SloveniŽ

Kerk op eiland in Bled, SloveniŽ
Kerk op eiland in Bled, SloveniŽ

Slovenië is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten.

Slovenië is een van de groenste gebieden van Europa. Het is maar half zo groot als Nederland en heeft 2 miljoen inwoners.

In het zuiden en zuidwesten van het land, tussen de de Golf van Triëst en de hoofdstad Ljubljana, vind je vele grotten (jama’s) die zich gevormd hebben in het poreuze kalkgesteente. Dit zijn de meest populaire bezienswaardigheden van de regio.

De Sloveense bevolking is over het algemeen hoog opgeleid en minder dan 1% is analfabeet. Primair onderwijs is verplicht en gratis totdat ze de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt.

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag SloveniŽ
Officiele naam:
Republiek SloveniŽ
ISO:
SI
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Ljubljana
Inwoners:
+/- 2100000
Taal:
Sloveens
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
20256 km≤

Zlatorog - de onsterfelijke steenbok met gouden hoorns. Hij is de hoofdfiguur in talloze legenden over hebzucht en verwoesting.

Ervaringen

Heb je ooit SloveniŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

SloveniŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 76 ervaringen:

8,3 76 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 26 met 76 resultaten

plaats: Camping Menina, reisperiode: augustus 2020

Super gast vrij en mooie gelegen. Mooie rivier en een mooi meertje!

 • Algemeen 10
 • Cultuur 8
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Bled, reisperiode: juli 2019

Landschap is prachtig. heb elke avond heerlijk gegeten in verschillende restaurants. Er is geen strand maar wel een meer waar je heerlijk kunt zwemmen in en luieren.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
plaats: Bled, reisperiode: augustus 2019

Activiteiten te over. Je hoeft je niet te vervelen als je van een actieve vakantie houd. Ik vond het plaatsje Bled niet heel spannend en het eten op de op één na laatste na avond gewoon oké. De op één na laatste avond was perfect. Camping was top.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van SloveniŽ

Kuuroorden (Murska Sobota)

Kuuroorden
Kuuroorden

In de buurt van Murska Sobota kun je heerlijk genieten tijdens een bezoek aan een van de kuuroorden. Op 10 kilometer afstand ligt bijvoorbeeld Banovci-Veržej, dat vlak bij de rivier de Mura ligt. Dit mooie moderne thermen complex heeft verschillende thermen en zwembaden, een restaurant en het beschikt ook over luxe accommodaties. Daarnaast kun je actief bezig zijn: vanuit het thermencomplex kun je aan verschillende activiteiten doen als wandelen en fietsen.

Holocaust Memorial (Murska Sobota)

Op het oude treinstation van Murska Sobota is op 29 januari 2010 het eerste Sloveense monument van de Tweede Wereldoorlog onthuld. Dit is gewijd aan alle joden die verbannen werden uit de Prekmurje regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse samenleving in Murska Sobota werd door de Duitsers vernietigd. Op 26 april 1944 werd aan joden in Murska Sobota bevolen om zich te verzamelen in de synagoge van Murska Sobota. Hier werden zij vastgehouden om op 27 april te worden gedeporteerd naar concentratiekampen.

Murska Sobota Gallery
Murska Sobota Gallery

De Murska Sobota Gallery, in het Sloveens Galerija Murska Sobota genoemd, is een museum in Murska Sobota. In dit museum kun je de kunst van meerdere verschillende Sloveense kunstenaars bewonderen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Doordeweeks is het geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag is het geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De nationale keuken is zeer gevarieerd en heeft invloeden uit de Italiaanse, Hongaarse en Oostenrijkse keuken. In veel gerechten wordt kaas, worst en spek verwerkt. Het dessert is meestal erg uitgebreid. Van oudsher worden er veel meelgerechten bereid zoals boekweit en havergruten.

Ajvar - Pikante paprika-tomatenmousse
Gobova juha - Roomsoep met bospaddestoelen
Krompirjeva juha - Aardappelsoep
Riba - Vlees
Meso - Vis
Pršut - In de lucht gedroogde karstham
Potica - Gebak met vulling van noten, kaas of kruiden

Thuis en in stokerijen wordt er van allerlei vruchten brandewijn gestookt. De perenbrandewijn wordt als de nationale drank beschouwt.

Er wordt ook veel bier, grappa en eau de vie gedronken.

Slovenië is een opkomend wijnland. De wijngaarden liggen in het oosten en westen van het land. Er wordt jaarlijks ongeveer 1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Slechts 5% wordt uitgevoerd, de rest wordt door de Slovenen zelf geconsumeerd.

Koffie wordt meestal op z`n Italiaans gedronken. Vooral espresso en cappuccino zijn populair.

Vervoer

Als je naar Slovenië reist kun je ervoor kiezen om met de auto, trein, bus of vliegtuig te gaan. Met het vliegtuig ben je er het snelst, een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Ljubljana duurt ongeveer 2 uur.

Slovenië is per Euroliner-bus te bereiken en duurt ongeveer 20 uur. Met de trein (Eurocity) kan je via München, Villach (Oostenrijk) en ben je er in ongeveer 16 uur.

Slovenië is een ideaal land om per auto te verkennen. De autoslaaptrein rijdt van Den Bosch naar Villach. Het laatste deel rij je door het prachtige Nationale Park van Slovenië naar de hoofdstad.

Busdiensten verbinden veel dorpen en steden met elkaar. Er zijn langeafstandsbussen en regionale bussen. De grotere steden van het land zijn door spoorwegen met elkaar verbonden.

Wil je met de auto door Slovenië reizen houdt er rekening mee dat een vignet verplicht is op de snelwegen.

Visum

Voor een vakantie in Slovenië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Slovenië ligt lager dan in Nederland.

Sinds januari 2007 wordt er in Slovenië met de euro betaalt.

Veiligheid

In Slovenië is het over het algemeen zeer veilig. Neem natuurlijk wel de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Medische informatie

Slovenië heeft een goede gezondheidszorg. Je vindt er publieke ziekenhuizen en privéklinieken. In de steden vind je voldoende apotheken. Ook de tandheelkunde is van goede kwaliteit. Voor je bezoek aan Slovenië zijn geen inentingen verplicht.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater is veilig, maar er wordt wel aangeraden om water uit de fles te drinken.

Bevolking

Het hele jaar door worden er in Slovenië feesten, bedevaarten en culturele evenementen gehouden. De authentieke feesten vind je alleen nog op het platteland.

Zlatorog - de onsterfelijke steenbok met gouden hoorns. Hij is de hoofdfiguur in talloze legenden over hebzucht en verwoesting.

De taal

Het Sloveens is, net als Servo-Kroatisch, Macedonisch en Bulgaars, een Zuid-Slavische taal, maar het is ook verwant met andere Slavische talen. In het Sloveens zitten veel leenwoorden uit het Duits, Italiaans, Friuliaans (een Italiaans dialect) en Hongaars. De dialecten van het Sloveens (47) verschillen onderling zeer.

Flora & Fauna

Slovenië bestaat voor ruim 50 procent uit bossen en je vindt er veel verschillende boom- en plantensoorten, namelijk ruim 2.900. 70 procent van deze soorten komt alleen voor in Slovenië, of zijn hier voor de eerste keer ontdekt. Triglav is een nationaal park in Slovenië van maar liefst 84.000 hectare groot. Ook vind je in Slovenië veel bergen, prachtige landschappen en mooie gletsjermeren en -rivieren. Door de prachtige natuur zijn er veel wandelvakantiemogelijkheden.

In de bossen van Slovenië vind je eigenlijk alle soorten zoogdieren die in Midden-Europa voorkomen, zoals reeën, wilde zwijnen en steenbokken. Ook de vier grootste roofdieren komen hier voor, namelijk de bruine beer, de wolf, de lynx en de goudjakhals. Daarnaast leven er in Slovenië 380 vogelsoorten en 180 vlindersoorten.

Geschiedenis

Het gebied wat tegenwoordig Slovenië is was eeuwenlang onderdeel van Oostenrijk. Ook hebben enkele gebieden nog een tijd deel uitgemaakt van het nieuwe Italië. Slovenië werd in 1918 onderdeel v/d Staat van Slovenen, Kroaten en Serven en in de periode 1919-1920 maakte het deel uit van het Koninkrijk Joegoslavië. In 1920 werden de Sloveense landgrenzen vastgelegd in verschillende verdragen.

Tijdens de bezetting (1941) werd Slovenië opgedeeld werd tussen Italië, Duitsland en Hongarije. Daarna volgde, o.l.v. het Sloveense Bevrijdingsfront, een heftige bevrijdingsstrijd. In 1945 ging de Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van het Democratisch Federatieve Joegoslavië. Slovenië was de meest welvarende republiek van de federatie. In 1991 werd Slovenië, na de Tiendaagse Oorlog, eindelijk onafhankelijk. Op 1 mei 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie en het is inmiddels ook lid van de NAVO.

Heeft u interesse in een reis naar SloveniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing