RoemeniŽ

Mooi kasteel in Roemenie met donkere lucht
Mooi kasteel in Roemenie met donkere lucht

Roemenië, gelegen in Zuidoost-Europa, grenst aan Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne, Moldavië en de Zwarte Zee. De hoofdstad Boekarest werd vroeger Klein Parijs genoemd en is veruit de grootste stad van het land. Sinds 2004 is Roemenië lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie.

Roemenië is te verdelen in drie landstreken: Transsylvanië, Walachije en Moldavië. Ten oosten van de Donau, de grootste rivier van Roemenië, ligt de historische regio Dobroedzja. In het noorden van deze regio vind je de Donaudelta, de grootste delta van Europa. Langs de Donau vind je verschillende havensteden zoals Braila, Galati en Tulcea. Roemenië heeft diverse flora en fauna. Zo vind je er oerbossen en heeft Roemenië onder andere de grootste populaties wolven, lynxen en beren van Europa. Ook bevinden zich in Roemenië vele zeldzame en zelfs unieke diersoorten.
Roemenië wordt steeds populairder onder de wintersporters. Dit komt door andere de prijs, de sfeer en de goede laag sneeuw. Vooral op het Apusenigebergte ligt in de winter veel sneeuw. Dit komt doordat dit het dichtste bij de Hongaarse Vlakte ligt. De beste periode om Roemenië te bezoeken voor wintersport is van januari tot april. Naast de wintersportmogelijkheden, heeft Roemenië ook strandvakantiemogelijkheden. Zo is de Roemeense kust aan de Zwarte Zee een goede zonvakantiebestemming. Je vindt hier mooie stranden en de temperatuur van het water is in de zomer erg aangenaam.

Heb je weinig kennis van RoemeniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag RoemeniŽ
Officiele naam:
Rom‚nia
ISO:
RO
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Boekarest
Inwoners:
+/- 21628000
Taal:
Roemeens
Godsdienst:
Orthodox
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Roemeense leu
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
238391 km≤
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Het wapen van RoemeniŽ werd op 10 september 1992 goedgekeurd door het Roemeense parlement. Het is gebaseerd op het wapen dat het Koninkrijk RoemeniŽ tussen 1922 en 1947 in gebruik had. Het wapen laat een adelaar zien met een kruis in zijn bek en met een scepter en zwaard in zijn klauwen. Ook zijn de drie kleuren van de Roemeense vlag in het wapen te zien: blauw, geel en rood. Het schild in het midden van het wapen is verdeeld in vijf delen. Elk deel staat voor ťťn historische regio.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

RoemeniŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 23 ervaringen:

8,3 23 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 8 met 23 resultaten

plaats: Boekarest, reisperiode: mei 2019

Een prachtige natuur en gevoel van vrijheid. Bucharest is een geweldige stad met bezienswaardigheden en goede restaurants. Veel mooie plekken in het hele land. De wegen zijn prima te berijden. Op gebied van kampeerterreinen is er nog veel te verbeteren. Het land is nog niet bedolven onder toeristenindustrie. Advies aan de camperaar ga er heen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 6
plaats: Boekarest, Sigisoara, Predeal, reisperiode: augustus 2019

Roemenië is een mooi land, maar in Nederland staat het helaas negatief bekend ( crimineel,corrupt). Tijdens deze excursie heb ik het land op een andere manier leren kennen.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
plaats: Bran, reisperiode: augustus 2018

Super land. Al 9 keer op vakantie geweest. Mooie natuur. Lieve mensen. Mooie steden als Brasov. Lekker eten.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van RoemeniŽ

Vlad Dracula house (Sighisoara)

Vlad Dracula house
Vlad Dracula house

In 1431 werd in Sigishoara Vlad Dracula geboren, de achternaam van Vlad betekent 'Zoon van de draak'. Zijn geboortehuis is nog in stand en als toerist zijnde kun je deze vandaag de dag bezichtigen. Het huis is gelegen aan het Citadel Plein, vlakbij de Klokkentoren. Op de begane grond vind je een restaurant, hoewel op de eerste verdieping van het huis het Museum of Weapons is gevestigd. 

De Scholieren trap (Sighisoara)

De Scholieren trap
De Scholieren trap

Een must-see in Sighisoara is de overdekte houten 'Scholieren trap'. Het verhaal achter deze trap luidt dat verloofde vrouwen hun man op de proef moesten stellen: bij elke trap moet de man zijn aankomende bruid kussen en haar naam hardop zeggen. Wanneer hij één keer een andere naam zei, was dit niet de juiste man voor je. Daarnaast werd de trap in 1652 gebouwd om de kerk en de school ook tijdens het winterseizoen bereikbaar te maken. Officieel waren het 300 treden naar boven, nu zijn er nog maar 175 trappen.


Clock Tower (Sighisoara)

Clock Tower
Clock Tower

Bij een bezoek aan Sighisoara springt meteen de 64 meter hoge klokkentoren, ook wel 'Clock Tower' in het oog. De toren is gebouwd in 1556 en heeft zijn authentieke uitstraling nog. Voor een prachtige ervaring en uitzicht kun je de treden van de Clock Tower beklimmen naar de top van de toren. Eenmaal boven zul je versteld van het uitzicht over de stad. Toentertijd werd de toren gebruikt als hoofdingang van de verdedigingsmuur en de opgeslagen schatten in de stad. 


Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Roemeense keuken kent veel invloeden uit onder andere Hongarije, Oostenrijk, Turkije en Griekenland. Iedere regio heeft zo zijn eigen typische gerechten. Roemenen zijn vaak meesterlijke broodbakkers. Voor verschillende feestdagen worden broden gebakken in allerlei verschillende vormen. Vlees, vooral varkensvlees, is erg belangrijk voor de Roemenen. Er zijn dus ook weinig vegetariërs in het land. Ook in Roemenië heeft de dag drie maaltijden, namelijk ontbijt, lunch en diner. Het ontbijt en de lunch zijn erg stevig en de lunch bestaat vaak uit een warme maaltijd. Uit eten is hier erg goedkoop. Zo kun je voor €5,00 tot €10,00 avondeten inclusief drinken.

Roemenië is een echt wijnland. Je vindt er vele wijnvelden en bijna iedere streek heeft zijn eigen wijnsoort. Ook zijn Roemenen echte bierdrinkers. Het land heeft veel verschillende biermerken. De meeste merken zijn alleen te verkrijgen in halve liter flessen en zijn ook nog eens goedkoop.

Vervoer

Vanaf Amsterdam vertrekken lijndiensten en charters naar Boekarest en Constanta (Zwarte-Zeekust).

De route over de weg naar Roemenië loopt via Frankfurt en Passau (Duits/Oostenrijkse grens), Wenen en Nickeldorf (Oostenrijks/Hongarse grens), Budapest en Oradea (Hongaars/Roemeense grens) naar Boekarest. In totaal een afstand van 1700 km.

Het wegennet in Roemenië is over het algemeen matig tot slecht. Het wordt afgeraden `s avonds te rijden.

Het openbaar vervoer is goedkoop, maar de kwaliteit laat te wensen over. Kaartjes voor bus, tram, metro en trein zijn uitsluitend in voorverkoop verkrijgbaar in de kiosk, bij automaten of aan loketten op bus- en treinstations.

In Boekarest kun je er ook voor kiezen om met de metro te gaan.

Visum

Voor een vakantie in Roemenië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Roemenië ligt lager dan in Nederland.

De officiële munteenheid is de leu (meervoud is lei). Als officiële streefdatum voor invoering van de euro geldt 2014.

Veiligheid

Roemenië is een veilig land om te reizen, houdt wel rekening met zakkenrollers. In het verkeer gaat het er behoorlijk roekeloos aan toe, kijk extra goed uit als je in een auto rijdt.

Medische informatie

Sinds de val van het communisme heeft het Roemeense gezondheidssysteem weinig veranderingen ondergaan. De openbare voorzieningen beschikken over weinig financiële middelen en zijn slecht georganiseerd. Bovendien heeft het land te maken met een snelle vergrijzing. De gezondheidszorg is in handen van de ziekenhuizen en er bestaan nauwelijks lokale voorzieningen. De ziekenhuizen werken niet efficiënt en bieden niet de zorg die mensen nodig hebben en verwachten.

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor de actuele adviezen.

Het kraanwater in Roemenië kan niet gedronken worden.

Bevolking

Roemenië heeft ruim 19,5 miljoen inwoners. Naast de etnische Roemenen bestaat 6% van de bevolking uit Hongaren. Ook wonen er onder andere Duitsers, Oekraïners, Serviërs, Kroaten, Bulgaren in Roemenië. 3% van de bevolking bestaat uit zigeuners, ook wel bekend als Roma. De meeste Roemenen zijn erg gastvrij en spreken een vreemde taal zoals Engels, Duits of Frans.

De taal

De officiële taal is het Roemeens. Door minderheden wordt ook wel Hongaars en Duits gesproken. Romani (taal van de Roma, zigeuners) wordt ook in heel Roemenië gesproken. Het Roemeens is een Romaanse taal. Deze taalgroep bevat o.a. ook het Frans, Spaans, Catalaans, Portugees en Italiaans. Ongeveer 30 miljoen mensen ter wereld spreken Roemeens.

Flora & Fauna

Roemenië heeft een ongerepte natuur met maar liefst 32 natuurgebieden. 17 van deze natuurgebieden zijn een natuurpark en 14 hiervan zijn een nationaal park. Je vindt in het land ongeveer 600 cultuurplanten en ongeveer 3.100 verschillende wilde planten.

In Roemenië vind je vele unieke diersoorten die verder niet in Europa voorkomen. Zo zijn er beren, lynxen, wolven, zwarte ooievaars en zeldzame vlinders. In de delta leven maar liefst 100 verschillende soorten vissen.

Geschiedenis

Sinds de prehistorie is Roemenië bevolkt geweest door vele volkeren. Een van de fossielen die gevonden werd in Roemenië, was een 34.000-36.000 jaar oude onderkaak. Dit is het oudste bewijs, van dat tot nu toe gevonden is, van de mensheid in Europa.

Heeft u interesse in een reis naar RoemeniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing