SloveniŽ

Kerk op eiland in Bled, SloveniŽ
Kerk op eiland in Bled, SloveniŽ

Slovenië is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten.

Slovenië is een van de groenste gebieden van Europa. Het is maar half zo groot als Nederland en heeft 2 miljoen inwoners.

In het zuiden en zuidwesten van het land, tussen de de Golf van Triëst en de hoofdstad Ljubljana, vind je vele grotten (jama’s) die zich gevormd hebben in het poreuze kalkgesteente. Dit zijn de meest populaire bezienswaardigheden van de regio.

De Sloveense bevolking is over het algemeen hoog opgeleid en minder dan 1% is analfabeet. Primair onderwijs is verplicht en gratis totdat ze de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt.

Vlag SloveniŽ
Officiele naam:
Republiek SloveniŽ
ISO:
SI
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Ljubljana
Inwoners:
+/- 2100000
Taal:
Sloveens
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
20256 km≤

Zlatorog - de onsterfelijke steenbok met gouden hoorns. Hij is de hoofdfiguur in talloze legenden over hebzucht en verwoesting.

Ervaringen

* = verplicht veld

SloveniŽ krijgt gemiddeld een 8,0 uit 10 op basis van 25 ervaringen:

8,0 25 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 9 met 25 resultaten

plaats: Ljubljana, reisperiode: mei 2017

Het is een fijne stad. Na een paar dagen voelt het zo intiem als Nijmegen. Dit maakt ook wel dat je voor cultuur en bezienswaardigheden er echt op uit moet naar andere dorpjes en steden eromheen.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 5
 • Ligging 8
plaats: Ljubljana, reisperiode: juli 2017

Ljubljana is een leuke en gezellige stad, waar ontzettend veel te zien is. Het is een vrij kleine, compacte stad waardoor je alles te voet kunt doen. De sfeer is heel gemoedelijk, er is veel humor in het straatbeeld te zien, en je vindt er veel leuke restaurantjes en winkeltjes. Top voor een stedentrip!

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 6
plaats: Nova Vas, reisperiode: augustus 2017

Nova Vas is goed voor rustzoekers die alleen Sloveense toeristen willen tegenkomen. Jubljana en de Postonja grotten liggen op een uur rijden. Geen uitgaangelegenheden. Wel wat restaurants. Vriendelijke beheerder van een prima vakantiewoning.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 1
 • Restaurants 5
 • Bezienswaardigheden 1
 • Inwoners 8
 • Ligging 5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van SloveniŽ

Kuuroorden
Kuuroorden

In de buurt van Murska Sobota kun je heerlijk genieten tijdens een bezoek aan een van de kuuroorden. Op 10 kilometer afstand ligt bijvoorbeeld Banovci-Veržej, dat vlak bij de rivier de Mura ligt. Dit mooie moderne thermen complex heeft verschillende thermen en zwembaden, een restaurant en het beschikt ook over luxe accommodaties. Daarnaast kun je actief bezig zijn: vanuit het thermencomplex kun je aan verschillende activiteiten doen als wandelen en fietsen.

Op het oude treinstation van Murska Sobota is op 29 januari 2010 het eerste Sloveense monument van de Tweede Wereldoorlog onthuld. Dit is gewijd aan alle joden die verbannen werden uit de Prekmurje regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse samenleving in Murska Sobota werd door de Duitsers vernietigd. Op 26 april 1944 werd aan joden in Murska Sobota bevolen om zich te verzamelen in de synagoge van Murska Sobota. Hier werden zij vastgehouden om op 27 april te worden gedeporteerd naar concentratiekampen.

Murska Sobota Gallery
Murska Sobota Gallery

De Murska Sobota Gallery, in het Sloveens Galerija Murska Sobota genoemd, is een museum in Murska Sobota. In dit museum kun je de kunst van meerdere verschillende Sloveense kunstenaars bewonderen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Doordeweeks is het geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag is het geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in SloveniŽ

Artikelen

Eten en drinken

De nationale keuken is zeer gevarieerd en heeft invloeden uit de Italiaanse, Hongaarse en Oostenrijkse keuken. In veel gerechten wordt kaas, worst en spek verwerkt. Het dessert is meestal erg uitgebreid. Van oudsher worden er veel meelgerechten bereid zoals boekweit en havergruten.

Ajvar - Pikante paprika-tomatenmousse
Gobova juha - Roomsoep met bospaddestoelen
Krompirjeva juha - Aardappelsoep
Riba - Vlees
Meso - Vis
Pršut - In de lucht gedroogde karstham
Potica - Gebak met vulling van noten, kaas of kruiden

Thuis en in stokerijen wordt er van allerlei vruchten brandewijn gestookt. De perenbrandewijn wordt als de nationale drank beschouwt.

Er wordt ook veel bier, grappa en eau de vie gedronken.

Slovenië is een opkomend wijnland. De wijngaarden liggen in het oosten en westen van het land. Er wordt jaarlijks ongeveer 1 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Slechts 5% wordt uitgevoerd, de rest wordt door de Slovenen zelf geconsumeerd.

Koffie wordt meestal op z`n Italiaans gedronken. Vooral espresso en cappuccino zijn populair.

Vervoer

Als je naar Slovenië reist kun je ervoor kiezen om met de auto, trein, bus of vliegtuig te gaan. Met het vliegtuig ben je er het snelst, een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Ljubljana duurt ongeveer 2 uur.

Slovenië is per Euroliner-bus te bereiken en duurt ongeveer 20 uur. Met de trein (Eurocity) kan je via München, Villach (Oostenrijk) en ben je er in ongeveer 16 uur.

Slovenië is een ideaal land om per auto te verkennen. De autoslaaptrein rijdt van Den Bosch naar Villach. Het laatste deel rij je door het prachtige Nationale Park van Slovenië naar de hoofdstad.

Busdiensten verbinden veel dorpen en steden met elkaar. Er zijn langeafstandsbussen en regionale bussen. De grotere steden van het land zijn door spoorwegen met elkaar verbonden.

Wil je met de auto door Slovenië reizen houdt er rekening mee dat een vignet verplicht is op de snelwegen.

Visum

Voor een vakantie in Slovenië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Slovenië ligt lager dan in Nederland.

Sinds januari 2007 wordt er in Slovenië met de euro betaalt.

Veiligheid

In Slovenië is het over het algemeen zeer veilig. Neem natuurlijk wel de normale veiligheidsmaatregelen in acht.

Medische informatie

Slovenië kent een goed ontwikkelde gezondheidszorg. Er zijn ziekenhuizen die in de publieke sector actief zijn en er zijn priveziekenhuizen. Verder zijn er ongeveer 600 poliklinieken en consultatiebureaus die algemene ambulante diensten verlenen. Ook zijn er nog ongeveer 700 gespecialiseerde poliklinieken.

Voor je bezoek aan Slovenië zijn geen inentingen verplicht maar worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

Het hele jaar door worden er in Slovenië feesten, bedevaarten en culturele evenementen gehouden. De authentieke feesten vind je alleen nog op het platteland.

Zlatorog - de onsterfelijke steenbok met gouden hoorns. Hij is de hoofdfiguur in talloze legenden over hebzucht en verwoesting.

De taal

Het Sloveens is, net als Servo-Kroatisch, Macedonisch en Bulgaars, een Zuid-Slavische taal, maar het is ook verwant met andere Slavische talen. In het Sloveens zitten veel leenwoorden uit het Duits, Italiaans, Friuliaans (een Italiaans dialect) en Hongaars. De dialecten van het Sloveens (47) verschillen onderling zeer.

Flora & Fauna

De Sloveense flora bestaat uit bijna 3000 plant- en boomsoorten. Zo`n 70 soorten zijn endemisch en komen alleen in Slovenië voor, of zijn hier voor het eerst gesignaleerd. Bijna 50% van het landoppervlakte van Slovenië is nog bedekt met bossen (1 miljoen ha). De lager gelegen bossen bestaan vooral uit naald- en loofbomen met daartussendoor o.a. paardenstaarten, varens en kruiden.

Bekende dieren die in Slovenië leven zijn de marmot, gems, konijn, steenbok, haas, patrijs, sneeuwhoen en fazant. Niet zo vaak te zien zijn de wezel, de das en de vos. Gevaarlijk zijn de wilde zwijnen, wolven en bruine beren, die steeds vaker gezien worden.

In de wereldberoemde stoeterij van Lipica worden sinds 1580 de lippizaner paarden gefokt. De lippizaner was aanvankelijk een kruising tussen Andalusische paarden en een lokaal ras. Een aantal eeuwen later werd dit nieuwe ras gekruist met witte arabieren, waardoor de bekende witte schimmels ontstonden.

Geschiedenis

Het gebied wat tegenwoordig Slovenië is was eeuwenlang onderdeel van Oostenrijk. Ook hebben enkele gebieden nog een tijd deel uitgemaakt van het nieuwe Italië. Slovenië werd in 1918 onderdeel v/d Staat van Slovenen, Kroaten en Serven en in de periode 1919-1920 maakte het deel uit van het Koninkrijk Joegoslavië. In 1920 werden de Sloveense landgrenzen vastgelegd in verschillende verdragen.

Tijdens de bezetting (1941) werd Slovenië opgedeeld werd tussen Italië, Duitsland en Hongarije. Daarna volgde, o.l.v. het Sloveense Bevrijdingsfront, een heftige bevrijdingsstrijd. In 1945 ging de Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van het Democratisch Federatieve Joegoslavië. Slovenië was de meest welvarende republiek van de federatie. In 1991 werd Slovenië, na de Tiendaagse Oorlog, eindelijk onafhankelijk. Op 1 mei 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie en het is inmiddels ook lid van de NAVO.