Kerk op eiland in Bled, SloveniëKerk op eiland in Bled, Slovenië

Slovenië is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten.

Slovenië is een van de groenste gebieden van Europa. Het is maar half zo groot als Nederland en heeft 2 miljoen inwoners.

In het zuiden en zuidwesten van het land, tussen de de Golf van Triëst en de hoofdstad Ljubljana, vind je vele grotten (jama’s) die zich gevormd hebben in het poreuze kalkgesteente. Dit zijn de meest populaire bezienswaardigheden van de regio.

De Sloveense bevolking is over het algemeen hoog opgeleid en minder dan 1% is analfabeet. Primair onderwijs is verplicht en gratis totdat ze de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt.

Ervaringen

Er zijn 8 ervaringen ingevuld; SloveniŽ krijgt een 8 uit 10 .


bezocht dit land in mei 2015

Tijdens een rondreis door SloveniŽ stond ook de havenstad Koper op het programma. Een gids vertelde ons dat dit een populaire plaats is voor cruiseschepen om aan te meren. Aan de prijzen is dit te merken, het is er relatief duurder in vergelijking tot andere steden in SloveniŽ. Wel is het een prachtig iets Italiaans aandoend stadje met smalle straatjes, vrolijk gekleurde huisjes, leuke pleintjes en genoeg eetgelegenheden. Qua bezienswaardigheden kan je ervoor kiezen een rondleiding met een gids door de stad te nemen, het Pretoriaanse Paleis te bezoeken of de kathedraal.

bezocht dit land in augustus 2013

leuke plaats om te winkelen en een terrasje te pakken maar mensen van 75 jaar niet om echt uit te gaang grtj W Broen

bezocht dit land in juli 2013

Beide supermarkten waren goed bereikbaar en voldeden aan de verwachting. Ook was er verder genoeg te vinden in Bovec! Een gezellig dorp met vriendelijke inwoners en een prettige uitstraling.

bezocht dit land in juni 2013

Bovec is de ideale plaats voor een avontuurlijke vakantie. Elk terras heeft zijn eigen draadloos internet (gratis). De mogelijke activiteiten zijn paragliding (tandemvlucht) kajakken, raften, zipline van 2400 meter lengte, canoing, hydrospeed, biken, downhill biken, enz.

bezocht dit land in september 2012

mooie grotten in postonje, maar het valt toch ietwat tegen als je al bekend bent met het fenomeen van stalagtieten en stalagmieten, persoonlijk spraken me de grottem van "Han" meer aan

bezocht dit land in september 2012

mooie stad, meer een studenten stad, dus gezellig en vele terrasjes. jammer dat de regen kwam, ondanks dat een gezellige markt, en een brug die geketend is van liefde

bezocht dit land in september 2012

Bovec is een prachtige plaats en ligt in het Noord-Westen van Slovenie. Het plaatsje Bovec puilt uit van de sportieve activiteiten. Zo kun je er Tandem Paragliding doen, raften, kajakken, canoingen te veel om op te noemen en nieuw in Bovec is een zipline van 2400 meter lengte.

bezocht dit land in mei 2012

In Postojna is een bezoek aan de druipsteengrotten de moeite waard. Met een lengte van 20.570 m waarvan 5,3 km toegankelijk is voor het publiek. De eerste 2km gaat met een treintje, dan 1,3km lopend en dan nog eens 2km met een treintje. De tocht lopend is onder leiding van een gids waar je bij kan aansluiten met uitleg in 5 talen. Je kunt zelf bepalen bij welke gids je aansluit. Jammer dat je hier geen foto's en video mag maken.Wel kunt u na afloop souveniers kopen in de grot en buiten staan de foto's die je kan kopen die eerder van jou zijn gemaakt. Ook rondom de grotten is het fijn wandelen in de omgeving.

Vervoer

Vervoer naar het land

Als je naar Slovenië reist kun je ervoor kiezen om met de auto, trein, bus of vliegtuig te gaan. Met het vliegtuig ben je er het snelst, een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Ljubljana duurt ongeveer 2 uur.

Slovenië is per Euroliner-bus te bereiken en duurt ongeveer 20 uur. Met de trein (Eurocity) kan je via München, Villach (Oostenrijk) en ben je er in ongeveer 16 uur.

Slovenië is een ideaal land om per auto te verkennen. De autoslaaptrein rijdt van Den Bosch naar Villach. Het laatste deel rij je door het prachtige Nationale Park van Slovenië naar de hoofdstad.

Vervoer in het land

Busdiensten verbinden veel dorpen en steden met elkaar. Er zijn langeafstandsbussen en regionale bussen. De grotere steden van het land zijn door spoorwegen met elkaar verbonden.

Wil je met de auto door Slovenië reizen houdt er rekening mee dat een vignet verplicht is op de snelwegen.

Artikelen

10 redenen om SloveniŽ te bezoeken
Top 5 culinaire activiteiten in SloveniŽ
Top 5 kleine campings SloveniŽ
Kamperen in SloveniŽ
De Julische Alpen in SloveniŽ
Reizen in SloveniŽ
Bezienswaardigheden Ljubljana
Wandelen in SloveniŽ
Mooiste grotten van SloveniŽ

Visum

Voor een vakantie in Slovenië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijzen

Het prijsniveau in Slovenië ligt lager dan in Nederland.

Sinds januari 2007 wordt er in Slovenië met de euro betaalt.

Veiligheid

In Slovenië is het over het algemeen zeer veilig. Neem natuurlijk wel de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Bevolking & cultuur

Het hele jaar door worden er in Slovenië feesten, bedevaarten en culturele evenementen gehouden. De authentieke feesten vind je alleen nog op het platteland.

Zlatorog - de onsterfelijke steenbok met gouden hoorns. Hij is de hoofdfiguur in talloze legenden over hebzucht en verwoesting.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van SloveniŽ (Republiek SloveniŽ); met als hoofdstad Ljubljana. Het land ligt in midden Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 20256 km≤. Het klimaat wat er heerst is Continentaal. Het merendeel van de 2100000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Rooms-Katholiek. De meest gesproken taal in SloveniŽ is Sloveens. De tijdzone van het land is +1. De munteenheid van SloveniŽ is de Euro.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

De Sloveense flora bestaat uit bijna 3000 plant- en boomsoorten. Zo`n 70 soorten zijn endemisch en komen alleen in Slovenië voor, of zijn hier voor het eerst gesignaleerd. Bijna 50% van het landoppervlakte van Slovenië is nog bedekt met bossen (1 miljoen ha). De lager gelegen bossen bestaan vooral uit naald- en loofbomen met daartussendoor o.a. paardenstaarten, varens en kruiden.

Bekende dieren die in Slovenië leven zijn de marmot, gems, konijn, steenbok, haas, patrijs, sneeuwhoen en fazant. Niet zo vaak te zien zijn de wezel, de das en de vos. Gevaarlijk zijn de wilde zwijnen, wolven en bruine beren, die steeds vaker gezien worden.

In de wereldberoemde stoeterij van Lipica worden sinds 1580 de lippizaner paarden gefokt. De lippizaner was aanvankelijk een kruising tussen Andalusische paarden en een lokaal ras. Een aantal eeuwen later werd dit nieuwe ras gekruist met witte arabieren, waardoor de bekende witte schimmels ontstonden.

Medische informatie

Slovenië kent een goed ontwikkelde gezondheidszorg. Er zijn ziekenhuizen die in de publieke sector actief zijn en er zijn priveziekenhuizen. Verder zijn er ongeveer 600 poliklinieken en consultatiebureaus die algemene ambulante diensten verlenen. Ook zijn er nog ongeveer 700 gespecialiseerde poliklinieken.

Inentingen

Voor je bezoek aan Slovenië zijn geen inentingen verplicht maar worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

Het Sloveens is, net als Servo-Kroatisch, Macedonisch en Bulgaars, een Zuid-Slavische taal, maar het is ook verwant met andere Slavische talen. In het Sloveens zitten veel leenwoorden uit het Duits, Italiaans, Friuliaans (een Italiaans dialect) en Hongaars. De dialecten van het Sloveens (47) verschillen onderling zeer.

Geschiedenis

Het gebied wat tegenwoordig Slovenië is was eeuwenlang onderdeel van Oostenrijk. Ook hebben enkele gebieden nog een tijd deel uitgemaakt van het nieuwe Italië. Slovenië werd in 1918 onderdeel v/d Staat van Slovenen, Kroaten en Serven en in de periode 1919-1920 maakte het deel uit van het Koninkrijk Joegoslavië. In 1920 werden de Sloveense landgrenzen vastgelegd in verschillende verdragen.

Tijdens de bezetting (1941) werd Slovenië opgedeeld werd tussen Italië, Duitsland en Hongarije. Daarna volgde, o.l.v. het Sloveense Bevrijdingsfront, een heftige bevrijdingsstrijd. In 1945 ging de Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van het Democratisch Federatieve Joegoslavië. Slovenië was de meest welvarende republiek van de federatie. In 1991 werd Slovenië, na de Tiendaagse Oorlog, eindelijk onafhankelijk. Op 1 mei 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie en het is inmiddels ook lid van de NAVO.

Bestemmingen in SloveniŽ