Bezienswaardigheden België

België is een land met enorm veel bezienswaardigheden. Naast dat veel oude steden al een bezienswaardigheid op zich zijn, is de natuur eromheen ook zeker iets dat je niet over moet slaan. Zo is het Nationaal Park Hoge Kempen prachtig om door de bossen heen te wandelen en zijn de Ardennen perfect voor een actieve vakantie. Daarnaast heeft België de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Denk hierbij aan kastelen als Château de Seneffe en het Kasteel van La Roche-en-Ardenne. Deze kastelen zijn ook zeker een bezoekje waard. Daarnaast staat België bekend om haar vele bierbrouwerijen en gezellige cafés. Steden die zeker een bezienswaardig centrum hebben zijn Brugge, Leuven, Antwerpen en Brussel. In het onderstaande overzicht geven wij je een voorproefje van de mooiste en leukste bezienswaardigheden van België.

Het mooie Mechelen
Het mooie Mechelen

Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste nationaal park dat door de Vlaamse overheid is opgericht. Het ligt in de provincie Limburg en omvat naast uitgestrekte bospercelen ook beschermde natuurgebieden als de Mechelse Heide, de Vallei van de Ziepbeek, het Ven onder de Berg en de Neerharer Heide. Het Nationaal Park Hoge Kempen is ongeveer 5.750 hectare groot en werd op zondag 26 maart 2006 feestelijk geopend.

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is een grensoverschrijdend natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Het is in 2001 ingesteld en is ongeveer 3.750 hectare groot. Het grenspark is een afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. De verscheidenheid in planten en dieren is groot. Bijzonder is het grote aantal insecten dat in het gebied voorkomt.

Markt in België

Markt in België
Markt in België

In iedere stad of dorp vind je wel een markt. Dit zijn wekelijkse markten, feestmarkten, jaarmarkten of avondmarkten. Elke zondag gaan vele belangstellenden naar de Graanmarkt en het Theaterplein in Antwerpen voor de bekende Vogeltjesmarkt. De markt van Gare du Midi in Brussel is ook één van de grootste markten van Europa. Iedere zondag trekt deze markt veel bezoekers. In Brugge vind je op de Markt (13e-eeuws marktplein) iedere zaterdag een markt.

Winkelen in België

In België kun je perfect winkelen. De Belgen staan erom bekend dat zij veel geld uitgeven aan de verzorging en het kopen van kleding. De Belgische winkels zijn over het algemeen niet aan zulke stricte regels gebonden als in Nederland. Zij hanteren bijv. geen verplichte sluitingstijden. In de toeristenplaatsen zijn kruidenierszaken, bakkers en slagers meestal ook op zondag open.

Fietsen en mountainbiken

Fietsen en mountainbiken
Fietsen en mountainbiken

België is een waar paradijs voor fietsers. De fietsgebieden van de Limburgse Kempen, de Ardennen, de Condroz, de Vlaamse laagvlakte, Brabant, Henegouwen en de kuststreek vormen tezamen een groot netwerk dat geheel België bestrijkt. Het netwerk sluit naadloos aan op de netwerken in de Nederlandse provincies Limburg en Brabant.

Ook op het gebied van mountainbiken is België een uniek land. Op elke startplaats staat een informatiebord met de nodige informatie. De routes zijn veelal samengesteld uit drie op elkaar aansluitende lussen die aangeduid zijn met een gekleurd symbool: groen (gemakkelijk), blauw (inspannend) en rood (zwaar).

Circuits

Circuits
Circuits

België heeft een aantal zeer bekende circuits, waaronder het circuit van Zolder en het circuit Spa Francorchamps in de Belgische Ardennen. Hier worden jaarlijks vele evenementen verreden in diverse categorieën.

Bocholter Brouwerij Museum

Bocholter Brouwerij Museum
Bocholter Brouwerij Museum
Kaart met locatie Bocholter Brouwerij Museum

In het centrum van de Belgische plaats Bocholt zit het Bocholter Brouwerij Museum. Het ligt recht tegenover Brouwerij Martens, waar de glimmende gistinkstanks buiten staan. Het museum is gevestigd in het Brouwershuis. Hier brouwden vader en zoon Martens van 1758 tot midden 19e eeuw het edele gerstenat. Recent is het museum uitgebreid tot 4.000 m². Voorheen was het een kleiner museum maar nog steeds wordt het nostalgische verhaal over de ambachtelijke brouwkunsten tentoongesteld. Het hele museum ademt een aparte sfeer uit met zijn brouwzalen, vaten- en flessenafdelingen, authentieke familiestukken en mouterijafdelingen. Ook is er een taverne en zonneterras waar je kunt nagenieten met een van de bierspecialiteiten.

Memlingmusuem (Brugge)

Memlingmusuem
Memlingmusuem
Kaart met locatie Memlingmusuem

In Brugge zijn zeer veel musea gevestigd, waaronder het Memlingmusuem en het Groeningen museum. Het memlingmuseum is in het vroegere Sint-Janshospitaal gelegen. Dit hospitaal uit de 13e eeuw bood onderdak aan zieken en armen en is een van de oudste nog bestaande middeleeuwse ziekenhuizen in Europa. In dit museum zijn onder andere twee bekende kunstwerken van Hans Memling te vinden. In totaal zijn er zo'n zes kunstwerken van Memling in de collectie, de andere kunstwerken zijn afkomstig van andere kunstenaars die iets minder bekend zijn. Verder vind je hier kunst over de geschiedenis van de Sint-Janshospitaal.

Sint-Annakwartier (Brugge)

Sint-Annakwartier
Sint-Annakwartier
Kaart met locatie Sint-Annakwartier

Het Sint-Annakwartier is een wijk in Brugge gelegen in België. Hier bevindt zich het Museum voor Volkskunde en twee windmolens: de Sint-Janshuismolen en de Koeleweimolen. Een erg belangrijk museum in Brugge is het Guido Gezellemuseum. De Sint-Janshuismolen is een graanmolen en heeft nog steeds dezelfde functie. De Sint-Janshuismolen is in 1770 gebouwd en staat nog op zijn oorspronkelijke plaats. De Koeleweimolen uit het jaar 1765 werd in 1997 verplaatst.

Chocolademuseum van Brugge (Brugge)

Chocolademuseum van Brugge
Chocolademuseum van Brugge
Kaart met locatie Chocolademuseum van Brugge

In het Chocolademuseum van Brugge krijg je veel te weten over wereld van de chocolade. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van chocolade en cacao en komt alles te weten over de Belgische chocolade. Het Museum wil graag de gezonde en kwalitatieve punten van de Belgische chocolade bekend maken, maar ook zeker de mensen leren over hoe de chocolade wordt gemaakt. In dit museum kan je een kijkje nemen in de bibliotheek, maar ook een gesprek aangaan met chocolade-experts.

Jeruzalemkerk (Brugge)

Jeruzalemkerk
Jeruzalemkerk
Kaart met locatie Jeruzalemkerk

In het begin van de 15e eeuw werd de Jeruzalemkerk in Brugge gebouwd. De kerk is gebouwd door de familie Adornes en is daarmee een privaatkerk, wat erg uniek is in België. De bouw van de kerk is geïnspireerd door een kerk in Jeruzalem genaamd de Verrijzeniskerk. De kerk wordt gekenmerkt door zijn gebrandschilderde ramen binnen in de kerk. Tevens is hier het graf van Margareta van der Banck te vinden en van haar man Anselmus Adornes.

De Ronde van Vlaanderen (Brugge)

Ieder jaar wordt op het marktplein van Brugge het startsein gegeven voor de Ronde van Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen is een belangrijk evenement in de sportwereld. Het is dan ook logisch dat de beste wielrenners ter wereld aan de startlijn verschijnen. Ieder jaar komen er gemiddeld 15.000 mensen op af om de start bij te wonen.

IJssculpturenfestival (Brugge)

Een ander leuk evenement is het IJssculpturenfestival op het Stationsplein in Brugge. Ieder jaar komen er ongeveer 40 internationale kunstenaars op af, die uit 400 ton sneeuw en 300 ton ijs de prachtigste beelden maken.

Atomium (Brussel)

Atomium
Atomium
Kaart met locatie Atomium

Het Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard keer vergroot. Het Atomium is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal 'staal' dat sterk in ontwikkeling was. Ook speelde het een belangrijke rol in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.

Het Belgisch stripmuseum (Brussel)

Het Belgisch stripmuseum
Het Belgisch stripmuseum
Kaart met locatie Het Belgisch stripmuseum

Het Belgisch stripmuseum bevindt zich al meer dan 25 jaar in het centrum van Brussel. Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je er kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar avonturenland, een wereld waar de creativiteit geen grenzen kent.

Museum van de Belgische Brouwers (Brussel)

Museum van de Belgische Brouwers
Museum van de Belgische Brouwers
Kaart met locatie Museum van de Belgische Brouwers

Wil je kennis maken met de rijke traditie van het Belgisch bier dan kun je een bezoek brengen aan het Museum van de 'Belgische Brouwers'. Dit museum bevindt zich op de Grote Markt, het centrale plein van Brussel. Je ziet er alle werktuigen, de brouw- en gistkuipen, de kookketel en het materiaal van een brouwerij uit de 18e eeuw. In het café staan oude bierpotten, antiek porselein en alle typische voorwerpen uit een herberg van toen. Na afloop van de rondleiding kun je natuurlijk een heerlijk Belgisch biertje proeven.

Museum van het Kostuum en Kant (Brussel)

In Brussel vind je bijvoorbeeld het Museum van het Kostuum en Kant. Dit museum is gewijd aan een van de succesvolste exportproducten van Brussel; Belgisch kant. Dat al sinds de 12e eeuw wordt vervaardigd. In het museum vind je oude en hedendaagse kanten, kostuums en borduurwerken.

Museum van Cacao en Chocolade (Brussel)

Museum van Cacao en Chocolade
Museum van Cacao en Chocolade
Kaart met locatie Museum van Cacao en Chocolade

Belgische chocolade is enorm bekend en erg lekker, iedereen is er gek op. In Brussel vind je het Museum van Cacao en Chocolade. In dit museum kom je echt alles te weten wat je maar wilt weten over het maken van chocolade. In het museum wordt er ook uitgelegd hoe de chocolade door heel Europa wordt verspreidt. Tot slot kun je een demonstratie bijwonen van een meester-chocolatier die pralines gaat maken. Een echt 'must' voor de chocoladeliefhebber.

Warandepark (Brussel)

Warandepark
Warandepark
Kaart met locatie Warandepark

Het Warandepark in Brussel is gemaakt om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Het park is eenvoudig aangelegd, maar de paden zijn erg mooi. In het park zijn tevens 60 beelden te bewonderen. Als men goed oplet dan kom je in het park ook symbolen tegen van de vrijmetselarij. In de zomer worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd, zoals concerten en theatervoorstellingen.

Manneken Pis (Brussel)

Manneken Pis
Manneken Pis
Kaart met locatie Manneken Pis

Het beeldje van Manneken Pis werd in het begin van de 17e eeuw ontworpen en gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. Het beeldje bevindt zich op slechts enkele tientallen meters van de Grote Markt in Brussel. Dit bronzen beeldje, dat geacht wordt de Brusselse geest uit te beelden, is wereldwijd bekend. Wat niet veel mensen weten is dat er ook een vrouwelijke versie bestaat; Janneke Pis. Zij bestaat sinds 1985 en hurkt ondeugend over de fontein van de Getrouwheid in een steegje aan de Beenhouwersstraat. Volgens oude gewoonte moet je geld in de fontein werpen om zo een gunst te verkrijgen.

Stadhuis van Brussel (Brussel)

Stadhuis van Brussel
Stadhuis van Brussel
Kaart met locatie Stadhuis van Brussel

Het Stadhuis in Brussel werd in 1459 voltooid en is het mooiste openbare gebouw van België. Het bevindt zich op de Grote Markt en je kunt er een rondleiding krijgen. Bovenop het gebouw staat een verguld standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak velt. Het stadhuis is een voorbeeld van de bouwstijl flamboyante gotiek.

Rubenshuis (Antwerpen)

Rubenshuis
Rubenshuis
Kaart met locatie Rubenshuis

Rubens (1577-1640) woonde vanaf 1610 in het Rubenshuis. Deze woning bleef zijn eigendom tot en met zijn dood. Vanaf 1630 woonde hij er met zijn tweede echtgenote, Helena Fourment. Het Rubenshuis is nu een museum. Peter Paul Rubens was een bekende Vlaamse diplomaat, maar ook was hij tekenaar en barokschilder. Veel van zijn tijd bracht hij door in zijn paleis. Toen Rubens overleed werd het paleis door zijn erfgenamen verkocht en opgedeeld. In 1937 verwierf uiteindelijk de stad Antwerpen het pand.

Grote markt (Antwerpen)

Grote markt
Grote markt
Kaart met locatie Grote markt

De Grote markt was oorspronkelijk een onregelmatig driehoekig gevormd Frankisch plein. Het wordt begrenst door 16e en 17e eeuwse gildenhuizen en reconstructies van dergelijke oude huizen. Ook het standbeeld van Silvius Brabo staat op dit plein. Ook is het de Dienst voor Toerisme (VVV) te vinden en het stadhuis. Op loopafstand van de Grote Markt vind je de Schelde, een plein met vele gildehuizen. Je kunt hier in de winter schaatsen op de ijsbaan en rondsnuffelen op de kerstmarkt. Overigens liggen er veel cafés en winkels aan de markt.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Antwerpen)

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Kaart met locatie De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een kathedraal die gebouwd werd tussen 1352 en circa 1530. De kathedraal is gevestigd aan de Handschoenmarkt. Het is de hoofdkerk van Antwerpen. Deze kathedraal is toegewijd aan Maria. De bijzondere toren van de kathedraal is geregistreerd op de lijst van de UNESCO werelderfgoedlijst. In deze toren zijn 515 treden, maar daarboven zijn nog meer trappen die voor het personeel toegankelijk zijn. De hoge toren is elke vrijdag te bezoeken in de maanden april tot en met september. Je wordt dan rondgeleid door officiële gidsen.

Antwerpse Zoo (Antwerpen)

Antwerpse Zoo
Antwerpse Zoo
Kaart met locatie Antwerpse Zoo

De Antwerpse Zoo is gelegen naast het centraal station in het centrum van Antwerpen. De dierentuin bestaat al sinds 1843. De dierentuin is in 2007 uitgeroepen tot het best bewaarde 19e-eeuwse stadsdierentuin ter wereld. De dierentuin heeft een ruime collectie dieren, namelijk zo'n 5.000 soorten. De Antwerpse Zoo speelt ook een belangrijke rol in het fokken van bedreigde diersoorten, samen met andere dierentuinen van over de hele wereld doet de dierentuin mee aan een aantal fokprogramma's.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen)

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is gesloten voor een renovatie die tot 2017 zal duren. Toch blijft de collectie dichtbij en toegankelijk. Zo kan je tal van topwerken bewonderen op gastlocaties in en rond Antwerpen.

Antwerpse Zoo (Antwerpen)

Antwerpse Zoo
Antwerpse Zoo
Kaart met locatie Antwerpse Zoo

In het centrum van Antwerpen naast het Centraal Station ligt de Antwerpse Zoo. De dierentuin bestaat al sinds 1843. De dierentuin is in 2007 uitgeroepen tot het best bewaarde 19e-eeuwse stadsdierentuin ter wereld. De dierentuin heeft een ruime collectie dieren, namelijk zo'n 5.000. De Antwerpse Zoo speelt ook een belangrijke rol in het fokken van bedreigde diersoorten, samen met andere dierentuinen van over de hele wereld doet de dierentuin mee aan een aantal fokprogramma's.

Gravensteen (Gent)

Gravensteen
Gravensteen
Kaart met locatie Gravensteen

Gravensteen is een middeleeuwse burcht in Gent, die als enige is overgebleven en nog vrijwel helemaal intact is. Filips Van den Elzas herbouwde de imposante burcht in 1180. Daarvoor was het voor een korte tijd bewoond geweest in de Romeinse tijd. Hij wilde met zijn burcht macht en rijkdom uitstralen. Dit gevoel krijg je ook als je bovenop de donjon staat en over de stad uitkijkt. Ook het poortgebouw, de walmuur, de grafelijke residentie en de oude paardenstallen zijn nu nog te bezoeken. Als je de geschiedenis echt tot leven wilt laten komen, laat je je rondleiden door middel van de movieguide. Deze interactieve computergids laat je alles weten over de burcht.

Belfort van Gent (Gent)

Belfort van Gent
Belfort van Gent
Kaart met locatie Belfort van Gent

Midden in het centrum van Gent staat de Belfort van Gent, een belforttoren van 95 meter hoog. Het belfort maakt deel uit van de beroemde Gentse Torenrij, waar de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk ook deel van uitmaken. Rond 1314 werd begonnen met de bouw van het belfort, in 1323 waren de eerste vier bouwlagen klaar, er waren er echter zes gepland. De torenbekroning werd in de jaren daarna opgetrokken en nog herhaaldelijk in de volgende eeuwen aangepast. Sinds 1936 is het Belfort van Gent een monument en staat het samen met de Lakenhal en de Mammelokker op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Gras- en Korenlei (Gent)

De Gras- en Korenlei
De Gras- en Korenlei
Kaart met locatie De Gras- en Korenlei

De Graslei en de Korenlei zijn straatjes in het historische centrum van Gent en populair om de leuke gildehuizen. De Graslei ligt op de rechteroever van de Leie, op de linkeroever ligt de Korenlei. Tussen de twee straatjes in ligt de Grasbrug en de Sint-Michielsbrug. In de 11e eeuw groeide de handelsactiviteiten steeds meer vanaf de kades van de straatjes, zo werd dit de haven van de stad.

STAM Stadsmuseum (Gent)

STAM Stadsmuseum
STAM Stadsmuseum
Kaart met locatie STAM Stadsmuseum

Wil je Gent echt leren kennen? Dan is STAM de beste introductie die je kan krijgen. Je vindt er onder andere het geheugen van de stad, de polsslag van nu en een blik op de toekomst. Vanuit het STAM wordt je doorverwezen naar de stad zelf, wat eigenlijk het mooiste is. Ook het gebouw waarin het museum gehuisvest is, is prachtig. De voormalige Bijlokeabdij herbrgt één van de mooiste refters uit de middeleeuwen en zijn er unieke muurschilderingen. Het museum ligt vlakbij het centrum.

Sint-Bartholomeuskerk (Luik)

Sint-Bartholomeuskerk
Sint-Bartholomeuskerk
Kaart met locatie Sint-Bartholomeuskerk

De Sint-Bartholomeuskerk is gebouwd in de 11e en 12e eeuw en toegewijd aan Sint-Bartolomeüs. Deze romaanse kapittelkerk is een van de zeven wonderen van België. Op 30 november 1015 is de kerk gesticht en lag toen nog buiten Luik. Het oudste deel van deze kerk is het vierkant gesloten koor dat uit eind 11e eeuw komt. Tussen 1999 en 2005 was er nog een laatste restauratie aan de gang. Hierbij werd een polychrome bepleistering teruggebracht naar zijn originele kleur.

Museum voor Schone Kunsten (Luik)

Museum voor Schone Kunsten
Museum voor Schone Kunsten
Kaart met locatie Museum voor Schone Kunsten

Museum voor Schone Kunsten en Museum voor Waalse kunst is een museum van zowel moderne als oude kunst in de Belgische stad Luik. In 2011 werd dit museum opgericht. Het museum is te vinden in een door architect Henri Bonhomme ontworpen gebouw, dat uit de jaren 80 komt. Het gebouw heeft een spiraalvormige expositieruimte waar de vaste collectie tentoongesteld wordt. In andere ruimtes in het gebouw zijn kunstwerken te bewonderen van hedendaagse kunstenaars uit Wallonië en Luik.

La Batte (Luik)

La Batte
La Batte
Kaart met locatie La Batte

De zondagse markt op het Bat (La Batte) is een zeer populaire en grote markt. De markt is er iedere zondag en is wel twee kilometer lang. Vroeger boden veel Belgen hun waren aan, maar tegenwoordig is La Batte een multiculturele markt waar veel kleding, huishoudartikelen, eten en drinken word aangeboden. Ook zijn er levende dieren te koop zoals kippen, eenden en konijnen. Na een bezoek aan deze lange markt kun je wat drinken aan een van de dichtbijgelegen cafés.

Le Carré (Luik)

Le Carré
Le Carré
Kaart met locatie Le Carré

Le Carré in de wijk L’Île is de uitgaansbuurt van Luik. Veel bars, cafés, restaurants en terrassen zijn hier te vinden. Deze wijk wordt ook wel gezien als het handelscentrum van de stad Luik. De structuur van deze straten is vierkant, dat is dan ook meteen de betekenis van het woord Carré. Ook lopen de straten Vinâve en Rue du Pot d'Ór door deze stad heen, samen vormen zij de hoofdwinkelstaat van de stad. 's Middags lopen er dan ook veel shopaholics met volle tassen, maar 's avonds maakt de stad plaats voor de mensen die graag uit gaan. In de winter wordt er plaats gemaakt voor een sfeervolle ijsbaan.

Theater Aan Zee (Oostende)

Theater Aan Zee
Theater Aan Zee
Kaart met locatie Theater Aan Zee

Een populair tiendaags theater- en muziekfestival wordt iedere zomer in Oostende gehouden. Het festival wordt meestal gehouden eind juli/begin augustus. Het zomerse festival is ontstaan uit een idee van de stad Oostende en een docent die les gaf aan het Rits, Marc Lybaert. In het begin stond het festival vooral in het teken van straattheater en jonge talenten. De laatste jaren is het festival steeds meer gegroeid tot een kwalitatief goed festival en werden er concours voor performing arts en jong theater ingericht. Later werd het festival opgedeeld in theater én muziek.

Leopoldpark (Oostende)

Leopoldpark
Leopoldpark
Kaart met locatie Leopoldpark

Het door Louis Fuchs ontworpen Leopoldpark heeft veel weg van een Engels park met veel bloemenperken, wandelwegen en bruggetjes. Voor een deel werd het park aangelegd over de oude stadswallen, maar ook voor een deel erbuiten. Dit gebeurde in 1861. Het park, wat in de volksmond 'Den hof' wordt genoemd, is een groene oase in het drukke stadscentrum, waar je heerlijk kan genieten van de rust en de natuur.

Lange Nelle (Oostende)

Lange Nelle
Lange Nelle
Kaart met locatie Lange Nelle

De vuurtoren van Oostende is Lange Nelle. Lange Nelle is één van de vier vuurtorens langs de Belgische kust die nog werkt. De toren is 65 meter hoog en heeft in totaal 324 treden tot aan de top. De toren is gebouwd in 1860 en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. De huidige vuurtoren wordt sinds 1 november 1948 gebruikt en is in 1998 wit met blauw geschilderd.

Fort Napoleon (Oostende)

In de duinen van Oostende ligt Fort Napoleon, dat gebouwd werd in 1811 door Napoleon. Hij deed dit om zich te kunnen verdedigen tegen eventuele aanvallen van de Engelsen. Het fort laat ook goed het belang van Oostende als vestingstad in het verleden zien. Het fort is een tijd lang een museum geweest en later een kinderspeelplein geworden. Het raakte in verval en wordt daarom sinds 1995 beheerd door Erfgoed Vlaanderen. Na een restauratie van 5 jaar ging het ford in 2000 weer open voor publiek. Het fort ligt op wandelafstand van de haven en de zee en is hierdoor goed te bezoeken bij een verblijf in Oostende.

Winkelen in Oostende (Oostende)

Winkelen in Oostende
Winkelen in Oostende
Kaart met locatie Winkelen in Oostende

Mode, kinderspeelgoed, exclusieve kleding en haute-couture, in Oostende heb je het allemaal. Oostende is een zeer interessante stad voor winkelliefhebbers. De Kapellestraat is de bekendste straat om te winkelen. Hier zijn ook de grote winkelketens te vinden. Als je zoekt naar iets speciaal is de Adolf Buylstraat, de Belle Epoquewijk en de Alfons Pieterslaan erg leuk om te bezoeken. Hier vind je de exclusievere boetieks.

Sint-Petrus en Pauluskerk (Oostende)

Sint-Petrus en Pauluskerk
Sint-Petrus en Pauluskerk
Kaart met locatie Sint-Petrus en Pauluskerk

De Sint-Petrus en Pauluskerk in Oostende is gebouwd in neogotische stijl en diende als vervanging van een afgebrande kerk. De toren 'De Peperbusse' was het enige wat overbleef van de brand op 14 augustus 1896. De architect van de kerk, Delasencerie, werd geïnspireerd door de Votivkirche in Wenen en de Dom van Keulen. De Schyvenorgel uit 1907 in de kerk is gerestaureerd.

Le Bois du Cazier (Charleroi)

Le Bois du Cazier
Le Bois du Cazier
Kaart met locatie Le Bois du Cazier

Le Bois du Cazier is een oude mijnsite waar in augustus 1956 een grote ramp plaats heeft gevonden. Tegenwoordig is het een museum. In het museum is een speciale ruimte ingericht voor deze ramp. Ook kom je er meer te weten over de mijnbouw in de Waalse regio. Een deel van de voormalige gebouwen zijn opengesteld voor bezoekers. Tijdelijke tentoonstellingen zijn er ook regelmatig.

Monumentaal stadhuis (Charleroi)

Monumentaal stadhuis
Monumentaal stadhuis
Kaart met locatie Monumentaal stadhuis

Aan de Place Charles II staat het monumentale stadhuis van Charleroi. Hôtel de Ville bevindt zich op het moment in het oude stadhuis, dat gebouwd is in art-decostijl. Beelden op de hoekpilaren van het gebouw beelden het gemeentebestuur en het gezin uit. Naast dat het stadhuis zelf al een bezienswaardigheid is, is ook het Museum voor Schone Kunsten erin ondergebracht. Op de zolder vind je nog een ander museum, namelijk het Jules Destréemuseum. Dit museum is gewijd aan een Waalse politicus, die opkwam voor de belangen van arbeiders en streed voor de Waalse zaak.

Musée du Verre (Charleroi)

Musée du Verre
Musée du Verre
Kaart met locatie Musée du Verre

Het Glasmuseum (Musée du Verre) in Charleroi toont de ontwikkeling van de glaskunst. Bijzonder aan het museum is dat je de geschiedenis en technieken in omgekeerde volgorde bekijkt. Je vertrekt in het heden en keert vervolgens terug naar het ontstaan van de glaskunst. Een bezoek aan het glasblaasatelier, wat op werkdagen geopend is, is ook een aanrader en zeker een aanvulling voor je bezoek aan het glasmuseum.

Musée Royal de Mariemont (Charleroi)

Musée Royal de Mariemont
Musée Royal de Mariemont
Kaart met locatie Musée Royal de Mariemont

Het Koninklijk Museum van Mariemont (Musée Royal de Mariemont) ligt in Morlanwelz, ongeveer 20 minuten rijden vanaf Charleroi. In de prachtige tuin van het museum zijn een aantal exposities, maar ook het museum zelf is erg interessant. Het museum is opgedeeld in verschillende afdelingen. Zo kom je op een afdeling meer te weten over het erfgoed van de provincie Henegouwen, zoals de rijke bibliotheek met meer dan 80.000 boeken, maar is er ook een afdeling die gaat over de Oudheid in Europa en Azië. Het park rondom het museum is in Engelse stijl aangelegd met enkele monumentale beeldhouwwerken. Ook kom je in het park een waterval en rotspartij tegen.

Château de Seneffe (Charleroi)

Château de Seneffe
Château de Seneffe
Kaart met locatie Château de Seneffe

Château de Seneffe ligt ten westen van Charleroi en neemt je mee terug naar de 18e eeuw. Zo is er een prachtige collectie aan edelsmeedkunst te bezichtigen, maar zijn ook de indrukwekkende zalen van het kasteel te bezoeken. De edelsmeedkunst tentoonstelling neemt je mee op een ontdekkingsreis vol met geur, geluid, filmpjes en enorm veel zilverwerk. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven, ook speciaal voor kinderen. In de tuin van het kasteel kan je rondwandelen.

Het Groot Begijnhof (Mechelen)

Het Groot Begijnhof
Het Groot Begijnhof
Kaart met locatie Het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof is misschien wel het meest gefotografeerde gebied in Mechelen. Dit Begijnhof staat vol met prachtige historische gebouwen, kleurrijke straatjes en ouderwetse stenen, ook loop je vanuit hier zo de bierbrouwerij het Anker in. Vele jaren geleden stond er nog een grote stadsmuur om de Begijnhof, maar deze werden in het jaar 1560 vernield. Toen de Begijnhof nog omringt werd door de stadsmuur, was het een 'kleine stad', er was een eigen kerk, bakkerij en brouwerij. De begijnhoven werden vroeger gesticht in de tijd van de kuistochten. 


Horlogeriemuseum (Mechelen)

Horlogeriemuseum
Horlogeriemuseum
Kaart met locatie Horlogeriemuseum

Een unieke museum is het Horlogeriemuseum, de trots van dit museum is een belangrijke verzameling kunstambachtelijke horloges. Hier kan een rondleiding worden gevolgd op afspraak. De eigenaren van het museum willen dat elke bezoeker het maximum uit hun bezoek haalt. Je kunt ook zelfstandig een bezoekje brengen, alleen zou je dan hoogstwaarschijnlijk niet weten waar je specifiek naar moet kijken. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en een kwartier. Leuk om dus te doen wanneer je in de buurt bent. De rondleiding kan in het Nederlands, Frans, Duits of Engels worden gegeven.

Het Anker (Mechelen)

Het Anker
Het Anker
Kaart met locatie Het Anker

De artisanale brouwerij Het Anker is vooral bekend om haar geliefde streekbieren. Het Anker opende eind vorige eeuw een uniek concept, namelijk een 3-sterren hotel in de brouwerij. In 2010 werden de rondleiding door de brouwerij herstart en ook is er de laatste jaren flink gewerkt aan de soorten bier, zodat er voor ieder wat wils is. Ondertussen is de brouwerij internationaal bekend geworden en exporteren ze bier naar meer dan 30 landen.

Sint-Romboutskathedraal (Mechelen)

Sint-Romboutskathedraal
Sint-Romboutskathedraal
Kaart met locatie Sint-Romboutskathedraal

De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van Mechelen. Deze kathedraal heeft een toren van maar liefst 97 meter hoog en daarbij twee beiaarden, om deze hoge toren staat de kerk dan ook bekend. De toren van de kathedraal is tevens opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het bisdom in Mechelen werd in het jaar 1559 opgericht, toen werd de kerk ook meteen bevorderd tot kathedraal. Deze kathedraal is zeker een bezoekje waard.

Kortrijk 1302 (Kortrijk)

Kortrijk 1302
Kortrijk 1302
Kaart met locatie Kortrijk 1302

De mensen die meer willen leren over de geschiedenis van Kortrijk, zijn aan het goede adres bij het museum genaamd Kortrijk 1302. Dit is een multimediaal en interactief museum waarbij het gevecht op de Groeningekouter centraal staat, toen het Franse leger de Vlamingen aanviel op 11 juli 1302. In dit museum kun je de gehele veldslag volgen op een prachtige, grote maquette. Ook interessant is dat de hoofdrolspelers worden nagespeeld zodat je alles kunt vragen over het toenmalige conflict.

Molen- en Bakkerijmuseum (Kortrijk)

Molen- en Bakkerijmuseum
Molen- en Bakkerijmuseum
Kaart met locatie Molen- en Bakkerijmuseum

Ook een erg leuk museum in Kortrijk is het Molen- en Bakkerijmuseum. In dit museum kun je alle aspecten leren kennen van de bakkerij, de afdeling chocolaterie en biscuit, de banketbakkerij en de ijsbereiding. Het Molen- en Bakkerijmuseum is gevestigd in een stenen molen uit de 19e eeuw. In deze molen werd niet alleen graan gemalen, maar men haalde eveneens olie uit lijnzaad. Dit is zonder twijfel een van de weinige musea in de stad om letterlijk duimen en vingers bij af te likken.

Centrum van Kortrijk (Kortrijk)

Centrum van Kortrijk
Centrum van Kortrijk
Kaart met locatie Centrum van Kortrijk

Ook liefhebbers van oude architectuur kunnen in het centrum van Kortrijk hun hart ophalen. Hier zijn namelijk een aantal torens te vinden die overblijfselen zijn van de middeleeuwen. Deze torens zijn de enige restanten van de oudste stadsvestigingen van Kortrijk. De Speyetoren, ook wel de zuidelijke toren, werd gebouwd rond 1385 en was een onderdeel van de sterke omheining van het kasteel. De Ingelborchtoren is de noordelijke toren die gebouwd werd rond 1413.

Bastogne Historical Center (Bastogne)

Bastogne Historical Center
Bastogne Historical Center
Kaart met locatie Bastogne Historical Center

Het Bastogne Historical Center is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen. Het museum ligt bij het Mémorial du Mardasson, even buiten het centrum van Bastogne, deze plek was destijds het middelpunt van de strijd. Om een herinnering te blijven houden aan het laatste Duitse offensief en de historische belegering van Bastogne, heeft het museum een stervormig gebouwd. Er worden 2 oorlogsscènes getoond, een van de Duitsers en een van de Amerikanen. Zo krijg je een gedetailleerd en realistisch beeld van de strijd. In het museum vind je een bijzondere verzameling uniformen, gebruiksvoorwerpen en wapens uit de veldslag. De inrichting van het museum is zeer uniek. De verzameling blijft elke dag nog groeien door verzamelaars en oud-strijders die hun spullen doneren aan het museum. In het museum draait er een film van 30 minuten over het tot stand komen van het museum. Je kunt ook de film Slag om Bastogne kijken. Er zijn tijdens de gevechten fragmenten opgenomen die je hier kunt zien. De Slag om de Ardennen eindigde op 18 januari 1945.

Piconrue Bethlehem (Bastogne)

In het voormalig klooster Piconrue Bethlehem bevindt zich nu een museum. In het museum kun je tradities en volksgeloven uit de Ardennen ontdekken. Van de kerk tot in de velden en van de wieg tot in het graf, van de liturgische rituelen tot volksgeloof, met magische of bijgelovige praktijken, er is van alles te ontdekken in het museum. Het klooster is in 1628 door nonnen opgericht. In 1807, tijdens de Franse Revolutie, werd het klooster verkocht door de bisschop van Metz. De bisschop van Namen richtte in 1833 een school voor nonnen op in het voormalige klooster. Het klooster werd vervolgens bezet van 1939 tot 1981 door de Zusters van de Armen van Sint Franciscus. Ze slaagden erin om de Zusters van Liefde van Namen over te halen om ook in het klooster te gaan wonen. De naam Piconrue komt van de naam van een oude straat in een wijk uit de middeleeuwen. Het klooster werd bezet door Retyneer Meer en later door de familie Mathelin. Deze familie was tot 1945 eigendom van het klooster. Later werd het overgenomen door de gemeente.

Saint-Pierre kerk (Bastogne)

Saint-Pierre kerk
Saint-Pierre kerk
Kaart met locatie Saint-Pierre kerk

De Saint-Pierre kerk stamt uit 1893 en is het oudste gebouw van Bastogne. De kerk staat naast de Porte de Trêve. De kerk bevat overblijfselen uit de Romeinse tijd en draagt merktekens uit verschillende periodes. De schilderingen in de kerk komen uit 1536 en zijn gemaakt door de kunstenaar Karel V. De kerk werd na de oorlog van 1940-1945 gerestaureerd. Je moet zeker de preekstoel gezien hebben, deze is gemaakt door Jean-Georges Scholtus, een zoon van de grootste Luxemburgse houtsnijder.

Begijnhof Ten Hoeve (Leuven)

Begijnhof Ten Hoeve
Begijnhof Ten Hoeve
Kaart met locatie Begijnhof Ten Hoeve

Uniek is het 13e-eeuwse Begijnhof met een interessant huizencomplex uit de 17e eeuw. Deze bezienswaardigheid wordt ook wel Begijnhof Ten Hoeve genoemd. Het is een gerestaureerde oude wijk die in het zuiden van de binnenstad is gelegen. Dit Begijnhof is een van de grootste in Vlaanderen en heeft een oppervlakte van ongeveer drie hectare. De rivier de Dijle stroomt door het hof van dit hof en splitst in twee zijden. In totaal liggen er drie bruggen over de rivier.

Sint-Michielskerk (Leuven)

Sint-Michielskerk
Sint-Michielskerk
Kaart met locatie Sint-Michielskerk

De barokke Sint-Michielskerk is een van de zeven wonderen van Leuven. Het monument is sinds 1940 een beschermd monument. De prachtige gedetailleerde voorgevel is het belangrijkste element van de schitterende kerk. De kerk is gebouwd tussen 1650 en 1671 en is ontworpen door pater W. van Hesius. In de kerk zijn drie liggende grafstenen aanwezig, deze zijn van Loanardus Lessuis, de gezusters Aldegondis en Anna van Horenbeeck en van de familie Jonker.

kruidentuin van Leuven (Leuven)

kruidentuin van Leuven
kruidentuin van Leuven
Kaart met locatie kruidentuin van Leuven

Uniek is de kruidentuin in Leuven, deze vind je namelijk verder bijna niet in België. De kruidentuin van Leuven is de oudste in België. Hij is aangelegd in het jaar 1738, voor de studenten die geneeskunde studeerde. In het jaar 1835 is deze kruidentuin overgedragen aan de stad Leuven, in 1982 renoveerde ze deze in de oorspronkelijke staat. Planten en kruidenliefhebbers moeten hier beslist een kijkje nemen bij deze grote collectie. Er is een serrecomplex van 450 m² waar je ontzettend veel soorten planten kunt vinden zoals waterplanten, kuipplanten en kruidenplanten.

Hapje Tapje (Leuven)

Hapje Tapje
Hapje Tapje
Kaart met locatie Hapje Tapje

In augustus vindt jaarlijks het gastronomische evenement 'Hapje Tapje' plaats. In het centrum kun je op deze zondag allerlei hapjes en drankjes proeven voor een zacht prijsje. Op de Oude Markt kun je ook nog kijken wie de Barmannenrace wint. Er komen ieder jaar meer dan 40.000 bezoekers op af. Leuven is echt de bierhoofdstad van België, daarom blijft ieder jaar het aanbod op de biermarkt groeien en staat het proeven centraal.

Oorlogsmuseum (La Roche-en-Ardenne)

Oorlogsmuseum
Oorlogsmuseum
Kaart met locatie Oorlogsmuseum

Het oorlogsmuseum in La Roche-en-Ardenne laat zien hoe het de stad verging in de Tweede Wereldoorlog. La Roche werd toen bijna volledig platgebombardeerd. Het museum heeft tentoonstellingen met Britse, Duitse en Amerikaanse apparatuur, realistische scenes uit die tijd en opgegraven onderdelen. Onderwerpen als de Slag om de Ardennen, de crash van een B17 bommenwerper in de buurt van La Roche en de collaboratie in België komen voorbij. De eigenaar geeft je graag een rondleiding door zijn museum.

Kasteel van La Roche-en-Ardenne (La Roche-en-Ardenne)

Kasteel van La Roche-en-Ardenne
Kasteel van La Roche-en-Ardenne
Kaart met locatie Kasteel van La Roche-en-Ardenne

Tussen de 11e en de 14e eeuw werd het Kasteel van La Roche-en-Ardenne gebouwd. De plek waarop het gebouwd werd was al vroeg bewoond, wat in de 20e eeuw werd ontdekt door Romeinse en prehistorische voorwerpen in de grond. Het kasteel speelde een grote rol in het verdedigen van de stad en werd tevens een halte op de handelsroute richting Lombardije. Tot 1780 werd de vesting bewoond, op 1681 veroverde de Franse koning Lodewijk XIV het kasteel. Helaas raakte het kasteel jaren later in verval. De ruïnes van het kasteel zijn tegenwoordig nog te bezoeken.

Pottenbakkerij van La Roche (La Roche-en-Ardenne)

Pottenbakkerij van La Roche
Pottenbakkerij van La Roche
Kaart met locatie Pottenbakkerij van La Roche

De geschiedenis van Grès La Roche, het beroemde blauwe aardewerk uit de regio, wordt in de pottenbakkerij van La Roche tentoongesteld. Door middel van een parcours dat ongeveer één uur duurt ontdekken bezoekers aan de hand van scenes het gebruik van het aardewerk door de laatste eeuwen heen. Ook volgen ze de klei die de weg aflegt vanuit de aarde tot aan het aardewerk. Natuurlijk is er ook een winkel waar het blauwe aardewerk wordt verkocht.