Bezienswaardigheden SloveniŽ

Het groene Slovenië is een geweldige reisbestemming die nog redelijk onontdekt is door toeristen. Als je niet van massatoerisme houdt, is dit land dus perfect voor jou. Zo is er de kraakheldere Soča Rivier, het grote Triglav National Park, met de meren van Bled en Bohinj, de indrukwekkende grotten van onder andere Postojna en Škocjan en natuurlijk de idyllische hoofdstad Ljubljana. Ook is Slovenië een fijne zonbestemming voor in de zomer met een groot aanbod van kindvriendelijke campings, glamping en leuke waterparken! Overal in het land zijn leuke activiteiten te ondernemen met de nadruk op mooie bergen, helderblauwe meren en ruige natuur en rivieren.

Badplaats Piran
Badplaats Piran

Nationaal Technisch Museum

In de stad Bistra vind je het Nationaal Technisch Museum in een voormalig klooster. In het museum vind je een aantal oude voertuigen, waarvan er zelfs een aantal zijn gebruikt door oud-president Tito. Een deel van deze collectie bestaat uit unieke oude voertuigen van voor de oorlog. Rondom het klooster zijn verschillende ambachtelijke en toeristische winkeltjes te vinden, hier kun je miniatuurautootjes kopen die een replica zijn van de auto's in het museum.

Nationaal Park Triglav

Nationaal Park Triglav
Nationaal Park Triglav
Kaart met locatie Nationaal Park Triglav

Voor een groot gedeelte ligt Nationaal Park Triglav in de Julische Alpen. Het park ligt in de noordwestelijke regio Gorenjska aan de grens met Italië. De hoogste berg van Slovenië bevindt zich ook in het park, de Triglav met zijn 2.864 meter. De berg zelf heeft drie toppen en wordt daardoor ook wel 'driekop' of 'driespits' genoemd. In de stad Trente is het officiële informatiecentrum te vinden, hier kun je informatie krijgen over het park maar ook over de mooiste wandelroutes door het park.

Druipsteengrotten van äkocjan

In de buurt van Divača liggen de druipsteengrotten van Škocjan. Dit is in het zuidwesten van Slovenië op zo'n 20 kilometer van Triëst. De grotten zijn meer dan 200 meter diep en hebben een totale lengte van bijna 5 kilometer. In de grotten zijn een aantal prachtige watervallen te vinden, die samen met de grotten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan sinds 1986. De grot kan je onder leiding van een gids bezoeken, die meerdere keren per dag een rondleiding geeft.

Winkelen in SloveniŽ

Het winkelaanbod in Slovenië en dan vooral in Ljubljana is niet te vergelijken met dat van een stad als Milaan, Parijs of zelfs Amsterdam. Toch is ook in Slovenië van alles te beleven op het gebied van winkelen. In het centrum van de hoofdstad vind je zowel winkeltjes met allerhande prullaria als bekende winkelketens. Maandag t/m zaterdag is in de stad een grote markt tussen twee bruggen gelegen onder een arcade. Hier verkopen de marktkoopmannen handgemaakt speelgoed, lokale delicatessen en allerlei kruiden en bloemen.

Wanneer je op zoek bent naar een groot winkelcentrum ben je ook op de juiste plek in Ljubljana, hier vind je namelijk het BTC. Dit entertainment- en winkelcentrum is het grootste van Slovenië en een van de grootste in Europa. Er zijn 450 winkels verdeeld over allerlei hallen, van elk van deze hallen is een gratis plattegrond te krijgen zodat het winkelen iets makkelijker wordt.

Bled

Bled
Bled
Kaart met locatie Bled

Wanneer je op vakantie bent in Slovenië mag je een daguitstapje naar Bled zeker niet overslaan. Het ligt aan de alpen en is een groot ijsmeer. Rondom het meer kun je lekker wandelen waarbij je kunt genieten van de prachtige schoonheid van het meer en de bossen rondom. Er zijn overigens meer manieren om de schoonheid van het meer te ontdekken. Je kunt vissen, paardrijden en een bootje huren. In het midden van het meer ligt een heuvel met daar bovenop de kerk van Bled. Deze kun je bezoeken door met een boot mee te varen naar het eiland. Op een rots aan de zijkant van het meer ligt het kasteel van Bled welke tot de meest bezochte plekken in Slovenië behoort.

Stoeterij Lippizaner

In 1850 werd de eerste stoeterij voor de lipizzaner paarden gesticht door aartshertog Karel van Oostenrijk. Hij kocht hiervoor een landgoed bij Lipica van de bisschop van Triëst. Hij bouwde de stoeterij overigens om paarden voor de jacht, fok en vechtkunst te houden. Tegenwoordig worden de meeste Lippizaner paarden gefokt in Oostenrijk, maar de oorsprong van deze prachtige paarden ligt in Lipica. Toch worden bij de stoeterij nog steeds deze paarden gefokt en kun je als bezoeker nog rijden op een Lippizaner paard.

Bergwandelen in SloveniŽ

Bergwandelen in SloveniŽ
Bergwandelen in SloveniŽ

In Slovenië zijn maar liefst 28 bergtoppen te vinden die over de 2.500 meter hoogte reiken. De Triglav is de hoogste berg van Slovenië met 2864 meter. Volkssport nummer 1 is in Slovenië dan ook bergwandelen. De Julische Alpen is op het gebied van wandelen het populairst, over de toppen van deze bergen loopt dan ook een beroemd pad waar vele wandelaars van dromen. De lokale wandelaars gaan veel liever naar de Triglavl, waar het minder druk is en meerdere routes te vinden zijn.

Mausoleum van Habib Bourguiba

Mausoleum van Habib Bourguiba
Mausoleum van Habib Bourguiba
Kaart met locatie Mausoleum van Habib Bourguiba

In de stad Monastir ligt een hele grote begraafplaats met honderden graven. Deze graven zijn honderden jaren oud en sommige stammen zelfs uit de 12e eeuw. Aan het eind van de begraafplaats ligt de enorme graftombe van Habib Bourguiba. Habib Bourguiba werd in 1903 geboren in Monastir en was de eerste onafhankelijke president van Tunesië. In 1963 is men begonnen met de bouw van dit indrukwekkende familiegraf. In het mausoleum liggen alle lichamen van de familie Bourguiba. Habib Bourguiba overleed in 2000 en rust nu in een marmeren tombe onder een gouden koepel in het midden van het mausoleum.

Preöerenplein (Ljubljana)

Preöerenplein
Preöerenplein
Kaart met locatie Preöerenplein

In Ljubljana ligt een mooi, groot plein dat in een barokstijl is aangelegd. Het Prešerenplein is tevens het belangrijkste plein van Ljubljana. Het plein is vernoemd naar de Sloveense dichter Frans Prešeren. In de zomer is het op dit plein heel gezellig door de vele terrasjes. Het plein wordt verbonden met de oude stad dankzij de Drievoudige brug. Op het Prešerenplein ligt ook het Franciscanenklooster.

Nationaal Museum van SloveniŽ (Ljubljana)

Nationaal Museum van SloveniŽ
Nationaal Museum van SloveniŽ
Kaart met locatie Nationaal Museum van SloveniŽ

Er zijn veel interessante kunstwerken te zien in het Nationaal Museum van Slovenië in Ljubljana. Er zijn verschillende afdelingen waar je telkens weer andere interessante tentoonstellingen vindt. Naast de vele kunstwerken in het museum is er ook een afdeling helemaal gewijd aan archeologische opgravingen en een afdeling waar je een grote bibliotheek vindt. In de bibliotheek worden bezoekers geïnformeerd over de cultuur van Slovenië.

Ljubljanski Grad (Ljubljana)

In de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana is het centrale punt voor de meeste toeristen de kasteelheuvel. Op de heuvel staat het Ljubljanski Grad dat in 1144 werd gebouwd. Tegenwoordig ziet het kasteel er wel iets anders uit door de renovaties die gedaan zijn na de aardbeving van 1511. Na deze opknapbeurt heeft het kasteel dienst gedaan als woning voor provinciale heersers, een militaire afdeling en als provinciale gevangenis. Tegenwoordig is het museum in gebruik genomen door verschillende ondernemers. De ene helft van het kasteel is voor overnachtingen en dineren terwijl de andere helft wordt gebruikt voor optredens en tentoonstellingen.

Mariazuil (Maribor)

Mariazuil
Mariazuil
Kaart met locatie Mariazuil

Op het Glavni plein, het centrale stadsplein van Maribor, staat een grote marmeren zuil. Dit is de Mariazuil, die gebouwd is ter herdenking aan de beëindiging van de pestepidemie. De verschrikkelijke pestepidemie werd uiteindelijk gestopt in 1681. Deze zuil is gebouwd in de Korintische stijl. Bovenop deze mooie zuil staat een beeld van Maria.

Stara Trta (Maribor)

Stara Trta
Stara Trta
Kaart met locatie Stara Trta

Stara Trta is een wijnrank die al vierhonderd jaar oud is. In het hart van Maribor ligt deze wijnrank, waar de inwoners van Maribor erg trots op zijn. In 2004 is de wijnrank opgenomen in het Guiness Book of Records. Ondanks meerdere oorlogen en bombardementen heeft de Stara Trta overleefd. Van de druiven van Stara Trta wordt nog altijd wijn gemaakt, die geserveerd wordt aan belangrijke personen, zoals vorsten. De wijnrank heeft ook een museum in Maribor.

Stari Grad (Celje)

Stari Grad
Stari Grad
Kaart met locatie Stari Grad

De torens van het kasteel Stari Grad steken boven de stad Celje uit. Dit kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de 12e eeuw en ligt op een rots. Stari Grad is gebouwd op bevel van de Karintische Graven van Vovberg. Het kasteel is deels vervallen, maar aan de ruïnes is te zien wat voor groots kasteel dit ooit was. Een bezoekje is dan ook zeker een aanrader.

Abdijkerk van St. DaniŽl (Celje)

In de stad Celje ligt ook de abdijkerk van St. Daniël. Deze kerk is gebouwd in de 14e eeuw en is erg mooi om te bezichtigen. Binnenin deze kerk vind je prachtige fresco's uit de 15e eeuw. Daarnaast heeft de kerk een heel speciaal ornament: een houten piëta. Een piëta is de gebruikte term voor een uitbeelding of afbeelding van Christus met engelen of Maria.

Museum voor Contemporaine Geschiedenis (Celje)

In een neoklassiek gebouw uit 1830 vind je tegenwoordig het Museum voor Contemporaine Geschiedenis. Het museum staat in de stad Celje en herbergt vele spullen uit begin 20e eeuw tot ver na de Tweede Wereldoorlog. In hetzelfde gebouw is ook het Kindermuseum te vinden, dit museum heeft een collectie bestaande uit oude kinderwagens en antiek speelgoed.

Sergej Masera Maritiem Museum van Piran (Koper)

Sergej Masera Maritiem Museum van Piran
Sergej Masera Maritiem Museum van Piran
Kaart met locatie Sergej Masera Maritiem Museum van Piran

De eerste collecties van het Maritiem Museum van Piran werden tentoongesteld in het Stedelijk Museum van Piran, die in 1954 werd opgericht. In 1967 werd het Stedelijk Museum van Piran omgedoopt tot Sergej Masera Maritiem Museum van Piran. Het museum is een verzameling van het maritieme verleden, de Sloveense kunst en de Sloveense maritieme geschiedenis. In het museum kun je de maritieme collectie zien, een kunsthistorische collectie en voorwerpen die vroeger bij de visserij werden gebruikt. In het museum bevindt zich ook een bibliotheek die ongeveer 14.000 boeken heeft. Piran ligt op ongeveer 20 kilometer van Koper.

äkocjan Caves (Koper)

äkocjan Caves
äkocjan Caves
Kaart met locatie äkocjan Caves

De grotten van Škocjan Caves zijn ongeveer 6 kilometer lang en hebben een totale diepte van 200 meter. De grotten liggen in de regio Kras. Hier vind je een van de meest bekende karst-verschijnselen ter wereld. De Škocjan liggen in het noordoosten van het Kraski landschapspark. Het beschermde gebied is 200 hectare groot en bestaat uit vier diepe kloven; Sokolak in het zuiden, Globocak in het westen en Sapen Dol en Lisicina in het noorden. Er is nog een grot, namelijk de Mahorcic grot, daar zijn een aantal meren en vijf watervallen. De rivier Reka stroomt in deze grotten, het is een bron van de Golf van Triëst. Er zijn 25 watervallen langs deze rivier. De grotten zijn al meer al 10.000 jaar oud. De grotten van Škocjan liggen in de plaats Škocjan dat op 38 kilometer van Koper ligt.

Kieselstein Castle (Kranj)

Kieselstein Castle
Kieselstein Castle
Kaart met locatie Kieselstein Castle

Kieselstein Castle staat ook wel bekend als Khislstein stamt uit de 13e eeuw. Dit kasteel was vroeger van strategisch belang en is gebouwd ter verdediging van een oversteekpunt van de rivier de Sava. De bouw van Kieselstein Castle is gebouwd 1256. Het kasteel is genoemd naar Janž Khiessl, een baron die in de 16e eeuw in het kasteel woonde.

Oude stadscentrum Kranj (Kranj)

Oude stadscentrum Kranj
Oude stadscentrum Kranj
Kaart met locatie Oude stadscentrum Kranj

Het oude stadscentrum van Kranj staat vol met mooie historische bezienswaardigheden. Sinds 1983 is het oude centrum van Kranj beschermd cultureel erfgoed. Je vindt hier minstens tien bezienswaardigheden, zoals de oude stadsmuur en het stadhuis. Dit gezellige centrum is maar klein, maar je bent hier zeker een hele dag zoet. Ook zijn er leuke en pittoreske winkeltjes te vinden.

Saint Matthew kerk (Kranj)

De lokale kerk van Kranj is de Saint Matthew kerk. Deze kerk is gebouwd in 1508 en is gebouwd in gotische bouwstijl. In de 17e eeuw kreeg de Saint Matthew kerk een altaar. Dit altaar is van verguld hout en de grootste schat van de kerk. De klokkentoren van de kerk is gebouwd in 1723. De kerk is gewijd aan Saint Matthew, een van de twaalf apostelen van Jezus.

Murska Sobota Gallery
Murska Sobota Gallery
Kaart met locatie Murska Sobota Gallery

De Murska Sobota Gallery, in het Sloveens Galerija Murska Sobota genoemd, is een museum in Murska Sobota. In dit museum kun je de kunst van meerdere verschillende Sloveense kunstenaars bewonderen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Doordeweeks is het geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag is het geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Holocaust Memorial (Murska Sobota)

Op het oude treinstation van Murska Sobota is op 29 januari 2010 het eerste Sloveense monument van de Tweede Wereldoorlog onthuld. Dit is gewijd aan alle joden die verbannen werden uit de Prekmurje regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse samenleving in Murska Sobota werd door de Duitsers vernietigd. Op 26 april 1944 werd aan joden in Murska Sobota bevolen om zich te verzamelen in de synagoge van Murska Sobota. Hier werden zij vastgehouden om op 27 april te worden gedeporteerd naar concentratiekampen.

Kuuroorden (Murska Sobota)

Kuuroorden
Kuuroorden
Kaart met locatie Kuuroorden

In de buurt van Murska Sobota kun je heerlijk genieten tijdens een bezoek aan een van de kuuroorden. Op 10 kilometer afstand ligt bijvoorbeeld Banovci-Veržej, dat vlak bij de rivier de Mura ligt. Dit mooie moderne thermen complex heeft verschillende thermen en zwembaden, een restaurant en het beschikt ook over luxe accommodaties. Daarnaast kun je actief bezig zijn: vanuit het thermencomplex kun je aan verschillende activiteiten doen als wandelen en fietsen.

Sint Mauruskerk (Izola)

Sint Mauruskerk
Sint Mauruskerk
Kaart met locatie Sint Mauruskerk

De Nederlandse naam voor de Cerkev Sv. Mavra is de Sint Mauruskerk. Deze kerk ligt op het hoogste punt van Izola en aan de noordelijke rand van het centrum. In 1346 begon de bouw van de kerk, maar de huidige kerk dateert uit 1547. De klokkentoren van de Sint Mauruskerk is maar liefst 36 meter hoog, waardoor je een mooi uitzicht hebt op de stad.

Haven van Izola (Izola)

Haven van Izola
Haven van Izola
Kaart met locatie Haven van Izola

Izola is een havenstad en de bruisende haven van Izola is dan ook zeker een bezoekje waard. Deze haven ligt vol met boten en jachten. Rondom de haven liggen ook wat leuke restaurants. In de zomer is dineren hier echt een aanrader. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de zee en de haven en je kunt genieten van een mooie zonsondergang.

Oude binnenstad Izola (Izola)

Oude binnenstad Izola
Oude binnenstad Izola
Kaart met locatie Oude binnenstad Izola

In de oude binnenstad van Izola hangt een hele bijzondere, gezellige sfeer. Het is hier niet zo druk als in de rest van de stad, als je op zoek bent naar wat rust en verkoeling ben je hier dan ook zeker aan het juiste adres. Hier loop je door gezellige straatjes en kun je de mooie, sprookjesachtige huizen bekijken of genieten van een drankje op het terras.

Secovlje Salina Nature Park (Portoroz)

Secovlje Salina Nature Park
Secovlje Salina Nature Park
Kaart met locatie Secovlje Salina Nature Park

Secovlje Salina Nature Park is een uniek natuurpark dat 6,5 km² beslaat. Het is verdeeld in twee gedeelten, het ene gedeelte ligt in het noorden, Lera, en het andere gedeelte beslaat het zuiden, Fontanigge. Beide delen van het natuurpark zijn geopend voor publiek. In dit park wordt zout gewonnen en het park staat dan ook bekend om haar zoutvlakten. Daarnaast leven hier veel dier-, plant- en boomsoorten.

Kerk van St. Bernardin (Portoroz)

Op de heuveltop waar het resort Bernardin ligt, vind je ook de ruïnes van de kerk van St. Bernadin. Deze kerk is gebouwd in de 15e eeuw. De ruïnes van de klokkentoren zijn het beste intact gebleven. Om de toren heen liggen verschillende vakantieaccommodaties heen gebouwd, vanuit waar je een mooi uitzicht hebt op de kerk.

Zoutmagazijnen van Magazen, Grando en Montfort (Portoroz)

Zoutmagazijnen van Magazen, Grando en Montfort
Zoutmagazijnen van Magazen, Grando en Montfort
Kaart met locatie Zoutmagazijnen van Magazen, Grando en Montfort

Tussen Piran en Portoroz liggen de zoutmagazijnen van Magazen, Grando en Montfort. Deze zijn zowel cultureel als historisch erfgoed. Tegenwoordig wordt er geen zout meer gewonnen en opgeslagen, maar worden de magazijnen als gallerie gebruikt. Er is een tentoonstelling van moderne kunst in de magazijnen en de ontwikkeling van watersport en scheepsbouw is er ook te zien. De zoutmagazijnen werden door Napoleon gebouwd tussen 1820 en 1845.