Malta

Vissersboten in het water
Vissersboten in het water

Malta ligt in de Middellandse Zee, 93 km ten zuiden van Sicilië. Malta ligt 290 km afstand ten norrden van Afrika. Malta staat bekend om de eeuwenoude cultuur en mooie natuur maar ook om de grote hoeveelheid feesten die er door de lokale bevolking worden georganiseerd. Carnaval, kerkelijke gedenkdagen, alles is hier een aanleiding voor festiviteiten.

Malta hoort tot de Maltese Archipel. De Maltese Archipel bestaat uit 4 grotere en 3 kleinere eilanden: Malta, Gozo en Comino zijn bewoond, Fifla is onbewoond. Cominotto en de 2 eilandjes die bekend staan als Saint Paul’s Islands zijn ook onbewoond. Malta is het grootste eiland.

In het noorden van het land vind je veel akkers en velden. Verder naar het zuiden zijn de dorpen en steden. Rivieren en meren komen op het eiland niet voor.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Vlag Malta
Officiele naam:
republiek Malta
ISO:
MT
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Valletta
Inwoners:
+/- 355000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Lira
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
246 km²
Beste reistijd:
januari - december
Hoogseizoen:
juni - september

Maltezer kantwerk - met kant bedekte kleden en kleedjes, stola`s en zakdoeken. De kwaliteit van het kant had al in de 18e eeuw een grote naam.

Maltezer glas - de kunst van het glasblazen is bij de Maltesen al goed bekend. Het met de mond geblazen glas doet denken aan het kleurige Muranoglas uit Venetië.

Er worden op Malta dagelijks straatmarkten gehouden. Vooral op zondagmorgen is het een drukke boel. Je kunt op de markt o.a.textiel, spijkerbroeken, antiek, kleinvee verkrijgen.

Ervaringen

Heb je ooit Malta bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Malta krijgt gemiddeld een 7,9 uit 10 op basis van 57 ervaringen:

7,9 57 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 19 met 57 resultaten

plaats: Gozo, reisperiode: oktober 2019

Een mooi en rustig eiland, met enorm veel natuurschoon en cultuur. Schitterende kerken in kleine dorpjes en overal een mooi uitzicht op het strand.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Gzira, reisperiode: november 2019

Fijne plek om te verblijven zeer gastvrij

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: saint pauls bay, reisperiode: november 2018

saint pauls bay is een mooie toffe plaats rustig en toch alles is er.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Malta

De Balluta Buildings (Sliema)

De Balluta Buildings
De Balluta Buildings
Kaart met locatie De Balluta Buildings

Iedereen die langs de kust loopt van Balluta Bay zal de grote gebouwen van Balluta Buildings opmerken. De Balluta Buildings zijn herinneringen aan het interessante verleden van Malta. Het gebouw heeft zeven verdiepingen en staat op de hoek van Manwel Dimech Straat, naast het Meridien hotel. De Balluta Buildings zijn opgericht in het jaar 1920 en werden in 1928 opgeleverd. Het gebouw is gemaakt in Art Nouveau-stijl, dit was de mode van die tijd. Helaas zijn de onderste verdiepingen van het gebouw niet goed verzorgd en sommige delen lijken erg vervallen. Een aantal jaar geleden heeft de lokale politici besloten om het plein tegenover het gebouw te veranderen in een Green Urban Transport Terminal.

Winkelcentrum The Point (Sliema)

Winkelcentrum The Point
Winkelcentrum The Point
Kaart met locatie Winkelcentrum The Point

The Point is een overdekt winkelcentrum in Sliema. Het winkelcentrum werd aan het begin van 2010 geopend. The Point is verdeeld over drie verdiepingen. Er is een winkelaanbod van ongeveer 100 winkels. De meeste winkels vallen in de categorie schoenen en mode. Het aantal horecagelegenheden is erg beperkt. Rondom het winkelcentra zitten wel veel restaurants en cafés. In het hart van het winkelcentrum vind je een restaurant waar je kunt ontspannen na het shoppen. In het winkelcentrum hebben bekende kledingmerken als Adidas, New Look, Guess en Crocs er een winkel. The Point ligt op loopafstand van het centrale busstation.

Spinola Palace (St. Julians)

Spinola Palace
Spinola Palace
Kaart met locatie Spinola Palace

Op een korte afstand van St. Julians ligt het welbekende Spinola Palace. Deze plek is nog niet ontdekt door het masstoerisme en dat maakt het juist zo mooi. Spinola Palace is een paleis dat werd gebouwd in de 17e eeur door Fra Paolo Rafel Spinola. Deze man was een ridder in de Orde van St. John. Het paleis heeft ook een lange tijd gediend als militair ziekenhuis rond de 20e eeuw. Tevens is de omgeving van het paleis schitterend, je ziet nog een deel van de historische stad St. Julians door de oude huizen en de vissersbootjes. 

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Over het algemeen bestaat de Maltese keuken uit Britse en Italiaanse invloeden en wordt er erg vet gekookt. Wel maken ze veel gebruik van verse groenten. Het voorgerecht is vaak een stevige soep. In het hoofdgerecht vind je veelal vis, vlees kaas, groenten, rijst of pasta terug. Er wordt vooral veel vis gegeten door de ligging in de Middellandse Zee. Een typisch Maltees gerecht is een stoofpotje van konijn, ook wel Fenkata genoemd. In de straten vind je vaak kraampjes met zoete snacks. De bevolking van Malta ontbijt vaak niet omdat ze het niet zo belangrijk vinden. Ze doen het daarom meestal pas rond de middag.

Malta heeft een aantal goede wijnen. Daarnaast hebben ze een eigen biermerk, genaamd Kinnie. Dit is een alcoholvrij biertje. De sterke drank die gedronken wordt is vaak likeur gemaakt van cactusvijgen.

Vervoer

Air Malta vliegt het gehele jaar door vanuit Amsterdam op Luqa Airport op het hoofdeiland Malta. KLM vliegt 1 keer per week. De vliegtijd van Amsterdam naar Malta is ongeveer 3 uur.

De NS bieden diverse treintickets naar de laars van Italië, naar Napels en Réggio di Calábria. Van hieruit wordt een veerdienst met Malta onderhouden.

Het openbaar vervoer is van redelijke kwaliteit en verbindt steden en dorpen met Valletta. Er is een regelmatige verbinding vanaf Sliema en andere, centraal gelegen stadjes en dorpen.

De beste manier om Malta te verkennen is per huurauto. De tarieven zijn zeer redelijk en zelf rijden geeft geen noemenswaardige problemen. Let er wel op dat er links wordt gereden.

Er is op Malta ook een veerbootverbinding, deze brengt je redelijk snel naar het eilandje Gozo.

Visum

Voor een vakantie in Malta dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Blijf je korter dan 3 maanden dan is er geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Malta is ongeveer gelijk met Nederland.

De officiële munteenheid van Malta is de euro.

Veiligheid

Malta is in het algemeen een veilig land, maar je doet er wel goed aan om op te letten in het verkeer.

Medische informatie

In Malta heeft men een uitstekende medische zorg, zowel op Malta als op Gozo is een modern ziekenhuis. Apotheken zijn over het hele eiland gevestigd.

Inentingen zijn niet noodzakelijk voor Malta.

Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is van redelijke kwaliteit maar toch niet aanbevolen om te drinken, koop liever flessen mineraalwater.

Bevolking

De Maltezen zijn een vriendelijk, zorgzaam en gastvrij volk. Ze werken hard en hebben veel respect voor de medemens. Ook zijn de Maltezen gek op feesten. Kerkelijke gedenkdagen, carnaval en herdenkingsplechtigheden zijn een aantal redenen om feest te vieren. Elk weekend, van juni tot september, wordt er uitgelaten feest gevierd. De feesten worden met zorg voorbreid, want ze zijn de trots van de parochie.

Maltezer kantwerk - met kant bedekte kleden en kleedjes, stola`s en zakdoeken. De kwaliteit van het kant had al in de 18e eeuw een grote naam.

Maltezer glas - de kunst van het glasblazen is bij de Maltesen al goed bekend. Het met de mond geblazen glas doet denken aan het kleurige Muranoglas uit Venetië.

De taal

Bijna iedereen spreekt Engels maar de Maltezers hebben wel degelijk een eigen taal, het Maltees. Er worden Latijnse letters gebruikt en de woorden klinken Arabisch.

Flora & Fauna

Malta heeft een redelijk groene omgeving die bestaat uit palmen, oleanders en mimosa's. Daarnaast heeft Malta een nationale plant, genaamd Centauria Spatulata. Dit betekent 'oog van de zee'. Dit is een paarsblauwe bloem die altijd is gericht naar de zee. Verder zijn de kliffen, grotten en de blauwe zee de echte publiekstrekkers van Malta.

De meeste dieren op Malta leven in de zee. Malta ligt namelijk in een deel van de Middellandse zee dat het minst vervuild is. Hierdoor leven hier meer vissoorten dan op andere eilanden. In dit deel van de zee leven onder andere zwaardvissen, zeebrasems, lipvissen en rifbaarsen. Verder vind je op malta konijnen, vleermuizen en wezels.

Geschiedenis

Zo`n 4000 jaar voor onze jaartelling begon men op Malta met de bouw van megalithische tempels. Het zijn de oudste bouwwerken ter wereld. Dit waren de eerste tempels waarvan bekend werd dat ze gewijd waren aan een godin/moeder en ze hebben hun raadselachtige schoonheid tot op de dag van vandaag behouden.

De Britse Periode, van 1801 tot 1964, heeft zeker zijn sporen nagelaten. Onder leiding van de Britten zette Malta haar eerste stappen in de moderne industriële wereld en verwierf zij een plaatsje in de wereldwijde gemeenschap van Engelssprekende landen. Vandaag de dag rijdt het verkeer nog links en je vindt er nauwelijks een gerecht zonder chips (frieten).

Sinds 1964 is Malta een onafhankelijke staat. In 1974 is Malta een republiek geworden en koos men voor het eerst een president.

Heeft u interesse in een reis naar Malta? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing