Cyprus

Nicosia, hoofdstad van Cyprus
Nicosia, hoofdstad van Cyprus

Cyprus ligt in het oosten van de Middellandse Zee, 70 km ten zuiden van Turkije. Cyprus is een aantrekkelijke bestemming voor de zomer- en wintervakantie. De zon schijnt er het hele jaar door en er heerst altijd een aangename temperatuur. Naast zon, zee en strand zijn er ook de antieke opgravingen en de vele prachtige kloosters en kerken. Cyprus is een geschikt land voor een wandel- of fietsvakantie.

Sinds 1 mei 2004 is Cyprus lid van de Europese Unie.

Cyprus is een land waar diverse culturen hun sporen hebben nagelaten. De bewoners van Cyprus noemen hun eiland Kipros/Kibris.

Er zijn 2 bergketens; het Troodos-gebergte en het Pendedaktilos/Kyrenia-gebergte. Het Troodos-gebergte beslaat ruim de helft van het westelijke Cyprus. Op de berghellingen zijn prachtige dorpen en Byzantijnse kloosters en kerken. Tien Byzantijnse kerken zijn door Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst. De hoogste berg van Cyprus bevindt zich ook in dit gebied; de Olympus (1951 m).

Vlag Cyprus
Officiele naam:
Kypriaki Dimokratia (grieks), Kibris Cumhuriyeti (turks).
ISO:
CY
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Nicosia
Inwoners:
+/- 800000
Taal:
Grieks
Godsdienst:
Christendom en Islamitisch
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Cyprisch Pond
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
9251 km≤
Beste reistijd:
mei - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

Tavťrna: dit is een traditionele eetgelegenheid
KafenŪo: typisch Cypriotisch koffiehuis, deze neemt een belangrijke plaats in het sociale leven in.
Aphrodite: Dit is de godin van de liefde. Zij symboliseert de schoonheid, het opbloeien van de natuur in de lente en de sexuele aantrekkingskracht en het genot van de liefdesdaad.

Ervaringen

* = verplicht veld

Cyprus krijgt gemiddeld een 7,8 uit 10 op basis van 59 ervaringen:

7,8 59 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 20 met 59 resultaten

plaats: Kyrenia, reisperiode: september 2017

Zoals een vakantie plaatsje hoort te zijn....er hangt een sfeer - niet te omschrijven - die moet je voelen, een haven met restaurants en terrassen die uitzicht bieden op de meest verschillende boten. Daarnaast het kasteel Kyrenia (fort) die ons een stuk historie verteld.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Kyrenia, reisperiode: september 2017

Kyrenia (Grieks) staat in het Turkse deel bekend als Girne. Als je vaker in Turkije bent geweest, zie je vrijwel geen verschil. Engels wordt daarentegen wel beter beheerst. De stranden zitten vaak aan het hotel of resoort vast; waardoor openbare stranden er minder van zijn. Je betaalt dan ook een klein bedrag om het het openbaar strand op te gaan. In dit bedrag heb je een schoon strand, eigen bedje met matras en parasol, schoon sanitair (en dan ook echt schoon) en douche/afspoelgelegenheid. Ik ben in het naseizoen geweest en heb dus weinig tot geen gebruik gemaakt van het uitgaansleven. Ik kan hier dus niets over zeggen. Mooie ligging, maar goed, welk eiland niet? Voor mensen die interesse hebben in cultuur en voornamelijk historie, kunnen hier hun slag slaan; denk natuurlijk aan de rijke en toch jonge historie van twee-deling van Cyprus: Grieks en Turks gedeelte. Hier zijn de bezienswaardigheden dan ook deels op afgestemd, naast de prachtige bergen, zon, zee en natuurlijk de bewoners.

 • Algemeen 5
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 8
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 5
 • Ligging 5
plaats: Kyrenia, reisperiode: september 2017

Kyrenia ligt in het noordelijke gedeelte en dat betekent dat er een aantal dingen anders zijn. Zo is de kennis van Engels beperkt en ligt het service niveau daarom wat lager. De hele sfeer is echter heel relaxed en omdat er weinig toeristen zijn waan je je echt op vakantie.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Cyprus

De kerk van Constantinos en Eleni is een erg oude kleine kerk. Een bezoekje aan dit eeuwenoude kerkje is zeker de moeite waard. Deze kerk ligt in centrum van Tochni en is een van de historische hoogtepunten van de stad. De kerk van Constantinos en Eleni is gebouwd op een brug en heeft een prachtige architectuur. De kerk is gebouwd ter verering van de Byzantijnse Keizer Constantijn en zijn moeder Helen.

Governor's Beach
Governor's Beach

Hoewel Tochni zelf geen strand heeft, kun je voor een zonvakantie terecht op Governor's Beach. Dit strand ligt op tien minuten afstand van Tochni. Je kunt hier heerlijk zonnen op het strand, maar ook wandelen of fietsen. Governor's Beach is geen zandstrand, maar een wit kiezelstrand. Het strand is klein, maar wel erg mooi. Het strand heeft haar naam te danken aan een Britse gouverneur die altijd wandelde en zwom bij het strand en hier met zijn entourage kwam. Governor's Beach is erg geschikt voor kinderen en op het strand ligt ook een restaurant.

Choirokoitia
Choirokoitia

Choirokoita heeft als bijnaam 'oudste stad van de wereld'. Deze opgegraven stad is ongeveer 9.000 jaar oud en stamt uit de Neolitische periode. In 1998 is Choirokoitia op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Waarschijnlijk werd Choirokoitia bewoond vanaf 7.000 jaar voor Christus. In de prehistorie speelde Choirokoitia een onmiskenbare rol in de overdracht van de cultuur van het Nabije Oosten naar de Westerse wereld. Dankzij de opgravingen en onderzoek dat is gedaan naar Choirokoitia is er veel ontdekt over de menselijke samenleving in deze regio.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Cyprus

Artikelen

Eten en drinken

De Cypriotische keuken is erg rijk door de invloeden van o.a. de Grieken, Fransen, Arabieren en Italianen.

Meze is een ware cultuur in Cyprus. De meze wordt vaak gegeten als hapje bij een glas bier of ouzo. Maar het kan ook uit een complete maaltijd bestaan. De gerechten bestaan o.a. uit;
Halloumi: een stevige geiten- en/of schapenkaas.
Koupépia/Dolmádes: druivenbladeren gevuld met rijst.
Afélia: stukjes varkensvlees in een wijnsaus.

Loukoumia is snoepgoed gemaakt van verschillende soorten droog fruit.

Souzoukos is ook snoepgoed gemaakt van druivennat met amandelen/walnoten.

Pastellaki zijn een soort pinda`s of pistache wat wordt gedoopt in het siroop van de vrucht van de Johannesbroodboom.

De Kafenío, het traditionele koffiehuis, is de belangrijkste plaats in het dorp. Het is het centrale ontmoetingspunt, een plaats om vrienden te ontmoeten, Tavli (de Griekse variant op Backgammon) te spelen of de tijd doorbrengen met het drinken van Griekse koffie of thee. Koffie wordt altijd geserveerd met een glas koud water. Elke Kafenío heeft zijn eigen manier van koffie bereiden.

Het is traditie om met Pasen gegrild lamsvlees te eten en met kerst slachtte men het eigen varken zodat ze in januari ook nog vlees hadden.

Brandy Sour: de traditionele verfrissende drank bestaande uit Cypriotische brandy, citroensiroop, angostura en sodawater.
Ayran: verfrissende yoghurtdrank uit het turkse gedeelte.
Lemonsquash: limoensiroop met water.
Commanderia-wijn: een zoete, sterke dessertwijn.
Zivania: sterke drank.

Keo is het merk van de lokale brouwerij. Dit wordt op het hele eiland gedronken.

Vervoer

Sinds de opening van de luchthavens bij Pafos en Larnaka heeft het toerisme zich gericht op de zuid- en westkust. Een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer 4 uur. De terugvlucht duurt ongeveer 4 uur en 45 minuten. Indien er een tussenlanding inbegrepen is, dan is de totale reistijd ongeveer 1,5 uur langer.

Cyprus Airways heeft wekelijkse lijndiensten naar Pafos en Larnaka en in de zomer gaat er tevens een Nederlandse vakantievlucht.

Doordat Cyprus een tijdje onder Brits bewind heeft gestaan wordt er links gereden en dus rechts ingehaald. Verder zijn de verkeersregels min of meer hetzelfde als in Nederland. Let wel goed op de namen op de borden, deze kunnen in het Grieks of in het Engels worden geschreven. De afstanden zijn in Cyprus goed te doen, het totale eiland is van noord naar zuid slechts 95 km. En van oost naar west is het 225 km. De wegen in Cyprus zijn goed.

Taxi's zijn volop te krijgen op Cyprus. Er wordt op meter gereden, met uitzondering van de ritten van of naar de luchthaven. Hiervoor worden meestal vaste tarieven gehanteerd.

Visum

Met een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig om vakantie te vieren in Cyprus.

Prijsniveau

Het prijsniveau op Cyprus is gelijk of zelfs hoger dan in Nederland.

Sinds 1 januari 2008 wordt er met de euro betaald.

Veiligheid

Cyprus is één van de veiligste landen van Europa. Criminaliteit komt amper voor, met uitzondering van zakkenrollerij en diefstal. Pas daarom altijd goed op waardevolle spullen.

Medische informatie

De gezondheidszorg op Cyprus is van een goed niveau. Behandelingen in privéklinieken moeten contant afgerekend worden; behandelingen in noodgeval bij staatsziekenhuizen of gezondheidscentra worden gratis uitgevoerd bij toeristen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Cyprus is een schoon land.

Het kraanwater is op de meeste plaatsen goed te drinken. Er worden echter ook overal flessen mineraalwater verkocht.

Bevolking

De Cyprioten staan bekend als een vriendelijk volk. Het komt vaak voor dat je wordt uitgenodigd bij de mensen thuis. Cyprioten willen je graag helpen en je wordt als toerist snel opgenomen in de lokale cultuur en manier van leven. De meeste Cyprioten spreken Engels.

Pasen is het grootste feest van het jaar. Het is traditie om dan met de hele familie gegrild lamsvlees te eten. In iedere stad worden kerkdiensten en parades georganiseerd.

De Tavérna is een traditionele eetgelegenheid en de Kafenío is een typisch Cypriotisch koffiehuis, deze neemt een belangrijke plaats in het sociale leven in.

Aphrodite is de godin van onder andere de liefde, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Zij symboliseert de schoonheid, het opbloeien van de natuur in de lente en de sexuele aantrekkingskracht en het genot van de liefdesdaad. Volgens legenden zou Aphrodite bij een rots vlakbij Pafos uit de golven van de zee zijn geboren. Cyprioten noemen hun eiland om deze reden vaak het eiland van Aphrodite.

De taal

Op Cyprus wordt Grieks, Turks en Engels gesproken.

Flora & Fauna

Cyprus heeft een gevarieerd landschap bestaande uit boomgaarden met citrusvruchten, bergen met dennebossen, olijfbomen, uitgestrekte graanvelden, rotskusten en een aantal prachtige stranden. Voor natuurliefhebbers is Cyprus een paradijs.

De meest voorkomende plantensoorten zijn naaldbomen en verschillende soorten maquis, een struik die in veel landen rond de Middellandse Zee voorkomt. Van februari tot april bloeien de roze cyclamen op de rotsachtige lagere hellingen en op open plekken in het bos. De roze oleander en de Johannesbroodboom komen voor op heel Cyprus.

Geschiedenis

Cyprus is één van de oudste beschavingen van de wereld. De geschiedenis gaat terug tot zo`n 10.000 jaar geleden. Tijdens de oudheid was Cyprus (Kypros in het Grieks) beroemd om zijn koper wat er werd gevonden. Waarschijnlijk heeft de Latijnse naam voor koper, cuprum, verband met dit feit.

Vanwege de strategische ligging van het eiland hebben vele heersers door de eeuwen heen hun oog laten vallen op het gebied. Hierdoor is het vandaag de dag één groot openluchtmuseum van overblijfselen.

Cyprus heeft 82 jaar onder Brits bewind gestaan en werd op grond van de Verdragen van Zürich en Londen op 16-08-1960 uitgeroepen tot de Republiek Cyprus. Sinds 1974 bestaat het eiland uit 2 staten, het Turks-Cypriotisch deel in het noorden en het Grieks-Cypriotisch deel in het zuiden. De beide staten worden gescheiden een bufferzone (Atilla Line en Green Line) deze wordt bewaakt door troepen van de Verenigde Naties.

Cyprus Verkeersbureau
Cijfers over Cyprus
Video: The island of Cyprus