Feestdagen in Duitsland

Kerst in Berlijn
Kerst in Berlijn

Duitsland staat erom bekend veel feestdagen te hebben. Zo hebben ze de standaard feestdagen die wij ook hebben, denk aan de christelijke feesten als Kerstmis, Pasen en Hemelvaart, naar ook diverse andere feestdagen die wij niet kennen. Daarnaast is het zo dat er ook regionale feestdagen zijn, zoals Corpus Christi of Internationale vrouwendag. Op officiële feestdagen geldt de regel dat je niet mag werken in Duitsland. Dat betekent bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs dat ze op deze dagen niet door Duitsland mogen rijden. Wij hebben de feestdagen in Duitsland op een rijtje gezet.

Heb je weinig kennis van Duitsland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Nationale feestdagen

- Nieuwjaarsdag (1 januari), in heel Duitsland
- Driekoningen (6 januari), alleen in de deelstaten Baden-Würtemberg, Beieren en Sachsen-Anhalt
- Internationale vrouwendag, alleen in Berlijn
- Goede vrijdag (wisselend van data), in heel Duitsland
- Eerste paasdag (1e zondag na de 1e volle maan in de lente), in heel Duitsland
- Tweede paasdag
- Dag van de Arbeid (1 mei), in heel Duitsland, in heel Duitsland 
- Hemelvaartsdag en Vaderdag (39 dagen na Pasen), in heel Duitsland
- Pinksteren (7e zondag na Pasen), in heel Duitsland 
- Sacramentsdag (10e dag na Pinksteren, alleen in bepaalde regio's van Duitsland
- Maria Hemelvaart (15 augustus) alleen in de deelstaten Beieren en Saarland
- Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober), in heel Duitsland
- Buß- und Bettag (woensdag tussen 16 en 22 november), alleen in Saksen
- Allerheiligen (1 november) alleen in bepaalde regio's van Duitsland
- Kerstmis (25 en 26 december) in heel Duitsland

Dag van de Arbeid

Op 1 mei is het Dag van de Arbeid, wat een wereldwijde feestdag is. Niet in elk land wordt dit echter als officiële feestdag gezien. In Duitsland is dit wel het geval. Dit komt waarschijnlijk mede doordat er in Duitsland op 1 mei nog een feest gevierd wordt, namelijk 'Maifeiertag'. Dit zijn totaal verschillende feesten die op dezelfde dag gevierd worden. Echter wordt het meifeest niet overal in Duitsland gevierd, in tegenstelling tot de Dag van de Arbeid. De Dag van de Arbeid is eigenlijk geen uitbundig feest, maar gewoon een dag vrij voor de Duitsers. Vraag gratis een offerte aan

Hemelvaartsdag en Vaderdag

Op de veertigste dag na Pasen wordt Hemelvaartsdag gevierd in Duitsland. Dit is niet anders dan in Nederland. In Duitsland wordt op Hemelvaartsdag echter ook nog een ander feest gevierd, namelijk Vaderdag. De zoon keert bij het vieren van Vaderdag als het ware terug naar de vader. Tijdens Vaderdag, ook wel 'Männertag' of 'Herrentag', is het gebruikelijk dat de mannen onder elkaar de straten op gaan om samen te wandelen. Aansluitend wordt er gepicknickt, waarbij bier en wijn wordt gedronken.

Tijdens Vaderdag wordt er door vader en zoon bier gedronken
Tijdens Vaderdag wordt er door vader en zoon bier gedronken

Sacramentsdag

Op de tweede donderdag na Pinksteren wordt Sacramentsdag, ook wel Corpus Christi, gevierd. Het is alleen een officiële feestdag in de zuidwestelijke deelstaten, de Bundesländer. Deze Bundesländer zijn: Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland. Corpus Christi wordt eveneens in een aantal gemeenten van Sachsen en Thüringen gevierd. Tijdens deze feestdag wordt gevierd dat Jezus zich in de gedaante van brood (zijn lichaam) en wijn (zijn bloed) aan gelovigen gaf.

Maria Hemelvaart

Maria Hemelvaart staat ook wel bekend als Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en is een katholieke feestdag. Tijdens Maria Hemelvaart herdenken en vieren de Duitsers de opneming van Maria haar lichaam en ziel in de hemel. De feestdag wordt alleen in Saarland als een officiële feestdag gevierd. Daarnaast wordt het als een officiële feestdag gevierd in Beierse gemeenten met sterk overwegend katholieke inwoners. Maria Hemelvaart wordt jaarlijks op 15 augustus gevierd.

Dag van de Duitse Eenheid

Een belangrijke feestdag in Duitsland wordt ieder jaar gevierd op 3 oktober. Op deze dag wordt de zogenaamde verjaardag van de Duitse Hereniging in 1990 gevierd. Daarmee is deze feestdag ook aangesteld als nationale feestdag van Duitsland.

Duitse vlag die wappert tijdens Dag van de Duitse Eenheid
Duitse vlag die wappert tijdens Dag van de Duitse Eenheid

Allerheiligen

Allerheiligen is niet in heel Duitsland een officiële feestdag. Het wordt alleen in Baden-Württemberg, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland gevierd. Allerheiligen valt altijd op 1 november. Tijdens deze christelijke feestdag vereert en herdenkt men alle heiligen van de rooms-katholieke kerk, dit zijn er ruim 100.000 wereldwijd.

Oktoberfest

Een bekend feest, maar geen nationale feestdag, in Duitsland is het Oktoberfest. Dit is een volksfeest wat ieder jaar in München gehouden wordt. Het feest begint al halverwege september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Dit Oktoberfest is het grootste bierfeest ter wereld en wordt door miljoenen mensen bezocht. Bij het Oktoberfest neemt het bier een belangrijke rol in. Het kledingstuk de 'Lederhose' hoort traditioneel bij dit feest.

Lang weekend tijdens feestdagen

Rondom veel feestdagen hebben de Duitsers extra vrije dagen, waardoor ze vaak een lang weekend hebben. Hierdoor bezoeken veel Duitsers Nederland om een korte vakantie aan de Friese meren, de Waddeneilanden of aan de kust door te brengen, De 

wat meestal resulteert in een lang weekend. Veel Duitsers gaan dan ook een lang weekend op vakantie, waarvan er veel naar Nederland komen. Meestal gaan ze dan voor een korte vakantie naar de Friese meren, de Waddeneilanden of naar de kust van Zeeland of Zuid-Holland. De massale trek heeft als gevolg dat het rondom die dagen in Nederland extra druk is op de wegen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

20 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,6

Gerelateerde artikelen