Leuven

Groot Begijnhof Leuven, Belgie
Groot Begijnhof Leuven, Belgie

Leuven ligt in het midden van België, ongeveer 25 km ten oosten van Brussel. Leuven is een echte universiteitsstad. In tegenstelling tot de meeste universiteitssteden heeft Leuven geen gesloten campus. De universiteitsgebouwen liggen verspreid over de hele stad en hadden oorspronkelijk heel andere functies. Meer dan 80 verschillende nationaliteiten studeren en doceren aan de universiteit. In de stad zijn veel gezellige cafés en eetgelegenheden. Het lokale bier is Stella Artois. Deze brouwerij bevindt zich aan de rand van de stad. In de Muntstraat zitten veel restaurants naast elkaar en wordt met recht 'het culinaire hart' van Leuven genoemd. Op de Oude Markt kun je terecht in een van de 42 kroegen en ook op de Grote Markt zitten leuke cafés.

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Leuven
Plaatsen in de buurt van Leuven (BelgiŽ) :
 • Mechelen (23 km)
 • Brussel (25 km)
 • Antwerpen (44 km)
 • Charleroi (55 km)
 • Luik (66 km)
 • Gent (71 km)
 • La Roche-en-Ardenne (99 km)
 • Kortrijk (101 km)
 • Brugge (110 km)
 • Bastogne (121 km)
 • Ervaringen

  op 20 november 2017 plaats: Leuven, reisperiode: april 2015

  Een prachtige stad, dichtbij en toch zo dat je je echt "uit" voelt.

  • Algemeen 9
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 16 september 2011 plaats: Leuven, reisperiode: juli 2011

  Leuven is een heerlijke plaats om een weekend te vertoeven. Wij gaan er nu al jaren achtereen naar toe als er 'Hapje Tapje' wordt georganiseerd. Dit is een enorm gezellig eet- en drinkfestijn. Maar ook de rest van het jaar is het een uitstekende stad voor een weekend weg. Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden zoals Oud Begijnhof, de Sint-Michielskerk en de oudste botanische tuin van België. In het centrum zijn verschillende pleintjes met restaurants en cafés. Ga ook vooral bij Huisbrouwerij Domus langs om hun bieren te proeven.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 9

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Leuven

  Begijnhof Ten Hoeve (Leuven)

  Begijnhof Ten Hoeve
  Begijnhof Ten Hoeve
  Kaart met locatie Begijnhof Ten Hoeve

  Uniek is het 13e-eeuwse Begijnhof met een interessant huizencomplex uit de 17e eeuw. Deze bezienswaardigheid wordt ook wel Begijnhof Ten Hoeve genoemd. Het is een gerestaureerde oude wijk die in het zuiden van de binnenstad is gelegen. Dit Begijnhof is een van de grootste in Vlaanderen en heeft een oppervlakte van ongeveer drie hectare. De rivier de Dijle stroomt door het hof van dit hof en splitst in twee zijden. In totaal liggen er drie bruggen over de rivier.

  Hapje Tapje (Leuven)

  Hapje Tapje
  Hapje Tapje
  Kaart met locatie Hapje Tapje

  In augustus vindt jaarlijks het gastronomische evenement 'Hapje Tapje' plaats. In het centrum kun je op deze zondag allerlei hapjes en drankjes proeven voor een zacht prijsje. Op de Oude Markt kun je ook nog kijken wie de Barmannenrace wint. Er komen ieder jaar meer dan 40.000 bezoekers op af. Leuven is echt de bierhoofdstad van België, daarom blijft ieder jaar het aanbod op de biermarkt groeien en staat het proeven centraal.

  kruidentuin van Leuven (Leuven)

  kruidentuin van Leuven
  kruidentuin van Leuven
  Kaart met locatie kruidentuin van Leuven

  Uniek is de kruidentuin in Leuven, deze vind je namelijk verder bijna niet in België. De kruidentuin van Leuven is de oudste in België. Hij is aangelegd in het jaar 1738, voor de studenten die geneeskunde studeerde. In het jaar 1835 is deze kruidentuin overgedragen aan de stad Leuven, in 1982 renoveerde ze deze in de oorspronkelijke staat. Planten en kruidenliefhebbers moeten hier beslist een kijkje nemen bij deze grote collectie. Er is een serrecomplex van 450 m² waar je ontzettend veel soorten planten kunt vinden zoals waterplanten, kuipplanten en kruidenplanten.

  Sint-Michielskerk (Leuven)

  Sint-Michielskerk
  Sint-Michielskerk
  Kaart met locatie Sint-Michielskerk

  De barokke Sint-Michielskerk is een van de zeven wonderen van Leuven. Het monument is sinds 1940 een beschermd monument. De prachtige gedetailleerde voorgevel is het belangrijkste element van de schitterende kerk. De kerk is gebouwd tussen 1650 en 1671 en is ontworpen door pater W. van Hesius. In de kerk zijn drie liggende grafstenen aanwezig, deze zijn van Loanardus Lessuis, de gezusters Aldegondis en Anna van Horenbeeck en van de familie Jonker.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van BelgiŽ bekijken.

  Vervoer

  In het centrum is alles op loopafstand te bezichtigen. Leuven is een knooppunt in het Belgische spoornet. Vanuit de grote stations als Brussel en Antwerpen zijn er rechtstreekse verbindingen. Het station van Leuven bevindt zich op 1 km van het stadscentrum.

  Geschiedenis

  Al in de 9e eeuw wordt de stad Leuven voor het eerst vermeld, maar ondanks haar gunstige ligging aan de Dijle zou het toch tot de 11e en 12e eeuw duren voor ze uitgroeide tot een bloeiend handelscentrum. In die periode krijgt de belangrijkste plaats van het hertogdom Brabant haar eerste ringmuur en worden diverse kerken, kloosters en abdijen gebouwd. De lakenhandel, toch een bloeiende nijverheid, komt in de 14e eeuw tot verval, maar in de 15e eeuw breekt een glansperiode aan. De stichting van de universiteit, de bloei van diverse nijverheden, de aanleg van de Grote Markt getuigen hiervan. De aanleg van de steenwegen en de Vaart in de 18e eeuw en de bierbrouwerij waren een enorme stimulans voor de handel en de bevolkingsgroei. Het ging dus goed met Leuven, maar helaas kwam aan die welvaart een einde door de regering van Jozef II en de inval van de Fransen. Voor de ontwikkeling van Leuven in de 19e-eeuwse burgermaatschappij zijn vooral de bouw van het station en aan de aanleg van de Bondgenotenlaan belangrijk. De neostijlen, waaronder de Helleputtestijl (Justus Lipsiuscollege) en ook de wederopbouw van Leuven met de universiteitsbibliotheek, hebben een stempel op de stad gedrukt. In de 20e eeuw brengen de twee wereldoorlogen Leuven zware schade toe. Het volledige herstel hiervan duurde tot de jaren zestig.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Leuven