Mdina

St Pauls Kathedraal Mdina, Malta
St Pauls Kathedraal Mdina, Malta

Midden op het eiland, tussen de middeleeuwse stadsmuren ligt Mdina. Mdina is de oude hoofdstad van Malta. De stad is al van verre zichtbaar. In deze stad rijden bijna geen auto`s en er heerst een grote rust. Vandaar de bijnaam 'de stille stad'. Er zijn veel kerken, kloosters en paleizen te vinden. Het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan. Nachtvertier zal je in dit stadje vrijwel niet vinden, wel is het de moeite waard om s`avonds vanaf de stadsmuur een blik te werpen over het eiland. Mdina een van de belangrijkste toeristische trekpleisters op Malta. En het de zetel van de Maltese aartsbisschop.

Heb je weinig kennis van Malta? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Mdina
Plaatsen in de buurt van Mdina (Malta) :
 • Qawra (8 km)
 • St. Julians (8 km)
 • Sliema (9 km)
 • Valletta (10 km)
 • Gozo (22 km)
 • Ervaringen

  op 30 mei 2017 plaats: Mdina, reisperiode: april 2017

  Prachtige ommuurde stad op een hooggelegen stuk op Malta, waardoor je vanaf de stadsmuren van Mdina prachtig uitzicht hebt op de rest van Malta. Als je de poorten van de stad binnenloopt waan je je in de middeleeuwen. Leuke pleinen, veel kleine en fotogenieke steegjes en hier en daar wat restaurantjes. Tip is wel om vroeg op de dag te gaan (voor 12 uur), omdat het er anders erg druk en warm kan zijn.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 8
  op 20 maart 2015 plaats: Mdina, reisperiode: maart 2015

  Gisteren hebben ook wij Mdina bezocht en ik wil graag een reactie geven op de vorige recensie. Mijn man en ik werken professioneel met paarden dagelijks. Toen ik van een afstandje de koetsen met paarden zag staan draaide mijn maag dus al om bij de gedachte aan hoe zij er aan toe zouden zijn. Ik kan er echter juist geen verkeerd woord van zeggen! De paarden stonden er allemaal perfect verzorgd en in super conditie bij. Mochten in de schaduw wachten en er werd goed met ze om gegaan. Uiteraard plaats ik nog steeds een kanttekening, want in de drukke en warme periodes verwacht ik dat ze meer ingezet worden en met die temperaturen zal er dan goed naar het dier gekeken moeten worden en of ze dat doen is de vraag. Maar qua verzorging kwamen ze nu in ieder geval absoluut niks te kort, ze zagen er gewoon fantastisch uit.

  • Algemeen 7
  op 6 oktober 2014 plaats: Mdina, reisperiode: september 2014

  Mdina is een mooi oud stadje, wat we tijdens een excursie hebben bezocht. Het is de voormalige hoofdstad van Malta, met prachtige oude gebouwen, een paar kerken waarvan we er een hebben bezocht, en een museum waarvoor geen tijd genoeg was. Ook een restaurant bezoeken hadden we weinig tijd voor, we hebben wel even koffie gedronken. Op zich is het zeker de moeite waard om het te bezoeken. Echter één aanmerking, er rijden paardenkoetsjes rond waarvan je gebruik kunt maken. Op een gegeven moment kwamen er een paar uit een tamelijk smalle straat, met een forse snelheid de hoek om, waar wij met een groepje stonden, en we moesten dus achteruit stappen om een aanrijding te voorkomen. Van twee paarden, die dus elk een koetsje met koetsier en een aantal toeristen voort trokken, stond het schuim om de mond, en hing de tong dubbel geklapt naar buiten. De temperatuur was zo midden op de dag zeer hoog, met een hoge luchtvochtigheid, dus de belasting voor deze dieren was buitengewoon groot. Daarbij komt dat wij en wat anderen hebben gezien, dat op het plein waar ze `geparkeerd` stonden, geen enkele schaduwplek voor ze was te bekennen, noch een bak met drinkwater. Het is een grote schande, je reinste dierenmishandeling. Wij willen proberen of daar bijvoorbeeld via de dierenbescherming wat aan gedaan kan worden, alhoewel dat waarschijnlijk bij voorbaat een verloren zaak zal blijken te zijn, aangezien het welzijn van dieren in veel landen niet van belang is. Hard werken om de kost voor de baas te verdienen, tot het dier erbij neervalt, want daar kon je op wachten. Een triest verhaal, wij zijn ervan overtuigd dat dit `geval` niet op zich zelf staat. Dierenmishandeling valt moeilijk uit te roeien, melding ervan maken is een kleine moeite. Dus het cijfer 8 geldt voor de plaats op zich, voor de behandeling van deze paarden is geen cijfer te geven, want het is beneden alle peil.

  • Algemeen 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mdina

  Mdina Experience (Mdina)

  Mdina Experience
  Mdina Experience
  Kaart met locatie Mdina Experience

  Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Malta en tegelijkertijd spanning wilt ervaren, is de Mdina Experience perfect voor jou om naar toe te gaan. Tijdens deze audiovisuele show leer je in 25 minuten de hele geschiedenis van Mdina kennen. Dit is echter geen saaie oudbollige geschiedenisfilm, maar een spannende film van begin tot eind. Het theater beschikt over de beste video- en geluidsapparatuur. De show is beschikbaar in 13 talen.

  St. Peter's and Paul's Cathedral (Mdina)

  St. Peter's and Paul's Cathedral
  St. Peter's and Paul's Cathedral
  Kaart met locatie St. Peter's and Paul's Cathedral

  Een van de mooiste gebouwen in Malta is de St Paul's en St Peter's Cathedral. Je vindt dit mooie gebouw op Pjazza San Pawl (St Paul's place) in Mdina. De kathedraal heeft twee klokkentorens en zowel de binnen- als de buitenkant van de kathedraal zijn mooi versierd. In de kathedraal vind je prachtige schilderingen van de kunstenaar Mattia Preti. De kathedraal is door de Noren in de 12e eeuw in Malta gebouwd. Deze oorspronkelijke kathedraal werd echter in 1693 verwoest door een aardbeving. In 1702 is de huidige kathedraal gebouwd als vervanging. De St Paul's en St Peter's Cathedral is zeker een bezoekje waard.

  Vilhena Palace (Mdina)

  Vilhena Palace
  Vilhena Palace
  Kaart met locatie Vilhena Palace

  Het Vilhena Palace is een barokpaleis dat stamt uit 1730. Tegenwoordig wordt het paleis gebruikt als een museum (Museum of Natural History). In dit museum kun je veel leren over Malta, haar natuur en cultuur en de geschiedenis. Het museum heeft negen tentoonstellingen met als thema's insecten, vogels, schelpen, anatomie, vissen, geologie, fossielen, mineralen en dieren. Op het dak van het museum vind je de Cactus Garden en op de begane grond vind je nog een mooi aquarium. Er wordt ook aandacht geschonken aan de menselijke evolutie.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Malta bekijken.

  Vervoer

  Vanuit Valletta kan je Mdina eenvoudig bereiken met de bus. Eenmaal bij Mdina aangekomen ga je te voet verder. Je loopt over de brug de stadspoorten door en waant je in de middeleeuwen. Doordat Mdina zo klein is is er geen vervoer of dergelijke, veel straatjes zijn enorm smal, waardoor er geen auto's komen.

  Geschiedenis

  Hoogstwaarschijnlijk werd de plek van het huidige Mdina al rond 4000 v.Chr. bewoond. Mdina werd versterkt door de Feniciërs, die hun nederzetting op deze plek Malet noemden. De Romeinen bouwden er rond 200 v.Chr. hun hoofdstad en noemden deze Melita, een naam waarmee tevens het hele eiland werd aangeduid. Het werd de belangrijkste stad van het eiland. In de 9e eeuw gaven de Arabieren de stad haar huidige naam. Vanaf de 13e eeuw werd Mdina de zetel van de universitá, een groep van Maltese edelen die het eiland bestuurde. Toen Malta in handen kwam van de Maltezer Orde (ofwel Johannieters), stichtten zij in 1566 Valletta, dat in 1571 tot hoofdstad van de Maltezer eilanden werd uitgeroepen en de rol van Mdina als belangrijkste stad van het eiland overnam. In 1693 werd Mdina getroffen door een aardbeving die verschillende gebouwen verwoestte.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Mdina