Bezienswaardigheden Irak

Pagina 1 van 2 met 20 resultaten

Musea in Irak

Irak heeft al vele oorlogen meegemaakt, zowel van korte als langere duur, en door bombardementen en aanslagen raakten veel gebouwen vaak onherstelbaar beschadigd. Daarom zijn een tijd lang alle nationale en regionale musea in Irak gesloten geweest. De aanleiding hiervoor was dat er na Golfoorlog II in 1991 werd vastgesteld dat er meer dan 4.000 kunstvoorwerpen verdwenen waren en dat in diverse musea ook kunstschatten vernield waren. Dus om de resterende zaken te beschermen werd er besloten de musea voorlopig te sluiten, maar tegenwoordig zijn de meeste musea weer opengesteld voor bezoekers.

Natuurparken in Irak

Het zuiden van Irak bestaat voornamelijk uit dor woestijnlandschap en daardoor is het er erg droog. In dit deel van het land zijn daardoor geen natuurparken te vinden. Maar in het noorden van het land stromen de twee rivieren de Tigris en de Eufraat en daar is het landschap vitaler. In de stad Erbil zijn bijvoorbeeld een aantal parken te vinden. Zo heb je er het Shanadar Park, het Minare Park en het Martyr Sami Abdul Rahman Park.

Qaysaria Bazaar

Qaysaria Bazaar
Qaysaria Bazaar
Kaart met locatie Qaysaria Bazaar

In Irak bevinden zich veel bazaars. Een voorbeeld hiervan is de overdekte Qaysaria Bazaar in de stad Erbil. Deze bazaar ligt in talrijke steegjes net ten zuiden van het citadel monument in het centrum van de stad. Als je eenmaal binnen in de bazaar bent, kun je als shopper een leuke wandeling maken door het doolhof van smalle paden tussen de winkels, onder een dak van metalen golfplaten. Op de bazaar zijn weer veel verschillende producten te krijgen. Erbil staat bekend om de zuivelproducten, dus kaas en yoghurt vind je in overvloed op deze bazaar. Maar ook juwelen, kleding en huishoudelijke spullen kun je er kopen.

MoskeeŽn in Irak

MoskeeŽn in Irak
MoskeeŽn in Irak

Moskeeën voor de godsverering zijn in het voornamelijk islamitische Irak natuurlijk niet uit het straatbeeld weg te denken. Een islamitische stad wordt gekenmerkt door één of meerdere moskeeën. Er zijn veel verschillende typen moskeeën, maar ze hebben wel allemaal ongeveer dezelfde indeling en er zijn een aantal vaste onderdelen die bij elke moskee aanwezig zijn. Zo heeft iedere moskee een vierkante of rechthoekige binnenplaats die wordt omgeven door arcaden. Aan één zijde is er, evenwijdig aan de gebedsmuur (qibla), een overdekte gebedsruimte. Ook is er een gebedsnis (mihrab) die de richting van Mekka aanduidt. Naast de gebedshal staan slanke torens (minarettten) en van daaruit richten de gebedsoproepers zich tot de gelovigen. De minaret is dan ook een karakteristiek onderdeel van de moskee. Veel mensen herkennen een moskee ook aan het koepeldak, maar er zijn ook moskeeën die geen koepeldak maar een door zuilen gedragen plat dak hebben. Dit is dan een zogeheten zuilenhalmoskee. Het laatste essentiële onderdeel van een moskee is de fontein die vaak in het voorhof staat: daar reinigen de gelovigen zich zodat ze de bidplaats rein kunnen betreden.

Feesten en festivals

Feesten en festivals zijn in het Mesopotamische leven altijd zeer belangrijk geweest. Zelfs tot op de dag van vandaag worden deze tradities in ere gehouden in Irak. Feesten vinden op vaste momenten in het jaar plaats en festivals worden georganiseerd naar aanleiding van speciale gebeurtenissen.

Winkelen in Irak

Winkelen in Irak
Winkelen in Irak

De mogelijkheden om te winkelen zijn in Irak beperkt. In verschillende grote steden in Irak zijn markten (soeks) te vinden waar je veel lokale spullen kunt kopen. Op deze soeks kun je voor onze westerse normen goedkoop lederen kledingstukken kopen. Ook al het mogelijke voedsel is vaak op deze markten verkrijgbaar, maar de prijzen van voedsel schommelen dagelijks en aangezien het loon van de meeste Irakezen gering is, speelt de schommeling van prijzen de zwarte markt in de hand. Toeristen moeten wel uitkijken voor het uitvoeren van waardevolle voorwerpen die ze eventueel op zo'n markt kopen, want Irak wil deze kostbaarheden in eigen land houden.

Kanovaren

Kanovaren
Kanovaren

Er zijn maar weinig sportmogelijkheden in Irak aanwezig. Irak heeft veel verschillende typen landschap en het moerasgebied tussen de Tigris en de Eufraat is erg geschikt om te kanovaren. In het gebied vind je 'safiras', apart uitziende en van riet gemaakte huizen van Arabieren. Verder zul je in dit gebied tijdens het kanoën veel watervogels ontdekken.

Uitgaan in Irak

Het uitgaansleven in Irak is niet heel spectaculair te noemen. In Irak wordt het alcoholverbruik de kop ingedrukt en dit heeft ervoor gezorgd dat in bars, cafés en restaurants 's avonds niet veel meer te beleven valt, zowel voor de lokale bevolking als voor westerlingen. De Iraakse bevolking gaat nu en dan eens naar het theater of de bioscoop. Verder vermaakt de mannelijke bevolking van Irak zich met het drinken van thee en het roken van waterpijp (nargila) bij een partijtje dammen of schaken. Je kunt het nachtleven het beste proeven in enkele privé-clubs die her en der te vinden zijn en waar je onder andere typisch Arabische dansen kunt bewonderen.

  • 1
  • 2
  • Volgende