Irak heeft al vele oorlogen meegemaakt, zowel van korte als langere duur, en door bombardementen en aanslagen raakten veel gebouwen vaak onherstelbaar beschadigd. Daarom zijn een tijd lang alle nationale en regionale musea in Irak gesloten geweest. De aanleiding hiervoor was dat er na Golfoorlog II in 1991 werd vastgesteld dat er meer dan 4.000 kunstvoorwerpen verdwenen waren en dat in diverse musea ook kunstschatten vernield waren. Dus om de resterende zaken te beschermen werd er besloten de musea voorlopig te sluiten, maar tegenwoordig zijn de meeste musea weer opengesteld voor bezoekers.
Natuurparken in Irak
Het zuiden van Irak bestaat voornamelijk uit dor woestijnlandschap en daardoor is het er erg droog. In dit deel van het land zijn daardoor geen natuurparken te vinden. Maar in het noorden van het land stromen de twee rivieren de Tigris en de Eufraat en daar is het landschap vitaler. In de stad Erbil zijn bijvoorbeeld een aantal parken te vinden. Zo heb je er het Shanadar Park, het Minare Park en het Martyr Sami Abdul Rahman Park.
Qaysaria Bazaar
In Irak bevinden zich veel bazaars. Een voorbeeld hiervan is de overdekte Qaysaria Bazaar in de stad Erbil. Deze bazaar ligt in talrijke steegjes net ten zuiden van het citadel monument in het centrum van de stad. Als je eenmaal binnen in de bazaar bent, kun je als shopper een leuke wandeling maken door het doolhof van smalle paden tussen de winkels, onder een dak van metalen golfplaten. Op de bazaar zijn weer veel verschillende producten te krijgen. Erbil staat bekend om de zuivelproducten, dus kaas en yoghurt vind je in overvloed op deze bazaar. Maar ook juwelen, kleding en huishoudelijke spullen kun je er kopen.
Moskeeën in Irak
Moskeeën voor de godsverering zijn in het voornamelijk islamitische Irak natuurlijk niet uit het straatbeeld weg te denken. Een islamitische stad wordt gekenmerkt door één of meerdere moskeeën. Er zijn veel verschillende typen moskeeën, maar ze hebben wel allemaal ongeveer dezelfde indeling en er zijn een aantal vaste onderdelen die bij elke moskee aanwezig zijn. Zo heeft iedere moskee een vierkante of rechthoekige binnenplaats die wordt omgeven door arcaden. Aan één zijde is er, evenwijdig aan de gebedsmuur (qibla), een overdekte gebedsruimte. Ook is er een gebedsnis (mihrab) die de richting van Mekka aanduidt. Naast de gebedshal staan slanke torens (minarettten) en van daaruit richten de gebedsoproepers zich tot de gelovigen. De minaret is dan ook een karakteristiek onderdeel van de moskee. Veel mensen herkennen een moskee ook aan het koepeldak, maar er zijn ook moskeeën die geen koepeldak maar een door zuilen gedragen plat dak hebben. Dit is dan een zogeheten zuilenhalmoskee. Het laatste essentiële onderdeel van een moskee is de fontein die vaak in het voorhof staat: daar reinigen de gelovigen zich zodat ze de bidplaats rein kunnen betreden.
Feesten en festivals
Feesten en festivals zijn in het Mesopotamische leven altijd zeer belangrijk geweest. Zelfs tot op de dag van vandaag worden deze tradities in ere gehouden in Irak. Feesten vinden op vaste momenten in het jaar plaats en festivals worden georganiseerd naar aanleiding van speciale gebeurtenissen.
Winkelen in Irak
De mogelijkheden om te winkelen zijn in Irak beperkt. In verschillende grote steden in Irak zijn markten (soeks) te vinden waar je veel lokale spullen kunt kopen. Op deze soeks kun je voor onze westerse normen goedkoop lederen kledingstukken kopen. Ook al het mogelijke voedsel is vaak op deze markten verkrijgbaar, maar de prijzen van voedsel schommelen dagelijks en aangezien het loon van de meeste Irakezen gering is, speelt de schommeling van prijzen de zwarte markt in de hand. Toeristen moeten wel uitkijken voor het uitvoeren van waardevolle voorwerpen die ze eventueel op zo'n markt kopen, want Irak wil deze kostbaarheden in eigen land houden.
Kanovaren
Er zijn maar weinig sportmogelijkheden in Irak aanwezig. Irak heeft veel verschillende typen landschap en het moerasgebied tussen de Tigris en de Eufraat is erg geschikt om te kanovaren. In het gebied vind je 'safiras', apart uitziende en van riet gemaakte huizen van Arabieren. Verder zul je in dit gebied tijdens het kanoën veel watervogels ontdekken.
Uitgaan in Irak
Het uitgaansleven in Irak is niet heel spectaculair te noemen. In Irak wordt het alcoholverbruik de kop ingedrukt en dit heeft ervoor gezorgd dat in bars, cafés en restaurants 's avonds niet veel meer te beleven valt, zowel voor de lokale bevolking als voor westerlingen. De Iraakse bevolking gaat nu en dan eens naar het theater of de bioscoop. Verder vermaakt de mannelijke bevolking van Irak zich met het drinken van thee en het roken van waterpijp (nargila) bij een partijtje dammen of schaken. Je kunt het nachtleven het beste proeven in enkele privé-clubs die her en der te vinden zijn en waar je onder andere typisch Arabische dansen kunt bewonderen.
Nationaal Iraaks Museum(Bagdad)
Het belangrijkste museum in de hoofdstad Bagdad is het huidige Nationaal Iraaks Museum. Dit museum is in de jaren '50 ontworpen door de Duitse architect W. March en werd in 1966 in gebruik gesteld als een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Het gebouw heeft grote klappen gehad waardoor het erg beschadigd was, maar het is weer zo goed als hersteld. De ingang van het museum is een reconstructie van de 'Nargal'-poort van Niniveh.
Baghdadi Museum(Bagdad)
Een ander museum dat is gevestigd in Bagdad is het Baghdadi Museum. Dit museum is ingericht als folkloristisch museum waar aan de bezoekers traditionele ambachten, klederdrachten en gebruiken worden tentoongesteld. Het startpunt van het bezoek aan het museum is de diwan, de schitterende ontvangsthal.
Kunstgalerijen in Bagdad(Bagdad)
Ook zijn er in de hoofdstad van Irak een aantal kunstgalerijen te bezoeken. Op de Abu Nuwas, het vroegere uitgaanscentrum van Bagdad, zijn een aantal jaar geleden verschillende nieuwe kunstgalerijen geopend. De kwaliteit van de kunstwerken die in de galerijen tentoon worden gesteld, doet absoluut niet onder voor de kwaliteit van kunstwerken die in Westerse galerijen hangen.
Al Sefafier markt(Bagdad)
In Bagdad zijn een aantal markten waaraan je een bezoek kunt brengen. De (Souq) Al Sefafier markt is één van de oudste markten in Bagdad en bevindt zich in de Al-Rashiedstraat, in het hartje van de stad. De meeste spullen die je op deze markt kunt verkrijgen, zijn gemaakt van koper. De markt heeft vanwege dit feit ook de naam Al Sefafier gekregen, want Sefaar betekend koper. Niet alleen zijn er schitteren koperen voorwerpen verkrijgbaar, maar ook andere mooie metalen spullen die zijn gemaakt door de smeden die op de markt werken.
De Souq el Gomá(Bagdad)
Tevens is er in Bagdad een zogenaamde vrijdag markt, de Souq el Gomá. Op deze markt kun je werkelijk waar van alles kopen, zoals cosmetica, auto-onderdelen, kruiden, huisdieren, boeken, elektrische apparaten en nog veel meer. De mensen die de markt bezoeken, struinen de hele markt af opzoek naar spullen die uniek en nergens anders te verkrijgen zijn. De verkopers die op deze markt staan, zijn uit alle delen van Irak afkomstig. Ze komen op donderdag aan, overnachten dan in Bagdad om op vrijdag met al hun meegebrachte spullen op de markt te gaan staan.
Warenhuizen in Bagdad(Bagdad)
In de vier uithoeken van de hoofdstad Bagdad zijn nog een aantal grote warenhuizen te vinden, de zogenaamde 'Duty Free Shops'. Je kunt hier inkopen doen, maar je bent er wel verplicht je aankopen met Amerikaanse dollars te betalen. Het aanbod in deze grote warenhuizen is te vergelijken met producten uit de vroegere Oostbloklanden, dus er zijn niet veel westerse producten. Deze grote warenhuizen trekken daarom ook niet veel klanten.
Al-Hadba minaret(Mosul)
Al-Hadba minaret is het symbool van de stad Mosul en is 52 meter hoog. Zij staat naast de Al-Nouri moskee en dateert uit 1172. Samen met de moskee werd de minaret door de Turkse gouverneur Nuriddin Zangi gebouwd. Een bijzonderheid aan de minaret is het feit dat hij scheef staat; de afwijking is namelijk 2,70 meter. De logische verklaring hiervoor is dat door de vernieling van ondergrondse waterleidingen door bombardementen de grond en dus ook de minaret is verzakt. Maar de inwoners van de stad hebben zo hun eigen theorie die verklaart waarom de minaret scheef staat: de minaret zou namelijk een buiging maken naar de profeet Mohammed.
Moskee van de profeet Jonas(Mosul)
Moskee van de profeet Jonas werd in 1854 gesticht bovenop een van de oude poorten van het toenmalige Niniveh. Er wordt aangenomen dat de profeet Jonas hier begraven ligt en dat maakt de moskee tot een van de grootste trekpleisters van heel Irak. Hoewel de moskee totaal gerenoveerd is, is de mihrab (een gebedsnis in een muur van de moskee die de gebedsrichting aangeeft) nog origineel in deze moskee. Vroeger was de moskee een nestoriaans christelijk klooster waarvan de oorspronkelijke ingang zich nu bevindt op het hedendaagse binnenplein van de moskee.
Paleis van Esarhaddon(Mosul)
Paleis van Esarhaddon is een ruïne waarvan men denkt dat het ooit een paleis en militair arsenaal zouden zijn. Het ligt onder de heuvel waarop de moskee van de profeet Jonas staat. Maar vanwege de heilige figuur Jonas was het verboden op de heuvel opgravingen te doen. Enkele restanten van het paleis zijn wel zichtbaar aan de zijkant van de heuvel.
Mashad Yehgya Abul Qassem(Mosul)
De kleine Mashad Yehgya Abul Qassem moskee is een prachtig sieraad uit de 13e eeuw. De ligging dichtbij de oude stadspoort van Mosul en de schitterende kalligrafie op het blauwe marmer binnenin de moskee maken dat dit gebedshuis beroemd is. Ook de zeer typisch Noord-Iraakse kegelvormige koepel draagt bij aan de grote bekendheid van de moskee.
Standbeeld van Badr Shakir Al-Sayyab(Basra)
Standbeeld van Badr Shakir Al-Sayyab: dit standbeeld staat op de promenade langs de Shatt-el-Arab tussen meer dan honderd standbeelden van soldaten die met een vinger verwijtend naar Iran wijzen en zo aan de oorlog herinneren. Opvallend is dat de officier die het bevel tot de aanval gaf in een andere richting staat.
Museum for Martyrs of the Persian Aggression(Basra)
Het Museum for Martyrs of the Persian Aggression: dit museum heeft tentoonstellingen die verband houden met de verliezen die de bevolking van Basra heeft geleden tijdens de Iran-Irakoorlog. Hier krijg je een goed beeld hoe de Iraakse regering de geschiedenis van het land weergeeft.