Nicosia

Stadsmuur Nicosia, hoofdstad Cyprus
Stadsmuur Nicosia, hoofdstad Cyprus

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en ligt in het midden van het land aan de rivier de Pedieos. De ligging van Nicosia is het eerste wat opvallend is aan de stad, doordat het op de grens ligt tussen Grieks-Cyprus en Turks-Cyprus. De 'green line' die tussen deze delen van Cyprus loopt ligt midden door de stad heen. De VN gebruikt de green line als bufferzone tussen de twee delen van Cyprus. In het centrum van Nicosia zijn sinds 2008 drie doorgangen in de green line waar je tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Cyprus kunt reizen, om de verhoudingen tussen beide delen te verbeteren.

Nicosia is een druk handels- en zakencentrum en daarom zijn er veel flats gebouwd. Door de vele flats geeft Nicosia niet meteen een charmante indruk. Wie wat verder kijkt zal wel wat leuke plekken in deze stad ontdekken. De historische binnenstad is in de Venetiaanse tijd, ongeveer in de zestiende eeuw, ommuurd. Binnen de stadsmuren zijn de toeristische plekken te vinden, zoals een van de musea of vele kerkjes. Ook de omgeving rond Nicosia is rijk aan allerlei historische bezienswaardigheden. De Cyprus Tourism Organisation (CTO) organiseert meerdere keren per week gratis wandeltochten door de stad die langs deze historische plekken komen.

Sandra 'Cyprus is een heerlijke (winter)zon bestemming waar je een mix van strand en cultuur kunt afwisselen. Hier mag je vooral het Troodosgebergte niet missen met het indrukwekkende Kykkosklooster en de koele begroeide bergen. Het rustige Polis en Latchi zijn ook zeker de moeite waard. Cyprus heeft mij zeker positief verrast!', Sandra - reisexpert Cyprus gratis reisvoorstel >>

Landkaart Nicosia
Plaatsen in de buurt van Nicosia:
 • Kakopetria (48 km)
 • Pafos (0 km)
 • Ervaringen

  Marloes Dieker op 12 september 2017 plaats: Nicosia, reisperiode: augustus 2017

  Met een gids naar Nicosia geweest. Bijzonder om over de grens te gaan, dus neem je paspoort mee en je bent zo in het Griekse gedeelte van Cyprus.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  Vandenbosch op 9 juni 2015 plaats: Nicosia, reisperiode: mei 2015

  Vanuit Pafos zijn we met de bus(7euro p.p) twee dagen naar Nicosia geweest dit is goed te doen, twee uur reistijd. Nicosia is apart door de tweedeling, leuk om een keer te zien. Verder wat musea en s'avonds erg gezellige sfeer in barretjes en restaurants ook veel plaatselijke bevolking.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  Mieke de koning op 11 april 2014 plaats: Nicosia, reisperiode: april 2014

  Prima sfeer in Nicosia, genoeg te bezoeken. de grensovergang is leuk vooral om het verschil tussen Grieks en Turks cyprus te bekijken

  • Algemeen 7
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 7
  Mary van Noord op 13 juni 2014 plaats: Nicosia, reisperiode: juni 2013

  We zijn o.a. in de hammam geweest, een heerlijke ervaring. Het heeft eenleuke binnenstad en veel culturele bezienswaardigheden.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nicosia

  Byzantijns museum (Nicosia)

  Het Byzantijns museum is gehuisvest in het aartsbisschoppelijk paleis. In het museum vind je grootste collectie Byzantijnse kunst van Cyprus, bestaande uit meer dan 200 iconen uit de 9e tot de 19e eeuw waaronder kruiken, kerkelijke kostuums en boeken maar ook veel schilderijen.

  Cyprus Museum (Nicosia)

  Cyprus Museum
  Cyprus Museum

  In Nicosia zijn een aantal musea waarvan het Cyprus museum ofwel Archeologisch Museum het belangrijkst is. In het museum wordt de geschiedenis van Cyprus tentoongesteld. Je vindt er een aantal interessante stukken, die zeker het bekijken waard zijn. Omdat Cyprus lange tijd overheerst is, zijn er veel interessante dingen te bewonderen. Het museum wordt omringt door een mooie tuin. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven in dit museum.

  St. John's Cathedral (Nicosia)

  St. John's Cathedral
  St. John's Cathedral

  De Kathedraal van St. John ligt in het oude centrum van Nicosia. Deze gotische kathedraal ziet er aan de buitenkant misschien wat minder indrukwekkend uit dan andere bekende kathedralen, maar het interieur van deze kathedraal is prachtig. Deze kerk is een van de meest vereerde kathedralen van Cyprus. In St. John's Cathedral worden nog steeds diensten gehouden die worden voorgezeten door de Grieks-orthodoxe bisschop. De kerk is gebouwd in 1662 op bevel van de aartsbisschop Nikoforos.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cyprus bekijken.

  Vervoer

  Nicosia heeft geen eigen vliegveld. Het dichtstbijzijnde vliegveld waar internationale vluchten heen gaan ligt in Larnaka. Er zijn niet het hele jaar door directe vluchten naar dit vliegveld. Vanuit Larnaka is het gemakkelijk om via goede wegen naar Nicosia te reizen. Dit doe je met een huurauto of taxi. Over het algemeen rijden de bussen niet naar plaatsen in het binnenland, maar de busverbinding tussen Larnaka en Nicosia is goed. De busreis vanaf het vliegveld naar Nicosia kost maar een paar euro, in tegenstelling tot de taxi die snel een paar tientjes kost. In de stad zelf en naar de omliggende dorpen rijden ook bussen.

  Geschiedenis

  Nicosia werd later gesticht dan een aantal andere plaatsen op Cyprus, namelijk in de vierde eeuw v.C, door de zoon van een Egyptische heerser genaamd Lefkon. De stad werd in eerste instantie naar hem vernoemd en heette Lefkosia. De Lusigans noemden de stad later pas Nicosia. Doordat het meer in het binnenland van Cyprus lag had het minder last van veroveringen door andere volken. Pafos en Salamis hadden hier wel last van en de inwoners van deze steden trokken daarom naar Nicosia, wat deze stad de belangrijkste van het eiland maakte. Hierdoor beleefde Nicosia een bloeiperiode tussen de twaalfde en zestiende eeuw, waarin veel kastelen, kerken en kloosters werden gebouwd. Ook de Venetiaanse stadsmuur die zo typerend is voor Nicosia stamt uit deze tijd. Hierna moesten de inwoners veel uitdagingen doorstaan. De Osmanen belegerde de stad wat 20.000 mensen het leven kostte. Een eeuw later moest Nicosia een opstand van de Turken, een cholera-uitbraak en een verwoestende brand overkomen. Het werd daarna niet gemakkelijker in de koloniale tijd waarin de Britten de macht overnamen. In 1960 werd Cyprus onafhankelijk van Groot-Brittanië, maar de vrede duurde slechts een paar jaar. In 1974 vond de Turkse invasie plaats waarbij veel geweld plaatsvond en Nicosia in twee delen werd gesplitst. Daardoor is het extra bijzonder dat juist hier het begin van een betere samenwerking werd gemaakt door drie openingen tussen de twee delen van de stad te maken.

  Weer

  De zomers zijn in Nicosia erg warm en droog. De temperaturen lopen er hoger op dan aan de kust en komen tot boven de 35℃ uit. De winters zijn mild en de temperaturen dalen tot gemiddeld 17℃. De temperatuur blijft dus heerlijk, maar er is wel een aanzienlijke kans op neerslag in deze tijd van het jaar.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Heb je interesse in een reis naar Nicosia? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Nicosia, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Cyprus? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Nicosia