Bezienswaardigheden KaapverdiŽ

Als je aan Kaapverdië denkt, denk je waarschijnlijk aan de mooie stranden en het warme, zonnige klimaat. Toch is je vakantie op Kaapverdië niet compleet zonder enkele bezienswaardigheden te hebben bezocht. Populair zijn de kleurrijke markten, duikspots en wandelgebieden op de eilanden. En wat dacht je van de culturele havenstad Mindelo op São Vicente? Kortom, genoeg te beleven. Hieronder lees je welke bezienswaardigheden zeker de moeite waard zijn bij je vakantie op Kaapverdië.

De havenstad Mindelo
De havenstad Mindelo

Markt in KaapverdiŽ

Markt in KaapverdiŽ
Markt in KaapverdiŽ

In Kaapverdië vind je veel kleurrijke markten. In de hoofdstad Praia zijn de markten meer op toeristen gericht dan elders. Op alle markten kan je van alles kopen, voornamelijk souvenirs, vis, fruit en vlees. Ook worden er veel traditionele lekkernijen verkocht. Op de lokale markten kan je de sfeer van Kaapverdië goed proeven, hier is het namelijk nog niet zo toeristisch. In de grote steden zijn in de buurt van de markt ook vaak souvenirwinkels te vinden.

Winkelen KaapverdiŽ

Echte winkelgebieden zal je op Kaapverdië niet vinden. Normale supermarkten vind je alleen in grote steden, in de dorpjes en andere steden vind je alleen kleine winkeltjes. Op het eiland Sal hebben ze alleen maar kleine winkels terwijl op Santiago nog wel wat grotere winkels zijn. Hier heb je dan ook veel meer keus in bijvoorbeeld groenten. Betalen in de winkels kan met de Kaapverdische Escudo én met de euro. Deze twee munten hebben bijna dezelfde waarde waardoor ze vaak door elkaar terug worden gegeven.

Wandelen

Wandelen
Wandelen

Kaapverdië is een uitstekende bestemming voor een wandelvakantie. Steile hellingen, imposante bergen, zwarte lavastranden en een aangenaam klimaat zorgen ervoor dat Kaapverdië een perfect wandelparadijs is. Je hebt hier veel afwisseling in landschappen, de zee en de bergen. Je kunt kennis maken met de aardige lokale bevolking in de kleine dorpjes. Bovendien is elk eiland op Kaapverdië weer anders. Op alle eilanden zijn wandelpaden, deze zijn echter vaak niet bewegwijzerd. Ook kunnen er hier en daar steile stukken zijn. De Pico de Fogo bijvoorbeeld, deze kun je beklimmen samen met een gids. Eilanden die het meest interessant zijn voor wandelaars zijn Santo Antão, São Vicente, São Nicolau en Fogo.

Duiken

Duiken
Duiken

Op de eilanden van Kaapverdië kan je fantastisch duiken. De wateren zijn geschikt voor ervaren en niet-ervaren duikers. In het water rond Santiago komt o.a. de vijlvis voor, deze speciale vis kan zowel horizontaal als verticaal zwemmen. Verder is het koraal erg kleurrijk en zeker het bekijken waard. Ook zijn er grotten en gezonken schepen te vinden onderwater, die erg leuk en spannend zijn om te bezoeken.

Festivals

Op de eilanden van Kaapverdië worden regelmatig festivals gehouden. Het grootste culturele festival wordt gehouden op Fogo: het festival van 'Bandeira de Sao Filipe'. Er worden paardenraces gehouden waar veel bezoek op afkomt, maar ook de kerkdienst en processie zijn druk bezocht. Uiteraard wordt er ook gedanst door de lokale bevolking. In de laatste week van april begint het festival en het eindigt op 1 mei.

Op São Vicente wordt ook een festival gehouden: het festival van Baia das Gatas. Dit wordt gehouden tijdens volle maan in augustus.

Vogels spotten (Barlavento)

Vogels spotten
Vogels spotten
Kaart met locatie Vogels spotten

Barlavento is de perfecte plek voor het spotten van vogels. Op diverse eilanden, en dan vooral op Sal, zijn diverse vogelsoorten te vinden. Op Sal heb je de zoutpannen, waar vele soorten vogels voorkomen. Er worden regelmatig visarenden, reigers, strandplevieren, steltlopers, torenvalken, grijskopijsvogels en de roodsnavelkeerkringvogel gespot. Er zijn ook boeken uitgebracht waarin de vogels van de Kaapverdische eilanden worden besproken.

Fietsen en paardrijden (Barlavento)

Fietsen en paardrijden
Fietsen en paardrijden
Kaart met locatie Fietsen en paardrijden

Fietsen en paardrijden zijn populaire bezigheden die je op het eiland São Vicente kunt doen. Het aantal fietsers neemt ook steeds meer toe op het eiland, doordat er meer geasfalteerde wegen komen. In de mourada, het historische centrum,  is het zelfs de gewoonste zaak van de wereld om de fiets te pakken. Hier worden veel fietsen verhuurd. Paardrijden is een goede manier op de rest van het eiland te ontdekken. Hier zal je het vulkanische landschap tegenkomen, maar ook de mooie stranden van São Vicente zijn een goede plek om op paard te rijden. 

Boottochten (Barlavento)

Boottochten
Boottochten
Kaart met locatie Boottochten

Op de wateren van Barlavento worden diverse boottochten georganiseerd. Je kan ervoor kiezen een boottocht te maken met een zeilboot, catamaran of een authentieke houten boot. Naast dat het uitzicht vanaf de boten adembenemend is, heb je ook de mogelijkheid om te genieten van de zon en de onderwaterwereld van Barlavento te ontdekken. Het is zelfs mogelijk om walvissen te spotten, omdat deze dieren rondzwemmen in de wateren van Barlavento. Je kan ook een boottocht van het ene naar het andere eiland te maken.

Wandelen op Santo Ant„o (Santo Ant„o)

Wandelen op Santo Ant„o
Wandelen op Santo Ant„o
Kaart met locatie Wandelen op Santo Ant„o

Het eiland Santo Antão is uitermate geschikt voor wandelaars, mits je een goede voorbereiding hebt getroffen. Zo is het aan te raden van te voren wandelroutes uit te stippelen die je wilt gaan volgen. Ook kan je van te voren al de overnachtingen regelen. Het bergachtige gebied is populair onder wandelaars. Zo zijn er diverse mooie wandeltochten te maken door de vallei van Paúl. Ook het plaatsje Ponto do Sol is een goed uitgangspunt voor diverse wandeltochten.

Fontainhas (Santo Ant„o)

Fontainhas
Fontainhas
Kaart met locatie Fontainhas

Fontainhas is een klein dorpje in het noorden van Santo Antão en gelegen boven een diepe vallei. Hierdoor heeft het een adembenemend uitzicht over de regio en de oceaan. Het ligt op 19 kilometer afstand van de havenstad Porto Novo. Het is door de ligging en de oude huisjes een sprookjesachtig dorpje en leuk om te bezoeken door middel van een wandeling, dwars door het ruige en rotsachtige landschap van Santo Antão.

Ribeira Grande (Santo Ant„o)

Ribeira Grande
Ribeira Grande
Kaart met locatie Ribeira Grande

Ribeira Grande is de levendige hoofdstad van Santo Antão, dat is gelegen in het dal met dezelfde naam. In de stad is veel te zien en te doen. Zo kan je een bezoek brengen aan de Nossa Senhora do Rosario kerk, maar ook de markt voor levensmiddelen, genaamd Mercado Municipal. Is een aanrader. De kledingmarkt ten noorden van het centrum van de stad wordt veel bezocht door de locals en is daarom erg leuk om te bezoeken. Hoewel er maar weinig hotels zich hier hebben gevestigd, heerst er een levendige sfeer met een wirwar aan steegjes met winkeltjes en restaurants. Wel zijn er diverse kleine guesthouses te vinden.

Safari Tour (S„o Vicente)

Safari Tour
Safari Tour
Kaart met locatie Safari Tour

Het maken van een safari over het eiland is echt de beste manier om het achterland te leren kennen. Een gids vertelt je alles wat je moet weten over het gebied. Het zijn lokale gidsen die je begeleiden, waardoor ze je naar plekken brengen waarvan de meeste bezoekers nog niets eens weten dat ze bestaan. Veel van de tocht wordt ook off-road gedaan. Je rijdt met een four wheel drive over kronkelende en smalle paden naar het achterland en ziet het adembenemende maanlandschap van het eiland liggen. Ook de uitgestrekte velden, spectaculaire bergen en mooie stranden zijn niet te missen. Als je deze tour gaat boeken bij een reisorganisatie, is het aan te bevelen om om een gids te vragen die Engels spreekt.

Baia das Gatas Music Festival (S„o Vicente)

Het Baia das Gatas Music Festival is een jaarlijks terugkerend muziekfestival dat wordt gehouden in het plaatsje Baia das Gatas in augustus. Belangrijk is dat het feest gehouden wordt als het volle maan is. Normaal gesproken duurt het festival een lang weekend. Tijdens dit weekend kan je genieten van vele artiesten en bands. Het is een van de grootste muziekfestivals van Kaapverdië. Het is dan ook een zeer populair festival onder de inwoners van heel het land. Er komen tienduizenden bezoekers op af en het wordt rechtstreeks op de Kaapverdische televisie uitgezonden. 

De havenstad Mindelo (S„o Vicente)

De havenstad Mindelo
De havenstad Mindelo
Kaart met locatie De havenstad Mindelo

De havenstad Mindelo is erg leuk om te bezoeken bij een verblijf op São Vicente en eigenlijk ook niet te missen. Het wordt ook wel de Kaapverdische Riviera genoemd, door de koloniale villa's, die hun beste tijd toch wel gehad hebben. Vanuit die huizen heb je wel een prachtig uitzicht op de haven met de vele jachten. Het is tevens de culturele hoofdstad van het land en heeft de belangrijkste haven van alle eilanden. Je hebt dan ook het gevoel in een Franse havenstad te zijn als je de enorme boten ziet liggen in de haven. Het doet hierdoor vrij Europees aan. Tijdens je bezoek aan Mindelo kan je over de boulevard flaneren, iets eten bij een van de vele restaurantjes of de winkeltjes bezoeken. 

Dagtocht naar Santa Luzia (Santa Luzia)

Dagtocht naar Santa Luzia
Dagtocht naar Santa Luzia
Kaart met locatie Dagtocht naar Santa Luzia

Ondanks dat er geen faciliteiten zijn op Santa Luzia, is het wel mogelijk om een dagtocht te maken vanaf de andere eilanden. Verschillende tourbedrijven bieden standaard excursies aan naar Santa Luzia, vanaf bijvoorbeeld São Vicente. Eenmaal aangekomen op het eiland ga je wandelen, genieten van de natuur en de vele vergezichten en zwemmen in het enorm helderblauwe water. Aan het eind van de middag vertrek je weer vanaf het eiland.

Zeilen (Santa Luzia)

Zeilen
Zeilen
Kaart met locatie Zeilen

Santa Luzia is een eiland waaromheen veel gezeild wordt. De wind staat hier goed en bovendien is het er heerlijk rustig. Dit wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het eiland zelf. De stranden op Santa Luzia zijn bij veel zeilers geliefd. De twee brede en verlaten stranden die er zijn, zijn alleen toegankelijk voor particuliere boten vanuit Calhau of Mindelo. Naast dat je hier dus goed kunt zonnen, is het ook een geliefde plaats om te vissen. Er leeft namelijk enorm veel vis in de zee rondom Santa Luzia. Op het eiland is zelfs een klein gedenkteken te vinden, die de vissers herdenkt die op zee zijn omgekomen tijdens het vissen.

Rocha Escrita (S„o Nicolau)

Rocha Escrita
Rocha Escrita
Kaart met locatie Rocha Escrita

In Ribeira de Prata is de Rocha Escrita te bewonderen, oftewel 'rots met inscriptie'. Het is voor de bewoners van het eiland een zeer bijzondere rots, omdat er een aantal onbekende en ondefinieerbare woorden of letters op staan. Er zijn diverse verhalen gaande over de inscriptie. Zo zou het geschreven zijn door de eerste bewoners van het eiland. Een andere verhaal zegt weer dat de piraten die hier eeuwen geleden op hebben geschreven.

Tarrafal (S„o Nicolau)

Tarrafal
Tarrafal
Kaart met locatie Tarrafal

Tarrafal is een stadje dat de grootste haven van São Nicolau huisvest. Het stadje heeft vele leuke winkeltjes en restaurantjes. Bovendien is dit een van de weinige plaatsen met stranden geschikt om te zwemmen. Een van de dingen die je moet zien is Praia da Luz. Dit is een strand met zwart zand ten noorden van Tarrafal. Het zand bevat titanium en jodium, waarvan gezegd wordt dat het verzachtend is voor mensen met gewrichtsziektes, zoals reuma. De route naar het stadje Tarrafal is ook zeer de moeite waard. Het beste kun je via de kust gaan (in de vallei Queimadas). Onderweg zul je de Blue Hole tegenkomen, een opening in de kliffen waar je beneden prachtige golven kunt zien. 

Ribeira Brava (S„o Nicolau)

Ribeira Brava
Ribeira Brava
Kaart met locatie Ribeira Brava

Ribeira Brava is de hoofdstad van São Nicolau, en staat bekend om zijn pittoreske en kleurige huisjes. De stad is gesitueerd tussen twee bergen, wat het een imposant aanzicht geeft. Er zijn veel leuke nauwe straatjes te vinden met leuke en kleine winkeltjes. In het centrum vind je de Igreja Nossa Senhora do Rosário, een imposant gebouw met twee torens en dat zeker een bezoekje waard is.

Buracona (Sal)

Buracona
Buracona
Kaart met locatie Buracona

Ten noorden van Palmeria ligt Buracona, een natuurlijk zwembad en tevens een van de beste duikpunten op Sal. Het beste moment om Buracona te bezoeken is tijdens een heldere zonnige dag in de late ochtend. Helemaal mooi is wanneer de zon recht bovenop de opening schijnt. Het interieur van de grot krijgt dan een prachtig blauw licht. Dit gebied is overigens erg belangrijk voor de lokale visserij. Er is een project gaande om een visserswoonplaats, een cadeauwinkel en andere toeristische services te ontwikkelingen. Buracona kan bereikt worden door het betreden van een onverharde weg via Palmeria.

Pedra de Lume (Sal)

Pedra de Lume
Pedra de Lume
Kaart met locatie Pedra de Lume

Op ongeveer 30 minuten rijden van Santa Maria liggen aan de oostkust de fascinerende zoutmijnen van Pedra de Lume. De zoutmijnen behoren tot de belangrijkste toeristische attracties van Sal. De zoutpannen bestaan ongeveer sinds de 18e eeuw. Pedra de Lume is een krater met een diameter van ongeveer 500 meter. Het gebied beschikt over zoutpannen die zijn ontstaan uit een natuurlijk zoutmeer. Dit werd gevormd door de infiltratie van het water uit de zee. De bodem van de krater ligt namelijk onder de zeespiegel. Als bezoeker kan je zien hoe hier zout gewonnen wordt en tegen betaling kan je ronddrijven in het zoute water.

Palmeira (Sal)

Palmeira
Palmeira
Kaart met locatie Palmeira

Palmeira is een rustig en authentiek dorpje op Sal. Het is een dorp dat vaak bezocht wordt door middel van een excursie. Het dorp op eigen gelegenheid bezoeken is echter zeker een aanrader. Bezoek het dorpje al alle toeristen weg zijn en beleef het echte en relaxte leven van de lokale bevolking hier. Wat drinken kan bij een bar aan het water, iets eten bij een van de heerlijke restaurantjes in het dorpje. Hier beleef je het echte Sal.

Curralinho (Boa Vista)

Curralinho
Curralinho
Kaart met locatie Curralinho

Een bezienswaardigheid die je absoluut niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Boa Vista is Curralinho. Dit is het allermooiste strand van Kaapverdië. De zanderige wegen richting het strand maken de bereikbaarheid weliswaar een beetje lastig, maar het is absoluut de moeite waard. Zonaanbidders en rustzoekers zijn hier echt op de goede plek, maar ook de fanatieke watersportliefhebbers kunnen op dit strand hun hart ophalen. Door de stevige wind is het eiland zeer geschikt voor windsurfen.

Carreta Carreta schildpadden (Boa Vista)

Carreta Carreta schildpadden
Carreta Carreta schildpadden
Kaart met locatie Carreta Carreta schildpadden

Boa Vista is een enorm belangrijke plek voor de Carreta Carreta schildpadden. Het is namelijk de vierde grootste broedplek voor deze schildpad soort ter wereld. Halverwege juni tot en met eind oktober komen duizenden vrouwtjesschildpadden aan land op de stranden van de oostkust en leggen eitjes. Vanaf eind augustus tot het einde van het jaar komen de eitjes uit. Met behulp van een ervaren gids kan je de indrukwekkende dieren aanschouwen, doe dit niet op eigen houtje.

Wind- en kitesurfen (Boa Vista)

Wind- en kitesurfen
Wind- en kitesurfen
Kaart met locatie Wind- en kitesurfen

Wind- en kitesurfen is een zeer populaire activiteit op Boa Vista. Tussen oktober en juni waait de passaatwind over Boa Vista, waardoor er eigenlijk altijd wel een goede wind is. Hierdoor is het een paradijs voor surfers. De Baai van Sal Rei is een zeer geliefde plek bij wind- en kitesurfers, maar ook op andere afgelegen stranden op het eiland wordt het veel gedaan. Bij de stranden van Chaves en Varandinha bijvoorbeeld. Bovendien is het water vaak rimpelloos, ondiep, lekker warm en is de kleur prachtig turquoise.Het oude centrum van Maio (Sotavento)

De belangrijkste bezienswaardigheid van Maio is de gelijknamige stad op het eiland. Het administratieve centrum van het eiland is gelegen aan de kust en heeft een prachtig uitgestrekt wit zandstrand. In het oude centrum van de stad laat de lokale architectuur nog volop kenmerken van het koloniale tijdperk op Maio zien. Daarnaast heeft de stad een prachtige haven genaamd Porto Inglès, die zijn naam te danken heeft aan de vele Engelse zeevaarders die hier in het verleden aanlegden.

S„o Filipe (Sotavento)

S„o Filipe
S„o Filipe
Kaart met locatie S„o Filipe

Een aanrader op het eiland Fogo is de hoofdplaats van het eiland, São Filipe. Deze rijke, mooie en rustige stad is een aantrekkelijke plek om te vertoeven en het relaxte dagelijkse levensritme zelf te ervaren. De flanken van een berg vormen de basis waarop São Filipe gevestigd is en aan de voet ervan ligt een prachtig zwart strand. De tientallen koloniale huizen in de stad zijn de huidige overblijfselen die herinneren aan de rijke geschiedenis van de eiland als Portugese kolonie.

Ch„ das Caldeiras (Sotavento)

Chã das Caldeiras wordt gezien als een van leukste bezienswaardigheden van het eiland Fogo. Dit kleine dorpje met ongeveer 1.000 inwoners, ligt in de krater van de vulkaan, genaamd Pico do Fogo. Het heeft een leuk centrum en is eigenlijk opgedeeld in twee delen. Zo heb je Portela, waar zich een school, VVV en de katholieke- en Adventisten kerk bevinden, maar bestaat ook het deel Bangaeira, waar je hotels vindt.

Zoutpannen Maio (Maio)

Zoutpannen Maio
Zoutpannen Maio
Kaart met locatie Zoutpannen Maio

Hoewel de buitengewone zoutpannen van 5.000 meter lang en 1.500 meter breed niet vaak meer in gebruik zijn, zijn ze toch zeker een bezoek waard. De vegetatie in het gebied is zeer uniek. De meest belangrijke zoutpannen zijn de zogeheten "Marra" en de "Salsola Soda". Vroeger lieten de zoutwinnaars het zeewater in de kuilen stromen en verdampen door de zon. Op deze manier steeg de concentratie van het zout en kon het schoongemaakt worden nadat er een zoutneerslag was ontstaan.

Figueira da Horta (Maio)

Figueira da Horta
Figueira da Horta
Kaart met locatie Figueira da Horta

Op 6 kilometer afstand van de hoofdstad Vilo do Maio ligt de Figueira da Horta. Dit landschap ziet er echt uit als een woestijn en is buitengewoon aantrekkelijk om te zien. De vogelsoorten die er leven hebben zich door de jaren heen goed aangepast en voeden zich met insecten. Ook kunnen de vogels voor een lange tijd zonder water. Op de weg van Figueira Seca is er een grote drinkbak te vinden waar vele dieren komen om te drinken. In het landschap is tevens een prachtige oase te vinden in de Ribeira de Joao.

Baia de Santana (Maio)

Baia de Santana
Baia de Santana
Kaart met locatie Baia de Santana

Het verlaten strand Baia de Santana heeft de vorm van een halve cirkel. Dit strand wordt tegenwoordig veel gebruikt door vissers uit Morrinho en de schildpadden zijn ook gek van dit strand. In de nabije omgeving van dit strand zijn tevens de prachtige stranden Baia de Porto Cais en Praia Real te vinden. Op deze stranden tref je niet alleen schildpadden aan, maar ook vele andere schelpdieren in overvloed. Het is zeker de moeite waard voor mensen die de rust willen opzoeken en genieten van moeder natuur.

Monte Penoso (Maio)

Monte Penoso
Monte Penoso
Kaart met locatie Monte Penoso

Het is de moeite waard om de hoogste berg Monte Penoso te beklimmen. De berg is 436 meter hoog en is van oorsprong een vulkaan. Vanwege de veiligheid zijn de wegen op de berg ontoegankelijk voor auto's en is het alleen mogelijk om te voet naar boven te gaan. Vanaf de top kijk je uit over een groot gedeelte van het eiland en zie je vlakke, rotsachtige en woestijnachtige landschappen. 

Museu da Tabanka (Santiago)

Museu da Tabanka
Museu da Tabanka
Kaart met locatie Museu da Tabanka

Museu da Tabanka is een museum in het centrum van de stad Assomada. In dit museum kom je meer te weten over de muziek op Kaapverdië en dan voornamelijk over de tabanka. Dit is een traditionele dans- en muzieksoort in Kaapverdië. Dit museum staat ook wel bekend als het Cultureel Centrum van Assomada. Het gebouw is gebouwd door Repartição da Fazenda e dos Correios en wordt beschouwd als een cultureel en historisch erfgoed.

Markt in Assomada (Santiago)

Markt in Assomada
Markt in Assomada
Kaart met locatie Markt in Assomada

De markt in Assomada op het eiland Santiago is echt een aanrader. Het is de grootste markt op het eiland en je vindt er verschillende ambachtelijke- en landbouwproducten. Mensen komen van heinde en verre op de markt af, omdat het veel keus heeft en producten van goede kwaliteit. Het is een erg kleurrijke markt, het is er druk, maar wel gezellig. De markt is vooral consumentgericht, maar een groot deel van de handel gaat ook naar de grotere nationale en internationale markten.

Cidade Velha (Santiago)

Cidade Velha
Cidade Velha
Kaart met locatie Cidade Velha

Cidade Velha is een stad van bijna 500 jaar oud, gelegen op Santiago. De letterlijke betekenis van de naam Cidade Velha is 'Oude stad'. Het plaatsje ligt op 15 kilometer afstand van de stad Praia en het is het stadje met de meeste histotie van de hele archipel. Je vindt er onder andere vele ruïnes, kerken en natuurlijk Forte Real de São Filipe. Dit fort is gebouwd in 1590 om de Portugese kolonie te verdedigen tegen aanvallen van de Fransen en de Engelsen. Naast veel historie heeft Cidade Velha ook een baai die zeker een bezoek waard is. De plaats staat sinds 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fogo National Park (Fogo)

Fogo National Park
Fogo National Park
Kaart met locatie Fogo National Park

Fogo National Park ligt op het vulkanisch eiland Fogo. De donkere lava vormt een maanlandschap en is 'vastgelegd' in een nationaal park. Het is erg mooi om in en rondom het park te wandelen. Het is er namelijk erg rustig en verlaten, weer eens een totaal ander nationaal park dan bijvoorbeeld de parken in Afrika. In het kleine dorpje in de buurt kan je na je bezoek een hapje eten en een lekkere wijn drinken.

Vulkaan Pico de Fogo (Fogo)

Vulkaan Pico de Fogo
Vulkaan Pico de Fogo
Kaart met locatie Vulkaan Pico de Fogo

Pico do Fogo is een actieve vulkaan, gelegen in het dorp Cha das Caldeiras. De dorpelingen houden zich met name met de toeristen bezig die in het dorp komen, het plukken van druiven voor de wijn en het oogsten van de koffieplantages. De wijn uit Kaapverdië wordt in dit dorp gemaakt en geëxporteerd naar verschillende landen. De grond bij de vulkaan is erg vruchtbaar, daarom wordt hier veel landbouw verbouwd. De vulkaan Pico do Fogo kun je gaan beklimmen. De beklimming duurt ongeveer zeven uur en er loopt een begeleider mee. Vanaf de top van de vulkaan heb je een prachtig uitzicht op het eiland. Pico do Fogo ligt ongeveer 3.000 m boven de zeespiegel.

Bandeira S„o Filipe (Fogo)

Bandeira S„o Filipe
Bandeira S„o Filipe
Kaart met locatie Bandeira S„o Filipe

Bandeira São Filipe is een belangrijk feest wat ieder jaar van eind april tot 1 mei plaatsvindt op Fogo. Het feest heeft een breed scala aan tradities van cultureel contact tussen de Europeanen en de Afrikanen. Het feest is vernoemd naar de patroonheilige van het land. Het feest draait om de ceremoniële vlag, deze wordt eerst in zee gedoopt en vervolgens gezegend tijdens een speciale mis in de kerk. De vlag wordt onder andere ingezet bij de paardenraces. De familie die de vlag veroverd moet het volgende feest organiseren. De trotse veroveraar van de vlag toont het tijdens een tocht door São Filipe. Tijdens dit ritueel stampen er drie vrouwen maïs in een bak, zij worden begeleid door vier trommelaars die op de rand van de bak een ritme slaan. Later op de avond wordt het feestmaal bereid. Het feest duurt vaak een week.

Boottocht naar Brava (Fogo)

Boottocht naar Brava
Boottocht naar Brava
Kaart met locatie Boottocht naar Brava

Een boottocht naar het buureiland Brava is een echte belevenis. Met een beetje geluk kun je tijdens de één uur durende overtocht dolfijnen zien. Op Brava kun je mooie wandeltochten maken. Het is een klein en overzichtelijk eiland met een goed netwerk aan rustige wegen. Bovendien kan je op Brava zeer goed wandelen, is de hoofdstad Nova Sintra een bezoekje waard en is Faja d'Agua erg leuk om te bezoeken.

Wandelen op Brava (Brava)

Wandelen op Brava
Wandelen op Brava
Kaart met locatie Wandelen op Brava

Naast de prachtige strandjes die het eiland biedt, is het een perfect eiland om een wandeling te maken. De dorpjes zijn bijna allemaal verbonden met wandelpaden. Die wandelingen moet je echter niet onderschatten. De paden zijn vaak erg steil, en doordat er zo veel paden zijn is het navigeren wat lastiger. Een goede wandelkaart is hierbij erg handig. Doordat je Brava niet kan bereiken per vliegtuig, en alleen per boot, lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Je wandelt hier echt nog in het 'traditionele Kaapverdië'. Probeer tijdens de wandelingen eens langs het dorpje Nossa Senhora de Monte te gaan. Dit dorpje ligt hoog in de bergen en is de moeite waard om te bezoeken. De top van de hoogste berg van het eiland ligt er vlak bij.

Nova Sintra (Brava)

Nova Sintra
Nova Sintra
Kaart met locatie Nova Sintra

Nova Sintra is de hoofdstad van Brava. Het stadje is genaamd naar Sintra in Portugal. Het stadje ligt verscholen in de bergen en heeft onder andere een museum, een aantal kerken en leuke winkeltjes. De Rua da Cultura is een historisch straatje in de stad. Hier kun je de invloeden van de Portugese koloniale architectuur goed zien.

Faja d'Agua (Brava)

Faja d'Agua
Faja d'Agua
Kaart met locatie Faja d'Agua

Dit is een kleine haven aan de westkust van het eiland. Grote schepen kunnen er niet aanleggen en mensen moeten dus met kleine bootjes aan land komen. Het havenstadje ligt aan de voet van steile begroeide berghellingen. Bekend in dit stadje is het natuurlijke zwembad, 'piscina' genaamd. Het zwembad ligt tussen de steile rotsen en is prachtig om te bezoeken. Er is een pad aangelegd waardoor je het natuurlijke zwembad gemakkelijk kunt bereiken. Aangezien de zee behoorlijk wild is rondom Brava is dit een perfecte plaats om even het water in te duiken.

Scheepvaartmuseum (Praia)

Scheepvaartmuseum
Scheepvaartmuseum
Kaart met locatie Scheepvaartmuseum

In de hoofdstad van Kaapverdië, Praia, ligt het scheepvaartmuseum. Hier ligt een zeer interessante verzameling van allerlei archeologische schatten. Ook zijn er verschillende stukken van wrakken te zien die voor de kust van de eilanden gevonden zijn. Een belangrijke vondst is de zeemans-astrolabium (een vroeg navigatiesysteem) dat gevonden werd in 1999 door een Portugees bergingsbedrijf. In het scheepvaartmuseum leer je meer over het maritieme verleden van Kaapverdië.

Oude centrum Praia (Praia)

Oude centrum Praia
Oude centrum Praia
Kaart met locatie Oude centrum Praia

In Praia zijn een aantal bezienswaardigheden. Zo heb je het Oude Stadhuis, de Albuquerque Square en het Presidentieel Paleis. Dit werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Daarnaast heeft de stad ook verschillende musea. Zo heb je het Nationaal Historisch Archief, het Etnográfico Museum en het scheepvaartmuseum. Er wordt tevens regelmatig een markt gehouden in Praia, wat je een goed beeld geeft van hoe de mensen hier leven.

Fort Real de S„o Felipe (Praia)

Fort Real de S„o Felipe
Fort Real de S„o Felipe
Kaart met locatie Fort Real de S„o Felipe

Ongeveer 10 kilometer ten westen van de hoofdstad Praia ligt het Fort Real de São Felipe in Cidade Velha. Hier vestigden de Portugezen zich lang geleden en het werd gebouwd in 1590. Het fort diende destijds ter verdediging tegen de aanvallen van de Fransen en de Engelsen. Met name in 1585 was het fort belangrijk, toen het werd aangevallen. Tegenwoordig kan je het Fort van Real de São Felipe nog steeds te bewonderen. Het fort had tevens een rol in de slavenhandel. De slavenhandelsposten zijn hier nog steeds te zien.

Kriol Jazz Festival (Praia)

Het Kriol Jazz Festival wordt sinds 2009 ieder jaar gehouden in de hoofdstad van Kaapverdië. De straten in Praia zijn dan het hoofddecor voor een muzikaal festival. Tijdens het festival maak je kennis met creoolse muzikanten. Het belangrijkste doel van het festival is om de creools geïnspireerde muziek populairder te maken op alle eilanden en omliggende landen. In de maand april wordt het festival gehouden en het duurt in totaal drie dagen. Zowel lokale als buitenlandse bezoekers komen op het festival af.

Porto Grande (haven) (Mindelo)

Porto Grande (haven)
Porto Grande (haven)
Kaart met locatie Porto Grande (haven)

Er gaat een interessante geschiedenis vooraf aan Porto Grande, de haven van Mindelo. De haven is een belangrijke tussenstop geweest bij het vervoeren van steenkool en daardoor ontmoetten veel verschillende nationaliteiten elkaar hier. Mindelo bloeide op tot de culturele hoofdstad van Kaapverdië. De haven van Mindelo is dus zeker een belangrijke bezienswaardigheid van het eiland São Vicente.

Mardi Gras (Mindelo)

Mardi Gras
Mardi Gras
Kaart met locatie Mardi Gras

Net als in het Amerikaanse New Orleans, heet Carnaval in Mindelo "Mardi Gras". Doordat Mindelo lange tijd in het bezit van Portugal is geweest, zijn de Portugese tradities ook overgenomen. Hierdoor is het carnaval naar Kaapverdië gekomen. Elk jaar in februari vieren ze in Mindelo Mardi Gras. Een paar dagen lang wordt er gefeest, gezongen en gedanst in optochten met kleurrijke kostuums, net als in Rio de Janeiro.

Vismarkt (Mindelo)

Vismarkt
Vismarkt
Kaart met locatie Vismarkt

Als je houdt van verse vis ben je bij deze havenstad aan het juiste adres. Er wordt veel gevist en de vangsten worden op de markt van Mindelo verkocht. De kleurrijke vismarkt (Mercado de Peixe) ligt tegenover de Torre de Belém en direct achter de markt is een pier, waar de vissers hun verse vangsten kunnen lossen. De vis die je op deze markt koopt is dus écht vers.

Santa Maria strand (Santa Maria)

Santa Maria strand
Santa Maria strand
Kaart met locatie Santa Maria strand

Het strand van Santa Maria is het mooiste strand van het eiland Sal. Het heeft fijn, wit zand en een helderblauwe zee. Het strand is redelijk breed en wel acht kilometer lang, wat het een perfecte bestemming maakt voor een strandvakantie. Je vindt aan het strand enorm veel hotels en daarnaast zijn er veel mogelijkheden om een watersport te beoefenen. Hierbij kun je denken aan duiken, snorkelen en kitesurfen. Ook sportvissen is een leuke optie.

Woestijnsafari (Santa Maria)

Woestijnsafari
Woestijnsafari
Kaart met locatie Woestijnsafari

Je kunt vanuit Santa Maria hele leuke, ruige woestijnsafari's maken met een jeep of quadbike. Het eiland Sal bestaat voornamelijk uit woestijn en er is genoeg ruimte om door het landschap te scheuren. Extra bijzonder is het om met uitzicht op zee de zonsondergang te bekijken vanaf je jeep of quad. Wil je zo'n woestijnsafari gaan doen? Neem dan wel voldoende drinkwater mee en zorg dat je hoofd beschermd is tegen de zon!

Surfen (Santa Maria)

Surfen
Surfen
Kaart met locatie Surfen

In Santa Maria zitten enkele surfscholen waar je heel goed kunt leren surfen. Sal is hiervoor het beste eiland van Kaapverdië omdat er altijd een goede wind is, een aangename zeetemperatuur en er zijn altijd golven van de juiste hoogte. Zowel voor beginners als voor gevorderden zijn er faciliteiten om de watersport te beoefenen. Er is op Sal zelfs een speciale baai voor kitesurfers waar ook de World Cup wordt gehouden.