Zweden

Mooi Zweeds herfstlandschap
Mooi Zweeds herfstlandschap

Zweden wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten, de Oostzee in het zuidoosten, en de Botnische Golf in het oosten. Zweden is het grootste land van het Scandinavisch schiereiland. Zweden vormt, samen met de landen Denemarken, Finland, Noorwegen en IJsland, Scandinavië. Historisch en cultureel gezien bestaat Scandinavië uit de (oude) lidstaten van de Noordse Raad.

Zweden is het land wat vooral bekend is door de uitgestrekte bossen en duizenden meren, Zweeds design, Zweedse kinderboeken als Pippi Langkous en Nils Holgersson, Zweedse winkels als IKEA en H&M en de Nobelprijs.

Zweden heeft 21 provincies: Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Gotland, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland en Västra Götaland.

Typisch voor Zweden zijn de oser, uitgestrekte grintwallen die soms honderden kilometers lang zijn. Deze wallen ontstonden toen het ijs begon te smelten. Waar ze het smeltwater tegenhielden, vormden zich meren. Zweden heeft 96.000 meren, het grootste is Vänern in het zuiden van het land.

Zweden is, net als Nederland, een monarchie.

Heb je weinig kennis van Zweden? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Zweden
Officiele naam:
Koninkrijk Zweden
ISO:
SE
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Stockholm
Inwoners:
+/- 9029000
Taal:
Zweeds
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Zweedse Kroon
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
449964 km²
Beste reistijd:
maart - juni
Hoogseizoen:
juli - juli

Middernachtzon is een natuurverschijnsel waarbij de zon gedurende 24 uur of meer niet onder gaat. Dit gebeurt in het gebied boven de Noordpoolcirkel. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. De evenaar maakt een hoek van ongeveer 23,5° met de schijnbare baan van de zon. Die schuine stand zorgt ervoor dat rond 21 juni om middernacht de zon nog zichtbaar is op alle plaatsen op de Noordpoolcirkel die op 23,5° van de Noordpool ligt. Verder naar het noorden is de zon gedurende een steeds langere periode zichtbaar. Op de Noordpool zelf blijft de zon 6 maanden zichtbaar. In de wintermaanden is de situatie precies omgekeerd. Dan komt de zon een tijd niet boven de horizon uit.

Noorderlicht is een diepgroene waaier van licht met rode lichtbundels en roze vlammen waarbij enorm veel energie vrijkomt. Bij de poolcirkel is het bijna iedere nacht raak. Maar ook in Nederland is gemiddeld 12 keer per jaar het noorderlicht te zien. Het noorderlicht (aurora borealis) ontstaat door uitbarstingen op de zon waarbij spectaculaire zonnevlammen magnetische deeltjes de ruimte in slingeren. De deeltjes die onze atmosfeer binnendringen, worden door de magnetische veldlijnen naar de aardmagnetische polen afgebogen.

Op 30 april wordt ieder jaar de terugkeer van de lente gevierd in de Walpurgisnacht. Overal worden dan grote vuren ontstoken. Dit is al een oud gebruik dat was bedoeld om boze geesten terug het bos in te jagen. Het vee kon de volgende dag dan veilig de wei in worden gestuurd.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Zweden krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 119 ervaringen:

8,2 119 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 40 met 119 resultaten

plaats: Kalmar, reisperiode: januari 2020

Prachtige plaats is Kalmar met mooie historie. Kasteel is leuk om te bezoeken.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: Kallsedet, reisperiode: december 2019

Heerlijke rustige omgeving. Prachtige natuur.

 • Algemeen 10
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Kalhamn, reisperiode: april 2019

Zuid Oost Zweden, veel heuvelachtiger dan verwacht , als je beetje rond zoekt kun je heel voordelig uit eten. Prachtige natuur, prima weer. Eind april elke dag boven 20 graden.We hebben genoten en leuke gesprekken gehad met verschillende bewoners uit de omgeving. Zeer gastvrij.

 • Algemeen 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zweden

Visborg Slottet (Visby)

Visborg Slottet
Visborg Slottet

Visborg Slottet is een kasteelruïne in Visby. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen, tegenwoordig zijn er alleen nog maar ruïnes over van het kasteel. Wel zijn er nog enkele bijbehorende stadsmuren te zien in de stad.

Gotland Museum (Visby)

Gotland Museum is een museum van oudheden. Het museum herbergt veel runensteden, houten beelden en glas-in-loodramen. Het museum werd opgericht in 1875 onder de naam Gotland Fornsal. Het museum heeft naast veel historische artikelen, een openbaar archief en een bibliotheek en er is een afdeling archeologie. Het museum is tevens verantwoordelijk voor het toezicht en het beheer van de Vosby kerk en de ruïnes in de stad. 

Middeleeuwse week (Visby)

Middeleeuwse week
Middeleeuwse week

Visby heeft in augustus altijd een middeleeuwse week, Medeltidsveckan. Tijdens deze week staat het hele stadje in het teken van de middeleeuwen, waarbij de mensen in middeleeuwse kleding rondlopen, er een grote middeleeuwse markt is en er wordt een parade gehouden. Daarnaast is het mogelijk het riddertoernooi bij te wonen, een rondleiding te krijgen door het historische centrum of een muziek- en toneelvoorstelling bij te wonen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Köttbullar - deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep jam, bij de borrel, als broodbeleg, etc. De balletjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix.

Pytt i Panna

- is een zeer gebruikelijk en makkelijk te maken gerecht. Het bestaat uit in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees. Het geheel wordt in een grote pan gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met rode bieten en een gebakken of een rauw ei er bovenop.

De meest bekende Zweedse maaltijd is het Smörgåsbord. Dit bestaat uit een grote hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab , sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.

Surströmming

- dit eet men aan het eind van de zomer aan de noordoost-kust van Zweden veel. Het is een kleine haringsoort die in blikken wordt verpakt. De haring fermenteert in het blik en is pas goed als het blik bol begint te staan. De haring heeft een zeer aparte smaak en een zeer sterke geur.

In Zweden moet je veel betalen voor alcoholische dranken. Alcoholische drank (tot 3,5%) mag verkocht worden in de normale winkels en bij benzinestations. Alle drank met een hoger alcoholpercentage mag uitsluitend verkocht worden door de staats-slijterijen, Systembolaget.

Vervoer

Vanuit Denemarken is een brug/tunnel naar Zweden, de Sontbrug. Ook zijn er internationale veerdiensten van en naar Duitsland, Denemarken, Polen, Estland en Finland. Met de auto is het van Utrecht naar Göteborg 1072 kilometer (via de veerverbinding Puttgarden - Rödby en Öresundsbrug).

Internationaal vliegverkeer is mogelijk naar Malmö, Göteborg en Stockholm. KLM vliegt dagelijks diverse malen van Amsterdam naar een aantal bestemmingen in Scandinavië. SAS is grootste luchtvaartmaatschappij van Scandinavië. Dagelijks verzorgt de SAS vele vluchten vanuit Nederland en België naar diverse bestemmingen in Zweden. De vliegduur van Amsterdam naar Stockholm is ongeveer 2 uur.

De vele meren, eilanden en kanalen van Zweden worden verbonden door een uitgebreid netwerk van kanaalboten, antieke stoomschepen, en grote en kleine veerboten.

De wegen en snelwegen zijn relatief rustig en goed onderhouden. Soms is het enige verkeer waar je op moet letten een overstekend hert of een eland.

Visum

Voor een vakantie in Zweden dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau is in Zweden hoger dan in Nederland.

De Zweedse bevolking heeft zich uitgesproken tegen de komst van de euro. Als gevolg hiervan betaalt men in Zweden nog altijd met de Zweedse kroon (SEK).

Veiligheid

Zweden is een veilig land om te reizen. Zoals overal moet je wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Medische informatie

De centra voor gezondheidszorg (vårdcentral), waar er circa 1000 van zijn in Zweden, vormen de basis van de Zweedse gezondheidszorg. In de meeste gevallen werken in een vårdcentral 2 tot 6 artsen samen in een team van onder meer verpleegkundigen, fysiotherapeuten, verloskundigen en medisch secretaresses.

Voor je bezoek aan Zweden heb je geen inentingen nodig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Kraanwater is drinkwater.

Bevolking

Zweden is één van de dunst bevolkte landen van Europa, maar er bestaan aanzienlijke regionale verschillen in bevolkingsdichtheid. Er wonen gemiddeld 20 mensen per km2. In het uiterste noorden van het land is de dichtheid 3 inwoners per km2 en in de agglomeratie Stockholm 251 inwoners per km2. In de stedelijke gebieden van Stockholm, Göteborg en Malmö woont ruim eenderde van de totale bevolking.

Op 30 april wordt ieder jaar de terugkeer van de lente gevierd in de Walpurgisnacht. Overal worden dan grote vuren ontstoken. Dit is al een oud gebruik dat was bedoeld om boze geesten terug het bos in te jagen. Het vee kon de volgende dag dan veilig de wei in worden gestuurd.

Middernachtzon

is een natuurverschijnsel waarbij de zon gedurende 24 uur of langer niet onder gaat. Dit gebeurt in het gebied boven de Noordpoolcirkel. Het verschijnsel wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. De evenaar maakt een hoek van ongeveer 23,5° met de schijnbare baan van de zon. Die schuine stand zorgt ervoor dat rond 21 juni om middernacht de zon nog zichtbaar is op alle plaatsen op de Noordpoolcirkel die op 23,5° van de Noordpool ligt. Verder naar het noorden is de zon gedurende een steeds langere periode zichtbaar. Op de Noordpool blijft de zon zelfs 6 maanden zichtbaar. In de wintermaanden is de situatie precies omgekeerd. Dan komt de zon een tijd niet boven de horizon uit.

Noorderlicht

is een diepgroene waaier van licht met rode lichtbundels en roze vlammen waarbij enorm veel energie vrijkomt. Bij de poolcirkel is het bijna iedere nacht raak. Maar ook in Nederland is gemiddeld 12x per jaar het noorderlicht te zien. Het noorderlicht (aurora borealis) ontstaat door uitbarstingen op de zon waarbij spectaculaire zonnevlammen magnetische deeltjes de ruimte in slingeren. De deeltjes die onze atmosfeer binnendringen, worden door de magnetische veldlijnen naar de aardmagnetische polen afgebogen.

De taal

Het Zweeds is misschien wel de meest welluidende taal van Scandinavië. Ook in het Zweeds zijn er verschillen tussen de vaak door dialecten beïnvloede spreektaal (Talspråk) en de officiële schrijftaal (Riksspråk). In het zuidelijk deel van Zweden is de invloed van het Deens goed merkbaar, terwijl de taal in het westen en noordwesten meer verwantschap heeft met het Noors.

Flora & Fauna

Omdat Zweden een groot en dunbevolkt land is, heeft het milieu naar verhouding weinig schade geleden. Bovendien is de jacht uitstekend gereguleerd. Dit is één van de redenen waarom bijvoorbeeld de populatie van de eland zozeer is toegenomen. Jaarlijks is een enorm afschot nodig om de grote schade aan de bossen te voorkomen.

Grote roofdieren als de bruine beer en de wolf zijn echter zeer in het gedrang geraakt. Van deze soorten bestaan slechts nog restpopulaties. Zweden is zeer belangrijk als broedgebied van talrijke vogelsoorten van het noorden. Hiervan is de Europese kraanvogel ongetwijfeld de meest opvallende.

Geschiedenis

In 1527 werd het Lutheranisme tot staatsgodsdienst uitgeroepen, door Gustav I Wasa. Hij werd hiertoe niet alleen door religieuze motieven gedreven. Zijn motieven waren meer van politieke en economische aard. Hij had de rijkdom van de kerk erg hard nodig om zijn macht in Scandinavië te kunnen vergroten. Om de bevolking niet teveel tegen zich in het harnas te jagen zijn vele uiterlijke kenmerken van het Rooms Katholieke geloof gehandhaafd. Het grootste verschil is het vervangen van het Latijn door het Zweeds. Op dit moment behoort ongeveer 90% van de bevolking tot de evangelisch-lutherse staatskerk. Vele bezoeken de kerk alleen uit traditie. De kerk hoeft ondanks het lage kerkbezoek niet voor zijn bestaan te vrezen. Iedere Zweed, gelovig of niet, helpt mee de kerk in stand te houden d.m.v. het betalen van belasting. Daarnaast is de kerk de grootste grondeigenaar van het land. De kerk beschikt voornamelijk over bossen t.b.v. de houtproduktie. Naast de religieuze functie, fungeerde de staatskerk ook als burgelijke stand. Hier worden registers van geboorte, huwelijk en overlijden bijgehouden. Sinds 1991 zijn de taken als burgelijke stand overgenomen door Skattemyndigheten (belastingdienst).

In de 19e eeuw was Zweden een van de armste landen in Europa, met veel alcoholmisbruik. In deze tijd emigreerde een groot deel van de bevolking naar de Verenigde Staten waar nu nog veel Amerikanen op Zweedse voorouders kunnen wijzen.

Heeft u interesse in een reis naar Zweden? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing