Bezienswaardigheden Zweden

Nationaal Park Sarek

In de gemeente Jokkmokk ligt Nationaal Park Sarek dat in 1909 werd geopend. Het park is bijna 1.970 km² en heeft een aantal bergen die de hoogte van 2.000 meter makkelijk overstijgen. Voor het Zweedse bergtoerisme is het nationaal park onmisbaar, maar dan vooral voor de gevorderde bergbeklimmers. Samen met onder andere Nationaal Park Stora Sjöfallet en Nationaal Park Padjelanta vormt Sarek het werelderfgoed Laponia.

Markt in Zweden

Markt in Zweden
Markt in Zweden

Er worden overal in Zweden traditionele braderieën en markten gehouden, vaak is dit op een vaste dag in de week, maar dit verschilt per stad. Soms zijn het eenmalige of jaarlijkse markten die duizenden bezoekers naar een stad trekt, terwijl het in een andere stad gewoon een wekelijkse markt zijn waar alleen de bewoners zelf te vinden zijn. In Göteborg en Stockholm is dagelijks een grote overdekte markt waar je verse producten zoals vis en groenten kunt kopen.

Drottningholm Palace

Drottningholm Palace
Drottningholm Palace
Kaart met locatie Drottningholm Palace

De privé-woning van de koninklijke familie van Zweden is het Drottningholm Palace. Het paleis ligt in de gelijknamige stad Drottningholm. Het gebouw staat op een eiland met de naam Lovön en is een van de vele koninklijke paleizen in Zweden. Het gebouw staat er al sinds de 16e eeuw en diende het grootste gedeelte van de 18e eeuw als koninklijke residentie. Tegenwoordig is het Drottningholm Palace vooral bekend onder toeristen.

Tomteland

Tomteland
Tomteland
Kaart met locatie Tomteland

Het attractiepark Tomteland, dat ook wel bekend staat als Santaworld ligt aan het Siljanmeer dichtbij Mora. Met je toegangsbewijs kun je het park 2 dagen bezoeken en stap je de wereld van de kerstman in. 's Ochtends begint in het park het avonturenprogramma dat de gehele dag voortduurt. Tijdens dit programma worden de deelnemers elfjes van de kerstman vorgesteld en moeten zij dranken, trollen en heksen trotseren om alles op tijd af te krijgen. Het programma is vooral erg populair onder de kinderen die op de basisschool zitten.

Riddarholmskyrkan

De meer dan 700 jaar oude kerk Riddarholmskyrkan van Riddarholmen is gebouwd in opdracht van Magnus Birgersson rond 1270 toen hij nog koning was. In de kerk vind je twee monumenten die in 1574 werden geplaatst ter nagedachtenis aan 2 vroegere Zweedse koningen. In de crypte van de kerk liggen verschillende koningen en hun families begraven, onder andere Charles XI en zijn vier kinderen. Het gebouw is compleet versierd met wandtapijten en schilden. De schilden in de kerk behoren toe aan de Orde van Seraphim en haar leden.

Kasteel Borgholm

Het kasteel van Borgholm ligt op het Zweedse eiland Öland en dichtbij Borgholm. Het kasteel werd voor het eerst erkend in 1268, maar verwacht wordt dat het kasteel al veel eerder bestond. Het werd gebouwd als bescherming voor de handelsposten Köpingsvik en Kalmar en als verdedigingswerk tegen vijandelijke schepen. In 1806 werd het kasteel door een brand verwoest en sinds 1929 is de ruïne uitgeroepen tot een officieel Nationaal Historisch Monument.

Winkelen in Zweden

Winkelen in Zweden
Winkelen in Zweden

De Zweedse winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur (supermarkten vaak tot 21.00 uur) en op zaterdag tot 16.00 of 17.00 uur. Warenhuizen in de grote steden hebben langere openingstijden en zijn vaak ook op zondag geopend. Alle steden hebben ook kleine winkels voor levensmiddelen die tussen 07.00 tot 23.00 uur open zijn.

Als het aankomt op modern design is Zweden één van de toonaangevende landen. In Zweden zijn dan ook veel verschillende manieren om te winkelen, je kunt kiezen voor een outlet maar ook voor een designwinkel. Maar naast de bekende outlets en merkwinkels zijn er ook veel winkels waar je traditioneel Zweeds handwerk kunt kopen.

Norrland

Norrland
Norrland
Kaart met locatie Norrland

Het noordelijkste landsdeel van de drie landsdelen van Zweden is Norrland. In het dagelijks taalgebruik van Zweden wordt de naam vooral gebruikt voor weersvooruitzichten. Ongeveer 59% van Zweden bestaat uit het landsdeel Norrland en hoewel zo'n groot deel door de regio wordt beslagen woont slechts 12% van de bevolking in de regio. De reden dat de regio zo dunbevolkt is waarschijnlijk doordat het landschap erg bergachtig is. Wel zijn er een aantal interessante steden, zoals Östersund, Sundsvall en Gävle.

Lummelunda grotten

De grotten ten noorden van Visby staan bekend als de Lummelunda grotten. In de zomer is het toegankelijk voor publiek en kunnen de bezoekers ervaren hoe het is om een grot te ontdekken. Wanneer je namelijk een bezoek brengt aan de grotten stap je in de wereld van de drie ontdekkers van de grot. Er zijn twee mogelijkheden om de grot te bezoeken, de eerste is om met een tour van ongeveer 1 uur mee te gaan, en de tweede is een tocht die 3 uur duurt. Tijdens de tweede tour ga je klimmen, kruipen en zwemmen en het wordt dan ook alleen aangeraden wanneer je een perfecte gezondheid hebt.

High Caparral

High Caparral
High Caparral
Kaart met locatie High Caparral

Het themapark High Caparral is net het Wilde Westen. Je kunt er cowboytje spelen en genieten van de wildwestshows en de andere attracties die er zijn. Er zijn shows van o.a. Lucky Luke en de Daltons en echte wildwest taferelen. Met paarden en veel geweerschoten worden de slechteriken verslagen door de goede cowboys. Heb je na al dat geweld honger gekregen? Ook daarvoor zit je goed bij High Caparral.

Laponia (Lapland)

Laponia
Laponia
Kaart met locatie Laponia

Laponia is 1 van de 14 Zweedse monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het gebied beslaat 9400 km2. In dit gebied liggen vier Nationale Parken (Muddus, Sarek, Padjelanta en Stora Sjöfallet) en 2 natuurreservaten (Sjaunja en Stubba). Het gebied bevat bergketens, gletsjers, hoogvlakten, oerbossen, grote bergmeren, stroomversnellingen, en een uitgebreide dieren- en plantenwereld met meerdere bedreigde soorten.

Sneeuwscootertocht (Lapland)

Sneeuwscootertocht
Sneeuwscootertocht
Kaart met locatie Sneeuwscootertocht

In Zweeds Lapland kan je perfecte sneeuwscootertochten maken in de winter. Je schuift over het ijs, dwars door de bossen, langs meren, rivieren en misschien zie je zelfs rendieren. Er zijn bij veel bedrijfjes sneeuwscootertochten te maken, vaak is het mogelijk een middag met de sneeuwscooter weg te gaan, maar is het ook mogelijk om een tocht van meerdere dagen te gaan maken. Het leuke is bovendien dat bijna iedereen er aan mee kan doen, van jong tot oud.

Hondensledetocht (Lapland)

Hondensledetocht
Hondensledetocht
Kaart met locatie Hondensledetocht

Een van de meest spectaculaire activiteiten in Zweeds Lapland is het maken van een tocht met een hondenslee. De tochten worden georganiseerd in de diepe sneeuw, vanaf de herfst tot aan het voorjaar. Er zijn dan ook vele organisaties in de regio die deze leuke activiteit aanbieden, van enkele uurtjes door de sneeuw sleeën tot aan meerdaagse tochten. De tocht begint altijd met een uitgebreide uitleg over de honden en verschillende commando's, waarna je het dan toch echt zelf mag gaan proberen.

Villa Villekulla (Gotland)

Villa Villekulla
Villa Villekulla
Kaart met locatie Villa Villekulla

Bij de Villa Villekulla (Villa Kakelbont) werden de opnames gedaan voor Pippi Langkous. Het is tegenwoordig een speelterrein met ponypark. Er zijn meer dan 30 attracties waar je in kan, een Pippi Theater en er zijn tal val lekkere dingen verkrijgbaar als popcorn en suikerspinnen. In het huis van Pippi is alles nog zoveel mogelijk hetzelfde gebleven als in de films. Er worden regelmatig shows gegeven in het park.

Visby Cathedral (Gotland)

Visby Cathedral
Visby Cathedral
Kaart met locatie Visby Cathedral

In Visby staat de Maria Domkyrkan, ookwel de Visby Cathedral genoemd. Dit is de enige goed bewaarde middeleeuwse kerk in dit gebied. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als gastkerk voor Duitse handelaren. In 1225 werd de kerk ingewijd als parochiekerk, waarschijnlijk doordat de nieuwe Duitse parochiekerk door een brand was verwoest. Je kunt de kerk tegenwoordig bezoeken.

Lummelundagrottan (Gotland)

Lummelundagrottan
Lummelundagrottan
Kaart met locatie Lummelundagrottan

Lummelundagrottan is een natuurreservaat ten noorden van Visby. Bij de druipsteengrotten van Lummelunda is tevens een geologisch museum. De grot is de grootste trekpleister van het park, alhoewel de natuur eromheen ook prachtig is. De grot is een van de langste grotten van Zweden, ongeveer vier kilometer is hiervan verkend. Jaarlijks bezoeken meer dan 110.000 bezoekers de grot. Onder begeleiding van en gids kan je er een bezoek aan brengen.

Middeleeuwse week (Visby)

Middeleeuwse week
Middeleeuwse week
Kaart met locatie Middeleeuwse week

Visby heeft in augustus altijd een middeleeuwse week, Medeltidsveckan. Tijdens deze week staat het hele stadje in het teken van de middeleeuwen, waarbij de mensen in middeleeuwse kleding rondlopen, er een grote middeleeuwse markt is en er wordt een parade gehouden. Daarnaast is het mogelijk het riddertoernooi bij te wonen, een rondleiding te krijgen door het historische centrum of een muziek- en toneelvoorstelling bij te wonen.

Gotland Museum (Visby)

Gotland Museum is een museum van oudheden. Het museum herbergt veel runensteden, houten beelden en glas-in-loodramen. Het museum werd opgericht in 1875 onder de naam Gotland Fornsal. Het museum heeft naast veel historische artikelen, een openbaar archief en een bibliotheek en er is een afdeling archeologie. Het museum is tevens verantwoordelijk voor het toezicht en het beheer van de Vosby kerk en de ruïnes in de stad. 

Visborg Slottet (Visby)

Visborg Slottet
Visborg Slottet
Kaart met locatie Visborg Slottet

Visborg Slottet is een kasteelruïne in Visby. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen, tegenwoordig zijn er alleen nog maar ruïnes over van het kasteel. Wel zijn er nog enkele bijbehorende stadsmuren te zien in de stad.

De Stadsbibliotheek (Stockholm)

De Stadsbibliotheek
De Stadsbibliotheek
Kaart met locatie De Stadsbibliotheek

De Stadsbibliotheek van architect Erik Gunnar Asplund is een aanrader om te bezoeken. Het werd gebouwd tussen 1921 en 1928 en staat bekend om de cirkelvormige leeszaal, met een hoog plafond en klassieke overkoepeling. Door middel van diverse trappetjes zijn alle verdiepingen in de ronde leeszaal te bereiken. Er is tevens een café aanwezig bij de ingang van de bibliotheek waar je wat kunt eten of drinken. Toegang tot de bibliotheek is gratis en het is iedere dag geopend. 

Maritiem Museum Vasa (Stockholm)

Maritiem Museum Vasa
Maritiem Museum Vasa
Kaart met locatie Maritiem Museum Vasa

Op het eiland Djurgården in Stockholm vind je het maritiem museum Vasa. Het museum bevindt zich in een gebouw dat geheel ontworpen is door Göran Månsson. Het Vasamuseum herbergt het 17e-eeuwse schip de Vasa en opende zijn duren voor publiek in 1990. Het museum is het drukst bezochte museum in heel Scandinavië. In het museum leren de bezoekers meer over het schip en de 17e eeuw.

Koninklijk paleis Stockholm (Stockholm)

Koninklijk paleis Stockholm
Koninklijk paleis Stockholm
Kaart met locatie Koninklijk paleis Stockholm

Het koninklijk paleis in Stockholm is met 608 kamers het grootste paleis ter wereld dat nog in gebruik is door een staatshoofd. In het paleis zijn verschillende grote attracties zoals de Hall of State, de koninklijke appartementen, het Tre Konor paleis museum en de Kroon. Elke woensdag en zaterdag vindt op de buitenplaats van het paleis de wisseling van de wacht plaats. Dit is om kwart over 12 stipt, op zondag en tijdens vakanties gebeurt dit om kwart over 1.

Oost-Indisch Compagniehuis (Göteborg)

Het Oost-Indisch Compagniehuis is een groot gebouw van geelbruine Hollandse bakstenen. In de 17e eeuw fungeerde het als magazijn voor de Zweedse Oost-Indische Compagnie. Sinds 1861 is het een museum met archeologische, historische en etnografische collecties.

Het Kronhuset (Göteborg)

Het Kronhuset (kroonhuis) is rond 1650 gebouwd als arsenaal van Göteborgs artillerie. Het werd gebouwd met een Nederlands karakter en is een van de oudste seculiere niet-residentiële gebouwen. In 1959 is het gerestaureerd en sindsdien in gebruik als feest- en expositieruimte. Op de bovenverdieping is een historisch museum gevestigd.

Feskekörka (Göteborg)

Feskekörka
Feskekörka
Kaart met locatie Feskekörka

Feskekörka, in het Nederlands de Viskerk, is een kerk met een bijzondere architectuur. Het is daarnaast niet zomaar een kerk, maar een kerk waarin een vismarkt zich huisvest. Het gebouw is in 1874 gebouwd en oogt wel als kerk. Er zitten tevens restaurants in. De beste vis van de stad vind je hier. 

Liseberg amusementspark (Göteborg)

Liseberg amusementspark
Liseberg amusementspark
Kaart met locatie Liseberg amusementspark

Het Liseberg amusementspark in Göteborg is een van de best bezochte parken in Scandinavië. Een van de populairste attracties van het park is de houten achtbaan met de naam Balder, in 2003 en 2005 werd de achtbaan uitgekozen tot beste houten achtbaan ter wereld. Het park zelf stond in 2005 ook in de top 10 van beste pretparken ter wereld. Het pretpark is geopend vanaf maart tot december, maar werkt in de wintermaanden met minder attracties.

Stortorget (Malmö)

Stortorget
Stortorget
Kaart met locatie Stortorget

Stortorget is het hoofdplein van Malmö. Hier staat o.a. een standbeeld van Karl X Gustav. In de hoek van het plein bevindt zich een apotheek uit de 16e eeuw, dit is de oudste apotheek van Zweden. Het naastgelegen plein Lilla Torg is kleiner maar met nog oudere gebouwen en gezellige restaurants, cafés en kroegen.

