Egypte
Egypte ligt in het noordoosten van Afrika aan de Middellandse zee. Het land staat vooral bekend om het bijzondere, unieke verleden waar farao's, piramides en sfinxen een belangrijke rol hebben gespeeld. De historische beschaving is beperkt gebleven tot in dit land door de geïsoleerde ligging van Egypte. Het land wordt omringd door woestijnen en zeeën, waardoor de Egyptische beschaving vroeger niet de kans heeft gehad om zich verder uit te breiden. Het land bestaat namelijk voor maar liefst 94% uit woestijnlandschap.
Egypte grenst aan de landen Libië, Soedan en Israël. Het land ligt in twee continenten, namelijk zowel in Afrika als in Azië. In het oosten van Egypte ligt de Sinaï, dit gedeelte behoort tot Azië. Door middel van het Suezkanaal wordt Sinaï verbonden met de rest van Egypte. Dit kanaal is tevens de scheiding tussen de continenten Afrika en Azië. De belangrijkste en grootste rivier van Egypte is de Nijl.
De beste tijd om Egypte te bezoeken is in de winter, de lente en in de herfst. Vooral van november tot eind februari is het weer overal aangenaam. Hou er wel rekening mee dat de Rode Zee en de Golf van Akaba nog erg koud zijn. In het voorjaar kan er een hete woestijnwind, de zogenaamde khamsin, waaien. Het fijne woestijnzand dat door deze wind wordt meegevoerd is een ramp voor dragers van contactlenzen. De zomermaanden in Egypte zijn erg heet, de temperatuur kan dan tot wel boven de 40 graden stijgen.
Egypte kent een zomer- en een wintertijd. In de Egyptische zomertijd is het één uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is er geen tijdsverschil tussen Egypte en Nederland.
'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte
gratis reisvoorstel >>

- Officiele naam:
- Arabische Republiek Egypte
- ISO:
- EG
- Ligging:
- midden Midden-Oosten
- Hoofdstad:
- Caïro
- Inwoners:
- +/- 61000000
- Taal:
- Arabisch
- Godsdienst:
- Islam
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Egyptische pond
- Klimaat:
- landklimaat
- Oppervlakte:
- 1001451 km�
- Beste reistijd:
- december - februari
- Hoogseizoen:
- november - februari
Bijna drie vierde deel van alle bewijsstukken uit de Egyptische oudheid is nog niet opgegraven. Toch hebben we al veel kennis over het Oude Egypte door opgravingen van ontdekkingsreizigers en archeologen. Een deel van deze verzameling is te vinden in het Egyptische museum in Caïro. Deze verzameling van Faraonische kunst bestaat veelal uit schatten en antieke voorwerpen.
Buikdansen komt waarschijnlijk voort uit primitieve vruchtbaarheidsdansen. De bewegingen komen grotendeels vanzelf. De dansers kunnen zeer expressief zijn.
De sillah is een soort jaarclub. Meestal wordt deze gevormd op school, de universiteit of op de militaire en politieacademies. De sillah speelt een belangrijke rol in het leven van een Egyptenaar. Leden van een sillah worden geacht elkaar te helpen bij het maken van carrières en het oplossen van problemen. Ook houden zij elkaars hand boven het hoofd. Je mag lid zijn van meerdere sillahs.
Ervaringen
Pagina 1 van 16 met 157 resultaten
Hurghada! Strand komen we niet, is er wel maar niet ons ding, rond ons resort genoeg shops etc. maar echt uitgaan ... dat is er niet. Restaurant zijn redelijk tot goed en zeker goedkoop. behalve snorkelen , duiken , jeep, quad safari is er niet veel om te zien. Wel is er een duik boot echter dan is snorkelen leuker en goedkoper
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 9
- Ligging 7
De moeite waard om eens te ebzoeken.
- Algemeen 9
- Uitgaan 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 10
Cairo is een hele grote stad van 18 miljoen inwoners waarbij er elke dag nog een 2 miljoen mensen komen om te werken. Het verkeers is totale chaos. Geen regels dus iedereen doet maar wat. Alles is stoffig en slecht onderhouden. Er is vrijwel geen groen meer te zien. Leuk om een keer te zien maar dan snel weer wegwezen. Alle Egyptenaren zijn verkopers en ze willen allemaal geld van je hebben voor de gekste dingen. Zoals de deur openhouden of 4 velletjes wc papier. etc.
- Algemeen 5
- Uitgaan 6
- Cultuur 6
- Inwoners 9
- Ligging 7
Wij hebben alleen in het hotel gebleven.
- Algemeen 8
- Inwoners 5
- Ligging 8
kom er al 16jaar 3keer per jaar
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 10
- Ligging 10
Wij zaten jammer genoeg te ver van het uitgaanscentrum gebied Maar misten dit niet door dat wij top hotel hadden en hele vriendelijke hard werkende personeel En entertainment Mooie onderwater wereld genoten met snorkelen Zeker nog keer terug en dan naar zelfde hotel
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Als sportduiker niets dan goeds, maar als gewone toerist is dit niet aan te bevelen.
- Algemeen 8
- Uitgaan 1
- Cultuur 1
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 1
- Inwoners 8
- Ligging 7
El Gouna is gewoonweg relaxen. Buiten de prachtige stranden is er aardig wat bijgebouwd aan luxe resorts de laatste jaren waar je heerlijk kunt vertoeven, smakelijk kunt eten en kunt genieten van de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen. Het uitgaansleven is nihil in El Gouna dus savonds een wandelingetje langs de haven en het bezoeken van enkele winkels daar blijft het bij. Het is net wat je zoekt. Maar je wordt op straat niet de winkels binnengetrokken en ook niet van je sokken gereden. Héél anders dan Hurghada dus. Een aanrader om te bezoeken is La Maison Blue. Als je dat hotel binnenstapt kom je in 5 verschillende culturen terecht. In één woord prachtig. Wij verbleven nu in Mövenpick omdat het Sheraton ivm verbouwing geen kamers beschikbaar had. We hebben het prima naar onze zin gehad in Mövenpick. Tot oktober dan gaan we weer.🌞🌞
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 5
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 5
- Inwoners 9
- Ligging 10
Lekker op onze vertrouwde stek Arabia azur resort
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 8
We hadden een mooi nieuw appartement en hebben vanuit Dahab ook leuke uitstapjes gemaakt om op een squad te rijden en om te gaan duiken. Wij hadden onze Egyptische familie ook bij ons en daardoor kwamen we meer met de lokale bevolking in contact wat het superleuk maakte, want wat zijn deze mensen vrolijk, opgewekt, eerlijk en gezellig. We hebben genoten.
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Egypte
De sfinx van Gizeh


De sfinx van Gizeh is een van de bekendste bouwwerken van Egypte. De sfinx is 73 meter lang en 20 hoog. De sfinx heeft het hoofd van een man en het lichaam van een leeuw. Volgens de traditionele legende is de sfinx een beeltenis van Kharfe. Archeologen geloven hier niet in, volgens hun is de sfinx gebouwd om de doden te bewaken die op het plateau van Gizeh zijn begraven.
Duiken in Egypte


In de Rode Zee kun je prima duiken. Er zijn diverse duikscholen in de badplaatsen Dahab, Hurghada, Marsa Alam en Sharm el-Sheikh. De Rode Zee is beroemd vanwege zijn prachtige en uitgestrekte koraalriffen, die ongeveer 500 jaar oud zijn en meer dan 790 kilometer lang. Deze koraalriffen behoren daarmee tot rijkste ter wereld. Het water van de Rode Zee is relatief warm en helder.
Nijlcruise

Het maken van een Nijlcruises is een populaire manier om kennis te maken met Egypte. De meeste cruises starten in Luxor en varen naar Aswan en weer terug of vice versa. Onderweg wordt aangemeerd op plekken waar je kennis kunt maken met de cultuur en geschiedenis van Egypte.
Winkelen in Egypte
Winkels zijn over het algemeen open van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-13.00 uur en van 15.30-19.30. Banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend tussen 8.30-13.30 uur en 15.00-16.00 uur. Restaurants zijn open tussen 12.00-15.00 uur en 19.30-23.00 uur.
Piramiden van Gizeh


De piramiden van Gizeh worden al jaren in verband gebracht met mysterieuze en onverklaarbare verhalen die nog steeds niet zijn opgelost. Voor de Sfinx van 70 meter voor de piramide van Chefren geldt hetzelfde. De trappiramide van Djoser is de oudste piramide ter wereld en staat in Sakkara. In een adem kun je Egypte en de piramiden van Gizeh noemen, ze zijn namelijk zo bijzonder, mysterieus en beroemd dat ze behoren tot één van de zeven wereldwonderen. De overige 6 die oorspronkelijk deel uitmaakte van de zeven wereldwonderen bestaan niet meer. De piramiden zijn één van de meest besproken en best bewaard gebleven 7 wereldwonderen.
Woestijnen in Egypte

De eindeloze lege vlaktes zijn niet het enige wat de woestijnen in Egypte te bieden hebben. Je kunt een jeepsafari door de woestijn doen, een wandeling maken met een gids van het Bedoeïenvolk door de Rode Zeebergen of in de Westelijke Woestijn de verlaten ruïnes bezoeken.
Abu Simbel

Het complex Abu Simbel is er een die bestaat uit twee grote stenen tempels en ligt in het zuiden van Egypte. Op de westelijke oever van het Nassermeer zijn de tempels gebouwd in de 13e eeuw. Ze zijn gebouwd door Ramses II die opdracht gaf de tempels uit de bergwand te hakken. Ramses wilde hiermee zichzelf en zijn koningin eren en daarnaast zijn Nubische buren onder de indruk te brengen. Daarom wordt Ramses ook wel de Egyptische Lodewijk XIV genoemd.
Sint Catharinaklooster


Het beroemdste en oudste klooster ter wereld vind je in Egypte, het is het Sint Catharinaklooster. Tussen 548 en 565 gebouwd om monniken bescherming te bieden tegen aanvallen van buitenaf door Justinianus I van Byzanium. Het ligt in het hartje van de Sinaï woestijn, aan de voet van de Mozes berg die 2.285 meter hoog is. De UNESCO werelderfgoedlijst heeft het klooster sinds 2002 opgenomen.
Ras Mohamed schiereiland
Het Ras Mohamed schiereiland ligt op het meest zuidelijke schiereiland van Sinaï. Het is het eerste en daarnaast ook best bewaarde nationale park in Egypte. De naam komt af van de profeet Mohammed. Hij zou zich in de 7e eeuw op de plek van het park hebben laten zien. Ook is er een bewering dat er in het park een rots te vinden is die erg lijkt op het gezicht van Mohammed. In het park kun je het hele jaar duiken en snorkelen, vanaf februari wordt het water wel koud, daarom wordt er het meest gesnorkeld in de zomer rond de maand juli.
Vakantiebestemmingen in Egypte
Video's




Accommodaties
Artikelen
Eten en drinken
De Egyptische keuken bestaat voor een groot gedeelte uit vegetarische gerechten. De gerechten uit dit land zijn een samenstelling uit onder andere de Turkse, Perzische, Franse, Italiaanse, Engelse en Griekse keuken. Naast deze samenstelling van verschillende keukens heeft Egypte ook enkele typische Egyptische gerechten. Rijst en groenten vormen de basisingrediënten voor de meeste gerechten. Vlees wordt niet vaak gegeten, maar als het wordt gegeten is dit vaak gegrild. Een typisch gerecht uit Egypte is fekish. Dit is een soort gepekelde vis die rauw wordt gegeten. De meeste buitenlanders vinden dit gerecht niet erg smakelijk omdat de vis een erg sterke geur heeft, maar het zeker een van de typische gerechten die je een keer moet hebben geproefd. Daarnaast worden in Egypte vaak kleine hapjes, de zogenaamde mezze, geserveerd. Vaak bestaat dit uit pitabrood met diverse dips, zoals humus en baba ghannug (puree van aubergine) en ful en taameya. Koesjari is een warm lunchgerecht dat bestaat uit rijst, macaroni, linzen, ui en kikkererwten.
Veel gedronken dranken in Egypte zijn mierzoete thee (shai) en koffie. Asri is een verkoelende vruchtensap dat bij veel sapbars in Egypte verkrijgbaar is. Het kraanwater is in Egypte niet drinkbaar. Het wordt zelfs sterk aangeraden om tijdens het tandenpoetsen ook geen gebruik te maken van het water uit de kraan. Zorg daarom altijd dat je voldoende mineraalwater op voorraad hebt.
Vervoer
De vlucht van Schiphol naar bijv. Hurghada duurt ongeveer 5 uur. Vanuit Amsterdam vertrekken er dagelijks vluchten naar Egypte. In de zomer is het een belangrijke charterbestemming. In Luxor, Hurghada, Caïro en Sharm el-Sheikh vind je internationale luchthavens.
In Egypte kun je gebruikmaken van verschillende soorten openbaar vervoer, maar de makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen is met een huurauto. Alle steden, populaire badplaatsen en luchthavens beschikken over internationale autoverhuurbedrijven. De Egyptische hoofdwegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar secundaire wegen kunnen vaak verouderd zijn. Egyptenaren staan bekend om hun gevaarlijke rijstijl, dus wees altijd voorzichtig en vermijd rijden in het donker.
Wat betreft openbaar vervoer heeft Egypte een uitgebreid busnetwerk, waarmee bijna alle steden en dorpen in Egypte te bereiken zijn. Reizen per bus is zeer goedkoop in Egypte. De kwaliteit van de bus kan sterk verschillen per busorganisatie. Het is ook mogelijk om per trein te reizen, maar de meeste trajecten worden niet aangeraden. Er bestaan ook binnenlandse vluchten tussen bijvoorbeeld Caïro en Luxor.
Om jezelf door de stad te verplaatsen op plekken waar geen openbaar vervoer is, kun je gebruikmaken van een taxi. Egypte kent verschillende soorten taxi's. Zo bestaan er groepstaxi's of minibusjes, die overal kunnen worden aangehouden en waar je ook overal kunt uitstappen. Als je met een taxi reist, is het erg belangrijk om van te voren een prijs af te spreken met de chauffeur. Zo voorkom discussies en zorg ervoor dat je niet teveel betaalt.
Visum
Voor Egypte is een visum vereist. Toeristen die minder dan 30 dagen in het land willen verblijven moeten het visum vooraf in Nederland aan te vragen. Een vereiste hiervoor is een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst in Egypte.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Egypte iets lager dan in Nederland. In Egypte wordt betaald met de Egyptisch pond. Eén Egyptische pond bestaat uit 100 piaster. 100 Egyptische pond is ongeveer gelijk aan 5 euro.
Veiligheid
De afgelopen jaren is Egypte vrij vaak in het nieuws geweest door de onrust in het land. Het huidige reisadvies voor dit land is dat er veiligheidsrisico's gelden. In het hele land is er een verhoogde kans op gewelddadige acties en politieke onrust. Vooral Noord-Sinaï, Alexandrie, Nijldelta en het grensgebied met Libië worden als onveilige gebieden beschouwd op dit moment. Ook voor de toeristische gebieden en de vliegvelden van Egypte gelden veiligheidsrisico's. Hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De criminaliteit is de afgelopen jaren ook flink toegenomen in Egypte. Let daarom altijd goed op je bezittingen en vermijd discussies met verkopers en taxichauffeurs.
Medische informatie
Voor Egypte zijn geen verplichte inentingen nodig. Wel worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en Bilharzia sterk aangeraden. Bilharzia kan voorkomen worden door niet in stilstaand water te zwemmen. In sommige gebieden van Egypte wordt malariabescherming ook aanbevolen. Het meest voorkomende probleem in Egypte is diarree. Zorg daarom dat je geen water uit de kraan drinkt in Egypte, geen rauwe groenten eet en neem altijd voldoende diarreeremmers mee.
Voor de reis naar Egypte zijn inentingen in principe niet verplicht, maar sommige vaccinaties worden wel aanbevolen. Neem voor het actuele advies contact op met de GGD, TravelClinic of Tropendokter.
De kwaliteit van kraanwater in Egypte is vaak slecht. Drink daarom altijd water uit een fles.
Bevolking
Egypte telt zo'n 95 miljoen bewoners, waarvan 95% rondom het Nijldal woont. De bevolkingsdichtheid is hier, net zoals in de hoofdstad Cairo, erg hoog. Het grootste gedeelte van de Egyptenaren is van Oost-Hamidische afkomst. Daarnaast zijn er ook veel Egyptenaren met een Berberse of Nubische afkomst. Veruit de meerderheid van de bevolking is soennitisch moslim, namelijk 93% van de Egyptenaren. Dit is dan ook de staatsgodsdienst van Egypte. Officieel gezien geldt er vrijheid van godsdienst in Egypte, maar veel bewoners van dit land ervaren dit anders. De fundamentalisten hebben een sterke voorkeur voor de islam en beperken hierdoor de rest van de bevolking in hun vrijheid. Dit heeft als gevolg dat de fundamentalisten meerdere conflicten met de overheid hebben gehad, wat leidt tot onrust in het land. Egyptenaren worden over het algemeen beschouwd als vriendelijke mensen, die veel waarde hechten aan familie en geloof. Ze zijn zeer gastvrij.
De taal
In Egypte is de officiële voertaal Arabisch. Veel Egyptenaren spreken Arabisch met een Egyptisch dialect. In de badplaatsen en toeristische gebieden van Egypte wordt er vaak ook wel Engels of Frans gesproken.
Flora & Fauna
Egypte bestaat grotendeels uit woestijnlandschap. Er is hier dus weinig groen te vinden, maar de grote zandvlakten zorgen ook voor indrukwekkende uitzichten. In de woestijngebieden leven verschillende wilde dieren, zoals cheeta's, jakhalzen, hyena's en verschillende slangen. Langs de Nijl zijn op sommige plekken veel tropische vogels te vinden. In Egypte komen ongeveer 350 verschillende vogelsoorten voor. Opvallende vogels die in Egypte leven zijn lepelaars, flamingo's, blauwe reigers en ooievaars. De mooiste flora en fauna van Egypte bevindt zich onder water in de Rode Zee. Hier vind je kleurrijke koraalformaties en tropische vissen.
Geschiedenis
Egypte staat bekend om de indrukwekkende en unieke geschiedenis. Het mysterieuze Egypte kent tot op de dag van vandaag veel geheimen. De periode tussen 2686 en 2181 voor Christus staat bekend als het Oude Rijk, waarin Egypte een heerschappij van verschillende farao's kende. Piramides, farao's, hiërogliefen en sfinxen domineerden het Oude Rijk en zorgden voor de prachtige geschiedenis waar Egypte tot op de dag van vandaag bekend om staat. Na deze periode werd Egypte vaak onderdrukt en veroverd door bevolkingen van buitenaf. Egypte streed om de macht over het land en dit veroorzaakte veel politieke onrust. Tussen 1570 en 1070 voor Christus was Egypte weer heerser over eigen land en begon aan het Nieuwe Rijk, een periode die ook wel bekend staat als de Gouden Eeuw van Egypte. De Egyptische architectuur ontwikkelde zich verder en de farao's uit deze periode waren machtiger dan ooit tevoren. Ook aan deze periode kwam een einde en Egypte werd weer door diverse bevolkingsgroepen overheerst.
Offerteformulier
Links
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Egypte?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.