Bezienswaardigheden Malta

Malta is een geweldige vakantiebestemming ten zuiden van Italië in de Middellandse Zee. Je kunt er erg goed cultuur met natuur combineren met de historische steden en prachtige kliffen die er te vinden zijn. Bezoek onder andere zeker de hoofdstad Valletta en de andere mooie steden Rabat, Marsaxlokk en Mdina. Daarnaast zijn de Blue Lagoon, Popeye Village en St. Peter's Pool ook zeker de moeite waard om te bezichtigen. Wil je op vakantie naar Malta, maar weet je niet goed welke bezienswaardigheden je moet bezoeken? Neem dan een kijkje in de lijst hieronder en ontdek wat de beste bezienswaardigheden van Malta zijn.

Blue Lagoon
Blue Lagoon

Ta' Qali National Park

Ta' Qali National Park
Ta' Qali National Park

Ta' Qali National Park is de perfecte plek om heerlijk te ontspannen en de drukte van de steden te ontvluchten. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk wandelen, maar ook picknicken is hier zeker goed mogelijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebied nog gebruikt als een landingsbaan voor vliegtuigen, maar tegenwoordig is het een recreatief park. Met name in de lente is het park prachtig, wanneer de planten en bloemen beginnen te bloeien.

Markt op Malta

Markt op Malta
Markt op Malta

Er worden op Malta dagelijks interessante straatmarkten gehouden. Met name op de zondagmorgen is het er een drukke boel. Je kunt op de markt onder andere textiel, spijkerbroeken, antiek en kleinvee verkrijgen. In Valletta vindt in Merchants Street een dagelijkse markt plaats. Deze markt is zeer populair onder lokale inwoners als toeristen. Het is er buitengewoon gezellig en vooral op de zondagochtend is er van alles te beleven en te zien.

Tempels op Malta

Tempels op Malta
Tempels op Malta

Op het eiland Malta zijn veel tempels aan te treffen, maar met name de Megalithische tempels zijn interessant om te bezichtigen. De meeste tempels zijn geopend voor bezoekers. In deze tempels zijn archeologische vondsten te bewonderen die gedaan zijn in het rondomgelegen gebied. Een voorbeeld van een belangrijke vondst is de zogeheten Slapende Dame van Malta, die wordt bewaard in het archeologisch museum van Malta.

Hal Saflieni Hypogeum

Het Hal Saflieni Hypogeum is een ondergronds complex dat dienst heeft gedaan als begraafplaats. Het complex bestaat uit tientallen ruimtes met een verzonken vloer. Men denkt dan dit werd gedaan omdat er aarde op de grond lag. De hypogeum werd per ongeluk ontdekt in 1902 door een steenhouwer. Het complex staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is wel nodig om van tevoren te reserveren omdat er maar een aantal mensen per dag worden toegelaten tot het complex.

Winkelen op Malta

Winkelen op Malta
Winkelen op Malta

Shoppen kan prima op Malta en je hoeft zeker niet bang te zijn om zonder een souvenir naar huis te gaan. Souvenirs en andere hebbedingetjes worden hier namelijk in grote mate aangeboden en vooral in de toeristische plaatsen. De winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 12.30 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. In de toeristenplaatsen blijven winkels langer open, afhankelijk van de drukte en de tijd van het jaar.

Duiken op Malta

Duiken op Malta
Duiken op Malta

Malta en Gozo zijn vanwege de vele grotten en verschillende scheepswrakken geliefde duikbestemmingen. Het zicht is er werkelijk prachtig, er is nauwelijks sprake van stroming en de duikspots zijn goed te bereiken. Malta is een ideale en gevarieerde duikbestemming voor zowel de beginnende als de gevorderde (wrak)duiker. De temperatuur van het water varieert van 21°C in februari tot 27°C in de zomermaanden.

Vilhena Palace (Mdina)

Vilhena Palace
Vilhena Palace
Kaart met locatie Vilhena Palace

Het Vilhena Palace is een barokpaleis dat stamt uit 1730. Tegenwoordig wordt het paleis gebruikt als een museum (Museum of Natural History). In dit museum kun je veel leren over Malta, haar natuur en cultuur en de geschiedenis. Het museum heeft negen tentoonstellingen met als thema's insecten, vogels, schelpen, anatomie, vissen, geologie, fossielen, mineralen en dieren. Op het dak van het museum vind je de Cactus Garden en op de begane grond vind je nog een mooi aquarium. Er wordt ook aandacht geschonken aan de menselijke evolutie.

St. Peter's and Paul's Cathedral (Mdina)

St. Peter's and Paul's Cathedral
St. Peter's and Paul's Cathedral
Kaart met locatie St. Peter's and Paul's Cathedral

Een van de mooiste gebouwen in Malta is de St Paul's en St Peter's Cathedral. Je vindt dit mooie gebouw op Pjazza San Pawl (St Paul's place) in Mdina. De kathedraal heeft twee klokkentorens en zowel de binnen- als de buitenkant van de kathedraal zijn mooi versierd. In de kathedraal vind je prachtige schilderingen van de kunstenaar Mattia Preti. De kathedraal is door de Noren in de 12e eeuw in Malta gebouwd. Deze oorspronkelijke kathedraal werd echter in 1693 verwoest door een aardbeving. In 1702 is de huidige kathedraal gebouwd als vervanging. De St Paul's en St Peter's Cathedral is zeker een bezoekje waard.

Mdina Experience (Mdina)

Mdina Experience
Mdina Experience
Kaart met locatie Mdina Experience

Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Malta en tegelijkertijd spanning wilt ervaren, is de Mdina Experience perfect voor jou om naar toe te gaan. Tijdens deze audiovisuele show leer je in 25 minuten de hele geschiedenis van Mdina kennen. Dit is echter geen saaie oudbollige geschiedenisfilm, maar een spannende film van begin tot eind. Het theater beschikt over de beste video- en geluidsapparatuur. De show is beschikbaar in 13 talen.

Nationaal Archeologisch museum Valleta (Valletta)

Het Nationaal Archeologisch museum in Valletta is de moeite waard. Het museum bezit een aantal interessante en belangrijke artefacten uit een unieke periode van de prehistorie. Het museum is logisch opgebouwd en begint bij de aankomst van de eerste mens op het eiland Malta. Daarna volgt er een zaal die over de tijd van de tempelbouwers gaat met een grote reconstructie van een graftombe. De centrale zaal is gewijd aan tempelgraveringen en de betekenis daarvan.

Casa Rocca Piccola (Valletta)

Casa Rocca Piccola
Casa Rocca Piccola
Kaart met locatie Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola is een prachtig paleis uit de 16e eeuw. Sinds de bouw door de ridders van St. John is het de thuisbasis van de familie Piro, wat een adelijke familie is. In het jaartal 1900 is het huis opengesteld voor publiek door Nicholas de Piro. Dit mooie paleis bestaat uit wel meer dan 50 kamers. De meeste van deze kamers kun je ook bezichtigen. Casa Rocca Piccola neemt je 400 jaar mee terug in de tijd en laat je onder andere prachtige zilverwerken, schilderijen en oude meubeuls zien. Er zijn dagelijks tours te boeken, maar op zondag is dit paleis gesloten.

Casa Ellul (Valletta)

Casa Ellul
Casa Ellul
Kaart met locatie Casa Ellul

Het verhaal van Casa Ellul begon in 1837. Een man van Italiaanse afkomst kocht één van de mooiste herenhuizen van de stad Valletta. Een van zijn dochters trouwde met Fortunato Ellul, een wijn- en gedistilleerde drankenhandelaar. Generaties later hebben de Ellul broers het herenhuis omgetoverd tot een luxe Boutique Hotel. De suites hebben nog de originele Maltese vloertegels en zijn zeer stijlvol ingericht. Dit is de perfecte uitvalsbasis om het openluchtmuseum Valletta te ontdekken.

Palazzo Prince d'Orange (Valletta)

Palazzo Prince d'Orange is een penthouse wat vernoemd is naar onze vroegere koningin Wilhelmina. Ook kun je hier als een prins overnachten in de Alexander Suite. Dit 17e eeuwse barokke Palazzo is gelegen in centrum van Valletta en straalt een historische en romantische sfeer uit. Queen Victoria hield vroeger een persoonlijk dagboek bij waarin zij ook schreef over Koningin Wilhelmina. Ze beschreef daarin hoe beschaafd en charmant ze was en dat ze goed Engels sprak en precies wist hoe ze zich moest gedragen.

Winkelcentrum The Point (Sliema)

Winkelcentrum The Point
Winkelcentrum The Point
Kaart met locatie Winkelcentrum The Point

The Point is een overdekt winkelcentrum in Sliema. Het winkelcentrum werd aan het begin van 2010 geopend. The Point is verdeeld over drie verdiepingen. Er is een winkelaanbod van ongeveer 100 winkels. De meeste winkels vallen in de categorie schoenen en mode. Het aantal horecagelegenheden is erg beperkt. Rondom het winkelcentra zitten wel veel restaurants en cafés. In het hart van het winkelcentrum vind je een restaurant waar je kunt ontspannen na het shoppen. In het winkelcentrum hebben bekende kledingmerken als Adidas, New Look, Guess en Crocs er een winkel. The Point ligt op loopafstand van het centrale busstation.

De Balluta Buildings (Sliema)

De Balluta Buildings
De Balluta Buildings
Kaart met locatie De Balluta Buildings

Iedereen die langs de kust loopt van Balluta Bay zal de grote gebouwen van Balluta Buildings opmerken. De Balluta Buildings zijn herinneringen aan het interessante verleden van Malta. Het gebouw heeft zeven verdiepingen en staat op de hoek van Manwel Dimech Straat, naast het Meridien hotel. De Balluta Buildings zijn opgericht in het jaar 1920 en werden in 1928 opgeleverd. Het gebouw is gemaakt in Art Nouveau-stijl, dit was de mode van die tijd. Helaas zijn de onderste verdiepingen van het gebouw niet goed verzorgd en sommige delen lijken erg vervallen. Een aantal jaar geleden heeft de lokale politici besloten om het plein tegenover het gebouw te veranderen in een Green Urban Transport Terminal.

Balutta Gardens (Sliema)

Balutta Gardens is de naam van een mooi park in Sliema. Het park bevindt zich pal aan zee en bevat onder andere paviljoens, fonteinen en kinderspeeltuinen. Het is niet alleen een leuk park voor toeristen, maar ook de lokale bevolking is er niet weg te slaan. De omwonenden besteden graag wat tijd om te relaxen in dit park. Het is hier dan ook goed mogelijk om eens een praatje met hen te maken.

Portomaso Tower (St. Julians)

Portomaso Tower
Portomaso Tower
Kaart met locatie Portomaso Tower

In St. Julians staat een opvallende toren, namelijk de Portomaso Tower. Andere benamingen zijn ook wel de Portomaso Business Tower of de Big Blue. Dit is de enige hoge toren (wolkenkrabber) in Malta. De toren werd in 2001 geopend en is 98 meter hoog. De toren springt meteen in het oog door de bijzondere architectuur, doordat deze totaal niet past bij de omliggende Maltese gebouwen. De toren is gebouwd met verduisterend materiaal, hierdoor zie je de toren 's nachts amper staan. 


Mediterraneo Marine Park (St. Julians)

Mediterraneo Marine Park
Mediterraneo Marine Park
Kaart met locatie Mediterraneo Marine Park

Op een paar kilometer buiten St. Julian's bevindt zich het Mediterraneo Marine Park. Dit marine park is de enige in Malta en is een aanrader voor zowel volwassenen en kinderen. Door het zonnige klimaat op het eiland is het park het gehele jaar geopend. Naast de vele (dolfijnen)shows die je hier kunt bekijken, kun je ook zeeleeuwen, exotische vogels, reptielen en papegaaien bezichtigen. Maar voor de echte ultieme ''once in a lifetime'' ervaring is er het special programma waar je met dolfijnen kunt zwemmen. 


Spinola Palace (St. Julians)

Spinola Palace
Spinola Palace
Kaart met locatie Spinola Palace

Op een korte afstand van St. Julians ligt het welbekende Spinola Palace. Deze plek is nog niet ontdekt door het masstoerisme en dat maakt het juist zo mooi. Spinola Palace is een paleis dat werd gebouwd in de 17e eeur door Fra Paolo Rafel Spinola. Deze man was een ridder in de Orde van St. John. Het paleis heeft ook een lange tijd gediend als militair ziekenhuis rond de 20e eeuw. Tevens is de omgeving van het paleis schitterend, je ziet nog een deel van de historische stad St. Julians door de oude huizen en de vissersbootjes. 

Qawra Tower (Qawra)

Qawra Tower
Qawra Tower
Kaart met locatie Qawra Tower

Aan de baai van Qawra staat een wachttoren, genaamd Qawra Tower. De lokale bevolking noemt deze toren ook wel: Fra Ben. Deze toren werd gebouwd in de 17e eeuw door de ridders van de Maltezer Orde en werd gebruikt als uitkijktoren over de baai. Het ontwerp van de toren is ongeveer het zelfde als de Lascaris toren. Zo had de Qawra Tower ook twee verdiepingen en een houten ladder naar de bovenste verdieping. Tegenwoordig wordt de toren opengesteld als restaurant.

Parochiekerk Qawra (Qawra)

Parochiekerk Qawra
Parochiekerk Qawra
Kaart met locatie Parochiekerk Qawra

Een bekende bezienswaardigheid van Qawra is de parochiekerk. Dit historische gebouw is in de 17e eeuw gebouwd en werd in 1993 gerestaureerd ter ere van St. Francis van Assisi. Veel positiefs wordt er niet gezegd over de kerk, alleen dat de vormen van het gebouw vernieuwend zijn. De kerk staat ook wel bekend als de lelijkste kerk van Malta. Die benaming heeft die vooral gekregen omdat de kerk meer op een gevangenis lijkt. 


Automuseum Qawra (Qawra)

Automuseum Qawra
Automuseum Qawra
Kaart met locatie Automuseum Qawra

In Qawra bevindt zich dichtbij het busstation een zeer interessant museum. Met name voor de autoliefhebbers is een bezoekje aan dit museum een echte aanrader. Er zijn maar liefst 80 klassieke auto’s te bewonderen die mooi staan tentoongesteld. Het is mogelijk om een gids te vragen voor uitleg, maar er staan ook vitrines met aanvullende informatie zodat je alles te weten kunt komen over de klassieke auto’s.

Het Azure Window (Gozo)

Het Azure Window
Het Azure Window
Kaart met locatie Het Azure Window

In het westen van Gozo ligt het bijzondere natuurfenomeen: de Azure Window. Door weersomstandigheden is er een groot gat ontstaan in de kliffen van Dwejra Bay, een rots die 50 meter boven het water uitsteekt. Dat de Azure Window door moedernatuur is gemaakt blijkt wel uit de enorme golven die tegen de rots aan komen. Maar deze golven zijn er niet altijd, bij helder weer heb je namelijk een prachtig uitzicht door de Azure Window heen en kun je ook deze natuurlijk brug oversteken. 

Victoria (Gozo)

Victoria
Victoria
Kaart met locatie Victoria

Het centrum van de hoofdstad Victoria bestaat vooral uit nauwe straatjes en enkele pleinen waarop het dagelijks leven van de stad zich afspeelt. Het It-Tokk plein, ofwel het onafhankelijkheidsplein is het middelpunt van de stad. Een andere naam voor Victoria is ook wel 'Rabat', vooral deze naam wordt gebruikt door de lokale bevolking. Daarnaast heeft Gozo heel veel leuke bezienswaardigheden als musea's en een kathedraal. Vooral de zeventiende eeuwse kathedraal is een bijzondere eyecatcher van de stad.


Jeeptocht Gozo (Gozo)

Op Gozo kun je verschillende jeeptochten maken en zo de prachtige natuur ontdekken. Er zijn veel activiteitenbureaus op het eiland te vinden die jeeptochten aanbieden. Het is dan ook raadzaam om goed te kijken waar je de beste prijs-kwaliteitverhouding kunt krijgen, zodat je niet onnodig teveel betaalt tijdens je vakantie. Door middel van stoere jeeps bewonder je niet alleen de natuurlijke, maar ook de culturele bezienswaardigheden van het eiland.