Moderna Museet Malmö (Malmö)

Moderna Museet Malmö
Moderna Museet Malmö
Kaart met locatie Moderna Museet Malmö

Moderna Museet Malmö werd pas geopend op 26 december 2009 maar is nu al een van de meest populaire musea van Malmö. Het is onderdeel van het Zweedse Museum of Modern Art en bevindt zich in een voormalige elektriciteitscentrale. In het museum vind je een internationale kunstcollectie die de volledie 20e eeuw omspant. Hierbij zijn moderne werken aanwezig maar ook kunst en fotografie van grootheden als Dalí, Kandinsky en Picasso.

Kasteel Malmöhus (Malmö)

Kasteel Malmöhus
Kasteel Malmöhus
Kaart met locatie Kasteel Malmöhus

Malmöhus Slottet of zoals het kasteel in het Nederlands heet Kasteel Malmöhus werd gebouwd in 1530. Het eerste fort werd in 1434 opgericht, maar werd gesloopt voor de bouw van het huidige kasteel. Vroeger werd het kasteel gebruikt als gevangenis, maar tegenwoordig herbergt een aantal van de belangrijkste musea van Malmö. Zo vind je in het kasteel het kunstmuseum, het natuurhistorisch museum en het stadsmuseum.

Kathedraal van Uppsala (Uppsala)

Kathedraal van Uppsala
Kathedraal van Uppsala
Kaart met locatie Kathedraal van Uppsala

De gotische domkerk is het beroemdste gebouw van de stad. De kerk is gebouwd tussen 1260 en 1435. De 2 torens van 120 meter hoog vormen het symbool van Uppsala. Vanaf de middeleeuwen tot begin 18e eeuw zijn de Zweedse vorsten in deze kerk gekroond. Vanaf 1885 vonden er grondige restauraties plaats, waarbij de kerk een neogotisch uiterlijk kreeg. In de kerk vind je onder andere het graf van Gustav Wasa in de prinsenkapel en het graf van Erik IX van Zweden.


Linnéträdgården (Uppsala)

Linnéträdgården
Linnéträdgården
Kaart met locatie Linnéträdgården

Linnéträdgården, ook wel de Botanische tuin van Uppsala genoemd, is de oudste botanische tuin van Zweden. De tuin hoor tegenwoordig bij de universiteit van Uppsala. De tuin heeft een hoge status omdat de Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus er de leiding over had sinds 1741. De tuin raakte na een periode toch in verval, waarna hij in 1917 weer gerenoveerd werd volgens de specificaties die Linnaeus had gemaakt in de 18e eeuw. 


Upplandsmuseet (Uppsala)

Upplandsmuseet
Upplandsmuseet
Kaart met locatie Upplandsmuseet

Upplandsmuseet is een museum met een cultuurhistorische verzameling over Uppsala en Uppland. Het museum bevindt zich in een oude universitaire watermolen uit 1760. Je ziet in het museum onder andere tentoonstellingen over de geschiedenis van Uppsala. Het museum heeft een collectie van bijna 800.000 voorwerpen, waarvan er 600.000 archeologische vondsten zijn. De fotocollectie omvat meet dan 1,5 miljoen fotografische bijdragen vanuit de jaren 1860 tot aan vandaag. Foto: Arild Vågen.

Pålsjöbaden (Helsingborg)

Pålsjöbaden
Pålsjöbaden
Kaart met locatie Pålsjöbaden

Het nieuwe Pålsjöbaden ligt aan het strand bij Helsingborg. Het is een sauna boven de zee en waarbij je mogelijkheid hebt zo de zee in te duiken. Mannen en vrouwen hebben beide een eigen plek in het badhuis. Nadat je je in de kleedkamer hebt kunnen uitkleden, geniet je geheel in rust en afgezonderd van het strand van de sauna. Vanuit de sauna kijk je uit op zee, iets meer rustgevend bestaat er niet. Na een portie zweten in de sauna, koel je heerlijk af in het koude water van de zee. Naderhand kan je nog een kop koffie of thee drinken in de bijbehorende bar.

Food by the way (Helsingborg)

Food by the way
Food by the way
Kaart met locatie Food by the way

Een Food by the way is een erg leuke manier om kennis te maken met Helsingborg en daarnaast de verfijnde keuken van Skåne uit te proberen. Tijdens de wandeling worden er een aantal interessante restaurants, cafés en winkels bezocht, waarbij je de lekkerste gerechten kan proeven. Bij iedere stop mag er geproefd worden en wordt er wat verteld over het product. Tussen de stops door begeleiden ze je langs grotendeels autovrije straten van Helsingborg, waarbij de levendige geschiedenis van de stad ter sprake komt.

Sofiero Palace & Gardens (Helsingborg)

Sofiero Palace & Gardens
Sofiero Palace & Gardens
Kaart met locatie Sofiero Palace & Gardens

Sofiero is een paleis, of eigenlijk een zomerhuis, dat dateert uit 1866. Prins Oscar en zijn vrouw kochten het landgoed ooit, gelegen ten noorden van Helsingborg. Het werd gebruikt als zomerkasteel. Een belangrijk onderdeel van het kasteel zijn de tuinen bij het gebouwd. Deze werden door de zoon van de koning, Gustaf Adolf en zijn vrouw Margareta, voornamelijk aangelegd. Tuinieren was voor beide een passie en dat is te zien. De rododendrons staan centraal bij het huis. Er is een wandelpad achter het huis, dat je langs de honderden rododendrons brengt. Men komt speciaal naar het kasteel voor deze wandeling, die voornamelijk prachtig is als het in bloei staat. Dit is in het voorjaar. Je kan een rondleiding krijgen door de enorme tuinen en naderhand wat drinken bij het café, met uitzicht op zee. 

Mariebergsskogen (Karlstad)

Mariebergsskogen
Mariebergsskogen
Kaart met locatie Mariebergsskogen

Mariebergsskogen is een stadspark met een unieke geschiedenis. Voor velen van Karlstad is Mariebergsskogen als een tweede thuis. Het park is de thuisbasis van Zweden's eerste speeltuin, ontworpen door architect Helena Bjarnegård. Het hele gebied is een geschenk van Dr Conrad Hook, die in de late 19e eeuw in het landhuis gewoond heeft. Hij hield zo veel van zijn bossen dat hij wilde dat het werd bewaard voor de toekomstige generaties. Toen de stad Karlstad de schenking in 1896 aanvaarde, was een van de beloftes dat Mariebergsskogen zou worden beschermd als een stadspark. Het park ontwikkelt zich jaar na jaar, waardoor het voor altijd de plek blijft om te spelen voor kinderen. Familiepark Mariebergsskogen bestaat uit een dierentuin, pretpark, restaurant, openluchttheater en een openluchtmuseum.

Värmlands Museum (Karlstad)

Värmlands Museum
Värmlands Museum
Kaart met locatie Värmlands Museum

Het Värmland Museum besteedt aandacht aan de geschiedenis van de provincie Värmland. Rondom het museum ligt een mooie tuin. In het museum zijn het hele jaar door diverse tentoonstellingen te vinden. Värmland Museum is een van Zweden's meest bezochte provinciemusea met meer dan 200 000 bezoekers per jaar. Je vindt er culturele geschiedenis van internationaal succes en tentoonstellingen met kunst en fotografie.

Stadsplein in Karlstad (Karlstad)

Stadsplein in Karlstad
Stadsplein in Karlstad
Kaart met locatie Stadsplein in Karlstad

Stora Torget is het Stadsplein in Karlstad. Het plein is een van de grootste stadspleinen van het land. Rondom het plein vind je diverse historische gebouwen en het Vredesmonument van de stad. Dit standbeeld beeld een vrouw uit die een gebroken zwaard in haar handen heeft.