Egypte

Luxor, Egypte
Luxor, Egypte

Egypte ligt aan de zuidkant van de Middellandse Zee. Egypte ligt op 2 continenten, Afrika en Azië. In het oosten van Egypte ligt de Sinaï, dat behoort tot het Aziatische continent. De Sinaï is door middel van het Suezkanaal verbonden met de rest van het land. Het Suezkanaal is tevens de scheiding tussen de 2 continenten. Libië, Soedan en Israël zijn de buurlanden van Egypte. In het oosten van Egypte ligt de Rode Zee. Egypte bestaat voor 94% uit woestijn: de Westelijke of Libische Woestijn, de Oostelijke Woestijn en de Sinaï. Het belangrijkste (bewoonde) deel wordt gevormd door de oevers en de delta van de rivier de Nijl. Grote delen van het land behoren tot de Saharawoestijn en zijn dunbevolkt. In het westen liggen een aantal oases. Het Nijldal is met 850 km de langste oase ter wereld.

De geïsoleerde ligging van Egypte, omringd door zeeën en woestijnen, leverde een unieke beschaving op. Een van de oudste ter wereld. Egypte is tevens het land wat 2500 jaar overheerst werd. Perzen, Grieken, Romeinen, Arabieren, Turken en Britten hebben Egypte bestuurd.

In de Arabische wereld is Egypte vooral bekend onder de naam Misr, dit is een verkorting van de officiële naam. De naam Egypte is ontstaan in het oude Griekenland. Deze gingen in de loop der tijd de naam van een belangrijk heiligdom in Memphis, genaamd 'Hwt-ka-Ptah' hanteren voor het gehele gebied. Hwt-ka-Ptah betekent 'Huis van de Geest van Ptah' en werd in het Grieks vertaald in 'Aeguptos', de naam die ze daar nog steeds hanteren.

De beste tijd voor een bezoek aan Egypte is in de winter, de lente en in de herfst. Vooral van november tot eind februari is het weer overal aangenaam. Hou er wel rekening mee dat de Rode Zee en de Golf van Akaba nog erg koud zijn. In het voorjaar kan er een hete woestijnwind (khamsin) waaien. Het fijne woestijnzand dat door deze wind wordt meegevoerd is een ramp voor dragers van contactlenzen. Als je de bezienswaardigheden langs de Nijl in onze zomermaanden is wilt bezoeken, houdt er rekening mee dat het dan erg heet kan worden.

Vlag Egypte
Officiele naam:
Arabische Republiek Egypte
ISO:
EG
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Caïro
Inwoners:
+/- 61000000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Egyptische pond
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
1001451 km²
Beste reistijd:
december - februari
Hoogseizoen:
november - februari

Er zijn al heel wat schatten en antieke voorwerpen uit de Egyptische oudheid opgegraven. Een voorbeeld daarvan is de verzameling van faraonische kunst die terug te vinden is in het Egyptisch Museum in Cairo. Toevallige mazzelkonten, ontdekkingsreizigers of archeologen hebben al heel wat opgravingen gedaan. Op deze manier zijn we veel te weten gekomen over het oude Egypte. Toch ligt, naar schatting, nog bijna driekwart van alle bewijsstukken uit de oudheid diep onder een laag zand.

Buikdansen komt waarschijnlijk voort uit primitieve vruchtbaarheidsdansen. De bewegingen komen grotendeels vanzelf. De dansers kunnen zeer expressief zijn.

De sillah is een soort jaarclub. Meestal wordt deze gevormd op school, de universiteit of op de militaire en politieacademies. De sillah speelt een belangrijke rol in het leven van een Egyptenaar. Leden van een sillah worden geacht elkaar te helpen bij het maken van carrières en het oplossen van problemen. Ook houden zij elkaars hand boven het hoofd. Je mag lid zijn van meerdere sillahs.

Ervaringen

* = verplicht veld

Egypte krijgt gemiddeld een 7,4 uit 10 op basis van 99ervaringen:

7,4 99 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 33 met 99 resultaten

plaats: Hurghada, reisperiode: juni 2017

Het land zelf niet heel veel van gezien. Maar de mensen daar zijn top

 • Algemeen 8
 • Restaurants 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Hurghada, reisperiode: mei 2017

Vriendelijke mensen echter weinig toeristen daarom is het erg stil in de stad. Lokale bevolking wordt wel opdringerig.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 5
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 9
 • Ligging 7
plaats: Nijlcruise, reisperiode: april 2017

Zoveel moois te zien tijdens de Nijlcruise! Leuke gids die alles goed regelde. Prima boot en heerlijk eten. Zeer vriendelijke mensen. Als je zelf iets wilde zien, dan kon dat ook in overleg. Enigste minpunt is de laatste lange dag: in de ochtend nog tempel bekijken en daarna opfrissen op de boot. Dan, met heerlijk lunchpakket, 5 uur terug door de mooie woestijn. Tocht, met 1 stop, duurt 5 uur. Aankomst inHurghadaom 6.30 uur. Dan wachten tot vertrek vliegtuig om 22.30. Aankomst NL om 4.30 uur. Dan ben je wel " doorreist".

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • `
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Egypte

El Gouna strand
El Gouna strand

El Gouna heeft verschillende eilandjes met mooie stranden. Het zand is heel fijn en de zee is helderblauw. Alle stranden vanEl Gounazijn eigendom van verschillende hotels. In het noorden van de badplaats vind je stranden waar je kunt kitesurfen, zoals Buzzha en Mangroovy Beach en een bekend groot strand dat wat zuidelijker ligt is Marina Beach.

Boottocht door El Gouna
Boottocht door El Gouna

Als je in El Gouna bent, is het leuk een boottocht maken over de kanaaltjes van de stad. Op deze manier ontdek je hoe mooi El Gouna en de haven van El Gouna zijn. Er zijn verschillende aanbieders die boottochten verzorgen door El Gouna. Deze vind je in de badplaats zelf.

Taba museum
Taba museum

Taba heeft één museum, genaamd TheTabaMuseum. Dit kleine museum heeft drie hallen, die gevuld zijn met een interessante collectie. De collectie bestaat uit ongeveer zevenhonderd artefacten. In dit museum leer je de geschiedenis van de inwoners van Zuid-Sinaï kennen vanaf de prehistorie. Het museum is dagelijks geopend vanaf 09.00 uur tot 16.00 uur.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Egypte

Video's

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Egyptische keuken is beeinvloed door die van de Grieken, Turken, Engelsen, Fransen en Italianen. Ze zijn in Egypte niet gek op groenten, dit zul je dus ook niet vaak krijgen. En als het het wel krijgt bestaat het uit aardappelen, tomaten en komkommers. Rond het Middellandse Zee en de Rode Zee is veel vis te krijgen. Let goed op de hygiene als je uit eten gaat, dit laat namelijk nog weleens te wensen over.

Mezze - Kleine gerechten
Sjaksjoeka - Egyptische ratatouille met eieren
Kofta - Gehaktballen
Hamam - Duif (delicatesse)
Tahina - Sesampasta
Mahsji - Kool/courgette gevuld met rijst

Shay (thee) wordt in Egypte het meest gedronken maar is echt mierzoet! Dit geldt ook voor de koffie. Kahwa (Turkse koffie) heeft wel verschillende niveaus van zoetheid.

Wanneer je een lekkere verkoeling zoekt onder de Egyptische zon is een asir erg verfrissend. Het is een vruchtensap die je kunt krijgen bij een van de vele sapbars. Er is genoeg keuze wanneer je naar de fruitpiramide op de vrolijke sapbar tuurt. In de meeste gevallen vind je er asir burtukan (sinaasappelsap), farawla (aardbei), asab (suikerriet) of ruman (granaatappel).

Egypte is geen bier- of wijnland, maar als toerist hoef je op de meeste plaatsen niet bang zijn een lekker Stella-biertje mis te lopen. Dit in Egypte gebrouwen bier is te verkrijgen in verschillende sterkten: Local, Premium, Export en van de tap.

Vervoer

De vlucht van Schiphol naar bijv. Hurghada duurt ongeveer 5 uur. Vanuit Amsterdam vertrekken er dagelijks vluchten naar Egypte. In de zomer is het een belangrijke charterbestemming. InLuxor, Hurghada, Caïro en Sharm el-Sheikhvind je internationale luchthavens.

In Egypte is een zeer uitgebreid lijnennet van bussen te vinden voor lange afstanden of een korte trip door de stad. De bus is een stuk comfortabeler dan de trein.

Egypte is het land bij uitstek om per boot te verkennen. Bij veel reizen zit een Nijlcruise inbegrepen. Dit is één van de beste manieren om van Egypte te genieten en is vaak van alle luxe voorzien.

Als je een auto huurt ga dan niet naar Caïro. Het is er druk en er heerst chaos. Maar daarbuiten is het redelijk te doen, vooral met een 4WD in de buurt van bekende toeristenoorden rond de Rode Zee.

Het metronetwerk van Caïro bestaat uit twee operationele lijnen. De metro werd door de Nationale Autoriteit voor Tunnels (NAT) gebouwd en vervoert ongeveer 2 tot 2,5 miljoen passagiers per dag.

Visum

Bij aankomst op de luchthaven in Egypte is een visum verkrijgbaar voor ongeveer 25,- dollar. Je kunt het visum ook al voorafgaande aan de vakantie aanvragen bij de ambassade van Egypte in Nederland voor ongeveer 25,- euro. Het visum is een maand geldig met een uitlooptermijn van twee weken. Wil je langer blijven dan kun je een verlenging aanvragen. Wanneer je aankomt in Sharm El-Sheikh en in het oostelijke deel van de Sinaï blijft, kun je een Sinaï-visum krijgen, dat goedkoper is maar maximaal 2 weken geldig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Egypte is iets lager dan in Nederland.

De munteenheid is de Egyptische Pond.

Veiligheid

Egypte is voor toeristen in principe een veilig land om te reizen. De mate van criminaliteit en agressie is ongeveer hetzelfde als in westerse landen. Helaas is Egypte door terroristische dreigingen en aanslagen als vakantieland in een negatief daglicht komen te staan. Toch kan er in Egypte - met uitzondering van bepaalde risico gebieden - met inachtneming van de lokale gebruiken en de aanwijzingen van de politie, veilig worden gereisd.

Medische informatie

Egypte heeft een aantal zeer bekwame artsen, die ook goed Engels spreken. Geneesmiddelen zijn makkelijk en goedkoop te verkrijgen, vaak zonder recept.

In Hurghada vind je 3 ziekenhuizen: de privé-kliniek Safa, deze ligt vlakbij het Upper Egypt Co busstation; een nieuwe privé-kliniek, het Al Salam ziekenhuis en er is nog een staatsziekenhuis.

Voor de reis naar Egypte zijn inentingen in principe niet verplicht, maar sommige vaccinaties worden wel aanbevolen. Neem voor het actuele advies contact op met de GGD, TravelClinic of Tropendokter.

De kwaliteit van kraanwater in Egypte is vaak slecht. Drink daarom altijd water uit een fles.

Bevolking

De bevolking kan in 3 groepen onderverdeeld worden; de Egyptenaren, de Nubiërs en de Bedoeïenen. De Bedoeïenen zijn woestijnnomaden. Ze leven in tenten en trekken met hun kamelen van oase naar oase. De in het zuiden levende Nubiërs hebben een donkere huidskleur en zijn het meest Afrikaans.

Voor de Egyptische moslims moet de hadji naar Mekka natuurlijk minstens eenmaal in het leven gemaakt zijn. Op de voorkant van een Egyptisch huis, die soms letterlijk de schildering van een deel van de levensgeschiedenis van de bewoners uitbeeld, zie je vaak het zwarte blok van de Kaba te Mekka. De pelgimstocht is dan reeds gemaakt.

Kerk en staat zijn in Egypte gescheiden, maar de invloed van de islam op het dagelijks leven is overal duidelijk merkbaar. Enkele malen per dag klinkt vanaf de vele minaretten de oproep voor het gebed. In de grote steden wordt het geloof in de regel iets losser beleden dan op het platteland. Als je een moskee bezoekt, moet je voor het binnentreden je schoenen uitdoen, en kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen. Voor de vrouw is het soms verplicht een hoofddoekje te dragen.

Mazzelkonten, ontdekkingsreizigers of archeologen hebben al heel wat opgravingen gedaan. Op deze manier zijn we veel te weten gekomen over het oude Egypte. Toch ligt, naar schatting, nog bijna driekwart van alle bewijsstukken uit de oudheid diep onder een laag zand.

Buikdansen komt waarschijnlijk voort uit primitieve vruchtbaarheidsdansen. De bewegingen komen grotendeels vanzelf. De dansers kunnen zeer expressief zijn.

De sillah is een soort jaarclub. Meestal wordt deze gevormd op school, de universiteit of op de militaire en politieacademies. De sillah speelt een belangrijke rol in het leven van een Egyptenaar. Leden van een sillah worden geacht elkaar te helpen bij het maken van carrières en het oplossen van problemen. Ook houden zij elkaars hand boven het hoofd. Je mag lid zijn van meerdere sillahs.

De taal

Arabisch is de overheersende, officiële taal van Egypte. Het Egyptische Arabisch wordt door velen zelfs gezien als de standaard voor de Arabische wereld, waarin meer dan een tiental ‘dialecten’ voorkomen. Het personeel in grote hotels spreekt meestal een woordje Engels, Frans en in toenemende mate ook Duits; langs de Middellandse-Zeekust beheersen velen ook enkele woordjes Italiaans of Grieks.

Flora & Fauna

Voor de mooiste flora en fauna in Egypte moet onder water zijn. In de Rode Zee vind je een paradijs aan tropische vissen en kleurrijke koraalformaties. In de woestijnen is weinig groen, maar de oneindige zandmassa’s vormen al een indrukwekkend landschap op zich.

Het grote respect dat de oude Egyptenaren voor dieren hadden is vandaag de dag ver te zoeken. Het zijn vooral de kamelen die het straatbeeld bepalen of die je rondleiden door de onherbergzame woestijnvlaktes. Langs de Nijl is het op sommige plaatsen een paradijs aan tropische vogels.

De oude Egyptenaren hadden veel respect voor dieren. Ze waren onder de indruk van hun kracht, sterke reuk, gezichtsvermogen en karakter. Ze zagen bepaalde eigenschappen van dieren als iets bovennatuurlijks en dit leidde in Egypte tot een goddelijke verering van verschillende diersoorten, zoals de krokodil, leeuw, jakhals of de koe.

Geschiedenis

Weinig landen kennen zo’n indrukwekkend en invloedrijk verleden als het mysterieuze Egypte. De geschiedenis van Egypte is bijna even lang als die van de mensheid zelf. Ongeveer 20.000 jaar geleden veranderde Egypte langzaam in een grote droge vlakte. Mensen leefden altijd verspreid en waren afhankelijk van de bossen en wouden. Toen deze verdwenen moesten de mensen een eenheid vormen en het vruchtbare gebied langs de Nijl opzoeken.

Het Oude Egypte, ook wel faraonisch Egypte genoemd, was een beschaving die ontstond als verenigde staat rond 3000 v.Chr. en tot 332 v.Chr. bestond. Toen Alexander de Grote het Perzische Rijk binnen gevallen was, veroverde hij in 332 v. Chr. Egypte en liet zich tot farao van Egypte uitroepen. Hij stichtte o.a. een nieuwe stad aan de rand van Egypte, Alexandrië. Deze stad is naar hem genoemd. Na de dood van Alexander de Grote, riep zijn vroegere lijfwacht Ptolemaeus I zich uit tot farao van Egypte.

Alexandria et Aegyptus was de naam die Egypte kreeg toen ze in 30 v.Chr. werd ingelijfd door Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus). Dit gebied zou uitgroeien tot het privé-domein van Augustus en zijn opvolgers.

Nog tijdens het leven van de profeet Mohammed (571 - 632) weet hij een deel van het Arabisch Schiereiland te verenigen. Zijn opvolgers, de khaliefen, zetten de veroveringen voort en het is Kalief Omar die Egypte verovert in 639-642.

Ottomaanse Egypte is de naam die aan Egypte wordt gegeven in de tijd dat het onder het Ottomaanse Rijk viel. Die periode duurde van 1517 tot de Eerste Wereldoorlog.

Nederlandse Ambassade in Cairo
Nieuws over Egypte
Reisadvies Egypte
Video: De bouw van een Egyptische piramide