Ierland
Ierland ligt ten westen van Groot-Brittannië. Het staat bekend als 'het Groene Eiland'. Je komt hier voor de rust, het landschap en de bevolking. Dublin is de hoofdstad van Ierland.
Ierland is verdeeld in de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Daarnaast is het land verdeeld in 4 provincies; Leinster, Munster, Connaught en Ulster.
De rivier Shannon verdeelt Ierland in oost en west. Het is altijd al een belangrijke waterweg geweest. De 386 km lange rivier mondt uit in de zee in westelijke richting nabij Limerick. Het is de langste rivier van Ierland.
- Officiele naam:
- Republiek Ierland
- ISO:
- IE
- Ligging:
- noordwest Europa
- Hoofdstad:
- Dublin
- Inwoners:
- +/- 4500000
- Taal:
- Iers en Engels
- Godsdienst:
- Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +0
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 84421 km²
- Beste reistijd:
- mei - juni
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Tinkers - dit zwerversvolk woont in een caravan of onder een zeil. Ook trekken zijn rond in de kleurige caravans. Velen zijn afstammelingen van de arme boeren die door de Engelse landlords van hun grond werden verdreven.
Iers kristal - Waterford is de bekendste producent van het kristal.
Ervaringen
Pagina 1 van 15 met 146 resultaten
Een prachtig land met veel mooie oude gebouwen. Een prachtig landschap. Vriendelijke mensen. Goede hotels. . We gingen daar met een bus en een humoristische chauffeur. De reisleidster wist ons heel veel te vertellen en bracht ons naar leuke bezienswaardigheden waarover zij veel wist te vertellen.
- Algemeen 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Je kan geweldig uitgaan in Dublin en je kan bijna overal terevht voor wat eten alleen word het lastig met een grote groep.
- Algemeen 7
- Uitgaan 10
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
Ierland is echt een super mooi land met hele aardige mensen!
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Het strand zijn we niet geweest dus die heb ik open gelaten. Verder kwa sfeer en bezienswaardigheden een dikke voldoende omdat we dankzij onze gids ook heel veel gezien hebben.
- Algemeen 8
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 8
Veel bezienswaardigheden gezien iedere dag weer
- Algemeen 9
- Uitgaan 10
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Super vriendelijke mensen in ierland
- Algemeen 8
- Uitgaan 10
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Super mooi land om te bezichtiging.
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Super reis met elke dag een nieuw avontuur. Een echte aanrader voor de natuurliefhebber. Wat is de wereld toch mooi. Wat is Ierland mooi!!! Nu al heimwee naar de Whiskey en Guinness. Kwalitatief goede hotels met een heerlijke keuken. Top Reisleiding/chauffeur.
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Een echte aanrader voor diegenen die van ruige natuur houden. Prima hotels, gastvrije bediening, heerlijke maaltijden. En een top reisleiding. Kwalitatief echt goed!
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
De plaatsen die zijn aangedaan waren allemaal gezellig en een mooie cultuur . Ierland is een schitterend Eiland als je van de natuur en cultuur houdt.
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ierland
Ennis Friary (Ennis)
Ennis Friary is een schilderachtige ruïne van een franciscanenabdij uit de 13e eeuw. Het was ooit een groot complex met een kerk, kloosters, slaapzalen, werkplaatsen, eetzalen en een grote keuken. Het was een plek waar veel mensen kwamen om te studeren of te bidden. Tegenwoordig zul je hier veel grafmonumenten en beelden aantreffen. Er worden hier regelmatig rondleidingen gegeven. Tijdens de rondleiding leer je alles over de historie van de Ennis Friary.
House of Waterford Crystal (Waterford)
House of Waterford Crystal is de geboorteplaats van de beroemde kristallen producten uit Waterford. Met behulp van de traditionele methoden worden de mooiste producten gemaakt. De ambachtslieden van House of Waterford Crystal smelten meer dan 750 ton kristal per jaar om meer dan 45.000 kristallen creaties te produceren. Deze prachtige creaties worden vaak ook met de hand afgewerkt of gegraveerd. House of Waterford Crystal is geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe de kristallen producten tot stand komen.
Christ Church Cathedral (Waterford)
De Christ Church Cathedral is gelegen in het hart van Waterford. Op deze plek stond eerst een kerk die gesticht was door de Vikingen. De Engelse ridder Strongbow en Ierse Prinses Aoife trouwde hier in 1170. In de 13e eeuw werd Waterford veroverd door de Noormannen. Zij bouwden op dezelfde plek een gotische kathedraal. In 1773 besloot de gemeenschap om hier de Christ Church Cathedral te bouwen. De kathedraal is het hele jaar door geopend voor het publiek.
Waterford Treasures (Waterford)
Waterford Treasures is de verzamelnaam voor drie musea in de 'Viking Triangle'. Deze 'driehoek' is onderdeel van het cultureel erfgoed in Waterford. Het wordt zo genoemd vanwege de 1000 jaar oude viking muren die ooit om dit gebied heen stonden. De meest beroemde gebouw in de driehoek is Reginald's Tower. Hier is tegenwoordig het Viking Museum gevestigd. De andere musea in dit gebied zijn: Bischop's Palace Museum en Medieval Museum. Kortom, wil je een museum bezoeken? Kom dan naar de Viking Triangle en bezoek een van de drie (of alle) musea.
Tralee Town Park (Tralee)
In het hart van Tralee vind je Tralee Town Park, die vroeger deel uitmaakte van het Demesne Kasteel. Dit park is een van de grootste openbare parken in Ierland. Je kunt hier lekker wandelen en de rozentuinen bewonderen. Er is daarnaast ook een speeltuin en een fontein aanwezig in het park. Tralee Town Park is vooral in de zomer leuk om te bezoeken vanwege de geur van de rozen die in de lucht hangt. Je vindt hier ook het Siamsa Tíre National Folk Theatre.
Blennerville Windmill (Tralee)
Blennerville Windmill is een werken molen in Tralee Bay. De molen is met een hoogte van 21,3 meter de langste in zijn soort in Europa. De molen werd gebruikt voor het malen van graan voor de lokale bevolking en voor de export naar Groot-Brittannië. Bezoekers kunnen de molen van dichtbij bewonderen en naar de top klimmen. In het bezoekerscentrum vind je tevens een expositie, winkel en restaurant.
Siamsa Tíre, National Folk Theatre (Tralee)
Siamsa Tire, een nationaal theater in Tralee, is de plek waar de Ierse folklore tot leven wordt gebracht door middel van muziek, zang en dans. Dit wordt gedaan met een team van professionele performers onder leiding van artistiek directeur Jonathan Kelliher. Het team wordt daarnaast ook ondersteund door kunstenaars afkomstig uit de lokale gemeenschap. Het doel van het volkstheater is het beschermen, verkennen en ontwikkelen van traditionele kunstvormen in muziek, zang en dans.
Benbulbin (Sligo)
Benbulbin (soms ook gespeld als Ben Bulben) is een tafelberg op zo'n 10 kilometer afstand van Sligo. De berg wordt vaak bezocht door toeristen, omdat het een zeer opvallend profiel heeft. Benbulbin hoort dan ook bij de bekendste bergen van het land. De berg is tijdens de ijstijd ontstaan en heeft een hoogte van 527 meter. De berg bestaat vooral uit kalksteen, die zeker 320 miljoen jaar geleden is gevormd. Benbulbin is de Engelse variant van de Ierse naam 'Binn Ghulbain'. Je vindt op deze berg veel bijzondere en unieke planten.
Strandhill (Sligo)
Niet ver van Sligo ligt Strandhill, een bekend kustplaatsje dat vaak wordt bezocht door toeristen als ze in Sligo zijn. Strandhill is namelijk niet ver gelegen van Sligo Airport. Het kustplaatsje biedt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Strandhill is dan ook vooral een populaire bestemming onder surfers. In totaal wonen er maar 1.000 inwoners in het plaatsje. Er is onder andere een golfbaan aanwezig en er zijn veel horecagelegenheden te vinden.
Yeats International Summer School (Sligo)
In augustus vindt in Sligo het jaarlijkse Yeats International Summer School plaats. Het is een week gevuld met lezingen en voordrachten rondom Yeats, een belangrijke Ierse dichter uit de 20e eeuw. Deze zomerschool wordt al gehouden sinds 1960 en trekt mensen van over de hele wereld. Deelnemers krijgen de kans om zich te verdiepen in de cultuur en de omgeving van Yeats. Er worden ook verschillende workshops georganiseerd.
Sligo Abbey (Sligo)
De oude abdij van Sligo dateert uit 1253 en werd gemaakt in opdracht van de baron van Offaly, Maurice Fitzgerald. De kerk werd helaas door een brand verwoest in 1414. In 1595 werd de kerk tijdens de Tyrone oorlog wederom verwoest. Later, in 1641, gebeurde hetzelfde. Telkens werd de abdij herbouwd. In de 18e eeuw vertrokken de monniken uit de abdij. Lord Palmerston wist de abdij weer te herstellen in 1850. Tegenwoordig is de kerk vooral een toeristische attractie. Er worden rondleidingen gegeven, maar er zijn ook reisgidsen in verschillende talen aanwezig voor als je de abdij in je eigen tempo wilt bekijken. De toegangsprijs bedraagt €4,- voor volwassenen en €2,- voor kinderen.
Cliffs of Moher (Ennis)
Verblijf je in Ennis en wil je een daguitstap maken? Dan zijn de Cliffs of Moher zeker een bezienswaardigheid die je kunt overwegen. Dit zijn spectaculaire klippen die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken. Het is zelfs de meest bezochte natuurlijke attractie van Ierland. De klippen vind je aan de Ierse westkust. Ze bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van in totaal acht kilometer. Vooral voor wandelaars en vogelliefhebbers zijn de klippen een paradijs, maar ook als je hier niet van houdt is het een bezoekje waard. Vanaf de klippen geniet je van een adembenemend uitzicht.
St. Mary's Cathedral (Limerick)
De kathedraal van St. Mary heeft een lange en bewogen geschiedenis achter de rug. Het is het meest historische gebouw in Limerick. De kathedraal is gebouwd in 1168 op het terrein van een paleis dat werd geschonken door de koning van Munster. Experts geloven dat delen van het paleis zijn opgenomen in de huidige structuur van de kathedraal. De deur aan de westzijde van de kerk dient als hoofdingang. Volgens de traditie moet een nieuwe bisschop altijd op deze deur kloppen om toegang te krijgen tot de kathedraal. St. Mary's Cathedral is tegenwoordig nog steeds in gebruik en dagelijks geopend.
Hunt Museum (Limerick)
Het Hunt Museum herbergt een bijzondere kunstcollectie, gedoneerd door John en Gertrude Hunt. Als antiekhandelaars kochten ze vaak kunstwerken die ze zelf mooi vonden. De privécollectie van de familie Hunt werd echter te groot en ze gingen op zoek naar een plek waar de collectie bewaard kon worden. Dit is uiteindelijk een oud douanekantoor geworden. Het Hunt Museum is in 1997 officieel geopend. John en Gertrude Hunt hebben dit feestelijke moment helaas niet meer kunnen meemaken. Het museum staat symbool voor hun enthousiasme en vrijgevigheid. Je kunt hier ruim 2.500 kunstwerken bewonderen.
King John's Castle (Limerick)
King John's Castle is een kasteel uit de 13e eeuw op King's Island in Limerick. Het kasteel werd gebouwd op bevel van King John (1166 – 1216). Hij liet destijds veel kastelen in Ierland bouwen, maar dit kasteel is het best bewaard gebleven. Het kasteel werd in 2013 heropend voor het publiek. Wie meer wilt leren over de geschiedenis van Limerick moet hier zeker een bezoekje aan brengen. Na het bekijken van de tentoonstelling kun je heerlijk even zitten op de binnenplaats van het kasteel en genieten van het uitzicht op rivier de Shannon.
St. Multose Church (Kinsale)
St. Multose Church is gebouwd in 1190 en is hiermee het oudste gebouw in Kinsale. De kerk is niet alleen continu in gebruik gebleven, maar is tevens een goed voorbeeld van de Normandische architectuur. Hoewel het interieur van de kerk door de jaren heen is veranderd, is het exterieur van de kerk hetzelfde gebleven. Daarnaast zijn de Normandische inscripties, het doopvont en de kapel van de kerk bijzonder om te zien.
Desmond Castle (Kinsale)
Desmond Castle is een stadskasteel, gebouwd rond 1500 door de graaf van Desmond. Het kasteel werd in eerste instantie gebruikt als douanehuis, maar werd tijdens de Slag van Kinsale ook gebruikt als munitiewinkel en gevangenis. Het kasteel werd benoemd tot Nationaal Monument in 1938. Tegenwoordig herbergt Desmond Castle een museum, namelijk: het 'International Museum of Wine'. Het museum maakt gebruik van verschillende media om de geschiedenis van de Ierse wijnhandel te illustreren.
Charles Fort (Kinsale)
Een bekende historische bezienswaardigheid in Kinsale is Charles Fort. Dit is een klassiek voorbeeld van een stervormige fort uit de 17e eeuw. Het fort is tevens een van de grootste militaire installaties in het land en wordt hierdoor in verband gebracht met een aantal belangrijke gebeurtenissen in de Ierse geschiedenis zoals de Burgeroorlog in 1922 tot 1923. Charles Fort is goed bewaard gebleven en het hele jaar geopend voor het publiek.
Ring of Kerry (Killarney)
Killarney is de ideale plaats om te starten met de 'Ring of Kerry'. Dit is een toeristische rondrit die de ruige kustlijn van het schiereiland Iveragh volgt. De rit kan afgelegd worden met de auto of de fiets. De weg slingert langs ongerepte stranden, middeleeuwse ruïnes, bergen en meren. Tijdens de rit kun je genieten van steeds wisselende uitzichten. De rondrit kun je met de auto eenvoudig in een dag afleggen, maar wie het leuk vindt kan dit uiteraard rekken. Langs de route zijn er veel plekken te vinden waar je een nachtje kunt verblijven.
Nationaal Park Killarney (Killarney)
Nationaal Park Killarney is het eerste nationale park van Ierland. Hier vind je mooie bergen, eikenbossen en watervallen die beschermd worden. Het park is tevens het leefgebied van veel verschillende diersoorten zoals dassen, vossen, eekhoorns, vogels en edelherten. De drie meren van Killarney (Lough Leane, Upper Lake en Muckross Lake) vormen samen het hoogtepunt van het park. Deze meren zijn met elkaar verbonden en neemt een groot deel van het park in beslag. Andere 'must-sees' in het park zijn het landhuis 'Muckross House', de overblijfselen van 'Muckross Abbey' en Ross Castle. Er is ook genoeg te doen in Nationaal Park Killarney. Het landschap en de meren zijn ideaal om te wandelen en voor boottochtjes. Kortom met zoveel mogelijkheden en bezienswaardigheden is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit prachtige nationale park.
Black Abbey (Kilkenny)
Een van de oudste kerken in Kilkenny is de Black Abbey. De kerk is vernoemd naar de 'Black friars', dit waren leden van de Dominicaanse orde. Ze werden zo genoemd vanwege de zwarte mantels die ze droegen. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van William Marshal. Een mooie bezienswaardigheid in de kerk is de 'Rosary Window'. Dit is een prachtige glas in lood raam uit 1892.
St. Canice's Cathedral (Kilkenny)
St. Canice's Cathedral staat ook wel bekend als Kilkenny Cathedral en is de op een na langste kathedraal van Ierland. Deze indrukwekkende kathedraal is tussen 1202 en 1285 gebouwd. Op dezelfde plek stond in de 6e eeuw al een kerk: de Church of St Canice. De kathedraal heeft zijn originele vorm door de jaren heen behouden. De ronde toren van de kathedraal is een van de weinige torens in Ierland die open is voor het publiek. De toren biedt een uitstekend uitzicht over Kilkenny.
Kilkenny Castle (Kilkenny)
Kilkenny Castle kijkt uit over rivier de Nore en is vanwege de mooie omgeving een populaire attractie. Het 12e eeuwse kasteel heeft schitterende tuinen, vele bospaden, kleine meren en rozentuinen. Bezoekers kunnen het goed bewaarde kasteel op eigen gelegenheid verkennen. In het kasteel lopen enthousiaste voorlichters rond die met plezier meer vertellen over de kamers en de rijke geschiedenis van Kilkenny Castle.
Larchill Garden (Kildare)
Larchill is een unieke decoratieve parktuin uit de 18e eeuw. Dit is de enige tuin van zijn soort in Europa en is een goed voorbeeld van de tuinarchitectuur van de Romantische beweging. De tuin is geopend in mei en juni. Buiten deze maanden is de tuin alleen geopend voor speciale gelegenheden en grote groepen die vooraf hebben gereserveerd. Larchill is leuk om te bezoeken voor jong en oud. Kinderen kunnen zich vermaken in de huisdierenhoek, de zandbak of met het grote houten avonturenparcours.
Irish National Stud (Kildare)
De Irish National Stud is een van de weinige stoeterijen in Ierland die open is voor het publiek. In het bezoekerscentrum van de stoeterij worden dagelijks rondleidingen gegeven. Bezoekers kunnen daarnaast ook de Ierse volbloed paarden bewonderen. Er is echter nog veel meer te zien op deze locatie. Op het terrein van de stoeterij vind je ook de beroemde Japanse tuinen, de St. Fiachra garden en een paardenmuseum.
Galway City Museum (Galway)
Het Galway City Museum is gelegen in het hart van Galway aan de oever van rivier de Corrib. Het museum heeft een aantal permanente tentoonstellingen die in het teken staan van de geschiedenis van Galway. Het museum kan gratis bezocht worden van dinsdag tot zaterdag. Het gebouw zelf heeft een schitterend uitzicht over de baai van Galway, rivier Corrib en de 'Spanish Arch'.
Festivals in Galway (Galway)
Galway is de thuisbasis van een aantal zeer geliefde evenementen in Ierland. Bezoek bijvoorbeeld het Galway International Arts Festival in juli. Zoals de naam al aangeeft staat dit festival volledig in het teken van kunst. Verschillende vormen van kunst zoals muziek, dans en beeldende kunst worden vertegenwoordigd op dit festival. Een ander populair evenement is het Galway Oyster and Seafood Festival die elk jaar wordt gehouden in het laatste weekend van september. Dit populaire foodfestival trekt jaarlijks veel bezoekers en is zelfs 's werelds langstlopende festival dat gewijd is aan oesters en zeevruchten. Ben je meer een liefhebber van paardenraces? Bezoek dan het Galway Races Festival. We hebben nu drie grote festivals genoemd, maar er wordt vrijwel elke maand wel een festival gehouden in Galway. Wil je meer informatie over de verschillende festivals in Galway? Raadpleeg dan de website van het Galway's toeristenkantoor.
Bunratty Castle & Bunratty Folk Park (Galway)
Niet ver van Galway vind je Bunratty Castle (in het Iers bekend als Caisleán Bhun Raithe), een middeleeuwse burcht. Bunratty Castle wordt ook wel de meest authentieke en complete burcht van Ierland genoemd en is daarom zeker een bezoekje waard. Je kunt hier een mooie verzameling meubels, kunstobjecten, schilderijen en wandkleden uit de 15e en 16e eeuw bewonderen. Er worden in het kasteel ook middeleeuwse banketten georganiseerd. Bij Bunratty Castle hoort ook Bunratty Folk Park. In dit park is het oude Ierse dorpsleven gereconstrueerd. Ierse boerderijen, dorpswinkels, straten en de pubs zijn prachtig nagemaakt zodat je als bezoeker kunt ervaren hoe de lokale bevolking hier destijds leefde.
Donegal Craft Village (Donegal)
In dit leuke kleine ambachtelijke complex kun je de plaatselijke ambachtslieden aan het werk zien en hun werk bekijken. Als je op zoek bent naar leuke souvenirs ben je hier aan het goede adres. Je vindt er namelijk allerlei originele producten van aardewerk, porselein, houten en stenen beelden tot handgemaakte juwelen. De prijzen van de werken lopen uiteen van goedkoop tot behoorlijk duur, dus er is voor ieder wat wils wel wat te vinden.
Lough Eske (Donegal)
Lough Eske is een schitterend meer gelegen aan de voet van de Blue Stack Mountains. Deze natuurlijke bezienswaardigheid geeft je een goed beeld van het eeuwige Ierland in al zijn bescheiden glorie. Als je met de fiets of auto reist, is het pittoreske weggetje ‘Scenic Road’, dat je rondom Lough Eske leidt, een echte must! In de buurt van het meer kun je bovendien leuke wandelingen door de bossen en langs kleine riviertjes maken.
Donegal Abbey (Donegal)
Donegal Abbey was ooit belangrijke franciscanenabdij, maar helaas is er tegenwoordig nog maar weinig van over. Door haar strategische ligging deed de abdij ook dienst als fort- en kruitopslagplaats. Dit heeft de instandhouding van dit staaltje middeleeuwse architectuur natuurlijk geen goed gedaan. Het gebouw heeft echter vier eeuwen later nog altijd een enorme charme, met name het oude kerkhof met mooie wilde begroeiing en het prachtige uitzicht op de baai zijn mooi om te zien.
Donegal Castle (Donegal)
Donegal Castle werd in 1474 door Hugh Roe O’Donnell gebouwd en werd door zijn familie bewoond totdat zij door de Engelsen werden verdreven. Tijdens de Engels-Ierse oorlogen werd het bouwwerk gedeeltelijk vernield. Aan het begin van de 17e eeuw werd het kasteel verkocht aan een Engelse edelman die het bestaande gebouw liet uitbreiden met een herenhuis. Het pand is al diverse malen gerestaureerd en ook tegenwoordig wordt er om de zoveel tijd restauratiewerk verricht om het kasteel in volle glorie te laten schitteren.
Walls of Derry (Derry)
Een van de best bewaarde stadsmuren van Europa vind je in Derry. De stadsmuren van Derry zijn gebouwd tussen 1613 en 1619 door 'The Honourable The Irish Society' om de stad te beschermen tegen 17e eeuwse kolonisten uit Engeland en Schotland. De stadsmuren met wachttorens, bolwerken, poorten en verhogingen zijn intact gebleven. De muren, die ongeveer 1,5 km in de omtrek zijn, vormen een wandelpad rond de binnenstad.
St. Columb's Cathedral (Derry)
De St. Columb's Cathedral was de eerste kathedraal die gebouwd werd na de Reformatie. Het is Derry's meest historische gebouw en de belangrijkste schatkamer met herinneringen aan de turbulente jaren in de 17e eeuw, vereeuwigd in marmeren monumenten, glas-in-loodramen en stenen beelden. De Anglicaanse kathedraal is gewijd aan Sint Columba. De kathedraal werd tussen 1628 en 1633 gebouwd van steen uit lokale steengroeven. De oude pijlers en bogen getuigen van eerste klas vakmanschap.
English Market (Cork)
Wanneer je in het centrum van Cork bent is de 'English Market' een aanrader om te bezoeken. Het is een overdekte markt in een prachtig Victoriaans ogend gebouw met een sierlijk plafond en kolommen. De beste lokale producten zoals vers fruit, groente, vis, vlees en afhaalmaaltijden worden hier door verschillende verkopers aangeboden. Je kunt hier ook verschillende lokale specialiteiten zoals bloedworst, beboterde eieren en gekruid rundvlees kopen. Vanwege de locatie, de sfeer en het uitgebreide aanbod is het een geliefde plek bij de lokale bevolking en leuk voor toeristen om te bezoeken. Op een zonnige dag is het heerlijk om hier inkopen te doen en vervolgens te lunchen in het nabijgelegen Bishop Lucey Park.
Cork City Gaol (Cork)
Cork City Gaol was vroeger een gevangenis voor mensen die een misdaad hadden begaan in Cork. Tegenwoordig wordt het gebruikt als museum. Je kunt de voormalige gevangenis bezoeken om te zien hoe zwaar de opgesloten criminelen het hadden in de 19e eeuw. Een audiotour leidt je rond de gerestaureerde cellen, waar je wassen beelden van lijdende gevangenen en strenge gevangenisbewakers ziet. Tijdens de tour leer je meer over het 19e eeuwse strafrechtsysteem.
Saint Fin Barre's Cathedral (Cork)
St. Finbarre's Cathedral is een belangrijke kathedraal in kerk. Het is namelijk opgedragen aan de stichter en tevens patroonheilige van de stad: Sint Finbarre. Hij stichtte op deze plek een klooster. De huidige kathedraal is ontworpen door William Burges als resultaat van het winnen van een architecturale wedstrijd in 1863. De kathedraal heeft Frans gotische en middeleeuwse invloeden. Om dit mooie historische gebouw te onderhouden worden bezoekers gevraagd om een bescheiden bijdrage te leveren. Volwassenen betalen €5, senioren €4 en studenten €3 om de kerk te bezoeken.
Clifden Castle (Clifden)
Clifden Castle is een geruïneerd herenhuis in neogotische stijl die rond 1750 werd gebouwd in opdracht van John D'Arcy, destijds de lokale landeigenaar. Het huis is niet meer bewoond geweest sinds 1840. Het huis raakte namelijk in verval en de lokale bevolking haalde het huis leeg. Alles wat verkocht kon worden om zichzelf te voeden werd meegenomen. Je kunt tegenwoordig de overblijfselen van het huis bezoeken.
Connemara Smokehouse (Clifden)
Niet ver van Clifden vind je het Connemara Smokehouse, de oudste rokerij van West-Ierland. De rokerij is een van weinige overgebleven rokerijen die zich specialiseerde in de wilde Atlantische zalm. Sinds 1998 hebben ze ook Ierse zalm, deze is erg belangrijk voor de productie. Je kunt hier de beste Ierse zalm en schaal- en schelpdieren krijgen. Je kunt de vis niet alleen kopen, maar ook kijken bij de voorbereiding. Je kunt zien hoe de vissen worden gerookt en verpakt. In de maanden juni, juli en augustus kun je op woensdag een 'smoke-tour' doen. Tijdens de tour krijg je uitleg over de vis, het roken en alles wat te maken heeft met de rokerij. Aan het eind kun je genieten van een proeverij van gerookte zalm. Het Connemara Smokehouse is vanaf Clifden ongeveer 20 minuten rijden.
Belfast Castle (Belfast)
Tegen de helling van Cave Hill ligt Belfast Castle. Het kasteel ligt op een mooie locatie, je hebt hier namelijk een mooi uitzicht op Belfast. Dit is echter niet het eerste kasteel op deze locatie. In de 12e eeuw bouwden de Noormannen hier een kasteel. In 1611 werd dit kasteel vervangen door een kasteel van steen en hout in opdracht van Sir Arthur Chichester, de Baron van Belfast. Dit kasteel werd 100 jaar later verwoest door een brand. In 1862 besloot de derde markies van Donegall, een afstammeling van de familie Chichester, op deze plek een nieuw kasteel te bouwen. Dit is het kasteel dat we tegenwoordig kennen als Belfast Castle. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt voor feesten, bruiloften en conferenties. Wie echter geïnteresseerd is in de geschiedenis en de bewoners van het kasteel van terecht in het bezoekerscentrum van het kasteel.
St. George's Market (Belfast)
Een van de oudste attracties in Belfast is St. George's Market. Dit is een overdekte markthal gebouwd tussen 1890 en 1896. Het wordt een van de beste markten in Ierland genoemd en heeft zelfs diverse prijzen gewonnen. Het diverse aanbod van verse streekproducten en de geweldige sfeer van de markt is regelmatig geprezen. St George's Market is vrijdag tot en met zondag geopend. Op deze dagen worden drie verschillende markten gehouden. Op vrijdag is de 'Variety Market' en worden er verse producten zoals fruit, groente en vis verkocht. Ook kleren, antieke voorwerpen en boeken worden op deze markt aangeboden. Op zaterdag wordt de 'City Food and Craft Market' gehouden. Deze markt biedt een enorme scala aan streekproducten. Denk hierbij aan vlees, vis, kaas, tapas, koffiebonen en biologische producten uit de omgeving. Ook voor continentale producten ben je hier op de juiste plek. Op de zaterdagmarkt kun je ook handgemaakte spulletjes, bloemen, planten en keramiek kopen. Op zondag wordt de 'Sunday Market' gehouden. Deze markt is een mix van de markt op de vrijdag en zaterdag.
St Anne’s Cathedral (Belfast)
De bouw van St. Anne’s Cathedral (ook wel bekend als de Belfast Cathedral) begon in 1899 op de fundamenten van een oudere kerk. Het duurde echter even voordat de kathedraal af was, want pas in 1904 werd de kathedraal ingewijd. Er werd echter in 2007 een modern element toegevoegd aan de romaanse kerk: een 40 meter lange roestvrijstalen spits. Deze spits is het hoogste punt van Belfast en symboliseert de hoop op een betere toekomst.
Belfast City Hall (Belfast)
In 1888 kreeg Belfast van koningin Victoria stadsrechten en werd de bouw van de Belfast City Hall (het stadhuis van Belfast) gepland. In 1906 werd het gebouw geopend en nog steeds is het stadhuis het middelpunt van de stad. Het gebouw aan de Donogall Square werd in klassieke renaissancestijl gebouwd en heeft op elke hoek een imposante toren. De binnenkant van het stadhuis is ook prachtig om te zien. Er worden elke dag rondleidingen gehouden voor wie meer te weten wilt komen over het stadhuis. Voor het stadhuis vind je het Titanic monument, een monument ter gedachtenis van de scheepsramp met de RMS Titanic.
Temple Bar (Dublin)
Temple Bar is het culturele hart van de stad Dublin en echt de moeite waard om doorheen te struinen. Hier vind je cafés, galeries, boetieks en pubs waar het hele jaar door veel te doen is. Straatmuzikanten en -artiesten, openluchtmarkten en exposities creëren een festivalsfeer. Op zaterdag wordt het plein omgetoverd tot een drukke markt vol kleuren, smaken en geuren. Het is overdekt met enorme luifels waardoor de markt het hele jaar kan plaatsvinden. Je kunt er vers fruit en groenten kopen maar ook kaas en verse vis. Om de hoek bevindt zich de Temple Bar Book Market, waar je prachtige (oude) boeken kunt kopen.
Titanic Quarter (Belfast)
Belfast is de stad van de Titanic, het wereldberoemde schip werd namelijk hier gebouwd. Om alles te weten te komen over dit schip en de ondergang kun je terecht in Titanic Quarter. Daar staat een informatie- en bezoekerscentrum in de vorm van de boeg van de Titanic. Ook worden er speciale Titanic Tours en Titanic Walks georganiseerd.
Ierse pub
Als je in Ierland bent moet je zeker een bezoek brengen aan de Ierse pub. De Ierse pub staat bekend bekend om de gemoedelijke sfeer. De pubs in de stad hebben vaak een schitterend interieur. De meest bekende dranksoort van Ierland is de Ierse whiskey, wat levenswater betekent. De drievoudig gedestilleerde drank wordt gekenmerkt door de ongekende zachte smaak. De Ierse whiskey kan puur worden gedronken, maar ook met ijs of vermengd in Irish coffee mét Ierse room erbovenop. De echte bierliefhebbers kunnen Ierland niet verlaten zonder het Guinness bier te hebben geproefd.
Winkelen in Ierland
Ierland is snel bezig een van Europa’s meest trendy shopbestemmingen te worden met de uiterst modebewuste straten van Belfast en Dublin tot de vriendelijkste kunstnijverheidswinkeltjes in boerendorpjes. Ierland is de ideale plek om iets chiques, stijlvols en volkomen unieks te vinden.
Normaliter zijn de winkels geopend van 09.00 uur 's ochtends tot 17.30 uur 's avonds. Eens per week zijn de winkels om 13.00 uur gesloten, dit verschilt per stad. In Dublin zijn de winkels op donderdag tot 20.00 uur 's avonds geopend. De meest belangrijke winkelstraten van Dublin zijn Grafton Street en Henry Street. In de Grafton Street rijden geen auto's waardoor je rustig kunt winkelen. Je vindt hier onder meer het duurste en belangrijkste warenhuis van de stad, Brown Thomas. Net buiten de straat kun je het mooiste winkelcentrum van de stad aantreffen, de naam hiervan is Powerscourt Centre.
Temple Bar in Dublin kent verschillende winkels met ambachtelijke kunst. Het St. Stephen's Green Shopping Centre is een van de grootste winkelcentra van de stad. Grafton Street is daarnaast de as van de meest stijlvolle winkelbuurt, hier vind je tevens het Powerscourt Townhouse Shopping Centre.
Malahide Castle
Malahide Castle ligt een klein eindje van Dublin af. Tegenwoordig is het kasteel een toeristische trekpleister maar het werd erg lang bewoond door de familie Talbot. Toen de laatste Lord Talbot stierf kwam het kasteel na 791 jaar weer vrij te staan. In de grote hal is er een zeer indrukwekkende expositie van portretten van de Talbot familie te bewonderen. Er worden ook verschillende rondleidingen geven, in het Engels en in het Nederlands.
Bunratty Castle
In Bunratty is Bunratty Castle gevestigd dat een van de grootste bezienswaardigheden is van Ierland. De O'Briens, ofwel de graven van Thomond, waren omstreeks 1500 de meest belangrijke bewoners. Zij leefden hier tot ongeveer 1640. Op deze plek is een dorp te vinden met allerlei ouderwetse boerderijen. Op deze boerderijen zul je scharrelende schapen, kippen en geiten aantreffen tussen de oude cottages door. In het dorp is tevens een kleine school te vinden waar duidelijk te zien is hoe barbaars de omstandigheden toentertijd waren. Ten slotte bevindt zich er nog een winkeltje waar je ouderwets snoep kunt kopen en in de theeschenkerij kun je leren hoe je sodabread of scones kunt bakken.
St. Anne Shandon (Cork)
Het beroemde monument St. Anne Shandon staat op een heuvel ten noorden van de stad Cork. Op de toren staat een windwijzer in de vorm van een zalm. Bezoekers kunnen de toren beklimmen en de bekende Shandon-klokken luiden.
De toren van Glendalough
Glendalough is een plaats in het Ierse graafschap Wicklow en staat bekend om haar grote ronde toren van 33 meter hoog. Deze is waarschijnlijk door enkele monniken gebouwd. Ook het klooster dat door de beroemde Sint Patrick gesticht werd, trekt veel bezoekers, ook al is het nu niet veel meer dan een oude ruïne.
Phoenix Park (Dublin)
Phoenix Park in Dublin is het grootste stadspark van heel Europa, het is zelfs groter dan Hyde Park in Londen. In het park liggen een aantal interessante gebouwen, waaronder het gebouw waar de ambassadeur van de Verenigde Staten in woont. In het park bevindt zich tevens een dierentuin, de Dublin Zoo.
Wicklow Mountains National Park
Het Wicklow Mountains National Park is een van de best bezochte parken van heel Ierland met jaarlijks ongeveer 1 miljoen bezoekers. Het park is ook zeer populair bij de inwoners van Ierland, die komen er graag om te wandelen of om van de natuur te genieten. Het park ligt ten zuiden van Dublin.
Connemara Nationaal Park (Clifden)
In het Connemara Nationaal Park nabij Clifden zie je de mooiste landschappen van Connemara. Het park is geopend in 1980 en sindsdien komt men hier graag omdat het er erg rustig is. Het park ligt in het westen van Ierland en is in bezit van de staat. In het park leven onder andere een aantal wilde paarden.
Guinness Storehouse Museum (Dublin)
In Dublin heb je ook nog het Guinness Storehouse Museum. Dit hele museum is gewijd aan het biermerk Guinness. Het museum is gevestigd in een brouwerij in St. James' Gate. In het museum zijn een aantal interessante tentoonstellingen waaronder een over de blikjes en flesjes die voor het merk zijn gemaakt. Op de bovenste verdieping is een bar waar je van alles van Guinness kunt proeven.
Nationale Museum Ierland (Dublin)
Het Nationale Museum van Ierland bevindt zich in Dublin. Het werd rond 1880 gebouwd. Op de benedenverdieping vind je een collectie vondsten uit de Bronstijd, met vooral veel sieraden. De afdelingen met meubilair, zilver en wetenschappelijke instrumenten zijn het belangrijkst. Het museum heeft een aantal vestigingen in Dublin. Er is o.a. een vestiging die veel aandacht schenkt aan het dierenleven van vroeger en een vestiging waar je kleding, zilverwerk en meubels kunt bekijken.
Vakantiebestemmingen in Ierland
Artikelen
Eten en drinken
De meeste gerechten zijn gebaseerd op vlees met twee soorten groente, aardappelen en veel dierlijk vet. Brood is een Ierse specialiteit. Het traditionele Ierse soda bread, gemaakt met karnemelk, wordt vers en warm gegeten. Bij dit heerlijke bruin brood is de gist vervangen door soda. Het is vooral heerlijk met een royale laag boter en gerookte zalm! Daarnaast zijn black pudding (een soort bloedworst), boerenkaas en handgemaakte bonbons bijzonder populair. Bovendien is het Ierse vlees (of het nu varken, rund of lam is) van de allerbeste kwaliteit. En als je echt iets onvergetelijks wilt proeven, kies dan voor schaaldieren: er gaat niets boven een kom dampende verse mosselen, helderwitte krabbenpoten of zilte oesters.
Irish Whiskey en Irish Coffee zijn bij de meeste Nederlanders wel bekend. Guinness is het beroemdste donkere bier van Ierland, maar er zijn ook andere goede merken, zoals Murphys en Beamish.
Vervoer
Vanaf Schiphol zijn Belfast, Cork en Dublin met het vliegtuig rechtstreeks te bereiken. Er zijn 4 luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland naar Ierland vliegen. Je kunt met eigen auto of als voetganger 6 Ierse havens bereiken via de ferry-tochten die worden aangeboden. Bijv. van Cherbourg naar Rosslare of van Roscoff naar Rosslare.
Ierland heeft 4 belangrijke internationale luchthavens: Belfast, Cork, Dublin en Shannon. In Ierland wordt links gereden. Indien je met eigen auto of motor gaat, heb je een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en Groene Kaart nodig. Ierland heeft uitstekende bus- en treinverbindingen. Er rijdt ook een hogesnelheidstrein van Belfast naar Dublin. Je vindt taxis met taximeters in Belfast, Cork, Dublin, Galway en Limerick, maar in andere regios moet je van tevoren een prijs afspreken.
Visum
Voor een vakantie in Ierland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau van Ierland ligt over het algemeen hoger dan in Nederland. De officiële munteenheid van de Ierse Republiek is de euro. Maar in Noord-Ierland is de pond nog steeds het betaalmiddel.
Veiligheid
Ierland is misschien wel één van de veiligste landen van Europa. Kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen, komt weinig voor. Uitgezonderd in bepaalde delen van Dublin en andere grote steden. In het recente verleden werd de grootste bedreiging gevormd door de bomaanslagen, hoewel toeristen hier zelden slachtoffer van zijn.
Medische informatie
Ierland heeft een mix van publieke en private gezondheidszorg. In 2005 had 29,2% van de Ierse bevolking recht op geheel gratis publieke zorg. Op basis van inkomen of leeftijd (ouder dan 70 jaar) ontvangen deze mensen een medical card waarmee zij recht hebben op gratis medische zorg. De meeste Ieren die geen recht op gratis zorg hebben, nemen een particuliere zorgverzekering.
Voor Ierland zijn er geen verplichte inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
In Ierland kun je het water uit de kraan goed drinken.
Bevolking
De Ieren zijn gek op festivals. Neem bijv. Puck Fair in Killorglin. Op deze jaarmarkt wordt de kroning van een geit gevierd. Een ander uniek festival is Rose of Tralee, een geliefd schouwspel waarin deelneemsters van heinde en verre meedoen aan de verkiezing tot Roos van Tralee. Tullamore Phoenix Festival biedt een geweldig programma met o.a. een tocht in een heteluchtballon, bungeejumpen en een fakkeloptocht. Tinkers zijn een zwerfvolk die wonen in een caravan of onder een zeil. Ook trekken zij rond in kleurige caravans. Velen zijn afstammelingen van de arme boeren die door de Engelse landlords van hun grond werden verdreven. Kristal wordt in vele Europese landen gemaakt, maar in Ierland zijn de meeste kristalfabrieken. Waterford is de bekendste producent van het Ierse kristal. Het nationale symbool is de Keltische harp. Deze harp is ook afgebeeld op de Ierse euromunten. Maar ook de klaver (shamrock) wordt vaak gebruikt als nationaal symbool, zoals o.a. door het nationale rugbyteam.
De taal
Iedereen in Ierland spreekt Engels. Officieel is Ierland tweetalig. Het Gaelic wordt het meest gesproken in bepaalde gebieden in Cork en Waterford, en in delen van West-Ierland.
Flora & Fauna
Heel vroeger was een groot deel van Ierland bedekt met bossen maar overbeweiding en houtkap tussen de 16e en 18e eeuw leidde tot grootschalige ontbossing. In Ierland leeft o.a. de hagedis. En er zijn vele vissen, zowel in de zoete wateren van het binnenland als in de Ierland omringende zee.
Geschiedenis
In Ierland is de geschiedenis tastbaar aanwezig, het land is bezaaid met ruïnes en gedenktekens. De eeuwenlange strijd tussen de oorspronkelijke Keltische inwoners en de groepen die later kwamen, (Noormannen, Anglo-Normandiërs en voornamelijk Schotse protestanten) heeft diepe sporen nagelaten. Alleen al het feit dat er twee aparte landen op één eiland bestaan, zegt al genoeg. De eerste bewoners kwamen rond de ijstijd. Groot-Brittannië en Ierland waren toen nog verbonden aan het Europese vasteland. Na het smelten van het vele ijs steeg de waterspiegel en werd Ierland een eiland. Rond het jaar 795 begon het Viking Tijdperk. Het ontstond met de eerste invallen van Noorse schepen op het eiland Lambay. De volgende 40 jaar werden vrijwel alle kloosters langs de kust geplunderd en vernield. De invallen bleven in eerste instantie beperkt tot de kuststreken. In 837 arriveerden grote konvooien Noorse schepen en de Vikingen richtten permanente woonplaatsen in en handelsposten. Vanuit deze uitvalsposten werden ook die delen van Ierland geplunderd die tot dan gespaard waren gebleven. Dublin werd de rijkste stad van de Vikingen en een belangrijk handelscentrum. Na verloop van tijd vermengden de Vikingen zich met de Ierse bevolking en waren ze even Iers als de Kelten. In 1541 werd Ierland het Koninkrijk Ierland. een staat in personele unie met Engeland. Het koninkrijk werd bestuurd door een gouverneur met een parlement. Tot 1782 had het parlement weinig te zeggen, en Rooms-katholieken mochten geen parlementslid worden. Bijna alle macht in Ierland lag in handen van de gouverneur en zijn tweede man die beide altijd van Engelse of Britse adel waren. Na de opstand van 1798 besloot de Britse regering om Ierland bij het Verenigd Koninkrijk te voegen, om zo de Ierse bevolking eerlijkere vertegenwoordiging in de regering te geven en verdere onrust te voorkomen. In 1912 wordt een wet aangenomen waarbij heel Ierland zelfbestuur krijgt maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd dit uitgesteld. In 1920 nam het Britse parlement een wet aan waarbij het eiland in tweeën werd gedeeld. Het noorden kreeg eigen zelfbestuur en behield een nauwe band met Londen. In het zuiden kwam een eigen parlement in Dublin, waarbij Zuid-Ierland een status zou krijgen. De verdeling van het eiland was voor veel Ieren onacceptabel. Ook de status, waarbij een band bleef bestaan met Londen, ging velen niet ver genoeg. De wet werd daarom niet geaccepteerd en de onrust groeide uit tot een ware onafhankelijkheidsstrijd. In het voorjaar van 1921 brak bij een aantal kopstukken van Sinn Féin (een nationalistische links-georiënteerde politieke partij) het besef door dat langs militaire weg hun doel niet bereikt zou worden. Dat leidde tot vredesbesprekingen die in december resulteerden in een verdrag. Door dat verdrag werd het zuiden de facto onafhankelijk, de Vrijstaat, hoewel er in naam een band met Londen bleef bestaan. Het verdrag betekende echter ook dat het zuiden akkoord ging met de creatie van de protestantse staat Noord-Ierland waarin de grote katholieke minderheid bewust tot tweederangs burgers werd gemaakt. De nieuwe staat kende een moeilijke start. Het liep zo hoog op dat feitelijk gesproken kan worden van een burgeroorlog. In 1949 werd de Republiek uitgeroepen door de coalitieregering. Daarmee werden ook formeel de laatste banden met Groot-Brittannië verbroken.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Ierland?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.