Hamburg
Hamburg ligt aan de rivier de Elbe in het noorden van Duitsland. Het is de op één na grootste stad van het land en tevens de belangrijkste havenstad. Hamburg maakt geen deel uit van een deelstaat, maar vormt er zelf een. Het traditionele bouwmateriaal in de stad bleef tot ver in de 20e eeuw baksteen, waardoor Hamburg zowel de stad van de baksteengotiek als de stad van het baksteenexpressionisme is. Hamburg leed door luchtbombardementen in de Tweede Wereldoorlog grote schade, die slechts gedeeltelijk werd hersteld. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door 5 kerktorens en de toren van het uit 1897 daterende raadhuis. Van de torens van de 5 hoofdkerken was die van de St. Nikolai van 1874 tot 1876 kortstondig de hoogste van de wereld. Hamburg heeft een reputatie als uitgaansstad met het havendistrict St. Pauli en de Reeperbahn als toppers. Samen vormden ze in de jaren '60 en '70 de beruchte rosse buurt. Hamburg is onlosmakelijk verbonden met water. In de middeleeuwen al was Hamburg een belangrijke havenstad. Er stromen 2 rivieren door de stad: de Elbe en de Alster. En dan is er nog de Binnenalster. Rondom deze grote waterplas vind je belangrijke delen van het centrum. Je komt er winkelstraten, horeca, parken en wandelpromenades tegen. Ook de eyecatchers van de stad, het Hamburger Rathaus en de St. Michaeliskirche liggen er in de buurt. Op het meer zelf zwemmen zwanen rond. Daar staat Hamburg bekend om.
Plaatsen in de buurt van Hamburg (Duitsland) :
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Hamburg
Fischmarkt Hamburg (Hamburg)
Wie op een zondag in Hamburg is kan de legendarische vismarkt niet overslaan. Ben je geen visliefhebber? Op deze openluchtmarkt kun je naast vis ook exotisch fruit, bloemen, kleding, verse producten, antiek, souvenirs en nog veel meer artikelen kopen. Heb je genoeg koopjes ingeslagen? Loop dan naar de gezellige oude veilingshal. Daar spelen er live muziekbands de leukste deuntjes en het is de perfecte plek om te ontbijten met Hamburgse lekkernijen. Je moet er wel vroeg bij zijn: in de zomer begint de markt al 05.00 uur en in de wintermaanden om 07.00 uur. De vismarkt is erg geliefd bij de lokale bevolking en ook voor toeristen is het leuk om een kijkje te nemen. De markt vind je aan de oever van rivier de Elbe en is gratis toegankelijk.
Hamburg Museum (Hamburg)
Het Hamburg museum, voorheen ook wel het Museum für Hamburgische Geschichte genoemd, staat in het teken van de geschiedenis van Hamburg. Een bezoekje aan het museum staat gelijk aan een historische reis vanaf het ontstaan van Hamburg in de 9e eeuw tot aan het heden. De tentoonstelling biedt fascinerende inzichten over de ontwikkeling van de stad. Ook op gebied van de economie, handel en de haven van Hamburg wordt veel informatie gegeven. Daarnaast is in het museum ook te zien hoe het Hamburgse gildewezen en wooncultuur eruit zag. Het museum behandelt alle mogelijke onderwerpen die je maar kunt bedenken. Van het Duitse keizerrijk tot aan de komst van hoogbouw. Kortom, het is de perfecte plek om alles over de geschiedenis Hamburg te weten te komen.
Hamburger Rathaus (Hamburg)
Het Hamburger Rathaus is het stadshuis van Hamburg en tevens een van de mooiste gebouwen in de stad. Het Rathaus vind je in het centrum van Altstad, het historische kern van Hamburg. Het neo-renaissanceitische gebouw is erg indrukkendwekkend van binnen en buiten. Het enorme gebouw is gebouwd in de 19e eeuw en heeft maar liefst 647 kamers. Vooral de bankethal van het Rathaus is erg bijzonder. De prachtige zalen worden regelmatig gebruikt voor concerten of politieke bijeenkomsten. Het dient tevens als zetel van het senaat en het parlement.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Duitsland bekijken.
Vervoer
Hamburg is met alle verkeersmiddelen uitstekend bereikbaar. Hamburg Airport ligt op slechts 20 minuten van het centrum. De Duitse spoorwegen (Deutsche Bahn AG) verbinden Hamburg elk uur met alle grotere steden in Midden- en Noord-Europa. De sneltreinen stoppen op de stations Hauptbahnhof, Dammtor en Altona. Met de auto of de bus is Hamburg via zeven autosnelwegen en een groot aantal rijkswegen bereikbaar. Hamburg is een station op de Noordzee-fietsroute en wordt tevens aangedaan door talrijke cruiseschepen.
Geschiedenis
De geschiedenis begint rond 825 met de aanleg van de "Hammaburg", onder leiding van keizer Lodewijk de Vrome. Het was een klein kasteel aan de noordoostgrens van het Karolingische Rijk. In 834 wordt het kerkje binnen de burcht de zetel van het nieuwe aartsbisdom Hamburg. De zetel van het aartsbisdom wordt echter al in 848 naar Bremen verlegd, waarna er sprake is van het aartsbisdom Hamburg-Bremen. Bijna 300 jaar lang speelt Hamburg alleen een rol in de kerkgeschiedenis als basis voor de kerstening van Noord-Europa. De graaf van Holstein wordt beschouwd als de 2e stichter van de stad. In 1143 sticht hij Lübeck, maar hij raakt deze stad in 1158 kwijt aan hertog Hendrik de Leeuw van Saksen. Daarop besluit hij bij Hamburg een handelsstad te stichten. Deze koopmansstad Nieuw-Hamburg ontwikkelt zich in hetzelfde tempo als Lübeck. Op 7 mei 1189 krijgt de nieuwe stad handels- en scheepvaartprivileges van keizer Frederik I. Sinds het midden van de 14e eeuw gedraagt Hamburg zich als een vrije stad, hoewel het die status niet heeft. De stad betaalt geen belasting aan de graaf van Holstein maar weigert ook rijksbelasting met als argument dat Hamburg geen rijksstad is, maar een Holsteinse stad. Als de Rijksdag van Augsburg in 1510 de stad Reichsunmittelbar verklaart, begint de stad een proces om dit besluit te annuleren. Na 1550 streeft de stad Lübeck voorbij en wordt het de grootste handelsplaats van Noord-Europa. In deze tijd wil de koning van Denemarken, die als hertog van Holstein de landsheer van Hamburg is, meer macht over de stad uitoefenen. Enkele tientallen jaren strijd zijn het gevolg. In 1643 erkent Hamburg zijn onderdanigheid en doet afstand van zijn jurisdictie over de Elbe. Pas in het verdrag van Gottorf 27 mei 1768 tussen Denemarken en Hamburg komt er een eind aan de onduidelijkheid rond de status van Hamburg. Het is nu een keizerlijke vrije rijksstad en kan zijn zetels innemen op de Rijksdag en de Kreitsdag. Ook verwerft de stad de eilanden in de Elbe, waar een eeuw later de nieuwe havens zullen worden aangelegd.