Bezienswaardigheden SloveniŽ

Het groene Slovenië is een geweldige reisbestemming die nog redelijk onontdekt is door toeristen. Als je niet van massatoerisme houdt, is dit land dus perfect voor jou. Zo is er de kraakheldere Soča Rivier, het grote Triglav National Park, met de meren van Bled en Bohinj, de indrukwekkende grotten van onder andere Postojna en Škocjan en natuurlijk de idyllische hoofdstad Ljubljana. Ook is Slovenië een fijne zonbestemming voor in de zomer met een groot aanbod van kindvriendelijke campings, glamping en leuke waterparken! Overal in het land zijn leuke activiteiten te ondernemen met de nadruk op mooie bergen, helderblauwe meren en ruige natuur en rivieren.

Badplaats Piran
Badplaats Piran

Pagina 1 van 3 met 30 resultaten

Nationaal Technisch Museum

In de stad Bistra vind je het Nationaal Technisch Museum in een voormalig klooster. In het museum vind je een aantal oude voertuigen, waarvan er zelfs een aantal zijn gebruikt door oud-president Tito. Een deel van deze collectie bestaat uit unieke oude voertuigen van voor de oorlog. Rondom het klooster zijn verschillende ambachtelijke en toeristische winkeltjes te vinden, hier kun je miniatuurautootjes kopen die een replica zijn van de auto's in het museum.

Nationaal Park Triglav

Nationaal Park Triglav
Nationaal Park Triglav
Kaart met locatie Nationaal Park Triglav

Voor een groot gedeelte ligt Nationaal Park Triglav in de Julische Alpen. Het park ligt in de noordwestelijke regio Gorenjska aan de grens met Italië. De hoogste berg van Slovenië bevindt zich ook in het park, de Triglav met zijn 2.864 meter. De berg zelf heeft drie toppen en wordt daardoor ook wel 'driekop' of 'driespits' genoemd. In de stad Trente is het officiële informatiecentrum te vinden, hier kun je informatie krijgen over het park maar ook over de mooiste wandelroutes door het park.

Druipsteengrotten van äkocjan

In de buurt van Divača liggen de druipsteengrotten van Škocjan. Dit is in het zuidwesten van Slovenië op zo'n 20 kilometer van Triëst. De grotten zijn meer dan 200 meter diep en hebben een totale lengte van bijna 5 kilometer. In de grotten zijn een aantal prachtige watervallen te vinden, die samen met de grotten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan sinds 1986. De grot kan je onder leiding van een gids bezoeken, die meerdere keren per dag een rondleiding geeft.

Winkelen in SloveniŽ

Het winkelaanbod in Slovenië en dan vooral in Ljubljana is niet te vergelijken met dat van een stad als Milaan, Parijs of zelfs Amsterdam. Toch is ook in Slovenië van alles te beleven op het gebied van winkelen. In het centrum van de hoofdstad vind je zowel winkeltjes met allerhande prullaria als bekende winkelketens. Maandag t/m zaterdag is in de stad een grote markt tussen twee bruggen gelegen onder een arcade. Hier verkopen de marktkoopmannen handgemaakt speelgoed, lokale delicatessen en allerlei kruiden en bloemen.

Wanneer je op zoek bent naar een groot winkelcentrum ben je ook op de juiste plek in Ljubljana, hier vind je namelijk het BTC. Dit entertainment- en winkelcentrum is het grootste van Slovenië en een van de grootste in Europa. Er zijn 450 winkels verdeeld over allerlei hallen, van elk van deze hallen is een gratis plattegrond te krijgen zodat het winkelen iets makkelijker wordt.

Bled

Bled
Bled
Kaart met locatie Bled

Wanneer je op vakantie bent in Slovenië mag je een daguitstapje naar Bled zeker niet overslaan. Het ligt aan de alpen en is een groot ijsmeer. Rondom het meer kun je lekker wandelen waarbij je kunt genieten van de prachtige schoonheid van het meer en de bossen rondom. Er zijn overigens meer manieren om de schoonheid van het meer te ontdekken. Je kunt vissen, paardrijden en een bootje huren. In het midden van het meer ligt een heuvel met daar bovenop de kerk van Bled. Deze kun je bezoeken door met een boot mee te varen naar het eiland. Op een rots aan de zijkant van het meer ligt het kasteel van Bled welke tot de meest bezochte plekken in Slovenië behoort.

Stoeterij Lippizaner

In 1850 werd de eerste stoeterij voor de lipizzaner paarden gesticht door aartshertog Karel van Oostenrijk. Hij kocht hiervoor een landgoed bij Lipica van de bisschop van Triëst. Hij bouwde de stoeterij overigens om paarden voor de jacht, fok en vechtkunst te houden. Tegenwoordig worden de meeste Lippizaner paarden gefokt in Oostenrijk, maar de oorsprong van deze prachtige paarden ligt in Lipica. Toch worden bij de stoeterij nog steeds deze paarden gefokt en kun je als bezoeker nog rijden op een Lippizaner paard.

Bergwandelen in SloveniŽ

Bergwandelen in SloveniŽ
Bergwandelen in SloveniŽ

In Slovenië zijn maar liefst 28 bergtoppen te vinden die over de 2.500 meter hoogte reiken. De Triglav is de hoogste berg van Slovenië met 2864 meter. Volkssport nummer 1 is in Slovenië dan ook bergwandelen. De Julische Alpen is op het gebied van wandelen het populairst, over de toppen van deze bergen loopt dan ook een beroemd pad waar vele wandelaars van dromen. De lokale wandelaars gaan veel liever naar de Triglavl, waar het minder druk is en meerdere routes te vinden zijn.

Mausoleum van Habib Bourguiba

Mausoleum van Habib Bourguiba
Mausoleum van Habib Bourguiba
Kaart met locatie Mausoleum van Habib Bourguiba

In de stad Monastir ligt een hele grote begraafplaats met honderden graven. Deze graven zijn honderden jaren oud en sommige stammen zelfs uit de 12e eeuw. Aan het eind van de begraafplaats ligt de enorme graftombe van Habib Bourguiba. Habib Bourguiba werd in 1903 geboren in Monastir en was de eerste onafhankelijke president van Tunesië. In 1963 is men begonnen met de bouw van dit indrukwekkende familiegraf. In het mausoleum liggen alle lichamen van de familie Bourguiba. Habib Bourguiba overleed in 2000 en rust nu in een marmeren tombe onder een gouden koepel in het midden van het mausoleum.

Preöerenplein (Ljubljana)

Preöerenplein
Preöerenplein
Kaart met locatie Preöerenplein

In Ljubljana ligt een mooi, groot plein dat in een barokstijl is aangelegd. Het Prešerenplein is tevens het belangrijkste plein van Ljubljana. Het plein is vernoemd naar de Sloveense dichter Frans Prešeren. In de zomer is het op dit plein heel gezellig door de vele terrasjes. Het plein wordt verbonden met de oude stad dankzij de Drievoudige brug. Op het Prešerenplein ligt ook het Franciscanenklooster.

Nationaal Museum van SloveniŽ (Ljubljana)

Nationaal Museum van SloveniŽ
Nationaal Museum van SloveniŽ
Kaart met locatie Nationaal Museum van SloveniŽ

Er zijn veel interessante kunstwerken te zien in het Nationaal Museum van Slovenië in Ljubljana. Er zijn verschillende afdelingen waar je telkens weer andere interessante tentoonstellingen vindt. Naast de vele kunstwerken in het museum is er ook een afdeling helemaal gewijd aan archeologische opgravingen en een afdeling waar je een grote bibliotheek vindt. In de bibliotheek worden bezoekers geïnformeerd over de cultuur van Slovenië.

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende