Eten

De Grieken eten zelf het liefst buiten de deur, vandaar dat er veel eetgelegenheden te vinden zijn in Griekenland. In Griekse restaurants worden veel gerechten 's ochtends bereid en warm gehouden tot de lunch en het avondeten. Dit houdt in dat het eten niet al te warm meer is. Grieken vinden dit lekker maar veel toeristen vinden dit vaak te lauw. 's Avonds gaan de meeste restaurants om 19.00 uur open, dit is voor de toeristen want de Grieken zelf komen pas na 21.00 uur. Door de beperkte dessertkaarten in de restaurants gaan veel Grieken na de maaltijd vaak nog naar een café voor een kop koffie of een stuk gebak. De Griekse keuken kent veel Turkse invloeden.

Er wordt in de Griekse keuken vooral kip, lams- en schapenvlees verwerkt; ook wel wat varkens- en kalfsvlees, maar weinig rundvlees.

Het Griekse menu is redelijk sober. De kok werkt graag met olijven, tomaten, komkommer, paprika, knoflook, vis, rijst, uien, artisjokken, aubergines, kruiden en witte schapenkaas (feta).

Als voorgerecht wordt meestal een dunne of gebonden soep opgediend. Maar ook macaroni of spaghetti zijn een geliefd voorgerecht: pastitsiomakaroni is een pasteitje met macaroni en gehakt vlees en een saus. Andere voorgerechten zijn tiropita (kaassoufflé), saganaki (een gebakken ei met kaas), spanakopita (deegvierkantjes als ravioli met een dikke laag spinazie ertussen), taramosalata (pasteitje met viskuit), domates (met rijst en vlees gevulde gebakken tomaten), dolmadakia (rijst met gehakt schapenvlees, wat kruiden en gesnipperde uitjes, gerold in een mals groen kool- of druivenblad; de rolletjes worden warm of koud opgediend en zijn overgoten met een iets zurig sausje) en tsaziki (dikke yoghurt met geraspte komkommer en knoflook).

Veel voorkomende gerechten zijn moussaka (een zware schotel van gekruid gehakt, stukjes omelet, aardappelen, tomaten, aubergines, augurken, schijfjes ei, overgoten met een dikke gele bechamelsaus of olijfolie), pilafi (een Turks gerecht van rijst en schapenvlees), keftedes (sterk gekruide vleesballetjes), kokoretsi (stukjes lever, nier, milt en hart van lam of schaap, opgeborgen in darmen, aan het spit geregen en boven gloeiend houtskool geroosterd), arnaki souvlas (geroosterd schapenvlees), gounoropoulo (geroosterd speenvarken met een krokant korstje), souzo-kakia (vleesballetjes, in tomatensaus gekookt), stifado (met veel uien en komijn op een zacht vuurtje gaar gestoofde haas of konijn) en kotopita (een met gevogelte gevuld pasteitje), souvlaki (stukjes vlees aan een stokje), sardeles (geroosterde visjes).

Andere typisch griekse gerechten zijn: gebakken ingewanden van een schaap, witte bonen in tomatensaus, een portie aubergines in hete olijfolie, een stuk lamsbout of een van de andere gerechten die drijven en sudderen in bakken, pannen en ketels.

Drinken

Water (nero) wordt heel veel gedronken. Koud water (krio nero) wordt geserveerd bij wijn, koffie, ijs, ouzo, gebak en soms zelfs thee en limonade. De thee (tsaï) is goed; vaak hangt er een zakje van een goed buitenlands merk in de pot.

Als frisdrank wordt vaak portokalada (sinas) gedronken. Goede cafés hebben de lekkere katalaba, een mengsel van uitgeperst sinaasappel- en citroensap. Fix is het veel gedronken Griekse bier (bira). Enkele andere Griekse bieren zijn: Attika, Hellas, Alfa en Gorona.

De nationale borrel is de ouzo, een anijsbrandewijn met een flink alcoholgehalte. Grieken drinken de ouzo meestal met blokjes ijs, waardoor de drank troebel wit wordt. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. Raki is eveneens sterk en scherp van smaak, hij is getrokken van druivendroesem en verschilt van de Turkse Raki, die veel meer op ouzo lijkt. Raki wordt voornamelijk op Kreta gedronken. Griekenland heeft zijn eigen brandy of cognac (koniak), waarvan Metaxa de beste is. Hij smaakt bijna zoet en is verkrijgbaar in drie soorten: met 3, 5 of 7 sterren. De sterren geven het aantal jaren aan dat de cognac oud is. De Metaxa met 7 sterren is de zachtste.

De typisch Griekse, geharste wijn heet retsina. De eerste glazen vallen vaak tegen, maar de kenners zeggen dat hij steeds beter gaat smaken naarmate men er meer van drinkt. In elk geval is de retsina aangepast aan het klimaat en zeer geschikt om de dorst te lessen. Naar verluidt compenseert hij bovendien de olijfolie en is daardoor een perfect middel tegen zekere darm- en maagstoornissen.

Typische streekwijnen zijn robola uit Kefalonia, santorini uit Santorini en zitsa uit Epirus.

De meeste uitgaansgelegenheden schenken ook buitenlandse dranken, maar die zijn een stuk duurder.

Hygiëne

In Griekenland kun je slechts op enkele plaatsen kraanwater drinken. Aangeraden wordt om altijd flessen water te kopen.

Wat vind jij van de informatie? (0 stemmen):

Bestemmingen in Griekenland