Zwitserland

Nationaal park Zwitserland
Nationaal park Zwitserland

Zwitserland grenst aan Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.

Het Zwitserse landschap wordt bepaald door de Alpen, het hoogste gebergte van Europa. De indrukwekkende, besneeuwde toppen, adembenemende uitzichten en goede wintersportfaciliteiten trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.

De afkorting van Zwitserland op auto`s is CH. Dit is de afkorting van de Latijnse benaming Confederatio Helvetica.

Alle snelwegen in Zwitserland zijn tolplichtig, daarnaast zijn er een aantal bergpassen waar tol wordt geheven. Ook voor de tunnel La Drossa tussen Zwitserland en Italië, en voor de Grote Sint Bernardtunnel moet tol betaald worden.

Favoriete sporten in Zwitserland zijn de wintersporten zoals skiën, ijshockey, langlaufen, rodelen, schansspringen en curling. Ook voetbal is in Zwitserland een veelbeoefende sport.

In 1928 en 1948 werden de Olympische Winterspelen in Zwitserland gehouden, beide in Sankt Moritz. In 2008 was Zwitserland, samen met Oostenrijk, het gastland van het Europese Kampioenschap Voetbal.

Zwitserland heeft een groot aantal kastelen, herenhuizen en landgoederen, die vroeger door de bovenlaag van de bevolking werden gebouwd en bewoond. Vaak zijn deze gebouwen architectonische meesterwerken. Zowel op het land als in de stad zijn deze indrukwekkende bouwwerken prachtig gelegen en velen worden omgeven door een mooi park. Niet alle, maar wel veel kastelen zijn voor publiek toegankelijk. Je vindt er musea, hotels of restaurants. In veel kastelen wordt bij het eten de eigen wijn geschonken.

Vanwege het strenge bankgeheim en de neutraliteitspolitiek is het bank- en verzekeringswezen een belangrijke pijler onder de Zwitserse economie. Zürich is het centrum van deze activiteiten. Hier zijn naast alle Zwitserse banken en verzekeringsmaatschappijen ook alle grote buitenlandse banken gevestigd. De meeste banken zijn gevestigd aan de Paradeplatz. Centrale bank is de Schweizerische Nationalbank, waarvan het hoofdkantoor gesplitst is in een afdeling in Zürich en een in Bern. De centrale bank verzorgt o.a. de bankbiljettencirculatie en oefent toezicht uit op het overige bankwezen.

Het toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Zwitserland heeft een langdurige ervaring met het massatoerisme, wat zijn weerslag ook vindt in het feit dat talloze beroemde hotelvakscholen in het land zijn gevestigd.

Zwitserland bestaat uit 26 kantons. Kantons hebben eigen wetten en een eigen parlement en regering. De kantons zijn: Fribourg (Freiburg), Neuchâtel, Solothurn, Basel Landschaft, Basel Stadt, Schaffhausen, Zug, Unterwalden (Obwalden), Unterwalden (Nidwalden), Glarus, Sankt Gallen, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, Aargau, Jura, Zürich, Thurgau, Graubünden, Ticino, Valais/Wallis, Uri, Bern, Luzern, Schwyz, Vaud en Genève.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Zwitserland
Officiele naam:
Zwitserse Bondsstaat
ISO:
CH
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Bern
Inwoners:
+/- 7436800
Taal:
Duits
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Zwitserse Frank
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
41284 km²
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Volksmuziek - iedereen kent wel iets van de Zwitserse volksmuziek in de ruimste zin van het woord. De liedjes weerspiegelen landschap en taal, veelkleurig en afwisselend. Het jodelen wordt met name in bergstreken beoefend. Samen met de alpenhoorn, die uit kromgegroeide dennen wordt gemaakt, en de koeienbellen vormt jodelen de natuurlijke klank van Zwitserland. Bij volksfeesten en bij folkloristische evenementen zijn deze geluiden te horen.

Ervaringen

Heb je ooit Zwitserland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Zwitserland krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 96 ervaringen:

8,5 96 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 32 met 96 resultaten

plaats: Zwitserland, reisperiode: augustus 2020

Zwitserland is prachtig! Mooie natuur.

 • Algemeen 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Rondreis, reisperiode: augustus 2020

We hebben 3 verschillende campings in Zwitserland gehad en 2 in Duitsland. Het waren rustige campings in de natuur. Wel wat ver van een dorp of stad waardoor je afhankelijk was van de groep / vervoer om savonds nog iets te doen. De bezochte steden waren erg leuk. Fijn ter afwisseling van de sportieve activiteiten om af en toe nog even door een dorpje / stadje te lopen

 • Algemeen 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
plaats: Wallis, reisperiode: augustus 2020

Zwitserland, een super mooi land. Elk katon heeft zijn charmes en gezicht. Wallis zijn bergen. Lucano en lugano zijn mediterane uitstraling. Saint gallen zijn typische Duitse uitstraling. Het is wel een duur land om te vertoeven.

 • Algemeen 8
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Zwitserland

Het Kunsthaus (Zürich)

Het Kunsthaus
Het Kunsthaus
Kaart met locatie Het Kunsthaus

Het Kunsthaus bezit belangrijke kunstwerken. Deze kunstwerken variëren van middeleeuwse religieuze schilderijen tot werken van oude Hollandse meesters. Ook wereldberoemde werken van Picasso, Chagall en Monet ontbreken niet. Hiermee is het een van de bekendste Zwitserse musea. Het Kunsthaus stamt uit 1787, de aanleiding was een ontmoeting tussen een aantal kunstliefhebbers en kunstenaars. Op dit moment bevat de collectie ook nog kunstwerken van Munch en beroemde expressionisten.


Augustinerkirche (Zürich)

Augustinerkirche
Augustinerkirche
Kaart met locatie Augustinerkirche

De Augustinerkirche werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd voor een orde Augustijnermonniken en was een van de vijf hoofdkerken in het oude Zürich. Na bijna 300 jaar leeg te hebben gestaan werd in 1840 het interieur gerestaureerd en in 1847 werd de kerk overgenomen door rooms-katholieken. In 1950 is de kerk gerenoveerd naar de originele structuur. Het gebouw is tegenwoordig een van de drie middeleeuwse kerken in het Lindenhof district van Zürich.


Schweizerisches Landesmuseum (Zürich)

Schweizerisches Landesmuseum
Schweizerisches Landesmuseum
Kaart met locatie Schweizerisches Landesmuseum

In het Schweizerisches Landesmuseum (het Zwitserse Nationale Museum) kun je een collectie historische en culturele voorwerpen van Zwitserland bekijken. De huidige voorstelling omvat ruim een miljoen voorwerpen van de prehistorie tot de 21e eeuw, die cultuurhistorisch relevant zijn. Enkele voorbeelden zijn de wielen die tot de -naar men weet- oudste exemplaren behoren. Het gebouw werd in 1898 ingewijd en het kreeg de vorm van een Frans renaissanceslot met verschillende bouwstijlen.


Meer bezienswaardigheden

Video's

Artikelen

Eten en drinken

De Zwitserse keuken bestaat eigenlijk niet. Overal zijn wel veel kaasgerechten op de kaart te vinden, maar er zijn grote regionale verschillen. Dit is te verklaren door de invloed van de buurlanden. De restaurants serveren behalve internationaal bekende gerechten altijd lokale specialiteiten. In Zwitserland zijn de gerechten vooral streekgebonden. Een bekend gerecht is rösti en kaas in bijvoorbeeld raclette of fondue. Daarnaast is de Zwitserse chocolade bekend. Heerlijk als voorgerecht of bij de borrel is het 'Trockenfleisch', flinterdun gedroogd rundvlees. Overal kom je 'Geschnetzeltes' - kalfsvlees in roomsaus – tegen. Rondom de Zwitserse meren zijn visgerechten favoriet.

Niet veel Nederlanders weten dat Zwitserland een groot assortiment eigen wijnen heeft, uitstekend van kwaliteit en zeer betaalbaar. De meeste wijnen komen uit het Walliser Rhônedal, de streek langs het Meer van Genève en de meren in de Jura en uit Ticino. Na de maaltijd is het tijd voor een Zwitsers hartversterkertje als Pflümli, Kirsch of Poire Williams.

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij is Swiss International Air Lines. De vliegduur van Amsterdam naar Zürich is ongeveer 1,5 uur.

Zürich, Bern, Basel en Genève hebben internationale luchthavens. Zwitserland is prima bereikbaar met de auto. De trein is ook een populair vervoersmiddel om mee naar Zwitserland te reizen. De reis duurt overdag zo`n 9,5 uur en `s nachts 13 uur.

Swiss Travel System Zwitserland staat bekend om zijn uitstekende openbaarvervoernet. Bovendien wordt door verschillende abonnementen van het Swiss Travel System het reizen per trein, boot en postauto nog aantrekkelijker
gemaakt.

Zwitserland telt ongeveer 2400 kabelbanen, kabeltreinen en skiliften. De oudste kabelbaan dateert uit 1866.

Zwitserland staat bekend als treinland. De eerste trein reed er in 1847. Er zijn diverse prachtige spoortrajecten. Enkele bekende en mooie panoramatrajecten zijn: Pontresina - Tirano en InterlakenOst - Jungfraujoch.

Zwitserland biedt een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Het is makkelijk om met de auto door Zwitserland te reizen. De passages in de Alpen zijn makkelijk te rijden, maar let wel op de smallere, winderige bergwegen.

Taxi`s brengen je in Zwitserland snel en comfortabel naar je bestemming. Een groot aantal taxibedrijven vervoert taxiklanten door heel Zwitserland.

Visum

Voor een vakantie in Zwitserland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Zwitserland ligt hoger dan in Nederland.

De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse franc.

Veiligheid

In Zwitserland moet je als vakantieganger de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Zwitserland is uitstekend.

Voor een bezoek aan Zwitserland zijn geen inentingen verplicht.

Het kraanwater is drinkbaar.

Bevolking

Volksmuziek - iedereen kent wel iets van de Zwitserse volksmuziek in de ruimste zin van het woord. De liedjes weerspiegelen landschap en taal, veelkleurig en afwisselend. Het jodelen wordt met name in bergstreken beoefend. Samen met de alpenhoorn, die uit kromgegroeide dennen wordt gemaakt, en de koeienbellen vormt jodelen de natuurlijke klank van Zwitserland. Bij volksfeesten en bij folkloristische evenementen zijn deze geluiden te horen.

De Zwitserse uurwerkindustrie is al oud en is ontstaan in Franstalig Zwitserland. De eerste horlogemakers woonden in het midden van de 16e eeuw in en rond Genève. In 1601 werd het horlogemakersgilde opgericht. Bekende merknamen zijn: Tissot, Vanceur en Swatch.

De taal

De nationale en officiële talen van Zwitserland zijn:
* Duits, als hoofdtaal gesproken door 63,7% van de bevolking
* Frans, als hoofdtaal gesproken door 20,4% van de bevolking
* Italiaans, als hoofdtaal gesproken door 6,5% van de bevolking
* Reto-Romaans, als hoofdtaal gesproken door 0,5% van de bevolking

Dit houdt in dat 9% van de bevolking in Zwitserland een andere hoofdtaal spreekt dan de officiële landstalen. Servokroatisch is daarvan de belangrijkste gevolgd door Albanees, Portugees, Spaans, Engels, Turks, Tamil, Arabisch en Nederlands.

Het Duits dat er gesproken wordt is Zwitserduits (Schwyzerdütsch), dat op veel punten afwijkt van het 'gewone' Duits en ook grote verschillen kent tussen de verschillende steden en dorpen. Ook het Zwitserse Frans wijkt in details af van het Frans in Frankrijk. Het Reto-Romaans wordt gesproken in een deel van het kanton Graubünden, door ongeveer 1% van de Zwitserse bevolking. In de verschillende landstalen noemt men Zwitserland Schweiz (Duits), Suisse (Frans), Svizzera (Italiaans) en Svizra (Retoromaans).

Flora & Fauna

Zwitserland is een land van uitersten: binnen een straal van enkele tientallen kilometers kun je zowel eeuwige sneeuw als palmbomen tegenkomen. Zwitserland kent drie grote landschapsgebieden, te weten:
* het bosrijke en heuvelachtige Jura in het westen;
* het relatief vlakke Mittelland in het noorden;
* de Alpen

Het middelgebergte van de Jura is wat de oppervlakte betreft het kleinste gedeelte van Zwitserland. De langgerekte, beboste en door smalle dwarsdalen verdeelde kalksteenketens doorkruisen Zwitserland van Genève tot Schaffhausen en hellen tegen het Mittelland steil af.

Tussen Jura en Alpen strekt zich het Mittelland uit. Een golvende hoogvlakte met vruchtbare landbouwgrond, weidegebieden en deels grote meren. Het Mittelland beslaat eenderde van de totale oppervlakte van het land. De industrie en de grote bevolkingsdichtheid drukken echter ook hun stempel op deze kernzone van de Zwitserse landbouw.

De Zwitserse Alpen zijn een klassiek hooggebergte met vele dalen, meren, passen en gletsjers. Ze bestrijken ongeveer 60% van de oppervlakte van Zwitserland. Meer dan 100 bergtoppen boven de 3000 m, een dertigtal zelfs boven de 4000 m, bepalen hier het beeld.

De grootste meren in Zwitserland zijn: het Bodenmeer en het Meer van Genève. Deze beide meren worden gedeeld met andere landen. Het grootste geheel in Zwitserland liggende meer is het Meer van Neuchâtel. De voornaamste rivieren zijn de Rijn met zijn zijrivier de Aare, en verder de Rhône en de Inn, die alle in Zwitserland ontspringen. De meren hebben een belangrijke toeristische waarde. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen de meren. De bekendste zijn het Meer van Zürich, Vierwoudstrekenmeer, Meer van Thun, Meer van Brienz, Meer van Maggiore en het Meer van Lugano. De laatste twee worden gedeeld met Italië. Het Vierwoudstrekenmeer is met haar 3 miljoen toeristen per jaar zelfs het drukst bezochte meer van Europa. Zwitserland telt verder meer dan 1000 watervallen en ongeveer 1600 meren. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa. In en rond beken, rivieren en meren leeft een groot aantal dieren: zoogdieren, vissen, amfibieën en vogels. In snelstromende rivieren komt de vlagzalm, de beekforel en de rivierdonderpad voor. Langs deze rivieren is de waterspreeuw een veel voorkomende verschijning.

Ruim de helft van Zwitserland bestaat uit bergen, daar zijn meer dan duizend gletsjers te vinden, waaronder de Grosse Aletsch-gletsjer.

Edelweiss is een van de bekendste planten uit de Alpen. De lokale bevolking gebruikte Edelweiss als middel tegen magklachten. Tegenwoordig wordt de plant beschermd. Het is een hoogbloeier, en groeit in alpenweide, tussen steenpuin en rotsspleten.

Geschiedenis

Zwitserland ontstond op 1 augustus 1291, toen de oerkantons een confederatie stichtten, om hun onafhankelijkheid ten opzichte van de Habsburgse vorsten te bewaren. De onafhankelijkheid werd pas erkend bij de Vrede van Westfalen in 1648, die ook een einde maakte aan de Tachtigjarige en de Dertigjarige Oorlog. Zwitserland is een democratische bondsstaat en bestaat sinds 1976 uit 23 kantons en 3 halfkantons. Sinds 1848 is Zwitserland een republiek. De kantons hebben een eigen regering en parlement, de 'Kantonsrat', een eigen grondwet en een eigen rechtspraak.

Sinds 1874 bestaat in alle kantons leerplicht, maar de leerplichtige leeftijd kan per kanton verschillen. Ieder kanton heeft zijn eigen regels en wetten betreffende alle vormen van onderwijs. Voor het hele land geldt een leerplicht die varieert van 8 tot 10 jaar. Er wordt les gegeven in de 4 officiële talen en op de 'Volksschulen' is het leren van ten minste 2 van de officiële talen verplicht.

Heeft u interesse in een reis naar Zwitserland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Zwitserland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Zwitserland. Lees meer over het reisadvies in Zwitserland

Wat zijn de beste hotels van Zwitserland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Zwitserland:
 • Les Naturelles**** (9.0 in 15)
 • Steinmattli**** (8.5 in 11)
 • Laaxerhof**** (8.3 in 20)
 • Surses Alpin**** (8.2 in 28)
 • Manor Farm 1**** (7.8 in 13)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Zwitserland i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen