Bezienswaardigheden RoemeniŽ

Roemenië is een opkomende reisbestemming. Het land is erg populair om de prachtige nationale parken, vele kerken, kastelen en kloosters en natuurlijk de bruisende hoofdstad Boekarest. In deze stad gaan het heden en het verleden erg nauw samen. Je kunt in Roemenië eindeloze wandelingen maken, veel bezienswaardigheden bekijken, dorpen en steden bezoeken en heerlijk zwemmen in de Zwarte Zee in de zomer. Geniet bijvoorbeeld van de zon op Mamaia Beach of Neptun Beach, vlak bij Constanta. Wat veel mensen niet weten over Roemenië, is dat je er 's winters ook erg goed kunt skiën! Op de bergen in het Oost-Europese land komt in de winter erg veel goede sneeuw te liggen, met name op het Apusenigebergte. Roemenië is daarnaast een erg aantrekkelijk reisbestemming door het lage prijspeil. Maar welke bezienswaardigheden mag je nu echt niet missen tijdens je vakantie in Roemenië? Wij hebben de beste voor je geselecteerd en je vindt ze in de lijst hieronder.

Donau vallei
Donau vallei

Kerkburcht van Biertan

De plaats Biertan ligt in het midden van Roemenië en is vooral bekend door zijn kerkburcht. Tussen 1572 en 1867 was de kerk de zetel van een Lutherse bisschop die na deze periode zetelde in Sibiu. De voormalige bisschopskerk is gebouwd op een hoge heuvel in 1400. Om de kerk heen staan drie ringmuren, die nog steeds in goede staat zijn. Bij de beschermingsmuren staan zes verdedigingstorens, die nog maar eens aangeven wat een belangrijke rol de kerk vroeger had. Wanneer je de kerkt bezoekt kun je de torens nog in waarna je uitzicht hebt over de wijnheuvels van het gebied en de ooievaarsnesten op de kerk.

Kathedraal in Timişoara

Kathedraal in Timişoara
Kathedraal in Timişoara
Kaart met locatie Kathedraal in Timişoara

In het westen van het land in Timişoara staat een orthodoxe kathedraal uit de 20e eeuw. De kathedraal is gebouwd als toewijding aan de Heilige Drie Hiërarchieën. De kathedraal heeft elf torens waarvan de hoogste maar liefst 96 meter hoog is. In de kathedraal kun je verschillende religieuze en historische objecten bekijken uit de 17e eeuw. De bouwstijl van de uit 1940 stammende kerk is erg ongebruikelijk voor een orthodoxe kerk, de religieuze traditie van het uiterlijk is namelijk gecombineerd met Byzantijnse bouwstijlen. De schilderingen in de kerk werden gedurende de oorlog stilgelegd en er werd pas na de oorlog verder geschilderd.

Legende van Dracula

Legende van Dracula
Legende van Dracula
Kaart met locatie Legende van Dracula

Tijdens een reis naar Roemenië kun je er bijna niet omheen, graaf Dracula heeft er geleefd. Wanneer je tijdens je reis de legende van Dracula wilt onderzoeken kun je het beste naar Bistrita en haar omgeving gaan. Er zijn verschillende gebouwen en plaatsen in de regio die tot bedevaartsoorden voor Dracula fans behoren. Bezoek bijvoorbeeld het kasteel Poienari, het geboortehuis van Vlad, de Bargau-pas of het kasteel van Bran. Of overnacht in het Dracula-hotel, dat gebouwd is aan de hand van het 'echte' Dracula-kasteel. In het hotel is ook een crypte te vinden waar je samen met een gids een rondleiding kunt doen.

Winkelen in RoemeniŽ

Niet in ieder dorp in Roemenië vind je supermarkten maar elk zichzelf respecterend dorp heeft wel een winkeltje met de naam Alimentare of ABC. Sigaretten, alcoholische drank en frisdrank is op elke straathoek te koop in kleine stalletjes. In de grotere steden schieten de hypermarches als Carrefour als paddestoelen uit de grond.

Trektochten

Trektochten
Trektochten

Het heuvelachtige Roemenië is perfect voor lange trektochten of een wintersportvakantie. In de bergen zijn verschillende berghutten of andere overnachtingsmogelijkheden te vinden waardoor je een trektocht in de bergen avontuurlijk kunt maken, met overnachtingen. In verschillende bergen zijn ook grotten die je samen met een gids kunt gaan ontdekken. De natuur van Roemenië is op de meeste plekken erg indrukwekkend.

Wintersport in RoemeniŽ

Wintersport in RoemeniŽ
Wintersport in RoemeniŽ

Als je op wintersport wilt in Roemenië zijn er verschillende mogelijkheden, er zijn veel bekende en onbekende skigebieden en wintersportplaatsen. Bijvoorbeeld in Sinaia, Poiana Brasov of Predeal, waar je skiliften en gladde pistes vindt. Maar je hebt ook minder bekende plekken waar meer dan genoeg sneeuw ligt, maar waar geen skiliften of gladgestreken pistes zijn.

Klooster Mănăstirea Voronet (Voronet)

Klooster Mănăstirea Voronet
Klooster Mănăstirea Voronet
Kaart met locatie Klooster Mănăstirea Voronet

In het Roemeens heet het klooster Mănăstirea Voronet, maar door buitenlanders wordt het klooster Voronetklooster genoemd. Het klooster in de noordelijke plaats Voronot, staat bekend om de schilderingen op de muren met een speciale kleur blauw. De kleur blauw heeft zelfs een eigen naam gekregen: Voronet-blauw. De muren die oorspronkelijk om het klooster stonden zijn compleet verdwenen, wel staat er tegenwoordig een nieuwe omheining om het klooster. Het klooster zelf is in 1488 gebouwd door Ştefan cel Mare. Je kunt tijdens je reis in Roemenië ook in het klooster overnachten.

Clock Tower (Sighisoara)

Clock Tower
Clock Tower
Kaart met locatie Clock Tower

Bij een bezoek aan Sighisoara springt meteen de 64 meter hoge klokkentoren, ook wel 'Clock Tower' in het oog. De toren is gebouwd in 1556 en heeft zijn authentieke uitstraling nog. Voor een prachtige ervaring en uitzicht kun je de treden van de Clock Tower beklimmen naar de top van de toren. Eenmaal boven zul je versteld van het uitzicht over de stad. Toentertijd werd de toren gebruikt als hoofdingang van de verdedigingsmuur en de opgeslagen schatten in de stad. 


De Scholieren trap (Sighisoara)

De Scholieren trap
De Scholieren trap
Kaart met locatie De Scholieren trap

Een must-see in Sighisoara is de overdekte houten 'Scholieren trap'. Het verhaal achter deze trap luidt dat verloofde vrouwen hun man op de proef moesten stellen: bij elke trap moet de man zijn aankomende bruid kussen en haar naam hardop zeggen. Wanneer hij één keer een andere naam zei, was dit niet de juiste man voor je. Daarnaast werd de trap in 1652 gebouwd om de kerk en de school ook tijdens het winterseizoen bereikbaar te maken. Officieel waren het 300 treden naar boven, nu zijn er nog maar 175 trappen.


Vlad Dracula house (Sighisoara)

Vlad Dracula house
Vlad Dracula house
Kaart met locatie Vlad Dracula house

In 1431 werd in Sigishoara Vlad Dracula geboren, de achternaam van Vlad betekent 'Zoon van de draak'. Zijn geboortehuis is nog in stand en als toerist zijnde kun je deze vandaag de dag bezichtigen. Het huis is gelegen aan het Citadel Plein, vlakbij de Klokkentoren. Op de begane grond vind je een restaurant, hoewel op de eerste verdieping van het huis het Museum of Weapons is gevestigd. 

De Grote Markt (Sibiu)

De Grote Markt
De Grote Markt
Kaart met locatie De Grote Markt

De Grote Markt is het grootste plein van de stad Sinbiu en sinds de 16e eeuw het centrum van de stad. Het plein is in totaal 142 meter lang en 93 meter breed. Aan de noordzijde van het plein ligt Brukenthal Palace, een van de belangrijkste barokke monumenten van Roemenië. Het gehele jaar vinden er diverse evenementen plaats op dit plein, zoals concerten, markten en andere activiteiten. Ook is het plein in de zomer gevuld met vele terrasjes.

Bridge of Lies (Sibiu)

Bridge of Lies
Bridge of Lies
Kaart met locatie Bridge of Lies

The Bridge of Lies is een voetgangersbrug die gebouwd is in 1859. De brug staat ook wel bekend als de oudste gietijzeren brug in Roemenië. De legende gaat dat wanneer je op de brug een leugen zou vertellen, de brug zal instorten. De brug bevindt zich boven een steile weg en is een verbinding tussen verbindt de Small Square (Piata Mica) en de Huet Squar. Sinds 2004 is de brug opgenomen in de lijst van historische monumenten in Sibiu. Daarnaast worden er regelmatig trouwfoto's op de brug genomen. 


Brukenthal Museum (Sibiu)

Het Muzeul Nationale Brukenthal staat onder Nederlanders beter bekend als het Brukenthal Museum. Het museum staat in Sibiu en is gebouwd in de 15e eeuw in het paleis van Samuel von Brukenthal. Officieel werd de eerste collectie getoond rond 1790, maar het museum ging pas in 1817 open voor publiek. Hiermee is het museum het oudste museum van zijn soort in Roemenië. Tegenwoordig is het Brukenthal Museum een complex met zes musea die op verschillende plekken in de stad te vinden zijn.

De haven van Constanta (Constanta)

De haven van Constanta
De haven van Constanta
Kaart met locatie De haven van Constanta

De haven van Constanta is erg belangrijk voor het vervoer van mensen en voor de handel. Vanuit de haven vertrekken er veerboten naar Bulgarije, Georgië en Turkije. De beroemdste vuurtoren van de haven is de Genuaanse toren. De haven van Constanta heeft een van 's werelds grootste zeepoorten. Daarnaast heeft Constanta een centrale ligging wat veel mogelijkheden biedt. De haven is de grootste van de Zwarte Zee en de op acht na grootste van Europa.Het Nationaal Historisch en Archeologisch Museum (Constanta)

Het Nationaal Historisch en Archeologisch Museum
Het Nationaal Historisch en Archeologisch Museum
Kaart met locatie Het Nationaal Historisch en Archeologisch Museum

Het Nationaal Historisch en Archeologisch Museum is een belangrijk museum in Roemenië. Het is dan ook een van de weinige musea die de collectie toegankelijk maakt voor buitenstaanders. Binnen vind je stukken van oude neolithische beelden die zijn gevonden tijdens opgravingen. Een echte eyecatcher in het museum is de marmeren Glykon-slang die de kop van een antilope, de staart van een leeuw, het lichaam van een slang en de haren van een mens heeft. Ze denken dat dit een huisgod is geweest van een Griekse familie. 
Aqua Magi (Constanta)

Een leuke attractie in de omgeving van Constanta is het Aqua Magic in Mamaia. Het park biedt plaats voor zo'n 2.500 bezoekers en kent geen minimum of maximum leeftijdsgrens. Naast vele glijbanen en zwembaden zijn er ook diverse restaurants, snoepwinkeltjes, toeristenwinkels etc. Ook worden er regelmatig nachtfestivals gehouden, aangezien het waterpark volledig verlicht is. Ook bijzonder is de openluchtdansvloer. Daarnaast is er sinds 2004 een kabelbaan waarmee je over het waterpark kunt roetsjen.  Orthodoxe Kathedraal van Timişoara (Timisoara)

Orthodoxe Kathedraal van Timişoara
Orthodoxe Kathedraal van Timişoara
Kaart met locatie Orthodoxe Kathedraal van Timişoara

De prachtige Orthodoxe Kathedraal van Timişoara werd gebouw tussen 1937 en 1940. Je herkent de kathedraal aan de elf torens, waarvan de middelste toren circa 96 meter is. Erg bijzonder is de bouwstijl die is gebruikt, de combinatie van architectuur en kleur zijn vooral terug te vinden in 14e-eeuwse kloosters. Daarnaast worden in de kathedraal historische en authentieke objecten bewaard, onder andere het Noul Testament de la Bălgrad uit 1648.Het rozenpark (Timisoara)

Het rozenpark
Het rozenpark
Kaart met locatie Het rozenpark

Het rozenpark is misschien het meest romantische plekje van Timisoara. Vooral tijdens de lente- en zomermaanden zul je hier veel andere mensen tegenkomen, maar wat je vooral ziet zijn veel rozen. Het park herbergt namelijk meer dan 600 soorten rozen. Door deze forse aantal rozen heeft het park tijdens de warme maanden een heerlijke geur. Ook hangt er in het park een rustige sfeer. Door het prachtige rozenpark wordt Timisoara ook wel de 'Rozenstad' genoemd.

Piața Unirii (Timisoara)

Piața Unirii
Piața Unirii
Kaart met locatie Piața Unirii

De naam van het plein Piața Unirii betekent letterlijk 'het plein van de eenmaking'. Op het plein staan twee kerken tegen over elkaar: De rooms-katholieke dom en de Servische Orthodoxe kathedraal. De rooms-katholieke dom is gebouwd met veel Weense invloeden, het werd gebouwd in de 18e eeuw door Oostenrijkse architecten. De Servische kathedraal heeft een schitterende barok architectuur.

Dorpsmuseum in Boekarest (Boekarest)

Dorpsmuseum in Boekarest
Dorpsmuseum in Boekarest
Kaart met locatie Dorpsmuseum in Boekarest

Het Dorpsmuseum, in het Roemeens Muzeul Satului, staat in Boekarest en is een openluchtmuseum. Het museum geeft de bezoekers inzicht in het leven op het Roemeense platteland. Er staan ongeveer 300 gebouwen die in alle streken van Roemenië op het platteland te vinden zijn. Het oudste gebouw wat te vinden is op het 100.000 m² grote park is gebouwd in de 17e eeuw, het nieuwste gebouw stamt uit de 19e eeuw. In 2003 woedde een grote brand in het museum en hierdoor werden een aantal van de authentieke huizen verwoest. Datzelfde jaar werden de huizen herbouwd en daarna werd het museum genomineerd voor de titel 'het beste museum van Europa'.

Cişmigiupark (Boekarest)

Cişmigiupark is een groot, publiek park in het centrum van Boekarest. Het Cişmigiupark is het grootste en oudste park van de hoofdstad. Nabij het stadhuis vind je de hoofdingang van het park, een andere grote ingang ligt dichtbij het Creţulescu Paleis. In het park is een Romeinse rotonde aangelegd, een pad in een cirkel waar 12 borstbeelden van bekende Roemeense schrijvers omheen staan. Het park is in 1847 ontworpen en aangelegd en de naam komt van het Turkse woord cişmigiu wat staat voor een persoon die de fontein onderhoudt.

Creţulescu Paleis (Boekarest)

Begin 19e eeuw werd het Creţulescu Paleis gebouwd in opdracht van de familie Creţulescu. Nu is het in gebruik als hoofdkwartier van een tak van het UNESCO. Het paleis staat in Boekarest aan de Ştirbei Vodă straat.

Casa Poporului (Boekarest)

Casa Poporului
Casa Poporului
Kaart met locatie Casa Poporului

Voorheen heette het Parlementspaleis 'Huis van het Volk' of in het Roemeens Casa Poporului. Het gebouw is met zijn 350.000 m² het grootste gebouw van Europa. Qua oppervlakte staat het gebouw op de 3e plaats van alle gebouwen ter wereld, na het Pentagon en het Potala. Het gebouw heeft 12 verdiepingen en nog eens 8 verdiepingen ondergronds. Vanaf het jaar 1994 is het voor een gedeelte de thuisbasis van het Roemeens parlement en het andere gedeelte wordt verhuurd voor congressen en bijeenkomsten.