Bezienswaardigheden Frankrijk

Frankrijk is een populaire bestemming voor Nederlanders en Belgen. Het is redelijk dicht bij huis en het land heeft prachtige natuurgebieden en steden. Een voorbeeld van een stad met prachtige bezienswaardigheden is natuurlijk Parijs. Hier vind je onder andere het paleis van Versailles, maar ook Disneyland Parijs. Een indrukwekkende bezienswaardigheid in Frankrijk zijn tevens de landingsstranden van Normandië die een grote rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. En wat dacht je van het veelzijdige eiland Corsica? Ook hier vind je prachtige natuur en leuke strandjes. Je vakantie in Frankrijk is niet compleet zonder de mooiste bezienswaardigheden van de omgeving bezocht te hebben. De beste bezienswaardigheden van Frankrijk vind je hier.

Het Louvre
Het Louvre

Pic du Midi de Bigorre

Pic du Midi de Bigorre
Pic du Midi de Bigorre
Kaart met locatie Pic du Midi de Bigorre

Wil je iets bijzonders zien dan moet je eens naar de Pic du Midi de Bigorre gaan. Deze bergtop is een van de meest beroemde van de Pyreneeën. Hij is dan ook beschermd. Op de bergtop vind je een belangrijk astronomisch centrum. Sinds de komst van een lift er naartoe kun je het gemakkelijk bereiken. Bij het astronomisch centrum vind je een museum die de ontdekkingen van de wetenschappers belicht. Ook is er een restaurant met een subliem uitzicht. Ga je voor de ultieme ervaring, dan kun je een nacht blijven slapen op de top, in een van de kamers die ook wel eens gebruikt worden door de wetenschappers zelf. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op de Pyreneeën en 's avonds kun je zelfs meekijken door de telescoop.

Monaco

Monaco
Monaco
Kaart met locatie Monaco

Bijzonder aan Monaco is dat het een Prinsdom is, dat wil zeggen dat het een eigen land is gelegen in Frankrijk. Monaco maakt geen deel uit van Europa, zo kan zij onder andere bekend blijven als populaire badplaats waar veel rijke mensen wonen. Naast de toeristen die afkomen op het mooie weer, zijn de casino's ook echten toeristen trekkers. Ook vindt er ieder jaar de Formule 1-autorace Grand Prix plaats.

Nice

Nice
Nice
Kaart met locatie Nice

Nice heeft een gezellige boulevard, hier kun je een kijkje nemen in een van de winkeltjes en je kunt proeven van de Franse keuken in een van de restaurantjes. Wat zeker ook een aanrader is, is om de kathedraal Sainte Reparate te bezoeken. Deze kathedraal is zowel van binnen als van buiten gebouwd in de stijl van de Barok. Bij deze stijl zie je onder andere veel gedetailleerde beelden over goden.

Nationaal Park Mercantour

Nationaal Park Mercantour
Nationaal Park Mercantour
Kaart met locatie Nationaal Park Mercantour

Het Nationaal Park Mercantour ligt tegen de grens met Italië. Het park is opgericht in 1979 en is 685 km² groot. Het park beslaat 7 groten dalen en wordt omgeven door 28 dorpjes. In het park leven veel verschillende diersoorten zoals adelaar, buizerds, steenbokken en moeflons. Erg bijzonder is dat er in het park ook wolven leven.

Markt in Frankrijk

Markt in Frankrijk
Markt in Frankrijk

Overal in Frankrijk vind je markten, iedere stad en dorp heeft zijn eigen markten. Vaak zijn de markten alleen s'ochtends (tot 12.00 uur) geopend.

De Marché aux Puces de St-Ouen is een vlooienmarkt in Parijs. Deze markt is opgedeeld in 13 kleinere markten en er staan ruim 2.000 kramen. Rond de kerstperiode is deze markt een aanrader. De markt is 7 dagen in de week, maar vooral in het weekend is het drukbezocht.

In Amiens is twee keer per jaar de grootste brocante markt van Noord-Frankrijk. Je vindt er dan maar liefst 50 straten vol met mensen die hun spullen willen verkopen.

Paleis van Versailles

Paleis van Versailles
Paleis van Versailles
Kaart met locatie Paleis van Versailles

Het Paleis van Versailles is een prachtige bezienswaardigheid. Het paleis diende eerst als jachtslot later werd het een residentie. In 1919 werd hier het Verdrag van Versailles getekend en dit maakte een einde aan Eerste Wereldoorlog. Je kunt o.a. de koninklijke vertrekken en de kapel bewonderen. Verder zijn de tuinen die bij het paleis horen zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. Sinds 1792 is er ook een nationaal museum gevestigd.

Winkelen in Frankrijk

Winkelen in Frankrijk
Winkelen in Frankrijk

De winkels zijn in Frankrijk doorgaans geopend van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 19.00 uur, vaak wordt er nog één middag in de week gesloten, maar daar staat tegenover dat veel winkels op zondagochtend open zijn. Bij de grotere steden vind je in de buitenwijken supermarchés en hypermarchés. Die sluiten tussen de middag niet en zijn open van 9.00 tot 19.00 uur (soms zelfs tot 21.30 uur).

Tour de France

Tour de France
Tour de France

De Tour de France is een meerdaagse wielerwedstrijd en wordt ook wel de Ronde van Frankrijk genoemd. De Ronde werd voor het eerst gereden in 1903. Elke zomer houdt deze tour de Fransen en vele andere Europeanen drie weken in de greep.

De renner met de meeste eindoverwinningen is de Amerikaan Lance Armstrong, hij won de ronde 7x achtereen (1999-2005), gevolgd door de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain, die elk 5x de Tour wonnen.

Guédelon

Guédelon
Guédelon
Kaart met locatie Guédelon

In de Bourgogne wordt op de Middeleeuwse bouwplaats Guédelon een fort gebouwd met de technieken en materialen uit de 13e eeuw. Op een plek midden in de natuur waar alle grondstoffen aanwezig zijn wordt dagelijks aan de burcht gewerkt onder het toezicht van duizenden bezoekers. Tijdens een bezoek aan Guédelon maak je een reis door de tijd en wordt er op een ludieke manier verteld over de geschiedenis, architectuur, meetkunde en andere wetenschappen en wordt dit uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden. Omdat de bouw steeds verder vordert krijg je bij elk bezoek weer iets anders te zien.

Louvre (Parijs)

Louvre
Louvre
Kaart met locatie Louvre

Het Louvre is een groot museum in de Franse hoofdstad Parijs. Het bestaat uit drie vleugels, de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci wordt vaak beschouwd als het beroemdste stuk uit de collectie van het Louvre. In het Louvre werd in 2006 de film 'The Da Vinci Code' opgenomen. De meeste bezoekers die in het museum komen volgen de route die langs de ruimtes gaat waar de film is opgenomen.

Disneyland Resort Parijs (Parijs)

Disneyland Resort Parijs
Disneyland Resort Parijs
Kaart met locatie Disneyland Resort Parijs

Disneyland Resort Parijs bezit het grootste themapark- en recreatiecomplex van Europa. Disneyland Resort Parijs vervult vele kinderwensen met bekende figuren van Disney. Het bestaat uit twee parken: Themapark Disneyland en Walt Disney Studios Park.

Jardin de Tuileries (Parijs)

Jardin de Tuileries
Jardin de Tuileries
Kaart met locatie Jardin de Tuileries

Jardin de Tuileries behoorde ooit tot het Paleis de Tuileries. De tuinen zijn aangelegd in de 17e eeuw door Andre Le Notre, de hoftuinman van Lodewijk XIV. In de tuinen liggen ook twee koninklijke kaatsbanen uit 1851. Dankzij de centrale ligging vlakbij het Louvre en Place de la Concorde is het een van de meest bezochte parken in Parijs.

Place de la Concorde (Parijs)

Place de la Concorde
Place de la Concorde
Kaart met locatie Place de la Concorde

Een bezoek aan Place de la Concorde mag zeker niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan Parijs. Waarschijnlijk kent men het plein beter als Place de la Revolution. Dit plein heeft een zeer bloederige geschiedenis. Tijdens de revolutie werden op dit plein 1119 executies uitgevoerd in 2,5 jaar. Ook een aantal belangrijke historische figuren zijn hier ter dood gebracht zoals koning Lodewijk XVI, Robespierre en Danton. Tegenwoordig staat er een 23 m hoge obelisk op het plein.

De Eiffeltoren (Parijs)

De Eiffeltoren
De Eiffeltoren
Kaart met locatie De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is natuurlijk iets dat je niet mag missen als je in Parijs bent. De locatie van de Eiffeltoren is aan de linker kant van de Seine in het 7e arrondissement. In de toren zelf kun je op het eerste platform een expositie met schilderijen, foto’s en informatie bekijken die in het teken staat van de Eiffeltoren. Verder kun je met de lift helemaal naar het hoogste punt van de Eiffeltoren. Op de top van de Eiffeltoren kun je dan op informatiepunten lezen welke gebouwen je allemaal vanaf daar kunt zien. Ook in de avond is een bezoek aan de Eiffeltoren schitterend. Vanaf negen uur tot twaalf uur ’s avonds gaan namelijk ieder uur de lampjes op de toren knipperen.

Arc de Triomphe (Parijs)

Arc de Triomphe
Arc de Triomphe
Kaart met locatie Arc de Triomphe

Arc de Triomphe is een triomfboog in het 8e arrondissement van Parijs op het drukke verkeersplein Charles de Gaulle. De bouw van de Arc de Triomphe was in 1806 begonnen als aandenken aan een overwinning van Napoleon bij Austerlitz. In 1836 was de bouw volledig voltooid. De triomfboog is geïnspireerd op de Romeinse triomfbogen. Verder zijn op de Arc de Triomphe 4 beelden te zien van enkele gebeurtenissen uit de geschiedenis van Frankrijk en aan de binnenkant van de boog kun je de namen van 558 generaals zien. Daarnaast bevindt zich onder de Arc de Triomphe het ‘Graf van de Onbekende Soldaat’ en een brandend vuur. Beide zijn er ter nagedachtenis aan alle onbekende gesneuvelde soldaten van de twee wereldoorlogen.

Basilique du Sacré-Coeur (Parijs)

Basilique du Sacré-Coeur
Basilique du Sacré-Coeur
Kaart met locatie Basilique du Sacré-Coeur

De basiliek Basilique du Sacré-Coeur ligt in het 18e arrondissement in Parijs op de Montmartre heuvel. De bekendheid van de basiliek komt door de felwitte kleur en doordat het zo prominent op een heuvel ligt. Als je een bezoek aan de Basilique du Sacré Coeur wilt brengen kan dit via de kabelbaan ‘Funiculaire de Montmartre’ of je kunt de 222 treden van de basiliek beklimmen. Eenmaal bij de Basilique du Sacré-Coeur aangekomen heb je een schitterend uitzicht over delen van Parijs.

Russische kerk (Nice)

Russische kerk
Russische kerk
Kaart met locatie Russische kerk

Een van de oudste Russisch-orthodoxe kerken in West-Europa is de Russische kerk in Nice. Ook is het buiten Rusland het grootste bouwwerk dat Russisch-orthodox is. In 1859 werd de Russische kerk gebouwd. Eigendom van de kerk is de Kathedraal van de Heilige Nikolaas. Deze kathedraal werd in 1903 gebouwd in de het gedeelte Tzarévitch van Nice. Hier was namelijk Nikolaas, de Russische kroonprins, in 1865 overleden. Het ontwerp van de Russische kerk is een Grieks kruis. Daarnaast is er inspiratie opgedaan bij de Basiliuskathedraal die in Moskou staat. Van deze kathedraal zijn namelijk de vier kleine en centrale bolvormige torens overgenomen.

Nice Observatorium (Nice)

Nice Observatorium
Nice Observatorium
Kaart met locatie Nice Observatorium

Op de top van de Mont Gros staat de sterrenwacht ‘Nice Observatorium’. De oprichter was Raphaël Bischofssheim, een bankier die het observatorium in 1879 liet ontwerpen door Gustave Eiffel. De telescoop is 77 cm lang en is daarmee de grootste telescoop in een zelfstandig opgerichte sterrenwacht. Het observatorium wordt sinds 1988 niet meer gebruikt als wetenschappelijk instituut. In 1994 is het observatorium uitgeroepen als historisch monument. Verder wordt het Nice Observatorium nu ook wel ‘Observatorium van Côte d’Azur’ genoemd.

Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain (Nice)

Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain
Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain
Kaart met locatie Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain

De naam van het museum ‘Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain’ is zo lang dat vaak de afkorting van de naam ‘MAMAC’ wordt gebruikt. In het museum kun je de hedendaagse en moderne kunst zien. De opening van het museum was in 1990. MAMAC heeft een vaste collectie, maar ook tijdelijke tentoonstellingen. De kunstwerken bestaan uit sculpturen en schilderijen gemaakt door bekende kunstenaars die uit Nice komen en aangesloten zijn bij de ‘École de Nice’. Enkele kunstenaars die hieronder vallen zijn Yves Klein, Ben Vautier en César Baldaccini. Daarnaast is de abstracte kunst en popart afkomstig uit Amerika ook tentoongesteld in het museum. Je ziet van deze kunststromingen werken van kunstenaars als Kenneth Noland, Frank Stella, Andy Warhol en Robert Rauschenberg.

Porte du Peyrou (Montpellier)

Porte du Peyrou
Porte du Peyrou
Kaart met locatie Porte du Peyrou

Porte du Peyrou is een schitterende triomfboog die staat in het park ‘Peyrou’ in Montpellier. De ontwerper François Dorbay heeft inspiratie opgedaan bij de triomfboog ‘Porte Saint-Denis’ die staat in Parijs. In 1963 was de bouw van Port du Peyrou helemaal klaar. Op de triomfboog met een Dorische zuil kun je reliëfs zien van belangrijke gebeurtenissen van koning Louis XIV. Zoals Louis die gekroond wordt door Hercules als overwinnaar.

Montpellier Cathedral (Montpellier)

Montpellier Cathedral
Montpellier Cathedral
Kaart met locatie Montpellier Cathedral

Montpellier Cathedral Saint-Pierre is een rooms-katholieke kathedraal. Bovendien is het een nationaal monument in Frankrijk. De kerk hoorde eerst bij het koninkrijk van Saint-Benoît in 1364, later in 1536 werd het een kathedraal. In de 17e eeuw was de kathedraal opnieuw gebouwd. De kathedraal had namelijk erge schade opgelopen tijdens de religie-oorlogen tussen de protestanten en de katholieken in de 16e eeuw. De bouw van de kathedraal is in Gotische stijl.

Musée Fabre (Montpellier)

Musée Fabre
Musée Fabre
Kaart met locatie Musée Fabre

Musée Fabre is in het zuiden van Frankrijk een van de grootste musea. Daarnaast is het het belangrijkste kunstmuseum dat gelegen is in Montpellier. De oprichter van Musée Fabre is baron François-Xavier Fabre. Hij was naast baron ook zelf kunstenaar en kunstverzamelaar. Het museum is opgericht in het jaar 1825. In 2002 kreeg het de status ‘museum van Frankrijk’. Daarna onderging het in 2003 een grote renovatie die vier jaar lang duurde tot en met 2007. De collectie in het museum bestaat uit keramiek uit Griekenland en andere Europese landen. Verder zijn er veel schilderijen te zien die gemaakt zijn in de 17e tot en met de 19e eeuw, waaronder veel schilderijen van de ‘Luminophiles’ beweging.

Musée de la Cour d’Or (Metz)

Musée de la Cour d’Or
Musée de la Cour d’Or
Kaart met locatie Musée de la Cour d’Or

Musée de la Cour d’Or is een museum gelegen in het centrum van Metz. Het museum heeft drie locaties: de voormalige abdij ‘Petits Carmes’, de kerk ‘Trinitaires’ en de zolder van ‘Chèvremont’. In het museum worden Gallo-Romeinse, middeleeuwse en ‘Beaux-Arts’ collecties tentoongesteld. De Gallo-Romeinse collectie weerspiegelt het verleden van de stad Metz. Je kunt in deze collectie sieraden, overblijfselen van beeldhouwwerken en meer van het dagelijkse leven in die tijd zien. Bij de middeleeuwse collectie zijn er wapens, religieuze beeldhouwwerken, beschilderde houten plafonds en voorwerpen van het dagelijkse middeleeuwse leven gezien. Verder zijn in de Beaux-Arts collectie werken te zien van kunstenaars die uit Metz komen en van bekende kunstenaars uit de Beaux-Arts kunststroming, als Sargent, Delacroix en Corot.

Kathedraal Saint-Étienne (Metz)

Kathedraal Saint-Étienne
Kathedraal Saint-Étienne
Kaart met locatie Kathedraal Saint-Étienne

Saint-Étienne is een kathedraal die onderdeel is van het bisdom Metz. Metz vormde namelijk in de middeleeuwen samen met de omgeving een klein prinsbisdom. In de veertiende eeuw werd de kathedraal gevormd door de samenvoeging van twee kerken. De noordelijke zijde van de oude Romaanse kerk werd verbonden met het schip van het 13e-eeuwse Saint- Étienne. Het schip van de kathedraal is met zijn 41,41 meter het op twee na grootse schip van Frankrijk. Daarnaast werd er later in de 15e-eeuw nog een koor en een transept aan de kathedraal toegevoegd.

Opéra-Théâtre de Metz Métropole (Metz)

Opéra-Théâtre de Metz Métropole
Opéra-Théâtre de Metz Métropole
Kaart met locatie Opéra-Théâtre de Metz Métropole

Het operatheater ‘Opéra-Théâtre de Metz Métropole’ is gelegen op het Petit-Saulcy eiland in Metz. Het is het oudste operatheater in Frankrijk en er is plaats voor 750 mensen. Het operatheater werkt samen met ‘The National Opera of Lorraine’. Op het moment zijn er jaarlijks rond de zestig optredens, waaronder ook toneelstukken, choreografieën en lyrische poëzie vallen. Vroeger waren er vooral voorstellingen van bekende personen als Diderot, Voltaire en Jean-Baptiste Lully.

Place Stanislas (Nancy)

Place Stanislas
Place Stanislas
Kaart met locatie Place Stanislas

Het plein Place Stanislas is een plein dat aangelegd is in de 18e eeuw. Deze naam verwijst naar Stanislaus Leszczyński, de schoonvader van Lodewijk XV en de toenmalige koning van Polen. De ontwerper van het plein is Emmanuel Héré. Hij ontwierp het plein in een classicistische stijl. Er is veel te zien rond om en op het plein. Aan de zuidelijke kant van het plein staat het monumentale stadhuis. De oostelijke zijde heeft een erg mooi operagebouw en het Grand Hotel staat er. Ook het ‘Pavillon Jacquet’ en ‘Het Museum voor Schone kunsten’ staan rondom het plein. In het centrum van het plein staat een standbeeld van Stanislaus Leszczyński.

Opéra national de Lorraine (Nancy)

Opéra national de Lorraine
Opéra national de Lorraine
Kaart met locatie Opéra national de Lorraine

In 2006 is het operahuis Opéra national de Lorraine uitgeroepen tot nationale opera. Het operahuis is gebouwd in 1758, maar werd verwoest door een brand in 1905. Daarom werd er een nieuw operahuis gebouwd dat af was in 1919. De ontwerper van Opéra national de Lorraine is Joseph Hornecker. Hij ontwierp het operahuis in een klassieke stijl gecombineerd met details van de kunststroming ‘Art Nouveau’. Verder worden alle optredens die in het operahuis plaatsvinden ondersteund door het symfonische orkest van Nancy.

Musée de l’École de Nancy (Nancy)

Musée de l’École de Nancy
Musée de l’École de Nancy
Kaart met locatie Musée de l’École de Nancy

Het museum ‘Musée de l’École de Nancy’ is opgedragen aan de school van Nancy. De school is opgericht door de Art Nouveau beweging in 1901, het museum daarentegen ging pas open in 1964. De ontwerper is Lucien Weissenburger. Hij heeft de mooie tuin, het aquarium en het hoofdgebouw ontworpen. In het museum zijn werken te zien van belangrijke Art Nouveau kunstenaars. Art Nouveau is een van de meest populaire kunststromingen van Europa.

La Vache qui rit (Bourgogne-Franche-Comté)

La Vache qui rit
La Vache qui rit
Kaart met locatie La Vache qui rit

In dit museum kun je alles te weten komen over de lachende koe van het kaasmerk ‘La Vache qui rit’. Dit aan de hand van foto’s, voorwerpen en documenten van het merk. Ook kun je er verschillende tijdelijke tentoonstellingen bijwonen. Daarnaast is het museum bovenop de voormalige kaasmakerij, waar de kaas ook werd uitgevonden, gevestigd. La Vache qui rit is nog steeds een erg bekend merk en wordt in 125 landen verkocht. Bovendien worden er dagelijks over de hele wereld ongeveer tien miljoen porties van de kaasproducten van het merk gegeten.

Lons-le-Saunier (Bourgogne-Franche-Comté)

Lons-le-Saunier
Lons-le-Saunier
Kaart met locatie Lons-le-Saunier

Deze stad staat bekend om haar warme zoutwaterbronnen. De stad diende al vanaf dat de Romeinen er leefde als kuuroord. Verder zijn er veel oude huizen te zien met 17e-eeuwse bogen. Ook kun je in het museum van de stad de schilderkunstwerken van Pieter Brueghel de Jonge zien. Deze Vlaamse kunstenaar schilderde religieuze en fantasie onderwerpen en landschappen. Voor de fantasie en religieuze kunstwerken gebruikte Pieter Brueghel de Jonge vaak grote wezens en vuur waardoor hij ook wel ‘De Helse Brueghel’ werd genoemd.

Bouw van een burcht in Guédelon (Bourgogne-Franche-Comté)

Bouw van een burcht in Guédelon
Bouw van een burcht in Guédelon
Kaart met locatie Bouw van een burcht in Guédelon

Al sinds 1997 zijn er in la Puisaye 50 arbeiders aan een enorme uitdaging aan het werken. Ze willen namelijk een burcht bouwen aan de hand van de 13e eeuwse technieken. Je kan als je in La Puisaye bent over het bouwterrein lopen en een praatje maken met de arbeiders. Aanwezig zijn timmerlui, metselaars, steenbrekens, steenhouwers, tegelbakkers, houthakkers, touwslagers en mandenvlechters. Het bouwproject gaat naar verwachting nog 25 jaar duren.

Snoepfabriek in Flavigny (Bourgogne-Franche-Comté)

Snoepfabriek in Flavigny
Snoepfabriek in Flavigny
Kaart met locatie Snoepfabriek in Flavigny

In Flavigny is een snoepfabriek die zich bevindt in een voormalig benedictijner abdij. Hier kom je alles te weten over het productieproces en de geschiedenis van het beroemde Franse snoepje Les Anis de Flavigny. Rondleidingen zijn gratis en op werkdagen tussen 9 uur en 11 uur. Deze worden gegeven door medewerkers uit de fabriek of door inwoners. De inwoners kennen de fabriek namelijk als geen ander.

Musée des Anis (Bourgogne-Franche-Comté)

Musée des Anis
Musée des Anis
Kaart met locatie Musée des Anis

Musée de Anis bevindt zich onder een voormalig benedictijner abdij in Flavigny. In dit museum kom je alles te weten over de 400-jarige geschiedenis van het beroemde Franse snoepje Les Anis de Flavigny. Dit aan de hand van reclameposters, illustraties, antieke blikjes en ouderwetse weegschalen. Het beroemde snoepje werd vroeger zelfs door koning Lodewijk XIV gegeten. Musée des Anis is elke dag in de week geopend van 9 uur tot 18 uur.

Musée Niepce (Bourgogne-Franche-Comté)

Musée Niepce
Musée Niepce
Kaart met locatie Musée Niepce

In Musée Niepce in de plaats Chalon-sur-Saône kom je via gratis rondleidingen alles te weten over de uitvinder van de fotografie. Je leert over de geschiedenis en andere aspecten van de fotografie. Zo krijg je een beeld van de nieuwste digitale technieken en een beeld van de uitvinding van fotografie zelf door de uitvinder Nícéphore Niépce. Een must see voor alle fanatieke fotografen of als je gewoon geïnteresseerd bent in fotografie.

Maison de la Mosaïque (Bourgogne-Franche-Comté)

Maison de la Mosaïque
Maison de la Mosaïque
Kaart met locatie Maison de la Mosaïque

Maison de la Mosaïque toont je de creatieve wereld van de mozaïeken. Het huis is gevestigd in Paray-le-monial dat gelegen is in het zuidelijke deel van Bourgogne. Je ziet er de mozaïekkunst in een expositieruimte die permanent is. Daarnaast kun je het mozaïeken van vroeger tot nu zien aan de hand van een film over de geschiedenis ervan. Voor zowel creatievelingen als geïnteresseerden in mozaïek is een bezoek aan Maison de la Mosaïque zeker een aanrader.

Garçon la note (Bourgogne-Franche-Comté)

Garçon la note
Garçon la note
Kaart met locatie Garçon la note

Garçon la note is een festival dat ieder jaar in de zomer plaatsvindt in 9 steden (onder ander Auxerre) die gelegen zijn in Bourgogne. Het is een populair festival dat al sinds 2001 wordt georganiseerd. In de avond kun je tijdens Garçon la note genieten van gratis concerten. Deze worden gegeven in verschillende restaurants en bars. Er is bovendien voor iedere muziekliefhebber wat wils, want de muziekstijlen zijn erg divers.

Catalpa (Bourgogne-Franche-Comté)

Catalpa
Catalpa
Kaart met locatie Catalpa

Catalpa is een muziekfestival in de plaats Auxerre. Het festival vindt ieder jaar plaats in het park ‘Parc de l’Arbre Sec in het laatste weekend van juni. Ook zijn er verschillende podia door Auxerre heen verspreid waar je kunt genieten van de muziek. Drie avonden lang is er wereldse muziek en komen er bekende artiesten optreden, zo is er ieder jaar een gevarieerd programma. Voor muziekliefhebbers dus een festival om niet te missen.

Kathedraal van Reims (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine)

Kathedraal van Reims
Kathedraal van Reims
Kaart met locatie Kathedraal van Reims

De beroemde kathedraal Notre Dame in Reims is vooral bekend vanwege de vele kroningen die er de afgelopen eeuwen hebben plaatsgevonden. Ook de episode met Jeanne d'Arc heeft zich hier afgespeeld. Het gebouw stamt uit de 13e eeuw en is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk.

Champagnehuis bezoeken (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine)

Champagnehuis bezoeken
Champagnehuis bezoeken
Kaart met locatie Champagnehuis bezoeken

De regio Champagne-Ardennen is vooral bekend vanwege de parelwijn die er geproduceerd wordt: Champagne. In de steden Reims en Epernay kun je een kijkje achter de schermen nemen bij verschillende Champagnehuizen zoals Pommery, Taittinger, Mercier en Ruinart. Het is wel aanbevolen om de rondleiding van tevoren te reserveren. De meeste rondleidingen worden gegeven in het Frans en Engels en zijn meerdere keren per dag.

Château fort de Sedan (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine)

Château fort de Sedan
Château fort de Sedan
Kaart met locatie Château fort de Sedan

Château fort de Sedan (Kasteel van Sedan) bevindt zich in de Noord-Franse stad Sedan en is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa met een oppervlakte van maar liefst 35.000 m², verdeeld over 7 niveaus. De bouw startte in 1424 en werd gedurende de eeuwen daarna uitgebreid. Het enorme kasteel was de verblijfplaats van de heren, later prinsen van Sedan die ook hertog van Bouillon waren.

Mozesput (Dijon)

Mozesput
Mozesput
Kaart met locatie Mozesput

De Mozesput is een beeldhouwwerk dat gemaakt is door Claus Sluter in de late middeleeuwen. Het beeldhouwwerk staat in het klooster genaamd ‘Chartreuse de Champmol’. Claus Sluter was een Nederlandse gotisch kunstenaar die in zijn werken veel realistische en plastische details toevoegde. De Mozesput is alleen aan de onderkant nog intact, maar het is nog steeds een prachtig beeldhouwwerk. De bovenkant toont namelijk de zes profeten die erg realistisch zijn weergegeven; je ziet alle gelaatstrekken. De put had Claus Sluter gemaakt in opdracht van Filips de Stoute. Verder stond de Mozesput symbool voor het leven.

Musée Magnin (Dijon)

Musée Magnin
Musée Magnin
Kaart met locatie Musée Magnin

Het museum ‘Musée Magnin’ is een nationaal museum in Frankrijk. Je kunt er een collectie van ongeveer 2.000 kunstwerken bekijken. Deze kunstwerken zijn allemaal gemaakt door Maurice Magnin en zijn vrouw Jeanne. In 1937 zijn de kunstwerken door de familie toevertrouwd aan de staat samen met het hotel ‘Hôtel Lantin’. Dit zeventiende-eeuwse hotel is nu de locatie van het museum, het hotel is gevestigd in de oude wijk van Dijon. Verder zijn er tegenwoordig ook kunstwerken van andere amateur kunstenaars te zien.

Église Notre-Dame de Dijon (Dijon)

Église Notre-Dame de Dijon
Église Notre-Dame de Dijon
Kaart met locatie Église Notre-Dame de Dijon

Église Notre-Dame de Dijon is een Rooms-katholieke kerk gebouwd in de Gotische stijl van de dertiende eeuw. De kerk staat in het oude centrum van Dijon, in ‘Place Notre-Dame’. De bouw van de kerk was in 1230. Verder kun je in Église Notre-Dame de Dijon een beeld zien van ‘Notre-Dame de Bon-Espoir’, ook wel de ‘Zwarte Madonna’ genoemd. Daarnaast zijn twee symbolen van Dijon in de kerk verwerkt; de uil en Jacquemart. Jacquemart is een houten of metalen figuur die de uren van de kerkklokbel slaat met een hamer.

Musée des Beaux-Arts de Dijon (Dijon)

Musée des Beaux-Arts de Dijon
Musée des Beaux-Arts de Dijon
Kaart met locatie Musée des Beaux-Arts de Dijon

In het museum Musée des Beaux-Arts de Dijon, gelegen in Dijon, kun je gratis rondleidingen krijgen. Tijdens deze rondleidingen kom je alles te weten over de Hertogen van Bourgondië. Het museum is namelijk gevestigd in het paleis van deze hertogen. Ook zie je schilderijen en altaarstukken uit de 14e tot en met de 16e eeuw. Deze kunstwerken zijn gemaakt door Vlaamse kunstenaars.

De grotten van Lascaux (Dordogne)

De grotten van Lascaux
De grotten van Lascaux
Kaart met locatie De grotten van Lascaux

De prehistorische grotten van Lascaux, deze grotten behoren volgens de experts tot de mooiste grotten ter wereld. Als gevolg van beschadiging door het vele toeristische bezoek zijn de grotten definitief gesloten en heeft de Franse regering een kopie van de grotten, Lascaux II, opengesteld voor het publiek.

Kasteel van Castelnaud (Dordogne)

Kasteel van Castelnaud
Kasteel van Castelnaud
Kaart met locatie Kasteel van Castelnaud

Het kasteel van Castelnaud is een middeuleeuws kasteel in de Dordogne. Het ligt op zo'n 10 kilometer afstand van Sarlat. In de geschiedenis van de Dordogne komt het kasteel vaak voor. In de dertiende eeuw speelde het bijvoorbeeld een rol in de kruistocht tegen de Katharen en de Honderdjarige Oorlog met Engeland. Tijdens de middeleeuwen werd het kasteel verlaten en het werd een ruïne vanaf de Franse Revolutie. Dit kasteel met historie is te bezoeken door middel van een smal en steil weggetje. Uiteindelijk heb je vanaf het hoogste punt van het kasteel een prachtig uitzicht. De Dordonge heeft in totaal meer dan 1.500 kastelen.

Castelnaud-la-Chapelle (Dordogne)

Castelnaud-la-Chapelle
Castelnaud-la-Chapelle
Kaart met locatie Castelnaud-la-Chapelle

Castelnaud-la-Chapelle is een plaatsje in de Dordogne met zo'n 500 inwoners. De plaats ligt in het arrondissement Sarlat-la-Canéda en is een grote trekpleister onder toeristen. Dit komt ten eerste door het authentieke stadje met leuke dorpshuisjes, steile hellingen en dorpspleinen. Ook de schitterende ligging met utizicht over het landschap van de Dordogne doet veel mensen naar dit plaatsje komen. De grootste bezienswaardigheid van het plaatsje is het kasteel van Castelnaud en Château Des Milandes.

Jardin d'Eyrignac (Dordogne)

Jardin d'Eyrignac
Jardin d'Eyrignac
Kaart met locatie Jardin d'Eyrignac

Jardin d'Eyrignac is een tuin met bomen en struiken gesnoeid in allerlei geometrische en vrije vormen. Dit wordt ook wel Topiary genoemd. Eyrignac is onbetwistbaar de leider als het gaat om Topiary. je vindt er taxussen in allerlei vormen. De eigenaren hebben er alles aan gedaan om de tuinen zo opmerkelijk mogelijk te maken. Met behulp van een gids wandel je door de tuinen. Ook het landhuis dat bij de tuin ligt is prachtig om te bezoeken.

Château de Gaujacq (Landes)

Château de Gaujacq
Château de Gaujacq
Kaart met locatie Château de Gaujacq

Château de Gaujacq is een kasteel gebouwd in de achttiende-eeuw door een luitenant-generaal die in dienst was in het leger van koning Lodewijk XIV. Het kasteel ligt in de plaats Gaujacq. Sinds 2002 is Château de Gaujacq erkend als historisch monument. Binnen de middeleeuwse muren kun je er Romeinse nederzettingen zien. Verder is de binnentuin in de Italiaanse renaissance stijl en zijn de appartementen van hout. Daarnaast is er vanuit het kasteel een schitterend uitzicht op de Pyreneeën.

Stade Guy Boniface (Landes)

Stade Guy Boniface
Stade Guy Boniface
Kaart met locatie Stade Guy Boniface

Gelegen in Mont-de-Marsan ligt het stadion ‘Stade Guy Boniface’. Dit stadion wordt voor veel activiteiten gebruikt, zo ligt er rondom het grasveld een atletiekbaan. Op het moment zijn er vooral veel rugbywedstrijden. Het thuisteam is Stade Montois, dit team speelt in de topklasse van Frankrijk. Er kunnen in totaal 22.000 toeschouwers in Stade Guy Boniface genieten van de wedstrijden die er plaatsvinden. Verder bestaat het stadion sinds 1965.

Donjon Lacataye (Landes)

Donjon Lacataye
Donjon Lacataye
Kaart met locatie Donjon Lacataye

Donjon Lacataye is een toren die onderdeel is geweest van een 14e-eeuws kasteel. De toren ligt in Mont-de-Marsan en dient vandaag de dag als museum. In het museum zijn moderne figuratieve sculpturen te zien die opgedragen zijn aan twee lokale Franse kunstenaars: Robert Wlérick en Charles Despiau. Verder zijn er rondom Donjon Lacataye twee Romaanse huizen. Deze huizen behoorde tot de Viscount familie. De naam van Donjon Lacataye komt van Cataye, wat van het Spaanse werkwoord ‘castar’ komt, dit betekent ‘supervisie’.


Château de Kerjean (Bretagne)

Château de Kerjean
Château de Kerjean
Kaart met locatie Château de Kerjean

Kasteel Kerjean is gebouwd tussen 1550 en 1590 en is het symbool voor de Renaissance in Bretagne. De architectuur van het kasteel is sterk beïnvloed door Italiaanse architecten. Tegenwoordig is de voormalige residentie van Lodewijk XIII een populaire plek onder toeristen. Door middel van maquettes, video's en personages in kostuums leer je meer over de geschiedenis van het kasteel. Rondom het kasteel ligt een park van 19 hectare, dat erg leuk is om in te wandelen.

Duiken (Bretagne)

Duiken
Duiken
Kaart met locatie Duiken

Ondanks dat je het misschien niet zou verwachten, is het ook erg mooi duiken in Bretagne. Bretagne heeft een rijk onderwaterleven, diverse scheepswrakken en een fascinerende zeebodem met reliëf. De duikgebieden liggen onder andere rondom de baaien van Saint-Malo, bij de eilanden zoals Houat, Sein en les Sept-Iles en bij Audierne en Douaarnenez. Er zijn langs de kust diverse duikscholen te vinden die allemaal gediplomeerd zijn.

Vannes (Bretagne)

Vannes
Vannes
Kaart met locatie Vannes

Vannes is een volledig ommuurd, middeleeuws dorpje. Ruim 2000 jaar geleden werd het stadje gesticht aan de monding van de Vannes. Vooral het oude centrum is het bezoeken waard. De straatjes zijn smal maar autovrij. Ook de traditionele en kleurrijke woningen zijn leuk om te zien. Aangezien een deel van de universiteit van Rennes zich hier bevindt, is hier heel wat te beleven.

Cucuruzzu (Corsica)

Cucuruzzu
Cucuruzzu
Kaart met locatie Cucuruzzu

In het zuiden van Corsica ligt de prehistorische nederzetting Cucuruzzu. Vroeger woonde hier de Torreanen. Dit is een beschaving die Corsica had veroverd duizend jaar voor Christus. De Torreanen en de andere beschavingen die in Cucuruzzu hebben gewoond leefden voornamelijk van veeteelt en landbouw. Pas in 1956 zijn de overblijfselen van Cucuruzzu ontdekt en in 1991 werd de nederzetting in zijn geheel gerenoveerd. De nederzetting is 1.200 vierkante meter groot en je kunt er naast de overblijfselen van erg hoge muren, een houten loopbrug en een stenen trap zien. Bovendien is Cucuruzzu voor alle toeristen vrij toegankelijk.

Stade Armand Cesari (Corsica)

Stade Armand Cesari
Stade Armand Cesari
Kaart met locatie Stade Armand Cesari

Het stadion Stade Armand Cesari is gelegen in de stad Bastia. In Stade Armand Cesari zijn er 16.000 zitplaatsen. Het team dat dit stadion als thuisstadion gebruikt is de voetbalclub SC Bastia, zij spelen in de Franse Ligue 1. In 1932 werd Stade Armand Cesari officieel geopend. PSV heeft ook een wedstrijd tegen SC Bastia gespeeld in dit stadion, dat was in 1978. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Als je het stadion van binnen wil zien, kun je een van de wedstrijden bijwonen.

Maison Bonaparte (Corsica)

Maison Bonaparte
Maison Bonaparte
Kaart met locatie Maison Bonaparte

Maison Bonaparte is het huis waar vroeger de Bonaparte familie woonde van 1682 tot 1923. Nu kunnen toeristen een kijkje nemen in dit mooie huis, het dient namelijk tegenwoordig als museum. Het huis is gesitueerd in de straat ‘Rue Saint-Charles’ in de plaats Ajaccio. De eerste Bonaparte die hier woonde was Giuseppe, de over-overgrootvader van Napoleon. Een bezoekje brengen aan dit huis kan van dinsdag tot en met zondag.

Musée des Beaux-Arts de Dole (Jura)

Musée des Beaux-Arts de Dole
Musée des Beaux-Arts de Dole
Kaart met locatie Musée des Beaux-Arts de Dole

In het museum ‘Musée des Beaux-Arts de Dole’ kun je alles bekijken wat de kunst en historie van Dole en omstreken weergeeft. Het museum is in 1821 opgericht en bevindt zich in het officiershuis, dit huis is gebouwd in militaire stijl. De collectie is op te delen in drie categorieën: oude kunst, tijdelijke kunst en archeologie. Onder tijdelijke kunst kan verstaan worden, de schilderijen van kunstenaars die in Frankrijk werkte sinds de jaren zestig.

Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André (Jura)

Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André
Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André
Kaart met locatie Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André

Cathédrale Saint-Pierre-Saint-Paul-et-Saint-André, de naam van deze kathedraal is een hele mond vol, wordt het ook wel Cathédrale Saint-Pierre genoemd. De kathedraal was opgericht als abdij in de 14e-eeuw en het werd pas in de 18e-eeuw een kathedraal. Verder is de kathedraal in Gotische stijl gebouwd. Er zijn in het verleden tijdens de bouw vele tegenvallen geweest zoals een brand en oorlogen. Toch is de kathedraal steeds weer opnieuw gebouwd en was hij voor het laatst klaar in 1742.

Mount Poupet (Jura)

Mount Poupet
Mount Poupet
Kaart met locatie Mount Poupet

De berg ‘Mount Poupet’ is het hoogste punt van Jura, de berg ligt namelijk 851 meter boven zeeniveau. De berg ligt in het dorpje Saint-Thiébaud. Vanaf Mont Poupet kun je op heldere dagen de Mont Blanc zien. Verder groeien rondom de berg mooie en zeldzame planten, als de Anthyllis montana. Deze plant is lokaal bekend als de ‘kwast van Poupet’. En de plant vormt ook de basis voor de Poupet thee. De dieren die op de berg leven zijn dieren als de torenvalk of de hazelworm.

Mont-Saint-Michel (Normandië)

Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel
Kaart met locatie Mont-Saint-Michel

Wat je sowieso gezien moet hebben in Normandië is Mont-Saint-Michel. Dit schiereiland ligt ongeveer een kilometer uit de kust bij de plaats Avranches. Het is zowel een bekend bedevaartsoord en een toeristische trekpleister. Bovenop het eiland staat een grote abdij. Het eiland is alleen bereikbaar voor voetgangers. Vroeger kon je er alleen heen tijdens laagtij, maar tegenwoordig ligt er een verhoogde weg zodat het de hele dag door te bereiken is. Dit prachtige historische stadje moet je bezocht hebben.

Invasiestranden (Normandië)

Invasiestranden
Invasiestranden
Kaart met locatie Invasiestranden

Voor de geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog is een bezoek aan de invasiestranden aan te raden. Op D-day kwamen hier de troepen van de geallieerden aan land. Bij deze stranden vind je verschillende musea die deze bijzondere dag in de geschiedenis toelichten.

Krijtrotsen Étretat (Normandië)

Krijtrotsen Étretat
Krijtrotsen Étretat
Kaart met locatie Krijtrotsen Étretat

Ook zeer bijzonder om te zien zijn de prachtige krijtrotsen van Normandië. Toch wel een van de mooiste plaatsen waar je dit goed kunt bezichtigen is Étretat. Hier vind je hoge spierwitte krijtrotsen en natuurlijke bogen. Er zijn wandelpaden zodat je naar boven kunt klimmen en kunt genieten van het prachtige uitzicht over de krijtrotsen en het mooie dorpje.

Kasteel van Versailles (Île-de-France)

Kasteel van Versailles
Kasteel van Versailles
Kaart met locatie Kasteel van Versailles

Sinds 1972 is het Kasteel van Versailles een nationaal museum, ook wel bekent als het ‘Paleis van Versailles’. Het kasteel is een van de grootste ter wereld. Tevens staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het kasteel zijn er 226 woningen en rond de 550 appartementen waar één persoon in kan verblijven. Verder diende het kasteel vroeger als het militaire hoofdkwartier en het regeringscentrum van Frankrijk. Het kasteel is zo groot dat er zelfs plaats was voor een speciale kamer voor de jachthonden van Lodewijk XIV.

La Grande Arche de la Fraternité (Île-de-France)

La Grande Arche de la Fraternité
La Grande Arche de la Fraternité
Kaart met locatie La Grande Arche de la Fraternité

La Grande Arche de la Fraternité, wat  betekent ‘de grote boog van de broederschap’, staat in de zakelijke wijk van Puteaux. Puteaux is westelijk gelegen van Parijs. In 1989 was de bouw klaar en het doel was een nieuwe versie van de Arc de Triomphe te maken in de stijl van de twintigste-eeuw. Het gebouw heeft 35 verdiepingen en op het moment werken er rond de 4.000 mensen. Verder heeft het gebouw kantoren, winkels, een expositieruimte en een restaurant.

Parc Astérix (Île-de-France)

Parc Astérix
Parc Astérix
Kaart met locatie Parc Astérix

In Plailly ligt het attractiepark Parc Astérix, op 35 kilometer afstand van Parijs. Het hele park staat in het teken van de stripverhalen van Asterix en Obelix. Daarnaast kun je er verblijven in het themahotel genaamd ‘Hotel des Trois Hiboux’. Parc Astérix is geopend van april tot november. In het park kun je een ritje maken in een van de zeven achtbanen, een griezelige tocht maken door het middeleeuwse spookhuis of een van de vele shows bijwonen. Zo is er een komische show rond Romeinse soldaten.

Albi (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

Albi
Albi
Kaart met locatie Albi

Breng eens een bezoek aan het stadje Albi. Dit unieke bisschopscomplex staat sinds juli 2010 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het stadje heeft een rijke historie en er is genoeg te zien. Vooral de indrukwekkende Sainte-Cécile kathedraal is een bezoek waard. Deze gigant van baksteen verheft zich boven de stad.

Airbus fabriek (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

Airbus fabriek
Airbus fabriek
Kaart met locatie Airbus fabriek

Geïnteresseerd in vliegtuigen? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Airbus fabriek in Toulouse. Hier kun je verschillende tours doen, zoals de Airbus 380 tour. Zo krijg je de kans om het grootste passagiersvliegtuig ter wereld te ontdekken! Ook is er een museum dat je kan bezoeken. Het is allemaal behoorlijk indrukwekkend en leerzaam.

Cité de l'espace (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

Cité de l'espace (Ruimtestad) in Toulouse is een themapark over de ruimte en ruimtevaart. Het is opgericht in juni 1997 en ligt aan de oostrand van de stad. In het park vind je o.a. modellen van de raket Ariane van 55 meter hoog en het Mir ruimtestation. In het planetarium zijn de de hele dag voorstellingen. In Terr@dome, een halve bol met een diameter van 25 meter, laat men de geschiedenis van de ruimte zien van de oerknal tot het zonnestelsel. Kortom, een geslaagd dagje uit voor het hele gezin!

Pont du Gard (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

Pont du Gard
Pont du Gard
Kaart met locatie Pont du Gard

De Pont du Gard ligt bij het plaatsje Vers-Pont-du-Gardin en is ooit gebouwd als Romeins aquaduct. Het groeide echter later uit tot een brug. Het bouwwerk staat op de lijst van UNESCO. Dit monumentale erfgoed uit de oudheid is van enorm historisch belang, om de grootsheid van het monument nog beter te benadrukken zijn er nu ook nieuwe presentaties over de brug ontwikkeld. Zo krijg je onder andere in 15 minuten in een filmpje te zien hoe de brug door tijd reist. Ook zijn er speciale apparaten verkrijgbaar die je video's en foto's laten zien. Tot slot is er een schatzoektocht bedacht voor kinderen.

Vin en Vacances (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

Vin en Vacances
Vin en Vacances
Kaart met locatie Vin en Vacances

Vin en Vacances is een organisatie die uitstekende rondleidingen geeft over de uitgestrekt wijnvelden van de regio. Je leert veel over wijn en hoe je deze het beste kan proeven. Een dag lang krijg je een rondleiding door de wijnvelden rondom de grote steden als Limoux, Carscassonne of Narbonne. Bij de tour wordt je opgehaald en weggebracht, zodat je optimaal kan genieten van de wijn.

Arena de Nimes (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

Arena de Nimes
Arena de Nimes
Kaart met locatie Arena de Nimes

Arena de Nimes is een Romeins amfitheater dat een goede indruk geeft van de Romeinse cultuur. Via een rondleiding kun je de vertrekken van de gladiatoren bezichtigen. Het amfitheater werd tussen 50 en 100 na Christus gebouwd en is gebaseerd op het Colosseum in Rome. In het theater is plaats voor 24.000 mensen met in totaal 34 tribunes. Tegenwoordig worden er nog concerten, voorstellingen en stierengevechten gehouden.

La Cité de Carcassonne (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

La Cité de Carcassonne
La Cité de Carcassonne
Kaart met locatie La Cité de Carcassonne

De stad Carcassonne staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en niet voor niets. Het centrum stamt uit de 13e eeuw en is ooit gebouwd als toevluchtsoord voor inwoners uit voorsteden. Het bekendste deel van de stad is de citadel, genaamd La Cité de Carcassonne. De citadel is de grootste burcht van de Katharen. Het is het hele jaar geopend en kan gratis bezocht worden.

Musée Fabre (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)

Musée Fabre
Musée Fabre
Kaart met locatie Musée Fabre

Musée Fabre in Montpellier staat bekend om de rijke collectie aan achttiende-eeuwse kunst en is het belangrijkste kunstmuseum van de stad. Het is ooit opgericht door schilder, baron en kunstverzamelaar Francois-Xavier Fabre in het jaar 1825. Ook herbergt het museum diverse werken van Francois-André Vincent en Gustave Courbet. In 2003 is het museum volledig gerenoveerd, waarna het in 2007 weer werd geopend.

La Cité du Vin (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes)

La Cité du Vin
La Cité du Vin
Kaart met locatie La Cité du Vin

La Cité du Vin is een nieuw museum in Bordeaux in Aquitaine dat open is vanaf juni 2016. Alleen de bouw van het museum is al een bezoek waard. De vorm stelt ‘een kronkeling van een wijnstok’ voor die overgaat in ‘de werveling van wijn in het glas’. In het museum kun je alles te weten komen over wijn. Zoals wat de wereldwijde invloed van wijn is op streken en beschavingen. De thema’s in het museum waarin alles over wijn wordt uitgelegd zijn: geschiedenis, kunst, menswetenschappen en geografie. Ook kun je er deelnemen aan wijnproeverijworkshops.

Lascaux (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes)

Lascaux
Lascaux
Kaart met locatie Lascaux

In Montignac ligt het museum Lascaux dat in september 2016 haar deuren gaat openen en dan ‘Centre International de l'Art Pariétal Montignac-Lascaux’ gaat heten. In dit museum draait alles om de grotkunst. Lascaux is namelijk een belangrijke grot waar veel kunstwerken zijn gevonden. Het doel is dan ook om deze grot na te bouwen, zodat je het gevoel krijgt alsof je in de prehistorie rond loopt. Daarnaast is er een apparaat genaamd ‘bezoekmaatje’, dat via internet het bezoekprogramma op de leeftijd, taal en eventuele handicap van de bezoeker aanpast.

Spa van Eaux-Bonnes (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes)

Spa van Eaux-Bonnes
Spa van Eaux-Bonnes
Kaart met locatie Spa van Eaux-Bonnes

Eaux-Bonnes is een idyllisch stadje dat bekend staat om haar prachtige spa. Op het moment wordt deze gerenoveerd. Het doel van deze renovatie is de spa te moderniseren zonder dat de huidige architectuur aangetast wordt. Zo is een van de vernieuwende elementen; het zwembad overdekt door een indrukwekkende glazen bol. In de zomer van 2016 gaat het eerste nieuwe gedeelte open, de rest volgt in de herfst van 2016.

Musée Dunkerque (Nord-Pas-de-Calais-Picardie)

Musée Dunkerque
Musée Dunkerque
Kaart met locatie Musée Dunkerque

In de kazematten van Bastion 32 is het Musée Dunkerque gevestigd. Deze kazematten zijn gebouwd in 1874 om de kust te verdedigen. In het museum kun je van de 340.000 geallieerde soldaten het verhaal van de ‘hel van Dunkerque (Duinkerke)’ bekijken. Dit verhaal laat onder andere de evacuatie en de veldslag zien via foto’s en kaarten van militaire operaties. Daarnaast zijn er ook uniformen en wapens te zien. Ook is er een filmzaal waar je beelden van het verhaal die in het filmarchief staan kunt bekijken.

Musée de La Mine (Nord-Pas-de-Calais-Picardie)

Musée de La Mine
Musée de La Mine
Kaart met locatie Musée de La Mine

Musée de La Mine is het grootste mijnmuseum in Frankrijk. Je kunt er de indrukwekkende geschiedenis van de steenkoolwinning zien, maar ook het dagelijkse leven dat de mijnwerkers in de regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie hadden. Dit aan de hand van verschillende mooie tentoonstellingen. Ook kun je een rondleiding door de mijn maken. Onder andere zijn er fossiele kolen en steenmonsters te bezichtigen in de mijn. Daarnaast zijn er in het museum kunstwerken zoals schilderijen, affiches, beeldhouwwerken en wandtapijten.

Château de Compiègne (Nord-Pas-de-Calais-Picardie)

Château de Compiègne
Château de Compiègne
Kaart met locatie Château de Compiègne

Het kasteel Château de Compiègne is gebouwd in de 18e eeuw door Karel V. Daarna heeft het vorm gekregen door Lodewijk XVI en Lodewijk XV. Deze koningen hielden er namelijk grote feesten. De voorkant van het kasteel is echt schitterend. Verder kun je het paleis bezichtigen en het museum dat in het paleis gevestigd is ‘Musée de la Voiture et du Tourisme’. In dit museum kun je Romeinse voertuigen afkomstig uit de 20e eeuw zien. Daarnaast zijn er appartementen die je kunt bekijken, die nog voorzien zijn van de originele meubels. Ook is er een prachtige balzaal met mooie glaskronen en decoraties van Napoleons overwinningen.

Fietsroute in Loire (Pays de la Loire)

Fietsroute in Loire
Fietsroute in Loire
Kaart met locatie Fietsroute in Loire

In Loire kun je een prachtige fietsroute maken langs de culturele en historische bezienswaardigheden; de fietsroute is genaamd Loire à vélo. De route is 800 kilometer lang en is goed te doen, omdat het gebied niet heuvelachtig is. Het is leuk voor zowel jong als oud om Loire op deze manier te verkennen. Per dag kun je 30 tot 40 km van de route fietsen en je kunt er zo lang over doen als je wilt. Onderweg kom je langs kastelen, wijngaarden en authentieke dorpjes.

Bootexcursie in Loire (Pays de la Loire)

Bootexcursie in Loire
Bootexcursie in Loire
Kaart met locatie Bootexcursie in Loire

Ook een trip in een typische boot gemaakt van hout is een aanrader om te doen als je in Loire bent. Met de boten kun je door de vele rivieren peddelen. Deze rivieren zijn omgeven door prachtige natuur en indrukwekkende fauna zoals mooie vlinders en zelfs schildpadden. Zo kun je er ook tussen de bomen door het hele jaar naar watervogels kijken als de ‘whiskered tern’. Ruim 30% van deze vogelsoort bouwt haar nestje in het riet van de rivieren van Loire.

Verlichte kastelen in Loire (Pays de la Loire)

Verlichte kastelen in Loire
Verlichte kastelen in Loire
Kaart met locatie Verlichte kastelen in Loire

In Loire zijn veel mooie kastelen te bezichtigen. In de avond wordt een aantal van deze kastelen verlicht door kaarsen of met lantaarns. Je ziet dan een prachtige weerspiegeling van het kasteel in de wateren waaraan ze gelegen zijn. Er wordt zelfs bij enkele kastelen in de avond muziek gespeeld in de renaissance stijl zodat de sfeer helemaal compleet is. Zeker een aanrader dus om te bekijken als je in Loire verblijft.

Moderne kunst in Nantes (Pays de la Loire)

Moderne kunst in Nantes
Moderne kunst in Nantes
Kaart met locatie Moderne kunst in Nantes

In Nantes staan door de hele stad heen verschillende moderne kunstwerken. Deze kunstwerken bevinden zich meestal bij speciale (historische) gebouwen/locaties als de ringen van Buren en Bouchain. Deze ringen zijn geplaatst langs de rivier de Loire, als aandenken dat Nantes vroeger een belangrijke wereldhaven was. Een van de andere kunstwerken, waar je ook zelf in kan ‘rijden’, zijn ‘Les Machines de l’île’. Dit zijn grote mechanische dieren als olifanten, gemaakt van ijzer, leer en hout.

Château des Ducs in Bretagne (Pays de la Loire)

Château des Ducs in Bretagne
Château des Ducs in Bretagne
Kaart met locatie Château des Ducs in Bretagne

Château des Ducs de Bretagne is het historische museum van Nantes. Het museum bevindt zich, zoals de naam al zegt (château) in een indrukwekkend kasteel. De binnenplaats van het museum is in een 15e en 18e eeuwse elegante stijl gebouwd en oogt schitterend. De geschiedenis van Nantes wordt in het museum afgebeeld in zeven gedeelten, met daarin ook de belangrijke gebeurtenissen in Europa en de rest van de wereld.

Passage Pommeraye in Nantes (Pays de la Loire)

Passage Pommeraye in Nantes
Passage Pommeraye in Nantes
Kaart met locatie Passage Pommeraye in Nantes

Winkelen in Nantes doe je in de Passage Pommeraye. Dit is namelijk een overdekt winkelcentrum dat is gebouwd in de 18e- en 19e-eeuwse stijl. Er zijn veel sculpturen afkomstig uit de renaissance te zien. Het winkelcentrum is niet erg groot, maar toch zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook verbindt Passage Pommeraye twee straten die verschillende hoogtes hebben. Vandaar dat er veel trappen en vier verdiepingen in het winkelcentrum zijn. Sinds 1976 is de Passage Pommeraye een historisch monument.

Yeu Island (Pays de la Loire)

Yeu Island
Yeu Island
Kaart met locatie Yeu Island

Yeu Island is het verste van de Vendée kust gelegen, maar zeker een bezoekje waard. Binnen 35 minuten bereik je per boot het eiland. Op het eiland zelf kun je alleen dingen gaan bekijken als je een fiets huurt. De afstanden zijn dan namelijk het beste te overbruggen. Mooi om te zien is het oude kasteel op het eiland. Verder zijn er nog niet veel toeristen op Yeu Island, dus het is een unieke en nog rustige locatie. Ook de zee is er prachtig, de kleur van het water is helder blauw. Verder zijn er op het eiland allemaal authentieke witte huizen.

Le Puy de Fou in Vendée (Vendée)

Le Puy de Fou in Vendée
Le Puy de Fou in Vendée
Kaart met locatie Le Puy de Fou in Vendée

Le Puy de Fou is in 2014 tot ’s werelds beste themapark uitgeroepen en in 2015 tot ’s werelds beste attractiepark. In het park zijn allemaal dorpjes die representatief staan voor een stukje van de Franse geschiedenis. Deze dorpjes zijn gelegen in een 50 hectare groot natuurgebied. Enkele dorpjes zijn ‘Fort de L’An Mil’, het 18e-eeuwse dorp, het 19e-eeuwse marktdorpje en het Renaissance dorp. In ieder dorpje kun je shows bijwonen als ‘The Vikings’ of ‘The Phantom Bird’s Dance’. Daarnaast heeft Le Puy de Fou de grootste showstallen van Europa, hier worden 175 paarden gehouden en er zijn nog 1.400 andere dieren.

Marais Poitevin in Vendée (Vendée)

Marais Poitevin in Vendée
Marais Poitevin in Vendée
Kaart met locatie Marais Poitevin in Vendée

Marais Poitevin wordt ook wel ‘groen Venetië’ genoemd, het is namelijk een gebied van 112.000 hectare aan kanalen en natuur die vloeiend in elkaar overlopen. Vroeger was Marais Poitevin een zeegolf, maar de mens heeft zelf het landschap van Marais Poitevin gecreëerd zoals het nu is. In het gebied zijn er drie gedeeltes: de kuststreek, het natte en het drooggelegde moerasland. Je kunt op de rivieren varen met een authentieke boot genaamd ‘vlet’. Dit is een boot waarvan de bodem plat is. In Marais Poitevin kun je veel flora en fauna zien. Flora als graan en fauna als de ‘Whistling Duck’.

Kasteel van Tiffauges (Vendée)

Kasteel van Tiffauges
Kasteel van Tiffauges
Kaart met locatie Kasteel van Tiffauges

In de plaats Tiffauges staat het ‘Kasteel van Tiffauges’, dit is sinds 1997 een beschermd historisch monument. In het kasteel vonden de wrede daden van een wapenbroeder van Jeanne d’Arc, Gilles de Rais plaats. Tijdens een satanisch ritueel, misbruikte hij namelijk kinderen en vermoorden hen. Nu kun je het kasteel bezoeken om meer te lezen over de geschiedenis ervan, worden er riddershows gegeven en evenementen georganiseerd, zoals de Europese Monumentendag.

Musée Jules Verne (Nantes)

Musée Jules Verne
Musée Jules Verne
Kaart met locatie Musée Jules Verne

Het Musée Jules Verne in Nantes is gewijd aan het leven van de schrijver Jules Verne. Hij leefde van 1828 tot 1905. Het museum is gevestigd in een prachtig 19e-eeuws pand in de buurt van de Loire. In het museum zijn boeken, brieven, teksten, portretten en persoonlijke herinneringen van Jules Verne te bezichtigen. Er is ook een ruime leeszaal waar je heerlijk rustig kunt zitten.

Les Machines de l’île (Nantes)

Les Machines de l’île
Les Machines de l’île
Kaart met locatie Les Machines de l’île

Les Machines de l’île is een project om de identiteit van de stad Nantes te promoten. Nantes wil namelijk gezien worden als een creatieve stad van dromen en fantasieën. Op een voormalig scheepswerfterrein staan Les Machines de l’île, ontworpen door Pierre Orefice en François Delarozière. Dit zijn grote ‘machines’ als olifanten waar je zelf in kan gaan zitten om een ritje te maken. De inspiratie voor deze machines hebben de ontwerpers van Jules Verne en Leonardo da Vinci gekregen.

Maillé-Brézé (Nantes)

Maillé-Brézé
Maillé-Brézé
Kaart met locatie Maillé-Brézé

Maillé-Brézé is een museum dat gevestigd is in een schip. Ofwel het schip is een museum. Je kunt namelijk alles van het torpedojagende schip ‘klasse T47’ nog in takt zien. Het schip werd gebouwd voor de Franse marine door Arsenal de Lorient. In 1957 werd het schip voor het eerst gebruikt. Verder heeft Maillé-Brézé haar naam te danken aan de Franse admiraal Jean Armand de Maillé-Brézé. Sinds 1988 is het schip een museumschip geworden.

Notre-Dame de la Garde (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

Notre-Dame de la Garde
Notre-Dame de la Garde
Kaart met locatie Notre-Dame de la Garde

De basiliek Notre-Dame de la Garde is gevestigd op een 162 meter hoge rots in Marseille. De bouwstijl is neobyzantijns, met veel koepels en ronde gevels. Naast toeristen trekt de basiliek ook veel bedevaartgangers aan. Notre-Dame de la Garde wordt door de bevolking ook wel ‘la bonne mère’ genoemd (de goede moeder), wat kan verwijzen naar de klokkentoren naast de basiliek die 60 meter hoog is en een enorm standbeeld van Maria met Jezus erop heeft staan.

Marineland (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

Marineland
Marineland
Kaart met locatie Marineland

In de Provence-Alpes-Côte d’Azur heb je een groot dolfinarium in het plaatsje Antibes, gelegen aan de Côte d’Azur. Dit dolfinarium heet Marineland. Hier kun je naast dolfijnen ook haaien, zeeleeuwen, orka’s en andere diersoorten. Verder is het bassin voor de orka’s het grootste bassin ter wereld. Ook heeft het park een groot zwembad en een wild-west-park. Een aanrader is het bijwonen van een van de orka-, dolfijnen- of zeeleeuwenshows.

locatie

Het Pausenpaleis (Provence-Alpes-Côte d'Azur)

Het Pausenpaleis
Het Pausenpaleis
Kaart met locatie Het Pausenpaleis

Het grootste middeleeuwse gotische bouwwerk in Europa is het Pausenpaleis in Avignon. Het vloeroppervlak is 15.000 m² groot en het paleis heeft 2 binnenplaatsen. Daarnaast zijn er twaalf torens, waarvan de grootste torens beschikken over twee grote kapellen. Sinds 1906 is het paleis een museum en wordt er gewerkt aan de restauratie ervan. Verder werd in 1995 het Pausenpaleis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen samen met het gedeelte van het historische centrum van de stad dat er direct omheen ligt.

Kaas proeven in Auvergne (Auvergne-Rhône-Alpes)

Kaas proeven in Auvergne
Kaas proeven in Auvergne
Kaart met locatie Kaas proeven in Auvergne

Als je in Auvergne bent is het een aanrader om kaas te gaan proeven. De regio staat hier bekend om. Vooral de plaats Clermont-Ferrant heeft veel kaasboerderijen. Zo zijn de kaasmakerij Nibesse en een kaasgrot van de familie Vazeilles in Clermont-Ferrant gelegen. De eigenaar van Nibesse, Olivier, is uitgeroepen als beste kaasmaker door de criticus Gilles Pudlowski. Daarnaast is er nog een actieve kaasgrot, die twintig meter onder de grond ligt, in eigendom van de familie Vazeilles. Hier kun je de ‘saint nectaire’ kaas proeven.

L’Aventure Michelin (Auvergne-Rhône-Alpes)

L’Aventure Michelin
L’Aventure Michelin
Kaart met locatie L’Aventure Michelin

Leuk voor jong en oud is het museum 'L'Aventure Michelin' in Clermont-Ferrand dat compleet in het teken staat van de bandenfabrikant Michelin. Er is te zien hoe de broers Edouard en André Michelin hebben bedacht en uiteindelijk tot een succes hebben gebracht. Daarnaast staan er allerlei dingen tentoongesteld, zoals (maan)voertuigen, de Michelin banden van vroeger tot nu, wegenkaarten en de mascotte Bibendum. Het museum is 6 dagen per week geopend van 10 tot 18 uur en een bezoekje duurt gemiddeld 2 uur.

Vulkanen in Auvergne (Auvergne-Rhône-Alpes)

Vulkanen in Auvergne
Vulkanen in Auvergne
Kaart met locatie Vulkanen in Auvergne

Auvergne staat in de lijst van de Lonely Planet op nummer 6 van de top 10 regio’s die je moet bezoeken. Deze eervolle vermelding heeft Auvergne onder andere te danken aan de vele vulkanen die je kunt bezichtigen. Er zijn maar liefst 80 slapende vulkanen in Auvergne. Ook zijn er tussen de vulkanen prachtige valleien en zijn er veel Romaanse kerkjes. Daarnaast is het speciaal dat er veel huizen en zelfs de kerk in de plaats Clermont-Ferrant gebouwd zijn van vulkaansteen. Vandaar dat deze dus zwart zijn. De bekendste vulkaan is Puy de Dôme, deze vulkaan is 1.465 meter hoog. Verder is de grootste vulkaan van Auvergne Cantal, die tevens de grootste vulkaan van Europa is. Cantal is 1.855 meter hoog.

Orléans Cathedral (Centre-Val de Loire)

Orléans Cathedral
Orléans Cathedral
Kaart met locatie Orléans Cathedral

Orléans Cathedral is een Gotische kathedraal in de gelijknamige stad Orléans. De bouw van de kathedraal duurde van 1278 tot 1329. De bekendheid van deze kathedraal komt vooral door Jeanne d’Arc. Deze Franse heldin streed voor Charles VII om Frankrijk van de Engelse bezetting te bevrijden tijdens de Honderdjarige Oorlog. Dit zie je onder andere terug in de mooie glas-in-lood ramen van de kathedraal waar haar heldhaftige strijd is afgebeeld.

ZooParc de Beauval (Centre-Val de Loire)

ZooParc de Beauval
ZooParc de Beauval
Kaart met locatie ZooParc de Beauval

ZooParc de Beauval ligt in Saint Aignan. In 1980 werd de dierentuin geopend, toen had het nog alleen een vogelpark met 2.000 vogels. Nu heeft de dierentuin ongeveer 600 soorten dieren en in totaal zijn er 8.000 dieren te zien. De dieren zijn te verdelen in de categorieën: primaten, vogels, grote katten, herbivoren, vissen, reptielen en in het water levende zoogdieren. Verder kun je in ZooParc de Beauval een paar keer per dag een zeeleeuwen- of vogelshow bijwonen.

Jardin botanique de Tours (Centre-Val de Loire)

Jardin botanique de Tours
Jardin botanique de Tours
Kaart met locatie Jardin botanique de Tours

De botanische tuin Jardin Botanique de Tours is 5 hectare groot en ligt in de stad Tours. Deze botanische tuin is dagelijks open en de toegang is gratis. Sinds 1843 is Jardin Botanique de Tours toegankelijk voor publiek, daarmee is het de oudste publieke tuin van de stad. De tuin heeft op het moment 2.000 verschillende soorten planten. In het noordelijke deel van het park staan vooral magnolia’s, waterlelies en lotussen. Verder zie je in het oostelijke gedeelte bollen, wortelstokken en vaste planten. Het zuidelijke gedeelte is ingericht in een Engels thema en het westelijke gedeelte in een mediterraan thema. Ook worden er in de tuin tentoonstellingen gegeven in de broeikassen. Daarnaast is er een gedeelte waar de planten kunnen overwinteren en er is een klein gedeelte waar een paar dieren kunnen verblijven.

Le Vieux Port (Marseille)

Le Vieux Port
Le Vieux Port
Kaart met locatie Le Vieux Port

Le Vieux Port is de natuurlijke en eeuwenoude haven van Marseille. In de Tweede Wereldoorlog werd de haven bijna volledig verwoest, hij werd echter opnieuw vormgegeven door Fernand Puoillon. Toch is de haven al 26 eeuwen lang het grote kloppende hart van de stad. Tegenwoordig leer je het echte Marseille hier kennen. Er zijn tal van winkeltjes en restaurantjes waar je je goed kunt vermaken. Ook de beroemde vismarkt mag je niet missen. Vanuit de haven is het tevens mogelijk om per veerboot naar le Chateau d'If te gaan.

Basilique de Notre Dame de la Garde (Marseille)

Basilique de Notre Dame de la Garde
Basilique de Notre Dame de la Garde
Kaart met locatie Basilique de Notre Dame de la Garde

De Basilique de Notre Dame de la Garde is een basiliek die gebouwd is tussen 1853 en 1864. De basiliek steekt zo'n 160 meter boven de haven uit. Hiermee is het dan ook het hoogste punt in de stad. De klim naar de kerk is al prachtig, tijdens het lopen heb je een uniek uitzicht op de omgeving. Vroeger was de Notre Dame de la Garde een plek waar offers van zeevaarders in ontvangst werden genomen. Op deze manier werd hen een veilige zeereis gegarandeerd. Tegenwoordig wordt de basiliek door de inwoners van de stad gezien als de beschermster van de stad. In de klokkentoren op 60 meter hoog is het beeldje van Maria met het kindje Jezus te zien. Ook het interieur van de basiliek is indrukwekkend. Er is veel gebruik gemaakt van porfier en marmer uit Italië.

Jardin des Vestiges (Marseille)

Jardin des Vestiges
Jardin des Vestiges
Kaart met locatie Jardin des Vestiges

Jardin des Vestiges is een stadspark in Marseille. Het park ligt achter Centre Bourse, een winkelcentrum. In het park zijn veel restanten van de nederzetting van de Grieken uit de 6e eeuw voor Christus te zien. De ruïnes werden pas ontdekt in 1967. Het park werd ontworpen door Louis Joel Martin, een landschapsarchitect. Het park wordt 's avonds mooi versierd met lichtjes.

Musée du Vieux Marseille (Marseille)

Musée du Vieux Marseille
Musée du Vieux Marseille
Kaart met locatie Musée du Vieux Marseille

Een mooi en interessant museum is het Musée du Vieux Marseille. Het museum zit in een 16e-eeuws gebouw in het hartje van de oude haven. In het museum zijn prachtige lokale en historische voorwerpen te zien. Ook is er een maquette van de stad uit 1848 te vinden. Tevens zijn er een aantal schilderijen uit de 17e tot de 20e eeuw te zien.

Notre-Dame de Fourvière (Lyon)

Notre-Dame de Fourvière
Notre-Dame de Fourvière
Kaart met locatie Notre-Dame de Fourvière

De basiliek Notre-Dame de Fourvière staat op de gelijknamige heuvel ‘Fourvière’. Vroeger was het oude Forum Romanum onder leiding van keizer Trajanas gelegen op de plaats waar nu de basiliek staat. Hiervan is dan ook de naam afgeleid, Forum vetus werd Fourvière. In 1964 was de bouw van Notre-Dame de Fourvière helemaal voltooid. Inspiratie voor de bouw kwam van de kerk ‘Notre-Dame des Victoires’. In de buurt van de basiliek ligt de oude begraafplaats ‘Cimetière de Loyasse’. Verder wordt de basiliek jaarlijks rond de 8e van december verlicht tijdens het lichtfeest van Lyon.

Place Bellecour (Lyon)

Place Bellecour
Place Bellecour
Kaart met locatie Place Bellecour

Het plein Place Bellecour in Lyon maakt deel uit van het historische centrum van Lyon. Place Bellecour staat daarom ook vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het plein is 200 bij 310 meter en daarmee is Place Bellecour het grootste plein van Lyon. Op het plein mogen geen auto’s rijden, het is namelijk geheel voor voetgangers. Verder kun je het standbeeld van Lodewijk XIV zien en het beeld van ‘De kleine prins’. Dit beeld geeft het gelijknamige verhaal weer, geschreven door Antoine de Saint-Exupéry. Bovendien vinden er regelmatig evenementen plaats op het plein. Zo is er iedere vrijdag een rolschaatstocht die start op Place Bellecour. En in de winter kun je er schaatsen op een kunstijsbaan of een ritje maken in het reuzenrad.

Aquarium du Grand Lyon (Lyon)

Aquarium du Grand Lyon
Aquarium du Grand Lyon
Kaart met locatie Aquarium du Grand Lyon

Het publieke aquarium ‘Aquarium du Grand Lyon’ staat in de wijk La Mulatière van Lyon. Het aquarium behoort tot de Spaanse groep Aspro-Ocio. De oprichter was Maurice Chichportiche, die Aquarium du Grand Lyon in oktober 2002 opende. Er zijn in totaal 47 tanks met meer dan 1.000.000 liter water, waarin meer dan 5.000 vissen en 300 andere zeedieren zwemmen. In het grootste aquarium ‘Fosse Aux Requins’ kun je haaien bekijken. Verder is Aquarium du Grand Lyon opgedeeld in vijf gebieden: het lokale wilde leven, de warme wateren, de tropische wateren, de tropische zeeën en de haaienbaai. Ook kun je in het aquarium in de speciale ruimte ‘The Five Senses’ enkele vissen en andere zeedieren aanraken.

Palais des Beaux-Arts (Lille)

Palais des Beaux-Arts
Palais des Beaux-Arts
Kaart met locatie Palais des Beaux-Arts

Het Palais des Beaux-Arts in Lille is, na het Louvre, het grootste museum van Frankrijk. In het Palais komen verschillende stijlen, verschillende kunstenaars en verschillende periodes aan de orde. Je vindt er schilderijen van o.a. Picasso, Rubens, Goya, van Dyck, Donatello en Rodin. Een aantal jaren geleden werd het museum gerenoveerd en vandaag de dag is er een ruim 22.000 m² beschikbaar voor tentoonstellingen.

Lille Métropole Musée d'art moderne (Lille)

Lille Métropole Musée d'art moderne
Lille Métropole Musée d'art moderne
Kaart met locatie Lille Métropole Musée d'art moderne

De volledige naam van het museum in Lille is: Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut. Deze naam wordt ook wel afgekort tot Lille Métropole Musée d’art moderne (LaM). Het museum is erg groot en is gelegen in de plaats Villeneuve-d’Ascq. Zoals de naam al zegt kun je er moderne kunst bekijken en ‘art brut’ afkomstig uit de 20e- en 21e-eeuw. Onder andere werken van beroemde kunstenaars als Pablo Picasso en Joan Miró zijn er te zien. Daarnaast heeft het museum ook een bibliotheek en een beeldenpark.

Vieux Lille (Lille)

Vieux Lille
Vieux Lille
Kaart met locatie Vieux Lille

Vieux Lille is het oude gedeelte van de stad Lille. De rode bakstenen gebouwen en smalle geplaveide straatjes geven het gevoel alsof je in België bent. De huizen zijn gedeeltelijk opgeknapt en dienen nu als restaurant, bar of boetiek. Verder kun je de meeste bezienswaardigheden van Lille terugvinden in de oude stad. Zoals de kathedraal ‘Cathedrale Notre Dame de la Treille’ en het museum ‘Musée de l’Hospice Comtesse'. Ook de geboorteplaats van Charles de Gaulle kun je in Vieux Lille bekijken.

Place de la Bourse (Gironde)

Place de la Bourse
Place de la Bourse
Kaart met locatie Place de la Bourse

Het mooie Place de la Bourse ligt in de stad Bordeaux. Het gebouw is ontworpen door Ange-Jacques Gabriel, echter overleed hij twee weken voor de bouw die plaats vond 1730 tot 1775. Daarom nam zijn zoon het van hem over. Verder had Place de la Bourse eerst een standbeeld van Louis XV, maar dit standbeeld werd verwoest tijdens de Franse Revolutie. In de plaats van dit standbeeld is er een Korintische fontein gebouwd.

Château Latour (Gironde)

Château Latour
Château Latour
Kaart met locatie Château Latour

Château Latour is een van de beroemdste plaatsen ter wereld waar wijn wordt aangebouwd. Het kleine kasteel ligt in het dorpje Pauillac dat grenst aan het wijngebied Saint-Julien. Maar liefst 60 hectare groot is het wijngoed van Château Latour. De wijnen die er worden aangebouwd zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Les Forts de Latour en Pauillac. De wijnen van Château hebben als kenmerk een grote hoeveelheid tannine. Dit zorgt ervoor dat de wijn er langer over duurt om te rijpen. Een jonge Latour wijn heeft daarom ook weinig smaak, hoe ouder de Latour is, hoe beter hij smaakt.

Stade Chaban-Delmas (Gironde)

Stade Chaban-Delmas
Stade Chaban-Delmas
Kaart met locatie Stade Chaban-Delmas

Stade Chaban Delmas is het stadion van Bordeaux. Het is het thuisstadion van het voetbalteam Girondins de Bordeaux. Het stadion heette eerst Stade Municipal of Parc Lescure/Stade Lescure, maar is na het overlijden van de langstzittende burgemeester van Boredeaux, Jacques Chaban-Delmas, als eerbetoon vernoemd naar hem. Af en toe wordt Stade Chaban-Delmas ook gebruikt voor rugbywedstrijden. Zo vond in 2004 de Heineken Cup tussen Biarritz en Toulouse plaats in het stadion.

Les Quais (Bordeaux)

Les Quais
Les Quais
Kaart met locatie Les Quais

Langs de rivier van Garonne zijn er vijf kades (les Quais) die de laatste jaren erg aantrekkelijk zijn gemaakt voor toeristen. De vijf kades zijn ‘Quai de la Douane’, ‘Quai Sainte-Croix’, ‘Quai des Chartrons’, ‘Quai de Bacalan’ en ‘Mirroir des Quais’. Bij Quai Sainte-Croix heb je een mooi park waar je vele activiteiten kan ondernemen als volleybal en hockey. Verder kun je een gezellig terrasje pakken bij Quai des Chartrons. Of je kunt de geschiedenis van de handel in koloniale waren bekijken in het museum op Quai de la Douane. Daarnaast staan er veel gezellige restaurants gesitueerd in oude pakhuizen in Quai de Bacalan. Tot slot heb je de Mirroir des Quais, die haar naam dankt aan een wateroppervlak waar druppels omhoog worden gespoten zodat er een soort mist ontstaat. Hier kun je onder andere het monument ‘aux Girondins’ zien. Dit monument dient als aandenken aan de slachtoffers van de Franse revolutie.

Fête le Vin en Fête le Fleuve (Bordeaux)

Fête le Vin en Fête le Fleuve
Fête le Vin en Fête le Fleuve
Kaart met locatie Fête le Vin en Fête le Fleuve

Fête le Vin wordt gehouden in even jaren en Fête le Fleuve in oneven jaren. Beide festivals vinden plaats op de dagen donderdag t/m zondag, in de week van het laatst weekend van de maand juni of in de week van het eerste weekend in juli. Fête le Vin staat in het teken van het proeven van de wijnen van Bordeaux en Fête le Fleuve draait om de rivier de Garonne. Dit festival is vergelijkbaar met ‘Sail Amsterdam’, tijdens dit festival kun je namelijk allemaal activiteiten ondernemen op de kade die langs de Garonne ligt.

Cimetière de la Chartreuse (Bordeaux)

Cimetière de la Chartreuse
Cimetière de la Chartreuse
Kaart met locatie Cimetière de la Chartreuse

Op de begraafplaats van Chartreuse, Cimetière de la Chartreuse liggen heel veel bekende mensen begraven. Zo kun je er het graf vinden van de feministe Flora Tristan, de generaal Moreau en de schilders Pierre Lacour en Louis Dewis. Alle graven op deze begraafplaats zijn erg indrukwekkend. De meeste zijn afkomstig uit de 19e eeuw en zijn prachtig vormgegeven. In de zomer kun je een rondleiding maken met een gids op de begraafplaats, of je kunt zonder gids er zelf een keer overheen lopen.

Sainte-Marguerite en Saint-Honorat (Cannes)

Sainte-Marguerite en Saint-Honorat
Sainte-Marguerite en Saint-Honorat
Kaart met locatie Sainte-Marguerite en Saint-Honorat

Op de eilanden Sainte-Marguerite en Saint-Honorat is er een uitstekende gelegenheid om te wandelen. De eilanden hebben namelijk een eucalyptus- en dennenwoud, waar een hele rustgevende sfeer heerst. Verder staat op het eiland Saint-Honorat nog een klooster die afstamt uit de 11e eeuw, het eiland is namelijk de vestigingsplaats van een monnikengemeenschap. Ook was Saint-Honorat een bekend eiland waar pelgrimstochten werden gehouden in de Middeleeuwen.

Filmfestival van Cannes (Cannes)

Filmfestival van Cannes
Filmfestival van Cannes
Kaart met locatie Filmfestival van Cannes

Het filmfestival van Cannes is een van de belangrijkste filmevenementen van de wereld. Het wordt sinds 1946 elk jaar in de derde week van mei gehouden, met uitzondering van de jaren 1948, 1950 en 1968. Omdat het festival veel media-aandacht krijgt, komen er altijd veel filmsterren op af. Het is vooral een populaire gelegenheid voor filmproducenten om hun nieuwe films te presenteren en deze aan distributeurs te verkopen.

Lérins Abby (Cannes)

Lérins Abby
Lérins Abby
Kaart met locatie Lérins Abby

Lérins Abby is een klooster gelegen op het eiland Saint-Honorat, dat 1,5 kilometer verwijderd is van Cannes. In de vijfde eeuw is het klooster opgericht door St. Honorates. Hij woonde er eerst alleen, maar trok snel meer gelovigen aan die hem gingen volgen. Deze gelovigen kwamen vanuit Gaul en Groot-Brittannië. Het fort dat om het klooster heen ligt was er om de monniken te beschermen tegen mogelijke aanvallen op hen. Verder kun je in het klooster een wandeling maken door de prachtige tuinen of je kunt de oude kapellen die aan de rand van het eiland liggen bekijken.

Maginotlinie (Vogezen)

Maginotlinie
Maginotlinie
Kaart met locatie Maginotlinie

Maginotlinie is een bekend verdedigingswerk gebouwd in het Interbellum, de periode (1929-1938) die tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog zit. Het fort bood onderdak aan ruim 800 soldaten en er is vijf kilometer aan ondergrondse tunnels aanwezig in het fort. Als je de Maginotlinie bezoekt wordt je meegenomen met de ervaringsverhalen van oud-strijders die zijn opgenomen. Door trucages lijkt het net alsof je het leven van deze oud-soldaten opnieuw meemaakt.

Notre-Dame du Haute (Vogezen)

Notre-Dame du Haute
Notre-Dame du Haute
Kaart met locatie Notre-Dame du Haute

Notre-Dame du Haute is een kapel gebouwd in het jaar 1955 door de kunststroming Le Corbusier. Het is een kapel met een opmerkelijke bouw; ronde vormen en het dak is van beton in de vorm van een zeil. De bouw is geïnspireerd op de schaal van een krab. De kapel wordt gebruikt door zowel dorpsgenoten als door pelgrims. Wanneer er te veel kerkbezoekers zijn als op speciale feestdagen, dan worden de diensten in de openlucht achter op het veld van de kapel gehouden.

Musée Lalique (Vogezen)

Musée Lalique
Musée Lalique
Kaart met locatie Musée Lalique

In het museum ‘Lalique’ kun je schitterende glas en kristal kunstwerken bewonderen en er zijn ook prachtige sieraden te zien. Allemaal in de art nouveau stijl. De oprichter van dit museum is René Lalique, hij heeft de 650 werken die tentoongesteld staan zelf gemaakt. De glazen kunstwerken zijn in de vorm van bloemen, dieren en vrouwen. Er zijn daarnaast veel details aangebracht, wel in natuurlijke lijnen en vormen. Dit was namelijk belangrijk bij Art Nouveau, de natuur op de juiste manier weergeven.

Paleis van de koningen van Majorca (Perpignan)

Paleis van de koningen van Majorca
Paleis van de koningen van Majorca
Kaart met locatie Paleis van de koningen van Majorca

Het Paleis van de koningen van Majorca is gelegen op de heuvel ‘Puig del Rey’. In 1309 was de bouw van het kasteel voltooid. Tijdens de Frans-Spaanse Oorlog in 1659 werd een deel van de noordelijke vleugel van het paleis verwoest. Toen werd er ook besloten om defensie op het kasteel te bouwen. Ieder jaar is er in het paleis een driedaags evenement genaamd de Guitares au Palais. Dit evenement staat vooral in het teken van gitaarmuziek.

Perpignan Cathedral (Perpignan)

Perpignan Cathedral
Perpignan Cathedral
Kaart met locatie Perpignan Cathedral

De Perpignan Cathedral is een 14e-eeuwse rooms-katholieke kathedraal. De stijl van de kathedraal is Gothisch, dat wil zeggen met veel verticale vormen en aandacht voor ‘lichtinval’. Ook heeft de kathedraal haakse kruisribgewelven. Pas in 1602 werd het een kathedraal, toen de bisschoppelijke zetel van Perpignan-Elne naar Elne werd overgedragen. Aan de binnenkant is een groot altaar en een 15e-eeuwse orgel. Ook zijn er mooie schilderingen van voorstellingen uit de Bijbel en glas-in-loodramen.

Sant Vicens (Perpignan)

Sant Vicens
Sant Vicens
Kaart met locatie Sant Vicens

Sant Vincens is een wijnpakhuis dat honderd jaar oud is. Het wijnpakhuis dient nu als museum. Je kunt er tentoonstellingen zien van schilderijen, keramiek, wandtapijten en Catalaans meubilair. Onder andere zijn er de keramische werken; tegels, schotels, vazen, schalen en kruiken van Jean Lurçat te zien. Hij staat bekend om zijn gebruik van grafische vormen en contrasterende kleuren. Daarnaast kun je in Sant Vincens teken- en keramiekworkshops volgen.