Ljubljana

Uitzicht over Sloveense hoofdstad Ljubljana
Uitzicht over Sloveense hoofdstad Ljubljana

Ljubljana ligt in het midden van Slovenië, aan de rivier Ljubljanica. In Ljubljana staan gebouwen uit verschillende perioden, zoals het classicisme en de Renaissance , maar er zijn ook diverse moderne gebouwen te vinden. Het kasteel 'Ljubljanski Grad' en de 3 bruggen zijn het bekendst. Rondom het stadscentrum staan veel gebouwen die stammen uit de communistische tijd.

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Ljubljana
Plaatsen in de buurt van Ljubljana:
 • Kranj (23 km)
 • Ervaringen

  Margot Mol op 24 oktober 2017 plaats: Ljubljana, reisperiode: juli 2017

  Ljubljana is een leuke en gezellige stad, waar ontzettend veel te zien is. Het is een vrij kleine, compacte stad waardoor je alles te voet kunt doen. De sfeer is heel gemoedelijk, er is veel humor in het straatbeeld te zien, en je vindt er veel leuke restaurantjes en winkeltjes. Top voor een stedentrip!

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 6
  Evelien op 31 oktober 2017 plaats: Ljubljana, reisperiode: mei 2017

  Het is een fijne stad. Na een paar dagen voelt het zo intiem als Nijmegen. Dit maakt ook wel dat je voor cultuur en bezienswaardigheden er echt op uit moet naar andere dorpjes en steden eromheen.

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 5
  • Ligging 8
  Wil Heijnen op 26 september 2012 plaats: Ljubljana, reisperiode: september 2012

  mooie stad, meer een studenten stad, dus gezellig en vele terrasjes. jammer dat de regen kwam, ondanks dat een gezellige markt, en een brug die geketend is van liefde

  • Algemeen 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ljubljana

  Ljubljanski Grad (Ljubljana)

  In de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana is het centrale punt voor de meeste toeristen de kasteelheuvel. Op de heuvel staat het Ljubljanski Grad dat in 1144 werd gebouwd. Tegenwoordig ziet het kasteel er wel iets anders uit door de renovaties die gedaan zijn na de aardbeving van 1511. Na deze opknapbeurt heeft het kasteel dienst gedaan als woning voor provinciale heersers, een militaire afdeling en als provinciale gevangenis. Tegenwoordig is het museum in gebruik genomen door verschillende ondernemers. De ene helft van het kasteel is voor overnachtingen en dineren terwijl de andere helft wordt gebruikt voor optredens en tentoonstellingen.

  Nationaal Museum van SloveniŽ (Ljubljana)

  Nationaal Museum van SloveniŽ
  Nationaal Museum van SloveniŽ

  Er zijn veel interessante kunstwerken te zien in het Nationaal Museum van Slovenië in Ljubljana. Er zijn verschillende afdelingen waar je telkens weer andere interessante tentoonstellingen vindt. Naast de vele kunstwerken in het museum is er ook een afdeling helemaal gewijd aan archeologische opgravingen en een afdeling waar je een grote bibliotheek vindt. In de bibliotheek worden bezoekers geïnformeerd over de cultuur van Slovenië.

  Preöerenplein (Ljubljana)

  Preöerenplein
  Preöerenplein

  In Ljubljana ligt een mooi, groot plein dat in een barokstijl is aangelegd. Het Prešerenplein is tevens het belangrijkste plein van Ljubljana. Het plein is vernoemd naar de Sloveense dichter Frans Prešeren. In de zomer is het op dit plein heel gezellig door de vele terrasjes. Het plein wordt verbonden met de oude stad dankzij de Drievoudige brug. Op het Prešerenplein ligt ook het Franciscanenklooster.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van SloveniŽ bekijken.

  Vervoer

  Er is een luchthaven in de stad: Ljubljana Luchthaven Brnik. LPP is de busmaatschappij die verbindingen onderhoudt tussen het centrum en de stadsdelen. Ook zijn er verbindingen naar de omliggende dorpen. De internationale spoorlijnen van München naar Venetië rijdt via Ljubljana.

  Geschiedenis

  Van de 1e eeuw v.Chr. tot de 5e eeuw na Chr. heette de nederzetting 'Emona'. De nederzetting werd diverse keren binnengevallen o.a. door de Barbaren. Uiteindelijk werd de plaats volledig verwoest door de Hunnen, o.l.v. Attila, in 452 na Chr. In de 6e eeuw na Chr. begonnen de Slaven zich te vestigen in deze regio. Van die tijd is niet veel bekend. De naam Ljubljana werd pas teruggevonden in geschriften tussen 1112 en 1125. De opmars van Ljubljana begon uiteindelijk in de 13e eeuw, toen het de hoofdstad v/d provincie werd. Tijdens de bezetting van Napoleon had Ljubljana had een belangrijke rol en was het zelfs de hoofdstad van de hele Illyrische provincies van 1809 tot 1813. Dit gebied strekte zich uit tot Dubrovnik. Na de WOII werd Ljubljana hoofdstad van Slovenië.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Heb je interesse in een reis naar Ljubljana? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Ljubljana, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar SloveniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Ljubljana