Bezienswaardigheden Duitsland

Ons buurland Duitsland heeft ontzettend veel te bieden. Berlijn, Hamburg, München en Keulen zijn slechts enkele voorbeelden van geweldige steden van het land. Je vindt hier talloze bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn tijdens je stedentrip. Maar naast mooie stedentrips, kun je er ook geweldige natuurreizen maken. Wat dacht je van het geweldige natuurschoon in het Beierse Woud of de groene Moezelstreek? Daarnaast is de Sächsische Schweiz een erg indrukwekkende plek om te bezoeken. Verder zul je je Duitsland geen moment vervelen, want er zijn enkele spectaculaire attractieparken te vinden in het land. Denk hierbij eens aan Europa Park of Movie Park Germany. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben de beste bezienswaardigheden van het land Duitsland voor jou geselecteerd en in een overzicht geplaatst. Deze vind je hieronder.

Het Beierse Woud
Het Beierse Woud

Heksenrondleiding Celle

Heksenrondleiding Celle
Heksenrondleiding Celle
Kaart met locatie Heksenrondleiding Celle

Ben je met kinderen op vakantie en in de omgeving van de Duitse stad Celle? Laat je door de heksen Petronella en Begina rondleiden en waan je even terug in de 16e eeuw, de tijd van het bijgeloof en de heksenjacht. Het is een echte ontdekkingstocht voor kinderen en volwassenen, de rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur.

Na de rondleiding kun je zelf ook nog ronddwalen in de Duitse stad. De binnenstad van Celle is rijk aan vakwerkhuizen, waarvan de oudste zelfs uit de 15e eeuw dateren. Het voornaamste bouwwerk in de stad is het hertogelijke slot in de stijl van de Wezerrenaissance.

Bad Griesbach

Bad Griesbach
Bad Griesbach
Kaart met locatie Bad Griesbach

Wellness en golfen gaan al jaren hand-in-hand, zo ook in Bad Griesbach. Naast relaxen in een van de verschillende bronnen met geneeskrachtig warm bronwater kun je hier ook golfen op 6 18-holes golfbanen en 3 9-holes golfbanen. Ook de kinderen kunnen zich vermaken op de 6-holes kindergolfbaan. Nergens anders in het land vind je zo veel kwalitatief goede golfbanen op zo'n klein stuk oppervlak. Bad Griesbach ligt in de deelstaat Beieren en door het stromende riviertje Rott wordt de streek rondom het kuuroord ook wel het 'Beierse Toscane' genoemd.

Het Beierse Woud

Het Beierse Woud
Het Beierse Woud
Kaart met locatie Het Beierse Woud

Tegen de grens met Oostenrijk ligt het meest sneeuwzekere gebergte in heel Duitsland: Het Beierse Woud. Dit middelgebergte is een zeer geliefde skiregio bij wintersporters. Dit komt mede doordat de winter vroeg in het seizoen begint en ook lang aanhoudt. De Großer Arber is met zijn 1.456 meter de hoogste top in het gebied. De Regen is de belangrijkste rivier van het gebied. Deze rivier bestaat uit de Zwarte en de Witte Regen.

Nationale Park Hamburgisches Wattenmeer

Nationale Park Hamburgisches Wattenmeer
Nationale Park Hamburgisches Wattenmeer
Kaart met locatie Nationale Park Hamburgisches Wattenmeer

Het Nationale Park Hamburgisches Wattenmeer is door deelstaat Hamburg in 1990 ingesteld. Dit park omvat het Hamburgse gedeelte van de Waddenzee. Hier horen ook de eilanden Hoher Knechtsand, Scharhörn, Neuwerk en Nigehörn bij. De oppervlakte is 12.000 hectare en in dat gebied zijn er twee zones. In deze zones zijn verschillende soorten activiteiten toegestaan. Zo kun je er wadlopen, boottochten maken en een rit met paard en wagen maken.

Sächsisch Schweiz park

Het Sächsisch Schweiz park wordt als een van de mooiste parken van heel Duitsland beschouwd. Het is gelegen is het oosten van Duitsland, nabij de grens met Tsjechië. Je treft in het park vooral diep uitgesneden dalen, indrukwekkende rotsformaties en ravijnen aan. Het park is 36.000 hectare groot en wordt prachtig gevormd door de rivier de Elbe. In het park leven ook veel mooie dieren, waarvan sommige alleen voorkomen in dit stuk van Duitsland, namelijk: de oehoe, visotter en de zevenslaper.

Müritz Nationaal Park

In Duitsland ligt ook het Müritz Nationaal Park. Dit park staat bekend om de vele meren. In het park liggen 130 meren en deze zijn stuk voor stuk prachtig. In totaal is in het park 660 km aan wandel- en fietspaden. Ook komen er een aantal mooie dieren voor waaronder de kraanvogel en de visarend. In het Müritz Nationaal Park kun je ontspannen en van de natuur genieten.

Moviepark Germany

Moviepark Germany
Moviepark Germany
Kaart met locatie Moviepark Germany

Moviepark Germany is een pretpark met attracties voor jong en oud. Het park is gelegen in Bottrop-Kirchhellen en is een belangrijk filmpark. Er zijn ruim 40 attracties en shows die allemaal in het teken van film en amusement staan. Hierbij is het park in te delen in 5 verschillende thema’s. Ook zijn er in het park genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje. De hond kun je achterlaten in het pension.

Europa-Park in Rust

Europa-Park in Rust
Europa-Park in Rust
Kaart met locatie Europa-Park in Rust

Ontdek heel Europa in 1 park bij Europa-Park in Rust (Baden-Württemberg), Duitsland. Op deze plek ligt op een paar passen van een Scandinavisch havenstadje een liefelijk Grieks dorpje. Om de hoek van een Frans straatje ligt een Spaanse arena en op een steenworp van een Italiaans pleintje zie je de bekende Hollandse huisjes met hun trapgevels. Met meer dan 100 attracties en shows is het niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook een van de best bezochte parken in Europa. Jaarlijks brengen meer dan 4 miljoen mensen een bezoek aan dit park, gelegen in het Zwarte Woud. Er zijn in totaal 12 Europese landen nagebouwd en hier bevinden zich meer dan 100 attracties en shows.

Markt in Duitsland

Markt in Duitsland
Markt in Duitsland

Door heel Duitsland worden er markten gehouden. De een is groter of kleiner dan de andere, maar het is overal even gezellig. De markten in de grote steden als Hamburg en Berlijn zijn voornamelijk op toeristen gericht en verkopen o.a. souvenirs. In de kleine dorpjes zijn de markten wat kleiner en hier kun je heerlijke Duitse specialiteiten en lekkernijen proeven. Ook zijn hier vaak de Duitse wijnen te proeven. In december zijn er veel kerstmarkten in heel het land.

Kastelen in Duitsland

Kastelen in Duitsland
Kastelen in Duitsland

In Duitsland vind je veel kastelen die interessant zijn om te bezoeken. Zo is het kasteel van Heidelberg erg indrukwekkend. Hier ontdek je de verschillende bouwstijlen van de 13e t/m de 17e eeuw. Ook Schloss Neuschwanstein, een sprookjesachtig kasteel uit de 19e eeuw dat gebouwd werd voor Ludwig II, is een aanrader.

Winkelen in Duitsland

Winkelen in Duitsland
Winkelen in Duitsland

Je kunt zeer goed winkelen in Duitsland. Vooral in de grote steden vind je de grotere modeketens. Hierdoor is het aanbod qua kleding niet veel anders dan in Nederland. Duitsland staat er wel om bekend dat ze kwalitatief goede producten leveren. Op doordeweekse dagen gaan de winkels meestal rond 9.00 uur open en sluiten ze weer rond 19.00 uur of 20.00 uur. Kleinere winkels sluiten echter al eerder. Op zaterdag zijn de meeste winkels tot 16.00 uur open.

Altes Stadthaus (Berlijn)

Altes Stadthaus
Altes Stadthaus
Kaart met locatie Altes Stadthaus

Het Altes Stadthaus (Oude Stadhuis) heette oorspronkelijk Neues Stadthaus en is een overheidsgebouw in Berlijn. De bouw begon in 1902 en heeft ongeveer 7 miljoen Duitse mark gekost. Het gebouw werd ontworpen door stadsarchitect Ludwig Hoffmann en is tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd door de bombardementen. Het gebouw is ondertussen volledig gerestaureerd en het Berlijnse ministerie van Interne zaken zit er nu. Het Altes Stadthaus kun je vinden aan de Mollenmarkt in Berlijn-Mitte.

Berliner Dom (Berlijn)

Berliner Dom
Berliner Dom
Kaart met locatie Berliner Dom

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn en tevens ook de grootste kerk. De kerk dient als vitaal centrum voor de protestantse kerk van Duitsland. Wat de kerk bijzonder maakt zijn de sarcofagen van Pruisische koningen, de fraaie mozaïeken en het Sauerorgel. De kerk werd tussen 1894 en 1905 gebouwd, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas beschadigd. Bij het restaureren is er besloten om te kiezen voor een lagere kerk en een opbouw die iets simpeler is. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek en trekt jaarlijks trekt de kerk veel bezoekers van over de hele wereld. De Berliner Dom kun je vinden op het Museumsinsel.

Brandenburger Tor (Berlijn)

Brandenburger Tor
Brandenburger Tor
Kaart met locatie Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor, ook wel de Brandenburgse poort genoemd, is de belangrijkste poort van Berlijn. Het is een monumentale poort die gebouwd is in de 18e eeuw en is de enige stadspoort die is overgebleven in Berlijn. Als je vroeger door de Brandenburger Tor wilde moest je tol betalen. De poort werd in opdracht van koning Frederik Willem II van Pruisen gebouwd als teken van vrede. Op de poort vind je een bijzonder beeld namelijk Quadriga, een wagen met vier paarden. Napoleon heeft dit beeld meegenomen als oorlogsbuit, maar is later door de Duitse maarschalk weer teruggehaald. Het beeld is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan en het beeld dat nu op de poort staat is een replica. De Brandenburger Tor vind je ten westen van het centrum op de kruising van Unter den Linden en Ebertstraße, direct ten westen van de Pariser Platz.

Checkpoint Charlie (Berlijn)

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie
Kaart met locatie Checkpoint Charlie

Tijdens de verdeling van Berlijn was Checkpoint Charlie een van de drie controleposten bij de Berlijnse muur. Deze controlepost was de enige plek waar buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners, West-Duitsers en burgers van de landen van de Geallieerde Controleraad) die Berlijn bezochten van het Westen naar het Oosten konden en andersom. Tijdens de verdeling was de controlepost het symbool voor scheiding, maar ook voor vrijheid. Na de val van de Muur in 1989 werd de post opgeheven en 3 jaar later met de grond gelijk gemaakt. Het huisje dat er nu staat is een replica die in 2000 is neergezet.

Slot Charlottenburg (Berlijn)

Slot Charlottenburg
Slot Charlottenburg
Kaart met locatie Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en ligt in het stadsdeel Charlottenburg. Sophie Charlotte, de echtgenote van Keurvorst Frederik III (later werd hij gekroond tot koning Frederik I van Pruisen), gaf de opdracht om het slot te bouwen. Het heette eerst Slot Lietzenburg, maar werd na de dood van Sophie Charlotte omgedoopt tot Slot Charlottenburg. Het paleis werd in barokstijl gebouwd, maar de latere generaties lieten het paleis uitbreiden en naar hun eigen smaak inrichten.

Pergamonmuseum (Berlijn)

Pergamonmuseum
Pergamonmuseum
Kaart met locatie Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum in Berlijn heeft een unieke collectie aan oudheden. Het museum herbergt o.a. de beroemde blauwbetegelde Ishtar-poort uit Babylon uit de 6e eeuw voor Christus. In het museum vind je vier departementen met Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische kunstwerken. Het museum is gebouwd om het Pergamonaltaar onder te brengen, deze werd opgegraven in Turkije. In het museum liggen voorwerpen uit 6 verschillende millennia.

Deutsches Historische Museum (Berlijn)

Het Deutsches Historische Museum in Berlijn laat de geschiedenis van Duitsland zien, van het begin tot het einde. Hierbij wordt er tijdens de tentoonstellingen natuurlijk speciaal aandacht gegeven aan de middeleeuwen en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd in het Zeughaus, dit is het oudste gebouw van Berlijn, aan de bekende straat Unter den Linden. Een interessant maar indrukwekkend museum voor iedereen.

Cultuur in Berlijn (Berlijn)

In Berlijn is veel mooie cultuur te vinden. Zo zijn er 3 concerthallen, 3 operagebouwen, 150 theaters en 8 symfonieorkesten. De stad heeft drie grote operagebouwen, twee concerthallen en maar liefst acht symfonieorkesten. Daarnaast kun je er terecht in meer dan 150 theaters.

Holocaust-Mahnmal (Berlijn)

Holocaust-Mahnmal
Holocaust-Mahnmal
Kaart met locatie Holocaust-Mahnmal

Het Holocaust-Mahnmal (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) in Berlijn is een monument voor de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Hierbij wordt vooral de Jodenvervolging herdacht. Het monument bestaat uit 2711 betonnen blokken die variëren in hoogte. Je kunt tussen de blokken lopen. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. Om de blokken te beschermen zijn ze bespoten met een speciale laag, waardoor graffiti bijvoorbeeld snel te verwijderen is.

Semperoper (Dresden)

Semperoper
Semperoper
Kaart met locatie Semperoper

De Semperoper is de staatsopera van Saksen en heet officieel Sächische Staatsopera. De naam Semperoper komt van de architect van het gebouw, Gottfried Semper. Het is tevens de thuishaven van het orkest Staatskapelle Dresden en het Semperoper ballet. Het bijzondere gebouw is in drie stijlen gebouwd namelijk: de Renaissance stijl, barokstijl en in korinthische stijl. De Semperoper wordt gezien als een van de mooiste operahuizen van Europa. Veel belangrijke premières en voorstellingen zijn hier opgevoerd.

Brühlsche Terrasse (Dresden)

Brühlsche Terrasse
Brühlsche Terrasse
Kaart met locatie Brühlsche Terrasse

Een toeristische trekpleister in Dresden is de Brühlsche Terrasse. Dit terras bevindt zich tussen de Augustusbrücke en de Carolabrücke en staat ook wel bekend als 'het balkon van Europa'. Het is erg populair vanwege het prachtige uitzicht op de rivier de Elbe. De Brühlsche Terrasse werd in de zestiende eeuw aangelegd en diende destijds als verdedigingsmuur. Onder de Brühlsche Terrasse vind je dan ook oude overblijfselen van gebouwen uit de Renaissancetijd. Vanaf de kade van het terras kun je boottochtjes maken. De belangrijke bezienswaardigheden van de stad zijn te voet te bereiken vanaf het terras.

Fürstenzug (Dresden)

Fürstenzug
Fürstenzug
Kaart met locatie Fürstenzug

De Fürstenzug of de 'Optocht der Vorsten' is een muurschildering van 102 meter lang. Deze enorme muurschildering vind je op de muren van de oude koninklijke gebouwen in de Augustusstrasse. Hierop staan 35 prinsen, koningen, hertogen en keurvorsten van het Huis Wettin afgebeeld. Daarnaast zijn er ook wetenschappers, kunstenaars, soldaten, kinderen, landbouwers, paarden en honden te zien op de muurdecoratie. De laatste persoon die afgebeeld is op de muren is Wilhem Walther, de kunstenaar van de Fürstenzug. Een interessant weetje: Om de muurdecoratie weerbestendig te maken is het gehele schilderij vervangen door 23.000 porseleinen tegels. De Fürstenzug is daarmee ook het grootste porseleinen kunstwerk ter wereld.

Frauenkirche (Dresden)

Frauenkirche
Frauenkirche
Kaart met locatie Frauenkirche

De Frauenkirche vind je aan de Neumarkt. Het is een Lutherse kerk in hoogbarokke stijl die in de 18e eeuw is gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Dresden gebombardeerd met als gevolg dat o.a. de Frauenkirche werd verwoest. De overblijfselen van de kerk hebben jarenlang in de stad gestaan als herinnering aan de oorlog. Na de hereniging van Duitsland is de kerk opnieuw gebouwd. Het huidige gebouw is identiek aan zijn voorganger.

Königsallee (Düsseldorf)

Königsallee
Königsallee
Kaart met locatie Königsallee

Königsallee (ofwel Kö) is een luxe winkelstraat, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Alle luxe merken als Gucci, Chanel en Burberry zijn hier vertegenwoordigd. In de Kö-Galerie/Kö-Karree kun je naar hartelust shoppen op drie verdiepingen met in totaal een oppervlakte van 20.000 m². Tussen de winkels door vind je restaurantjes en bars waar je even kunt uitrusten. In het midden van de boulevard ligt de gracht Kö-Graben.

Kunsthalle Düsseldorf (Düsseldorf)

Kunsthalle Düsseldorf
Kunsthalle Düsseldorf
Kaart met locatie Kunsthalle Düsseldorf

De Kunsthalle Düsseldorf is gelegen aan de Grabbeplatz, tegenover museum Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. De kunsthal is in 1967 gebouwd. Zowel de expositieruimte als de kunstenaarsvereniging vinden er onderdak. De kunsthal beschikt niet over een eigen kunstcollectie, maar was van de aanvang af een ruimte voor wisseltentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Tonhalle Düsseldorf (Düsseldorf)

Tonhalle Düsseldorf
Tonhalle Düsseldorf
Kaart met locatie Tonhalle Düsseldorf

Het belangrijkste concerthuis van Düsseldorf is de 'Tonhalle Düsseldorf' met meer dan 200 opvoeringen per jaar. De 'Tonhalle' is ook de concertzaal van de 'Düsseldorfer Symphoniker' die als concertorkest en als operaorkest van de 'Deutsche Oper am Rhein' optreden.

Römer (Frankfurt am Main)

Römer
Römer
Kaart met locatie Römer

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Frankfurt is het middeleeuwse stadhuis. Toen in het jaar 1400 een nieuw stadhuis nodig was is dit gebouw gekocht van een koopmansfamilie en omgebouwd tot een stadhuis. Het complex bestaat uit drie gebouwen waarvan het middelste gebouw eerst het stadhuis was en 'Zum Römer' werd genoemd. Dit is een verwijzing naar de Romeinen. De aangrenzende panden zijn er later mee verbonden en wordt aangeduid als Römer. De Römer werd in de middeleeuwen voor politieke en commerciële doeleinden.

Palmengarten (Frankfurt am Main)

Palmengarten
Palmengarten
Kaart met locatie Palmengarten

Palmengarten is met een oppervlakte van 20 hectare de grootste botanische tuin van Duitsland. In de tuin vind je prachtige flora uit verschillende klimaatzones. Zo kun je o.a. tropische planten, woestijnlandschappen en een subarctisch landschap bewonderen. Afhankelijk van de plaats van herkomst worden de planten in broeikassen of de buitenlucht gehouden. Het hele jaar door worden er ook kleurrijke tentoonstellingen gehouden in de tuin.

Alte Oper (Frankfurt am Main)

Alte Oper
Alte Oper
Kaart met locatie Alte Oper

Een indrukkend gebouw in Frankfurt is de Alte Oper. Dit klassieke gebouw valt op tussen de vele moderne gebouwen. De Alte Oper is in de 19e eeuw gebouwd in neo-renaissance stijl. In 1944 werd het operagebouw gedeeltelijk verwoest door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel operavoorstellingen sindsdien in het Schauspielhaus te zien zijn werd het gebouw toch gerestaureerd. In de Alte Oper worden tegenwoordig conferenties en concerten gehouden.

Kaiserdom St. Bartholomäus (Frankfurt am Main)

Kaiserdom St. Bartholomäus
Kaiserdom St. Bartholomäus
Kaart met locatie Kaiserdom St. Bartholomäus

De Kaiserdom St. Bartholomäus is een kerk die aangeduid wordt als de Dom van Frankfurt, maar wist je dat de kerk nooit een bisschopszetel is geweest? In de kerk zijn echter wel veel Duitse koningen en keizers gekozen en gekroond. Wat opmerkelijk is, is dat de kerk is gebouwd op de resten van een kapel. In dit kapel lag een meisje van adel begraven en haar graf staat tegenwoordig nog steeds aangeduid. De kerk is indrukwekkend om te zien en heeft een mooie schatkamer die je kunt bewonderen. Er zijn ook verschillende kunstwerken in de kerk te zien.

Hamburg Museum (Hamburg)

Hamburg Museum
Hamburg Museum
Kaart met locatie Hamburg Museum

Het Hamburg museum, voorheen ook wel het Museum für Hamburgische Geschichte genoemd, staat in het teken van de geschiedenis van Hamburg. Een bezoekje aan het museum staat gelijk aan een historische reis vanaf het ontstaan van Hamburg in de 9e eeuw tot aan het heden. De tentoonstelling biedt fascinerende inzichten over de ontwikkeling van de stad. Ook op gebied van de economie, handel en de haven van Hamburg wordt veel informatie gegeven. Daarnaast is in het museum ook te zien hoe het Hamburgse gildewezen en wooncultuur eruit zag. Het museum behandelt alle mogelijke onderwerpen die je maar kunt bedenken. Van het Duitse keizerrijk tot aan de komst van hoogbouw. Kortom, het is de perfecte plek om alles over de geschiedenis Hamburg te weten te komen.

Hamburger Rathaus (Hamburg)

Hamburger Rathaus
Hamburger Rathaus
Kaart met locatie Hamburger Rathaus

Het Hamburger Rathaus is het stadshuis van Hamburg en tevens een van de mooiste gebouwen in de stad. Het Rathaus vind je in het centrum van Altstad, het historische kern van Hamburg. Het neo-renaissanceitische gebouw is erg indrukkendwekkend van binnen en buiten. Het enorme gebouw is gebouwd in de 19e eeuw en heeft maar liefst 647 kamers. Vooral de bankethal van het Rathaus is erg bijzonder. De prachtige zalen worden regelmatig gebruikt voor concerten of politieke bijeenkomsten. Het dient tevens als zetel van het senaat en het parlement.

Fischmarkt Hamburg (Hamburg)

Fischmarkt Hamburg
Fischmarkt Hamburg
Kaart met locatie Fischmarkt Hamburg

Wie op een zondag in Hamburg is kan de legendarische vismarkt niet overslaan. Ben je geen visliefhebber? Op deze openluchtmarkt kun je naast vis ook exotisch fruit, bloemen, kleding, verse producten, antiek, souvenirs en nog veel meer artikelen kopen. Heb je genoeg koopjes ingeslagen? Loop dan naar de gezellige oude veilingshal. Daar spelen er live muziekbands de leukste deuntjes en het is de perfecte plek om te ontbijten met Hamburgse lekkernijen. Je moet er wel vroeg bij zijn: in de zomer begint de markt al 05.00 uur en in de wintermaanden om 07.00 uur. De vismarkt is erg geliefd bij de lokale bevolking en ook voor toeristen is het leuk om een kijkje te nemen. De markt vind je aan de oever van rivier de Elbe en is gratis toegankelijk.

Dom van Keulen (Keulen)

Dom van Keulen
Dom van Keulen
Kaart met locatie Dom van Keulen

De Dom van Keulen is een opvallende gotische kathedraal in het centrum. Het is tevens de grootste kathedraal van Duitsland en een herkenbaar symbool van de stad Keulen. De kathedraal dient als hoofdkerk van het aartsbisdom van Keulen en staat sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bouw van deze indrukwekkende kathedraal begon al in 1248, maar werd pas eeuwen later in 1824 afgerond nadat de bouw in de 15e eeuw werd stilgelegd. Dit meesterwerk is een populaire attractie. De enorme torens van de kathedraal bieden namelijk een uitstekend uitzicht over de stad. Bezoekers kunnen tegen betaling de zuidelijke toren beklimmen.

Kölner Seilbahn (Keulen)

Een bijzondere manier om Keulen te ontdekken is vanuit de lucht. Er is in Keulen namelijk een kabelbaan waarmee je over de Rijn gaat. Tijdens de rit heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Ook 's avonds kun je een ritje maken in de gondel. Alle lichtjes in de stad maken de ervaring extra bijzonder. Vanaf 20 maart t/m 1 november is de kabelbaan geopend. Tijdens de wintermaanden is de kabelbaan helaas gesloten. Het adres is Riehler Straße 180. Het tarief voor een enkele rit is voor volwassenen is €4,50 en €2,50 voor kinderen. Voor een retourticket betalen volwassenen €6,70 en kinderen €3,70. Voor groepen van meer dan vier personen zijn de tarieven per persoon iets lager. 

Kölner Zoo (Keulen)

Kölner Zoo
Kölner Zoo
Kaart met locatie Kölner Zoo

De Kölner Zoo is een aanrader als je Keulen met kinderen bezoekt of als je een dierenliefhebber bent. Kölner Zoo is een van de oudste, maar tegelijkertijd ook een van de modernste dierentuinen in Duitsland. Het werd namelijk in 1860 gesticht, maar na de twee wereldoorlogen weer uitgebreid. De dierentuin heeft meer dan 10.000 dieren en staat vooral bekend om de primaten en het gigantische olifantenhuis.

Kölner Rathaus (Keulen)

Kölner Rathaus
Kölner Rathaus
Kaart met locatie Kölner Rathaus

Het stadhuis van Keulen, Rathaus in het Duits, is het oudste stadhuis van Duitsland. Dit historische gebouw is in de 14e eeuw gebouwd en lijkt op het eerste gezicht op een kerk. Daarnaast bestaat het stadhuis uit structuren die in verschillende stijlen zijn gebouwd. Zo is de toren in gotische stijl gebouwd, maar zie je ook invloeden uit de renaissance en de Moderne Beweging terug in het gebouw. Aan de buitenmuren van de toren tref je 124 stenen beeldjes aan. Dit zijn beeldjes van historische figuren die met de stad Keulen verbonden zijn geweest. Een opvallende verschijning is het houten boegbeeld van Platzjabbek, een inwoner van Keulen in de Middeleeuwen, onder de klok. Grappig feitje: hij steekt zijn tong uit als de klok slaat.

Viktualienmarkt (München)

Viktualienmarkt
Viktualienmarkt
Kaart met locatie Viktualienmarkt

De Viktualienmarkt is de bekendste markt van München en werd in 1807 opgericht door Maximiliaan I. Omdat de marktplaats Marienplatz al snel te klein werd voor de steeds groter wordende markt en het groeiende inwonersaantal gaf Koning Maximiliaan opdracht om de gebouwen van het gastenverblijf bij de Heilige Geest-kerk af te breken. Deze nieuwe locatie werd eerst Marktplatz genoemd maar werd later bekend als Viktualienmarkt, naar het Latijnse woord ‘Victual’, dat staat voor voeding. De levendige markt heeft zo’n 140 winkels en kraampjes waar van alles wordt verkocht, van bloemen en planten tot fruit, groenten, gevogelte, vis en vlees. Viktualienmarkt is ook de plek waar festivals en andere, vaak folkloristische, evenementen worden gehouden.

Frauenkirche (München)

Frauenkirche
Frauenkirche
Kaart met locatie Frauenkirche

Met zijn opvallende rode dak is de gotische Frauenkirche uit de 15e eeuw het onmiskenbare herkenningsteken van München. De Frauenkirche heeft een lengte van 109 meter en is 40 meter breed. De kerk is daarnaast 99 meter hoog en is hiermee de grootste kerk van de stad. Deze fraaie kerk is opgetrokken uit rode baksteen en in laat-gotische stijl gebouwd. In het kerkgebouw zelf vind je verschillende kunstwerken uit de 14e tot 18e eeuw. Hoogtepunten van de kerk zijn het grafmonument van Lodewijk IV en de prachtige glas-in-lood ramen.


Schloss Nymphenburg (München)

Schloss Nymphenburg
Schloss Nymphenburg
Kaart met locatie Schloss Nymphenburg

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in München is Schloss Nymphenburg. Dit is een voormalig koninklijk paleis dat gebruikt werd als zomerresidentie voor de heersers van Beieren. Het paleis is ontworpen door de Italiaanse architect Agostino Barelli en heeft maar liefst 130 kamers. Je kunt een bezoek aan het paleis combineren met een museumbezoek aangezien het Marstallmuseum ook in het paleis is gevestigd. In de zomermaanden is het mogelijk om een gondeltocht in de gracht te maken.


Mercedes-Benz Museum (Stuttgart)

Mercedes-Benz Museum
Mercedes-Benz Museum
Kaart met locatie Mercedes-Benz Museum

Bijna iedereen kent automerk Mercedes-Benz wel. In Stuttgart is het internationale hoofdkantoor gevestigd. Je vindt in de stad tevens het Mercedes-Benz Museum. Dit museum documenteert ruim 130 jaar aan de geschiedenis van de auto-industrie. Tijdens een twee uur durende rondleiding maak je als het ware een reis door de tijd en leer je alles over de geschiedenis van de auto. Hier kun je tevens een aantal tentoonstellingen en natuurlijk hele oude en nieuwe auto's bewonderen.


Staatsgalerie Stuttgart (Stuttgart)

Staatsgalerie Stuttgart
Staatsgalerie Stuttgart
Kaart met locatie Staatsgalerie Stuttgart

Staatsgalerie Stuttgart is een belangrijk kunstmuseum in Stuttgart. Het is een van de meest bezochte musea in heel Duitsland. De collectie staat vooral in het teken kunst uit de 20e eeuw. Ongeveer 800 kunstwerken zijn te zien bij de permanente tentoonstelling van Staatsgalerie Stuttgart. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend. Tegen betaling is het mogelijk om deel te nemen met de rondleiding.

Schloss Solitude (Stuttgart)

Schloss Solitude
Schloss Solitude
Kaart met locatie Schloss Solitude

Schloss Solitude is een voormalig jachtslot uit de 18e eeuw. Het is destijds gebouwd voor de hertog van Württemberg. 'Solitude' is Frans voor 'eenzaamheid'. Het kasteel heeft deze naam gekregen omdat het bedoeld was als toevluchtsoord. De hertog kwam hier om rust op te zoeken. Schloss Solitude heeft verschillende functies gehad. Zo werd het ook gebruikt als een school, een kunstacademie, een militaire academie en als universiteit. Het kasteel is inmiddels gerestaureerd en is tegenwoordig geopend voor het publiek.

Paleis van Karlsruhe (Karlsruhe)

Paleis van Karlsruhe
Paleis van Karlsruhe
Kaart met locatie Paleis van Karlsruhe

Het paleis van Karlsruhe is barokke kasteel met grote kasteeltuin. Dit paleis is door de oprichter van de stad, markgraaf Karel III Wilhelm van Baden-Durlach, gebouwd naar het voorbeeld van Versailles. Daaraan aansluitend bevindt zich de prachtige botanische tuin. De bouw van het paleis is heel nauw verbonden met de oprichting van de stad in 1715 door Karel III Wilhelm van Baden-Durlach. Sinds 1921 is Badisch Landesmuseum hier gevestigd.

Slot Gottesaue (Karlsruhe)

Slot Gottesaue
Slot Gottesaue
Kaart met locatie Slot Gottesaue

De tegenhanger van het kasteel van Karlsruhe is het renaissanceslot Gottesaue in het oosten van de stad. Slot Gottesaue is in de 11e eeuw opgericht als 'lusthuis' en in de loop van de geschiedenis steeds weer verwoest en opnieuw gebouwd. Dit kasteel heeft meerdere functies gehad nadat de markgraven van Baden-Durlach geen belangstelling hadden voor het slot. Zo is het een fruitmagazijn en een kazerne geweest. Tegenwoordig doet het dienst als een conservatorium.

Mannheimer Schloss (Mannheim)

Mannheimer Schloss
Mannheimer Schloss
Kaart met locatie Mannheimer Schloss

Met een grote binnenplaats, een façade van meer dan 400 meter en een totale oppervlakte van zes hectare is Mannheimer Schloss een van de grootste paleizen van Europa. Het was voorheen de residentie van keurvorsten, maar wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt door de universiteit van Mannheim. Het enorme gebouw is erg indrukwekkend om te zien. Het paleis kan dinsdag t/m zondag bezocht worden. Rondleidingen worden op deze dagen om het uur gegeven.


Zeughaus (Mannheim)

Zeughaus
Zeughaus
Kaart met locatie Zeughaus

Het Zeughaus (in het Nederlands: het wapenarsenaal) is te vinden in Quadrat C5. Dit gebouw is tussen 1777 en 1779 in classicistische stijl gebouwd door Pieter Antoon Verschaffelt. Het Zeughaus is het laatste monumentale gebouw dat is gebouwd in de tijd van de keurvorsten. Tegenwoordig wordt hier een deel van de collectie van het Reiss-Engelhorn-Musea tentoongesteld. Je kunt hier o.a. de wereld van de oudheid ontdekken.

Technoseum (Mannheim)

Technoseum
Technoseum
Kaart met locatie Technoseum

Het Technoseum, voorheen bekend als het 'Landesmuseum für Technik und Arbeit', is een museum gewijd aan technologische ontwikkelingen. Een bezoek aan dit museum is een leuke ervaring voor jong en oud. Bezoekers herbeleven in het Technoseum de industriële revolutie van de deelstaat Baden-Württemberg. Er zijn tevens ook andere bijzondere exposities in dit te zien. Het museum is dagelijks (met uitzondering van 24 en 31 december) geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Slot Neuschwanstein (Beieren)

Slot Neuschwanstein
Slot Neuschwanstein
Kaart met locatie Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is een kasteel in Beieren, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Het kasteel is in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren gebouwd. Hij stierf echter en het kasteel is daarom nooit afgemaakt. Enkele weken na zijn dood werd het kasteel geopend voor het publiek en sindsdien is het een toeristische trekpleister. Slot Neuschwanstein wordt ook vaak een sprookjeskasteel genoemd. Het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië is op Slot Neuschwanstein gebaseerd.

Munich Residenz (Beieren)

Munich Residenz
Munich Residenz
Kaart met locatie Munich Residenz

Het Munich Residenz is het voormalig koninklijk paleis voor Beierse machthebbers van 1508 tot 1918. Het is het grootste stadspaleis in Duitsland en heeft wel 10 binnenplaatsen en 130 kamers. De belangrijkste delen van het paleis zijn Königsbau, Alte Residenz en de Festsaalbau. In het paleis kunnen bezoekers de architectuur, de gedecoreerde kamers en koninklijke collecties bewonderen. De collecties worden tentoongesteld in het museum in het paleis.

Slot Nymphenburg (Beieren)

Slot Nymphenburg
Slot Nymphenburg
Kaart met locatie Slot Nymphenburg

Slot Nymphenburg is een paleis in München dat vroeger gebruikt werd als zomerverblijf voor de heersers van Beieren. Koning Ferdinand Maria liet het slot bouwen als cadeau voor zijn vrouw. De reden van dit grootse cadeau was de geboorte van een troonopvolger. Het paleis heeft een prachtig park en diverse musea. Andere hoogtepunten van het paleis zijn de eetzaal, de slaapkamer van de koning en de portrettengalerij.

Oktoberfest (Beieren)

Oktoberfest
Oktoberfest
Kaart met locatie Oktoberfest

Het Oktoberfest is een groots volksfeest dat elk jaar op een terrein dicht bij München wordt gevierd. Het is het grootste bierfestival ter wereld en er komen dan ook altijd veel mensen op af. Het festival duurt ongeveer 3 weken en begint meestal in midden september. Het draait bij het Oktoberfest om twee dingen: bier en gezelligheid. Het feest bestaat uit een kermis en grote tenten. Deze tenten zijn mooi aangekleed en bieden plaats voor duizenden mensen. Rondom de tenten vind je de Biergarten waar zes verschillende biermerken geschonken worden. Er is ook een leuke parade op de eerste zondag van het feest waar traditionele kledij centraal staat.

Nürnberger Burg (Neurenberg)

Nürnberger Burg
Nürnberger Burg
Kaart met locatie Nürnberger Burg

Het kasteel van Neurenberg, ook wel het Nürnberger Burg genoemd, is het belangrijkste monument van de stad. Het Nürnberger Burg wordt gezien als een van de de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen. In dit kasteel kom je alles te weten over de keizerlijke machten, de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en natuurlijk de geschiedenis van Neurenberg. Het kasteel is van april t/m september geopend van 09.00 tot 18.00 uur en van oktober t/m maart van 10.00 tot 16.00 uur.


Germanisches Nationalmuseum (Neurenberg)

Germanisches Nationalmuseum
Germanisches Nationalmuseum
Kaart met locatie Germanisches Nationalmuseum

Het Germanisches Nationalmuseum is het grootste Duitse museum voor cultuurgeschiedenis. Het museum is in 1852 opgericht met als doel om culturele, artistieke en historische voorwerpen van de Germaanse cultuur te bewaren. In het museum zijn ook verschillende speciale tijdelijke tentoonstellingen te zien. Je kunt het museum elke dag behalve maandag bezoeken. Er worden soms ook Engelstalige rondleidingen gegeven. Kijk voor de data op de website van het museum.


Handwerkerhof Nürnberg (Neurenberg)

Handwerkerhof Nürnberg
Handwerkerhof Nürnberg
Kaart met locatie Handwerkerhof Nürnberg

Een toeristische attractie die je zeker niet mag missen is het Handwerkerhof. Deze vind je naast de stadsingang de 'Königstor' en achter de Frauentormauer. In het voormalige arsenaal komt de geschiedenis weer tot leven. Hier kun je namelijk zien hoe de ambachtslieden vroeger hun werk deden. Denk hierbij aan goud smeden, glas blazen, poppen maken en potten bakken. Ook diverse specialiteiten uit de streek zoals het bier en worstjes kunnen hier gegeten worden.

Dom van Regensburg (Regensburg)

Dom van Regensburg
Dom van Regensburg
Kaart met locatie Dom van Regensburg

De Dom van Regensburg (in het Duits: Dom St. Peter) is een indrukwekkend bouwwerk. Vooral de kleurrijke glasvensters uit de 13e en 14e eeuw zijn prachtig om te zien. De kruisgang, voormalig begraafplaats van de burgers en domheren van Regensburg, wordt uitdrukkelijk gepresenteerd door het gotische Kreuzrippengewölbe. De door bouwmeesters uit het noorden van Italië opgerichte Allerheiligen-kapel roepen herinneringen aan Ravenna op.


Steinerne Brücke (Regensburg)

Steinerne Brücke
Steinerne Brücke
Kaart met locatie Steinerne Brücke

De 330 meter lange Steinerne Brücke is een stenen brug uit de 12 eeuw. Op dit meesterstuk van middeleeuwse ingenieurskunst, reden al 850 jaar geleden de zwaar beladen wagens van de rijke handelslieden uit Regensburg. Tot 1930 was dit de enige brug waarmee je de rivier over kon steken. Het is de oudste stenen brug van Duitsland die zo intact is gebleven. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Porta Praetoria (Regensburg)

Porta Praetoria
Porta Praetoria
Kaart met locatie Porta Praetoria

Ten noorden van de Dom vind je Porta Praetoria, een indrukwekkende stadspoort. De Porta Praetoria geldt, naast de Porta Nigra in Trier, als een van het grootste nog behouden gebleven Romeinse poortbouwwerken in Duitsland. Ze werd ongeveer 179 na Christus gebouwd in opdracht van keizer Marcus Aurelius, in navolging van het Romeinse kasteel Castra Regina.

Slot Ludwigsburg (Baden-Württemberg)

Slot Ludwigsburg
Slot Ludwigsburg
Kaart met locatie Slot Ludwigsburg

Slot Ludwigsburg is een van de grootste barokke kastelen met tuin in Duitsland. Het is ook een van de weinige kastelen die zo goed behouden is. Het slot ligt in Ludwigsburg, ongeveer 12 kilometer ten noorden van de stad Stuttgart. De stijlen die te bewonderen zijn in het slot zijn barok, rococostijl en het neoclassicisme. In het kasteel zijn er veel tentoonstellingen te zien en kinderen kunnen zich vermaken in het interactieve museum waar ze zich kunnen verkleden. In het kasteel kun je ook het oudste paleistheater van Europa bezoeken.

Munster van Ulm (Baden-Württemberg)

Munster van Ulm
Munster van Ulm
Kaart met locatie Munster van Ulm

Het munster van Ulm is een kerk in de stad Ulm. De kerk is in Duitse gotische stijl gebouwd. De toren van deze kerk is de hoogste kerktoren ter wereld. In de middeleeuwen is men begonnen met het bouwen van deze kerk, maar pas aan het einde van de 19e eeuw werd de kerk voltooid. Wat bijzonder is zijn de koorbanken in de kerk die gemaakt zijn met houtsnijwerk en het hoofdportaal waar het Bijbelse scheppingsverhaal is afgebeeld.

Mercedes-Benz Museum (Baden-Württemberg)

Mercedes-Benz Museum
Mercedes-Benz Museum
Kaart met locatie Mercedes-Benz Museum

Duitsland is de thuisbasis van het bekende automerk Mercedes-Benz, Stuttgart wel te verstaan. In Stuttgart vind je eveneens het Mercedes-Benz Museum. Dit is tegenover de Daimler fabriek gelegen. Het is een automuseum dat over de geschiedenis van het merk gaat. Daarnaast vertelt het museum de historie van merken welke geassocieerd worden aan Mercedes-Benz. Het museum is speciaal hiervoor gebouwd in 2006 en het ontwerp is erg bijzonder.

Vogtsbauernhof (Baden-Württemberg)

Vogtsbauernhof
Vogtsbauernhof
Kaart met locatie Vogtsbauernhof

In Baden-Württemberg vind je het openluchtmuseum Vogtsbauernhof. Waan je tijdens een bezoek aan het openluchtmuseum in de 17e, 18e en 19e eeuw. Vogtsbauernhof staat namelijk in teken van het leven in het 'Schwarzwald', het Zwarte Woud, in die eeuwen. De architectuur van de gebouwen dateren eveneens uit die perioden. In het openluchtmuseum vind je onder andere molens, houtzagerijen en verschillende hooizolders. Daarnaast kun je verschillende oude ambachten bewonderen, zoals het horloge maken.

Schloss Heidelberg (Baden-Württemberg)

Schloss Heidelberg
Schloss Heidelberg
Kaart met locatie Schloss Heidelberg

Het bekende Schloss Heidelberg is het symbool voor de romantisch stad Heidelberg. De ruïne van dit kasteel ligt op een prachtige locatie. Het indrukwekkende rode zandstenen Schloss Heidelberg domineert het plaatsje door haar ligging in het Neckardal en tussen de groene bossen. Schloss Heidelberg is niet alleen een van de meest beroemde ruïnes van Duitsland, maar het is ook een van de meest belangrijke bouwwerken uit de renaissance ten noorden van de Alpen.

Ziegeleipark Mildenberg (Brandenburg)

Ziegeleipark Mildenberg
Ziegeleipark Mildenberg
Kaart met locatie Ziegeleipark Mildenberg

Een van de meest belangrijke monumenten van de industriële cultuur in Europa is het Ziegeleipark Mildenberg. Het was voorheen een historische steenfabriek waar miljarden stenen werden gebakken. Tegenwoordig is het industrieel cultuurpark toegankelijk voor bezoekers. Hier kun je een bezoekje brengen aan het museum, een ritje maken met diverse treinen of deelnemen aan de rondleiding. Genieten van de natuur in het park is ook een aanrader. Er worden ook regelmatig evenementen gehouden in het Ziegeleipark Mildenberg.

Spreewald (Brandenburg)

Spreewald
Spreewald
Kaart met locatie Spreewald

Uniek voor de deelstaat Brandenburg is het Spreewald, een bosrijk veengebied op een uur afstand van Berlijn. Met een 970 kilometer lang netwerk van waterwegen is dit biosfeerreservaat een uniek landschap en wordt het ook wel het Groene Venetië genoemd. Het is een labyrint van kleine rivieren die je het beste met de platbodem of de Spreewaldboot kunt verkennen. Met de vele smalle bruggen zijn de verschillende 'wooneilanden' te bereiken. Sinds 1991 staat het Spreewald op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de zeldzame planten- en diersoorten die hier voorkomen. Het landschap is geschikt voor het maken van fiets- en wandeltochten. Het Spreewald wordt daarom jaarlijks door duizenden bezoekers bezocht.

Ziegeleipark Mildenberg (Brandenburg)

Ziegeleipark Mildenberg
Ziegeleipark Mildenberg
Kaart met locatie Ziegeleipark Mildenberg

Een van de meest belangrijke monumenten van de industriële cultuur in Europa is het Ziegeleipark Mildenberg. Het was voorheen een historische steenfabriek waar miljarden stenen werden gebakken.Tegenwoordig is het industrieel cultuurpark toegankelijk voor bezoekers. Hier kun je een bezoekje brengen aan het museum, een ritje maken met diverse treinen of deelnemen aan de rondleiding. Genieten van de natuur in het park is ook een aanrader. Er worden ook regelmatig evenementen gehouden in het Ziegeleipark Mildenberg.

Bad Saarow (Brandenburg)

Bad Saarow
Bad Saarow
Kaart met locatie Bad Saarow

Wie ontspanning zoekt kan terecht in de ongerepte natuur van Bad Saarow. Het eerste kuuroord van Brandenburg, de Saarowtherme, is hier te vinden aan de Scharmutzelsee. De Saarowtherme is een oase van ontspanning en gezondheid. Bezoekers van de kuuroord kunnen genieten van het warme zouthoudende water uit de Catherinenquelle en van wellnessbehandelingen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van het modderbad, de schoonheidssalon en de sauna. Dit kuuroord is dus zeer veelzijdig en daarnaast ook gesitueerd in een prachtige groene omgeving. Dit gebied is een geliefde vakantiebestemming voor wie ontspanning zoekt, gezinnen en natuurliefhebbers. Bad Saarow is 'the place to be' voor wie even wilt ontsnappen van de drukte in de stad.

Slot Sanssouci (Potsdam)

Slot Sanssouci
Slot Sanssouci
Kaart met locatie Slot Sanssouci

In het Slot Sanssouci park vind je in het oostelijke deel het gelijknamige paleis Slot Sanssouci. Dit is een van de bekendste paleizen van Duitsland. Het voormalige zomerpaleis van Pruisische koning Frederik de Grote is in rococo-stijl gebouwd. Het indrukwekkende paleis wordt vaak vergeleken met het paleis van Versailles. Sanssouci is met het bijhorende park in 1990 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is hiermee onderdeel van de inschrijving 'Paleizen en parken in Potsdam en Berlijn'.


Brandenburger Tor Potsdam (Potsdam)

Brandenburger Tor Potsdam
Brandenburger Tor Potsdam
Kaart met locatie Brandenburger Tor Potsdam

In de oude binnenstad vind je de Brandenburger Tor. Deze moet je echter niet verwarren met het bouwwerk met dezelfde naam in Berlijn. Deze stadspoort is in 1770 gebouwd en hiermee 18 jaar ouder dan de Brandenburger Tor in Berlijn. De stadspoort heeft twee verschillende zijden. De stadszijde is ontworpen door Carl Von Gontard. Zijn leerling, George Christian Unger, ontwierp de andere zijde. Aan beide kanten zijn de Romeinse invloeden duidelijk terug te zien.

Alte Markt (Potsdam)

Alte Markt
Alte Markt
Kaart met locatie Alte Markt

De Alte Markt is een centraal gelegen plein in Potsdam. Aan dit plein liggen een aantal belangrijke gebouwen. Onder andere de Landdag van Brandenburg is hier gevestigd in het Stadtschloss Potsdam. Dit slot werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar is gerenoveerd. Hier vind je ook het Oude Raadhuis en de imposante St. Nicolaikerk. Door deze bezienswaardigheden is de Alte Markt zeker een plein die niet overgeslagen mag worden.

Groeve Messel (Hessen)

Groeve Messel
Groeve Messel
Kaart met locatie Groeve Messel

In de Grube Messel, in het Nederlands ook wel bekend als de groeve Messel, is een bekende fossielen vindplaats. Hier zijn ruim 40.000 vondsten gedaan die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. De fossielen van diverse planten en verschillende diersoorten zijn miljoenen jaren oud. Een van de highlights is de vondst van resten van propalaeotherium parvulum: het oerpaardje. De vondsten in de groeve documenteren de eerste evolutiefasen van de zoogdieren. Dit gebied is staat daarom sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, tevens als eerste Duitse inschrijving. De groeve is te verkennen op eigen gelegenheid of met een rondleiding.

Vogelsberg (Hessen)

De Vogelsberg is een reeks lage bergen als resultaat van vulkanische activiteit in het verleden. De Vogelsberg was de enige schildvulkaan in Duitsland en is al miljoenen jaren geleden tot rust gekomen. Qua oppervlak en afmeting is de Vogelsberg de grootste inactieve vulkaan van Europa. Op zijn hellingen groeien hoge bomen die onderbroken worden door basaltrotsen. De Vogelsberg wordt omringd door een parkachtig landschap vol meren, weiden en velden. Het is een paradijs voor wandelaars.

Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe (Hessen)

Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe
Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe
Kaart met locatie Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe

Een aanrader om te bezoeken is Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe. Dit park wordt als grootste bergpark van Europa gezien en is in 2013 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit park, in Engelse landschapsstijl, vind je indrukwekkende creaties op het gebied van tuinarchitectuur. Daarnaast vind je hier ook Schloss Wilhemshöhe, het Hercules-monument met de watertrappen, een kasteel en prachtige fonteinen. Het park trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Obere Mittelrheintal (Hessen)

Obere Mittelrheintal
Obere Mittelrheintal
Kaart met locatie Obere Mittelrheintal

De historisch belangrijke canyon, het Obere Mittelrheintal, loopt zowel door de deelstaat Hessen als de deelstaat Rijnland-Palts. In dit gebied zijn veel prachtige bouwmonumenten behouden gebleven. In dit dal met zijn met wijngaarden begroeide hellingen, zijn idyllische dorpjes langs de Rijnoever en vele burchten.

Museum Wiesbaden (Wiesbaden)

Museum Wiesbaden
Museum Wiesbaden
Kaart met locatie Museum Wiesbaden

In Wiesbaden vind je Museum Wiesbaden. In het museum zijn drie verschillende collecties onder één dak te bewonderen. Zo is er de kunstverzameling (Kunstsammlung), een natuurhistorische collectie (MWNH) en een oudheidkundige collectie Hertogdom Nassau (SNA). Het museum is al rond 1814 gesticht. Het museum is op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 20.00 uur geopend. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag sluit het museum om 17.00 uur.

Het Kurhaus (Wiesbaden)

Het Kurhaus
Het Kurhaus
Kaart met locatie Het Kurhaus

Het Kurhaus van Wiesbaden is een van de meest kenmerkende bouwwerken van de stad. Het Kurhaus beschikt over twaalf zalen, waaronder twee balzalen. Deze hoeveelheid aan ruimtes maken het mogelijk om er exclusieve evenementen te organiseren. Het Kurhaus heeft een capaciteit voor maar liefst 1.350 gasten. Er worden onder andere balletvoorstellingen en openluchtconcerten gegeven. In het Kurhaus worden ook wel exposities gehouden. Daarnaast is het casino in het Kurhaus gevestigd.

Kaiser-Friedrich-Therme (Wiesbaden)

Kaiser-Friedrich-Therme
Kaiser-Friedrich-Therme
Kaart met locatie Kaiser-Friedrich-Therme

Wiesbaden staat bekend om haar vele warmwaterbronnen. Kaiser-Friedrich-Therme is daarom ook een belangrijke trekpleister van de stad. Hier kun je heerlijk luxueus genieten van een van de verschillende Romeinse baden, stoombaden en sauna's. Kaiser-Friedrich-Therme heeft een saunalandschap van maar liefst 1.500 m2, waar je compleet tot rust kunt komen. De therme ligt in het centrum van de stad en is geheel in Romeinse stijl gebouwd en ingericht.

Nationaal Park Müritz (Mecklenburg-Voor-Pommeren)

Nationaal Park Müritz
Nationaal Park Müritz
Kaart met locatie Nationaal Park Müritz

Ten oosten van de Müritz ligt het Müritz Nationaal Park. Het park is in 1990 opgericht en heeft een oppervlakte van maar liefst 322 km². De vele speciale routes voor wandelaars en fietsers in dit park leiden door een groot en sprookjesachtig merenlandschap. Hier vind je meer dan 130 meren, oeroude beukenbossen en geheimzinnige moerassen. Het natuurgebied is in de ijstijd ontstaan en vooral van internationale betekenis als broedplaats voor zeldzaam geworden of op andere plaatsen al uitgestorven grote vogels.

Stralsund (Mecklenburg-Voor-Pommeren)

Stralsund
Stralsund
Kaart met locatie Stralsund

De Hanzestad Stralsund was een van de belangrijkste steden in het Oostzeegebied en is met St. Nikolai, St. Marien, het Heiliggeistkloster en zijn patriciërshuizen een juweel van de baksteengotiek. Samen met Lübeck was Stralsund in de 14e eeuw de belangrijkste stad in het hele Oostzeegebied en werd het in 1370 uitgekozen als plaats voor de vredesonderhandelingen met Denemarken (Vrede van Stralsund). Uit deze tijd stammen nog de prachtige koopmanshuizen en het historische raadhuis.

Wismar (Mecklenburg-Voor-Pommeren)

Wismar
Wismar
Kaart met locatie Wismar

Wismar is de enige, in deze afmetingen en compleetheid behouden gebleven, Hanzestad in het zuidoostelijke Oostzeegebied. Samen met Stralsund staat Wismar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Beide steden representeren de Hanze in de bloeitijd van de stedenbond in de 14e eeuw. Er is in het centrum van Wismar genoeg te zien waaronder een aantal prachtige barokgebouwen. 
Bezoek zeker de Wasserkunst en het marktplein met de Alter Schwede.  Een andere must-see in Wismar is de Nicolaikirche. Dit is de op een na hoogste kerk in baksteengotiek ter wereld.


Leuchtturm Warnemünde (Rostock)

Leuchtturm Warnemünde
Leuchtturm Warnemünde
Kaart met locatie Leuchtturm Warnemünde

Leuchtturm Warnemünde is een vuurtoren gelegen aan de riviermonding van de Warnow rivier in Warnemünde, een district in Rostock. De vuurtoren is ongeveer 37 meter lang en in gebruik sinds 1898. Het is mogelijk om de vuurtoren te beklimmen via een granieten spiralen trappenhuis. Jaarlijks wordt hier op oudejaarsavond een grote lichtshow met laserlichten en muziek gegeven. Dit festijn trekt duizenden bezoekers en wordt als spectaculair bestempeld.


Zoo Rostock (Rostock)

Zoo Rostock
Zoo Rostock
Kaart met locatie Zoo Rostock

Zoo Rostock is de grootste dierentuin aan de Oostzeekust van Duitsland. Je vindt hier meer dan 2.000 dieren. De dierentuin houdt zich vooral bezig met het verzorgen van dieren uit het noordpoolgebied. De ijsberen zijn zeer populair, maar ook de klassieke dierentuindieren trekken veel bezoekers. Deze dierentuin is een paradijs voor kinderen. Direct naast de dierenverblijven is er altijd iets te proberen en de kinderen krijgen de mogelijkheid om meer te leren over de dieren. Daarnaast zijn er ook veel speelgelegenheden aanwezig.


Botanischer Garten Rostock (Rostock)

Botanischer Garten Rostock
Botanischer Garten Rostock
Kaart met locatie Botanischer Garten Rostock

De Botanische Tuin van Rostock wordt al sinds 1885 onderhouden door de plaatselijke universiteit. Tegenwoordig worden hier ruim 10.000 planten en bloemsoorten gehouden. De tuin is onderverdeeld in verschillende secties zoals het gedeelte voor planten uit het hooggebergte en de speciale bomentuin. Ook in de kassen kun je veel bijzondere planten bewonderen. Je kunt de tuin elke dag, met uitzondering op maandag, bezoeken in de zomermaanden.


Konzertkirche Neubrandenburg (Neubrandenburg)

Konzertkirche Neubrandenburg
Konzertkirche Neubrandenburg
Kaart met locatie Konzertkirche Neubrandenburg

De Konzertkirche stond voorheen bekend als de Marienkirche. Dit was de belangrijkste parochiekerk van Neubrandenburg. Het is een goed voorbeeld van de Noord-Duitse baksteengotiek. In 1945 werd Neubrandenburg ingenomen door het Rode Leger. Na deze gebeurtenis werd de stad verwoest. De Marienkirche is toen slachtoffer geworden van brandstichting. Er bleef na de brand niet meer dan een ruïne over. Na een renovatie in 2001 is de Marienkirche weer in gebruik genomen als concertgebouw.

Neues Tor (Neubrandenburg)

Neubrandenburg staat bekend om de vier stadspoorten. De stad dankt haar bijnaam 'De stad van de vier poorten' dan ook aan dit middeleeuws defensiesysteem. De Neues Tor is zoals de naam al aangeeft de nieuwste stadspoort. Deze poort is waarschijnlijk pas na 1450 gebouwd. De Neues Tor is tegenwoordig de thuisbasis van de Fritz Reuter Society. Er worden hier ook regelmatig literaire evenementen gehouden. De overige stadspoorten zijn: Treptower Tor, Stargarder Tor en de Friedländer Tor.

Regionalmuseum (Neubrandenburg)

Regionalmuseum
Regionalmuseum
Kaart met locatie Regionalmuseum

Wil je tijdens je verblijf in Neubrandenburg een museum bezoeken? Ga dan naar het Regionalmuseum, een van de oudste museums in de streek. In dit museum kun je tentoonstellingen zien over de geschiedenis van Neubrandenburg en de omgeving. Er zijn daarnaast ook tijdelijke speciale tentoonstellingen met uiteenlopende thema's te bezichtigen. Het museum is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Museumdorf Cloppenburg (Nedersaksen)

Museumdorf Cloppenburg
Museumdorf Cloppenburg
Kaart met locatie Museumdorf Cloppenburg

Museumdorf Cloppenburg is een pittoresk openluchtmuseum. Het 20 hectare grote Museumdorf Cloppenburg is het oudste openluchtmuseum van Duitsland. In het openluchtmuseum Cloppenburg is de landelijke idylle van typische vakwerkhuizen compleet. Je kunt er meer dan vijftig huizen bewonderen waarin je het landelijke leven van Nedersaksen kunt ontdekken, wat ruim vijfhonderd jaar terug gaat in de geschiedenis. Je kunt het openluchtmuseum met een gids ontdekken, maar je kunt natuurlijk ook zelf heerlijk ronddwalen door het idyllische dorpje.

Bomann-museum Celle (Nedersaksen)

Bomann-museum Celle
Bomann-museum Celle
Kaart met locatie Bomann-museum Celle

Het Bomann-museum Celle is een van de mooiste en grootste streekmusea van Nedersaksen. Het Bomann-museum Celle is een museum voor kunstgeschiedenis. Het meest kenmerkende facet van de complete collectie is de cultuurgeschiedenis van Nedersaksen. Het museum ligt in het centrum van Celle tegenover het Celler Schloss. Niet alleen de collecties van het museum zijn het bezoeken waard, het museum zelf is ook erg mooi gebouwd en ingericht.

St. Michaeliskerk (Nedersaksen)

St. Michaeliskerk
St. Michaeliskerk
Kaart met locatie St. Michaeliskerk

De Sint Michaeliskerk in Hildesheim is een van de vijf UNESCO Werelderfgoedlocaties in Nedersaksen. Deze grote kerk was oorspronkelijk als klooster gebouwd. De bouw voor het klooster vond plaats tussen 1010 en 1022. Pas in 1033 was het toenmalige klooster voltooid en ingewijd. De St. Michaeliskerk heeft een vrij symmetrisch ontwerp, wat kenmerkend is voor de toen geldende Ottoonse Romaanse kunst in het oude Saksen. De trots van de kerk is het houten plafond, dat prachtig beschilderd is.

Bremer Stadsmuzikanten (Bremen)

Bremer Stadsmuzikanten
Bremer Stadsmuzikanten
Kaart met locatie Bremer Stadsmuzikanten

Hét symbool van de stad is het standbeeld van de Bremer Stadsmuzikanten naast het stadhuis. De Bremer Stadsmuzikanten is een sprookje dat is opgetekend door de gebroeders Grimm. Een ezel vlucht als hij hoort dat zijn baas hem wegens ouderdom wil doden en hij besluit stadsmuzikant in Bremen te worden. Achtereenvolgens ontmoet hij een hond, een kat en een haan. Allen vluchten omdat zij gedood zullen worden door hun baasjes, sluiten zich bij hem aan en ze trekken naar Bremen. Ze komen aan bij een roverhuis en verjagen de rovers. De rovers denken dat het huis behekst is en durven er niet meer in en de vier Bremer Stadsmuzikanten gaan er niet meer uit.

Stadhuis (Bremen)

Stadhuis
Stadhuis
Kaart met locatie Stadhuis

Het Stadhuis is een van de belangrijkste bouwwerken uit de Gotiek en de Weserrenaissance in Europa. Het werd gebouwd tussen 1405 en 1410, niet zonder toeval recht voor de Dom van Bremen. Hiermee wilde men zeggen dat het volk ook wat te zeggen had, een duidelijke boodschap aan de bisschop. Het stadhuis is hiermee symbool komen te staan voor volksvrijheid. In 2004 is het, samen met het Roland-beeld, op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. De hallen zijn fraai gedecoreerd, waarvan de Grosse Halle de meest indrukwekkende is. In de Raadskelder worden ruim 600 wijnen geschonken.

Rolandbeeld (Bremen)

Rolandbeeld
Rolandbeeld
Kaart met locatie Rolandbeeld

Het Rolandbeeld stamt uit 1404 en symboliseert de stedelijke vrijheid. Er kwamen veel Rolandbeelden voor in Duitsland. Het is een aanduiding voor een beeld van een ridder met een zwaard. De naam Roland verwijst waarschijnlijk naar het Middeleeuwse Roelantslied over een volksheld. De legende gaat dat Bremen vrij en zelfstandig zal blijven, zolang de Roland over de stad waakt. Om die reden is in de kelder van het stadhuis een tweede standbeeld verstopt zijn, dat snel als vervanging geplaatst zou kunnen worden mocht het origineel omvallen.

Bremer Dom (Bremen)

Bremer Dom
Bremer Dom
Kaart met locatie Bremer Dom

De Bremer Dom is gewijd aan de apostel Petrus. Al in de 8e eeuw stond er op deze plek een kerk. De huidige dom werd in de 11e eeuw gebouwd. In de loop der jaren is er veel aan gewijzigd en toegevoegd. De laatste wijziging vond plaats in 1888 toen de dom in neoromaanse stijl werd voltooid. Beide torens stammen uit deze tijd. Een van de oudste overblijfselen is het orgel. In de Dom is ook een museum aanwezig. Dit museum stelt graven van oude bisschoppen van Bremen tentoon.

Kunsthalle (Bremen)

Kunsthalle
Kunsthalle
Kaart met locatie Kunsthalle

De Kunsthalle is een museum met een belangrijke kunstcollectie. De collectie bevat schilderkunst van de Middeleeuwen tot aan hedendaagse kunst. De focus ligt op Duitse en Franse kunst uit het eind van de negentiende eeuw. Er zijn veel werken van impressionisten als Manet, Monet en Renoir. Ook de expressionisten zijn aanwezig met namen als August Macke, Edvard Munch en Erich Heckel.

Altstadt (Hannover)

Altstadt
Altstadt
Kaart met locatie Altstadt

Bij een bezoek aan Hannover kun je natuurlijk niet de historische binnenstad, ook wel Altstadt genoemd, overslaan. De Altstadt heeft veel te bieden en het is zeker aan te raden om hier even doorheen te wandelen. In de charmante oude binnenstad vind je onder andere middeleeuwse huizen, smalle steegjes, veel bezienswaardigheden en verrassende winkeltjes. Het is mogelijk om met een gids te voet de Altstadt te verkennen. Meer informatie over deze tour vind je bij het Toeristische Informatie Punt van Hannover.

Neues Rathaus (Hannover)

Neues Rathaus
Neues Rathaus
Kaart met locatie Neues Rathaus

Het Neues Rathaus, oftewel het nieuwe stadhuis,  is een van de bekendste gebouwen in Hannover. Het gebouw heeft iets weg van een barok kasteel en is daarom uiterst geschikt als oriëntatiepunt tijdens je bezoek aan de stad. Hoewel het gebouw er oud uit ziet is het pas gebouwd in 1913. Het gebouw is doordeweeks geopend voor bezoekers en bij binnenkomst stuit je op vier modellen die de stad laat zien in de tijd van de middeleeuwen, voor de Tweede Wereldoorlog, in 1945 en vandaag de dag. Daarnaast zijn er verschillende zalen waar mooie schilderijen, mozaïek en kunstwerken te bewonderen zijn. Ben je op zoek naar een goed uitzichtspunt? Dan ben je hier op de juist plek. Een lift brengt de bezoekers naar een hoogte van 43 meter. Hier heb je uitzicht over de hele stad en kun je bij helder weer zelfs het Harz-gebergte zien.

Niedersächsische Landesmuseum Hannover (Hannover)

Niedersächsische Landesmuseum Hannover
Niedersächsische Landesmuseum Hannover
Kaart met locatie Niedersächsische Landesmuseum Hannover

In het Niedersächsische Landesmuseum Hannover is de Landesgalerie te bewonderen. Deze collectie omvat kunst uit de 11e eeuw tot aan de 20e eeuw. Van Duitse of Italiaanse renaissance en barok tot schilderijen van Vlaamse en Nederlandse kunstenaars. Het Landesmuseum heeft ook een vivarium waar meer dan 2.000 exotische reptielen, vissen en amfibieën te zien zijn. Daarnaast is er een grote verzameling aan oude kunst- en gebruiksvoorwerpen uit alle delen van de wereld te vinden in het museum. Wie geïnteresseerd is in archeologie mag ook zeker niet de grote archeologische collectie overslaan. Kortom, er is genoeg te zien in het Niedersächsische Landesmuseum Hannover.

Dom St. Peter (Osnabrück)

Dom St. Peter
Dom St. Peter
Kaart met locatie Dom St. Peter

De Dom St. Peter, ook wel de Dom van Osnabrück genoemd is het oudste gebouw in de stad. De bouw van de Dom begon in de 11e eeuw, maar pas twee eeuwen later werd de noordwestelijke toren gebouwd. De achthoekige vieringtoren, uit de 12e eeuw, is het enige wat bewaard gebleven is van de Dom St. Peter. In de 15e eeuw werd de kooromgang toegevoegd en een eeuw later is de zuidwestelijke toren gebouwd. De dom heeft veel indrukwekkende kunstwerken en zelfs een domschat.

Theater van Osnabrück (Osnabrück)

Theater van Osnabrück
Theater van Osnabrück
Kaart met locatie Theater van Osnabrück

Het theater van Osnabrück is te vinden op twee plaatsen in de stad. De theater aan het Domhof is de hoofdlocatie en ontvangt per theaterseizoen maar liefst 180.000 bezoekers. De volgende genres kun je zien in het succesvolle theater: toneel, concerten, dans, muziektheater en jeugdtheater. Met het uitgebreide programma zit er altijd wel iets leuks tussen voor jong en oud. Er worden hier tevens verschillende evenementen gehouden.

Waterloo-toren (Osnabrück)

De Waterloo-toren is een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de strijders tijdens de slag om Waterloo. Veel Osnabrückse soldaten vochten namelijk onder leiding van de Britse bevelhebbers mee bij deze slag. De toren is eigenlijk een ereboog in de stijl van de Boog van Titus in Rome. De naam 'Waterloo-Toren' wordt echter bijna niet gebruikt. De toren staat namelijk bij de lokale bevolking bekend als de 'Heger Tor'.

Dom van Aken (Nordrhein-Westfalen)

Dom van Aken
Dom van Aken
Kaart met locatie Dom van Aken

De Pfalzkapelle, ook wel bekend als de Dom van Aken, is het eerste Duitse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Van 936 tot 1531 werden 30 Duitse koningen in deze kerk gekroond. Dit indrukwekkende gebouw is voortgekomen uit de hofkerk van Karel de Grote. De Dom van Aken is een van de weinige historische gebouwen in Duitsland die nauwelijks beschadigd is geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen enkele ramen sneuvelden.

Kölner Dom (Nordrhein-Westfalen)

Kölner Dom
Kölner Dom
Kaart met locatie Kölner Dom

Een van de grootste kathedralen van Europa en herkenningsteken van Keulen is de Kölner Dom. In 1248 is men met de bouw begonnen en na enkele onderbrekingen werd de kerk in de periode van 1842 en 1880 voltooid. Het meesterwerk is 157 meter hoog, het middenschip heeft een hoogte van 43,35 meter en het vensteroppervlak beslaat in totaal 10.000 m². In het koor bevindt zich de waardevolste schat, de Driekoningenschrijn. De schatkamer van de Dom van Keulen is in een bruine kubus buiten de dom ondergebracht.

Zeche Zollverein (Nordrhein-Westfalen)

Zeche Zollverein
Zeche Zollverein
Kaart met locatie Zeche Zollverein

De Zeche Zollverein was ooit de grootste en modernste steenkolenmijn van de wereld. In 1986 werd zij, als laatste mijn, gesloten en op de monumentenlijst geplaatst. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat het stil is op het industrieterrein. Er worden hier niet alleen klassieke mijn-rondleidingen aangeboden, maar men heeft hier ook nog een danstheater en een tentoonstellingsterrein voor moderne kunst en cultuur in de cokesfabriek, Kokerei Zollverein, ondergebracht. In het voormalige ketelhuis bevindt zich sinds 1997 het Design-Zentrum Nordrhein-Westfalen.


Dom van Aachen (Aachen)

Dom van Aachen
Dom van Aachen
Kaart met locatie Dom van Aachen

De Dom van Aachen is de bisschoppelijke kerk van Aachen aan de zuidzijde van het Katschhof. Het is tevens de kerk waar veel Duitse koningen zijn gekroond en waar Karel de Grote begraven is. Je vindt de kerk in het midden van het centrum en het is al jarenlang een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. De kerk is een van de oudste kerken in Duitsland en is als eerste monument van Duitsland op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. De gehele begane grond van de kerk is open voor het publiek.


Elisenbrunnen (Aachen)

Elisenbrunnen
Elisenbrunnen
Kaart met locatie Elisenbrunnen

De Elisenbrunnen is het symbool van de stad Aachen. Er zijn hier namelijk meer dan 30 thermale bronnen te vinden en het is altijd al een toeristische trekpleister geweest. De romeinen kanaliseerden de bronnen en legden er baden aan. Het huidige gebouw werd in 1872 gebouwd en diende als galerij en bronhuis. Het is nog steeds mogelijk om wat van het thermale water te drinken.

Couvenmuseum (Aachen)

Het Couvenmuseum is een museum waar je kunt zien hoe de wooncultuur er in de 18e en 19e eeuw uitzag. De ontwikkelingen van de verschillende interieurstijlen zijn in de zalen te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan de Akense rococostijl of laatbarok. Het museum is van dinsdag tot zondag geopend en een kaartje voor volwassenen kost €5,-. Studenten en kinderen betalen €3,-. Het is ook mogelijk om een (thematische) rondleiding te krijgen.

Hohe Mark (Bocholt)

Hohe Mark
Hohe Mark
Kaart met locatie Hohe Mark

Bocholt ligt vlak bij het Hohe Mark natuurgebied. Hier staan reusachtige boswouden die afgewisseld worden door veengebied en heides. Je kunt het gebied verkennen op de fiets, te voet of te paard. Onderweg zal je allerlei boerderijen, kastelen, waterburchten en mooie tuinen tegenkomen. Ook komt hier veel wild voor zoals herten, paarden en zwijnen. Wandelaars zullen het hier zeker naar hun zin hebben. De wandeltocht door het Dulmer Wildpark, maar ook de route langs de rivier de Lippe zijn een aanrader. Ook wildpark Frankenhof is een bezoekje waard. Hier vind je meer dan vijfhonderd dieren in het wild. Bizons, dwerggeiten, uilen, konijnen, dassen en wilde zwijnen komen hier allemaal voor.

LWL-Industriemuseum (Bocholt)

LWL-Industriemuseum
LWL-Industriemuseum
Kaart met locatie LWL-Industriemuseum

De oude Textielfabriek in Bocholt wordt tegenwoordig gebruikt als museum. Hier staan alle machines nog die nodig waren voor het produceren van textiel. Je ziet precies welke werkzaamheden er plaatsvonden van 1900 tot 1960. Je gaat echt terug in de tijd. Weefgetouwen, arbeidershuisjes en een nagebouwde weeffabriek zorgen voor een goede indruk van het dagelijks leven van de arbeider in die tijd.

Stadtmuseum Bocholt (Bocholt)

Stadtmuseum Bocholt
Stadtmuseum Bocholt
Kaart met locatie Stadtmuseum Bocholt

In het Stadtmuseum in Bocholt kom je meer te weten over de stad Bocholt. Zo komen onderwerpen als de landschapsgeschiedenis, de geologie en beeldende kunst ter sprake. Een voorbeeld is de collectie kopergravures uit de 14e/15e eeuw door kunsternaar Israhel van Meckenem. Daarnaast zie je veel over de geschiedenis van Bocholt. Zo komt de tijd van de Saksen en Franken voorbij, maar ook de ommekeer van provinciestad naar industriestad. Het leven in de stad wordt ook duidelijk beschreven. Onderwerpen als armoede, samenvlechting van de kerk en samenleving, sociale zorg en watervoorziening zie je ook in het Stadtmuseum Bocholt. Een mooi en interessant museum als je wat meer wilt weten over deze plaats.

Beethoven-Huis (Bonn)

Beethoven-Huis
Beethoven-Huis
Kaart met locatie Beethoven-Huis

De wereldberoemde componist Beethoven werd in deze stad geboren. Een toeristische trekpleister in Bonn is dan ook zijn geboortehuis. Hij woonde met zijn gezin een aantal jaren in de linkervleugel van de panden die nu het huidige Beethoven-huis vormen. Beethoven heeft op verschillende adressen in Bonn gewoond, maar zijn geboortehuis is al enige tijd bewaard gebleven. Het is tegenwoordig een gedenkplaats met de grootste Beethovencollectie ter wereld. Hier kun je de originele documenten van Beethoven's tijd in Bonn bewonderen en genieten van zijn werk in het 'Digitale Beethovenhuis'. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om alles over Beethoven te weten te komen in het museum en is er een speciale 'bühne' voor muziekvisualisaties.

Museumsmeile (Bonn)

Ben je een kunst- en cultuurliefhebber? Dan mag je de 'Museumsmeile' niet missen tijdens je bezoek aan Bonn. De 'Museumsmeile' is de plek waar de belangrijke musea van Bonn te vinden zijn. De vijf musea liggen dicht bij elkaar en zijn makkelijk bereiken. Hier worden opmerkelijke exposities op het gebied van wetenschap, hedendaagse kunst, technologie en cultuurhistorie gepresenteerd. De musea liggen langs de Bundesstrasse en het is een lange parcours van drie kilometer, dat begint bij de Adenauerallee en eindigt bij de Ahrstrasse. De naam 'Museumsmeile' is in 1990 bedacht voor dit gebied. De vijf musea die je hier kunt bezoeken zijn: Forschungmuseum Koenig, Haus der Geschichte, Kunstmuseum Bonn, Bundeskunsthalle en Deutsches Museum Bonn. Jaarlijks werken de vijf musea samen voor het 'Museumsmeile Festival'. Een leuk evenement voor het hele gezin met o.a. workshops, muziek, theater en veel activiteiten.

Munster van Bonn (Bonn)

Munster van Bonn
Munster van Bonn
Kaart met locatie Munster van Bonn

De Munsterkerk van Bonn, ook wel Bonner Münster genoemd in het Duits, is het belangrijkste rooms-katholieke kerkgebouw in Bonn. De vijf spitse kerktorens zijn vanuit verschillende richtingen in de stad te zien. De kerk is gewijd aan twee soldaten van het Thebaanse legioen die door de Romeinen gemarteld zijn: Cassius en Florentius. Het imposante gebouw met de prachtige mozaïeken en kunstwerken is zeker de moeite waard. Hoewel het voorheen als een van de belangrijkste kerken van Duitsland werd gezien gaat de kerk tegenwoordig door het leven als kleine basiliek. Deze titel heeft de Munster van Bonn in 1956 gekregen van paus Pius XII.

Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen (Bonn)

Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen
Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen
Kaart met locatie Poppelsdorfer Slot en de botanische tuinen

Het Poppelsdorfer Slot (of Poppelsdorfer Schloss in het Duits) is een bijzonder gebouw in barokstijl die vroeger diende als de zomerresidentie van keurvorst Clemens August. Het kasteel en de omliggende botanische tuinen zijn sinds 1818 onderdeel van de universiteit van Bonn. De botanische tuinen rond het kasteel behoren tot de alleroudste tuinen van Duitsland. Vanwege de 11.000 verschillende soorten planten is het ook de meest gevarieerde tuin van Duitsland.

Brouwerij Museum (Dortmund)

Brouwerij Museum
Brouwerij Museum
Kaart met locatie Brouwerij Museum

Dortmund staat bekend als een echte bierstad. De stad staat hier al om bekend sinds de middeleeuwen en ook tegenwoordig is Dortmund nog steeds een van de grootste bierproducerende steden in Europa. Voor de bierliefhebbers is het Brouwerijmuseum dan ook een leuke bezienswaardigheid. Onder andere de geschiedenis van bierbrouwerijen en de productieprocessen worden in het museum tentoongesteld. Met een gids bezoek je de grootste brouwerij van Duitsland en leer je alles over de indrukwekkende geschiedenis van de brouwerij-industrie in Dortmund. Na afloop kun je uiteraard zelf de bieren keuren. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag en een kaartje kost €2,50.

Signal Iduna Park (Dortmund)

Signal Iduna Park
Signal Iduna Park
Kaart met locatie Signal Iduna Park

Het Signal Iduna Park is het grootste stadion van Duitsland en stond voorheen ook wel bekend als het Westfalenstadion. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 80.000 toeschouwers en is sinds 1974 de thuishaven van de voetbalclub Borussia Dortmund. Het is algemeen bekend dat voetbal een populaire sport is in Duitsland. Je kunt natuurlijk proberen om een wedstrijd bij te wonen, maar wie meer wilt weten over het stadion kan het stadion ook overdag met een stadiontour bezichtigen. Een gids zal je meenemen naar de kleedkamers, de spelerstunnel, de VIP gebieden en het Borussia Museum.

Zeche Zollern II/IV (Dortmund)

Zeche Zollern II/IV
Zeche Zollern II/IV
Kaart met locatie Zeche Zollern II/IV

Dortmund was voor de Tweede Wereldoorlog een belangrijke industriële stad en stond bekend om de kool-en staalproductie. Vandaag de dag kun je in het Zeche Zollern II/IV deze periode herbeleven. Zeche Zollern II/IV is een voormalige steenkoolmijn in het noordwesten van de stad. De steenkoolmijn is nu onderdeel van het Westfalisches Industriemuseum. De route van de industriecultuur laat 52 indrukwekkende voorbeelden zien van het industriële verleden het Rührgebied. Het museum is zo opgezet dat je zelf kunt beleven hoe de mijnwerkers te werk gingen. De mijn is niet veel gerestaureerd zodat het net lijkt alsof de tijd even heeft stilgestaan.

Kerstmarkt (Dortmund)

Kerstmarkt
Kerstmarkt
Kaart met locatie Kerstmarkt

De kerstmarkt in Dortmund is een van de grootste en mooiste kerstmarkten in Duitsland. Hier vind je namelijk ruim 300 kraampjes met kerstdecoratie, kunsthandwerken en nog veel meer. De kraampjes zijn zo neergezet dat alles goed te wandelen is. Een glas glühwein mag natuurlijk niet ontbreken en elk jaar is er een speciale Glühweinbeker met een nieuw motief op de markt te verkrijgen. Een populair object voor trouwe bezoekers die de bekers verzamelen. Uiteraard zijn er ook genoemd kraampjes waar je heerlijke braadworsten of zoetigheden kunt eten. De kerstmarkt in Dortmund wordt gekenmerkt door de enorme kerstboom van 45 meter hoog. Kinderen kunnen op de markt in het kerstdorp liedjes komen zingen, koekjes bakken en knutselen. Het is ook mogelijk om een rondleiding te doen met leuke quizvragen en de geschiedenis van de kerstmarkt.

Japanischer Garten Leverkusen (Leverkusen)

Japanischer Garten Leverkusen
Japanischer Garten Leverkusen
Kaart met locatie Japanischer Garten Leverkusen

Een geliefde plek onder de lokale bevolking van Leverkusen is de Japanse tuin die is aangelegd in het hart van de stad. Met zo'n prachtige park hoef je niet ver te reizen om je in Oriëntaalse sferen te bevinden. De tuin heeft veel verschillende planten, bloemen, beelden en gewelfde poorten. Een van de hoogtepunten van de tuin is het theehuisje. Je kunt hier tevens leuke kleine pondjes met koikarpers en schildpadden tegenkomen. De tuin is van mei t/m september dagelijks geopend van 9.00 tot 20.00 uur. Vooral families komen hier graag voor een mooie wandeling.

Schloss Morsbroich (Leverkusen)

Schloss Morsbroich
Schloss Morsbroich
Kaart met locatie Schloss Morsbroich

Schloss Morsbroich is een kasteel gelegen in het stadsdeel Alkenrath. Het kasteel, een voormalige waterburcht, was vroeger een commanderij van de Duitse Orde. In het kasteel was van 1951 tot 1982 het stadsmuseum van Leverkusen gevestigd. Hier bevindt zich sinds 1985 ook Museum Morsbroich, een museum voor moderne kunst. Je vindt hier ook het Skulpturenpark Schloss Morsbroich. Dit is een park met een collectie beeldhouwkunst van internationale beeldhouwers.
BayArena (Leverkusen)

BayArena
BayArena
Kaart met locatie BayArena

Het BayArena stadion is een voetbalstadion in Leverkusen. Dit is de thuisbasis van de Bundesliga voetbalclub Bayer Leverkusen. Het stadion is in 1986 gerenoveerd tot een moderne sportfaciliteit en heeft plaats voor 30.000 toeschouwers. In 1999 werd er ook een hotel, het Lindner Hotel BayArena, aan het stadion gebouwd. Sommige kamers bieden zelfs uitzicht op het veld. Het stadion ligt op ongeveer 15 minuten afstand van het centrum.

CentrO Oberhausen (Oberhausen)

CentrO Oberhausen
CentrO Oberhausen
Kaart met locatie CentrO Oberhausen

Winkelcentrum CentrO is het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. Dit winkelcentrum is erg bekend geworden door zijn grote kerstmarkt. CentrO is een winkelcentrum met meer dan 200 winkels waar alles te vinden is. Accessoires, schoenen, elektronica, kleding, sportartikelen, speelgoed en woonaccessoires. Naast de winkels bevat het winkelcentrum ook een uitgebreide keuze aan horeca. In het winkelcentrum is De Gasometer te vinden. Dit is een grote gashouder. De Gasometer is opgenomen in de Europese industriële route. De gashouder is sinds 1988 buitenwerking en werd in 1993 omgetoverd tot expositiecentrum. In de periode van half november tot en met december is CentrO helemaal in kerstsfeer. Het hele winkelcentrum is versierd en buiten staan er ongeveer 200 kramen met kerstspullen. Rond het winkelcentrum zijn er nog verschillende activiteiten. Rondom CentrO zijn er 14.000 gratis parkeerplekken en een aantal parkeergarages.


Bunkermuseum (Oberhausen)

In 2001 werd er een museum gemaakt van de bunker die tijdens de Tweede Wereldoorlog bescherming bood aan burgers en arbeiders tijdens de luchtaanvallen en bombardementen. Het Bunkermuseum toont elk jaar nieuwe tentoonstellingen van de hedendaagse geschiedenis. Sinds mei 2011 zijn er permanente tentoonstellingen die over de luchtoorlog boven het Ruhrgebied gaan. In de Hochbunker uit de Tweede Wereldoorlog is op de benedenverdieping een vierkant tentoonstellingslokaal die in oorspronkelijke staat is achtergelaten. Tijdens de oorlog was het Ruhrgebied bekend om de wapenindustrie en was het een belangrijk doelwit voor aanvallen. 


Movie Park Germany (Oberhausen)

Movie Park Germany
Movie Park Germany
Kaart met locatie Movie Park Germany

Movie Park Germany werd op 30 juni 1996 geopend met de naam Warner Brothers Movie World en kreeg als slogan Hollywood in Germany. Aan het einde van 1999 startte Warner Bros Movie een samenwerking met Six Flags. Als onderdeel van deze samenwerking kreeg Six Flags de licentierechten van Warner Bros. Dit had verder geen gevolgen voor de attracties, shows en personages in het park. In 2004 verkocht Six Flags al zijn parken aan Star Parks. Star Parks had licenties van Century Fox en Nickelodeon. De overname van Star Parks had grote gevolgen voor het park. Personages en attracties die gethematiseerd waren op de Looney Tunes moesten opnieuw gethematiseerd worden. Zo werd de Batmen Ride vervangen voor Time Riders, de darkride Looney Tunes Adventure voor Ice Age Adventure en de rapid river Neverending Story door Mystery River. In 2005 kreeg het park de naam Movie Park Germany. Op 9 januari 2007 werd bekend dat Wonderland Studio's onder een nieuwe naam verder zou gaan. De attracties in het gebied zouden hernoemd en opnieuw gethematiseerd worden naar bekende series van Nickelodeon. Het gebied kreeg de naam Nickland. Het park heeft 5 themagebieden: Hollywood Street Set, Nickland, Santa Monica Pier, Street of New York en The Old West. Het park ligt in Bottrop-Kirchhellen, op ongeveer een een half uurtje rijden van Oberhausen.


Skiliftkarussell Winterberg (Winterberg)

Skiliftkarussell Winterberg
Skiliftkarussell Winterberg
Kaart met locatie Skiliftkarussell Winterberg

De meeste toeristen in Winterberg zijn gekomen om te skiën. Er zijn hier dan ook veel plekken met bergen die ideaal zijn om van af te skiën. Winterberg is een dichtbijgelegen wintersportgebied voor Nederlanders. Het wintersportgebied staat bekend onder de naam 'Skiliftkarussell Winterberg'. De Skiliftkarussell bestaat uit 27.5 kilometer aan pistes. De pistes zijn verdeeld over 34 afdalingen van zeven verschillende bergen. Er zijn altijd sneeuwkanonnen aanwezig die voor een sneeuwzekerheid zorgen.

Salzgrotte Winterberg (Winterberg)

Het inademen van zoute lucht is goed voor de gezondheid. Wanneer je in Winterberg bent kun je daarom ervoor kiezen om de zoutgrot te bezoeken. Hier kun je de gezondheid stimulerende werking van de zoutstenen uit de Himalaya en zout uit de Dode Zee ervaren. Door plaats te nemen in een ligstoel kun je 45 minuten lang heerlijk ontspannen. Ideaal voor na het skiën. Je kunt met je gewone kleding in de zoutgrot plaatsnemen. De grot is ook toegankelijk voor rolstoelers.

Museum Abteiberg (Mönchengladbach)

Museum Abteiberg
Museum Abteiberg
Kaart met locatie Museum Abteiberg

In Mönchengladbach vind je Museum Abteiberg. Dit is een museum voor beeldende kunst uit de 20e en 21e eeuw. Het museum is gebouwd tussen 1972 en 1982 en sinds 2002 is er ook een beeldenpark bijgekomen. Het museum is ontworpen door Hans Hollein, een Oostenrijkse architect. In 2006 en 2007 werd het museum gerestaureerd. Het museum hoort bij Crossart, een Nederlands/Duitse samenwerkingsverband. De collectie van het museum bestaat uit kunstwerken van vertegenwoordigers van belangrijke stromingen zoals het expressionisme, dadaïsme en nog veel meer.

Tiergarten Mönchengladbach (Mönchengladbach)

Tiergarten Mönchengladbach
Tiergarten Mönchengladbach
Kaart met locatie Tiergarten Mönchengladbach

De Tiergarten in Mönchengladbach is een dierentuin met veel verschillende dieren. Het park ligt niet ver van Nederland af en zorgt zeker voor een leuke en gezellig dag uit. Er zijn verschillende kleine dieren te vinden als vogels, uilen en konijnen maar ook grotere dieren als de ocelot, beren en kangoeroes. De ocelot is daarbij bijzonder, het dier komt namelijk niet veel voor in dierentuinen. Het is familie van de tijger en is een mooi dier om te zien. Bijzonder is de 'Dierentuin school' waar de kinderen in hun vakantie heen mogen om meer te leren over dieren.


Schloss Rheydt (Mönchengladbach)

Schloss Rheydt is een kasteel uit de 12e eeuw. Dit kasteel is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Mönchengladbach. Het zag er echter niet altijd zo uit en wie meer wilt weten over de geschiedenis van Schloss Rheydt kan dit hier ontdekken. Hier vind je een indrukwekkende verzameling van voorwerpen uit de Renaissance en Barokke tijd. Er worden daarnaast ook wisselende tentoonstellingen gepresenteerd in het kasteel.

Moseltal (Rijnland-Palts)

Moseltal
Moseltal
Kaart met locatie Moseltal

Het Moseltal (het Moezeldal) ligt tussen Koblenz en Trier. Het is een romantisch rivierenlandschap dat wereldberoemd is vanwege de wijnbouw. Hier vind je romantische wijnplaatsjes, wijnbergen met prachtige namen, wijnlokalen en veel cultuurgeschiedenis. Met in totaal 545 kilometer is de Moezel de langste zijrivier van de Rijn. Zelfs de Romeinen en de Kelten hebben op de steile hellingen al de eerste wijnstokken geplant. De Riesling is de bekendste witte wijn uit deze streek.

Obere Mittelrheintal (Rijnland-Palts)

Obere Mittelrheintal
Obere Mittelrheintal
Kaart met locatie Obere Mittelrheintal

Geen dal is zo romantisch als het Obere Mittelrheintal (Midden-Rijndal). Dit is een landschap tussen Bingen , Rüdesheim en Koblenz. Hier heeft de Rijn de smalste, maar ook de mooiste weg uitgezocht. Een dal dat Heine en Brentano heeft geïnspireerd tot poëtische kunstwerken. Het landschap van Obere Mittelrheintal is sinds 2002 een inschrijving op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied wordt geprezen om de diversiteit en schoonheid.

Dom van Speyer (Rijnland-Palts)

Dom van Speyer
Dom van Speyer
Kaart met locatie Dom van Speyer

De Dom van Speyer kan terecht een van de meest indrukwekkende kerken in West-Europa genoemd worden. De kerk staat in de stad Spiers en is de grootste kerk in Romaanse stijl ter wereld. De crypte van de de Dom van Speyer is goed bewaard gebleven. Hier vind je de graven van de Salische keizers. In 1981 werd de kerk toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Sint-Kastorbasiliek (Koblenz)

Sint-Kastorbasiliek
Sint-Kastorbasiliek
Kaart met locatie Sint-Kastorbasiliek

De basiliek van Sint-Kastor is een Rooms-katholieke kerk uit 836 in het oude centrum van Koblenz. Het huidige gebouw is ontstaan aan het einde van de 12e eeuw. De historische kerk is een mooi voorbeeld van de Romaanse architectuur in de Midden-Rijn. Het vormde in de vroege en hoge middeleeuwen, het culturele en religieuze centrum van Koblenz. Paus Johannes Paulus II heeft de Kastorkerk verheven tot basilica minor. Neem ook een kijkje binnen de kerk, het interieur is namelijk uniek.

Festung Ehrenbreitstein (Koblenz)

Festung Ehrenbreitstein
Festung Ehrenbreitstein
Kaart met locatie Festung Ehrenbreitstein

Ehrenbreitstein is een vesting uit de 19e eeuw gelegen op de gelijknamige heuvel. Aan de voet van de heuvel ligt de plaats Ehrenbreitstein. Deze vesting torent 118 meter boven de Rijn uit. Rond het jaar 1000 ontstond hier een klein burchtcomplex dat in de loop der eeuwen door de keurvorsten van Trier werd uitgebreid tot een vesting. Na de verwoesting door de Fransen lieten de Pruisen Ehrenbreitstein weer herstellen. Zo ontstond een van de sterkste gebouwde vestigingen die ook vandaag nog bijna helemaal behouden is gebleven. Boven op de vesting heb je een prachtig uitzicht over Deutsches Eck, de Moezel en de Rijn.

Deutsches Eck (Koblenz)

Deutsches Eck
Deutsches Eck
Kaart met locatie Deutsches Eck

De Deutsches Eck (Duitse Hoek) is een spitse landtong gelegen bij de samenloop van de Moezel en de Rijn. Het is een bekende plek in Koblenz dat tevens is uitgegroeid tot het symbool van de stad. De locatie wordt dan ook vaak gebruikt voor grote evenementen. Een trekpleister is het Kaiser Wilhelm-monument. Dit nationale monument heeft van 1953 tot de hereniging van Duitsland in 1990 gefungeerd als gedenkteken voor de Duitse eenheid.

Dom St. Martin (Mainz)

Dom St. Martin
Dom St. Martin
Kaart met locatie Dom St. Martin

Dom St. Martin, ook wel de dom van Mainz genoemd, is een geweldige kathedraal in het centrum van Mainz. Dit indrukwekkende bouwwerk heeft zijn stempel op de geschiedenis van de stad gedrukt. De pijlersbasiliek is opgetrokken uit roodgekleurde zandsteen en vormt een contrast met de opvallende lichte stenen van de Romaanse Gotthardkapelle. De binnenruimte van de dom herbergt belangrijke cultuurhistorische schatten en grafmonumenten van de 13e tot de 18e eeuw.

Kurfürstliches Schloss (Mainz)

Kurfürstliches Schloss
Kurfürstliches Schloss
Kaart met locatie Kurfürstliches Schloss

Niet ver van de Rijnbrug vandaan ligt het voormalige kasteel van de keurvorst. Dit gebouw uit de vroege barokperiode was vroeger de residentie van de keurvorsten en landheren en herbergt nu de tentoonstelling van het Römisch-Germanische Zentralmuseum. Met zijn barokke gevel vormt het kasteel een contrast met de gebouwen van de voormalige ridders van de Duitse Orde en van het nieuwe tuighuis, het Neue Zeughaus.

Gutenberg Museum (Mainz)

Gutenberg Museum
Gutenberg Museum
Kaart met locatie Gutenberg Museum

Het Gutenberg Museum is een van de oudste museums gewijd aan het schrift en de boekdrukkunst. Dit museum werd door de burgers van Mainz in 1900 opgericht ter gelegenheid van de 500e verjaardag van Johannes Gutenberg. Het gelijknamige museum is een eerbetoon aan de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Gutenberg's wereldberoemde 42-regelige bijbels behoren tot de kostbaarheden van het museum. Je kunt het museum van dinsdag t/m zondag bezoeken.

Basilica van Constantijn (Trier)

Basilica van Constantijn
Basilica van Constantijn
Kaart met locatie Basilica van Constantijn

De Basilica van Constantijn is een bakstenen gebouw en stamt uit 310, ten tijde van de regeringsperiode van Constantijn de Grote. De Basilica van Constantijn deed dienst als zijn paleis als hij in het noordwesten van het Rijk was. Het enorme bouwwerk symboliseerde de macht van de keizer. Het is de grootste hal die in zijn geheel is overgebleven uit de Oudheid. Vele jaren later werd de basiliek door aartsbisschop Johannes I. omgebouwd tot een burcht en gebruikt als bestuurlijk centrum. Na een tijd gediend te hebben als kazerne tijdens de bezetting van Napoleon, kreeg de basiliek midden negentiende eeuw zijn huidige functie. Het was de eerste Evangelisch-Lutherse kerk in het katholieke Trier.

Keurvorstelijk Paleis (Trier)

Keurvorstelijk Paleis
Keurvorstelijk Paleis
Kaart met locatie Keurvorstelijk Paleis

Het Keurvorstelijk Paleis is met zijn roze muren een opvallende verschijning. Het is een mengeling van de stijlen renaissance en rococo. Tot aan 1794 was het de residentie van de keurvorsten van het Aartsbisschopsdom Trier. Onder Napoleon werden de keurvorsten onteigend en werd het paleis als kazerne gebruikt door Franse en Pruisische troepen. De paleistuin werd onder Franse bezetting opengesteld voor publiek en in de twintigste eeuw opnieuw. Tegenwoordig herbergt het paleis diverse overheidsorganen.

Dom van Trier (Trier)

Dom van Trier
Dom van Trier
Kaart met locatie Dom van Trier

De Dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst. Al in het jaar 326 werd de eerste steen gelegd onder leiding van keizer Constantijn de Grote. Archeologische opgravingen doen vermoeden dat de Dom onderdeel was van een gebouwencomplex van vier basilieken, die met elkaar verbonden waren door zalen en gangen. Tot aan de achttiende eeuw heeft de basiliek veel gedaanteveranderingen ondergaan. Het interieur van de Dom is gebouwd in barok-stijl.

Völklinger Hütte (Saarland)

De enorme bloei van de ijzerertsperiode in Völklingen heeft 100 jaar geduurd: van 1883, toen de eerste hoogoven werd aangestoken, tot 1986, het jaar van de sluiting. De UNESCO heeft dit unieke monument van het industrietijdperk, de Völklinger Hütte, opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Deze ijzersmelterij ligt in de plaats Völklingen in het Saarland. De zes hoogovens op een 250 meter lange lijn vormen het centrum. Daar omheen vind je de cokesfabriek, monsterachtig grote hallen, transportbanden, liften en enorme heteluchtblazers.

Saarland museum (Saarland)

Saarland museum
Saarland museum
Kaart met locatie Saarland museum

Het Saarland museum is een kunstmuseum in Saarbrücken. Het museum is verspreid over meerdere locaties. Elke locatie heeft een andere specialiteit. Een van deze locaties vind je naast het Paleis van Saarbrücken in het Kreisständehaus. Hier wordt de Oude Collectie tentoongesteld. De collectie bestaat uit diverse werken van kunstenaars uit de 16e tot de 19e eeuw. Voor kunst vanaf de 19e eeuw tot heden moet je bij de Moderne Galerie zijn.

Saarschleife (Saarland)

Saarschleife
Saarschleife
Kaart met locatie Saarschleife

De Saarschleife is een adembenemend natuurverschijnsel in Saarland. Rivier de Saar maakt hier namelijk een U-bocht. Deze ronde bocht in de Saar kun je op verschillende manieren verkennen. Je kunt hier bijvoorbeeld een mooie wandeling of fietstocht maken, maar ook per boot kun je de Saarschleife verkennen. Voor het mooiste uitzicht op de Saarschleife moet je bij het uitzichtspunt Cloef in Orscholz zijn. Vanaf dit punt kun je de 'U' vorm perfect zien.Saarbrücker Schloss (Saarbrücken)

Het Slot van Saarbrücken dateert uit 1738-1748. Met zijn avant-gardistische middenstuk is een ongebruikelijke mengeling van barok en moderne stijl en heeft zich ontwikkeld tot een levendige plaats waar mensen van verschillende culturen bij elkaar komen. In de zomer worden in de slottuin openluchtconcerten gehouden. Een trefpunt voor rock-, pop- en bluesfans. Vanaf de slotmuur heb je het mooiste uitzicht op de stad.


Ludwigskirche (Saarbrücken)

Ludwigskirche
Ludwigskirche
Kaart met locatie Ludwigskirche

De Ludwigskirche is een barokke kerk uit de 18e eeuw. De na de Tweede Wereldoorlog herbouwde Ludwigskirche vormt een belangrijk deel van een "Place-Royale"-architectuur en wordt beschouwd als een van de evangelische barokkerken met de meest zuivere stijl. Samen met de Ludwigsplatz, de omliggende paleizen en ambtenarenhuizen wordt het schitterende barokensemble bestempeld als meesterwerk van de fantastische bouwmeester Stengel. Hij ontwierp de kerk in opdracht van koning Willem Hendrik II.

St. Johanner Markt (Saarbrücken)

St. Johanner Markt
St. Johanner Markt
Kaart met locatie St. Johanner Markt

Met zijn kroegen, bistro’s en restaurants is de St. Johanner Markt het pronkstuk van de inwoners van Saarbrücken. Zodra de zon begint te schijnen, komt men hier bij elkaar om een cappuccino, een glas rode wijn of een vers getapt pilsje te nuttigen. Sinds 1978 is dit gebied een voetgangerszone. Het is daarom ook heerlijk om rond te slenteren in de vele pittoreske straatjes rondom de marktplein.


Natuurpark Saar-Hunsrück (Neunkirchen)

Natuurpark Saar-Hunsrück
Natuurpark Saar-Hunsrück
Kaart met locatie Natuurpark Saar-Hunsrück

Natuurpark Saar-Hunsrück is 205.500 hectare groot en loopt als een groene en brede strook langs de grens van Luxemburg en Frankrijk. Vanaf Neunkirchen is het zo'n 50 kilometer rijden naar het park. Je kan hier heerlijk wandelen en tot rust komen. Er worden verschillende ontdekkingstochten gehouden, waarbij je indrukwekkende burchten, idyllische dorpjes en kastelen uit de Romeinse en Keltische tijd kunt bewonderen. Heel bijzonder zijn de gevarieerde rivieren en het berglandschap met diepe dalen en beboste bergruggen. Het landschap is zeer gevarieerd door de vele wijngaarden, bossen en de hoogvlaktes in Saargau. Hier heb je appelboomgaarden, akkers, bossen en schrale bergweiden. Het is een bijzonder en mooi park dat zeker een bezoekje waard is.

Neunkirchen Zoo (Neunkirchen)

Neunkirchen Zoo
Neunkirchen Zoo
Kaart met locatie Neunkirchen Zoo

De dierentuin Neunkircher Zoo in Neunkirchen heeft echt voor iedereen wat leuks, je zal je hier zeker niet vervelen. Zo kan je een training van olifanten bijwonen, een roofvogelshow bewonderen of kijken naar de opgewonden stokstaartjes. De sinds 1926 bestaande Zoo is op het moment bezig met het bouwen van een nieuw berenpark, met een groot buitenverblijf. Een ander hoogtepunt is de wandeling met de lama's Pauline en Pia. Ze lopen door de dierentuin of door Kasbruchtal. Zeker een bijzondere beleving, en niet alleen voor de kinderen!


Runde um den Bostalsee (Neunkirchen)

Runde um den Bostalsee
Runde um den Bostalsee
Kaart met locatie Runde um den Bostalsee

Ben jij een wandelliefhebber? In de buurt van Neunkirchen is er de mogelijkheid om mooie boswandelingen maken variërend van 3 tot 17 kilometer lang. Deze tochten gaat om het meer Bostalsee heen. Je maakt een wandeling door de prachtige natuur, waar je helemaal tot rust zult komen. Het zijn gezinsvriendelijke wandelroutes die voor iedereen goed te doen zijn.


Basteigebiet (Saksen)

Basteigebiet
Basteigebiet
Kaart met locatie Basteigebiet

De Bastei is een bijzondere rotsformatie aan de rechteroever van de Elbe in de deelstaat Saksen. Dit natuurwonder is miljoenen jaren geleden door erosie ontstaan. Het is tegenwoordig een van de meest bezochte attracties in dit gebied. De rotsformatie is maar liefst 305 meter hoog en biedt uitzicht over het Elbedal. Met een brug worden de verschillende rotsen met elkaar verbonden. De Bastei is onderdeel van het Nationaal Park Sächische Schweiz.

Nationaal Park Sächische Schweiz (Saksen)

Nationaal Park Sächische Schweiz
Nationaal Park Sächische Schweiz
Kaart met locatie Nationaal Park Sächische Schweiz

Het Nationaal Park Sächische Schweiz is gelegen aan de bovenloop van de Elbe in Saksen. Dit park heeft een uniek landschap met tafelbergen, bossen, kloven en rotsen. In het park wonen veel verschillende diersoorten zoals uilen, ijsvogels, herten en de zalm. Nationaal Park Sächische Schweiz wordt veel bezocht door wandelaars. Het is namelijk een mooi wandelgebied met veel aangegeven routes. De perfecte locatie om te genieten van de natuur. Wie meer wilt leren over dit bijzondere natuurgebied kan een van de informatiepunten in het park raadplegen.

Saksische wijnroute (Saksen)

Saksische wijnroute
Saksische wijnroute
Kaart met locatie Saksische wijnroute

Saksen is een wijngebied en de wijnbouw heeft hier een traditie van ruim 800 jaar. Een aanrader in dit gebied is de Saksische wijnroute. De route ligt tussen Pirna en Diesbar-Seußlitz en gaat langs de wijngaarden van verschillende wijndorpjes langs de Elbe. Het is een zeer fraaie route waar je het unieke landschap afgewisseld met de romantische dorpen kunt bewonderen. De wijnstokken en wijnbergterrassen zijn daarnaast erg mooi om te zien.

Thomaskirche (Leipzig)

Thomaskirche
Thomaskirche
Kaart met locatie Thomaskirche

De Thomaskirche (de Thomaskerk) is een kerk in Leipzig die 1212 werd gesticht. De kerk is beroemd vanwege Johann Sebastian Bach, die daar tot zijn dood cantor is geweest (1723 -1750). Daarnaast speelde de wereldberoemde Mozart in 1789 op het orgel. Het dak van de kerk is extreem steil, de toren werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. De kerk is ook beroemd vanwege het Thomanerchor, een beroemd jongenskoor die verbonden is aan de kerk.


Zoo Leipzig (Leipzig)

Zoo Leipzig
Zoo Leipzig
Kaart met locatie Zoo Leipzig

Zoo Leipzig werd in 1878 opgericht door Ernst Pinkert en is een van de oudste dierentuinen van de wereld. Het is een oude dierentuin die echter zeer modern en innovatief is. De dierentuin telt momenteel meer dan 850 diersoorten, dit is inclusief alle diersoorten in het aquarium. Je kunt hier de onderwaterwereld ontdekken, de vele mensapen in 'Pongoland' bezoeken, leeuwen in de savanne spotten of een wandeling maken door het tropische 'Gondwanaland'.

Augustusplatz (Leipzig)

Augustusplatz
Augustusplatz
Kaart met locatie Augustusplatz

Augustusplatz is een mooi plein gelegen in het centrum van Leipzig. Het is tevens het grootste plein dat je zult tegenkomen in de stad. Een groot deel van de originele gebouwen rondom dit plein zijn helaas verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Augustplatz is echter nog steeds een bezoekje waard. Aan het plein liggen tegenwoordig een aantal bijzondere en verschillende gebouwen waaronder het Opernhaus, Gewandhaus en de universiteitsgebouwen.

Strasse der Romanik (Saksen-Anhalt)

Saksen-Anhalt wordt ook wel het historische hart van Duitsland genoemd. In deze deelstaat vind je veel culturele hoogtepunten en historische vondsten. De Strasse der Romanik (in het Nederlands: de Romaanse route) is een leuke manier om de geschiedenis van Saksen-Anhalt te ontdekken. Deze lange route heeft de vorm acht die bestaat uit een Noord en Zuid-route. De stad Maagdenburg is hierbij het snijpunt. De route van meer dan duizend kilometer brengt je langs 80 indrukwekkende kerken, oude kloosters en burchten.

Quedlinburg (Saksen-Anhalt)

Quedlinburg
Quedlinburg
Kaart met locatie Quedlinburg

Quedlinburg is een oude vakwerkstad die op de Werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Volgens UNESCO is Quedlinburg een uitzonderlijk voorbeeld van een Europese middeleeuwse stad. Tijdens de Saksisch-Ottoonse dynastie was Quedlinburg de hoofdstad van het Oost-Frankische Duitse rijk. In de binnenstad zijn veel oude vakwerkhuizen te zien. Een must-see in de stad is de Stiftskerk, een indrukwekkend gebouw die typerend is voor de Romaanse architectuur.

Tuinenrijk Dessau-Wörlitz (Saksen-Anhalt)

Tuinenrijk Dessau-Wörlitz is gelegen in het weidelandschap van de Elbe en de Mulde. Het parklandschap bestaat uit aangelegde parken, tuinen in Engelse stijl, dorpjes en vele bijzondere gebouwen. Het Tuinenrijk is om verschillende redenen opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ten eerste is het een uitstekend voorbeeld van de filosofische principes van de Verlichting. Het landschap integreert kunst, onderwijs en economie in een harmonieus geheel. Daarnaast was de 18e eeuw een goede periode voor landschapsontwerp. Dit is goed terug te zien in het Tuinenrijk Dessau-Wörlitz.

Dom van Maagdenburg (Maagdenburg)

Dom van Maagdenburg
Dom van Maagdenburg
Kaart met locatie Dom van Maagdenburg

Dom St. Mauritius und Katherina, beter bekend als de Dom van Maagdenburg, is een kerk die al van ver te zien is. Dit cultuurhistorische bouwwerk heeft namelijk indrukwekkende torens. De Dom van Maagdenburg is erg bijzonder. Het is niet alleen het symbool van de stad, maar ook de eerste gotische kathedraal die in Duitsland is gebouwd. Het is tevens de laatste rustplaats van keizer Otto I. Het is een rijk geornamenteerde kerk waardoor het zeker de moeite waard is om de kerk even van binnen te bekijken.

Magdeburger Reiter (Maagdenburg)

Magdeburger Reiter
Magdeburger Reiter
Kaart met locatie Magdeburger Reiter

De Magdeburger Reiter is een ruiterstandbeeld die rondom het jaar 1204 gemaakt is. Wat het beeld zo bijzonder maakt voor de Europese kunstgeschiedenis, is dat het waarschijnlijk een van de eerste vrijstaande ruiterstandbeelden is. Volgens de inwoners van Maagdenburg stelt het keizer Otto I voor. Het origineel is te zien in het Kulturhistorische Museum Magdeburg. Het beeld vind je in de Kaiser Otto zaal. Een bronzen kopie van het beeld is te bewonderen op de Oude Markt.


Kulturhistorische Museum Magdeburg (Maagdenburg)

Kulturhistorische Museum Magdeburg
Kulturhistorische Museum Magdeburg
Kaart met locatie Kulturhistorische Museum Magdeburg

Het Kulturhistorische Museum Magdeburg is in 1906 opgericht. Het museum is gelegen in de Otto-von-Guericke-Straße, niet ver van de Dom van Maagdenburg vandaan. Het museum heeft grote collectie met cultuurhistorische objecten. Er worden zijn ook veel tijdelijke Europese exposities te zien in het museum. Om het museum te bezoeken betaal je een tarief van €5. Kinderen krijgen gratis toegang. Een entreebewijs geeft je ook toegang tot het Museums für Naturkunde. Het Kulturhistorische Museum Magdeburg is dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag is het museum geopend tot 18.00 uur.


Naumburger Dom (Naumburg)

Naumburger Dom
Naumburger Dom
Kaart met locatie Naumburger Dom

De meest bekende attractie in Naumburg is de St. Petrus- en St. Paulusdom, ook wel bekend als de Naumburger Dom. Dit is een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van de deelstaat Saksen-Anhalt. Deze indrukwekkende kathedraal is waarschijnlijk in de 11e eeuw gebouwd. De vier torens van de dom zijn niet te missen en zijn het herkenningsteken van de stad. In de kathedraal worden kostbaarheden uit de tijd van de middeleeuwen en de renaissance tentoongesteld.

Rathaus Naumburg (Naumburg)

Rathaus Naumburg
Rathaus Naumburg
Kaart met locatie Rathaus Naumburg

Het Rathaus is een laatgotisch bouwwerk uit de 15e eeuw. Het is tevens een beschermd monument in Naumburg. Na een grote brand werd het stadhuis gerestaureerd. Het ligt aan de westzijde van de Markt. Tegen de façade bevinden zich 6 dwerggevels. Het hoofdportaal dateert uit het jaar 1612 en is mooi gedecoreerd. De zuil op de noordoosthoek heeft een kapiteel in de vorm van twee vechtende honden.


Marientor (Naumburg)

Marientor
Marientor
Kaart met locatie Marientor

De Marientor is de enige overgebleven burchtpoort in Naumburg. De poort maakte deel uit van een stadsversterking. Het is in de 14e eeuw opgericht. De Marientor bestaat uit een binnen- en buitenpoort met een binnenhof. In de zomer worden hier vaak activiteiten georganiseerd. Je kunt de Marientor bezoeken van april tot november. Het is in deze maanden dagelijks geopend van 10.30 tot 16.30 uur.

Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer (Sleeswijk–Holstein)

Het Nationaal Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer is met 4.410 km² het grootste nationale park van Duitsland. De UNESCO heeft dit gebied in 1990 erkent als biosfeerreservaat. Twee keer per dag wordt een deel van het park overstroomd en twee keer per dag trekt het water zich ook terug. Je vindt hier veel verschillende planten en dieren. Het is mogelijk om onder leiding van een gids te wadlopen. Je kunt ook met de boot varen naar de zeehondenbanken.

Flensburg (Sleeswijk–Holstein)

Flensburg
Flensburg
Kaart met locatie Flensburg

Flensburg ligt in het noorden van Duitsland, aan de grens met Denemarken. Het is een vrolijke, heuvelachtige stad, waar je vanuit iedere straat steeds weer een nieuw en verrassend uitzicht hebt op de lange zee-inhammen en de zeilboten. Flensburg heeft niet alleen mooie gevels en een historische stadswijk, maar ook veel cultuur en uitstekende winkelmogelijkheden. Deze stad in Sleeswijk-Holstein is zeker een bezoekje waard.

Friedrichstadt (Sleeswijk–Holstein)

Friedrichstadt
Friedrichstadt
Kaart met locatie Friedrichstadt

Friedrichstadt is een gemeente in Sleeswijk-Holstein. De stad werd door hertog Friedrich III en Nederlandse kolonisten in 1621 gesticht. Hij hoopte dat deze plaats een rol kon gaan spelen in de handel. Friedrichstad is met zijn grachten en zijn schilderachtig decor fraai om te zien. De historische marktplein van Friedrichstadt bestaat bijna helemaal uit 'Nederlandse' huizen met trapgeveltjes zoals die van Amsterdam. Op plezierboten kun je vanaf het water genieten van het mooie panorama van de stad.


Kieler Woche (Kiel)

Kieler Woche
Kieler Woche
Kaart met locatie Kieler Woche

Een aanrader is de Kieler Woche, een jaarlijks terugkerende zeilevenement in de laatste week van juni. Met meer dan 2.000 boten en 5.000 actieve deelnemers uit verschillende landen is de Kieler Woche een bruisend zomerfeest. De Kieler Woche wordt al jaren door duizenden bezoekers bezocht die afkomen op de vele zeilwedstrijden, de Windjammerparade en culturele activiteiten. Hoewel het vooral draait om de zeilwedstrijden, is het populaire evenement daarnaast in de loop der jaren uitgegroeid tot een muziekfestival. Verschillende internationale en lokale artiesten treden tijdens de Kieler Woche op. Ook voor de jonge bezoekers van de Kieler Woche worden genoeg leuke activiteiten georganiseerd. Het evenement wordt jaarlijks afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow op de zondagavond.

Schifffahrtsmuseum Fischhalle (Kiel)

Kiel heeft veel interessante musea en aangezien het een havenstad is mag een bezoek aan het scheepvaartmuseum niet ontbreken. Het 'Schifffahrtsmuseum Fischhalle' is gevestigd in een voormalige vishal direct aan de Kieler haven. Er is waarschijnlijk geen betere plaats om de maritieme geschiedenis van de marine-, industrie- en arbeidersstad Kiel duidelijker te documenteren. De collectie van het museum is erg uiteenlopend. Je kunt hier onder andere scheepsmodellen, nautische instrumenten en boegbeelden bekijken. Ook buiten staan drie oude schepen die bij het museum horen.

Hörnbrücke (Kiel)

Hörnbrücke
Hörnbrücke
Kaart met locatie Hörnbrücke

De Hörnbrücke is een bijzondere brug. Deze brug is namelijk opvouwbaar. De brug werkt als volgt: de brug kan open door zich met behulp van drie draaipunten als het ware op te vouwen. Dit resulteert in een N-vorm. De brug in Kiel is tot nu toe de enige brug van deze soort. De Hörnbrücke biedt een van de beste panoramische uitzichten over de stad Kiel. De brug is meerdere keren per dag geopend.

Marienkirche (Lübeck)

Marienkirche
Marienkirche
Kaart met locatie Marienkirche

De Marienkirche is de op twee na grootste kerk van Duitsland. De torens van de kerk zijn zelfs de hoogste bewaard gebleven torens in Europa van voor 1400. Deze indrukwekkende kerk wordt tevens beschouwd als een goed voorbeeld voor de baksteengotiek. De Marienkirche heeft ook een grote invloed uitgeoefend op de kerken rondom de Oostzeekust. Wil je tijdens je bezoek meer weten over de legendes van kerk? Dat kan! Er wordt elke dag een rondleiding gegeven die ongeveer een uur duurt.

St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen (Lübeck)

St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen
St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen
Kaart met locatie St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen

In de St. Annen Strasse vind je het St. Annen-Museum en de Kunsthalle St. Annen. Het museum en de kunsthal maken deel uit van het voormalige klooster die er stond. Het klooster en de bijbehorende kerk zijn gebouwd in de Laatgotische stijl en is gedateerd uit 1515. Beiden zijn gewijd aan de Heilige Anna. Tijdens de reformatie werd het klooster gesloten en in 1610 werd het kloostercomplex gebruikt als een armenhuis. Een aantal jaren later werd een deel van het complex gebruikt als tuchthuis.


Buddenbrookhaus (Lübeck)

Buddenbrookhaus
Buddenbrookhaus
Kaart met locatie Buddenbrookhaus

Het Buddenbrookhaus is wereldberoemd geworden door de roman van Thomas Mann. Een vaste tentoonstelling op de benedenverdieping vertelt de bezoekers over de verstandhouding van de broers onderling en hun verstandhouding met hun geboortestad Lübeck. Op de bovenverdieping en in de gewelvenkelder worden wisseltentoonstellingen, congressen, film en video-uitvoeringen, evenals lezingen gehouden.

Nationalpark Hainich (Thüringen)

Nationalpark Hainich
Nationalpark Hainich
Kaart met locatie Nationalpark Hainich

Nationalpark Hainich is het enige nationale park gelegen in de deelstaat Thüringen. Het park is in 1997 opgericht met als doel het beschermen van het inheemse beukenbos. Hainich is namelijk een van de best bewaarde beukenbossen in Duitsland. Het park is in 2011 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is onderdeel van de inschrijving 'Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de eeuwenoude beukenbossen van Duitsland'. Vanwege de goed gemarkeerde wandelroutes is het natuurerfgoed geliefd bij wandelaars. Er is tevens een boomtoppenpad aanwezig. Vanaf hier kun je het bos van boven bekijken op een hoogte van 44 meter. Een andere must-see is in het nationale park is het wildekattendorp.
Erfurt

Erfurt (Thüringen)

Erfurt
Erfurt
Kaart met locatie Erfurt

Wil je graag een stad wilt bezoeken in Thüringen? Dan is Erfurt een stad die je kunt overwegen. Erfurt is de hoofdstad van deelstaat Thüringen. Het is een levendige stad met een historische binnenstad, culturele schatten en mooie bezienswaardigheden. Twee bekende bezienswaardigheden in Erfurt zijn de indrukwekkende Dom St. Marien en de St. Severikirche. Je kunt in deze stad niet alleen veel bouwwerken bewonderen, maar ook veel bruggen.

Wartburg (Thüringen)

Wartburg
Wartburg
Kaart met locatie Wartburg

De Wartburg is een kasteel in een mooie bosrijke omgeving ten zuiden van de stad Eisenach. Dit kasteel kan gezien worden als 'het ideale kasteel' en is om verschillende redenen in 1999 ingeschreven als werelderfgoed. Het is ten eerste een uitstekend monument voor de feodale periode in Centraal-Europa. Ten tweede is het kasteel ook van cultureel belang. Wartburg is vooral bekend als verblijfplaats van Maarten Luther. Hij zat in ballingschap op de Wartburg en vertaalde hier het Nieuwe Testament in het Duits.

Mountainbiken (Thüringen)

Mountainbiken
Mountainbiken
Kaart met locatie Mountainbiken

Winterberg is ook buiten het wintersportseizoen een mooie plek om te bezoeken. Vooral de actieve vakantiegangers zullen het hier naar hun zin hebben. Je kunt hier bijvoorbeeld, vanwege het landschap, goed mountainbiken. Het is mogelijk om verschillende tochten of routes te doen. Zowel de ervaren mountainbiker als de beginneling is er genoeg om uit te kiezen.

Alte Synagoge (Erfurt)

Alte Synagoge
Alte Synagoge
Kaart met locatie Alte Synagoge

De Oude Synagoge (in het Duits: Alte Synagoge) is de oudste synagoge die nog bestaat in Europa. De synagoge is in de middeleeuwen gebouwd en bestaat waarschijnlijk nog steeds door de ligging en de functie van het gebouw. De synagoge wordt namelijk ingesloten door huizen. Daarnaast werd het gebouw voor verschillende doeleinden gebruikt waardoor het waarschijnlijk het nazi-regime heeft kunnen overleven. De synagoge is tegenwoordig een museum. Vlak bij de synagoge is in 1998 de schat van Erfurt gevonden. De schat met een unieke Joodse trouwring, Hebreeuwse teksten, munten en andere kostbaarheden worden tentoongesteld in de synagoge.

Dom van Erfurt (Erfurt)

Dom van Erfurt
Dom van Erfurt
Kaart met locatie Dom van Erfurt

De Dom van Erfurt is de belangrijkste en tevens oudste kerk van Erfurt. Voorheen stond het ook wel bekend als de Proosdijkerk Beatae Mariae Virginis en de Mariakerk. Het imposante bouwwerk dient sinds 1994 als kathedraal van de bisdom Erfurt. De kerk is in laat-Gotische stijl gebouwd, maar heeft Romaanse torens. De dom heeft dertien klokken die verspreid zijn in de verschillende torens. De Gloriasaklok, de middelste klok, maakt het meeste geluid. De klokken worden nog steeds gebruikt bij speciale gelegenheden. In de kerk zijn bijzondere kunstwerken te zien.

Botanische Tuin Jena (Jena)

Botanische Tuin Jena
Botanische Tuin Jena
Kaart met locatie Botanische Tuin Jena

De botanische tuin, die zowel een onderwijs- als onderzoekstuin is, is zeker een bezoekje waard. Op de 4.5 hectare grote oppervlakte groeien ongeveer 12.000 planten uit alle klimaatzones. De in 1586 aangelegde botanische tuin van Jena is na Leipzig de oudste voorziening in zijn soort. Het inspecteurshuis herbergt een gedenkplaats aan Goethe, die zelf actief meewerkte aan de reorganisatie van de tuin. De botanische tuin is gelegen in het centrum van Jena en fungeert als 'het groene long' in een stedelijk klimaat.

Wandelroute Saale Horizontale (Jena)

Wandelroute Saale Horizontale
Wandelroute Saale Horizontale
Kaart met locatie Wandelroute Saale Horizontale

Er kan rondom Jena ook heerlijk gewandeld worden. De ' Saale Horizontale' is een 72 kilometer lange wandelroute rondom Jena die door een spectaculaire beboste heuvellandschap met prachtige schelpkalkhellingen loopt. Vanaf de 'Saale Horizontale' heb je een prachtig uitzicht over weilanden afgewisseld met groene beukenbossen. Daarnaast zie je in de verte ook de kleine dorpjes, kastelen en paleizen en natuurlijk de traditionele universiteitsstad Jena. Een aanrader voor wandelliefhebbers!