SloveniŽ

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land SloveniŽ hebben 76 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,3. Met dit zeer hoge cijfer wint SloveniŽ de Golden Travel Destination Award! SloveniŽ scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'gastvrijheid'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,6. Reizigers waarderen ook ligging (8,4) en bezienswaardigheden (7,9) heel erg.

Categorie Cijfer
Cultuur 7,5
Restaurants 7,6
Bezienswaardigheden 7,9
Ligging 8,4
Gastvrijheid 8,6

Populairste plaats voor SloveniŽ is Portoroz. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,4. Ook Ljubljana (7,5) & Koper (7) & Maribor (8,5) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Portoroz8,4
Ljubljana7,5
Koper7
Maribor8,5
Celje8
rivieren in Slovenie
rivieren in Slovenie

Slovenië is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten.

Slovenië is een van de groenste gebieden van Europa. Het is maar half zo groot als Nederland en heeft 2 miljoen inwoners.

In het zuiden en zuidwesten van het land, tussen de de Golf van Triëst en de hoofdstad Ljubljana, vind je vele grotten (jama’s) die zich gevormd hebben in het poreuze kalkgesteente. Dit zijn de meest populaire bezienswaardigheden van de regio.

De Sloveense bevolking is over het algemeen hoog opgeleid en minder dan 1% is analfabeet. Primair onderwijs is verplicht en gratis totdat ze de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Vlag SloveniŽ
Officiele naam:
Republiek SloveniŽ
ISO:
SI
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Ljubljana
Inwoners:
+/- 2100000
Taal:
Sloveens
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
20256 km≤

Zlatorog - de onsterfelijke steenbok met gouden hoorns. Hij is de hoofdfiguur in talloze legenden over hebzucht en verwoesting.

Ervaringen

Heb je ooit SloveniŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

SloveniŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 76 ervaringen:

8,3 76 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 16 met 76 resultaten

plaats: Camping Menina, reisperiode: augustus 2020

Super gast vrij en mooie gelegen. Mooie rivier en een mooi meertje!

 • Algemeen 10
 • Cultuur 8
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Bled, reisperiode: juli 2019

Landschap is prachtig. heb elke avond heerlijk gegeten in verschillende restaurants. Er is geen strand maar wel een meer waar je heerlijk kunt zwemmen in en luieren.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
plaats: Bled, reisperiode: augustus 2019

Activiteiten te over. Je hoeft je niet te vervelen als je van een actieve vakantie houd. Ik vond het plaatsje Bled niet heel spannend en het eten op de op één na laatste na avond gewoon oké. De op één na laatste avond was perfect. Camping was top.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Ljubljana, reisperiode: augustus 2019

Na een heerlijke nachtrust, een frisse duik nemen in het meertje. Dit met uitzicht op de bergen. Waarna je de dag vol activiteiten kon beginnen. Vervelen hoe je je niet, er is genoeg te doen, van het lekker liggen bij de rivier of meer of in de hangmat tot het land verkennen en actief bezig zijn. Van het bezichtiging van Bled, Ljubljana, Radovljica of het nationale Triglav park. Of het bezig zijn op en rond het water, van suppen tot canyoning. 's Avonds lekker de dag afsluiten met een drankje of een kroeg op zoeken. Kort gezegd, alles mag, niets moet , maar genieten staat voor op in deze mooi omgeving.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Bled, reisperiode: september 2019

Schitterende plaats met prachtige bezienswaardigheden!

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van SloveniŽ

Mausoleum van Habib Bourguiba

Mausoleum van Habib Bourguiba
Mausoleum van Habib Bourguiba
Kaart met locatie Mausoleum van Habib Bourguiba

In de stad Monastir ligt een hele grote begraafplaats met honderden graven. Deze graven zijn honderden jaren oud en sommige stammen zelfs uit de 12e eeuw. Aan het eind van de begraafplaats ligt de enorme graftombe van Habib Bourguiba. Habib Bourguiba werd in 1903 geboren in Monastir en was de eerste onafhankelijke president van Tunesië. In 1963 is men begonnen met de bouw van dit indrukwekkende familiegraf. In het mausoleum liggen alle lichamen van de familie Bourguiba. Habib Bourguiba overleed in 2000 en rust nu in een marmeren tombe onder een gouden koepel in het midden van het mausoleum.

Bergwandelen in SloveniŽ

Bergwandelen in SloveniŽ
Bergwandelen in SloveniŽ

In Slovenië zijn maar liefst 28 bergtoppen te vinden die over de 2.500 meter hoogte reiken. De Triglav is de hoogste berg van Slovenië met 2864 meter. Volkssport nummer 1 is in Slovenië dan ook bergwandelen. De Julische Alpen is op het gebied van wandelen het populairst, over de toppen van deze bergen loopt dan ook een beroemd pad waar vele wandelaars van dromen. De lokale wandelaars gaan veel liever naar de Triglavl, waar het minder druk is en meerdere routes te vinden zijn.

Stoeterij Lippizaner

In 1850 werd de eerste stoeterij voor de lipizzaner paarden gesticht door aartshertog Karel van Oostenrijk. Hij kocht hiervoor een landgoed bij Lipica van de bisschop van Triëst. Hij bouwde de stoeterij overigens om paarden voor de jacht, fok en vechtkunst te houden. Tegenwoordig worden de meeste Lippizaner paarden gefokt in Oostenrijk, maar de oorsprong van deze prachtige paarden ligt in Lipica. Toch worden bij de stoeterij nog steeds deze paarden gefokt en kun je als bezoeker nog rijden op een Lippizaner paard.

Bled

Bled
Bled
Kaart met locatie Bled

Wanneer je op vakantie bent in Slovenië mag je een daguitstapje naar Bled zeker niet overslaan. Het ligt aan de alpen en is een groot ijsmeer. Rondom het meer kun je lekker wandelen waarbij je kunt genieten van de prachtige schoonheid van het meer en de bossen rondom. Er zijn overigens meer manieren om de schoonheid van het meer te ontdekken. Je kunt vissen, paardrijden en een bootje huren. In het midden van het meer ligt een heuvel met daar bovenop de kerk van Bled. Deze kun je bezoeken door met een boot mee te varen naar het eiland. Op een rots aan de zijkant van het meer ligt het kasteel van Bled welke tot de meest bezochte plekken in Slovenië behoort.

Winkelen in SloveniŽ

Het winkelaanbod in Slovenië en dan vooral in Ljubljana is niet te vergelijken met dat van een stad als Milaan, Parijs of zelfs Amsterdam. Toch is ook in Slovenië van alles te beleven op het gebied van winkelen. In het centrum van de hoofdstad vind je zowel winkeltjes met allerhande prullaria als bekende winkelketens. Maandag t/m zaterdag is in de stad een grote markt tussen twee bruggen gelegen onder een arcade. Hier verkopen de marktkoopmannen handgemaakt speelgoed, lokale delicatessen en allerlei kruiden en bloemen.

Wanneer je op zoek bent naar een groot winkelcentrum ben je ook op de juiste plek in Ljubljana, hier vind je namelijk het BTC. Dit entertainment- en winkelcentrum is het grootste van Slovenië en een van de grootste in Europa. Er zijn 450 winkels verdeeld over allerlei hallen, van elk van deze hallen is een gratis plattegrond te krijgen zodat het winkelen iets makkelijker wordt.

Druipsteengrotten van äkocjan

In de buurt van Divača liggen de druipsteengrotten van Škocjan. Dit is in het zuidwesten van Slovenië op zo'n 20 kilometer van Triëst. De grotten zijn meer dan 200 meter diep en hebben een totale lengte van bijna 5 kilometer. In de grotten zijn een aantal prachtige watervallen te vinden, die samen met de grotten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan sinds 1986. De grot kan je onder leiding van een gids bezoeken, die meerdere keren per dag een rondleiding geeft.

Nationaal Park Triglav

Nationaal Park Triglav
Nationaal Park Triglav
Kaart met locatie Nationaal Park Triglav

Voor een groot gedeelte ligt Nationaal Park Triglav in de Julische Alpen. Het park ligt in de noordwestelijke regio Gorenjska aan de grens met Italië. De hoogste berg van Slovenië bevindt zich ook in het park, de Triglav met zijn 2.864 meter. De berg zelf heeft drie toppen en wordt daardoor ook wel 'driekop' of 'driespits' genoemd. In de stad Trente is het officiële informatiecentrum te vinden, hier kun je informatie krijgen over het park maar ook over de mooiste wandelroutes door het park.

Nationaal Technisch Museum

In de stad Bistra vind je het Nationaal Technisch Museum in een voormalig klooster. In het museum vind je een aantal oude voertuigen, waarvan er zelfs een aantal zijn gebruikt door oud-president Tito. Een deel van deze collectie bestaat uit unieke oude voertuigen van voor de oorlog. Rondom het klooster zijn verschillende ambachtelijke en toeristische winkeltjes te vinden, hier kun je miniatuurautootjes kopen die een replica zijn van de auto's in het museum.

Artikelen

Eten en drinken

De nationale keuken is zeer gevarieerd en heeft invloeden uit de Italiaanse, Hongaarse en Oostenrijkse keuken. In veel gerechten wordt kaas, worst en spek verwerkt. Het dessert is meestal erg uitgebreid. Van oudsher worden er veel meelgerechten bereid zoals boekweit en havergruten.

Ajvar - Pikante paprika-tomatenmousse
Gobova juha - Roomsoep met bospaddestoelen
Krompirjeva juha - Aardappelsoep
Riba - Vlees
Meso - Vis
Pršut - In de lucht gedroogde karstham
Potica - Gebak met vulling van noten, kaas of kruiden

Thuis en in stokerijen wordt er van allerlei vruchten brandewijn gestookt. De perenbrandewijn wordt als de nationale drank beschouwt.

Er wordt ook veel bier, grappa en eau de vie gedronken.

Slovenië is een opkomend wijnland. De wijngaarden liggen in het oosten en westen van het land. Er wordt jaarlijks ongeveer 1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Slechts 5% wordt uitgevoerd, de rest wordt door de Slovenen zelf geconsumeerd.

Koffie wordt meestal op z`n Italiaans gedronken. Vooral espresso en cappuccino zijn populair.

Vervoer

Als je naar Slovenië reist kun je ervoor kiezen om met de auto, trein, bus of vliegtuig te gaan. Met het vliegtuig ben je er het snelst, een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Ljubljana duurt ongeveer 2 uur.

Slovenië is per Euroliner-bus te bereiken en duurt ongeveer 20 uur. Met de trein (Eurocity) kan je via München, Villach (Oostenrijk) en ben je er in ongeveer 16 uur.

Slovenië is een ideaal land om per auto te verkennen. De autoslaaptrein rijdt van Den Bosch naar Villach. Het laatste deel rij je door het prachtige Nationale Park van Slovenië naar de hoofdstad.

Busdiensten verbinden veel dorpen en steden met elkaar. Er zijn langeafstandsbussen en regionale bussen. De grotere steden van het land zijn door spoorwegen met elkaar verbonden.

Wil je met de auto door Slovenië reizen houdt er rekening mee dat een vignet verplicht is op de snelwegen.

Visum

Voor een vakantie in Slovenië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Slovenië ligt lager dan in Nederland.

Sinds januari 2007 wordt er in Slovenië met de euro betaalt.

Veiligheid

In Slovenië is het over het algemeen zeer veilig. Neem natuurlijk wel de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Medische informatie

Slovenië heeft een goede gezondheidszorg. Je vindt er publieke ziekenhuizen en privéklinieken. In de steden vind je voldoende apotheken. Ook de tandheelkunde is van goede kwaliteit. Voor je bezoek aan Slovenië zijn geen inentingen verplicht.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater is veilig, maar er wordt wel aangeraden om water uit de fles te drinken.

Bevolking

Het hele jaar door worden er in Slovenië feesten, bedevaarten en culturele evenementen gehouden. De authentieke feesten vind je alleen nog op het platteland.

Zlatorog - de onsterfelijke steenbok met gouden hoorns. Hij is de hoofdfiguur in talloze legenden over hebzucht en verwoesting.

De taal

Het Sloveens is, net als Servo-Kroatisch, Macedonisch en Bulgaars, een Zuid-Slavische taal, maar het is ook verwant met andere Slavische talen. In het Sloveens zitten veel leenwoorden uit het Duits, Italiaans, Friuliaans (een Italiaans dialect) en Hongaars. De dialecten van het Sloveens (47) verschillen onderling zeer.

Flora & Fauna

Slovenië bestaat voor ruim 50 procent uit bossen en je vindt er veel verschillende boom- en plantensoorten, namelijk ruim 2.900. 70 procent van deze soorten komt alleen voor in Slovenië, of zijn hier voor de eerste keer ontdekt. Triglav is een nationaal park in Slovenië van maar liefst 84.000 hectare groot. Ook vind je in Slovenië veel bergen, prachtige landschappen en mooie gletsjermeren en -rivieren. Door de prachtige natuur zijn er veel wandelvakantiemogelijkheden.

In de bossen van Slovenië vind je eigenlijk alle soorten zoogdieren die in Midden-Europa voorkomen, zoals reeën, wilde zwijnen en steenbokken. Ook de vier grootste roofdieren komen hier voor, namelijk de bruine beer, de wolf, de lynx en de goudjakhals. Daarnaast leven er in Slovenië 380 vogelsoorten en 180 vlindersoorten.

Geschiedenis

Het gebied wat tegenwoordig Slovenië is was eeuwenlang onderdeel van Oostenrijk. Ook hebben enkele gebieden nog een tijd deel uitgemaakt van het nieuwe Italië. Slovenië werd in 1918 onderdeel v/d Staat van Slovenen, Kroaten en Serven en in de periode 1919-1920 maakte het deel uit van het Koninkrijk Joegoslavië. In 1920 werden de Sloveense landgrenzen vastgelegd in verschillende verdragen.

Tijdens de bezetting (1941) werd Slovenië opgedeeld werd tussen Italië, Duitsland en Hongarije. Daarna volgde, o.l.v. het Sloveense Bevrijdingsfront, een heftige bevrijdingsstrijd. In 1945 ging de Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van het Democratisch Federatieve Joegoslavië. Slovenië was de meest welvarende republiek van de federatie. In 1991 werd Slovenië, na de Tiendaagse Oorlog, eindelijk onafhankelijk. Op 1 mei 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie en het is inmiddels ook lid van de NAVO.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor SloveniŽ?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook SloveniŽ. Lees meer over het reisadvies in SloveniŽ

Wat zijn de beste hotels van SloveniŽ?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in SloveniŽ:
 • Ribno*** (9.0 in 1)
 • Ville Terme*** (9.0 in 1)
 • Vile Park - St. Bernadin Resort*** (8.7 in 3)
 • San Simon**** (8.5 in 6)
 • Terme Topolsica**** (8.3 in 39)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar SloveniŽ i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.