Bezienswaardigheden Zweden

Pagina 1 van 4 met 38 resultaten

Nationaal Park Sarek

In de gemeente Jokkmokk ligt Nationaal Park Sarek dat in 1909 werd geopend. Het park is bijna 1.970 km² en heeft een aantal bergen die de hoogte van 2.000 meter makkelijk overstijgen. Voor het Zweedse bergtoerisme is het nationaal park onmisbaar, maar dan vooral voor de gevorderde bergbeklimmers. Samen met onder andere Nationaal Park Stora Sjöfallet en Nationaal Park Padjelanta vormt Sarek het werelderfgoed Laponia.

Markt in Zweden

Markt in Zweden
Markt in Zweden

Er worden overal in Zweden traditionele braderieën en markten gehouden, vaak is dit op een vaste dag in de week, maar dit verschilt per stad. Soms zijn het eenmalige of jaarlijkse markten die duizenden bezoekers naar een stad trekt, terwijl het in een andere stad gewoon een wekelijkse markt zijn waar alleen de bewoners zelf te vinden zijn. In Göteborg en Stockholm is dagelijks een grote overdekte markt waar je verse producten zoals vis en groenten kunt kopen.

Drottningholm Palace

Drottningholm Palace
Drottningholm Palace
Kaart met locatie Drottningholm Palace

De privé-woning van de koninklijke familie van Zweden is het Drottningholm Palace. Het paleis ligt in de gelijknamige stad Drottningholm. Het gebouw staat op een eiland met de naam Lovön en is een van de vele koninklijke paleizen in Zweden. Het gebouw staat er al sinds de 16e eeuw en diende het grootste gedeelte van de 18e eeuw als koninklijke residentie. Tegenwoordig is het Drottningholm Palace vooral bekend onder toeristen.

Tomteland

Tomteland
Tomteland
Kaart met locatie Tomteland

Het attractiepark Tomteland, dat ook wel bekend staat als Santaworld ligt aan het Siljanmeer dichtbij Mora. Met je toegangsbewijs kun je het park 2 dagen bezoeken en stap je de wereld van de kerstman in. 's Ochtends begint in het park het avonturenprogramma dat de gehele dag voortduurt. Tijdens dit programma worden de deelnemers elfjes van de kerstman vorgesteld en moeten zij dranken, trollen en heksen trotseren om alles op tijd af te krijgen. Het programma is vooral erg populair onder de kinderen die op de basisschool zitten.

Riddarholmskyrkan

De meer dan 700 jaar oude kerk Riddarholmskyrkan van Riddarholmen is gebouwd in opdracht van Magnus Birgersson rond 1270 toen hij nog koning was. In de kerk vind je twee monumenten die in 1574 werden geplaatst ter nagedachtenis aan 2 vroegere Zweedse koningen. In de crypte van de kerk liggen verschillende koningen en hun families begraven, onder andere Charles XI en zijn vier kinderen. Het gebouw is compleet versierd met wandtapijten en schilden. De schilden in de kerk behoren toe aan de Orde van Seraphim en haar leden.

Kasteel Borgholm

Het kasteel van Borgholm ligt op het Zweedse eiland Öland en dichtbij Borgholm. Het kasteel werd voor het eerst erkend in 1268, maar verwacht wordt dat het kasteel al veel eerder bestond. Het werd gebouwd als bescherming voor de handelsposten Köpingsvik en Kalmar en als verdedigingswerk tegen vijandelijke schepen. In 1806 werd het kasteel door een brand verwoest en sinds 1929 is de ruïne uitgeroepen tot een officieel Nationaal Historisch Monument.

Winkelen in Zweden

Winkelen in Zweden
Winkelen in Zweden

De Zweedse winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur (supermarkten vaak tot 21.00 uur) en op zaterdag tot 16.00 of 17.00 uur. Warenhuizen in de grote steden hebben langere openingstijden en zijn vaak ook op zondag geopend. Alle steden hebben ook kleine winkels voor levensmiddelen die tussen 07.00 tot 23.00 uur open zijn.

Als het aankomt op modern design is Zweden één van de toonaangevende landen. In Zweden zijn dan ook veel verschillende manieren om te winkelen, je kunt kiezen voor een outlet maar ook voor een designwinkel. Maar naast de bekende outlets en merkwinkels zijn er ook veel winkels waar je traditioneel Zweeds handwerk kunt kopen.

Norrland

Norrland
Norrland
Kaart met locatie Norrland

Het noordelijkste landsdeel van de drie landsdelen van Zweden is Norrland. In het dagelijks taalgebruik van Zweden wordt de naam vooral gebruikt voor weersvooruitzichten. Ongeveer 59% van Zweden bestaat uit het landsdeel Norrland en hoewel zo'n groot deel door de regio wordt beslagen woont slechts 12% van de bevolking in de regio. De reden dat de regio zo dunbevolkt is waarschijnlijk doordat het landschap erg bergachtig is. Wel zijn er een aantal interessante steden, zoals Östersund, Sundsvall en Gävle.

Lummelunda grotten

De grotten ten noorden van Visby staan bekend als de Lummelunda grotten. In de zomer is het toegankelijk voor publiek en kunnen de bezoekers ervaren hoe het is om een grot te ontdekken. Wanneer je namelijk een bezoek brengt aan de grotten stap je in de wereld van de drie ontdekkers van de grot. Er zijn twee mogelijkheden om de grot te bezoeken, de eerste is om met een tour van ongeveer 1 uur mee te gaan, en de tweede is een tocht die 3 uur duurt. Tijdens de tweede tour ga je klimmen, kruipen en zwemmen en het wordt dan ook alleen aangeraden wanneer je een perfecte gezondheid hebt.

High Caparral

High Caparral
High Caparral
Kaart met locatie High Caparral

Het themapark High Caparral is net het Wilde Westen. Je kunt er cowboytje spelen en genieten van de wildwestshows en de andere attracties die er zijn. Er zijn shows van o.a. Lucky Luke en de Daltons en echte wildwest taferelen. Met paarden en veel geweerschoten worden de slechteriken verslagen door de goede cowboys. Heb je na al dat geweld honger gekregen? Ook daarvoor zit je goed bij High Caparral.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende