Bezienswaardigheden Ierland

Wicklow Mountains National Park

Wicklow Mountains National Park
Wicklow Mountains National Park
Kaart met locatie Wicklow Mountains National Park

Het Wicklow Mountains National Park is een van de best bezochte parken van heel Ierland met jaarlijks ongeveer 1 miljoen bezoekers. Het park is ook zeer populair bij de inwoners van Ierland, die komen er graag om te wandelen of om van de natuur te genieten. Het park ligt ten zuiden van Dublin.

De toren van Glendalough

De toren van Glendalough
De toren van Glendalough
Kaart met locatie De toren van Glendalough

Glendalough is een plaats in het Ierse graafschap Wicklow en staat bekend om haar grote ronde toren van 33 meter hoog. Deze is waarschijnlijk door enkele monniken gebouwd. Ook het klooster dat door de beroemde Sint Patrick gesticht werd, trekt veel bezoekers, ook al is het nu niet veel meer dan een oude ruïne.

Bunratty Castle

Bunratty Castle
Bunratty Castle
Kaart met locatie Bunratty Castle

In Bunratty is Bunratty Castle gevestigd dat een van de grootste bezienswaardigheden is van Ierland. De O'Briens, ofwel de graven van Thomond, waren omstreeks 1500 de meest belangrijke bewoners. Zij leefden hier tot ongeveer 1640. Op deze plek is een dorp te vinden met allerlei ouderwetse boerderijen. Op deze boerderijen zul je scharrelende schapen, kippen en geiten aantreffen tussen de oude cottages door. In het dorp is tevens een kleine school te vinden waar duidelijk te zien is hoe barbaars de omstandigheden toentertijd waren. Ten slotte bevindt zich er nog een winkeltje waar je ouderwets snoep kunt kopen en in de theeschenkerij kun je leren hoe je sodabread of scones kunt bakken.

Malahide Castle

Malahide Castle
Malahide Castle
Kaart met locatie Malahide Castle

Malahide Castle ligt een klein eindje van Dublin af. Tegenwoordig is het kasteel een toeristische trekpleister maar het werd erg lang bewoond door de familie Talbot. Toen de laatste Lord Talbot stierf kwam het kasteel na 791 jaar weer vrij te staan. In de grote hal is er een zeer indrukwekkende expositie van portretten van de Talbot familie te bewonderen. Er worden ook verschillende rondleidingen geven, in het Engels en in het Nederlands.

Winkelen in Ierland

Winkelen in Ierland
Winkelen in Ierland

Ierland is snel bezig een van Europa’s meest trendy shopbestemmingen te worden met de uiterst modebewuste straten van Belfast en Dublin tot de vriendelijkste kunstnijverheidswinkeltjes in boerendorpjes. Ierland is de ideale plek om iets chiques, stijlvols en volkomen unieks te vinden.

Normaliter zijn de winkels geopend van 09.00 uur 's ochtends tot 17.30 uur 's avonds. Eens per week zijn de winkels om 13.00 uur gesloten, dit verschilt per stad. In Dublin zijn de winkels op donderdag tot 20.00 uur 's avonds geopend. De meest belangrijke winkelstraten van Dublin zijn Grafton Street en Henry Street. In de Grafton Street rijden geen auto's waardoor je rustig kunt winkelen. Je vindt hier onder meer het duurste en belangrijkste warenhuis van de stad, Brown Thomas. Net buiten de straat kun je het mooiste winkelcentrum van de stad aantreffen, de naam hiervan is Powerscourt Centre.

Temple Bar in Dublin kent verschillende winkels met ambachtelijke kunst. Het St. Stephen's Green Shopping Centre is een van de grootste winkelcentra van de stad. Grafton Street is daarnaast de as van de meest stijlvolle winkelbuurt, hier vind je tevens het Powerscourt Townhouse Shopping Centre.

Ierse pub

Ierse pub
Ierse pub

Als je in Ierland bent moet je zeker een bezoek brengen aan de Ierse pub. De Ierse pub staat bekend bekend om de gemoedelijke sfeer. De pubs in de stad hebben vaak een schitterend interieur. De meest bekende dranksoort van Ierland is de Ierse whiskey, wat levenswater betekent. De drievoudig gedestilleerde drank wordt gekenmerkt door de ongekende zachte smaak. De Ierse whiskey kan puur worden gedronken, maar ook met ijs of vermengd in Irish coffee mét Ierse room erbovenop. De echte bierliefhebbers kunnen Ierland niet verlaten zonder het Guinness bier te hebben geproefd.

Nationale Museum Ierland (Dublin)

Het Nationale Museum van Ierland bevindt zich in Dublin. Het werd rond 1880 gebouwd. Op de benedenverdieping vind je een collectie vondsten uit de Bronstijd, met vooral veel sieraden. De afdelingen met meubilair, zilver en wetenschappelijke instrumenten zijn het belangrijkst. Het museum heeft een aantal vestigingen in Dublin. Er is o.a. een vestiging die veel aandacht schenkt aan het dierenleven van vroeger en een vestiging waar je kleding, zilverwerk en meubels kunt bekijken.

Guinness Storehouse Museum (Dublin)

Guinness Storehouse Museum
Guinness Storehouse Museum
Kaart met locatie Guinness Storehouse Museum

In Dublin heb je ook nog het Guinness Storehouse Museum. Dit hele museum is gewijd aan het biermerk Guinness. Het museum is gevestigd in een brouwerij in St. James' Gate. In het museum zijn een aantal interessante tentoonstellingen waaronder een over de blikjes en flesjes die voor het merk zijn gemaakt. Op de bovenste verdieping is een bar waar je van alles van Guinness kunt proeven.

Phoenix Park (Dublin)

Phoenix Park
Phoenix Park
Kaart met locatie Phoenix Park

Phoenix Park in Dublin is het grootste stadspark van heel Europa, het is zelfs groter dan Hyde Park in Londen. In het park liggen een aantal interessante gebouwen, waaronder het gebouw waar de ambassadeur van de Verenigde Staten in woont. In het park bevindt zich tevens een dierentuin, de Dublin Zoo.

Temple Bar (Dublin)

Temple Bar
Temple Bar
Kaart met locatie Temple Bar

Temple Bar is het culturele hart van de stad Dublin en echt de moeite waard om doorheen te struinen. Hier vind je cafés, galeries, boetieks en pubs waar het hele jaar door veel te doen is. Straatmuzikanten en -artiesten, openluchtmarkten en exposities creëren een festivalsfeer. Op zaterdag wordt het plein omgetoverd tot een drukke markt vol kleuren, smaken en geuren. Het is overdekt met enorme luifels waardoor de markt het hele jaar kan plaatsvinden. Je kunt er vers fruit en groenten kopen maar ook kaas en verse vis. Om de hoek bevindt zich de Temple Bar Book Market, waar je prachtige (oude) boeken kunt kopen.

Titanic Quarter (Belfast)

Titanic Quarter
Titanic Quarter
Kaart met locatie Titanic Quarter

Belfast is de stad van de Titanic, het wereldberoemde schip werd namelijk hier gebouwd. Om alles te weten te komen over dit schip en de ondergang kun je terecht in Titanic Quarter. Daar staat een informatie- en bezoekerscentrum in de vorm van de boeg van de Titanic. Ook worden er speciale Titanic Tours en Titanic Walks georganiseerd.

Belfast City Hall (Belfast)

Belfast City Hall
Belfast City Hall
Kaart met locatie Belfast City Hall

In 1888 kreeg Belfast van koningin Victoria stadsrechten en werd de bouw van de Belfast City Hall (het stadhuis van Belfast) gepland. In 1906 werd het gebouw geopend en nog steeds is het stadhuis het middelpunt van de stad. Het gebouw aan de Donogall Square werd in klassieke renaissancestijl gebouwd en heeft op elke hoek een imposante toren. De binnenkant van het stadhuis is ook prachtig om te zien. Er worden elke dag rondleidingen gehouden voor wie meer te weten wilt komen over het stadhuis. Voor het stadhuis vind je het Titanic monument, een monument ter gedachtenis van de scheepsramp met de RMS Titanic.

St Anne’s Cathedral (Belfast)

St Anne’s Cathedral
St Anne’s Cathedral
Kaart met locatie St Anne’s Cathedral

De bouw van St. Anne’s Cathedral (ook wel bekend als de Belfast Cathedral) begon in 1899 op de fundamenten van een oudere kerk. Het duurde echter even voordat de kathedraal af was, want pas in 1904 werd de kathedraal ingewijd. Er werd echter in 2007 een modern element toegevoegd aan de romaanse kerk: een 40 meter lange roestvrijstalen spits. Deze spits is het hoogste punt van Belfast en symboliseert de hoop op een betere toekomst.

St. George's Market (Belfast)

St. George's Market
St. George's Market
Kaart met locatie St. George's Market

Een van de oudste attracties in Belfast is St. George's Market. Dit is een overdekte markthal gebouwd tussen 1890 en 1896. Het wordt een van de beste markten in Ierland genoemd en heeft zelfs diverse prijzen gewonnen. Het diverse aanbod van verse streekproducten en de geweldige sfeer van de markt is regelmatig geprezen. St George's Market is vrijdag tot en met zondag geopend. Op deze dagen worden drie verschillende markten gehouden. Op vrijdag is de 'Variety Market' en worden er verse producten zoals fruit, groente en vis verkocht. Ook kleren, antieke voorwerpen en boeken worden op deze markt aangeboden. Op zaterdag wordt de 'City Food and Craft Market' gehouden. Deze markt biedt een enorme scala aan streekproducten. Denk hierbij aan vlees, vis, kaas, tapas, koffiebonen en biologische producten uit de omgeving. Ook voor continentale producten ben je hier op de juiste plek. Op de zaterdagmarkt kun je ook handgemaakte spulletjes, bloemen, planten en keramiek kopen. Op zondag wordt de 'Sunday Market' gehouden. Deze markt is een mix van de markt op de vrijdag en zaterdag.


Belfast Castle (Belfast)

Belfast Castle
Belfast Castle
Kaart met locatie Belfast Castle

Tegen de helling van Cave Hill ligt Belfast Castle. Het kasteel ligt op een mooie locatie, je hebt hier namelijk een mooi uitzicht op Belfast. Dit is echter niet het eerste kasteel op deze locatie. In de 12e eeuw bouwden de Noormannen hier een kasteel. In 1611 werd dit kasteel vervangen door een kasteel van steen en hout in opdracht van Sir Arthur Chichester, de Baron van Belfast. Dit kasteel werd 100 jaar later verwoest door een brand. In 1862 besloot de derde markies van Donegall, een afstammeling van de familie Chichester, op deze plek een nieuw kasteel te bouwen. Dit is het kasteel dat we tegenwoordig kennen als Belfast Castle. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt voor feesten, bruiloften en conferenties. Wie echter geïnteresseerd is in de geschiedenis en de bewoners van het kasteel van terecht in het bezoekerscentrum van het kasteel.

St. Anne Shandon (Cork)

Het beroemde monument St. Anne Shandon staat op een heuvel ten noorden van de stad Cork. Op de toren staat een windwijzer in de vorm van een zalm. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en de bekende Shandon-klokken luiden.

Saint Fin Barre's Cathedral (Cork)

Saint Fin Barre's Cathedral
Saint Fin Barre's Cathedral
Kaart met locatie Saint Fin Barre's Cathedral

St. Finbarre's Cathedral is een belangrijke kathedraal in kerk. Het is namelijk opgedragen aan de stichter en tevens patroonheilige van de stad: Sint Finbarre. Hij stichtte op deze plek een klooster. De huidige kathedraal is ontworpen door William Burges als resultaat van het winnen van een architecturale wedstrijd in 1863. De kathedraal heeft Frans gotische en middeleeuwse invloeden. Om dit mooie historische gebouw te onderhouden worden bezoekers gevraagd om een bescheiden bijdrage te leveren. Volwassenen betalen €5, senioren €4 en studenten €3 om de kerk te bezoeken.

Cork City Gaol (Cork)

Cork City Gaol
Cork City Gaol
Kaart met locatie Cork City Gaol

Cork City Gaol was vroeger een gevangenis voor mensen die een misdaad hadden begaan in Cork. Tegenwoordig wordt het gebruikt als museum. Je kunt de voormalige gevangenis bezoeken om te zien hoe zwaar de opgesloten criminelen het hadden in de 19e eeuw. Een audiotour leidt je rond de gerestaureerde cellen, waar je wassen beelden van lijdende gevangenen en strenge gevangenisbewakers ziet. Tijdens de tour leer je meer over het 19e eeuwse strafrechtsysteem.


English Market (Cork)

English Market
English Market
Kaart met locatie English Market

Wanneer je in het centrum van Cork bent is de 'English Market' een aanrader om te bezoeken. Het is een overdekte markt in een prachtig Victoriaans ogend gebouw met een sierlijk plafond en kolommen. De beste lokale producten zoals vers fruit, groente, vis, vlees en afhaalmaaltijden worden hier door verschillende verkopers aangeboden. Je kunt hier ook verschillende lokale specialiteiten zoals bloedworst, beboterde eieren en gekruid rundvlees kopen. Vanwege de locatie, de sfeer en het uitgebreide aanbod is het een geliefde plek bij de lokale bevolking en leuk voor toeristen om te bezoeken. Op een zonnige dag is het heerlijk om hier inkopen te doen en vervolgens te lunchen in het nabijgelegen Bishop Lucey Park.


Waterford Treasures (Waterford)

Waterford Treasures is de verzamelnaam voor drie musea in de 'Viking Triangle'. Deze 'driehoek' is onderdeel van het cultureel erfgoed in Waterford. Het wordt zo genoemd vanwege de 1000 jaar oude viking muren die ooit om dit gebied heen stonden. De meest beroemde gebouw in de driehoek is Reginald's Tower. Hier is tegenwoordig het Viking Museum gevestigd. De andere musea in dit gebied zijn: Bischop's Palace Museum en Medieval Museum. Kortom, wil je een museum bezoeken? Kom dan naar de Viking Triangle en bezoek een van de drie (of alle) musea.

Christ Church Cathedral (Waterford)

De Christ Church Cathedral is gelegen in het hart van Waterford. Op deze plek stond eerst een kerk die gesticht was door de Vikingen. De Engelse ridder Strongbow en Ierse Prinses Aoife trouwde hier in 1170. In de 13e eeuw werd Waterford veroverd door de Noormannen. Zij bouwden op dezelfde plek een gotische kathedraal. In 1773 besloot de gemeenschap om hier de Christ Church Cathedral te bouwen. De kathedraal is het hele jaar door geopend voor het publiek.

House of Waterford Crystal (Waterford)

House of Waterford Crystal
House of Waterford Crystal
Kaart met locatie House of Waterford Crystal

House of Waterford Crystal is de geboorteplaats van de beroemde kristallen producten uit Waterford. Met behulp van de traditionele methoden worden de mooiste producten gemaakt. De ambachtslieden van House of Waterford Crystal smelten meer dan 750 ton kristal per jaar om meer dan 45.000 kristallen creaties te produceren. Deze prachtige creaties worden vaak ook met de hand afgewerkt of gegraveerd. House of Waterford Crystal is geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe de kristallen producten tot stand komen.

Kilkenny Castle (Kilkenny)

Kilkenny Castle
Kilkenny Castle
Kaart met locatie Kilkenny Castle

Kilkenny Castle kijkt uit over rivier de Nore en is vanwege de mooie omgeving een populaire attractie. Het 12e eeuwse kasteel heeft schitterende tuinen, vele bospaden, kleine meren en rozentuinen. Bezoekers kunnen het goed bewaarde kasteel op eigen gelegenheid verkennen. In het kasteel lopen enthousiaste voorlichters rond die met plezier meer vertellen over de kamers en de rijke geschiedenis van Kilkenny Castle.

St. Canice's Cathedral (Kilkenny)

St. Canice's Cathedral
St. Canice's Cathedral
Kaart met locatie St. Canice's Cathedral

St. Canice's Cathedral staat ook wel bekend als Kilkenny Cathedral en is de op een na langste kathedraal van Ierland. Deze indrukwekkende kathedraal is tussen 1202 en 1285 gebouwd. Op dezelfde plek stond in de 6e eeuw al een kerk: de Church of St Canice. De kathedraal heeft zijn originele vorm door de jaren heen behouden. De ronde toren van de kathedraal is een van de weinige torens in Ierland die open is voor het publiek. De toren biedt een uitstekend uitzicht over Kilkenny.

Black Abbey (Kilkenny)

Een van de oudste kerken in Kilkenny is de Black Abbey. De kerk is vernoemd naar de 'Black friars', dit waren leden van de Dominicaanse orde. Ze werden zo genoemd vanwege de zwarte mantels die ze droegen. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van William Marshal. Een mooie bezienswaardigheid in de kerk is de 'Rosary Window'. Dit is een prachtige glas in lood raam uit 1892.

Charles Fort (Kinsale)

Charles Fort
Charles Fort
Kaart met locatie Charles Fort

Een bekende historische bezienswaardigheid in Kinsale is Charles Fort. Dit is een klassiek voorbeeld van een stervormige fort uit de 17e eeuw. Het fort is tevens een van de grootste militaire installaties in het land en wordt hierdoor in verband gebracht met een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Ierse geschiedenis zoals de Burgeroorlog in 1922 tot 1923. Charles Fort is goed bewaard gebleven en het hele jaar geopend voor het publiek.

Desmond Castle (Kinsale)

Desmond Castle
Desmond Castle
Kaart met locatie Desmond Castle

Desmond Castle is een stadskasteel, gebouwd rond 1500 door de graaf van Desmond. Het kasteel werd in eerste instantie gebruikt als douanehuis, maar werd tijdens de Slag van Kinsale ook gebruikt als munitiewinkel en gevangenis. Het kasteel werd benoemd tot Nationaal Monument in 1938. Tegenwoordig herbergt Desmond Castle een museum, namelijk: het 'International Museum of Wine'. Het museum maakt gebruik van verschillende media om de geschiedenis van de Ierse wijnhandel te illustreren.


St. Multose Church (Kinsale)

St. Multose Church is gebouwd in 1190 en is hiermee het oudste gebouw in Kinsale. De kerk is niet alleen continu in gebruik gebleven, maar is tevens een goed voorbeeld van de Normandische architectuur. Hoewel het interieur van de kerk door de jaren heen is veranderd, is het exterieur van de kerk hetzelfde gebleven. Daarnaast zijn de Normandische inscripties, het doopvont en de kapel van de kerk bijzonder om te zien.

Nationaal Park Killarney (Killarney)

Nationaal Park Killarney
Nationaal Park Killarney
Kaart met locatie Nationaal Park Killarney

Nationaal Park Killarney is het eerste nationale park van Ierland. Hier vind je mooie bergen, eikenbossen en watervallen die beschermd worden. Het park is tevens het leefgebied van veel verschillende diersoorten zoals dassen, vossen, eekhoorns, vogels en edelherten. De drie meren van Killarney (Lough Leane, Upper Lake en Muckross Lake) vormen samen het hoogtepunt van het park. Deze meren zijn met elkaar verbonden en neemt een groot deel van het park in beslag. Andere 'must-sees' in het park zijn het landhuis 'Muckross House', de overblijfselen van 'Muckross Abbey' en Ross Castle. Er is ook genoeg te doen in Nationaal Park Killarney. Het landschap en de meren zijn ideaal om te wandelen en voor boottochtjes. Kortom met zoveel mogelijkheden en bezienswaardigheden is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit prachtige nationale park.

Ring of Kerry (Killarney)

Ring of Kerry
Ring of Kerry
Kaart met locatie Ring of Kerry

Killarney is de ideale plaats om te starten met de 'Ring of Kerry'. Dit is een toeristische rondrit die de ruige kustlijn van het schiereiland Iveragh volgt. De rit kan afgelegd worden met de auto of de fiets. De weg slingert langs ongerepte stranden, middeleeuwse ruïnes, bergen en meren. Tijdens de rit kun je genieten van steeds wisselende uitzichten. De rondrit kun je met de auto eenvoudig in een dag afleggen, maar wie het leuk vindt kan dit uiteraard rekken. Langs de route zijn er veel plekken te vinden waar je een nachtje kunt verblijven.

Siamsa Tíre, National Folk Theatre (Tralee)

Siamsa Tíre, National Folk Theatre
Siamsa Tíre, National Folk Theatre
Kaart met locatie Siamsa Tíre, National Folk Theatre

Siamsa Tire, een nationaal theater in Tralee, is de plek waar de Ierse folklore tot leven wordt gebracht door middel van muziek, zang en dans. Dit wordt gedaan met een team van professionele performers onder leiding van artistiek directeur Jonathan Kelliher. Het team wordt daarnaast ook ondersteund door kunstenaars afkomstig uit de lokale gemeenschap. Het doel van het volkstheater is het beschermen, verkennen en ontwikkelen van traditionele kunstvormen in muziek, zang en dans.

Blennerville Windmill (Tralee)

Blennerville Windmill
Blennerville Windmill
Kaart met locatie Blennerville Windmill

Blennerville Windmill is een werken molen in Tralee Bay. De molen is met een hoogte van 21,3 meter de langste in zijn soort in Europa. De molen werd gebruikt voor het malen van graan voor de lokale bevolking en voor de export naar Groot-Brittannië. Bezoekers kunnen de molen van dichtbij bewonderen en naar de top klimmen. In het bezoekerscentrum vind je tevens een expositie, winkel en restaurant.

Tralee Town Park (Tralee)

Tralee Town Park
Tralee Town Park
Kaart met locatie Tralee Town Park

In het hart van Tralee vind je Tralee Town Park, die vroeger deel uitmaakte van het Demesne Kasteel. Dit park is een van de grootste openbare parken in Ierland. Je kunt hier lekker wandelen en de rozentuinen bewonderen. Er is daarnaast ook een speeltuin en een fontein aanwezig in het park. Tralee Town Park is vooral in de zomer leuk om te bezoeken vanwege de geur van de rozen die in de lucht hangt. Je vindt hier ook het Siamsa Tíre National Folk Theatre.


St. Columb's Cathedral (Derry)

De St. Columb's Cathedral was de eerste kathedraal die gebouwd werd na de Reformatie. Het is Derry's meest historische gebouw en de belangrijkste schatkamer met herinneringen aan de turbulente jaren in de 17e eeuw, vereeuwigd in marmeren monumenten, glas-in-loodramen en stenen beelden. De Anglicaanse kathedraal is gewijd aan Sint Columba. De kathedraal werd tussen 1628 en 1633 gebouwd van steen uit lokale steengroeven. De oude pijlers en bogen getuigen van eerste klas vakmanschap.


Walls of Derry (Derry)

Walls of Derry
Walls of Derry
Kaart met locatie Walls of Derry

Een van de best bewaarde stadsmuren van Europa vind je in Derry. De stadsmuren van Derry zijn gebouwd tussen 1613 en 1619 door 'The Honourable The Irish Society' om de stad te beschermen tegen 17e eeuwse kolonisten uit Engeland en Schotland. De stadsmuren met wachttorens, bolwerken, poorten en verhogingen zijn intact gebleven. De muren, die ongeveer 1,5 km in de omtrek zijn, vormen een wandelpad rond de binnenstad.


Bunratty Castle & Bunratty Folk Park (Galway)

Bunratty Castle & Bunratty Folk Park
Bunratty Castle & Bunratty Folk Park
Kaart met locatie Bunratty Castle & Bunratty Folk Park

Niet ver van Galway vind je Bunratty Castle (in het Iers bekend als Caisleán Bhun Raithe), een middeleeuwse burcht. Bunratty Castle wordt ook wel de meest authentieke en complete burcht van Ierland genoemd en is daarom zeker een bezoekje waard. Je kunt hier een mooie verzameling meubels, kunstobjecten, schilderijen en wandkleden uit de 15e en 16e eeuw bewonderen. Er worden in het kasteel ook middeleeuwse banketten georganiseerd. Bij Bunratty Castle hoort ook Bunratty Folk Park. In dit park is het oude Ierse dorpsleven gereconstrueerd. Ierse boerderijen, dorpswinkels, straten en de pubs zijn prachtig nagemaakt zodat je als bezoeker kunt ervaren hoe de lokale bevolking hier destijds leefde.

Festivals in Galway (Galway)

Festivals in Galway
Festivals in Galway
Kaart met locatie Festivals in Galway

Galway is de thuisbasis van een aantal zeer geliefde evenementen in Ierland. Bezoek bijvoorbeeld het Galway International Arts Festival in juli. Zoals de naam al aangeeft staat dit festival volledig in het teken van kunst. Verschillende vormen van kunst zoals muziek, dans en beeldende kunst worden vertegenwoordigd op dit festival. Een ander populair evenement is het Galway Oyster and Seafood Festival die elk jaar wordt gehouden in het laatste weekend van september. Dit populaire foodfestival trekt jaarlijks veel bezoekers en is zelfs 's werelds langstlopende festival dat gewijd is aan oesters en zeevruchten. Ben je meer een liefhebber van paardenraces? Bezoek dan het Galway Races Festival. We hebben nu drie grote festivals genoemd, maar er wordt vrijwel elke maand wel een festival gehouden in Galway. Wil je meer informatie over de verschillende festivals in Galway? Raadpleeg dan de website van het Galway's toeristenkantoor.

Galway City Museum (Galway)

Galway City Museum
Galway City Museum
Kaart met locatie Galway City Museum

Het Galway City Museum is gelegen in het hart van Galway aan de oever van rivier de Corrib. Het museum heeft een aantal permanente tentoonstellingen die in het teken staan van de geschiedenis van Galway. Het museum kan gratis bezocht worden van dinsdag tot zaterdag. Het gebouw zelf heeft een schitterend uitzicht over de baai van Galway, rivier Corrib en de 'Spanish Arch'.

King John's Castle (Limerick)

King John's Castle
King John's Castle
Kaart met locatie King John's Castle

King John's Castle is een kasteel uit de 13e eeuw op King's Island in Limerick. Het kasteel werd gebouwd op bevel van King John (1166 – 1216). Hij liet destijds veel kastelen in Ierland bouwen, maar dit kasteel is het best bewaard gebleven. Het kasteel werd in 2013 heropend voor het publiek. Wie meer wilt leren over de geschiedenis van Limerick moet hier zeker een bezoekje aan brengen. Na het bekijken van de tentoonstelling kun je heerlijk even zitten op de binnenplaats van het kasteel en genieten van het uitzicht op rivier de Shannon.

Hunt Museum (Limerick)

Hunt Museum
Hunt Museum
Kaart met locatie Hunt Museum

Het Hunt Museum herbergt een bijzondere kunstcollectie, gedoneerd door John en Gertrude Hunt. Als antiekhandelaars kochten ze vaak kunstwerken die ze zelf mooi vonden. De privécollectie van de familie Hunt werd echter te groot en ze gingen op zoek naar een plek waar de collectie bewaard kon worden. Dit is uiteindelijk een oud douanekantoor geworden. Het Hunt Museum is in 1997 officieel geopend. John en Gertrude Hunt hebben dit feestelijke moment helaas niet meer kunnen meemaken. Het museum staat symbool voor hun enthousiasme en vrijgevigheid. Je kunt hier ruim 2.500 kunstwerken bewonderen.

St. Mary's Cathedral (Limerick)

St. Mary's Cathedral
St. Mary's Cathedral
Kaart met locatie St. Mary's Cathedral

De kathedraal van St. Mary heeft een lange en bewogen geschiedenis achter de rug. Het is het meest historische gebouw in Limerick. De kathedraal is gebouwd in 1168 op het terrein van een paleis dat werd geschonken door de koning van Munster. Experts geloven dat delen van het paleis zijn opgenomen in de huidige structuur van de kathedraal. De deur aan de westzijde van de kerk dient als hoofdingang. Volgens de traditie moet een nieuwe bisschop altijd op deze deur kloppen om toegang te krijgen tot de kathedraal. St. Mary's Cathedral is tegenwoordig nog steeds in gebruik en dagelijks geopend.

Irish National Stud (Kildare)

Irish National Stud
Irish National Stud
Kaart met locatie Irish National Stud

De Irish National Stud is een van de weinige stoeterijen in Ierland die open is voor het publiek. In het bezoekerscentrum van de stoeterij worden dagelijks rondleidingen gegeven. Bezoekers kunnen daarnaast ook de Ierse volbloed paarden bewonderen. Er is echter nog veel meer te zien op deze locatie. Op het terrein van de stoeterij vind je ook de beroemde Japanse tuinen, de St. Fiachra garden en een paardenmuseum.

Larchill Garden (Kildare)

Larchill Garden
Larchill Garden
Kaart met locatie Larchill Garden

Larchill is een unieke decoratieve parktuin uit de 18e eeuw. Dit is de enige tuin van zijn soort in Europa en is een goed voorbeeld van de tuinarchitectuur van de Romantische beweging. De tuin is geopend in mei en juni. Buiten deze maanden is de tuin alleen geopend voor speciale gelegenheden en grote groepen die vooraf hebben gereserveerd. Larchill is leuk om te bezoeken voor jong en oud. Kinderen kunnen zich vermaken in de huisdierenhoek, de zandbak of met het grote houten avonturenparcours.

Donegal Castle (Donegal)

Donegal Castle
Donegal Castle
Kaart met locatie Donegal Castle

Donegal Castle werd in 1474 door Hugh Roe O’Donnell gebouwd en werd door zijn familie bewoond totdat zij door de Engelsen werden verdreven. Tijdens de Engels-Ierse oorlogen werd het bouwwerk gedeeltelijk vernield. Aan het begin van de 17e eeuw werd het kasteel verkocht aan een Engelse edelman die het bestaande gebouw liet uitbreiden met een herenhuis. Het pand is al diverse malen gerestaureerd en ook tegenwoordig wordt er om de zoveel tijd restauratiewerk verricht om het kasteel in volle glorie te laten schitteren.


Donegal Abbey (Donegal)

Donegal Abbey
Donegal Abbey
Kaart met locatie Donegal Abbey

Donegal Abbey was ooit belangrijke franciscanenabdij, maar helaas is er tegenwoordig nog maar weinig van over. Door haar strategische ligging deed de abdij ook dienst als fort- en kruitopslagplaats. Dit heeft de instandhouding van dit staaltje middeleeuwse architectuur natuurlijk geen goed gedaan. Het gebouw heeft echter vier eeuwen later nog altijd een enorme charme, met name het oude kerkhof met mooie wilde begroeiing en het prachtige uitzicht op de baai zijn mooi om te zien.


Lough Eske (Donegal)

Lough Eske
Lough Eske
Kaart met locatie Lough Eske

Lough Eske is een schitterend meer gelegen aan de voet van de Blue Stack Mountains. Deze natuurlijke bezienswaardigheid geeft je een goed beeld van het eeuwige Ierland in al zijn bescheiden glorie. Als je met de fiets of auto reist, is het pittoreske weggetje ‘Scenic Road’, dat je rondom Lough Eske leidt, een echte must! In de buurt van het meer kun je bovendien leuke wandelingen door de bossen en langs kleine riviertjes maken.

Donegal Craft Village (Donegal)

In dit leuke kleine ambachtelijke complex kun je de plaatselijke ambachtslieden aan het werk zien en hun werk bekijken. Als je op zoek bent naar leuke souvenirs ben je hier aan het goede adres. Je vindt er namelijk allerlei originele producten van aardewerk, porselein, houten en stenen beelden tot handgemaakte juwelen. De prijzen van de werken lopen uiteen van goedkoop tot behoorlijk duur, dus er is voor ieder wat wils wel wat te vinden.

Sligo Abbey (Sligo)

De oude abdij van Sligo dateert uit 1253 en werd gemaakt in opdracht van de baron van Offaly, Maurice Fitzgerald. De kerk werd helaas door een brand verwoest in 1414. In 1595 werd de kerk tijdens de Tyrone oorlog wederom verwoest. Later, in 1641, gebeurde hetzelfde. Telkens werd de abdij herbouwd. In de 18e eeuw vertrokken de monniken uit de abdij. Lord Palmerston wist de abdij weer te herstellen in 1850. Tegenwoordig is de kerk vooral een toeristische attractie. Er worden rondleidingen gegeven, maar er zijn ook reisgidsen in verschillende talen aanwezig voor als je de abdij in je eigen tempo wilt bekijken. De toegangsprijs bedraagt €4,- voor volwassenen en €2,- voor kinderen.

Yeats International Summer School (Sligo)

Yeats International Summer School
Yeats International Summer School
Kaart met locatie Yeats International Summer School

In augustus vindt in Sligo het jaarlijkse Yeats International Summer School plaats. Het is een week gevuld met lezingen en voordrachten rondom Yeats, een belangrijke Ierse dichter uit de 20e eeuw. Deze zomerschool wordt al gehouden sinds 1960 en trekt mensen van over de hele wereld. Deelnemers krijgen de kans om zich te verdiepen in de cultuur en de omgeving van Yeats. Er worden ook verschillende workshops georganiseerd.

Strandhill (Sligo)

Strandhill
Strandhill
Kaart met locatie Strandhill

Niet ver van Sligo ligt Strandhill, een bekend kustplaatsje dat vaak wordt bezocht door toeristen als ze in Sligo zijn. Strandhill is namelijk niet ver gelegen van Sligo Airport. Het kustplaatsje biedt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Strandhill is dan ook vooral een populaire bestemming onder surfers. In totaal wonen er maar 1.000 inwoners in het plaatsje. Er is onder andere een golfbaan aanwezig en er zijn veel horecagelegenheden te vinden.

Benbulbin (Sligo)

Benbulbin
Benbulbin
Kaart met locatie Benbulbin

Benbulbin (soms ook gespeld als Ben Bulben) is een tafelberg op zo'n 10 kilometer afstand van Sligo. De berg wordt vaak bezocht door toeristen, omdat het een zeer opvallend profiel heeft. Benbulbin hoort dan ook bij de bekendste bergen van het land. De berg is tijdens de ijstijd ontstaan en heeft een hoogte van 527 meter. De berg bestaat vooral uit kalksteen, die zeker 320 miljoen jaar geleden is gevormd. Benbulbin is de Engelse variant van de Ierse naam 'Binn Ghulbain'. Je vindt op deze berg veel bijzondere en unieke planten.

Connemara Nationaal Park (Clifden)

Connemara Nationaal Park
Connemara Nationaal Park
Kaart met locatie Connemara Nationaal Park

In het Connemara Nationaal Park nabij Clifden zie je de mooiste landschappen van Connemara. Het park is geopend in 1980 en sindsdien komt men hier graag omdat het er erg rustig is. Het park ligt in het westen van Ierland en is in bezit van de staat. In het park leven onder andere een aantal wilde paarden.

Connemara Smokehouse (Clifden)

Connemara Smokehouse
Connemara Smokehouse
Kaart met locatie Connemara Smokehouse

Niet ver van Clifden vind je het Connemara Smokehouse, de oudste rokerij van West-Ierland. De rokerij is een van weinige overgebleven rokerijen die zich specialiseerde in de wilde Atlantische zalm. Sinds 1998 hebben ze ook Ierse zalm, deze is erg belangrijk voor de productie. Je kunt hier de beste Ierse zalm en schaal- en schelpdieren krijgen. Je kunt de vis niet alleen kopen, maar ook kijken bij de voorbereiding. Je kunt zien hoe de vissen worden gerookt en verpakt. In de maanden juni, juli en augustus kun je op woensdag een 'smoke-tour' doen. Tijdens de tour krijg je uitleg over de vis, het roken en alles wat te maken heeft met de rokerij. Aan het eind kun je genieten van een proeverij van gerookte zalm. Het Connemara Smokehouse is vanaf Clifden ongeveer 20 minuten rijden.


Clifden Castle (Clifden)

Clifden Castle
Clifden Castle
Kaart met locatie Clifden Castle

Clifden Castle is een geruïneerd herenhuis in neogotische stijl die rond 1750 werd gebouwd in opdracht van John D'Arcy, destijds de lokale landeigenaar. Het huis is niet meer bewoond geweest sinds 1840. Het huis raakte namelijk in verval en de lokale bevolking haalde het huis leeg. Alles wat verkocht kon worden om zichzelf te voeden werd meegenomen. Je kunt tegenwoordig de overblijfselen van het huis bezoeken.

Cliffs of Moher (Ennis)

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher
Kaart met locatie Cliffs of Moher

Verblijf je in Ennis en wil je een daguitstap maken? Dan zijn de Cliffs of Moher zeker een bezienswaardigheid die je kunt overwegen. Dit zijn spectaculaire klippen die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken. Het is zelfs de meest bezochte natuurlijke attractie van Ierland. De klippen vind je aan de Ierse westkust. Ze bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van in totaal acht kilometer. Vooral voor wandelaars en vogelliefhebbers zijn de klippen een paradijs, maar ook als je hier niet van houdt is het een bezoekje waard. Vanaf de klippen geniet je van een adembenemend uitzicht.

Ennis Friary (Ennis)

Ennis Friary
Ennis Friary
Kaart met locatie Ennis Friary

Ennis Friary is een schilderachtige ruïne van een franciscanenabdij uit de 13e eeuw. Het was ooit een groot complex met een kerk, kloosters, slaapzalen, werkplaatsen, eetzalen en een grote keuken. Het was een plek waar veel mensen kwamen om te studeren of te bidden. Tegenwoordig zul je hier veel grafmonumenten en beelden aantreffen. Er worden hier regelmatig rondleidingen gegeven. Tijdens de rondleiding leer je alles over de historie van de Ennis Friary.