesburg)

Gold Reef City
Gold Reef City

Gold Reef City is een amusementenpark met een bijzonder tintje. Het park is namelijk gebouwd rondom een diepe goudmijn uit de 19e eeuw. Je kunt hier dus niet alleen uitleven in de vele attracties (achtbanen, een reuzenrad en nog veel meer) maar ook een beeld krijgen van de goudkoorts die in de 19e eeuw heerste in Johannesburg. Een mijnwerkerstadje is hier nagebouwd met woonhuizen, een drukkerij, een brouwerij, bank en een bioscoop. Je kunt zelfs afdalen in de mijn en beleven hoe het goud destijds werd gewonnen. Gold Reef City is een park waar amusement gecombineerd wordt met historie.

Soweto (Johannesburg)

Soweto
Soweto

Een veelbezochte plek nabij Johannesburg is Soweto, dit is een grote en bekende township. Het is tegenwoordig een levendige mix van het Afrikaanse straatleven, oude krottenwijken en nieuwe wijken met restaurants. Soweto wordt gezien als een belangrijk symbool van de Zuid-Afrikaanse apartheidsgeschiedenis. Vanuit Soweto werd namelijk veel van het verzet tegen de Apartheid georganiseerd. Het is tevens de plaats waar Nobelprijswinnaars Desmond Tutu en Nelson Mandela hebben gewoond. Een populaire bezienswaardigheid in Soweto zijn de felgekleurde Orlando Towers.

SAB World of Beer (Johannesburg)

SAB World of Beer
SAB World of Beer

Een leuke bezienswaardigheid in Johannesburg is het biermuseum. In dit museum wordt de nadruk gelegd op de Zuid-Afrikaanse bieren en hoe het land kennismaakte met bier. Het is een leuke manier om meer te leren over het populaire drankje. De tour begint met de geschiedenis van het bier gevolgd door een bezoek aan een nagebouwd Afrikaans dorp. Vervolgens kun je het brouwproces volgen via een video. Je eindigt natuurlijk in de Tap Room waar twee koude biertjes voor je klaarstaan.

Constitution Hill (Johannesburg)

Constitution Hill is een belangrijke bezienswaardigheid in het centrum van Johannesburg. Constitution Hill heeft hetzelfde doel als het Apartheidmuseum: het laten zien van de pijnlijke geschiedenis van Zuid-Afrika. Dit voormalige verdedigingsfort werd vroeger gebruikt als gevangenis. Een beroemde ex-gevangene die hier heeft gezeten is Nelson Mandela. Met veel beeld- en filmmateriaal worden de Apartheidsjaren weergegeven. Hier is ook het Constitutional Court gevestigd, ook deze is te bezoeken. Constitution Hill is op een heuvel gebouwd waardoor je een bijzonder uitzicht over de binnenstad hebt.

Pretoria Zoo (Pretoria)

Pretoria Zoo
Pretoria Zoo

De Pretoria Zoo midden in het centrum van Pretoria is een aanrader voor iedereen. Zo kun je een bezoek brengen aan de gorilla huizen, de Afrikaanse pelsrobben, het aquarium, de bedreigde Komodo draak en het reptielenpark. Ook zijn er een aantal fokprogramma's voor zeldzame diersoorten. De Pretoria Zoo is de grootste dierentuin in het land. Het is leuk om met een golfkar of handkar door het park te rijden. Ook kun je de dierentuin Choo-Choo trein nemen. Bijzonder is de kabelbaan in de dierentuin, die je naar de bergtop brengt in een 7 minuten durende rit.

Voortrekker Monument (Pretoria)

Voortrekker Monument
Voortrekker Monument

Het Voortrekker Monument is een zwaar granieten monument ter nagedachtenis van de Voortrekkers en beeldt twee belangrijke mijlpalen uit. Voortrekkers waren blanke Zuid-Afrikaanse boeren die verschillende boerenrepublieken oprichtten. Deze boerenrepublieken leidden tot de oprichting van de Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek. Op het monument symboliseren twee belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Voortrekkers. Het gaat hierbij om de Grote Trek en de Slag bij Bloedrivier. Het monument is ontworpen door Gerard Moerdijk. Vanuit bijna heel Pretoria kan het monument gezien worden, het ligt namelijk op een heuvel.

Uniegebouw (Pretoria)

Uniegebouw
Uniegebouw

Een zeer indrukwekkend gebouw in Pretoria is het Uniegebouw. Het gebouw is de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en kijkt uit over Pretoria. Het gebouw is voornamelijk opgetrokken uit zandsteen en bestaat uit meerdere delen. Het is in de vorm van een halve maan gebouwd. Om het Uniegebouw ligt een grote tuin met verschillende inheemse planten. Nabij het gebouw staat ook een mooi amfitheater. Het Uniegebouw is wereldwijd bekend geworden nadat Nelson Mandela als eerste democratische president hier werd ingehuldigd.

  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende