Bezienswaardigheden Cyprus

Het eiland Cyprus ligt in het zuiden van Europa, in de Middellandse Zee onder Turkije. Zowel in de winter als in de zomer is Cyprus een leuke reisbestemming. Je vindt er prachtige stranden, maar ook ontzettend veel interessante bezienswaardigheden. Zo zijn er kloosters, kerken, markten, duikspots, musea, waterparken en nationale parken in het land die je kunt bezoeken tijdens je vakantie naar Cyprus. Bezoek onder andere de bijzondere, verdeelde hoofdstad Nicosia, het groene Troodosgebergte en de populaire badplaats Paphos. Kun je niet kiezen welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken? Een lijst met de beste bezienswaardigheden van Cyprus vind je in de lijst hieronder.

De rots van Aphrodite
De rots van Aphrodite

Pagina 1 van 4 met 38 resultaten

Nationale Park Troodos

Nationale Park Troodos
Nationale Park Troodos
Kaart met locatie Nationale Park Troodos

In het Nationaal Park Troodos vind je niet alleen het grootste aantal planten in vergelijking met alle andere gebieden op Cyprus maar ook het grootste aantal endemische planten. Bovendien behoort het park tot een groep van 13 ‘kritieke gebieden voor plantendiversiteit’ in de Middellandse Zee. In de zomer kun je er meerdaagse wandeltochten maken en in de winter kun je er prima skiën.

Natuurreservaat Tripylos

Het natuurreservaat Tripylos bestaat uit een gebied van 823 ha waaronder de beroemde cedervallei. Het vormt het eerste gebied op het eiland dat tot natuurreservaat is verklaard. Door het park loopt een zeer mooie wandelroute, de E4. Het park is erg geschikt voor mensen die echt van de natuur willen genieten.

Markt op Cyprus

Markt op Cyprus
Markt op Cyprus

In de meeste grote plaatsen wordt een openluchtmarkt gehouden, hier kan je lokale producten en groenten en fruit kopen. Op zaterdag kun je in Nicosia, Limassol en Larnaka terecht voor een groenten- en fruitmarkt. Tijdens de zondagmarkt in Limassol kun je veel krijgen dan alleen groenten en fruit.

Winkelen op Cyprus

Winkels zijn in het algemeen geopend van 8.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. De siësta is heilig! Verder willen de openingstijden nogal eens wisselen: men gaat pas open als men zin heeft en bovendien in toeristendorpjes alleen als er toeristen te verwachten zijn. Cyprus is geen winkelparadijs.

Snorkelen en duiken op Cyprus

Snorkelen en duiken op Cyprus
Snorkelen en duiken op Cyprus

Snorkelen en duiken kan goed op Cyprus. De koraalriffen zitten vol met gekleurde vissen en op een aantal plaatsen kan je ook naar scheepswrakken duiken. Ook windsurfen en zeilen kan het hele jaar door op Cyprus. Populaire duikplaatsen zijn o.a. Zenobia Wreck, de Amforagrotten, Amphitheatre en Devils Head.

Pafos Castle (Pafos)

Pafos Castle
Pafos Castle
Kaart met locatie Pafos Castle

Het kasteel van Pafos, Pafos Castle,  werd oorspronkelijk gebruikt om de nabij gelegen haven te verdedigen. Dit grote vierkante kasteel werd in de middeleeuwen gebouwd door de Byzantijnen. In 1222 werd het bijna volledig verwoest door een aardbeving, waarna het later in de 13e eeuw weer werd opgebouwd. Door de eeuwen heen is dit kasteel gebruikt als gevangenis, ter verdediging en als opslagplaats voor verschillende goederen. In 1935 werd het kasteel herkend als monument. Het kasteel van Pafos is dagelijks geopend, in de zomer van 08.30 uur tot 19.30 uur en in de winter van 08.30 uur tot 17.00 uur. Een toegangsticket kost €2,50.

Agia Solomoni (Pafos)

Agia Solomoni
Agia Solomoni
Kaart met locatie Agia Solomoni

Volgens de legende rende de vrouw Solomoni een grot in toen zij op de vlucht was voor de Romeinen. Als reactie hierop bouwden de Romeinen een muur voor de grot, waardoor Solomoni een langzame en pijnlijke dood te wachten stond. Toen de grot tweehonderd jaar later werd geopend, liep de heilige Solomoni de grot echter gewoon uit. De catacombe werd later uitgebouwd tot een kerk, die vijf kamers heeft die om een open binnenruimte zijn gebouwd. Boven de catacombe staat een mooie, grote terpentijnboom. Aan de takken van deze boom zijn vodden en kledingstukken gehangen om de heilige Solomoni te eren.

De rots van Aphrodite (Pafos)

De rots van Aphrodite
De rots van Aphrodite
Kaart met locatie De rots van Aphrodite

Vlak bij Pafos ligt de rots van Aphrodite. Aphrodite is de Griekse godin van de liefde, vruchtbaarheid en schoonheid. Volgens de legende zou Aphrodite bij deze rots uit het water zijn geboren. Om deze reden wordt Cyprus ook wel eens 'het eiland van Aphrodite' genoemd. De rots ligt in de zee en ligt op 25 kilometer rijafstand van Pafos. Een andere naam voor de rots is ook wel Petra tou Romiou (Rots van de Grieken). De natuur en de zee in de omgeving van de rots zijn erg mooi, maar zwemmen in de zee wordt hier sterk afgeraden vanwege de hevige golven.

Ayios Lazaros (Larnaka)

Ayios Lazaros
Ayios Lazaros
Kaart met locatie Ayios Lazaros

De Byzantijnse kerk van Sint Lazarus (Ayios Lazaros) is een kerk die gebouwd is aan het einde van de 9e eeuw. Deze kerk is gewijd aan Sint Lazarus, een heilige die nog dertig jaar geleefd heeft nadat Jezus hem opnieuw tot leven heeft gebracht. De Ayios Lazaros is een van de belangrijkste religieuze bouwwerken van Larnaka. Het uiteindelijk graf van Lazarus ligt in Marseille. De Ayios Lazaros is gebouwd boven op het lege graf van Sint Lazarus. In 1857 werd de mooie klokkentoren gebouwd. In het museum ligt een klein museum, waar je Byzantijnse kunst kunt bewonderen.

Zoutmeer van Larnaka (Larnaka)

Zoutmeer van Larnaka
Zoutmeer van Larnaka
Kaart met locatie Zoutmeer van Larnaka

Vroeger werd het kunstmatige zoutmeer van Larnaka gebruikt om zout te winnen. In 1991 is de winning van zout er gestaakt, omdat het zout te sterk vervuild was. Sindsdien is het meer een toeristische bezienswaardigheid. Rondom het zoutmeer zijn meer dan tachtig verschillende vogelsoorten te zien. Dit zijn vooral trekvogels, die het meer als rustplaats gebruiken. Het zoutmeer is vooral bekend vanwege de vele flamingo's. Deze overwinteren rond het meer en eten garnalen uit het water.


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende