Frankrijk

Frankrijk ligt in het zuiden van Europa en grenst aan de landen Andorra, België, Duitsland, Italië, Luxemburg, Monaco, Spanje en Zwitserland. Ten westen van Frankrijk ligt de Atlantische Oceaan en het Kanaal en ten zuiden bevindt zich de Middellandse Zee. Het eiland Corsica dat in de Middellandse Zee ligt hoort ook bij Frankrijk. Ondanks dat Corsica deel uitmaakt van Frankrijk, heeft het sinds 1980 meer zelfbestuur gekregen en is het daarom een departement met speciale rechten. Daarnaast zijn er nog enkele overzeese gebieden die deel uitmaken van de Franse Republiek zoals onder andere Adélieland, een deel van Antarctica. De hoofdstad van Frankrijk is de wereldstad Parijs. Parijs is de internationale trekpleister van Frankrijk. Veel toeristen komen op deze stad af om onder andere de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Louvre te bewonderen.
Ook bij Nederlanders is Frankrijk in trek als vakantieland. Het behoort zelfs tot een van de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlandse toeristen. Vooral de Côte d'Azur in het zonnige zuiden van Frankrijk wordt veel bezocht. Door heel Frankrijk bevinden zich talloze campings die iedere zomer weer druk worden bezocht.
Frankrijk is een zeer divers land met een grote diversiteit aan landschappen en bezienswaardigheden. De beroemde Côte d'Azur ziet er bijvoorbeeld weer compleet anders uit dan het vulkanische berglandschap in de Ardèche of de witte krijtrotsen aan de Franse Kanaalkust. Het is een land dat je met ieder bezoek opnieuw kunt ontdekken. Daarnaast is Frankrijk het enige Europese land met een Disneyland park. Ook dit trekt veel bezoekers. Disneyland Parijs bestaat uit twee gedeelten: Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.
Frankrijk is niet alleen een populaire bestemming voor zonvakanties, ook veel wintersportliefhebbers reizen in de winter naar Frankrijk om te skiën op de prachtige Franse gebergten. Dit komt doordat Frankrijk over een aantal zeer grote, aaneengesloten skigebieden beschikt. Enkele bekende skibestemmingen onder de Nederlandse wintersporters zijn Val Thorens, Les Deux Alpes en Tignes.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Franse Republiek
- ISO:
- FR
- Ligging:
- west Europa
- Hoofdstad:
- Parijs
- Inwoners:
- +/- 60200000
- Taal:
- Frans
- Godsdienst:
- Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 557000 km�
- Beste reistijd:
- mei - september
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Eiffeltoren - het meest opmerkelijke monument van Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. De Eiffeltoren staat aan de kade van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs.
Tour de France - deze meerdaagse wielerwedstrijd wordt ook wel de Ronde van Frankrijk genoemd en werd voor het eerst gereden in 1903. Elke zomer houdt deze tour de fransen drie weken in de greep.
Filmfestival van Cannes - sinds 1974 is dit een van de belangrijkste filmevenementen van de wereld.
Disneyland Resort Parijs - Parijs bezit het grootste themapark- en recreatiecomplex van Europa. Disneyland Resort Parijs vervult vele kinderwensen met bekende figuren van Disney. Het bestaat uit twee parken; Themapark Disneyland en Walt Disney Studios Park.
Ervaringen
Pagina 1 van 202 met 2015 resultaten
Mooie gebouwen en bezienswaardigheden
- Algemeen 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 7
Heel erg veel en druk verkeer, rijden met doodsverachting. Erg dure eetgelegenheden. Zeker als je niet bekend bent waar de iets goedkopere te vinden zijn.
- Algemeen 7
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 7
Ik heb niet alles kunnen ervaren zoals het strand en restaurants. Er zijn meer uren in de bus gemaakt dan je hebt kunnen genieten van het land. Hotel ligging heeft hierbij een grote rol gespeeld. Het land is prachtig en Parijs is een mooie stad ik zou het nog 10 keer opnieuw willen ervaren!
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 7
- Ligging 8
Everything was nice, only the food in the restaurant was to our liking.
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Leuk plaatsje, goede bereikbaarheid. En een markt die je niet wilt missen.
- Algemeen 10
- Uitgaan 5
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 10
- Ligging 10
Super mooi en authentiek plaatsje
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Stad is mij iets tegengevallen. Had er meer van verwacht.
- Algemeen 7
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 8
Ik was in Disneyland Parijs.
- Algemeen 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
In parijs is genoeg te zien en te doen. Helaas spreken ze weinig engels en helpen de meeste mensen je het liefst niet, bijvoorbeeld als je de weg naar ergens vraagt. Verder waren de metrolijnen erg onduidelijk. Wel waren de restaurants erg netjes en smaakte het eten redelijk. De prijzen zijn wel belachelijk vind ik persoonlijk.
- Algemeen 8
- Cultuur 7
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 4
- Ligging 6
Parijs is een zeer mooie plaats met genoeg bezienswaardigheden. Helaas zijn ze er niet zo vriendelijk. Verder waren de restaurants erg netjes en was het eten ook wel lekker. De metrolijnen zijn erg onduidelijk.
- Algemeen 7
- Cultuur 7
- Restaurants 5
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 4
- Ligging 6
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Frankrijk
Nice


Nice heeft een gezellige boulevard, hier kun je een kijkje nemen in een van de winkeltjes en je kunt proeven van de Franse keuken in een van de restaurantjes. Wat zeker ook een aanrader is, is om de kathedraal Sainte Reparate te bezoeken. Deze kathedraal is zowel van binnen als van buiten gebouwd in de stijl van de Barok. Bij deze stijl zie je onder andere veel gedetailleerde beelden over goden.
Monaco


Bijzonder aan Monaco is dat het een Prinsdom is, dat wil zeggen dat het een eigen land is gelegen in Frankrijk. Monaco maakt geen deel uit van Europa, zo kan zij onder andere bekend blijven als populaire badplaats waar veel rijke mensen wonen. Naast de toeristen die afkomen op het mooie weer, zijn de casino's ook echten toeristen trekkers. Ook vindt er ieder jaar de Formule 1-autorace Grand Prix plaats.
Pic du Midi de Bigorre


Wil je iets bijzonders zien dan moet je eens naar de Pic du Midi de Bigorre gaan. Deze bergtop is een van de meest beroemde van de Pyreneeën. Hij is dan ook beschermd. Op de bergtop vind je een belangrijk astronomisch centrum. Sinds de komst van een lift er naartoe kun je het gemakkelijk bereiken. Bij het astronomisch centrum vind je een museum die de ontdekkingen van de wetenschappers belicht. Ook is er een restaurant met een subliem uitzicht. Ga je voor de ultieme ervaring, dan kun je een nacht blijven slapen op de top, in een van de kamers die ook wel eens gebruikt worden door de wetenschappers zelf. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op de Pyreneeën en 's avonds kun je zelfs meekijken door de telescoop.
Guédelon


In de Bourgogne wordt op de Middeleeuwse bouwplaats Guédelon een fort gebouwd met de technieken en materialen uit de 13e eeuw. Op een plek midden in de natuur waar alle grondstoffen aanwezig zijn wordt dagelijks aan de burcht gewerkt onder het toezicht van duizenden bezoekers. Tijdens een bezoek aan Guédelon maak je een reis door de tijd en wordt er op een ludieke manier verteld over de geschiedenis, architectuur, meetkunde en andere wetenschappen en wordt dit uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden. Omdat de bouw steeds verder vordert krijg je bij elk bezoek weer iets anders te zien.
Tour de France

De Tour de France is een meerdaagse wielerwedstrijd en wordt ook wel de Ronde van Frankrijk genoemd. De Ronde werd voor het eerst gereden in 1903. Elke zomer houdt deze tour de Fransen en vele andere Europeanen drie weken in de greep.
De renner met de meeste eindoverwinningen is de Amerikaan Lance Armstrong, hij won de ronde 7x achtereen (1999-2005), gevolgd door de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain, die elk 5x de Tour wonnen.
Winkelen in Frankrijk

De winkels zijn in Frankrijk doorgaans geopend van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 19.00 uur, vaak wordt er nog één middag in de week gesloten, maar daar staat tegenover dat veel winkels op zondagochtend open zijn. Bij de grotere steden vind je in de buitenwijken supermarchés en hypermarchés. Die sluiten tussen de middag niet en zijn open van 9.00 tot 19.00 uur (soms zelfs tot 21.30 uur).
Paleis van Versailles


Het Paleis van Versailles is een prachtige bezienswaardigheid. Het paleis diende eerst als jachtslot later werd het een residentie. In 1919 werd hier het Verdrag van Versailles getekend en dit maakte een einde aan Eerste Wereldoorlog. Je kunt o.a. de koninklijke vertrekken en de kapel bewonderen. Verder zijn de tuinen die bij het paleis horen zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. Sinds 1792 is er ook een nationaal museum gevestigd.
Markt in Frankrijk

Overal in Frankrijk vind je markten, iedere stad en dorp heeft zijn eigen markten. Vaak zijn de markten alleen s'ochtends (tot 12.00 uur) geopend.
De Marché aux Puces de St-Ouen is een vlooienmarkt in Parijs. Deze markt is opgedeeld in 13 kleinere markten en er staan ruim 2.000 kramen. Rond de kerstperiode is deze markt een aanrader. De markt is 7 dagen in de week, maar vooral in het weekend is het drukbezocht.
In Amiens is twee keer per jaar de grootste brocante markt van Noord-Frankrijk. Je vindt er dan maar liefst 50 straten vol met mensen die hun spullen willen verkopen.
Nationaal Park Mercantour


Het Nationaal Park Mercantour ligt tegen de grens met Italië. Het park is opgericht in 1979 en is 685 km² groot. Het park beslaat 7 groten dalen en wordt omgeven door 28 dorpjes. In het park leven veel verschillende diersoorten zoals adelaar, buizerds, steenbokken en moeflons. Erg bijzonder is dat er in het park ook wolven leven.
Vakantiebestemmingen in Frankrijk
- 1. Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine
- 2. Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes
- 3. Auvergne-Rhône-Alpes
- 4. Bordeaux
- 5. Bourgogne-Franche-Comté
- 6. Bretagne
- 7. Cannes
- 8. Centre-Val de Loire
- 9. Corsica
- 10. Dijon
- 11. Dordogne
- 12. Gironde
- 13. Île-de-France
- 14. Jura
- 15. Landes
- 16. Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées
- 17. Lille
- 18. Lyon
- 19. Marseille
- 20. Metz
- 21. Montpellier
- 22. Nancy
- 23. Nantes
- 24. Nice
- 25. Nord-Pas-de-Calais-Picardie
- 26. Normandië
- 27. Parijs (hoofdstad)
- 28. Pays de la Loire
- 29. Perpignan
- 30. Provence-Alpes-Côte d'Azur
- 31. Vendée
- 32. Vogezen
Artikelen
Nieuws
Eten en drinken
De Franse keuken is wereldberoemd en typeert zich door de extreme diversiteit van gerechten. Croissants, verschillende kazen, stokbrood en wijn zijn vaak de eerste dingen waar je aan denkt bij Frankrijk. Ook quiche lorraine, salade niçoise en coq au vin de Bordeaux zullen je niet vreemd in de oren klinken als je ooit naar Frankrijk bent geweest. Iedere Franse streek heeft eigen typische gerechten. In het noordwesten van Frankrijk worden vooral veel crème fraîche, boter en appels gebruikt bij de bereiding van gerechten. De Provençaalse keuken uit het zuidwesten typeert zich door het gebruik van veel olijfolie, tomaten en natuurlijk Provençaalse kruiden. Het zuidwesten van Frankrijk gebruikt eendenvet, eekhoorntjesbrood, pens en de zeer bekende foie gras (ganzenlever). In het noordoosten van Frankrijk is de Duitse invloed duidelijk merkbaar in de keuken. Hier wordt veel gekookt met reuzel, worsten, zuurkool en bier.
De Fransen houden over het algemeen erg van zoetigheden. De dag wordt vaak begonnen met een croissant of pain au chocolat. Crêpes zijn de wereldberoemde, dunne pannenkoeken die vaak met zoetigheden worden gevuld. Ze kunnen daarnaast met hartige ingrediënten gegeten worden. Verder bereiden Franse patissiers de heerlijkste gebakjes. Macarons, eclairs, madeleines en mille-feuille zijn bekende zoetigheden afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast zijn er nog veel meer heerlijkheden te proeven in Frankrijk, zoals bijvoorbeeld petitfours: kleine, maar smaakvolle gebakjes.
Bovendien staat Frankrijk natuurlijk bekend om wijn en kaas. In Frankrijk is het zeer gebruikelijk om na het eten een kaasplankje met een variatie van kazen op tafel te zetten. In totaal bestaan er meer dan 750 verschillende Franse kazen, die allemaal van elkaar verschillen in vorm en smaak. De kazen zijn heerlijk om zo op te eten, maar smaken natuurlijk ook goed op een Franse baguette. Daarnaast drink je een glaasje typische Franse wijn. Frankrijk is beroemd door de grote productie van diverse wijnsoorten. De meest bekende wijnen zijn afkomstig uit Bordeaux, Bourgogne en Beaujoulais.
Het kraanwater is in Frankrijk goed drinkbaar. Het is mogelijk dat het water een ietwat andere smaak heeft dan dat je in Nederland gewend bent, maar het water is niet schadelijk voor de gezondheid.
In Frankrijk wordt zeer veel wijn gedronken. Zelfs de kinderen drinken met het eten een tafelwijntje mee. Wijn is een alcoholhoudende drank die ontstaat na het vergisten van het sap van druiven. De meeste wijngebieden in het huidige Frankrijk (de Elzas is de uitzondering) dateren uit de Romeinse tijd. Elk klooster had een eigen wijngaard om miswijn te maken. Frankrijk kent al lang een systeem waarbij een wettelijk beschermde naam wordt toegestaan als wordt voldaan aan verschillende voorwaarden als wijngebied, wijnstokken die gebruikt worden en eventueel in welke verhouding, maximale opbrengst per hectare en alcoholpercentage.
Champagne - al sinds het begin van onze jaartelling wordt er wijn verbouwd op het grondgebied van de Champagne. Hoewel het oppervlak in de loop der tijd steeds kleiner werd, werd de specifieke smaak al vroeg erkend en was champagne een van de eerste producten die het label Appellation d’Origine kreeg.
Bordeaux is de grootste producent van goede wijn ter wereld. De rode Bordeaux is buiten Frankrijk de bekendste wijn.
Vervoer
De grootste internationale vliegvelden van Frankrijk zijn Parijs Charles de Gaulle Airport, Parijs Orly Airport, Nice Airport, Lyon-Saint Exupéry Airport en Marseille Airport. Om binnen Frankrijk te reizen kun je een regionale vlucht boeken of gebruikmaken van het uitgebreide treinnetwerk. De TGV en de Thalys zijn hogesnelheidstreinen die veel plaatsen in Frankrijk (en daarbuiten) aandoen. Het is een gemakkelijke en snelle manier om je door het land te verplaatsen. Verder zijn de grote steden voorzien van een goed en uitgebreid busnetwerk en beschikken sommige van de grootste steden over een metronetwerk.
Frankrijk heeft een uitgebreid spoorwegsysteem, waaronder een netwerk van hogesnelheidslijnen voor de TGV dat zich sinds 1981 vanuit Parijs in alle windrichtingen en ook naar het buitenland vertakt. De Société Nationale des Chemins de fer Français (afkorting: SNCF) is de Franse nationale spoorwegmaatschappij. Via de Kanaaltunnel is er ook een spoorverbinding met Engeland.
In Frankrijk is een wegennet van autosnelwegen waar op belangrijke wegen tol wordt geheven.
Frankrijk heeft diverse luchthavens o.a. in Parijs, Lyon, Nice en Marseille.
In Frankrijk zelf is er geen algemene busorganisatie, maar zijn er verschillende maatschappijen door heel het land.
Visum
Om naar Frankrijk op vakantie te gaan heb je geen visum nodig. Het enige wat je nodig hebt om in het land te kunnen verblijven is een geldige identiteitskaart of paspoort. Het document moet gedurende het hele verblijf geldig zijn. Het is daarnaast met een Nederlands identiteitsbewijs ook mogelijk om werk te zoeken in Frankrijk.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Frankrijk is redelijk vergelijkbaar met die van Nederland. In de supermarkt worden ongeveer dezelfde prijzen gehanteerd. In Frankrijk wordt, net zoals in Nederland, met de Euro betaald.
Veiligheid
Voor Frankrijk gelden geen veiligheidsrisico's. Wel geldt sinds de terroristische aanslagen in 2015 en 2016 de noodtoestand in Frankrijk. Dit betekent dat de maatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te blijven. Daarnaast zijn de grenscontroles versterkt en worden belangrijke plaatsen extra bewaakt. De versterkte grenscontroles kunnen voor extra reistijd zorgen, door extra identiteits- en bagagecontroles. Vooral in Parijs is de kans op aanslagen aanwezig.
Medische informatie
Er zijn geen vaccinaties nodig voordat je naar Frankrijk vertrekt. De gezondheidsvoorzieningen in Frankrijk zijn vergelijkbaar met de voorzieningen in Nederland.
Bevolking
Frankrijk wordt hoofdzakelijk bewoond door Fransen. Door de opkomst van immigratie is de etnische diversiteit de laatste decennia echter sterk toegenomen. Tegenwoordig wonen er ook veel Marokkanen, Turken, Noord-Afrikanen en Indonesiërs in Frankrijk.
De Franse bevolking is overwegend rooms-katholiek. Door de opkomende immigratie is de islam tegenwoordig de tweede religie van Frankrijk. Daarnaast zijn er nog enkele minderheden, zoals de protestanten en de joden. Ongeveer één vierde van de Franse bevolking is niet gelovig.
De taal
De officiële taal van Frankrijk is Frans. Er bestaan enkele regionale talen en dialecten, maar het gebruik hiervan is sterk aan verminderen en komt niet veel meer voor. De Fransen staan er bekend om dat ze vaak niet goed Engels spreken. Houd er daarom rekening mee dat de kans aanwezig is dat een Fransman je niet begrijpt als je Engels tegen hem spreekt, maar het wel zeer op prijs zou stellen als je een paar woorden Frans spreekt.
Flora & Fauna
Het landschap is in Frankrijk zeer divers. Van berglandschap tot strand en van vulkanische gebieden tot vlakke gedeelten, in Frankrijk kun je het allemaal tegenkomen. Daarnaast bestaan er veel beschermde natuurgebieden, waar je zowel bijzondere flora als fauna kunt bewonderen. De nationale parken zijn gericht op het behoud van de natuur, terwijl de regionale gebieden zich meer richten op de ontwikkelingen op het gebied van economie en toerisme.
De Franse fauna kan over het algemeen in vier gebieden worden verdeeld: Atlantische vegetatie, Midden-Europese vegetatie, Alpine vegetatie en Mediterrane vegetatie. Ieder gebied heeft zijn eigen kenmerken en lopen geleidelijk in elkaar over. Het zuiden van Frankrijk is vooral heel droog door de hoge temperaturen in de zomer, waardoor er minder vegetatie voorkomt dan in de rest van het land. Wel vind je hier citrus- en sinaasappelbomen. In de hete zomermaanden kunnen de hoge temperaturen soms voor bosbranden zorgen. In het noorden vind je juist veel bosrijke gebieden. Ook het midden van Frankrijk staat bekend om zeer groene vegetatie.
De meeste fauna is te vinden in de Franse berglandschappen. Hier kun je onder andere steenbokken, gemzen en Alpenmarmotten tegenkomen. Daarnaast is het in de Pyreneeën ook mogelijk om bruine beren, sneeuwhoenen en sneeuwpatrijzen te spotten. De dierenwereld is in Frankrijk zeer divers. In het zuiden heb je de kans om flamingo's te zien in de Camargue, een moerasgebied. Ook liever hier wilde paarden en stieren.
Geschiedenis
De oudste historische vondsten stammen uit de prehistorie. De eerste bewoners van Frankrijk waren de Galliërs. Rond het jaar 600 voor Christus werden door de Grieken de eerste nederzettingen gesticht. De belangrijkste hiervan was Massilia, wat tegenwoordig bekend staat als Marseille. Dit is tot op de dag van vandaag de tweede grootste stad van Frankrijk.
Een belangrijke gebeurtenis in de Franse geschiedenis is de honderdjarige oorlog. Tijdens deze oorlog vocht de Franse bevolking tegen de Engelsen. De beroemde volksheldin Jeanne d'Arc bracht de lange strijd tot een keerpunt. Zij bevrijdde de stad Orléans met een klein leger, waarna zij door de Engelsen tot de dood werd veroordeeld. Het was Karel VII die er in slaagde om definitief een einde aan de oorlog tussen Frankrijk en Engeland te brengen.
De Napoleontische tijd in de 19e eeuw vormt een ander belangrijk tijdperk in de Franse geschiedenis. In de periode kwam Napoleon Bonaparte na een staatsgreep aan de macht en kroonde zichzelf tot keizer. Hij stelde nieuwe wetten in en zorgde ervoor dat Frankrijk een centraal bestuurde staat werd. Daarnaast veroverde hij met zijn leger grote gedeelten van Europa. De slag bij Waterloo in 1815 bracht zijn machtspositie tot een keerpunt. De Europese landen brachten een einde aan zijn veroveringen.
Verder heeft Frankrijk een belangrijke rol gespeeld in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte Frankrijk in conflict met Duitsland, waarbij vele landen werden betrokken. De Vrede van Versailles zorgde ervoor dat de oorlog officieel werd beëindigd, maar enkele jaren later was het weer raak: de Tweede Wereldoorlog begon. Wederom viel Duitsland het Franse land binnen, ditmaal met een leger van Nazi's. De bloederige strijd werd in 1945 door de Amerikanen en Engelsen tot een einde gebracht.
Na de twee wereldoorlogen kreeg Frankrijk de kans om zich weer op te bouwen, waarbij een welvarende economie ontstond. Dit werd mede met de hulp van de Amerikanen bereikt. De Gaulle, de eerste Franse president na de oorlog, wilde de hulp vanuit Amerika verminderen en wilde een sterk Europa opzetten. Hieruit ontstonden de eerste plannen voor de opzet van de Europese Unie.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Frankrijk?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.