De 10 topmusea van Zwitserland trekken jaarlijks 3 miljoen bezoekers. Op nummer 1 staat het Verkehrshaus in Luzern met meer dan een half miljoen bezoekers. In oude en nieuwe gebouwen organiseren musea vaak prachtige tentoonstellingen. De Zwitserse museumpas geeft gratis toegang tot meer dan 400 musea, kastelen en andere culturele bezienswaardigheden.
Zwitsers Nationaal Park
Het enige nationale park van Zwitserland ligt in het zuidoosten, in Engadin. Dieren en planten kunnen in het park natuurlijk en vrij leven. Hierdoor komen veel vogelsoorten naar het park om te broeden. Verder kun je in het Schweizerischer National Park steenbokken, gemzen, reeën en murmeldieren spotten. Het park is 172 km² en ligt verspreid over bergen tussen de 1.400 tot 3.200 meter.
Markt in Bellinzona
De wekelijkse markt in Bellinzona trekt zowel de lokale bevolking als toeristen uit Zwitserland en het buitenland naar de stad. Elke zaterdag zetten de koopmannen de markt op om daar die dag kleding, antiek, souvenirs, tweedehands goederen en verse levensmiddelen te verkopen. Het plein Piazza Nosetto is de thuisbasis van deze markt.
Kasteel Chillon
Een van de best bewaarde kastelen van Europa uit de middeleeuwen is het kasteel van Chillon. De burcht ligt iets ten oosten van Montreux aan het meer van Genève. Het kasteel staat op een rotspunt met als reden dat het een goede strategische positie is. Vanuit het meer van Genève kunnen vijanden het kasteel moeilijk betreden omdat de rots waarop het kasteel staat 300 meter hoog is. Het kasteel Chillon aan het Meer van Genève is tot ver over de grenzen bekend en als foto-onderwerp zeer geliefd.
Abdijkerk Romainmôtier
Tussen 990 en 1030 werd de abdijkerk in het plaatsje Romainmôtier gebouwd. Het voorbeeld van de architect was de kerk van Cluny. De abdijkerk is boven op ruïnes van een klooster uit de 5e en de 6e eeuw gebouwd. Tegenwoordig is het een van de oudste Romaanse gebouwen van Zwitserland. In het kasteel kunnen bezoekers fresco's uit de late 14e eeuw bewonderen, maar ook een koorgestoelte uit de 15e eeuw.
Winkelen in Zwitserland
In de meeste grote steden van Zwitserland kun je uitstekend winkelen, houdt er wel rekening mee dat de meeste luxe producten duurder zijn dan in Nederland.
Filmfestival Locarno
In de Zwitserse stad Locarno wordt jaarlijks een van de kleinste internationale filmfestivallen gehouden. Het Internationaal Filmfestival van Locarno wordt sinds 1946 in de maand augustus gehouden en tijdens het festival wordt het Gouden Luipaard en 90.000 Zwitserse frank gewonnen door de beste film. In het buitenland staat het festival vooral bekend om de films waarin de regisseur en de schrijver dezelfde persoon zijn. Dit zijn dan ook vaak films die niet bedoeld zijn om kaskrakers te worden.
Graubünden
Een groot kanton is het zuidoosten van Zwitserland is Graubünden. De regio grenst aan Oostenrijk, Italië en Liechtenstein. De meeste toeristen die kiezen voor Oostenrijk als bestemming kiezen in de eerste plaats niet voor Graubünden, maar voor Berner Oberland of Matterhorn. Toch doet de regio niets onder aan deze populairdere regio's. De ruige natuur, prachtige cultuur en de meertalige bevolking zijn zeker de redenen om voor Graubünden te kiezen.
IJsduiken
In Les Mosses kun je ijsduiken op 1.900 meter, daar ligt namelijk het Lac Lioson. Voor deze duikervaring moet je wel beschikken over een duikbrevet. Het meer is compleet bevroren het hele jaar door, maar er zijn drie gaten ingehakt die een driehoek vormen. Deze drie gaten worden het gehele jaar opengehouden waardoor je het hele jaar door de ijsduik kunt maken. De deelname aan het ijsduiken is geheel op eigen risico, waar je van tevoren ook je handtekening voor moet zetten.
Golfen in Zwitserland
In totaal heeft Zwitserland de beschikking over iets meer dan 90 golfbanen. Je kunt in Zwitserland genieten van het prachtige berglandschap terwijl je een heerlijk potje aan het golfen bent. Naast golfbanen kent Zwitserland 42 gespecialiseerde golfhotels, die in de directe omgeving van de golfbanen liggen. Bij deze hotels zijn vaak arrangementen met toegang tot verschillende golfbanen te boeken. De oudste golfbaan van Zwitserland ligt bij het plaatsje St. Moritz en bestaat al sinds 1889.
Botanische tuinen van Bern(Bern)
In het hart van de Zwitserse hoofdstad Bern liggen prachtige botanische tuinen. Hier leer je alles over flora en fauna van verschillende continenten. Ook leer je hier alles over de planten die op de Zwitserse bergen groeien tot aan tropische vegetatie en vruchten. In de botanische tuinen groeien meer dan 6.000 soorten planten. Er zijn een aantal broeikassen, die elk een eigen thema hebben. Daarnaast zijn er enkele tuinen buiten. De botanische tuinen zijn dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur.
Münster van Bern(Bern)
De Münster van Bern is een kathedraal die gebouwd is in een gotische stijl. De bouw van de kathedraal is begonnen in 1421 en werd afgerond in 1893, toen de bouw van de toren werd voltooid. Deze toren is maar liefst 100,6 meter hoog, waarmee de Münster van Bern de hoogste kathedraal is van Bern. Het doel van de Münster van Bern was om de macht van de Zwitserse hoofdstad te symboliseren. De kathedraal heeft een prachtige interieur, met veel schilderingen, altaren en glas-in-lood ramen.
Botanische tuin(Bern)
De Botanische Tuin van de universiteit van Bern bestaat uit zo'n 6.000 plantensoorten uit de hele wereld en zes broeikassen. De tuin is al sinds 1860 een kleurrijke oase in de stad en toont een collectie van verscheidenheid aan planten. Met uitgestrekte tuinen, aflopende terrassen naar de Aare en tropische kassen is de botanische tuin van de universiteit zeker het bezoeken waard, om even rond te lopen of lekker een boek te lezen.
De Französische Kirche(Bern)
De Französische Kirche is de oudste kerk van de stad en tevens ook meteen het oudste gebouw. De kerk is gebouwd tussen 1270 en 1285. In 1269 werd er een Dominicaans klooster gesticht, waar deze kerk deel van uitmaakte. Daarna is de kerk in het bezit gekomen van Franssprekende protestanten. De Franse Kerk is in 1685 veranderd in een opvangcentrum voor Hugenoten die op de vlucht waren. Op dit moment is de kerk opnieuw in gebruik als gebedsplaats. Je kunt deze kerk bezoeken en eventueel een dienst bijwonen.
Het Bernse Kunstmuseum(Bern)
Het Bernse Kunstmuseum werd gebouwd van 1876 tot 1878, naar een ontwerp van Eugen Stettler. Het museum is het oudste kunstmuseum van Zwitserland en herbergt een collectie belangrijke schilderijen uit de 14e tot de 20e eeuw. Meer dan 3.000 schilderijen en beeldhouwwerken van onder andere Italiaanse, Franse, Duitse, Zwitserse en moderne kunstenaars zijn hier te bewonderen. Sinds 1975 beschikt het museum over de nalatenschap van kunstenaar Adolf Wolfli.
De Münster(Bern)
De Münster van Bern, ofwel de Münster Kathedraal, is de hoogste Gotische kathedraal in Zwitserland. De bouw startte in 1421 en pas in 1893 was het geheel voltooid, met een kerktoren van 100 meter hoog. Het is een basiliek met waaiergewelf, zijkapellen en een toren. Tegen een kleine vergoeding is de toren open voor publiek, maar houd er wel rekening mee dat je voor het echte uitzicht meer dan 254 treden moet klimmen.
Jazzfestival(Bern)
Bern kent vier jaarlijkse jazzfestivals. Het grootste en bekendste is het International Jazzfestival Bern dat eind mei/begin juni plaatsvindt. Al sinds 1976 vindt dit festival jaarlijks plaats en met het internationale karakter komen er veel grote namen uit de jazz-, gospel-, en bluesindustrie op af. Het publiek is over het algemeen erg gevarieerd en komt vanuit heel Europa naar Bern om de tonen van de karakteristieke trompetten te beluisteren.
Historisch centrum Bern(Bern)
Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat ook het historisch centrum van de stad Bern. Dit voorrecht kwam niet geheel uit de lucht vallen, het prachtige historische centrum dateert namelijk nog geheel uit de Tweede Wereldoorlog en is de oorlog dus ongeschonden doorgekomen. Veel mensen hebben het idee dat ze terug in de tijd gaan wanneer ze het oude centrum inlopen. In het historisch centrum staan verschillende toeristische trekpleisters zoals de Bärengraben, de Münster Kathedraal en de Zytglogge.
Spalentor(Basel)
De voormalige Gotische stadspoort Spalentor stamt uit 1370 en is één van de drie overgebleven stadspoorten die ooit onderdeel uitmaakten van de verdedigingsmuur van Basel. De houten deuren zijn versierd met beelden en dragen het stadswapen. Direct naast de voormalige stadspoort ligt het hotel Spalentor. Over de oorsprong van de naam Spalen bestaat nog steeds twijfel. Andere poorten in de stad dragen vooral namen van een evangelist, buurtschap, wijk of heilige. De verwachting is dat er rond 1231 in de omgeving van Basel een dorp of gehucht is geweest met de naam Spalon of Spalen, wat een afgeleide is van het Latijnse woord Palus.
Universiteit van Basel(Basel)
De universiteit van Basel werd in 1460 opgericht en is hiermee de oudste universiteit van Zwitserland. In de loop van de tijd zijn er veel geleerden naar deze universiteit gekomen. Basel werd een van de belangrijkste centra van het humanisme en de boekdrukkunst. De universiteitsbibliotheek werd ongeveer tegelijkertijd met de universiteit opgericht en op dit moment hebben ze hier meer dan drie miljoen boeken en teksten, waarmee dit de grootste bibliotheek in Zwitserland is.
Spalentor(Basel)
De Spalentorpoort in Basel is een oude stadspoort, die toegang gaf door de oude stadsmuren. In Basel zijn slechts drie van de oude stadspoorten bewaard gebleven, waarvan de Spalentorpoort als de mooiste en meest indrukwekkende poort wordt beschouwd. De Spalentorpoort is samen met de stadsmuren gebouwd na een aardbeving in 1356. Door de poort kwamen handelaren vanuit Alsace met verschillende goederen. De Spalentorpoort heeft drie torens: in het midden een grote vierkante toren en aan weerszijden van deze toren staan twee ronde torens.
Spielzeug Welten Museum(Basel)
Het Spielzeug Welten Museum, ook wel het Puppenhausmuseum, herbergt meer dan 6000 voorwerpen, waaronder poppen, beren en accessoires. Het museum is verspreid over vier verdiepingen. Alle poppenhuizen en miniatuurwinkeltjes zijn zorgvuldig versierd en gemeubileerd. Er worden diverse rondleidingen aangeboden en de mogelijkheid bestaat om je favoriete pop te kopen in de museumshop. Elk jaar worden er ook speciale tentoonstellingen gehouden, met voorwerpen die niet direct iets met de rest van het museum te maken hebben. Onbekende kostuums, vergeten tradities of alledaagse voorwerpen worden dan getoond en van achtergrondinformatie voorzien.
Universiteit van Basel(Basel)
De universiteit van Basel is de oudste universiteit van Zwitserland. Deze universiteit werd opgericht in 1460. Aan de universiteit hebben verschillende bekende geleerden, humanisten en filosofen gestudeerd of lesgegeven, waaronder Friedrich Nietzsche, Carl Jung en Desiderius Erasmus. Tegenwoordig is de universiteit nog steeds in gebruik. Er zijn verschillende faculteiten. Studenten kunnen er onder andere recht, medicijnen of theologie studeren. De universiteit ligt aan de Petersplatz in Basel.
Marktplatz(Basel)
De levendige Marktplatz is het centrale punt van de historische binnenstad. Hier is iedere dag een fruit- en groentemarkt te vinden. Op het plein staat een fontein van de Maagd en de andere heiligen. Aan de Marktplatz liggen veel historische gebouwen, zoals het oudste theehuisje van Basel. Ook worden er op het plein veel festivals en evenementen gehouden. De hele stad komt op deze momenten samen op de oude markt, die al vanaf 1260 het belangrijke middelpunt vormt van de stad Basel.
Spielzeug Welten Museum Basel(Basel)
Een van de musea in Basel is het Spielzeug Welten Museum, een leuk speelgoedmuseum. Het museum ligt in het centrum van Basel en heeft de grootste teddyberencollectie ter wereld. Behalve teddyberen bestaat de collectie ook uit poppen, poppenhuizen, speelgoedwinkeltjes en ander speelgoed. De collectie van het Spielzeug Welten Museum staat uitgestald op vier verdiepingen. Het museum is dankzij haar uitgebreide collectie een van de grootste speelgoedmusea ter wereld. Bij het museum liggen ook een cadeauwinkel en een restaurant.
Het Basler Rathaus(Basel)
Het Basler Rathaus staat op de Marktplatz en is een opvallend gebouw met een lichtrode gevel. Op de kantelen staan de wapens van de 12 kantons die zich in de 16de eeuw aangesloten hadden bij de Zwiterse federatie. Het raadhuis wordt zowel door de regering als door het parlement van halfkanton Basel-Stadt als vergaderruimte gebruikt. Het binnenplein is versierd met fresco's uit de 16e eeuw. Het Rathaus werd gebouwd in de periode 1504-1514.
De Basler Münster(Basel)
De Basler Münster is een indrukwekkende Gotische kerk aan het Münsterplatz. De kerk werd gesticht door keizer Hendrik II en is sinds 1019 in gebruik. De kerk was van oorsprong een bisschopskerk, maar sinds de reformatie is de kerk in protestantse handen. Het graf van Erasmus bevindt zich in het munster: oorspronkelijk in het middenschip, maar sinds de 19de eeuw is hij verplaatst. Erasmus zelf verbleef tijdens zijn leven vaak in Basel.
De Grossmünster(Zürich)
De Grossmünster is sinds 1100 het symbool van Zürich. De van oorsprong Romaanse kerk was in de 16e eeuw het middelpunt van de Reformatie. De kerk staat in de oude binnenstad van Zürich en in 1781 tot 1787 zijn de Neogotische torenspitsen aan de kerk toegevoegd, naar ontwerp van Johann Caspar Vogeli en Johannes Haggenmille. De Karelstoren is een van de twee torens, deze is bereikbaar door 187 treden omhoog te klimmen. Vanaf dit punt heb je een schilderachtig uitzicht over de daken van de stad, tot aan de toppen van de Alpen.
Schweizerisches Landesmuseum(Zürich)
In het Schweizerisches Landesmuseum (het Zwitserse Nationale Museum) kun je een collectie historische en culturele voorwerpen van Zwitserland bekijken. De huidige voorstelling omvat ruim een miljoen voorwerpen van de prehistorie tot de 21e eeuw, die cultuurhistorisch relevant zijn. Enkele voorbeelden zijn de wielen die tot de -naar men weet- oudste exemplaren behoren. Het gebouw werd in 1898 ingewijd en het kreeg de vorm van een Frans renaissanceslot met verschillende bouwstijlen.
Augustinerkirche(Zürich)
De Augustinerkirche werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd voor een orde Augustijnermonniken en was een van de vijf hoofdkerken in het oude Zürich. Na bijna 300 jaar leeg te hebben gestaan werd in 1840 het interieur gerestaureerd en in 1847 werd de kerk overgenomen door rooms-katholieken. In 1950 is de kerk gerenoveerd naar de originele structuur. Het gebouw is tegenwoordig een van de drie middeleeuwse kerken in het Lindenhof district van Zürich.
Het Kunsthaus(Zürich)
Het Kunsthaus bezit belangrijke kunstwerken. Deze kunstwerken variëren van middeleeuwse religieuze schilderijen tot werken van oude Hollandse meesters. Ook wereldberoemde werken van Picasso, Chagall en Monet ontbreken niet. Hiermee is het een van de bekendste Zwitserse musea. Het Kunsthaus stamt uit 1787, de aanleiding was een ontmoeting tussen een aantal kunstliefhebbers en kunstenaars. Op dit moment bevat de collectie ook nog kunstwerken van Munch en beroemde expressionisten.
Maison Tavel(Genève)
Het oudste huis van Genève heet Maison Tavel en is gebouwd door de familie Tavel in de 12e eeuw. In 1334 werd dit huis door een brand vernietigd, waarna het werd herbouwd. Het bestuur van Genève kocht het huis in 1963. Tegenwoordig ligt het historische museum van Genève in Maison Tavel. In het museum is er erg veel om te bekijken, waaronder artefacten, historische objecten, een grote 3D map van historisch Genève en een film over de geschiedenis van de stad.
St. Peter's Cathedral(Genève)
De St. Peter's Cathedral, of in het Frans ook wel St. Pierre's Cathedral genoemd, is meer dan 850 jaar oud. De kerk is gebouwd tussen 1160 en 1252. Sinds de 16e eeuw behoort de kathedraal tot de gereformeerde kerk. De noordelijke en zuidelijke torens zijn te betreden voor bezoekers. Vanaf deze torens heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de kerk vinden soms concerten plaats. Behalve de kerk kun je ook een archeologische site en een kapel te bezoeken.
Musée d'Histoire des Sciences(Genève)
Het Musée d'Histoire des Sciences, in het Nederlands het natuurhistorisch museum, is een zeer boeiend museum en een van de grootste in Zwitserland. In dit museum kom je alles te weten over verschillende natuurlijke verschijnselen, zoals het draaien van de zon. Bij het museum hoort ook een bibliotheek, waar meer dan 20.000 bronnen te vinden zijn die gaan over wetenschap en technologie, de medische geschiedenis en wetenschappelijke instrumenten. Het Musée d'Histoire des Sciencesis is alle dagen behalve dinsdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Cathédrale St. Pierre(Genève)
De Cathédrale St. Pierre is gebouwd tussen 1160 en 1230 als kathedraal van de bisschop van Genève. Sinds 1536 is het de protestantse hoofdkerk van de stad, dit zorgde ervoor dat de katholieke versieringen verdwenen en de kathedraal een andere uitstraling kreeg. Het verhaal doet de ronde dat de kerk een thuisbasis was voor Calvijn, een houten stoel die nog steeds in de kerk staat zou van hem zijn geweest.
Maison Travel(Genève)
Het oudste gebouw van Genève is Maison Travel, te herkennen aan de middeleeuwse burgerlijke architectuur. In 1334 werd het gebouw verwoest door een brand en herbouwd door de familie Travel. Zij voorzagen het huis van vreemde stenen sculpturen, waardoor het huis er als een fort uit ging zien. Meerdere rijke en invloedrijke families hebben vervolgens in het huis gewoond, maar sinds 1963 is het pand eigendom geworden van de stad. Musée de Vieux Genève is er nu gevestigd. Dit museum is gewijd aan het dagelijkse leven in Genève van de 14e tot de 19e eeuw.
Palais des Nations(Genève)
Het Palais des Nations is het grootste conferentiecentrum voor internationale vrede en veiligheid ter wereld. Het werd gebouwd tussen 1929 en 1936. In 2012 hebben er meer dan 10.000 intergouvermentele vergaderingen plaatsgevonden. In de jaren 20 van de 19e eeuw werd een competitie gehouden om een design te kiezen voor het complex. De jury bestond uit architecten die een winnaar moesten kiezen uit meer dan 300 inzendingen. Dit lukte echter niet en er werd besloten dat de vijf beste architecten samen voor het uiteindelijke ontwerp moesten zorgen.
De Fêtes de Genève(Genève)
De Fêtes de Genève is het meest populaire festival van de stad. Vanaf begin augustus worden er 10 dagen lang concerten en optochten gehouden. Ook zijn er spectaculaire vuurwerkshows aan de rand van het meer Lake Leman. De shows duren ongeveer een uur en worden begeleid door muziek. De feesten van Genève zijn gratis te bezoeken, ook al kosten de feesten voor Genève meer dan 500.000 Zwitserse francs.
Plaine de Plainpalais(Genève)
Op het Plaine de Plainpalais wordt op dinsdag en vrijdag een groente- en fruitmarkt gehouden. Op woensdag en zaterdag is er een vlooienmarkt, tussen 6.30 uur en 18.00 uur. Deze markt is erg populair, allerlei prulletjes worden uitgestald en de sfeer is er erg gezellig. De wijk Plainpalais is te bereiken met de metro of met de bus vanuit de oude stad van Genève. Ook te voet is de afstand te overbruggen, dit is tegelijkertijd een leuke wandeling.
Musée d'histoire naturelle(Genève)
Het Musée d'histoire naturelle is het grootste natuurhistorische museum van Zwitserland. Dit natuurhistorisch museum is uniek: er hangt een realistische sfeer met dierengeluiden, zodat je je helemaal in kunt leven in de tentoonstelling. Geritsel, geruis en gebrul: je waant je in een heuse jungle. De tentoonstelling is door de overzichtelijkheid, de overvloed en de esthetiek een van de modernste van Europa.
Opéra de Lausanne(Lausanne)
De Opéra de Lausanne opende in 1871 haar deuren. In het verleden heette de Opéra de Lausanne het Théâtre Municipal, onder welke naam het tegenwoordig ook nog wel bekend is. Hier kunnen toeschouwers genieten van de meest bijzondere voorstellingen. Van oudsher werden er vrijwel alleen opera's verzorgd, maar tegenwoordig zijn er ook concerten en balletvoorstellingen te zien in dit theater. Het Zwitserse balletensemble Béjart Ballet treed hier regelmatig op.
Olympisch museum(Lausanne)
In Lausanne ligt het enige Olympische museum ter wereld en is zeker een bezoek waard als je in buurt bent. In dit museum leer je de geschiedenis van de Olympisch Spelen kennen vanaf de eerste zomerspelen in 1896. De tentoonstelling van het museum is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit sportattributen van oude Olympische kampioenen. Het Olympisch museum is van maandag tot en met zondag geopend tot 18.00 uur 's avonds.
Place de la Palud(Lausanne)
Op het Place de la Palud wordt op woensdag en zaterdag een markt gehouden. Dit plein werd gebouwd tussen twee rivieren in en wordt omgeven door oude gebouwen. Zo ligt aan de zuidzijde van het plein bijvoorbeeld het stadhuis van Lausanne, dat gebouwd is tussen 1600 en 1700. Sinds 1914 is het Internationale Olympisch Comité gevestigd op het Place de la Palud. In het midden van het plein staat de bekende Fontein van Justitie.
Het Olympisch Museum(Lausanne)
In het stadsdeel Ouchy ligt het Olympisch Museum. Dit museum geeft een beeld van de Olympische geschiedenis sinds de eerste zomerspelen in 1896. Lausanne is de Olympische hoofdstad van de hele wereld. Het is tevens het enige Olympische museum in de wereld en daarom zeker een bezoek waard als je in Lausanne bent. In het museum vind je onder andere sportattributen die van de Olympische kampioenen zijn geweest.
Place de la Palud(Lausanne)
Op het Place de la Palud wordt op woensdag en zaterdag een markt gehouden. Dit plein werd gebouwd tussen twee rivieren in. Het plein wordt omgeven door oude gebouwen. Zo ligt aan de zuidzijde van het plein het stadhuis dat gebouwd is tussen 1600 en 1700. Sinds 1914 is het Internationale Olympisch Comité er gevestigd. In het midden van het plein staan de Fontein van Justitie.
Cathédrale Notre-Dame(Lausanne)
De Cathédrale Notre-Dame is een prachtig gotisch gebouw en wordt ook wel de Kathedraal van Lausanne genoemd. Het is gebouwd in de 12e en 13e eeuw, op het terrein van een Romeins kamp. De kathedraal ligt op een 500 meter hoge heuvel in La Cité. Door het beklimmen van 232 treden kom je terecht in de beltoren. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Lausanne. Vanuit de beltoren roept een wacht iedere avond van 10 uur tot 2 uur 's nachts de tijd om.
Prix de Lausanne(Lausanne)
Prix de Lausanne is een internationale balletwedstrijd voor jong talent, tussen de 15 en de 18 jaar, uit de hele wereld. Dit evenement vindt ieder jaar plaats in januari. Prix de Lausanne wordt ondersteund door een groot en deskundig team die de jongeren zeer goed helpen. De eerste Prix de Lausanne vond plaats van 19 tot 21 januari 1973, in het Theâtre Municipal de Lausanne.
Fête de la Musiqu(Lausanne)
Fête de la Musique is een vrolijk festival dat in de stad Lausanne wordt gehouden. In het hart van de stad staan tientallen podia waarop meer dan 160 concerten worden gehouden door bijna 1.700 musici. De genres die er worden gespeeld variëren van klassiek, hiphop, volksmuziek, elektro en nog veel meer. Ook zijn er koren aanwezig. Het festival wordt met het jaar succesvoller, wat de organisators in staat stelt een festival van muziek met kwaliteit aan te bieden. Het festival wordt meestal in de maand juni gehouden.
Kapellbrücke(Luzern)
De Kapellbrücke, in het Nederlands de Kapelbrug genoemd, die in de eerste helft van de 14e eeuw is gebouwd. Het doel van de brug was om Luzern beter te kunnen verdedigen tegen indringers en vijanden. De overdekte houten brug heeft een lengte van meer dan 200 meter. In de 16e en de 17e eeuw is de brug verfraaid met mooie schilderingen. Gedurende de eeuwen heeft men de brug een aantal keer moeten renoveren. Door velen wordt de Kapelbrug als de belangrijkste toeristische attractie van Luzern gezien.
Historisch Museum Luzern(Luzern)
In 1986 werd het Historisches Museum Luzern geopend. Het gebouw zelf werd gebouwd in de zestiende eeuw en was tot 1983 in gebruik als het arsenaal van de stad. De tentoonstelling van het museum bestaat uit meer dan 3.000 objecten, die bezoekers laten kennis maken met de culturele en etnografische geschiedenis van Luzern. De collectie is zeer uitgebreid en bevat onder andere wapens, glaswerk, kunstwerk en oude munten. Ieder object heeft een code en met behulp van een scanner kunnen bezoekers zelf op onderzoek uit. Daarnaast ligt er in het museum een theater, waar de geschiedenis van Luzern levendig wordt vertolkt door acteurs. Het museum is op dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Weinmarkt(Luzern)
Middenin Luzern ligt de Weinmarkt. Deze markt bestaat al van oudsher en vormt het historische centrum van de stad. Op de Weinmarkt is er veel om te zien. Zo liggen er op het plein verschillende oude, mooie gildehuizen en een mooie, oude fontein. Deze fontein staat er als sinds 1332, toen Zwitserland toetrad tot de Zwitserse Federatie. Behalve historische bezienswaardigheden, liggen er ook leuke souvenirwinkeltjes op de Weinmarkt.
Verkehrshaus(Luzern)
In 1959 opende het Verkehrshaus haar deuren en tegenwoordig is het museum hét populairste museum van Zwitserland. In het museum krijgt de bezoeker alles te weten over de communicatie en mobiliteit van Zwitserland in het verleden. In het museum zijn op meer dan 20.000 m² meer dan 3.000 voorwerpen tentoongesteld. In het Verkehrshaus zijn eigenlijk twee aparte onderwerpen, het ene onderwerp is het verkeer door de jaren heen. Hier kun je dan ook auto's, vliegtuigen, boten en ruimteschepen zien. In het andere gedeelte is de communicatie in Zwitserland door de jaren heen te zien. Je ziet in dit gedeelte onder andere een echte televisie- en radiostudio en de enige IMAX-bioscoop van Zwitserland.
Kapellbrücke(Luzern)
De middeleeuwse houten Kapelbrug werd rond het jaar 1300 aangelegd. In 1993 brandde het grootste deel van de brug af en gingen er meer dan 100 brugschilderingen verloren. In 1994 werd de brug hersteld. Het onderhouden en vernieuwen van de brug is altijd al noodzakelijk geweest, als gevolg van natuurlijke slijtage. De kapelbrug is vernoemd naar Sint Peterkapelle, dit is de eerste stadsparochie en ligt op de linkeroever van de Reuss.
Het Historisches Museum(Luzern)
Het Historisches Museum is een bijzonder levendig museum. Het oude arsenaal is een modern magazijn geworden, waar heel veel objecten erom vragen bekeken te worden. Het pronkstuk van het museum is de voormalige wapenkamer van het arsenaal. Hier kun je objecten uit de middeleeuwen bekijken, maar nog leuker is misschien wel het toneelstuk waarin bezoekers mee worden geworden op een 45 minuten durende theatertour. Er worden vaak voorstellingen gegeven met oude lokale sagen als thema.
Het Kultur- en Kongresszentrum(Luzern)
Het Kultur- en Kongresszentrum Luzern (KKL-gebouw) is een opvallend bouwwerk van glas en staal aan de Europaplatz. Binnen bevinden zich vergaderzalen, concertpodia, theaters en het Kunstmuseum. Het KKL is ontworpen door de Parijse architect Jean Nouvel en behoort met 1800 zitplaatsen in de concertzaal tot de beste concertzalen ter wereld. Ook de Luzerner Saal en de Kleine Saal maken deel uit van dit grootse bouwwerk.
De Stadtkirche(Winterthur)
De Stadtkirche is een gotische parochiekerk, die op het terrein staat van een tombe uit de 8e eeuw. De kerk zelf dateert uit de 13e eeuw. De stadskerk is het kenmerk van de oude binnenstad van Winterthur en werd voor het eerst gedocumenteerd in 1180. In 1244 zorgde een stadsbrand ervoor dat de kerk opnieuw moest worden opgebouwd. Binnen in de kerk trekken vooral het prachtige orgel en de reusachtige wandschilderingen van Paul Zehnder de aandacht.
Het Kunstmuseum(Winterthur)
Het Kunstmuseum in Winterthur heeft een geweldige verzameling 19e en 20e eeuwse schilderijen. Er zijn o.a. werken van van Gogh, Monet en Picasso. In 1995 is het gebouw vernieuwd door de architecten Gigon en Guyer. Door deze verbouwing kan kunstvereniging Winterthur een deel van de collectie permanent tentoonstellen. Ook kun je meesterwerken van de Franse kunst uit de tijd van het impressionisme en het klassiek-moderne tijdperk aanschouwen.
Imposante gebouwen(Winterthur)
In de charmante oude binnenstad van Winterthur vind je verschillende imposante gebouwen. Grenzend aan het marktplein staan ouderwetse herenhuizen, de stadskerk, de bron van het vissersmeisje en de beroemde raadhuispassage voor bezienswaardigheden. Oskar Reinhart is een museum dat meer dan 500 schilderijen van kunstenaars met verschillende nationaliteiten uit de 18e tot de 20e eeuw tentoonstelt. Ook in de Villa Flora wordt moderne schilderkunst getoond en in het Museum Briner und Kern is vooral werk van Hollandse meesters uit de 17de eeuw te zien.
Munot(Schaffhausen)
De vestiging Munot is het symbool van de stad en is al vanaf een grote afstand te zien. Het ringvormige fort werd van 1564 tot 1589 gebouwd en werd ontworpen door Albrecht Dürer. Het fort is overigens niet het oudste bouwwerk van de vestiging van Munot. Dat is de toren van de Munotwachter. De Munotwachter woont zelf in de toren en elke avond wordt om negen uur precies de klok geluid. Vroeger was het luiden van deze klok het teken dat de herbergen en de stadspoorten moesten sluiten, maar tegenwoordig heeft het luiden van de klok geen echte functie. De functie van wachter wordt doorgegeven van vader op zoon en de lijn loopt nu al ononderbroken terug tot 1377.
Trasadingen(Schaffhausen)
Trasadingen in het kanton Schaffhausen is zeker een bezoek waard en dan vooral de wandelroute of het hotel. Het wijn-wandelpad in Trasadingen kan binnen één uur gelopen worden en brengt je langs wijngaarden en het wijnmuseum in Hallau. Tijdens de wandeltocht leer je al veel over het maken van wijn, maar in het museum wordt het proces nog eens haarfijn uitgelegd. Wanneer je eigenlijk twee dagen wilt verblijven in het kleine wijngebied of wanneer je een unieke ervaring wilt meemaken, kun je overnachten in levensgrote wijnvaten. Een kamer ofwel één wijnvat is uitgerust met bedden en wollen dekens. In 2007 eindigde dit hotel op de 3e plaats bij de Toerisme-innovatieprijs.
Rheinfall waterval(Schaffhausen)
De Rheinfall waterval is de grootste waterval van Europa en is 150 meter breed. Het water stort van een hoogte van 23 meter naar beneden. In juli is de waterval het indrukwekkendst, omdat dan de waterstand het hoogste is. Wanneer je een boottocht maakt in het bassin onderaan de waterval kun je de enorme kracht voelen van het water. Ook kun je tijdens de boottocht naar de beroemde rots in het midden van de waterval varen waarna je de rots op kunt wandelen via een trap en een prachtig zicht over de waterval krijgt.
Meer van Lugano(Lugano)
Op de grens van Zwitserland en Italië ligt het Meer van Lugano. De oppervlakte van dit meer is bijna 49 km². Er worden verschillende boottochten georganiseerd, zodat vakantiegangers het meer kunnen verkennen. De diepte van het meer is op het diepste punt 134 meter. Op aangegeven plekken kan er in het meer ook gezwommen worden. In de zomer heeft het water een temperatuur tussen de 19 graden Celsius en de 24 graden Celsius.
Piazza della Riforma(Lugano)
Het Piazza della Riforma is het meest centrale plein in Lugano. Op dit plein kunnen toeristen heerlijk ontspannen op een van de vele terrasjes of in een van de bistro's. In de zomer is het Piazza della Riforma dan ook een gezellige ontmoetingsplek voor toeristen. De meest bekende horecagelegenheden op dit plein zijn Federal, Sasscafé, Vanini en Olimpia. Op dit plein ligt ook het Palazzo Civico, het stadhuis van Lugano.
Kathedraal van San Lorenzo(Lugano)
De Kathedraal van San Lorenzo heet in het Italiaans Cattedrale di San Lorenzo. Het is onduidelijk wanneer er precies met de bouw van de kathedraal gestart is, maar deze werd in 1517 afgerond. Gedurende de eeuwen is de kathedraal enkele keren gerenoveerd en uitgebreid. Voor de bouw van de kerk zijn witte stenen en marmer gebruikt. Aan de buitenkant is de kathedraal rijkelijk versierd met reliëfs van bijvoorbeeld vogels en leeuwen.
Piazza della Riforma(Lugano)
Piazza della Riforma wordt ook wel kortweg Piazza Riforma genoemd en is het voornaamste plein van Lugano. Het plein is de ontmoetingsplaats van veel locals, die neerstrijken bij de diverse horecagelegenheden. Olimpia en Federal zijn van deze horecagelegenheden de bekendste, hier zitten vooral in de zomer de terrassen vrijwel altijd vol. Op dinsdag- en vrijdagochtend is er een markt op het Piazza della Riforma.
Meer van Lugano(Lugano)
In het zuidelijkste puntje van Ticino ligt het Meer van Lugano. Het meer strekt zich uit tot in het Italiaanse gebied. Het klimaat is hier mild, wat kenmerkend is voor de Middellandse Zee. Hierdoor groeien er aan het meer zelfs palmbomen en citrusvruchten. Een leuke manier om kennis te maken met het Meer van Lugano is door het maken van een boottochtje over het meer.
San Lorenzo Kathedraal(Lugano)
De Romeinse San Lorenzo Kathedraal dateert waarschijnlijk uit de 9e eeuw. Hij is meerdere malen gerenoveerd en het belangrijkste kenmerk van de kerk is de gevel. Deze werd ontworpen door Giovanni Antionia Amadeo's Certosa di Pavia en werd gemaakt van witte steen en marmer. De versierde portals zijn van goede kwaliteit. De centrale poort heeft vijf medaillons die vier heiligen en in het midden de Maagd met haar kind voorstellen.
Abdij van Sankt Gallen(Sankt Gallen)
De Abdij van Sankt Gallen opende haar doren in 747. Deze mooie en historische abdij staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is prachtig om te bezoeken. Tot aan 1805 was de Abdij van Sankt Gallen een van de meest belangrijke kloosters van Europa. De bibliotheek van de abdij is erg indrukwekkend en tevens de grootste en oudste van de wereld. De kathedraal bij de abdij stamt uit 1766 en is ook leuk om te bezoeken. In de abdij liggen enkele graven van Sankt Gallen.
Wildlife Park Peter en Paul(Sankt Gallen)
Wildlife Park Peter en Paul is een mooi natuurpark, gelegen op de schilderachtige heuvel van Rotmonten. Het park ligt 780 meter boven de zeespiegel en is heerlijk om in elk seizoen te bezoeken. Je kunt wandelen door het Alpine landschap, met een mooi uitzicht over het Bodenmeer, Zuid-Duitsland, Thurgau en Aplstein. In het park worden onder andere elanden, herten, gemzen, steenbokken, marmotten, wilde zwijnen, lynxen en witte katten ondergebracht.
Het St. Galler stichtsgebied(Sankt Gallen)
Het St. Galler stichtsgebied is het symbool van de stad. De barokke kathedraal werd in 1983 samen met de bibliotheek en het archief op de lijst van het UNESCO-Werelderfgoed gezet. In het stichtsgebied hangt een historische sfeer. De stiftsbibliotheek bevat ongeveer 170.000 boeken, waarvan er 50.000 in de barokzaal zijn uitgestald. De kostbaarste bezitting van deze bibliotheek zijn de eeuwenoude handschriften, waarvan telkens een deel in de actuele tentoonstellingen te zien is.
Het Textielmuseum(Sankt Gallen)
Het Textielmuseum geeft je een goed beeld van Sankt Gallen als centrum van de textielindustrie. Je ziet er verschillende tentoonstellingen met historisch kant, borduurwerk en stoffen maar ook met hedendaagse textielkunst. De collectie bestaat in totaal uit meer dan 30.000 stukken. Ook een aantal historische textielwerken als Egyptisch weefsel en borduurwerken uit de 14e eeuw zijn er te bezichtigen. Een groot deel van de textielverzameling van de familie Iklé is er te zien.