Bezienswaardigheden Egypte

In het noorden van Afrika ligt het bijzondere land Egypte. Het land is erg populair om het fijne klimaat en de mooie stranden. Je kunt er een strandvakantie goed combineren met een natuur- en cultuurvakantie. Er zijn dan ook erg veel mooie historische bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens je vakantie naar Egypte. Zo zijn de Sfinx en de piramiden van Gizeh in Caïro zeker de moeite waard om te bezoeken. En wat dacht je van het geweldige woestijngebied dat je in Egypte vindt? Ontdek bijvoorbeeld de Rode Zeebergen of de Westelijke Woestijn. Daarnaast is Egypte door het kleurrijke koraal en het rijke onderwaterleven ook een erg geschikt land om te gaan snorkelen en duiken. Daarnaast zijn de markten en musea van Egypte erg aan te raden om te bezichtigen. Maar welke bezienswaardigheden mag je nu echt niet missen tijdens je vakantie naar Egypte? Een lijst met de beste bezienswaardigheden van Egypte vind je hieronder.

De sfinx van Gizeh
De sfinx van Gizeh

Ras Mohamed schiereiland

Het Ras Mohamed schiereiland ligt op het meest zuidelijke schiereiland van Sinaï. Het is het eerste en daarnaast ook best bewaarde nationale park in Egypte. De naam komt af van de profeet Mohammed. Hij zou zich in de 7e eeuw op de plek van het park hebben laten zien. Ook is er een bewering dat er in het park een rots te vinden is die erg lijkt op het gezicht van Mohammed. In het park kun je het hele jaar duiken en snorkelen, vanaf februari wordt het water wel koud, daarom wordt er het meest gesnorkeld in de zomer rond de maand juli.

Sint Catharinaklooster

Sint Catharinaklooster
Sint Catharinaklooster
Kaart met locatie Sint Catharinaklooster

Het beroemdste en oudste klooster ter wereld vind je in Egypte, het is het Sint Catharinaklooster. Tussen 548 en 565 gebouwd om monniken bescherming te bieden tegen aanvallen van buitenaf door Justinianus I van Byzanium. Het ligt in het hartje van de Sinaï woestijn, aan de voet van de Mozes berg die 2.285 meter hoog is. De UNESCO werelderfgoedlijst heeft het klooster sinds 2002 opgenomen.

Abu Simbel

Abu Simbel
Abu Simbel

Het complex Abu Simbel is er een die bestaat uit twee grote stenen tempels en ligt in het zuiden van Egypte. Op de westelijke oever van het Nassermeer zijn de tempels gebouwd in de 13e eeuw. Ze zijn gebouwd door Ramses II die opdracht gaf de tempels uit de bergwand te hakken. Ramses wilde hiermee zichzelf en zijn koningin eren en daarnaast zijn Nubische buren onder de indruk te brengen. Daarom wordt Ramses ook wel de Egyptische Lodewijk XIV genoemd.

Woestijnen in Egypte

Woestijnen in Egypte
Woestijnen in Egypte

De eindeloze lege vlaktes zijn niet het enige wat de woestijnen in Egypte te bieden hebben. Je kunt een jeepsafari door de woestijn doen, een wandeling maken met een gids van het Bedoeïenvolk door de Rode Zeebergen of in de Westelijke Woestijn de verlaten ruïnes bezoeken.

Piramiden van Gizeh

Piramiden van Gizeh
Piramiden van Gizeh
Kaart met locatie Piramiden van Gizeh

De piramiden van Gizeh worden al jaren in verband gebracht met mysterieuze en onverklaarbare verhalen die nog steeds niet zijn opgelost. Voor de Sfinx van 70 meter voor de piramide van Chefren geldt hetzelfde. De trappiramide van Djoser is de oudste piramide ter wereld en staat in Sakkara. In een adem kun je Egypte en de piramiden van Gizeh noemen, ze zijn namelijk zo bijzonder, mysterieus en beroemd dat ze behoren tot één van de zeven wereldwonderen. De overige 6 die oorspronkelijk deel uitmaakte van de zeven wereldwonderen bestaan niet meer. De piramiden zijn één van de meest besproken en best bewaard gebleven 7 wereldwonderen.

Winkelen in Egypte

Winkels zijn over het algemeen open van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-13.00 uur en van 15.30-19.30. Banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend tussen 8.30-13.30 uur en 15.00-16.00 uur. Restaurants zijn open tussen 12.00-15.00 uur en 19.30-23.00 uur.

Nijlcruise

Nijlcruise
Nijlcruise

Het maken van een Nijlcruises is een populaire manier om kennis te maken met Egypte. De meeste cruises starten in Luxor en varen naar Aswan en weer terug of vice versa. Onderweg wordt aangemeerd op plekken waar je kennis kunt maken met de cultuur en geschiedenis van Egypte.

Duiken in Egypte

Duiken in Egypte
Duiken in Egypte
Kaart met locatie Duiken in Egypte

In de Rode Zee kun je prima duiken. Er zijn diverse duikscholen in de badplaatsen Dahab, Hurghada, Marsa Alam en Sharm el-Sheikh. De Rode Zee is beroemd vanwege zijn prachtige en uitgestrekte koraalriffen, die ongeveer 500 jaar oud zijn en meer dan 790 kilometer lang. Deze koraalriffen behoren daarmee tot rijkste ter wereld. Het water van de Rode Zee is relatief warm en helder.

De sfinx van Gizeh

De sfinx van Gizeh
De sfinx van Gizeh
Kaart met locatie De sfinx van Gizeh

De sfinx van Gizeh is een van de bekendste bouwwerken van Egypte. De sfinx is 73 meter lang en 20 hoog. De sfinx heeft het hoofd van een man en het lichaam van een leeuw. Volgens de traditionele legende is de sfinx een beeltenis van Kharfe. Archeologen geloven hier niet in, volgens hun is de sfinx gebouwd om de doden te bewaken die op het plateau van Gizeh zijn begraven.

Egyptisch Museum (Ca´ro)

Egyptisch Museum
Egyptisch Museum
Kaart met locatie Egyptisch Museum

Het Egyptisch Museum in Caïro werd al in 1858 opgericht. Er bevinden zich 136.000 Oudegyptische items in het museum uit alle eeuwen van de menselijke beschaving. In het museum bevindt zich o.a. de Toetanchamoncollectie. Ook zijn er in het museum een aantal mummies aanwezig zoals die van Seti I en Ramses II.

Birqash Kamelenmarkt (Ca´ro)

Birqash Kamelenmarkt
Birqash Kamelenmarkt
Kaart met locatie Birqash Kamelenmarkt

De Birqash Kamelenmarkt in Caïro is een fantastische plek om naar toe te gaan ondanks dat je er waarschijnlijk niets koopt. Op de markt worden namelijk kamelen verkocht. Sommige kamelen komen net terug van een reis door de woestijn, die wel 40 dagen geduurd heeft. De markt is iedere dag open van 7 uur tot 12 uur en je vindt er dagelijks meer dan honderd kamelen.

Khan el-Khalili markt (Ca´ro)

Khan el-Khalili markt
Khan el-Khalili markt
Kaart met locatie Khan el-Khalili markt

De Khan el-Khalili markt is de oudste markt van Caïro, en bestaat al sinds de 14e eeuw. Op deze markt kun je van alles kopen. Je zult vooral kraampjes tegenkomen die parfum, kruiden, goud en zilverwerken, lederwaren, glas en keramiek verkopen. In de Mohammed Ali straat kun je allerlei soorten muziekinstrumenten kopen, voor kleding moet je naar de Bulaq markt.

Rallye des Pharaons (Ca´ro)

In Egypte wordt ieder jaar de Rallye des Pharaons gehouden. De start is bij de piramides van Gizeh en de finish is in Caïro. Het is de bedoeling dat er 3.100 km binnen zeven dagen wordt afgelegd. Volgens de inwoners van Egypte is deze rally te vergelijken met de Dakar Rally.

International Filmfestival Ca´ro (Ca´ro)

Sinds 1976 wordt in november/december het Caïro International Filmfestival gehouden. Er zijn o.a. wedstrijden voor beste film uit het Midden-Oosten en de Arabische wereld. De hoofdstad van Egypte wordt daarom ook wel 'Hollywood van het Midden Oosten' genoemd.

Duiken in Hurghada (Hurghada)

Duiken in Hurghada
Duiken in Hurghada
Kaart met locatie Duiken in Hurghada

Duiken in Hurghada is misschien wel de meest gedane excursie. Hurghada heeft verschillende eilanden die ongeveer 10-15 km vanaf de kust liggen. Dat betekent dat er veel duikplaatsen beschermt zijn door de ruwe zee. Het duiken bij deze eilanden is prachtig met ondiepe riffen en koraaltuinen. De laatste 3 jaar werd een groot deel van Hurghada beschermd en uitgeroepen tot marinepark. De riffen zijn zo goed beschermt dat het verboden is om ankers de zee in de gooien. Boten die hier toch willen liggen moeten aanmeren aan de speciaal aangelegde mooring boeien. Als je gaat duiken bij de eilanden gelden er een paar regels: je mag nergens aankomen, geen schelpen en koraal verzamelen en de vissen niet voeren. Het is zeker niet ongewoon dat er dolfijnen bij je komen zwemmen.

Giftun island (Hurghada)

Giftun island
Giftun island
Kaart met locatie Giftun island

Giftun eiland (Paradise Island) wordt ook wel omschreven als het paradijs van de Rode Zee. Per boot kun je vanaf Hurghada naar Giftun varen en genieten van de schoonheid die dit eiland je te bieden heeft. Op het strand ligt poederwit zand dat wordt omgeven door de kleurrijke, heldere Rode Zee. Op Giftun eiland kun je prachtig snorkelen of heerlijk zonnen. Verschillende organisaties bieden een boattrip aan naar dit eiland die een dag duurt, waarbij je verschillende activiteiten en eilanden bezoekt.

Aquarium Reef (Hurghada)

Aquarium Reef
Aquarium Reef
Kaart met locatie Aquarium Reef

Een van de wonderen van de prachtige Rode Zee is het bekende Aquarium Reef. Aquarium Reef is een groot koraalrif in de Rode zee waar veel tropische vissen voorkomen. Als je over dit rif snorkelt, heb je idee dat je in een gigantisch aquarium zwemt. Vanaf Hurghada zijn er verschillende bedrijven die je naar deze plek varen onder begeleiding van gidsen die je veel kunnen vertellen over de omgeving. Eenmaal aan het snorkelen kun je genieten van enorm veel tropische vissen in alle kleuren, soorten en maten en het prachtige koraalrif. Vergeet je onderwatercamera niet om deze prachtige ervaring vast te leggen.

Hurghada downtown (Hurghada)

Hurghada downtown
Hurghada downtown
Kaart met locatie Hurghada downtown

Hurghuda Dahar (Downtown) is het oudste stadsdeel van Hurghada  waar de grootste soek van de stad zich bevindt. Hier vind je een typische Egyptische markt waar je leuk kunt gaan winkelen. De straten van Hurghada Downtown zijn bruisend en levendig. Er zijn kraampjes, grote en kleine winkels waar je veel verschillende producten kunt kopen. Daarnaast zijn er veel terrasjes en restaurants. Als je er 's avonds gaat winkelen, lichten de straten gezellig op door alle lichtjes van de winkels. Onderhandelen over de prijs van je product is hier normaal, dus schaam je niet om af te dingen.

Bibliotheca Alexandrina (AlexandriŰ)

Bibliotheca Alexandrina
Bibliotheca Alexandrina
Kaart met locatie Bibliotheca Alexandrina

Ter nagedachtenis aan de oude bibliotheek van Alexandrië is de Bibliotheca Alexandrina gebouwd. Dit is een belangrijke moderne bibliotheek en het culturele centrum van Alexandrië. Het doel van de Bilbiotheca Alexandrina was om de grootsheid van de oude bibliotheek te evenaren. In 1995 begon men vlak bij de locatie van de oude bibliotheek met de bouw, die in 2003 werd afgerond. De Bibliotheca Alexandrina heeft een museum met een mooie collectie, een planetarium en beschikt het over een bijzondere virtuele collectie.

Zuil van Pompeius (AlexandriŰ)

Zuil van Pompeius
Zuil van Pompeius
Kaart met locatie Zuil van Pompeius

In Alexandrië vind je de zuil van Pompeius. Deze zuil is geheel van graniet en ongeveer 27 meter hoog. Pompeius was een militair en politiek leider van de Romeinen. Hij werd geboren in 106 voor Christus en stierf in 48 voor Christus. De pilaar werd in 297 na Christus gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus. Deze pilaar is een van de belangrijkste bezienswaardigheden uit de oudheid van Alexandrië. De pilaar is tegen betaling te bezichtigen van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Montazapaleis (AlexandriŰ)

Montazapaleis
Montazapaleis
Kaart met locatie Montazapaleis

Het Montazapaleis is gebouwd in 1892. Het diende als zomerverblijf voor meerdere Egyptische heersers. Dit paleis ligt aan de kust ten oosten van de stad. De tuinen van het paleis zijn nu als park open voor publiek. Deze prachtige tuinen beslaan maar liefst 61 hectare. Het paleis zelf is gerenoveerd en opnieuw ingericht. In het paleis ligt nu een museum met een collectie over de Muhammed Ali familiedynastie.

Port Said Military Museum (Port Said)

Port Said Military Museum
Port Said Military Museum
Kaart met locatie Port Said Military Museum

Het militaire museum van Port Said (Port Said Military museum) heeft een zeer interessante collectie. Dit museum is sinds 1964 open voor publiek, acht jaar nadat de bevolking van Port Said de militairen van Frankrijk, Israël en Groot-Brittannië overwon. De oppervlakte van het museum beslaat maar liefst 7.500 m². Het museum heeft drie hallen waar verschillende collecties te zien zijn. In dit museum zijn militaire wapens en uitrustingen, Israëlische tanks, kanonnen, geweren en onderdelen van militaire vliegtuigen te zien.

Suez Canal Authority Building (Port Said)

Suez Canal Authority Building
Suez Canal Authority Building
Kaart met locatie Suez Canal Authority Building

Het Suez Canal Authority Building is een van de historische gebouwen in Port Said en is gebouwd in 1895. Het gebouw werd toen gebruikt als het hoofdkwartier bij het Suez kanaal, vanuit waar het verkeer in de gaten werd gehouden en de voorbijtrekkende schepen werden geteld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het Suez Canal Authority Building gekocht door de Britten en werd het gebruikt als basis van de Britten in het Midden-Oosten, totdat zij vertrokken in 1956. Tegenwoordig is het gebouw bezit van de Suez Canal Authority in het gebouw. De Suez Canal Authority bezit het Suez Kanaal, behoudt het kanaal en regelt het verkeer. Tegen betaling kun je als toerist een kijkje nemen in het gebouw op zaterdag tot en met donderdag.

Port Said National Museum (Port Said)

Port Said National Museum
Port Said National Museum
Kaart met locatie Port Said National Museum

Het nationale museum van Port Said (Port Said National Museum) is een klein museum waar je de geschiedenis van Egypte leert kennen. Dit museum is geopend voor publiek sinds 1987. Op de eerste verdieping van het museum leer je de oudste geschiedenis van Egypte kennen, zoals de prehistorie. Koptische en islamitische artefacten, zoals manuscripten, munten en textiel zijn te bewonderen op de tweede verdieping. Daarnaast vind je er mummies, sarcofagen, beelden en andere artefacten.

Het Museum van Luxor (Luxor)

Het Museum van Luxor
Het Museum van Luxor
Kaart met locatie Het Museum van Luxor

Het Museum van Luxor is een cadeautje van de Franse president Giscard d’Estaing. De collectie van het gebouw is goed samengesteld ondanks dat het gebouw niet erg groot is. Bijzondere archeologische vondsten uit Luxor en omgeving kun je hier op je gemak bekijken. Het mummificatiemuseum in Luxor is gevestigd in een gebouw tegenover het Mina Palace Hotel. In dit museum kom je alles over het mummificeren te weten. Ook vind je er veel mummies van dieren, voornamelijk katten, krokodillen en vissen. Dit museum is geopend in 1997 en heeft sindsdien een uitgebreide collectie opgebouwd.

Vallei der Koningen (Luxor)

Vallei der Koningen
Vallei der Koningen
Kaart met locatie Vallei der Koningen

Als je een bezoek brengt aan Luxor dan mag een bezoekje aan de Vallei der Koningen eigenlijk niet ontbreken. In de vallei hebben onderzoekers ongeveer 63 graven ontdekt van farao's. Er zijn ongeveer 10 graven open om te bezichtigen. De graven zijn vaak opgebouwd in een vast patroon. Eerst een gang naar de schatkamer waar alle rijkdommen van en voor de overledene liggen en daarna een sarcofaag waarin de dode ligt opgebaard.

Festival Toetanchamon (Luxor)

Festival Toetanchamon
Festival Toetanchamon
Kaart met locatie Festival Toetanchamon

Ieder jaar op 4 november gaan duizenden bezoekers naar Luxor om de ontdekking van het graf van Toetanchamon te vieren. Het festival duurt 1 dag en wordt gevierd op de binnenplaats van de Luxor tempel.

Sina´berg (Sharm el-Sheikh)

Sina´berg
Sina´berg
Kaart met locatie Sina´berg

Op de top van de Sinaïberg (Mozes Berg) ontving Mozes van God de welbekende Tien Geboden. Het is mogelijk om vanuit Sharm el-Seikh mee te gaan met een excursie naar de Mozes Berg. Na een wandeling van drie uur kom je op de legendarische plek waar God tot Mozes kwam. 's Ochtends kun je op de top van de berg genieten van een prachtige zonsopgang.

St. Catharina klooster (Sharm el-Sheikh)

St. Catharina klooster
St. Catharina klooster
Kaart met locatie St. Catharina klooster

Het St. Catharina klooster is een van de meeste beroemde kloosters ter wereld. Dit klooster wordt ook wel het Katharinaklooster of Sinaï-klooster genoemd en is vernoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië. Op de locatie van het klooster zou God tot Mozes hebben gepraat door middel van een brandende struik. Dit klooster ligt aan de voet van de Mozesberg en is dus goed te combineren met een excursie naar de berg. Delen van het klooster zijn nog te bezichtigen, een moskee, schatten van het klooster en de heilige braambos zou ook nog te zien zijn.


Glasboot (Sharm el-Sheikh)

Glasboot
Glasboot
Kaart met locatie Glasboot

Mocht je wel willen genieten van het onderwaterleven van de Rode Zee maar niet willen of kunnen snorkelen, is een andere optie een tochtje met de glasboot. Vanuit Sharm el-Seikh kun je meegaan met een tochtje op deze boot. Dit is een hele bijzondere ervaring, want door de bodem van de glasboot kun je de vele prachtige kleurrijke vissoorten en koralen bewonderen. De glasboot is ook zeer geschikt voor families met kleine kinderen.

Hoge en lage Aswandam (Aswan)

Hoge en lage Aswandam
Hoge en lage Aswandam
Kaart met locatie Hoge en lage Aswandam

Toen de Nijl nog oncontroleerbaar was, overstroomde deze iedere zomer. Om deze overstromingen tegen te gaan, begonnen de Britten in 1899 aan de bouw van de Lage Aswandam die in 1902 werd afgerond. De Lage Aswandam was 54 meter hoog, maar al snel bleek dit te laag. Na nieuwe overstromingen werd de Lage Aswandam twee keer verhoogd. Toen deze uiteindelijk in 1946 alsnog overstroomde, werd er besloten om op 7 kilometer afstand nog een dam te bouwen: de Hoge Aswandam. De Hoge Aswandam werd gebouwd door de Russen en was klaar in 1970. De dam is 3.600 meter lang en 111 meter hoog. Door de Hoge en Lage Aswandam is het grootste kunstmatige meer ter wereld ontstaan: het Nassermeer. De Hoge Aswandam levert tegenwoordig elektriciteit voor Egypte.

Krokodillenmuseum (Aswan)

Krokodillenmuseum
Krokodillenmuseum
Kaart met locatie Krokodillenmuseum

Tegenover de Kom Ombo tempel ligt het krokodillenmuseum. Dit museum heeft een tentoonstelling van maar liefst veertig gemummificeerde krokodillen, die in lengte variëren van 1,5 meter tot 5 meter lang. Behalve de krokodillen heeft dit museum ook enkele beelden van de god Sobek in haar collectie. Sobek was de Egyptische krokodillengod. De Egyptenaren geloofden dat Sobek verrezen was uit het donkere water van de Nijl en de schepper van de aarde was.

Tempel van Kom Ombo (Aswan)

Tempel van Kom Ombo
Tempel van Kom Ombo
Kaart met locatie Tempel van Kom Ombo

De tempel van Kom Ombo in Alexandrië is een hele bijzondere tempel. Deze tempel is namelijk opgesplitst in twee delen en gewijd aan twee goden: de valkengod Horus en aan de krokodillengod Sobek. Het is onduidelijk wanneer de bouw van de tempel precies is begonnen, maar uiteindelijk is de bouw van de Kom Ombo tempel voltooid in de 3e eeuw na Christus. De rechterhelft van de tempel is gewijd aan Horus en zijn familie en de linkerkant aan Sobek en zijn familie. In en rondom de tempel zijn mooie reliëfs van beide goden te zien.

Dolphin House (Marsa Alam)

Dolphin House
Dolphin House
Kaart met locatie Dolphin House

Marsa Alam heeft een van de belangrijkste natuurlijke woongebieden van dolfijnen ter wereld. Het Samadai rif (Dolphin House) in de Rode Zee is het woongebied van een grote familie dolfijnen. Hier heb je een zeer grote kans om te kunnen zwemmen met wilde dolfijnen. Mochten de dolfijnen slapen, dan kun je ook genieten van het andere prachtige zeeleven. Er worden maar voor een beperkt aantal bezoekers excursies georganiseerd naar Dolphin House, om het woongebied van de dolfijnen zo goed mogelijk in stand te houden. Zorg dus dat je voor je vertrek reserveert.

Wadi El Gamal National Park (Marsa Alam)

Wadi El Gamal National Park
Wadi El Gamal National Park
Kaart met locatie Wadi El Gamal National Park

In 2005 opende het Wadi El Gamal National Park (Vallei van de kamelen) officieel haar deuren. Het natuurpark bevindt zich in de woestijn en heeft een oppervlakte van meer dan 5.000 km². Hier vind je veel bomen, planten en (bedreigde) diersoorten. Daarnaast is er een prachtige mijn waar veel smaragd voorkomt. Je kunt ook nog snorkelen in het park, bij Wadi El Gemal Island leven veel schilpadden en zeekoeien. Als je de prachtige vallei wilt bezoeken en genieten van de natuur en dieren die het park je te bieden heeft, regel dan wel een gids die je rondleidt. Alleen verdwaal je hier snel.

Marsa Abu Dabbab Bay (Marsa Alam)

Marsa Abu Dabbab Bay
Marsa Abu Dabbab Bay
Kaart met locatie Marsa Abu Dabbab Bay

Op rijafstand van Marsa Alam ligt de Marsa Abu Dabbab Bay. Deze baai heeft een prachtig strand, maar staat vooral bekend vanwege de bedreigde zeekoeien die hier voorkomen. Als je deze baai bezoekt, kun je zwemmen met deze mooie bedreigde dieren, zeeschildpadden en veel mooie vissen die zwemmen over het prachtige koraalrif. Er ligt ook een klein scheepswrak en er zijn mooie zeegrotten. Dieper in de zee zwemmen hier ook gitaarhaaien, maar deze doen niks. Abu Dabbab ligt in de buurt van de meeste hotels in Marsa Alam.

Mons Porphyritis (Makadi Bay)

Mons Porphyritis
Mons Porphyritis
Kaart met locatie Mons Porphyritis

De Mons Porphyritis is een verlaten mijn die voor de Romeinse burgers ooit een grote bron was van porfier. Porfier is een mooie, rood- of paarskleurige steen die nergens anders in de wereld te vinden is. De overblijfselen van de oude mijn is een bezienswaardigheid waar veel toeristen naartoe gaan. Er zijn ook rondleidingen naar omliggende gebouwen, die ooit als religieuze tempels dienden.

Wadi Hammamet (Makadi Bay)

Wadi Hammamet
Wadi Hammamet
Kaart met locatie Wadi Hammamet

Een van de meest toeristische trekpleisters van Makadi Bay is Wadi Hammamat. Wadi Hammamet ligt op een opgedroogd rivierbed in de Nijlvallei. Nu is het een spookstad, maar vroeger was Wadi Hammamet een nederzetting van een oude steengroeve. In een aantal gebouwen van de Wadi Hammamat kun je verschillende opschriften uit de 17e eeuw zien. Wadi Hammamet staat vooral bekend om de ongewone, mooie Egyptische graffiti. De Romeinen en Byzantijnen gebruikten Wadi Hammamet als handelsroute en bouwden wachttorens langs de route.

Snorkelen en duiken (Makadi Bay)

Snorkelen en duiken
Snorkelen en duiken
Kaart met locatie Snorkelen en duiken

Makadi Bay is een perfecte plek om te snorkelen of te duiken. In de Rode Zee vind je nog ongerepte koraalriffen waar je mooie (tropische) vissen in hun natuurlijke omgeving kunt zien. Ook is het koraal mooi om te bekijken: je kunt ongeveer 250 verschillende soorten koraal zien en er leven ongeveer 1.000 verschillende waterdieren in het water. Tevens vind je er een aantal scheepswrakken die voor de avontuurlijke duiker leuk is om te gaan ontdekken.

Blue hole (Dahab)

Blue hole
Blue hole
Kaart met locatie Blue hole

Op 5 kilometer afstand van de stad Dahab vind je de Blue Hole. Dit is een van de fantastische snorkellocaties rondom Dahab. Verschillende organisaties bieden een excursie aan naar Blue Hole. Het water bereikt hier een diepte van maar liefst 130 meter. Je kunt hier prachtig snorkelen, maar wees wel voorzichtig. Een aantal duikers zijn hier namelijk om het leven gekomen doordat zij te diep wilden duiken. De meeste van deze ongelukken gebeurden in 'The Arch': een 27 meter lange tunnel. Als je je houdt aan je training en bij 'The Arch' wegblijft, loop je geen enkel risico en kun je genieten van het prachtige onderwaterleven van de Rode Zee.

El Goze (Dahab)

El Goze
El Goze
Kaart met locatie El Goze

In het zuiden van Dahab vind het gebied El Goze. In dit gebied aan de lagune liggen de chique hotels, zoals het Hilton. De lagune staat vooral bekend als een ideale plek om te windsurfen. Windsurfers van verschillende niveaus kunnen hier uren windsurfen op de golven. Langs het strand zijn de golven mild, waardoor beginnende windsurfers er goed kunnen oefenen. Verderop in de baai kunnen de gevorderde windsurfers goed oefenen. In totaal waait het in Dahab driehonderd dagen per jaar, wat de stad een gewilde vakantiebestemming maakt voor windsurfers.

Masbat (Dahab)

Masbat
Masbat
Kaart met locatie Masbat

Masbat is het oude, centrale gedeelte van de stad Dahab. Als toerist kun je hier een lange tijd zoet zijn. Hier liggen namelijk winkelcentra, bazaars, winkeltjes, restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden. Langs het strand loopt er ook nog een gezellige boulevard. Onder toeristen is Masbat een populaire bestemming en in dit gedeelte van Dahab liggen ook veel hotels.

Mons Claudianus (Safaga)

Op 50 kilometer afstand van Safaga ligt de populaire bezienswaardigheid Mons Claudianus. Mons Claudianus was een Romeinse steengroeve. De Romeinen werkten hier in om kwartsdioriet en graniet te delven, waarmee de Romeinse tempels en villa's werden gebouwd. Je vindt hier overblijfselen van het kamp, een Romeinse tempel, woningen, werkplaatsen, verdedigingstorens en een dromos (toegangspoort tot de tempel). Als je meer wilt leren over de Romeinen, is Mons Claudianus een zeer geschikte plek. Hier ben je een hele dag zoet met het bewonderen van alle Romeinse overblijfselen.

Salem Express (Safaga)

Salem Express
Salem Express
Kaart met locatie Salem Express

Safaga staat bekend om haar prachtige onderwaterleven. De stad is een populaire duik- en snorkellocatie, waar jaarlijks veel toeristen het water induiken. Een van de meest populaire duikplekken is de plek waar de Salem Express is gezonken. Deze 115 meter lange ferryboot is gezonken op 16 december 1991, vlak bij Safaga. De ramp werd door 180 van de 650 passagiers overleefd. Het diepste duikpunt ligt op 30 meter diepte. Het schip is nooit opgeborgen en nog steeds te zien.

Woestijnsafari (Safaga)

Woestijnsafari
Woestijnsafari
Kaart met locatie Woestijnsafari

Egypte staat bekend om het mooie woestijnlandschap van de Sahara met prachtige oases en de verschillende diersoorten. Als je een woestijnsafari wilt maken, is Safaga een geschikt uitgangspunt. Je kan op verschillende manieren een woestijnsafari maken. Een van de mogelijkheden is dat je in Safaga wordt opgehaald en wordt gereden naar Desert Safari in Hurghada. Hier word je geleid door een ervaren gids en rijd je in een comfortabele auto door de woestijn. Vaak is er een heel dagprogramma rondom de safari opgesteld en maak je bijvoorbeeld ook een kamelenrit of is het avondeten inclusief. Aan het eind van de dag wordt je teruggebracht naar Safaga.

Kasteel Zaman (Taba)

Kasteel Zaman
Kasteel Zaman
Kaart met locatie Kasteel Zaman

Tussen de steden Taba en Nuweiba in ligt het kasteel Zaman. Dit moderne kasteel is recent gebouwd en lijkt op een middeleeuws kasteel. Vanaf de klif waar dit kasteel op ligt, heb je een prachtig uitzicht. In dit kasteel kun je genieten van yoga en een massage of heerlijk zwemmen en duiken. Kasteel Zaman beschikt ook over een sauna waar je naartoe kunt gaan. Daarnaast kun je genieten van je eigen privéstrand.

Pharaoh Island (Taba)

Pharaoh Island
Pharaoh Island
Kaart met locatie Pharaoh Island

Vanuit Taba kun je met de ferry varen naar Pharaoh Island. Na een korte overtocht kom je aan op dit kleine granieten eiland, dat wordt omgeven door de prachtigste koraalriffen waar de mooiste vissen zwemmen. Op dit eiland ligt het Saladin fort. Dit fort is gebouwd in de 12e eeuw. Hier waren soldaten gestationeerd op bevel van Salah El-Din. Deze soldaten controleerden de handel en vroegen tol aan de voorbijtrekkende schepen. Vanaf dit eiland heb je een prachtig uitzicht.

Taba museum (Taba)

Taba museum
Taba museum
Kaart met locatie Taba museum

Taba heeft één museum, genaamd The Taba Museum. Dit kleine museum heeft drie hallen, die gevuld zijn met een interessante collectie. De collectie bestaat uit ongeveer zevenhonderd artefacten. In dit museum leer je de geschiedenis van de inwoners van Zuid-Sinaï kennen vanaf de prehistorie. Het museum is dagelijks geopend vanaf 09.00 uur tot 16.00 uur.

Boottocht door El Gouna (El Gouna)

Boottocht door El Gouna
Boottocht door El Gouna
Kaart met locatie Boottocht door El Gouna

Als je in El Gouna bent, is het leuk een boottocht maken over de kanaaltjes van de stad. Op deze manier ontdek je hoe mooi El Gouna en de haven van El Gouna zijn. Er zijn verschillende aanbieders die boottochten verzorgen door El Gouna. Deze vind je in de badplaats zelf.

El Gouna strand (El Gouna)

El Gouna strand
El Gouna strand
Kaart met locatie El Gouna strand

El Gouna heeft verschillende eilandjes met mooie stranden. Het zand is heel fijn en de zee is helderblauw. Alle stranden van El Gouna zijn eigendom van verschillende hotels. In het noorden van de badplaats vind je stranden waar je kunt kitesurfen, zoals Buzzha en Mangroovy Beach en een bekend groot strand dat wat zuidelijker ligt is Marina Beach.