Mindelo

Mindelo in KaapverdiŽ
Mindelo in KaapverdiŽ

Mindelo is de hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente. Maar liefst 93% van de bevolking van het eiland woont in deze stad. Mindelo staat bekend om de kleurrijke carnavalsfeesten (Mardi Gras), beïnvloed door Portugese en Braziliaanse tradities. Het wordt gezien als de culturele hoofdstad van Kaapverdië en heeft daarnaast de grootste en belangrijkste haven van het land. Mindelo heeft hobbelige straten en ligt in een prachtig gebergte. Je kunt de 750 meter hoge Monte Verde beklimmen en genieten van het geweldige uitzicht over Mindelo en de buureilanden. Ongeveer 18 kilometer ten zuiden van Mindelo liggen de beste stranden van São Vicente, bij Calhau.

Landkaart Mindelo

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mindelo

Mardi Gras
Mardi Gras

Net als in het Amerikaanse New Orleans, heet Carnaval in Mindelo "Mardi Gras". Doordat Mindelo lange tijd in het bezit van Portugal is geweest, zijn de Portugese tradities ook overgenomen. Hierdoor is het carnaval naar Kaapverdië gekomen. Elk jaar in februari vieren ze in Mindelo Mardi Gras. Een paar dagen lang wordt er gefeest, gezongen en gedanst in optochten met kleurrijke kostuums, net als in Rio de Janeiro.

Porto Grande (haven)
Porto Grande (haven)

Er gaat een interessante geschiedenis vooraf aan Porto Grande, de haven van Mindelo. De haven is een belangrijke tussenstop geweest bij het vervoeren van steenkool en daardoor ontmoetten veel verschillende nationaliteiten elkaar hier. Mindelo bloeide op tot de culturele hoofdstad van Kaapverdië. De haven van Mindelo is dus zeker een belangrijke bezienswaardigheid van het eiland São Vicente.

Vismarkt
Vismarkt

Als je houdt van verse vis ben je bij deze havenstad aan het juiste adres. Er wordt veel gevist en de vangsten worden op de markt van Mindelo verkocht. De kleurrijke vismarkt (Mercado de Peixe) ligt tegenover de Torre de Belém en direct achter de markt is een pier, waar de vissers hun verse vangsten kunnen lossen. De vis die je op deze markt koopt is dus écht vers.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van KaapverdiŽ bekijken.

Vervoer

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar de luchthaven São Pedro vliegen, dat op een kwartiertje rijden van Mindelo af ligt. Op het eiland zijn verder vier geasfalteerde hoofdwegen en er komen er steeds meer bij, waardoor je er steeds beter kunt rijden én fietsen. De fiets is een populair vervoersmiddel in Mindelo.

Geschiedenis

Mindelo werd gesticht in 1795 door de Portugezen. Het werd een belangrijke tussenstop bij het vervoeren van steenkool. Veel verschillende nationaliteiten ontmoetten elkaar in de haven. Toen schepen na 1900 overgingen op olie in plaats van steenkool, ging het bergafwaarts met Mindelo. Er volgde werkeloosheid, armoede, honger en een economische crisis. Veel bewoners van Mindelo emigreerden. Sinds de onafhankelijkheid in 1975 gaat het weer beter. Mindelo wordt gezien als de culturele hoofdstad van Kaapverdië, door de vele verschillende nationaliteiten die er voet aan land hebben gezet.

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Mindelo