Egypte

Luxor, Egypte
Luxor, Egypte

Egypte ligt in het noordoosten van Afrika aan de Middellandse zee. Het land staat vooral bekend om het bijzondere, unieke verleden waar farao's, piramides en sfinxen een belangrijke rol hebben gespeeld. De historische beschaving is beperkt gebleven tot in dit land door de geïsoleerde ligging van Egypte. Het land wordt omringd door woestijnen en zeeën, waardoor de Egyptische beschaving vroeger niet de kans heeft gehad om zich verder uit te breiden. Het land bestaat namelijk voor maar liefst 94% uit woestijnlandschap.

Egypte grenst aan de landen Libië, Soedan en Israël. Het land ligt in twee continenten, namelijk zowel in Afrika als in Azië. In het oosten van Egypte ligt de Sinaï, dit gedeelte behoort tot Azië. Door middel van het Suezkanaal wordt Sinaï verbonden met de rest van Egypte. Dit kanaal is tevens de scheiding tussen de continenten Afrika en Azië. De belangrijkste en grootste rivier van Egypte is de Nijl.

De beste tijd om Egypte te bezoeken is in de winter, de lente en in de herfst. Vooral van november tot eind februari is het weer overal aangenaam. Hou er wel rekening mee dat de Rode Zee en de Golf van Akaba nog erg koud zijn. In het voorjaar kan er een hete woestijnwind, de zogenaamde khamsin, waaien. Het fijne woestijnzand dat door deze wind wordt meegevoerd is een ramp voor dragers van contactlenzen. De zomermaanden in Egypte zijn erg heet, de temperatuur kan dan tot wel boven de 40 graden stijgen.

Egypte kent een zomer- en een wintertijd. In de Egyptische zomertijd is het één uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is er geen tijdsverschil tussen Egypte en Nederland.

Heb je weinig kennis van Egypte? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Egypte
Officiele naam:
Arabische Republiek Egypte
ISO:
EG
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Ca´ro
Inwoners:
+/- 61000000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Egyptische pond
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
1001451 km▓
Beste reistijd:
december - februari
Hoogseizoen:
november - februari

Bijna drie vierde deel van alle bewijsstukken uit de Egyptische oudheid is nog niet opgegraven. Toch hebben we al veel kennis over het Oude Egypte door opgravingen van ontdekkingsreizigers en archeologen. Een deel van deze verzameling is te vinden in het Egyptische museum in Ca´ro. Deze verzameling van Faraonische kunst bestaat veelal uit schatten en antieke voorwerpen.

Buikdansen komt waarschijnlijk voort uit primitieve vruchtbaarheidsdansen. De bewegingen komen grotendeels vanzelf. De dansers kunnen zeer expressief zijn.

De sillah is een soort jaarclub. Meestal wordt deze gevormd op school, de universiteit of op de militaire en politieacademies. De sillah speelt een belangrijke rol in het leven van een Egyptenaar. Leden van een sillah worden geacht elkaar te helpen bij het maken van carriŔres en het oplossen van problemen. Ook houden zij elkaars hand boven het hoofd. Je mag lid zijn van meerdere sillahs.

Ervaringen

Heb je ooit Egypte bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Egypte krijgt gemiddeld een 7,6 uit 10 op basis van 145 ervaringen:

7,6 145 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 49 met 145 resultaten

plaats: Hurghada, reisperiode: maart 2020

Jammer dat de terugreis een fiasco was

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Hurghada, reisperiode: maart 2020

Wanneer de bevolking de rotzooi en de troep ( lees: etensware-dode honden en het plastic) eens opruimde ipv met 10 pers.onder n afdakje te hangen kletsen,en toeristen roepen om bij ze op het strandje te komen zitten (tegen betaling )

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 6
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
plaats: Hurghada, reisperiode: februari 2020

Hurghada is één grote bouwplaats. Over 30 jaar nog eens proberen

 • Algemeen 3
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 2
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 3
 • Inwoners 3
 • Ligging 3
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Egypte

El Gouna strand (El Gouna)

El Gouna strand
El Gouna strand
Kaart met locatie El Gouna strand

El Gouna heeft verschillende eilandjes met mooie stranden. Het zand is heel fijn en de zee is helderblauw. Alle stranden van El Gouna zijn eigendom van verschillende hotels. In het noorden van de badplaats vind je stranden waar je kunt kitesurfen, zoals Buzzha en Mangroovy Beach en een bekend groot strand dat wat zuidelijker ligt is Marina Beach.

Boottocht door El Gouna (El Gouna)

Boottocht door El Gouna
Boottocht door El Gouna
Kaart met locatie Boottocht door El Gouna

Als je in El Gouna bent, is het leuk een boottocht maken over de kanaaltjes van de stad. Op deze manier ontdek je hoe mooi El Gouna en de haven van El Gouna zijn. Er zijn verschillende aanbieders die boottochten verzorgen door El Gouna. Deze vind je in de badplaats zelf.

Taba museum (Taba)

Taba museum
Taba museum
Kaart met locatie Taba museum

Taba heeft één museum, genaamd The Taba Museum. Dit kleine museum heeft drie hallen, die gevuld zijn met een interessante collectie. De collectie bestaat uit ongeveer zevenhonderd artefacten. In dit museum leer je de geschiedenis van de inwoners van Zuid-Sinaï kennen vanaf de prehistorie. Het museum is dagelijks geopend vanaf 09.00 uur tot 16.00 uur.

Meer bezienswaardigheden

Video's

Accommodaties

Artikelen

Eten en drinken

De Egyptische keuken bestaat voor een groot gedeelte uit vegetarische gerechten. De gerechten uit dit land zijn een samenstelling uit onder andere de Turkse, Perzische, Franse, Italiaanse, Engelse en Griekse keuken. Naast deze samenstelling van verschillende keukens heeft Egypte ook enkele typische Egyptische gerechten. Rijst en groenten vormen de basisingrediënten voor de meeste gerechten. Vlees wordt niet vaak gegeten, maar als het wordt gegeten is dit vaak gegrild. Een typisch gerecht uit Egypte is fekish. Dit is een soort gepekelde vis die rauw wordt gegeten. De meeste buitenlanders vinden dit gerecht niet erg smakelijk omdat de vis een erg sterke geur heeft, maar het zeker een van de typische gerechten die je een keer moet hebben geproefd. Daarnaast worden in Egypte vaak kleine hapjes, de zogenaamde mezze, geserveerd. Vaak bestaat dit uit pitabrood met diverse dips, zoals humus en baba ghannug (puree van aubergine) en ful en taameya. Koesjari is een warm lunchgerecht dat bestaat uit rijst, macaroni, linzen, ui en kikkererwten.

Veel gedronken dranken in Egypte zijn mierzoete thee (shai) en koffie. Asri is een verkoelende vruchtensap dat bij veel sapbars in Egypte verkrijgbaar is. Het kraanwater is in Egypte niet drinkbaar. Het wordt zelfs sterk aangeraden om tijdens het tandenpoetsen ook geen gebruik te maken van het water uit de kraan. Zorg daarom altijd dat je voldoende mineraalwater op voorraad hebt.

Vervoer

De vlucht van Schiphol naar bijv. Hurghada duurt ongeveer 5 uur. Vanuit Amsterdam vertrekken er dagelijks vluchten naar Egypte. In de zomer is het een belangrijke charterbestemming. In Luxor, Hurghada, Caïro en Sharm el-Sheikh vind je internationale luchthavens.

In Egypte kun je gebruikmaken van verschillende soorten openbaar vervoer, maar de makkelijkste manier om jezelf te verplaatsen is met een huurauto. Alle steden, populaire badplaatsen en luchthavens beschikken over internationale autoverhuurbedrijven. De Egyptische hoofdwegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar secundaire wegen kunnen vaak verouderd zijn. Egyptenaren staan bekend om hun gevaarlijke rijstijl, dus wees altijd voorzichtig en vermijd rijden in het donker.

Wat betreft openbaar vervoer heeft Egypte een uitgebreid busnetwerk, waarmee bijna alle steden en dorpen in Egypte te bereiken zijn. Reizen per bus is zeer goedkoop in Egypte. De kwaliteit van de bus kan sterk verschillen per busorganisatie. Het is ook mogelijk om per trein te reizen, maar de meeste trajecten worden niet aangeraden. Er bestaan ook binnenlandse vluchten tussen bijvoorbeeld Caïro en Luxor.

Om jezelf door de stad te verplaatsen op plekken waar geen openbaar vervoer is, kun je gebruikmaken van een taxi. Egypte kent verschillende soorten taxi's. Zo bestaan er groepstaxi's of minibusjes, die overal kunnen worden aangehouden en waar je ook overal kunt uitstappen. Als je met een taxi reist, is het erg belangrijk om van te voren een prijs af te spreken met de chauffeur. Zo voorkom discussies en zorg ervoor dat je niet teveel betaalt.

Visum

Voor Egypte is een visum vereist. Toeristen die minder dan 30 dagen in het land willen verblijven moeten het visum vooraf in Nederland aan te vragen. Een vereiste hiervoor is een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na aankomst in Egypte.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Egypte iets lager dan in Nederland. In Egypte wordt betaald met de Egyptisch pond. Eén Egyptische pond bestaat uit 100 piaster. 100 Egyptische pond is ongeveer gelijk aan 5 euro.

Veiligheid

De afgelopen jaren is Egypte vrij vaak in het nieuws geweest door de onrust in het land. Het huidige reisadvies voor dit land is dat er veiligheidsrisico's gelden. In het hele land is er een verhoogde kans op gewelddadige acties en politieke onrust. Vooral Noord-Sinaï, Alexandrie, Nijldelta en het grensgebied met Libië worden als onveilige gebieden beschouwd op dit moment. Ook voor de toeristische gebieden en de vliegvelden van Egypte gelden veiligheidsrisico's. Hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De criminaliteit is de afgelopen jaren ook flink toegenomen in Egypte. Let daarom altijd goed op je bezittingen en vermijd discussies met verkopers en taxichauffeurs.

Medische informatie

Voor Egypte zijn geen verplichte inentingen nodig. Wel worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en Bilharzia sterk aangeraden. Bilharzia kan voorkomen worden door niet in stilstaand water te zwemmen. In sommige gebieden van Egypte wordt malariabescherming ook aanbevolen. Het meest voorkomende probleem in Egypte is diarree. Zorg daarom dat je geen water uit de kraan drinkt in Egypte, geen rauwe groenten eet en neem altijd voldoende diarreeremmers mee.

Voor de reis naar Egypte zijn inentingen in principe niet verplicht, maar sommige vaccinaties worden wel aanbevolen. Neem voor het actuele advies contact op met de GGD, TravelClinic of Tropendokter.

De kwaliteit van kraanwater in Egypte is vaak slecht. Drink daarom altijd water uit een fles.

Bevolking

Egypte telt zo'n 95 miljoen bewoners, waarvan 95% rondom het Nijldal woont. De bevolkingsdichtheid is hier, net zoals in de hoofdstad Cairo, erg hoog. Het grootste gedeelte van de Egyptenaren is van Oost-Hamidische afkomst. Daarnaast zijn er ook veel Egyptenaren met een Berberse of Nubische afkomst. Veruit de meerderheid van de bevolking is soennitisch moslim, namelijk 93% van de Egyptenaren. Dit is dan ook de staatsgodsdienst van Egypte. Officieel gezien geldt er vrijheid van godsdienst in Egypte, maar veel bewoners van dit land ervaren dit anders. De fundamentalisten hebben een sterke voorkeur voor de islam en beperken hierdoor de rest van de bevolking in hun vrijheid. Dit heeft als gevolg dat de fundamentalisten meerdere conflicten met de overheid hebben gehad, wat leidt tot onrust in het land. Egyptenaren worden over het algemeen beschouwd als vriendelijke mensen, die veel waarde hechten aan familie en geloof. Ze zijn zeer gastvrij.

De taal

In Egypte is de officiële voertaal Arabisch. Veel Egyptenaren spreken Arabisch met een Egyptisch dialect. In de badplaatsen en toeristische gebieden van Egypte wordt er vaak ook wel Engels of Frans gesproken.

Flora & Fauna

Egypte bestaat grotendeels uit woestijnlandschap. Er is hier dus weinig groen te vinden, maar de grote zandvlakten zorgen ook voor indrukwekkende uitzichten. In de woestijngebieden leven verschillende wilde dieren, zoals cheeta's, jakhalzen, hyena's en verschillende slangen. Langs de Nijl zijn op sommige plekken veel tropische vogels te vinden. In Egypte komen ongeveer 350 verschillende vogelsoorten voor. Opvallende vogels die in Egypte leven zijn lepelaars, flamingo's, blauwe reigers en ooievaars. De mooiste flora en fauna van Egypte bevindt zich onder water in de Rode Zee. Hier vind je kleurrijke koraalformaties en tropische vissen. 

Geschiedenis

Egypte staat bekend om de indrukwekkende en unieke geschiedenis. Het mysterieuze Egypte kent tot op de dag van vandaag veel geheimen. De periode tussen 2686 en 2181 voor Christus staat bekend als het Oude Rijk, waarin Egypte een heerschappij van verschillende farao's kende. Piramides, farao's, hiërogliefen en sfinxen domineerden het Oude Rijk en zorgden voor de prachtige geschiedenis waar Egypte tot op de dag van vandaag bekend om staat. Na deze periode werd Egypte vaak onderdrukt en veroverd door bevolkingen van buitenaf. Egypte streed om de macht over het land en dit veroorzaakte veel politieke onrust. Tussen 1570 en 1070 voor Christus was Egypte weer heerser over eigen land en begon aan het Nieuwe Rijk, een periode die ook wel bekend staat als de Gouden Eeuw van Egypte. De Egyptische architectuur ontwikkelde zich verder en de farao's uit deze periode waren machtiger dan ooit tevoren. Ook aan deze periode kwam een einde en Egypte werd weer door diverse bevolkingsgroepen overheerst.

Heeft u interesse in een reis naar Egypte? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Nederlandse Ambassade in Cairo
Nieuws over Egypte
Reisadvies Egypte
Video: De bouw van een Egyptische piramide

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Egypte?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Egypte. Lees meer over het reisadvies in Egypte

Wat zijn de beste hotels van Egypte?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Egypte:
 • Marriot Mena House***** (9.4 in 44)
 • TUI MAGIC LIFE Club Sharm el Sheikh***** (9.2 in 54)
 • Hotel Sol y Mar Makadi Sun**** (9.0 in 15)
 • Club Calimera Akassia S.R***** (9.0 in 604)
 • Hotel Nubian Island**** (9.0 in 42)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Egypte i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen