Ierland

Grillige kustlijn Ierland, landschap
Grillige kustlijn Ierland, landschap

Ierland ligt ten westen van Groot-Brittannië. Het staat bekend als 'het Groene Eiland'. Je komt hier voor de rust, het landschap en de bevolking. Dublin is de hoofdstad van Ierland. Ierland is verdeeld in de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Daarnaast is het land verdeeld in 4 provincies; Leinster, Munster, Connaught en Ulster. De rivier Shannon verdeelt Ierland in oost en west. Het is altijd al een belangrijke waterweg geweest. De 386 km lange rivier mondt uit in de zee in westelijke richting nabij Limerick. Het is de langste rivier van Ierland.

Heb je weinig kennis van Ierland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Ierland
Officiele naam:
Republiek Ierland
ISO:
IE
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
Dublin
Inwoners:
+/- 4500000
Taal:
Iers en Engels
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
84421 km²
Beste reistijd:
mei - juni
Hoogseizoen:
juli - augustus

Tinkers - dit zwerversvolk woont in een caravan of onder een zeil. Ook trekken zijn rond in de kleurige caravans. Velen zijn afstammelingen van de arme boeren die door de Engelse landlords van hun grond werden verdreven.

Iers kristal - Waterford is de bekendste producent van het kristal.

Ervaringen

Heb je ooit Ierland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Ierland krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 133 ervaringen:

8,3 133 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 45 met 133 resultaten

plaats: Dublin, reisperiode: april 2020

Prachtige stad, heel gezellig met vriendelijke mensen.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Dublin, reisperiode: februari 2019

Echt een super leuke stad, wel heel druk maar wel echt leuk. er zijn wel helaas veel zwervers en bedelaars dat vond ik een beetje creepy.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Larne, reisperiode: augustus 2019

Tevreden over Larne in het algemeen.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ierland

Ennis Friary (Ennis)

Ennis Friary
Ennis Friary
Kaart met locatie Ennis Friary

Ennis Friary is een schilderachtige ruïne van een franciscanenabdij uit de 13e eeuw. Het was ooit een groot complex met een kerk, kloosters, slaapzalen, werkplaatsen, eetzalen en een grote keuken. Het was een plek waar veel mensen kwamen om te studeren of te bidden. Tegenwoordig zul je hier veel grafmonumenten en beelden aantreffen. Er worden hier regelmatig rondleidingen gegeven. Tijdens de rondleiding leer je alles over de historie van de Ennis Friary.

House of Waterford Crystal (Waterford)

House of Waterford Crystal
House of Waterford Crystal
Kaart met locatie House of Waterford Crystal

House of Waterford Crystal is de geboorteplaats van de beroemde kristallen producten uit Waterford. Met behulp van de traditionele methoden worden de mooiste producten gemaakt. De ambachtslieden van House of Waterford Crystal smelten meer dan 750 ton kristal per jaar om meer dan 45.000 kristallen creaties te produceren. Deze prachtige creaties worden vaak ook met de hand afgewerkt of gegraveerd. House of Waterford Crystal is geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe de kristallen producten tot stand komen.

Christ Church Cathedral (Waterford)

De Christ Church Cathedral is gelegen in het hart van Waterford. Op deze plek stond eerst een kerk die gesticht was door de Vikingen. De Engelse ridder Strongbow en Ierse Prinses Aoife trouwde hier in 1170. In de 13e eeuw werd Waterford veroverd door de Noormannen. Zij bouwden op dezelfde plek een gotische kathedraal. In 1773 besloot de gemeenschap om hier de Christ Church Cathedral te bouwen. De kathedraal is het hele jaar door geopend voor het publiek.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De meeste gerechten zijn gebaseerd op vlees met twee soorten groente, aardappelen en veel dierlijk vet. Brood is een Ierse specialiteit. Het traditionele Ierse soda bread, gemaakt met karnemelk, wordt vers en warm gegeten. Bij dit heerlijke bruin brood is de gist vervangen door soda. Het is vooral heerlijk met een royale laag boter en gerookte zalm! Daarnaast zijn black pudding (een soort bloedworst), boerenkaas en handgemaakte bonbons bijzonder populair. Bovendien is het Ierse vlees (of het nu varken, rund of lam is) van de allerbeste kwaliteit. En als je echt iets onvergetelijks wilt proeven, kies dan voor schaaldieren: er gaat niets boven een kom dampende verse mosselen, helderwitte krabbenpoten of zilte oesters.

Irish Whiskey en Irish Coffee zijn bij de meeste Nederlanders wel bekend. Guinness is het beroemdste donkere bier van Ierland, maar er zijn ook andere goede merken, zoals Murphy’s en Beamish.

Vervoer

Vanaf Schiphol zijn Belfast, Cork en Dublin met het vliegtuig rechtstreeks te bereiken. Er zijn 4 luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland naar Ierland vliegen. Je kunt met eigen auto of als voetganger 6 Ierse havens bereiken via de ferry-tochten die worden aangeboden. Bijv. van Cherbourg naar Rosslare of van Roscoff naar Rosslare.

Ierland heeft 4 belangrijke internationale luchthavens: Belfast, Cork, Dublin en Shannon. In Ierland wordt links gereden. Indien je met eigen auto of motor gaat, heb je een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en Groene Kaart nodig. Ierland heeft uitstekende bus- en treinverbindingen. Er rijdt ook een hogesnelheidstrein van Belfast naar Dublin. Je vindt taxi’s met taximeters in Belfast, Cork, Dublin, Galway en Limerick, maar in andere regio’s moet je van tevoren een prijs afspreken.

Visum

Voor een vakantie in Ierland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Ierland ligt over het algemeen hoger dan in Nederland. De officiële munteenheid van de Ierse Republiek is de euro. Maar in Noord-Ierland is de pond nog steeds het betaalmiddel.

Veiligheid

Ierland is misschien wel één van de veiligste landen van Europa. Kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen, komt weinig voor. Uitgezonderd in bepaalde delen van Dublin en andere grote steden. In het recente verleden werd de grootste bedreiging gevormd door de bomaanslagen, hoewel toeristen hier zelden slachtoffer van zijn.

Medische informatie

Ierland heeft een mix van publieke en private gezondheidszorg. In 2005 had 29,2% van de Ierse bevolking recht op geheel gratis publieke zorg. Op basis van inkomen of leeftijd (ouder dan 70 jaar) ontvangen deze mensen een ‘medical card’ waarmee zij recht hebben op gratis medische zorg. De meeste Ieren die geen recht op gratis zorg hebben, nemen een particuliere zorgverzekering.

Voor Ierland zijn er geen verplichte inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

In Ierland kun je het water uit de kraan goed drinken.

Bevolking

De Ieren zijn gek op festivals. Neem bijv. Puck Fair in Killorglin. Op deze jaarmarkt wordt de kroning van een geit gevierd. Een ander uniek festival is Rose of Tralee, een geliefd schouwspel waarin deelneemsters van heinde en verre meedoen aan de verkiezing tot ‘Roos van Tralee’. Tullamore Phoenix Festival biedt een geweldig programma met o.a. een tocht in een heteluchtballon, bungeejumpen en een fakkeloptocht. Tinkers zijn een zwerfvolk die wonen in een caravan of onder een zeil. Ook trekken zij rond in kleurige caravans. Velen zijn afstammelingen van de arme boeren die door de Engelse landlords van hun grond werden verdreven. Kristal wordt in vele Europese landen gemaakt, maar in Ierland zijn de meeste kristalfabrieken. Waterford is de bekendste producent van het Ierse kristal. Het nationale symbool is de Keltische harp. Deze harp is ook afgebeeld op de Ierse euromunten. Maar ook de klaver (shamrock) wordt vaak gebruikt als nationaal symbool, zoals o.a. door het nationale rugbyteam.

De taal

Iedereen in Ierland spreekt Engels. Officieel is Ierland tweetalig. Het Gaelic wordt het meest gesproken in bepaalde gebieden in Cork en Waterford, en in delen van West-Ierland.

Flora & Fauna

Heel vroeger was een groot deel van Ierland bedekt met bossen maar overbeweiding en houtkap tussen de 16e en 18e eeuw leidde tot grootschalige ontbossing. In Ierland leeft o.a. de hagedis. En er zijn vele vissen, zowel in de zoete wateren van het binnenland als in de Ierland omringende zee.

Geschiedenis

In Ierland is de geschiedenis tastbaar aanwezig, het land is bezaaid met ruïnes en gedenktekens. De eeuwenlange strijd tussen de oorspronkelijke Keltische inwoners en de groepen die later kwamen, (Noormannen, Anglo-Normandiërs en voornamelijk Schotse protestanten) heeft diepe sporen nagelaten. Alleen al het feit dat er twee aparte landen op één eiland bestaan, zegt al genoeg. De eerste bewoners kwamen rond de ijstijd. Groot-Brittannië en Ierland waren toen nog verbonden aan het Europese vasteland. Na het smelten van het vele ijs steeg de waterspiegel en werd Ierland een eiland. Rond het jaar 795 begon het Viking Tijdperk. Het ontstond met de eerste invallen van Noorse schepen op het eiland Lambay. De volgende 40 jaar werden vrijwel alle kloosters langs de kust geplunderd en vernield. De invallen bleven in eerste instantie beperkt tot de kuststreken. In 837 arriveerden grote konvooien Noorse schepen en de Vikingen richtten permanente woonplaatsen in en handelsposten. Vanuit deze uitvalsposten werden ook die delen van Ierland geplunderd die tot dan gespaard waren gebleven. Dublin werd de rijkste stad van de Vikingen en een belangrijk handelscentrum. Na verloop van tijd vermengden de Vikingen zich met de Ierse bevolking en waren ze even Iers als de Kelten. In 1541 werd Ierland het Koninkrijk Ierland. een staat in personele unie met Engeland. Het koninkrijk werd bestuurd door een gouverneur met een parlement. Tot 1782 had het parlement weinig te zeggen, en Rooms-katholieken mochten geen parlementslid worden. Bijna alle macht in Ierland lag in handen van de gouverneur en zijn tweede man die beide altijd van Engelse of Britse adel waren. Na de opstand van 1798 besloot de Britse regering om Ierland bij het Verenigd Koninkrijk te voegen, om zo de Ierse bevolking eerlijkere vertegenwoordiging in de regering te geven en verdere onrust te voorkomen. In 1912 wordt een wet aangenomen waarbij heel Ierland zelfbestuur krijgt maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd dit uitgesteld. In 1920 nam het Britse parlement een wet aan waarbij het eiland in tweeën werd gedeeld. Het noorden kreeg eigen zelfbestuur en behield een nauwe band met Londen. In het zuiden kwam een eigen parlement in Dublin, waarbij Zuid-Ierland een status zou krijgen. De verdeling van het eiland was voor veel Ieren onacceptabel. Ook de status, waarbij een band bleef bestaan met Londen, ging velen niet ver genoeg. De wet werd daarom niet geaccepteerd en de onrust groeide uit tot een ware onafhankelijkheidsstrijd. In het voorjaar van 1921 brak bij een aantal kopstukken van Sinn Féin (een nationalistische links-georiënteerde politieke partij) het besef door dat langs militaire weg hun doel niet bereikt zou worden. Dat leidde tot vredesbesprekingen die in december resulteerden in een verdrag. Door dat verdrag werd het zuiden de facto onafhankelijk, de Vrijstaat, hoewel er in naam een band met Londen bleef bestaan. Het verdrag betekende echter ook dat het zuiden akkoord ging met de creatie van de protestantse staat Noord-Ierland waarin de grote katholieke minderheid bewust tot tweederangs burgers werd gemaakt. De nieuwe staat kende een moeilijke start. Het liep zo hoog op dat feitelijk gesproken kan worden van een burgeroorlog. In 1949 werd de Republiek uitgeroepen door de coalitieregering. Daarmee werden ook formeel de laatste banden met Groot-Brittannië verbroken.

Heeft u interesse in een reis naar Ierland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Ierland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Ierland. Lees meer over het reisadvies in Ierland

Wat zijn de beste hotels van Ierland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Ierland:
 • Autorondreis Hoogtepunten van Ierland HOT/B&B (0.0 in 0)
 • Autorondreis Ring of Kerry B&B (0.0 in 0)
 • Autorondreis Ontdek Ierland B&B (0.0 in 0)
 • Ind. Wandelreis The Wicklow Way (0.0 in 0)
 • Autorondreis All of Ireland HOT/B&B (JI) (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Ierland i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen