RoemeniŽ

Mooi kasteel in Roemenie met donkere lucht
Mooi kasteel in Roemenie met donkere lucht

Roemenië grenst aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Hongarije, Oekraïne en Moldavië.

De vorm van het land lijkt op een platvis, met de bek naar het westen gericht. De hoofdstad Boekarest werd vroeger Klein Parijs genoemd en is een grote toeristische attractie. Boekarest is veruit de grootste stad van het land. Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox en de grondwet biedt vrijheid van godsdienst. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie.

Je kunt Roemenië in 3 landstreken verdelen: ten noordwesten Transsylvanië, ten zuiden Walachije en ten oosten Moldavië. Langs de kust, ten oosten van de Donau, ligt de Dobroedzja. In het noorden van de Dobroedzja vind je de grootste delta van Europa, de Donaudelta. Deze delta is rijk aan vogels en vis. De grootste rivier van Roemenië is de Donau, die grotendeels in Roemenië op de grens van Bulgarije stroomt. Aan de Donau zitten ook verscheidene belangrijke havensteden zoals Galati, Braila en Tulcea. Roemenië is erg rijk aan natuur. Er zijn oerbossen, en Roemenië heeft bijvoorbeeld de grootste populaties lynxen, wolven en beren, van Europa. Ook bezit Roemenië vele zeldzame of zelfs unieke diersoorten.

Steeds meer wintersporters kiezen voor een skivakantie in Roemenië. Het aantrekkelijke prijspeil, de gemoedelijke sfeer en de goede sneeuw spelen daarbij een grote rol. De bergen in Roemenië krijgen in normale winters heel wat sneeuw. Het land heeft een continentaal klimaat met Atlantische invloed. Speciaal het Apuseni Gebergte krijgt regelmatig verse sneeuw omdat dit de eerste barrière is na de Hongaarse vlakte. De beste periode om te skiën is van januari tot half april.

Aanbieders van vakanties naar RoemeniŽ
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Stip Reizen (allround) Klik
Kras (allround) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
Aktiva Tours (actieve vakantie) Klik
Effeweg.nl (excursiereizen) Klik
Peter Langhout (excursiereizen) Klik

Vlag RoemeniŽ
Officiele naam:
Rom‚nia
ISO:
RO
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Boekarest
Inwoners:
+/- 21628000
Taal:
Roemeens
Godsdienst:
Orthodox
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Roemeense leu
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
238391 km≤
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Het wapen van RoemeniŽ werd op 10 september 1992 goedgekeurd door het Roemeense parlement. Het is gebaseerd op het wapen dat het Koninkrijk RoemeniŽ tussen 1922 en 1947 in gebruik had. Het wapen laat een adelaar zien met een kruis in zijn bek en met een scepter en zwaard in zijn klauwen. Ook zijn de drie kleuren van de Roemeense vlag in het wapen te zien: blauw, geel en rood. Het schild in het midden van het wapen is verdeeld in vijf delen. Elk deel staat voor ťťn historische regio.

Ervaringen

* = verplicht veld

RoemeniŽ krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 10 ervaringen:

8,4 10 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 10 resultaten

plaats: rondreis, reisperiode: december 2016

Topbestemming! Prachtige natuur, mooie steden, aardige mensen :) ik ga zeker nog een keer terug.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Boekarest, reisperiode: mei 2016

Verrassend land natuurschoon cultuur bevolking zeer vriendelijk dicht bij de natuurleven en zeer relicheus en lekker eten

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Sibiu, reisperiode: september 2016

Schitterend. Geniet volop van zowel het lands chap als de culturele aktiviteiten die worden aangeboden.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • `
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van RoemeniŽ

Vlad Dracula house
Vlad Dracula house

In 1431 werd in Sigishoara Vlad Dracula geboren, de achternaam van Vlad betekent 'Zoon van de draak'. Zijn geboortehuis is nog in stand en als toerist zijnde kun je deze vandaag de dag bezichtigen. Het huis is gelegen aan het Citadel Plein, vlakbij de Klokkentoren. Op de begane grond vind je een restaurant, hoewel op de eerste verdieping van het huis het Museum of Weapons is gevestigd. 

De Scholieren trap
De Scholieren trap

Een must-see in Sighisoara is de overdekte houten 'Scholieren trap'. Het verhaal achter deze trap luidt dat verloofde vrouwen hun man op de proef moesten stellen: bij elke trap moet de man zijn aankomende bruid kussen en haar naam hardop zeggen. Wanneer hij één keer een andere naam zei, was dit niet de juiste man voor je. Daarnaast werd de trap in 1652 gebouwd om de kerk en de school ook tijdens het winterseizoen bereikbaar te maken. Officieel waren het 300 treden naar boven, nu zijn er nog maar 175 trappen.


Clock Tower
Clock Tower

Bij een bezoek aan Sighisoara springt meteen de 64 meter hoge klokkentoren, ook wel 'Clock Tower' in het oog. De toren is gebouwd in 1556 en heeft zijn authentieke uitstraling nog. Voor een prachtige ervaring en uitzicht kun je de treden van de Clock Tower beklimmen naar de top van de toren. Eenmaal boven zul je versteld van het uitzicht over de stad. Toentertijd werd de toren gebruikt als hoofdingang van de verdedigingsmuur en de opgeslagen schatten in de stad. 


Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in RoemeniŽ

Artikelen

Eten en drinken

De Roemeense keuken heeft veel Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden in zich opgenomen. De Roemeense maaltijd draait vaak grotendeels om vlees. Er wordt vaak schapenvlees en varkensvlees gegeten. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten.

Enkele Roemeense gerechten zijn:

Ciorba

- zure soep.

Mămăligă

- een soort maïsbrij.

Sarmale met Smântănă

- koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst.

Mititei

- scherpe saucijsjes van een gekruid gehakt.

Piftea

- vlees in gelatine.

Pastrami

- vaak gemaakt van schapenvlees.

De nationale drank ţuică, een traditionele alcoholische drank, is een thuisgestookte pruimenjenever. Vooral op het platteland in Walachije is het erg populair.
Ook wijn en bier worden veel gedronken door de Roemenen. Hun wijn is een witte wijn. Iedere streek kent zo zijn eigen wijnsoort. De meeste wijn wordt gemaakt in het zuiden van de regio Moldavië.

Vervoer

Vanaf Amsterdam vertrekken lijndiensten en charters naar Boekarest en Constanta (Zwarte-Zeekust).

De route over de weg naar Roemenië loopt via Frankfurt en Passau (Duits/Oostenrijkse grens), Wenen en Nickeldorf (Oostenrijks/Hongarse grens), Budapest en Oradea (Hongaars/Roemeense grens) naar Boekarest. In totaal een afstand van 1700 km.

Het wegennet in Roemenië is over het algemeen matig tot slecht. Het wordt afgeraden `s avonds te rijden.

Het openbaar vervoer is goedkoop, maar de kwaliteit laat te wensen over. Kaartjes voor bus, tram, metro en trein zijn uitsluitend in voorverkoop verkrijgbaar in de kiosk, bij automaten of aan loketten op bus- en treinstations.

In Boekarest kun je er ook voor kiezen om met de metro te gaan.

Visum

Voor een vakantie in Roemenië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Roemenië ligt lager dan in Nederland.

De officiële munteenheid is de leu (meervoud is lei). Als officiële streefdatum voor invoering van de euro geldt 2014.

Veiligheid

Roemenië is een veilig land om te reizen, houdt wel rekening met zakkenrollers. In het verkeer gaat het er behoorlijk roekeloos aan toe, kijk extra goed uit als je in een auto rijdt.

Medische informatie

Sinds de val van het communisme heeft het Roemeense gezondheidssysteem weinig veranderingen ondergaan. De openbare voorzieningen beschikken over weinig financiële middelen en zijn slecht georganiseerd. Bovendien heeft het land te maken met een snelle vergrijzing. De gezondheidszorg is in handen van de ziekenhuizen en er bestaan nauwelijks lokale voorzieningen. De ziekenhuizen werken niet efficiënt en bieden niet de zorg die mensen nodig hebben en verwachten.

Inentingen zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen.

Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor de actuele adviezen.

Het kraanwater in Roemenië kan niet gedronken worden.

Bevolking

Naast Roemenen, wonen er veel Hongaren en in mindere mate Duitsers (Saksen) in Roemenië. Ook de invloed van de Roma (zigeuners) is vrij groot. De meeste Roma staan nergens geregistreerd en leven onder de armoedegrens.

Het wapen van Roemenië werd op 10 september 1992 goedgekeurd door het Roemeense parlement. Het is gebaseerd op het wapen dat het Koninkrijk Roemenië tussen 1922 en 1947 in gebruik had. Het wapen laat een adelaar zien met een kruis in zijn bek en met een scepter en zwaard in zijn klauwen. Ook zijn de drie kleuren van de Roemeense vlag in het wapen te zien: blauw, geel en rood. Het schild in het midden van het wapen is verdeeld in vijf delen. Elk deel staat voor één historische regio.

Ieder jaar zijn er diverse festivals in Roemenië. In de zomer vind je in Mangalia het Callatisfestival, in Vama Veche het Stufstockfestival en in Mamaia verscheidene (allemaal muziekfestivals). In Sighisoara vindt ieder jaar het "Festival van de Middeleeuwen" plaats.

De taal

De officiële taal is het Roemeens. Door minderheden wordt ook wel Hongaars en Duits gesproken. Romani (taal van de Roma, zigeuners) wordt ook in heel Roemenië gesproken. Het Roemeens is een Romaanse taal. Deze taalgroep bevat o.a. ook het Frans, Spaans, Catalaans, Portugees en Italiaans. Ongeveer 30 miljoen mensen ter wereld spreken Roemeens.

Flora & Fauna

De dierenwereld in Roemenië is uniek. Door de ongereptheid zijn er nog diersoorten, die in de rest van Europa bijna niet meer voorkomen. In de Karpaten leven nog bruine beren, wolven, gemzen, lynxen, marters en steenarenden. Op het platteland zal je ongetwijfeld nog broedende ooievaars tegenkomen, zelfs de zeldzame zwarte ooievaar kan je er aantreffen. In heuvels en vlaktes zijn nog grote populaties dassen te vinden. In de bergriviertjes zie je behalve forel ook otters en ijsvogeltjes.

Botanisch gezien is Roemenië een interessant land. Naast 600 soorten cultuurplanten kent het land nog meer dan 3100 soorten wilde planten. De beukenbossen van Roemenië nemen in Europa een bijzondere plaats in.

Geschiedenis

Sinds de prehistorie is Roemenië bevolkt geweest door vele volkeren. Een van de fossielen die gevonden werd in Roemenië, was een 34.000-36.000 jaar oude onderkaak. Dit is het oudste bewijs, van dat tot nu toe gevonden is, van de mensheid in Europa.